APARAT FOTO DIGITAL Manual de referinţă Ro
Funcţii recomandate pentru COOLPIX S9500/S9400 p Efecte rapide ....................................................................................................... A32 Puteţi aplica diverse efecte la imagini imediat după declanşarea obturatorului. În timp ce verificaţi rezultatele finale pe ecranul de examinare al fiecărui efect, puteţi crea o imagine care să corespundă scenei sau preferinţelor dumneavoastră. De asemenea, puteţi aplica ulterior efectele la imagini apăsând pe butonul k în timpul redării.
Introducere Componentele aparatului foto şi funcţiile principale Informaţii de bază despre fotografiere şi redare Funcţiile de fotografiere Funcţiile de redare Înregistrarea şi redarea filmelor Utilizarea funcţiilor GPS/Busolă electronică (doar la COOLPIX S9500) Utilizarea funcţiei Wi-Fi (LAN fără fir) (doar la COOLPIX S9500) Configurarea generală a aparatului foto Secţiunea de referinţe Note tehnice şi index i
Introducere Citiţi mai întâi Introducere Vă mulţumim pentru achiziţionarea aparatului foto digital Nikon COOLPIX S9500 sau COOLPIX S9400. Înainte de a folosi aparatul foto, citiţi detaliile din secţiunea „Pentru siguranţa dumneavoastră” (Avi până la Aviii) şi familiarizaţi-vă cu informaţiile furnizate în acest manual. După parcurgerea manualului, păstraţi-l la îndemână şi consultaţi-l pentru a vă bucura pe deplin de noul dumneavoastră aparat foto.
Citiţi mai întâi Despre acest manual Pictogramă Introducere Dacă doriţi să începeţi să folosiţi aparatul foto imediat, consultaţi „Informaţii de bază despre fotografiere şi redare” (A 12). Consultaţi „Componentele aparatului foto şi funcţiile principale” (A 1) pentru mai multe informaţii despre denumirile şi funcţiile principale ale componentelor aparatului foto.
Citiţi mai întâi Informaţii şi precauţii Învăţare continuă Introducere În cadrul angajamentului „Învăţare continuă” al Nikon pentru asistenţă şi educaţie privind produsele, pe următoarele site-uri sunt disponibile informaţii actualizate permanent: • Pentru utilizatorii din SUA.: http://www.nikonusa.com/ • Pentru utilizatorii din Europa şi Africa: http://www.europe-nikon.com/support/ • Pentru utilizatorii din Asia, Oceania şi Orientul Mijlociu: http://www.nikon-asia.
Citiţi mai întâi Notă cu privire la interzicerea copierii sau reproducerii Reţineţi că simpla posesie a materialului care a fost copiat sau reprodus digital cu ajutorul unui scaner, aparat foto digital sau al altui dispozitiv poate fi pedepsită prin lege.
Pentru siguranţa dumneavoastră Introducere Pentru a preveni deteriorarea produsului dumneavoastră Nikon sau pentru a nu vă răni pe dumneavoastră sau pe alţii, citiţi în întregime următoarele precauţii privind siguranţa înainte de a utiliza acest echipament. Păstraţi aceste instrucţiuni privind siguranţa într-un loc unde toţi cei care utilizează produsul să le poată citi.
Pentru siguranţa dumneavoastră • • • • • • Respectaţi următoarele precauţii când manevraţi adaptorul de încărcare la curent alternativ Păstraţi uscat. În cazul nerespectării acestei precauţii pot rezulta incendii sau şocuri electrice. Praful depus pe sau în apropierea părţilor metalice ale conectorului trebuie îndepărtat cu o cârpă uscată. Continuarea utilizării poate provoca incendii.
Pentru siguranţa dumneavoastră Introducere Manevraţi cu grijă piesele mobile Aveţi grijă să nu vă prindeţi degetele sau alte obiecte în apărătoarea obiectivului sau în alte piese mobile. CD-ROM-uri CD-ROM-urile livrate împreună cu acest dispozitiv nu trebuie redate în echipamente pentru CD-uri audio. Redarea CD-ROM-urilor pe un CD player audio poate provoca pierderea auzului sau deteriorarea echipamentului.
Note Note pentru clienţii din Europa ATENŢIONĂRI Introducere EXISTĂ RISCUL DE EXPLOZIE ÎN CAZUL ÎN CARE ACUMULATORUL ESTE ÎNLOCUIT CU UNUL DE TIP INCORECT. ARUNCAŢI ACUMULATORII UZAŢI ÎN CONFORMITATE CU INSTRUCŢIUNILE. Acest simbol indică faptul că acest produs urmează a fi colectat separat. Următoarele vizează doar utilizatori din ţările europene: • Acest produs este conceput pentru colectarea separată la un punct de colectare corespunzător. Nu aruncaţi la un loc cu deşeurile menajere.
Note privind funcţiile GPS/Busolă electronică (doar la COOLPIX S9500) b Datele pentru numele locaţiilor din acest aparat foto Introducere Înainte de a utiliza funcţia GPS, asiguraţi-vă că aţi citit „ACORD DE LICENŢĂ PENTRU UTILIZATORI PRIVIND DATELE PENTRU NUMELE LOCAŢIILOR (COOLPIX S9500)” (F15) şi confirmaţi că sunteţi de acord cu termenii de utilizare. • Versiunea informaţiilor legate de numele locaţiilor (punctele de interes: POI) este din aprilie 2012.
Note privind funcţiile GPS/Busolă electronică (doar la COOLPIX S9500) bUtilizarea aparatului foto în străinătate Introducere • Înainte de a lua aparatul foto cu GPS într-o călătorie în străinătate, consultaţi agenţia de voiaj sau ambasada ţării pe care doriţi să o vizitaţi pentru a avea certitudinea că în ţara respectivă nu există restricţii legate de utilizare. De exemplu, în China este interzisă înregistrarea jurnalelor cu informaţii privind locaţia fără permisiune acordată de guvern.
Funcţia Wi-Fi (Reţea LAN fără fir) (doar la COOLPIX S9500) Introducere Acest produs se supune reglementărilor administraţiei pentru export din Statele Unite şi aveţi obligaţia de a obţine aprobarea guvernului Statelor Unite dacă exportaţi sau re-exportaţi acest produs într-o ţară pentru care Statele Unite a instituit embargou asupra mărfurilor. Ţările următoare se află sub embargou: Cuba, Iran, Coreea de Nord, Sudan şi Siria.
Funcţia Wi-Fi (Reţea LAN fără fir) (doar la COOLPIX S9500) Introducere Precauţii la utilizarea transmisiilor radio • Reţineţi întotdeauna că transmisia sau recepţia radio a datelor poate fi interceptată de terţi. Reţineţi că Nikon nu răspunde pentru scurgerile de date sau informaţii care pot avea loc în timpul transferului de date. • Utilizarea funcţiei Wi-Fi (LAN fără fir) poate provoca interferenţe undelor radio, ceea ce duce la reducerea vitezei de comunicare sau la deconectarea reţelei.
Funcţia Wi-Fi (Reţea LAN fără fir) (doar la COOLPIX S9500) Introducere xiv Gestionarea informaţiilor personale şi exonerarea de răspundere • Informaţiile utilizatorului înregistrate şi configurate în produs, inclusiv setările conexiunii LAN fără fir şi alte informaţii personale pot fi modificate sau pierdute ca urmare a erorilor de funcţionare, electricităţii statice, accidentelor, defecţiunilor, reparaţiilor sau altor manipulări. Păstraţi întotdeauna copii separate cu informaţiile importante.
Cuprins Introducere .................................................................................................................................................................. ii Introducere Citiţi mai întâi ................................................................................................................................................................. ii Despre acest manual................................................................................................................
Cuprins Funcţiile de fotografiere........................................................................................................................................ 31 Introducere Modul A (Automat) ............................................................................................................................................... 31 Utilizarea funcţiei Efecte rapide...............................................................................................................................
Cuprins Înregistrarea şi redarea filmelor.......................................................................................................................... 82 Utilizarea funcţiilor GPS/Busolă electronică (doar la COOLPIX S9500)................................................. 88 Pornirea înregistrării datelor GPS .........................................................................................................................
Cuprins Introducere xviii Conectarea aparatului foto la un televizor (vizionarea imaginilor pe ecranul unui televizor) ..................................................................................................................................... E20 Conectarea aparatului foto la o imprimantă (imprimare directă) .................................................... E22 Conectarea aparatului foto la o imprimantă..........................................................................................
Cuprins Introducere Meniul configurare ............................................................................................................................................ E67 Ecran de întâmpinare....................................................................................................................................................... E67 Fus orar şi dată......................................................................................................................................
Cuprins Note tehnice şi index......................................................................................................................................... F1 Introducere xx Întreţinerea produselor........................................................................................................................................ F2 Aparatul foto...................................................................................................................................................
Componentele aparatului foto şi funcţiile principale Corpul aparatului foto 1 2 34 5 6 4 Bliţ ridicat Componentele aparatului foto şi funcţiile principale 7 Apărătoare obiectiv închisă 8 9 10 1 Selector moduri.........................................................22 2 Buton declanşare.................................................3, 26 3 Comutator alimentare/indicator luminos aparat pornit................................................................19 4 Microfon (stereo)..............
Corpul aparatului foto 1 2 3 Componentele aparatului foto şi funcţiile principale 9 10 4 11 5 6 7 8 12 13 14 15 16 1 Monitor OLED (monitor)*1 .............................8, 22 9 2 Buton d (meniu)...................................................6 3 Selector multiplu rotativ (selector multiplu)2 ............................................... 3, 4 Capac conector de alimentare 10 (pentru un adaptor la reţeaua electrică opţional)...........................................
Corpul aparatului foto Principalele funcţii ale elementelor de control Pentru fotografiere Control A Funcţie principală Schimbaţi modul de fotografiere. 22 Componentele aparatului foto şi funcţiile principale Selector de moduri Rotiţi spre g (i) (poziţie zoom telefotografie) pentru a apropia imaginea şi spre f (h) (poziţie unghi larg) 25 pentru a depărta imaginea.
Corpul aparatului foto Control A Funcţie principală Redaţi imagini. 28 Ştergeţi ultima imagine salvată. 29 Buton de redare Componentele aparatului foto şi funcţiile principale Buton de ştergere Pentru redare Control Funcţie principală Buton de redare • Atunci când aparatul foto este oprit, apăsaţi şi ţineţi apăsat acest buton pentru a porni aparatul foto în modul de redare. • Reveniţi la modul de fotografiere.
Corpul aparatului foto Control A Funcţie principală Afişaţi şi ascundeţi meniul. 6 Ştergeţi imagini. 29 Reveniţi la modul de fotografiere.
Operaţiuni de bază în meniuri După afişarea meniului, este posibilă modificarea diverselor setări. 1 Apăsaţi butonul d. • Se afişează meniul care corespunde stării aparatului foto, cum ar fi modul de fotografiere sau de redare. Componentele aparatului foto şi funcţiile principale Mod imagine Balans de alb Măsurare Continuu 29m 0s 970 Sensibilitate ISO Mod zonă AF Mod focalizare autom 2 Folosiţi selectorul multiplu rotativ pentru a selecta un element din meniu.
Operaţiuni de bază în meniuri Trecerea de la o pictogramă de meniu la alta Pentru a afişa un alt meniu, de exemplu meniul de configurare (A96), folosiţi selectorul multiplu pentru a comuta la altă pictogramă de meniu.
Ecranul monitorului Informaţiile afişate pe monitor în timpul fotografierii şi redării se schimbă în funcţie de setările aparatului foto şi de condiţiile de utilizare a acestuia. La setarea implicită, informaţiile sunt afişate la pornirea şi în timpul utilizării aparatului foto şi dispar după câteva secunde (dacă opţiunea Informaţii fotografie din Setări monitor (A96) este setată la Afişare automată info).
Ecranul monitorului 1 Mod fotografiere .............................................. 22, 23 2 Mod macro................................................................... 54 Zonă focalizare (pentru focalizare manuală, centrală) ........................................... 27, 62 3 Indicator zoom .................................................. 25, 54 4 Indicator focalizare.................................................. 26 28 Zonă focalizare (pentru găsire ţintă AF) ...........................
Ecranul monitorului Pentru redare 1 Componentele aparatului foto şi funcţiile principale 27 26 28 23 22 24 5 6 15/05/2013 12:00 9999.JPG 8 7 25 9 10 11 12 13 999/999 21 20 14 15 17 18 19 999/999 9999/9999 1m 0s 1m 0s a b 16 (a) Număr imagine curentă/număr total de imagini..................................................28 (b) Durată film.............................................................87 1 Data înregistrării........................................................
11
Informaţii de bază despre fotografiere şi redare Procedura de pregătire 1 Introducerea acumulatorului Informaţii de bază despre fotografiere şi redare 1 Deschideţi capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie. 2 Introduceţi acumulatorul inclus în pachetul aparatului foto (acumulator li-ion EN-EL12). Zăvorul acumulatorului • Utilizaţi acumulatorul pentru a împinge zăvorul portocaliu al acumulatorului în sus, în direcţia indicată de săgeată (1) şi introduceţi acumulatorul complet (2).
Procedura de pregătire 1 Introducerea acumulatorului Scoaterea acumulatorului Opriţi aparatul foto (A19) şi asiguraţi-vă că indicatorul luminos aparat pornit şi monitorul s-au stins înainte de a deschide capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie. Pentru a scoate acumulatorul, deschideţi capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie şi împingeţi zăvorul portocaliu al acumulatorului în direcţia indicată (1). Apoi scoateţi acumulatorul ţinându-l drept (2).
Procedura de pregătire 2 Încărcarea acumulatorului 1 Pregătiţi adaptorul de încărcare la curent alternativ EH-70P inclus în pachetul aparatului foto. Informaţii de bază despre fotografiere şi redare Dacă în pachetul aparatului foto este inclus un adaptor de priză*, conectaţi adaptorul de priză la priza adaptorului de încărcare la curent alternativ. Apăsaţi cu putere adaptorul de priză până când se fixează în poziţie.
Procedura de pregătire 2 Încărcarea acumulatorului Semnificaţia indicatorului luminos de încărcare Stare Descriere Clipeşte lent (verde) Acumulatorul se încarcă. Stins Acumulatorul nu se încarcă. Când procesul de încărcare se încheie, clipirea lentă a indicatorul luminos de încărcare verde se opreşte şi indicatorul se stinge.
Procedura de pregătire 3 Introducerea unui card de memorie 1 Asiguraţi-vă că indicatorul luminos aparat pornit şi monitorul sunt stinse şi deschideţi capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie. • Asiguraţi-vă că aţi oprit aparatul foto înainte de a deschide capacul. 2 Introduceţi cardul de memorie. Fanta cardului de memorie Informaţii de bază despre fotografiere şi redare • Glisaţi cardul de memorie până când se blochează cu un clic.
Procedura de pregătire 3 Introducerea unui card de memorie Scoaterea cardurilor de memorie Înainte de a deschide capacul camerei acumulatorului/fantei cardului de memorie, opriţi aparatul foto şi asiguraţi-vă că indicatorul luminos aparat pornit şi monitorul sunt stinse. Apăsaţi uşor cardul de memorie în fantă cu degetul (1) pentru a-l scoate parţial, apoi extrageţi-l ţinându-l drept (2).
Pasul 1 Pornirea aparatului foto 1 Apăsaţi pe comutatorul de alimentare pentru a porni aparatul foto. • Dacă porniţi aparatul foto pentru prima dată, consultaţi „Setarea datei, orei şi limbii afişajului” (A20). • Obiectivul se extinde şi monitorul porneşte. 2 Verificaţi nivelul de încărcare a acumulatorului şi numărul de expuneri rămase.
Pasul 1 Pornirea aparatului foto Pornirea şi oprirea aparatului foto • La pornirea aparatului foto, indicatorul luminos aparat pornit (verde) se aprinde şi monitorul porneşte (în momentul în care monitorul porneşte, indicatorul luminos aparat pornit se stinge). • Pentru a opri aparatul foto, apăsaţi pe comutatorul de alimentare. Monitorul şi indicatorul luminos aparat pornit se sting. • Pentru a porni aparatul foto în modul de redare, apăsaţi şi ţineţi apăsat butonul c (redare).
Pasul 1 Pornirea aparatului foto Setarea datei, orei şi limbii afişajului Dialogurile pentru selecţia limbii şi setarea ceasului intern al aparatului foto se afişează la prima pornire a aparatului foto. 1 Apăsaţi H sau I pe selectorul multiplu pentru a alege limba dorită, apoi apăsaţi pe butonul k. Limba/Language Polski Português (BR) Português (PT) Русский Română Suomi Anulare Informaţii de bază despre fotografiere şi redare 2 Apăsaţi H sau I pentru a alege Da şi apăsaţi pe butonul k.
Pasul 1 Pornirea aparatului foto 5 Apăsaţi H, I, J sau K pentru a seta data şi ora, apoi apăsaţi pe butonul k. Dată şi oră Z 15 • Alegeţi un element: apăsaţi K sau J (selectate în următoarea ordine: Z (zi) ➝ L (lună) ➝ A (an) ➝ oră ➝ minut). • Setaţi valorile: apăsaţi H sau I. Data şi ora pot fi setate şi prin rotirea selectorului multiplu. • Confirmaţi setările: selectaţi câmpul minut şi apăsaţi pe butonul k sau pe K. 6 Apăsaţi H sau I pentru a alege Da, apoi apăsaţi pe butonul k.
Pasul 2 Selectarea unui mod de fotografiere Rotiţi selectorul de moduri pentru a selecta modul de fotografiere. • Mai jos se exemplifică procedura de selectare a modului A (automat) pentru fotografierea imaginilor. Rotiţi selectorul de moduri la A. Mod automat Informaţii de bază despre fotografiere şi redare • Aparatul foto comută la modul A (automat) şi pictograma corespunzătoare modului de fotografiere se schimbă la A.
Pasul 2 Selectarea unui mod de fotografiere Modurile de fotografiere disponibile Mod u Efecte speciale (A47) Puteţi adăuga efecte speciale pentru fotografiere. Mod A (automat) (A31) Mod F Portret inteligent (A45) Aparatul foto detectează figurile zâmbitoare şi declanşează automat obturatorul. Mod scenă (A33) Atunci când este selectat unul dintre modurile scenă, imaginile sunt fotografiate utilizând setări optimizate pentru scena selectată. • x (Selector aut.
Pasul 3 Încadrarea unei imagini 1 Pregătiţi aparatul foto. • Aveţi grijă ca degetele, părul, cureaua şi alte obiecte să fie la distanţă de obiectiv, bliţ, dispozitivul de iluminare pentru asistenţă AF şi microfon. • Pentru a fotografia cu orientarea „pe înalt”, ţineţi aparatul foto astfel încât bliţul să se afle deasupra obiectivului. Informaţii de bază despre fotografiere şi redare 2 Încadraţi imaginea. • Îndreptaţi aparatul foto către subiect.
Pasul 3 Încadrarea unei imagini Folosirea zoomului Rotiţi controlul zoomului pentru a activa zoomul optic. • Pentru a apropia imaginea astfel încât subiectul să ocupe o zonă mai mare din cadru, rotiţi controlul zoomului spre g (poziţie zoom telefotografie). • Pentru a îndepărta imaginea astfel încât în cadru să fie vizibilă o zonă mai mare, rotiţi controlul zoomului spre f (poziţie unghi larg).
Pasul 4 Focalizarea şi fotografierea 1 Apăsaţi butonul de declanşare până la jumătate pentru a regla focalizarea. Informaţii de bază despre fotografiere şi redare • „A apăsa până la jumătate” înseamnă a apăsa butonul de declanşare uşor, până când simţiţi rezistenţă, apoi a-l menţine în această poziţie. • În momentul în care subiectul este focalizat, zona de focalizare sau indicatorul de focalizare (A8) se aprind în culoarea verde.
Pasul 4 Focalizarea şi fotografierea Focalizarea şi expunerea 1/250 F3.4 Timpul Valoarea de expunere diafragmei • Zonele care urmează să fie folosite pentru focalizare pot fi setate utilizând Mod zonă AF (A62) din meniul de fotografiere. • Zonele care urmează să fie folosite pentru focalizare în modul scenă variază în funcţie de scena selectată (A34). • În modul Portret inteligent, aparatul foto focalizează pe faţa în jurul căreia se afişează un chenar dublu (zona de focalizare).
Pasul 5 Redarea imaginilor 1 Apăsaţi pe butonul c (redare). • Atunci când comutaţi de la modul de fotografiere la modul de redare, ultima imagine salvată va fi afişată în modul de redare cadru întreg. 2 Folosiţi selectorul multiplu pentru vizualizarea imaginilor anterioare sau următoare. Informaţii de bază despre fotografiere şi redare Pentru vizualizarea imaginilor anterioare: H sau J Pentru vizualizarea imaginilor următoare: I sau K Imaginile pot fi selectate şi prin rotirea selectorului multiplu.
Pasul 6 Ştergerea imaginilor nedorite 1 Apăsaţi butonul l pentru a şterge imaginea afişată în acel moment pe monitor. 2 Apăsaţi H sau I pe selectorul multiplu pentru a selecta metoda de ştergere dorită, apoi apăsaţi pe butonul k. Ştergere 3 Apăsaţi H sau I pentru a selecta Da, apoi apăsaţi pe butonul k. • Imaginile şterse nu pot fi recuperate. • Dacă doriţi să anulaţi operaţiunea, apăsaţi H sau I pentru a selecta Nu, apoi apăsaţi pe butonul k.
Pasul 6 Ştergerea imaginilor nedorite Operaţiuni în ecranul Ştergere imagini selectate 1 Apăsaţi J sau K pe selectorul multiplu pentru a selecta o imagine pe care doriţi să o ştergeţi, apoi apăsaţi H pentru a afişa K. • Dacă doriţi să anulaţi selecţia, apăsaţi I pentru a înlătura K. • Rotiţi controlul zoomului (A25) spre g (i) pentru a reveni la redarea cadru întreg sau spre f (h) pentru a afişa miniaturi.
Funcţiile de fotografiere Modul A (Automat) Modificarea setărilor modului A (Automat) • Funcţiile care pot fi setate prin intermediul selectorului multiplu ➝ A49 • Funcţiile care pot fi setate prin intermediul butonului d (meniu) - Meniul fotografiere ➝ A61 - Meniul configurare ➝ A96 Funcţiile de fotografiere Se pot efectua operaţiunile de fotografiere de bază.
Modul A (Automat) Utilizarea funcţiei Efecte rapide Când folosiţi modul A (automat), puteţi aplica efecte la imagini imediat după declanşarea obturatorului. • Imaginea editată este salvată într-un fişier separat cu un nume diferit (E97). 1 Apăsaţi pe butonul k pe ecranul afişat după fotografierea unei imagini în modul A (automat). • Dacă apăsaţi pe butonul d sau dacă nu efectuaţi nicio operaţiune timp de aproximativ 5 secunde, afişajul monitorului revine la ecranul de fotografiere.
Modul scenă (fotografierea adecvată pentru scene) Atunci când una dintre următoarele scene este selectată prin intermediul selectorului de moduri sau al Meniului scene, imaginile sunt fotografiate cu setări optimizate pentru scena selectată. x (Selector aut. scene) (A34) X (Peisaj noapte) (A35) S (Portret de noapte) (A36) W (Iluminare fundal) (A37) Când încadraţi o imagine, aparatul foto selectează automat scena optimă pentru ca fotografierea să fie mai simplă.
Modul scenă (fotografierea adecvată pentru scene) Modificarea setărilor modului scenă • Funcţiile care pot fi setate prin intermediul selectorului multiplu ➝ A49 • Funcţiile care pot fi setate prin intermediul butonului d (meniu) - Mod imagine ➝ A62 - Meniul configurare ➝ A96 Caracteristicile fiecărei scene • Utilizarea unui trepied este recomandată în modurile scenă unde apare pictograma O din cauza timpului de expunere lung.
Modul scenă (fotografierea adecvată pentru scene) X Peisaj noapte • Apăsaţi butonul d pentru a selecta Y Din mână sau Z Trepied în Peisaj noapte. • Y Din mână (setare implicită): această setare vă permite să fotografiaţi cu zgomot şi tremurat al aparatului minime, chiar şi atunci când ţineţi aparatul foto în mână. - Atunci când butonul de declanşare este apăsat până la capăt, imaginile sunt fotografiate prin declanşare continuă, iar aparatul foto le combină pentru a salva o singură imagine.
Modul scenă (fotografierea adecvată pentru scene) S Portret de noapte Funcţiile de fotografiere 36 • Apăsaţi butonul d pentru a selecta Y Din mână sau Z Trepied în Portret de noapte. • Y Din mână (setare implicită): această setare vă permite să fotografiaţi cu zgomot şi tremurat al aparatului minime, chiar şi atunci când ţineţi aparatul foto în mână.
Modul scenă (fotografierea adecvată pentru scene) W Iluminare fundal • Apăsaţi pe butonul d pentru a seta Activat sau Dezactivat pentru compoziţia HDR (gamă dinamică înaltă), pe ecranul afişat după ce a fost selectat modul Iluminare fundal. • Dezactivat (setare implicită): bliţul se declanşează pentru ca subiectul cu fundal iluminat să nu rămână ascuns în umbră. • Activat: utilizaţi această setare atunci când fotografiaţi imagini cu zone foarte luminoase şi foarte întunecate incluse în acelaşi cadru.
Modul scenă (fotografierea adecvată pentru scene) y M b Portret • • • • Aparatul foto detectează şi focalizează pe o figură (A67). Funcţia Estompare piele finisează aspectul pielii subiectului (A46). Dacă aparatul foto nu detectează nicio figură, focalizează pe subiectul aflat în centrul cadrului. Zoomul digital nu este disponibil. y M c Peisaj • Când butonul de declanşare este apăsat la jumătate, aparatul foto reglează focalizarea către infinit.
Modul scenă (fotografierea adecvată pentru scene) y M Z Plajă • Aparatul foto focalizează pe zona centrală a cadrului. y M z Zăpadă • Aparatul foto focalizează pe zona centrală a cadrului. y M h Apus O • Aparatul foto focalizează pe zona centrală a cadrului. y M i Crepuscul/Răsărit O • Când butonul de declanşare este apăsat la jumătate, aparatul foto reglează focalizarea către infinit. Zona de focalizare sau indicatorul de focalizare (A8) se aprind întotdeauna în culoarea verde.
Modul scenă (fotografierea adecvată pentru scene) y M u Mâncare • Modul macro (A54) va fi setat la ON şi aparatul foto aplică automat zoomul pentru poziţia cea mai apropiată faţă de subiect la care se poate fotografia. • Puteţi regla nuanţa prin apăsarea H sau I pe selectorul multiplu. Setarea de reglare a nuanţei rămâne salvată în memoria aparatului 29m 0s foto chiar şi după oprirea acestuia. 970 • Puteţi deplasa zona de focalizare pe care aparatul foto focalizează.
Modul scenă (fotografierea adecvată pentru scene) y M n Copie alb-negru • Aparatul foto focalizează pe zona centrală a cadrului. • Când fotografiaţi un obiect din apropiere, folosiţi modul macro (A54). y M p Panoramă simplă B Notă privind imprimarea imaginilor panoramice Atunci când se imprimă imagini panoramice, în funcţie de setările imprimantei, este posibil să nu poată fi imprimată imaginea completă. În plus, este posibil ca imprimarea să nu se poată realiza, depinzând de imprimantă.
Modul scenă (fotografierea adecvată pentru scene) y M O Portret animal de casă • Atunci când aparatul foto este orientat către un câine sau o pisică, va detecta faţa animalului şi va focaliza pe aceasta. La setarea implicită, obturatorul este declanşat automat după ce aparatul foto a focalizat pe animalul de companie (declanşare automată). • Selectaţi Unică sau Continuu pe ecranul care se afişează după ce aţi selectat O Portret animal de casă. - Unică: se fotografiază o singură imagine.
Modul scenă (fotografierea adecvată pentru scene) y M s Fotografiere 3D • Aparatul foto fotografiază câte o imagine pentru fiecare ochi pentru a simula o imagine tridimensională pe ecranul unui televizor sau pe un monitor compatibil 3D. • După ce apăsaţi pe butonul de declanşare pentru a fotografia primul cadru, deplasaţi aparatul foto pe orizontală spre dreapta până când elementul de ghidare de pe ecran se intersectează cu subiectul.
Modul scenă (fotografierea adecvată pentru scene) C Vizualizarea imaginilor fotografiate cu Fotografiere 3D • Imaginile 3D nu pot fi redate 3D pe ecranul monitorului aparatului foto. În timpul redării este afişată numai imaginea corespunzătoare ochiului stâng. • Pentru a vizualiza 3D imaginile 3D, este necesar un televizor sau un monitor compatibil 3D. Imaginile 3D pot fi redate 3D conectând aparatul foto la un televizor sau monitor compatibil 3D prin intermediul unui cablu HDMI compatibil 3D (A77).
Modul Portret inteligent (fotografierea figurilor zâmbitoare) Dacă aparatul foto detectează figuri zâmbitoare, obturatorul este declanşat automat fără să fie necesar să apăsaţi pe butonul de declanşare (cronometru zâmbet). Funcţia Estompare piele atenuează tonurile pielii faciale. 1 Încadraţi imaginea şi aşteptaţi ca subiectul să zâmbească. 2 Funcţiile de fotografiere • În momentul în care aparatul foto detectează o figură umană, va afişa în jurul acesteia un chenar galben dublu (zona de focalizare).
Modul Portret inteligent (fotografierea figurilor zâmbitoare) Modificarea setărilor modului Portret inteligent • Funcţiile care pot fi setate prin intermediul selectorului multiplu ➝ A49 • Funcţiile care pot fi setate prin intermediul butonului d (meniu) - Meniul Portret inteligent ➝ A63 - Meniul configurare ➝ A96 Utilizarea funcţiei Estompare piele Funcţiile de fotografiere 46 În modurile de fotografiere enumerate mai jos, aparatul foto detectează până la 3 figuri umane atunci când obturatorul este de
Modul Efecte speciale (aplicarea efectelor la fotografiere) Aveţi posibilitatea să selectaţi unul dintre efectele speciale pentru fotografierea imaginilor. Pentru selectarea unui efect, apăsaţi pe butonul d şi afişaţi meniul Efecte speciale. Mod imagine Efecte speciale Efecte speciale Soft Sepia nostalgică Monocr. contrast ridicat Cheie joasă Color selectiv • Aparatul foto focalizează pe subiectul din zona centrală a cadrului.
Modul Efecte speciale (aplicarea efectelor la fotografiere) Opţiune Descriere Funcţiile de fotografiere Soft Estompaţi imaginea prin adăugarea unei uşoare neclarităţi la întreaga fotografie. Sepia nostalgică Adăugaţi un ton sepia şi reduceţi contrastul pentru a imita caracteristicile unei fotografii vechi. Monocr. contrast ridicat Transformaţi culorile în alb-negru şi aplicaţi imaginii un contrast bine definit. Cheie înaltă Aplicaţi pe întreaga imagine un ton luminos.
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul selectorului multiplu Apăsaţi H (m), J (n), I (D) sau K (o) pe selectorul multiplu în timpul fotografierii pentru a accesa următoarele funcţii. n Autodeclanşator (A53) m Mod bliţ (A50) Automat Autodeclanşator D Mod macro (A54) Mod macro Luminozitate (Exp. +/-) + 2.0 + 0.3 - 2.
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul selectorului multiplu Utilizarea bliţului (modurile bliţ) Aveţi posibilitatea să setaţi un mod bliţ adecvat condiţiilor de fotografiere. 1 Apăsaţi H (m mod bliţ) pe selectorul multiplu. 2 Apăsaţi selectorul multiplu pentru a selecta modul dorit şi apăsaţi pe butonul k. Funcţiile de fotografiere • Pentru mai multe informaţii, consultaţi „Modurile bliţ disponibile” (A51). • Dacă butonul k nu este apăsat în decurs de câteva secunde, selecţia va fi anulată.
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul selectorului multiplu Ridicarea bliţului Coborârea bliţului Când nu utilizaţi bliţul, apăsaţi-l uşor pentru a-l coborî, până când se închide cu un clic. Funcţiile de fotografiere În momentul în care apăsaţi butonul de declanşare până la jumătate, bliţul se va ridica automat dacă sunt îndeplinite condiţiile cerute pentru fotografierea cu bliţ.
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul selectorului multiplu C Raza de acoperire efectivă a bliţului Bliţul are o rază de acoperire de aproximativ 0,5 până la 6,0 m pentru poziţia unghi larg şi de aproximativ 1,5 până la 3,5 m pentru poziţia telefotografie a zoomului (atunci când Sensibilitate ISO este setată la Automată). C Setarea modului bliţ • Setarea diferă în funcţie de modul de fotografiere.
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul selectorului multiplu Utilizarea funcţiei Autodeclanşator Autodeclanşatorul este indicat pentru realizarea fotografiilor de grup în care apăreţi şi dumneavoastră şi pentru reducerea vibraţiilor apărute în momentul apăsării butonului de declanşare. Când se foloseşte autodeclanşatorul, se recomandă utilizarea unui trepied. Setaţi Reducere vibraţii în meniul de configurare (A96) la Dezactivată atunci când utilizaţi un trepied pentru stabilizarea aparatului foto.
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul selectorului multiplu Utilizarea Modului macro Atunci când se foloseşte modul macro, aparatul foto poate focaliza pe subiecte aflate la o distanţă de până la 1 cm de partea frontală a obiectivului. Această funcţie este utilă atunci când doriţi să realizaţi primplanuri cu flori şi alte subiecte de dimensiuni reduse. 1 Apăsaţi I (p mod macro) pe selectorul multiplu. 2 Apăsaţi H sau I pe selectorul multiplu pentru a selecta ON, apoi apăsaţi pe butonul k.
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul selectorului multiplu Reglarea setărilor Luminozitate (Compensare expunere), Intensitate şi Nuanţă (cursorul pentru creativitate) Când modul de fotografiere este setat la modul A (automat), folosiţi cursorul pentru creativitate pentru a regla luminozitatea (compensarea expunerii), intensitatea şi nuanţa pentru fotografierea imaginilor. Folosirea cursorului pentru creativitate Apăsaţi K (o) pe selectorul multiplu.
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul selectorului multiplu 4 La finalizarea ajustării, apăsaţi J sau K pentru a selecta y, apoi apăsaţi pe butonul k. Încheiere • Dacă butonul k (exceptând cazul în care P este selectat) sau butonul de declanşare sunt apăsate la pasul 3, se aplică gradul selectat al efectului. După ce efectul este aplicat, aparatul foto revine la ecranul de fotografiere. • Dacă se reglează luminozitatea, se afişează H şi valoarea compensării.
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul selectorului multiplu Reglarea luminozităţii (Compensare expunere) Ajustaţi luminozitatea globală a imaginii. Setare Zona „+” Zona „-” „0.0” Explicaţie Subiectul apare mai luminos decât expunerea setată de aparatul foto. Subiectul apare mai întunecat decât expunerea setată de aparatul foto. Anulaţi compensarea expunerii. Cursor Luminozitate (Exp. +/-) + 2.0 + 0.3 - 2.
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul selectorului multiplu Reglarea luminozităţii (Compensare expunere) Când modul de fotografiere este setat la modul scenă, modul Portret inteligent sau modul Efecte speciale, puteţi ajusta luminozitatea (compensarea expunerii). 1 Apăsaţi K (o compensare expunere) pe selectorul multiplu. 2 Apăsaţi H sau I pe selectorul multiplu pentru a selecta o valoare a compensării.
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul selectorului multiplu Lista setărilor implicite Setările implicite din fiecare mod de fotografiere sunt descrise mai jos. • Pe pagina următoare se găsesc informaţii similare despre modul scenă. Mod fotografiere Mod bliţ Autodeclanşator (A50) (A53) Cursor pentru creativitate (A55) Mod macro (A54) Compensare expunere (A57,58) Mod A (Automat) (A31) U OFF OFF OFF 0.0 F (Portret inteligent) (A45) U1 OFF2 OFF3 - 0.
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul selectorului multiplu Setările implicite din modul scenă sunt descrise mai jos. Mod bliţ (A50) Funcţiile de fotografiere 1 2 3 4 5 6 60 Autodeclanşator (A53) Compensare expunere (A58) Mod macro (A54) x (A34) U1 OFF OFF2 0.0 X (A35) W2 OFF OFF2 0.0 S (A36) V4 OFF OFF2 0.0 W (A37) X/W3 OFF OFF2 0.0 b (A38) V OFF OFF2 0.0 c (A38) W2 OFF OFF2 0.0 d (A38) W2 OFF2 OFF2 0.0 f (A38) V5 OFF OFF2 0.0 Z (A39) U OFF OFF2 0.
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul butonului d (meniu) (Modul fotografiere) Meniul de fotografiere poate fi setat prin apăsarea butonului d în modul fotografiere. Mod imagine Balans de alb Măsurare Continuu 29m 0s Sensibilitate ISO 970 Mod zonă AF Mod focalizare autom Funcţiile disponibile variază în funcţie de modul de fotografiere.
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul butonului d (meniu) (Modul fotografiere) Opţiunile disponibile în Meniul fotografiere (modul A (Automat)) Opţiune Funcţiile de fotografiere 62 Descriere A Mod imagine Permite selectarea combinaţiei între dimensiunea imaginii şi calitatea imaginii, folosită pentru salvarea imaginilor. Setarea implicită este E29 r 4896×3672. Balans de alb Reglaţi culorile imaginii pentru a fi cât mai apropiate de culorile văzute cu ochiul liber.
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul butonului d (meniu) (Modul fotografiere) Opţiunile disponibile în meniul Portret inteligent Opţiune Descriere A Estompare piele Activaţi funcţia Estompare piele. Aparatul foto estompează tonurile pielii faciale înainte de a salva imaginile. Se poate selecta gradului efectului aplicat. Setarea implicită este Normală. E43 Cronometru zâmbet Aparatul foto detectează feţele umane şi declanşează automat obturatorul de fiecare dată când detectează un zâmbet.
Funcţii care nu sunt disponibile simultan Unele funcţii nu pot fi utilizate în combinaţie cu anumite setări de meniu. Funcţie restricţionată Opţiune Continuu (A62) Dacă se foloseşte Continuu pentru fotografiere, bliţul nu poate fi utilizat. Ochi deschişi (A63) Atunci când funcţia Ochi deschişi este setată la Activat, bliţul nu poate fi utilizat. Mod zonă AF (A62) Dacă se foloseşte opţiunea Urmărire subiect pentru fotografiere, autodeclanşatorul nu poate fi utilizat.
Funcţii care nu sunt disponibile simultan Funcţie restricţionată Opţiune Descriere Continuu (A62) Dacă se foloseşte opţiunea Continuu, efectele rapide din modul de fotografiere nu pot fi utilizate. Setări monitor Efecte rapide (A62) Când Efecte rapide este setat la Activat, Examinare imagine este fixată la Activată.
Focalizarea pe subiect Zona de focalizare sau intervalul de focalizare variază în funcţie de modul de fotografiere. • În modul A (automat), zona de focalizarea poate fi setată selectând Mod zonă AF (A62) în meniul de fotografiere. Utilizarea funcţiei Găsire ţintă AF Funcţiile de fotografiere Când Mod zonă AF este setat la Găsire ţintă AF, aparatul foto va regla focalizarea în timpul următoarelor operaţiuni dacă apăsaţi butonul de declanşare până la jumătate.
Focalizarea pe subiect Utilizarea funcţiei de detectare a feţelor La setările enumerate mai jos, aparatul foto utilizează funcţia de detectare a feţelor pentru a focaliza automat pe figuri umane. Dacă aparatul foto detectează mai multe feţe simultan, figura asupra căreia aparatul va focaliza este încadrată cu un chenar dublu, în timp ce în jurul celorlalte figuri sunt afişate chenare simple.
Focalizarea pe subiect Blocarea focalizării Utilizaţi blocarea focalizării pentru a focaliza pe subiecte descentrate atunci când opţiunea Centrală este selectată pentru Mod zonă AF. • Asiguraţi-vă că distanţa dintre aparatul foto şi subiect nu se schimbă. • Atunci când butonul de declanşare este apăsat până la jumătate, expunerea este blocată. 29m 0s 970 Încadraţi subiectul pe care urmează să focalizaţi utilizând aparatul foto.
Funcţiile de redare Zoomul de redare Selectaţi o imagine pe care doriţi să o măriţi în modul de redare şi rotiţi controlul zoomului către g (i). g (i) 15/05/2013 15:30 0004.JPG f (h) 4/ 132 Imaginea este afişată în modul de redare cadru întreg. Imaginea este mărită. Ghidul pentru poziţia afişajului Funcţie Reglarea măririi Operaţiune f(h)/ g(i) Deplasarea poziţiei afişajului Decupare Revenire la modul de redare cadru întreg C Descriere Zoomul creşte până la 10×.
Vizualizarea mai multor imagini (redarea miniaturilor şi afişarea calendarului) Rotiţi controlul zoomului spre f (h) în modul de redare. Această funcţie va afişa mai multe imagini în acelaşi timp, facilitând găsirea rapidă a imaginii dorite. f (h) 15/05/2013 15:30 0004.
Selectarea anumitor tipuri de imagini pentru redare Modul de redare poate fi modificat în funcţie de tipurile de imagini pe care doriţi să le vizualizaţi. Modurile de redare disponibile Mod A Descriere c Redare Sunt redate toate imaginile, fără a se selecta tipurile de imagini. Acest mod este selectat atunci când comutaţi de la modul de fotografiere la modul de redare. 28 h Fotografii favorite Redaţi numai imaginile adăugate la un album.
Selectarea anumitor tipuri de imagini pentru redare 4 5 Apăsaţi H sau I pentru a selecta un mod, apoi apăsaţi pe butonul k. Redare • Dacă selectaţi Redare, se afişează ecranul de redare. • Dacă selectaţi un alt mod decât Redare, continuaţi cu pasul 5. Sortare automată Listare după dată Selectaţi un album, o categorie sau o dată de fotografiere, apoi apăsaţi pe butonul k. • h Consultaţi „Modul Fotografii favorite” (E5) pentru mai multe informaţii.
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul butonului d (meniu) (Modul redare) Atunci când vizualizaţi imagini în modul de redare cadru întreg sau în modul de redare a miniaturilor, apăsaţi pe butonul d pentru a seta meniul de redare (A6). Retuşare rapidă 15/05/2013 15:30 0004.JPG D-Lighting Retuşare cosmetică Ordine imprimare Prezentare diapozitive 4 132 Protejare Rotire imagine Funcţiile disponibile variază în funcţie de modul de redare.
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul butonului d (meniu) (Modul redare) Meniurile de redare disponibile Opţiune Funcţiile de redare 74 Descriere A Retuşare rapidă1, 2 Creaţi copii retuşate, în care contrastul şi saturaţia sunt îmbunătăţite. E16 D-Lighting1, 2 Creaţi copii cu luminozitatea şi contrastul îmbunătăţite, adăugând luminozitate zonelor întunecate ale imaginii. E16 Retuşare cosmetică1, 2 Estompaţi tonurile pielii faciale şi creaţi impresia unei feţe mai mici, cu ochi mai mari.
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul butonului d (meniu) (Modul redare) 1 2 3 4 Această funcţie se foloseşte pentru a edita imaginea selectată curent şi a o salva într-un fişier separat, altul decât fişierul original. Totuşi, reţineţi că imaginile fotografiate utilizând Panoramă simplă sau Fotografiere 3D nu pot fi editate. De asemenea, reţineţi că există o restricţie privind retuşarea imaginilor editate (E14).
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul butonului d (meniu) (Modul redare) Folosirea ecranului pentru selectarea imaginilor Ecranul de selecţie a imaginilor este afişat în următoarele meniuri. Pentru anumite elemente din meniu poate fi selectată o singură imagine, în timp ce pentru alte elemente pot fi selectate mai multe imagini. Funcţii la care poate fi selectată o singură imagine Funcţii la care pot fi selectate mai multe imagini • Meniu redare: Rotire imagine (E55), Alegere imag.
Conectarea aparatului foto la televizor, computer sau imprimantă Vă puteţi bucura pe deplin de imaginile şi filmele realizate conectând aparatul foto la un televizor, la un computer sau la o imprimantă. • Înainte de conectarea la un dispozitiv extern, asiguraţi-vă că acumulatorul este suficient încărcat şi opriţi aparatul foto. Pentru informaţii legate de metodele de conectare şi de operaţiunile ulterioare, în afară de acest document, consultaţi şi documentaţia care însoţeşte dispozitivul.
Utilizarea ViewNX 2 ViewNX 2 este un pachet software complet care vă permite să transferaţi, vizualizaţi, editaţi şi să partajaţi imagini. Instalaţi ViewNX 2 cu ajutorul CD-ROM de ViewNX 2. Softul tău de editare a imaginii ViewNX 2™ Funcţiile de redare Instalarea ViewNX 2 • Este necesară o conexiune la internet. Sisteme de operare compatibile Windows Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP Macintosh Mac OS X 10.6, 10.7, 10.
Utilizarea ViewNX 2 2 Selectaţi o limbă în dialogul de selecţie a limbii pentru a deschide fereastra de instalare. • Dacă limba dorită nu este disponibilă, faceţi clic pe Region Selection (Selectare regiune) pentru a alege o regiune diferită, apoi alegeţi limba dorită (butonul Region Selection (Selectare regiune) nu este disponibil în versiunea europeană). • Faceţi clic pe Next (Următorul) pentru a afişa fereastra de instalare. 3 Porniţi instalarea. 4 Descărcaţi software-ul.
Utilizarea ViewNX 2 Transferarea imaginilor pe computer 1 Alegeţi modul în care fotografiile vor fi copiate pe computer. Alegeţi una dintre următoarele metode: • Conexiune directă USB: opriţi aparatul foto şi asiguraţi-vă că în aparat este introdus cardul de memorie. Conectaţi aparatul foto la computer utilizând cablul USB livrat. Aparatul foto porneşte automat.
Utilizarea ViewNX 2 2 Transferaţi imaginile pe computer. • Asiguraţi-vă că numele aparatului foto conectat sau al discului amovibil este afişat ca „Source” (Sursă) pe bara de titlu „Options” (Opţiuni) din Nikon Transfer 2 (1). • Faceţi clic pe Start Transfer (2). 1 S9500 2 • Cu setările implicite, toate imaginile de pe cardul de memorie vor fi copiate pe computer. 3 Întrerupeţi conexiunea.
Înregistrarea şi redarea filmelor Înregistrarea filmelor Puteţi înregistra filme prin simpla apăsare a butonului b (e înregistrare film). Tonurile de culoare, balansul de alb şi alte setări sunt identice cu cele utilizate pentru fotografierea imaginilor statice. 1 Porniţi aparatul foto şi afişaţi ecranul de fotografiere. • Pictograma opţiuni film indică tipul de film înregistrat (A86).
Înregistrarea filmelor Focalizarea şi expunerea în timpul înregistrării filmelor • Focalizarea poate fi ajustată în timpul înregistrării filmului în modul următor, conform setării Mod focalizare autom. (A86) din meniul film. - A AF unic (setare implicită): focalizarea este blocată când butonul b (e înregistrare film) este apăsat pentru pornirea înregistrării filmului. - B AF permanent: focalizarea este reglată în mod repetat chiar şi în timpul înregistrării filmului.
Înregistrarea filmelor B Note privind folosirea zoomului în timpul înregistrării filmelor • Indicatorul zoomului nu este afişat în timpul înregistrării filmelor. • Când se foloseşte zoomul digital, calitatea imaginii se va deteriora. • Dacă începeţi înregistrarea unui film fără a utiliza zoomul digital şi continuaţi să rotiţi controlul zoomului spre g(i), zoomul se opreşte la raportul de zoom optic maxim.
Înregistrarea filmelor C Funcţiile disponibile la înregistrarea filmelor • Compensarea expunerii şi setările Balans de alb din meniul fotografiere (A61) sunt aplicate şi la înregistrarea filmelor. • Atunci când este activat modul macro, filmele cu subiecte aflate la distanţă mică de aparatul foto pot fi înregistrate. Confirmaţi setările înainte de a începe înregistrarea filmului. • Autodeclanşatorul (A53) poate fi utilizat.
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul butonului d (meniu) (Meniul Film) Afişaţi ecranul de fotografiere M butonul d (A6) M pictograma de meniu e (A7) Apăsaţi butonul d pe ecranul de fotografiere pentru a afişa ecranul meniului, apoi selectaţi pictograma de meniu D pentru a seta următoarele opţiuni în meniul film. Opţiuni film Deschidere cu segm. HS Mod focalizare autom.
Redarea filmelor 1 Apăsaţi pe butonul c (redare) pentru a selecta modul de redare. 15/05/2013 15:30 0004.MOV • Folosiţi selectorul multiplu pentru a selecta un film. • Filmele pot fi recunoscute după pictograma opţiuni film (A86). 22m16s 2 Apăsaţi pe butonul k pentru a reda un film. Pauză Operaţiuni disponibile în timpul redării filmului Rotiţi selectorul multiplu pentru avansare sau derulare rapidă. Comenzile de redare apar în partea de sus a monitorului.
Utilizarea funcţiilor GPS/Busolă electronică (doar la COOLPIX S9500) Pornirea înregistrării datelor GPS Utilizarea funcţiilor GPS/Busolă electronică (doar la COOLPIX S9500) Receptorul GPS intern al aparatului foto primeşte semnale de la sateliţii GPS şi identifică ora şi poziţia curentă. Informaţiile referitoare la poziţie (latitudinea şi longitudinea) pot fi înregistrate pe imaginile pe care le fotografiaţi.
Pornirea înregistrării datelor GPS B Note privind GPS-ul B Utilizarea funcţiilor GPS/Busolă electronică (doar la COOLPIX S9500) • Înainte de a utiliza funcţiile GPS, citiţi secţiunea „ Note privind funcţiile GPS/Busolă electronică (doar la COOLPIX S9500)” (Ax).
Pornirea înregistrării datelor GPS C Indicatorul de recepţie GPS şi informaţiile privind punctele de interes (POI) Utilizarea funcţiilor GPS/Busolă electronică (doar la COOLPIX S9500) • Recepţia GPS poate fi verificată pe ecranul de fotografiere. Recepţie GPS - n: semnalele sunt recepţionate de la patru sau mai mulţi sateliţi şi se efectuează procesul de poziţionare. Informaţiile referitoare la poziţie sunt înregistrate pe imagine.
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul butonului d (meniu) (Meniul de opţiuni GPS) Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (Opţiuni GPS) (A7) Opţiuni GPS Puncte de interes (POI) Creare jurnal Vizualizare jurnal Sincronizare Busolă electronică Meniul de opţiuni GPS disponibil Opţiune Opţiuni GPS Descriere Înregistrare date GPS: atunci când este setată la Activată, sunt recepţionate semnale de la sateliţii GPS şi începe poziţionarea (A88). Setarea implicită este Dezactivată.
Funcţiile care pot fi setate prin intermediul butonului d (meniu) (Meniul de opţiuni GPS) Opţiune A Utilizarea funcţiilor GPS/Busolă electronică (doar la COOLPIX S9500) E62 Aveţi posibilitatea să ştergeţi datele jurnalului înregistrat pe un card de Vizualizare jurnal memorie utilizând opţiunea Încheiere jurnal din Creare jurnal. • Pentru a şterge un jurnal, selectaţi-l şi apăsaţi l.
Utilizarea funcţiei Wi-Fi (LAN fără fir) (doarlaCOOLPIX S9500) Funcţiile care pot fi folosite utilizând Wi-Fi Puteţi folosi următoarele funcţii dacă instalaţi software-ul dedicat „Wireless Mobile Utility” pe un dispozitiv inteligent pe care se execută sistemele de operare Android OS sau iOS, apoi conectaţi dispozitivul la aparatul foto. * În timpul acţionării prin telecomandă nu se pot efectua alte operaţiuni, cu excepţia pornirii şi opririi aparatului foto.
Conectarea dispozitivului inteligent la aparatul foto Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (configurare) (A7) M Opţiuni Wi-Fi M Reţea Wi-Fi 1 Apăsaţi pe selectorul multiplu pentru a selecta Reţea Wi-Fi şi apăsaţi pe butonul k. Opţiuni Wi-Fi Reţea Wi-Fi SSID Autentificare/criptare Utilizarea funcţiei Wi-Fi (LAN fără fir) (doar la COOLPIX S9500) Parolă Canal Mască subreţea Adresă IP server DHCP 2 Selectaţi Activată şi apăsaţi pe butonul k.
Conectarea dispozitivului inteligent la aparatul foto Pentru a dezactiva conexiunea Wi-Fi • Opriţi aparatul foto. • Dezactivaţi setarea Wi-Fi a dispozitivului inteligent. B Note privind conexiunea Wi-Fi C Notă privind setările de securitate Dacă aparatul foto este instalat cu funcţia Wi-Fi fără setări de securitate specifice (criptare şi parolă), reţeaua poate fi accesată de terţe persoane neautorizate care pot cauza prejudicii.
Configurarea generală a aparatului foto Meniul configurare Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (configurare) (A7) Selectaţi pictograma de meniu z din ecranul meniului pentru a afişa meniul de configurare, apoi puteţi modifica următoarele setări.
Meniul configurare A Reducere vibraţii E73 Detecţie mişcare Atunci când aparatul foto detectează mişcarea subiectului sau tremuratul aparatului în momentul fotografierii, măreşte automat sensibilitatea ISO şi scurtează timpul de expunere pentru a reduce neclaritatea. Setarea implicită este Automată. Indicatorul r se aprinde în culoarea verde dacă aparatul foto detectează tremuratul aparatului sau mişcarea subiectului şi scurtează timpul de expunere.
Meniul configurare Descriere A Setări TV Reglaţi setările pentru conectarea la un televizor. • Atunci când aparatul foto este conectat la un televizor prin intermediul unui cablu audio/video, dar pe ecranul televizorului nu se afişează nicio imagine, setaţi Mod video la NTSC sau PAL, în funcţie de tipul de semnal compatibil cu televizorul. • Puteţi stabili setările pentru HDMI.
Secţiunea de referinţe Secţiunea de referinţe oferă informaţii detaliate şi sugestii în legătură cu utilizarea aparatului foto. Fotografierea Utilizarea setării Panoramă simplă (fotografiere şi redare)............................................. E2 Redarea Modul Fotografii favorite ............................................................................................................ E5 Modul Sortare automată ...........................................................................................
Fotografierea Utilizarea setării Panoramă simplă (fotografiere şi redare) Fotografierea cu setarea Panoramă simplă Rotiţi selectorul de moduri la y M butonul d M p Panoramă simplă 1 Selectaţi raza de fotografiere, W Normal (180°) sau X Larg (360°), şi apăsaţi pe butonul k. Panoramă simplă • Atunci când aparatul foto este ţinut în orientarea peisaj, Normal (180°) dimensiunile imaginii (l × Î) sunt următoarele.
Utilizarea setării Panoramă simplă (fotografiere şi redare) 4 Deplasaţi încet aparatul foto, ţinându-l drept, în una din cele patru direcţii pentru a începe fotografierea. • În momentul în care aparatul foto detectează direcţia panoramei, fotografierea începe. • Se afişează elementul de ghidare care arată punctul curent de fotografiere. • În momentul în care elementul de ghidare care indică punctul de fotografiere ajunge la sfârşit, fotografierea se încheie.
Utilizarea setării Panoramă simplă (fotografiere şi redare) Vizualizarea imaginilor înregistrate cu setarea Panoramă simplă (deplasarea) Comutaţi la modul de redare (A28), afişaţi imaginea înregistrată cu Panoramă simplă în modul de redare cadru întreg şi apăsaţi pe butonul k. Aparatul foto afişează imaginea redusă a fotografiei pe întregul ecran şi deplasează zona afişată în mod automat. • W sau X se afişează pentru imaginile înregistrate cu funcţia Panoramă simplă.
Redarea Modul Fotografii favorite Puteţi sorta imaginile (cu excepţia filmelor) în nouă albume şi le puteţi adăuga ca fotografii favorite (imaginile adăugate nu sunt copiate sau mutate). După ce aţi adăugat imaginile la albume, puteţi alege să redaţi numai imaginile adăugate utilizând modul Fotografii favorite. • Imaginile pot fi găsite mai uşor dacă sunt adunate în albume separate, sortate după evenimente sau tipuri de subiecte. • Aceeaşi imagine poate fi adăugată la mai multe albume.
Modul Fotografii favorite Redarea imaginilor din albume Apăsaţi butonul c (Mod redare) M butonul d M pictograma de meniu N (A71) M L Fotografii favorite Fotografii favorite Utilizaţi selectorul multiplu pentru a selecta un album şi apăsaţi pe butonul k pentru a reda numai imaginile adăugate la albumul respectiv. • Următoarele operaţiuni pot fi efectuate în ecranul pe care se afişează lista de albume. Alegere pictogr. - Butonul l (ştergere): ştergeţi toate imaginile din albumul selectat la acel moment.
Modul Fotografii favorite Schimbarea pictogramei pentru albumul cu fotografii favorite Apăsaţi butonul c (Mod redare) M butonul d M pictograma de meniu N (A71) M L Fotografii favorite M alegeţi albumul dorit M butonul d 1 Apăsaţi J sau K pe selectorul multiplu pentru a alege o culoare de pictogramă, apoi apăsaţi pe butonul k. Alegere pictogramă Înapoi 2 Apăsaţi H, I, J sau K pentru a alege o pictogramă, apoi apăsaţi pe butonul k.
Modul Sortare automată Imaginile fotografiate sunt sortate automat pe categorii, de exemplu portrete, peisaje şi filme. Apăsaţi butonul c (Mod redare) M butonul d M pictograma de meniu N (A71) M F Sortare automată Portrete Folosiţi selectorul multiplu pentru selectarea unei categorii, apoi apăsaţi pe butonul k pentru a reda imaginile din categoria selectată. • Următoarele operaţiuni pot fi efectuate în timp ce este afişat ecranul de selecţie a categoriei.
Modul Sortare automată Categoriile modului Sortare automată Opţiune Descriere Z Zâmbet Imagini fotografiate cu modul F Portret inteligent (A45), cu Cronometru zâmbet setat la Activat.
Modul Listare după dată Apăsaţi butonul c (Mod redare) M butonul d M pictograma de meniu N (A71) M C Listare după dată Folosiţi selectorul multiplu pentru selectarea unei date, apoi apăsaţi pe butonul k pentru a reda imaginile fotografiate la data aleasă. • Se afişează prima imagine fotografiată la data selectată. • Următoarele operaţiuni pot fi efectuate în timp ce este afişat ecranul care conţine lista datelor de fotografiere.
Redarea imaginilor dintr-o secvenţă Imaginile fotografiate cu următoarele setări ale modului de declanşare continuă sunt salvate într-un grup (denumit „secvenţă”) corespunzător fiecărei sesiuni de declanşare.
Redarea imaginilor dintr-o secvenţă Ştergerea imaginilor dintr-o secvenţă Atunci când Opţiuni afişare secvenţă (E58) este setată la Numai imag. importantă în meniul de redare, dacă se apasă butonul l şi metoda de ştergere este selectată, sunt şterse următoarele imagini. • Dacă secvenţa este afişată doar prin imaginea sa importantă: - Imagine curentă: atunci când este selectată secvenţa, toate imaginile din secvenţa respectivă sunt şterse.
Editarea imaginilor statice Funcţiile de editare Imaginile pot fi editate cu uşurinţă cu acest aparat foto utilizând funcţiile de mai jos. Imaginile editate sunt stocate ca fişiere separate (E97). Funcţie de editare Utilizare Efecte rapide (E15) Aplicaţi diverse efecte la imagini. Retuşare rapidă (E16) Creaţi cu uşurinţă o copie cu contrast îmbunătăţit şi culori mai intense.
Editarea imaginilor statice B Note privind editarea imaginii • Următoarele imagini nu pot fi editate. - Imaginile fotografiate cu setarea Panoramă simplă sau Fotografiere 3D - Imaginile fotografiate cu alte aparate foto decât COOLPIX S9500/S9400 • Când în imagine nu sunt detectate figuri, funcţia Retuşare cosmetică nu poate fi aplicată.
Editarea imaginilor statice Efecte rapide: aplicarea efectelor la imagini Efectele selectate dintre următoarele 23 de tipuri pot fi aplicate la o imagine cu pictograma e în timp ce această imagine este afişată în modul de redare cadru întreg. Rezultatele efectelor pot fi examinate pe ecranul prezentat la pasul 2. Efect Descriere Pictură, Cheie înaltă, Efect aparat foto de jucărie Ajustează în special nuanţa şi creează un aspect diferit imaginii.
Editarea imaginilor statice Retuşare rapidă: îmbunătăţirea contrastului şi a saturaţiei Selectaţi o imagine (A28) M butonul d (A6) M Retuşare rapidă Apăsaţi H sau I pe selectorul multiplu pentru a alege nivelul setării, apoi apăsaţi pe butonul k. Retuşare rapidă • Versiunea originală este afişată în partea stângă şi versiunea editată este afişată în partea dreaptă. • Pentru anulare, apăsaţi J.
Editarea imaginilor statice Retuşare cosmetică: estomparea tonurilor pielii faciale, micşorarea feţei sau mărirea ochilor Selectaţi o imagine (A28) M butonul d (A6) M Retuşare cosmetică 1 Dacă o imagine conţine mai multe feţe detectate de aparatul foto, selectaţi faţa de editat apăsând H, I, J sau K pe selectorul multiplu, apoi apăsaţi pe butonul k. • Pentru a anula operaţiunea, apăsaţi pe butonul d. • Dacă este detectată o singură faţă, continuaţi cu pasul 2. • Puteţi edita o singură faţă.
Editarea imaginilor statice 4 Alegeţi Da şi apăsaţi pe butonul k. • Copiile create cu funcţia Retuşare cosmetică sunt stocate ca fişiere separate şi pot fi recunoscute după pictograma u afişată în modul de redare (A10). Doriţi să salvaţi? Da Nu B Note privind funcţia Retuşare cosmetică • În funcţie de anumite condiţii, de exemplu direcţia în care este îndreptată faţa subiectului sau luminozitatea feţei, este posibil ca figura să nu fie detectată corect sau să nu se obţină efectul dorit.
Editarea imaginilor statice Decupare: crearea unei copii decupate Creaţi o copie care să conţină doar porţiunea vizibilă pe ecranul monitorului atunci când u este afişat cu zoomul de redare (A69) activat. 1 2 Măriţi imaginea pentru a o putea decupa (A69). Rafinaţi compoziţia copiei. • Rotiţi controlul zoomului spre g (i) sau f (h) pentru a regla raportul de zoom.
Conectarea aparatului foto la un televizor (vizionarea imaginilor pe ecranul unui televizor) Conectaţi aparatul foto la televizor pentru a reda imaginile pe ecranul televizorului. Dacă televizorul dvs. este echipat cu un conector HDMI, îl puteţi conecta la aparatul foto prin intermediul unui cablu HDMI disponibil în comerţ pentru a reda imaginile. 1 Opriţi aparatul foto. 2 Conectaţi aparatul foto la TV.
Conectarea aparatului foto la un televizor (vizionarea imaginilor pe ecranul unui televizor) 3 Reglaţi televizorul pe canalul video. • Pentru detalii, consultaţi manualul cu instrucţiuni furnizat împreună cu televizorul. 4 Ţineţi apăsat butonul c pentru a porni aparatul foto. • Aparatul foto intră în modul de redare, iar imaginile înregistrate sunt afişate pe televizor. • Cât timp aparatul foto este conectat la televizor, monitorul rămâne oprit.
Conectarea aparatului foto la o imprimantă (imprimare directă) Utilizatorii imprimantelor compatibile PictBridge (F23) pot conecta aparatul foto direct la imprimantă şi pot imprima imagini fără a utiliza un computer. Conectarea aparatului foto la o imprimantă 1 2 Opriţi aparatul foto. Porniţi imprimanta. • Verificaţi setările imprimantei. 3 Conectaţi aparatul foto la imprimantă utilizând cablul USB inclus. • Verificaţi orientarea corectă a fişei.
Conectarea aparatului foto la o imprimantă (imprimare directă) Imprimarea imaginilor individuale După conectarea corectă a aparatului foto la imprimantă (E22), imprimaţi imaginile urmând procedura de mai jos. 1 Utilizaţi selectorul multiplu pentru a alege imaginea pe care doriţi să o imprimaţi şi apăsaţi pe butonul k. Selecţie imprimare 15/05/2013 No. 31 [ 32] • Rotiţi controlul zoomului spre f (h) pentru a afişa 6 miniaturi sau spre g (i) pentru a comuta înapoi la modul de redare cadru întreg.
Conectarea aparatului foto la o imprimantă (imprimare directă) Imprimarea mai multor imagini După conectarea corectă a aparatului foto la imprimantă (E22), imprimaţi imaginile urmând procedura de mai jos. 1 Când se afişează ecranul Selecţie imprimare, apăsaţi pe butonul d. • Pentru a ieşi din meniul de imprimare, apăsaţi pe butonul d. 2 Alegeţi Selecţie imprimare, Imprim. toate imaginile sau Imprimare DPOF, apoi apăsaţi pe butonul k.
Conectarea aparatului foto la o imprimantă (imprimare directă) Imprim. toate imaginile Toate imaginile stocate în memoria internă sau pe cardul de memorie sunt imprimate una câte una. • Atunci când se afişează meniul prezentat în imaginea din dreapta, alegeţi Pornire imprimare şi apăsaţi pe butonul k pentru a începe imprimarea. Imprim.
Conectarea aparatului foto la o imprimantă (imprimare directă) C Formatul de hârtie Aparatul foto acceptă următoarele formate de hârtie: Implicit (formatul implicit de hârtie pentru imprimanta curentă), 3,5×5 in, 5×7 in, 100×150 mm, 4×6 in, 8×10 in, Letter, A3 şi A4. Sunt afişate doar formatele acceptate de imprimanta curentă.
Filme Editarea filmelor Extragerea anumitor secţiuni din film Secţiunile dorite ale unui film înregistrat pot fi salvate ca fişiere separate (exceptând filmele înregistrate cu p iFrame 540/30p). 1 Redaţi filmul care urmează să fie editat şi întrerupeţi-l temporar (pauză) la momentul de pornire a secţiunii pe care doriţi să o extrageţi (A87). 2 Folosiţi J sau K de pe selectorul multiplu pentru a alege I din comenzile de redare şi apăsaţi pe butonul k. • Se afişează ecranul de editare a filmului.
Editarea filmelor B Note privind editarea filmelor • Folosiţi un acumulator complet încărcat pentru ca aparatul foto să nu se oprească în timpul editării. Când nivelul de încărcare a acumulatorului este B, editarea filmelor nu este posibilă. • După ce un film a fost creat prin editare, nu mai poate fi folosit pentru extragerea unei secţiuni. Pentru a extrage o altă parte a filmului, selectaţi şi editaţi filmul original.
Meniuri Meniul fotografiere (modul A (Automat)) Mod imagine (dimensiunea şi calitatea imaginii) Afişaţi ecranul de fotografiere M butonul d M pictograma de meniu A (A6) M Mod imagine Selectaţi combinaţia între dimensiunea imaginii şi calitatea imaginii (nivelul de compresie), utilizată pentru salvarea imaginilor.
Meniul fotografiere (modul A (Automat)) Numărul de expuneri rămase Tabelul următor prezintă numărul aproximativ de imagini care pot fi salvate pe un card de memorie de 4 GB. Reţineţi că numărul de imagini care pot fi de fapt salvate este diferit (din cauza compresie JPEG) şi depinde de compoziţia imaginii, chiar dacă setările pentru calitatea şi dimensiunea imaginii sunt aceleaşi şi cardurile de memorie au aceeaşi capacitate.
Meniul fotografiere (modul A (Automat)) Balans de alb (reglarea nuanţei) Afişaţi ecranul de fotografiere în modul A (Automat) (A31) M butonul d M pictograma de meniu A (A6) M Balans de alb Culoarea luminii reflectate de un obiect variază în funcţie de culoarea sursei de lumină. Creierul uman se poate adapta modificărilor de culoare ale sursei de lumină, percepând obiectele albe ca fiind albe indiferent dacă sunt văzute în umbră, în lumina directă a soarelui sau sub o sursă de iluminare incandescentă.
Meniul fotografiere (modul A (Automat)) Utilizarea opţiunii Presetare manuală Utilizaţi această setare atunci când doriţi ca imaginile fotografiate în condiţii de iluminare neobişnuită (de exemplu lămpi cu lumină roşiatică) să arate ca şi cum ar fi fost fotografiate în lumină normală. Folosiţi procedura de mai jos pentru a măsura valoarea balansului de alb sub sursa de iluminare utilizată în timpul fotografierii.
Meniul fotografiere (modul A (Automat)) Măsurare Afişaţi ecranul de fotografiere în modul A (Automat) (A31) M butonul d M pictograma de meniu A (A6) M Măsurare Procesul de măsurare a luminozităţii subiectului pentru determinarea expunerii este cunoscut sub denumirea „măsurare”. Utilizaţi această opţiune pentru a alege modul în care aparatul foto măsoară expunerea. Opţiune G Matrice (setare implicitã) q Central-evaluativ B Descriere Aparatul foto utilizează o suprafaţă mare a ecranului pentru măsurare.
Meniul fotografiere (modul A (Automat)) Modul de declanşare Continuu Afişaţi ecranul de fotografiere în modul A (Automat) (A31) M butonul d M pictograma de meniu A (A6) M Continuu Modificaţi setările pentru declanşare continuă şi BSS (Selector cea mai bună fotografiere).
Meniul fotografiere (modul A (Automat)) Opţiune W Fotografiere în rafală 16 Descriere De fiecare dată când butonul de declanşare este apăsat până la capăt, aparatul foto fotografiază 16 imagini la o cadenţă de aproximativ 30 de cadre pe secundă şi le aranjează într-o singură fotografie. • Mod imagine este fixat la L (2560 × 1920 pixeli). • Zoomul digital nu este disponibil. Pictograma corespunzătoare setării curente, exceptând setarea Unică, este afişată pe monitor (A8).
Meniul fotografiere (modul A (Automat)) C Cache prefotografiere Când se selectează Cache prefotografiere, fotografierea începe în momentul în care butonul de declanşare este apăsat până la jumătate pentru 0,5 secunde sau mai mult, iar imaginile fotografiate înainte ca butonul de declanşare să fie apăsat până la capăt sunt salvate împreună cu cele fotografiate după apăsarea până la capăt a butonului de declanşare. În cache prefotografiere pot fi salvate până la 5 imagini.
Meniul fotografiere (modul A (Automat)) Sensibilitate ISO Afişaţi ecranul de fotografiere în modul A (Automat) (A31) M butonul d M pictograma de meniu A (A6) M Sensibilitate ISO Cu cât sensibilitatea ISO este setată la o valoare mai mare, este necesară mai puţină lumină pentru fotografierea imaginilor. Cu cât sensibilitatea ISO este setată la o valoare mai mare, subiectul a cărui fotografiere este posibilă poate fi mai întunecat.
Meniul fotografiere (modul A (Automat)) Mod zonă AF Afişaţi ecranul de fotografiere în modul A (Automat) (A31) M butonul d M pictograma de meniu A (A6) M Mod zonă AF Puteţi seta modul în care se stabileşte zona de focalizare pentru focalizare automată. Opţiune Descriere Secţiunea de referinţe a Prioritate faţă Aparatul foto detectează şi focalizează automat pe o figură (pentru mai multe informaţii, consultaţi „Utilizarea funcţiei de detectare a feţelor” (A67)).
Meniul fotografiere (modul A (Automat)) Opţiune y Centrală Descriere Aparatul foto focalizează pe centrul cadrului. Zona de focalizare este afişată întotdeauna în centrul cadrului. 29m 0s 970 Zona de focalizare s Urmărire subiect Urmărirea subiectului începe după ce aţi ales un subiect pe care să focalizaţi; zona de focalizare se va mişca şi va urmări subiectul. Consultaţi „Utilizarea modului Urmărire subiect” (E40).
Meniul fotografiere (modul A (Automat)) Utilizarea modului Urmărire subiect Afişaţi ecranul de fotografiere în modul A (Automat) (A31) M butonul d M pictograma de meniu A (A6) M Mod zonă AF Alegeţi acest mod pentru a fotografia subiecţi în mişcare. Urmărirea subiectului începe după ce aţi ales un subiect pe care să focalizaţi; zona de focalizare se va mişca şi va urmări subiectul. 1 Rotiţi selectorul multiplu pentru a selecta s Urmărire subiect şi apăsaţi pe butonul k.
Meniul fotografiere (modul A (Automat)) B Note privind modul Urmărire subiect • Zoomul digital nu este disponibil. • Setaţi poziţia zoomului, modul bliţ sau setările meniului înainte de înregistrarea subiectului. Dacă oricare dintre aceste setări este modificată după înregistrarea subiectului, subiectul va fi anulat.
Meniul fotografiere (modul A (Automat)) Efecte rapide Afişaţi ecranul de fotografiere în modul A (Automat) (A31) M butonul d M pictograma de meniu A (A6) M Efecte rapide Activaţi sau dezactivaţi funcţia Efecte rapide. Opţiune Descriere p Activat (setare implicitã) Când folosiţi modul A (automat), puteţi aplica efecte la imagini imediat după declanşarea obturatorului. • Pentru mai multe informaţii, consultaţi „Utilizarea funcţiei Efecte rapide” (A32).
Meniul Portret inteligent Mod imagine (dimensiunea şi calitatea imaginii) Pentru mai multe informaţii referitoare la Mod imagine, consultaţi „Mod imagine (dimensiunea şi calitatea imaginii)” (E29). Estompare piele Afişaţi ecranul de fotografiere în modul Portret inteligent (A45) M butonul d M pictograma de meniu F (A6) M Estompare piele Activaţi funcţia Estompare piele.
Meniul Portret inteligent Ochi deschişi Afişaţi ecranul de fotografiere în modul Portret inteligent (A45) M butonul d M pictograma de meniu F (A6) M Ochi deschişi Aparatul foto declanşează automat obturatorul de două ori la fotografierea unei imagini. Din cele două imagini, este salvată cea în care ochii subiectului sunt deschişi. Opţiune Descriere y Activat Activează funcţia Ochi deschişi. Bliţul nu poate fi utilizat când este selectată setarea Activat.
Meniul Film Opţiuni film Afişaţi ecranul de fotografiere M butonul d M pictograma de meniu e (Film) (A6) M Opţiuni film Aveţi posibilitatea să selectaţi tipul de film pe care doriţi să-l înregistraţi. Aparatul foto poate înregistra filme la viteză normală şi filme HS (la viteză mare) (E46), care pot fi redate încetinit sau rapid. Cu cât dimensiunea imaginii şi rata de biţi sunt mai mari, cu atât calitatea imaginii este mai ridicată; totuşi, dimensiunea fişierului va fi mai mare.
Meniul Film Film HS Când filmele înregistrate sunt redate, aparatul foto le poate reda încetinit sau rapid. Pentru mai multe informaţii, consultaţi „Înregistrarea filmelor cu redare încetinită şi a filmelor cu redare rapidă (film HS)” (E47). Dimensiune imagine (pixeli) Format imagine (orizontal: vertical) Descriere k HS 240/8× 320 × 240 4:3 Filmele sunt înregistrate la o viteză de 8× mai mare decât viteza normală şi sunt redate încetinit, la 1/8 din viteza de redare. • Durată max. film*: 10 sec.
Meniul Film Durata maximă a filmului Tabelul următor prezintă duratele maxime aproximative ale filmelor care pot fi salvate pe un card de memorie de 4 GB. Reţineţi că durata maximă a filmului şi dimensiunea fişierului care poate fi salvat este posibil să difere în funcţie de compoziţia imaginii şi de mişcarea subiectului, chiar dacă setările opţiunilor de film sunt aceleaşi şi cardurile de memorie au aceeaşi capacitate.
Meniul Film • Înregistrarea filmului începe la viteză normală când Deschidere cu segm. HS din meniul film este setată la Dezactivat. Apăsaţi pe butonul k în momentul în care aparatul foto ar trebui să înregistreze pentru redare încetinită sau rapidă pentru a comuta la înregistrarea filmului HS. 7m25s • Când filmul HS atinge durata maximă pentru filme HS (E46) sau se apasă butonul k, aparatul foto comută la înregistrarea filmului cu viteză normală.
Meniul Film Deschidere cu segment HS Afişaţi ecranul de fotografiere M butonul d M pictograma de meniu e (Film) (A6) M Deschidere cu segm. HS Specificaţi dacă doriţi să înregistraţi filme cu redare încetinită sau rapidă de la începutul înregistrării atunci când sunt înregistrate filme HS. Opţiune Descriere Activat (setare implicitã) Se înregistrează filme HS de la începutul înregistrării. Dezactivat Se înregistrează filme la viteză normală de la începutul înregistrării.
Meniul Film Reducere zgomot vânt Afişaţi ecranul de fotografiere M butonul d M pictograma de meniu D (Film) (A6) M Reducere zgomot vânt Opţiune Descriere Y Activată Înregistraţi filme reducând zgomotul vântului captat de microfon. Această setare este adecvată pentru înregistrarea în condiţii de vânt puternic. În timpul redării este posibil ca şi alte sunete, nu numai zgomotul vântului, să fie dificil de auzit. k Dezactivată (setare implicită) Zgomotul produs de vânt nu este redus.
Meniul redare Pentru mai multe informaţii despre funcţiile de editare a imaginilor (Retuşare rapidă, D-Lighting, Retuşare cosmetică şi Imagine mică), consultaţi „Editarea imaginilor statice” (E13).
Meniul redare 3 Decideţi dacă doriţi sau nu să imprimaţi şi data fotografierii şi informaţiile despre fotografiere. Ordine imprimare Efectuat • Alegeţi Dată şi apăsaţi pe butonul k pentru a imprima data fotografierii pe toate imaginile din ordinea de imprimare. • Alegeţi Informaţii şi apăsaţi pe butonul k pentru a imprima Dată Informaţii informaţiile despre fotografiere (timpul de expunere şi valoarea diafragmei) pe toate imaginile din ordinea de imprimare.
Meniul redare B Note privind funcţia Ordine imprimare Atunci când se creează o ordine de imprimare în modurile Fotografii favorite, Sortare automată sau Listare după dată, ecranul prezentat mai jos se afişează dacă au fost marcate pentru imprimare alte imagini în afară de cele din albumul, categoria sau de la data de fotografiere selectate. • Selectaţi Da pentru a adăuga setarea pentru ordinea de imprimare la ordinea de imprimare existentă.
Meniul redare Prezentare diapozitive Apăsaţi butonul c (Mod redare) M butonul d (A6) M Prezentare diapozitive Vizualizaţi imaginile stocate în memoria internă sau pe cardul de memorie într-o prezentare automată de diapozitive. 1 Folosiţi selectorul multiplu pentru a alege Pornire şi apăsaţi pe butonul k. Prezentare diapozitive Pornire • Pentru a schimba intervalul dintre imagini, alegeţi Interv. între Interv.
Meniul redare Protejare Apăsaţi butonul c (Mod redare) M butonul d (A6) M Protejare Imaginile selectate sunt protejate împotriva ştergerii accidentale. Alegeţi o imagine în ecranul de selecţie şi setaţi sau anulaţi funcţia de protejare. Pentru mai multe informaţii, consultaţi „Folosirea ecranului pentru selectarea imaginilor” (A76). Totuşi, reţineţi că formatarea memoriei interne a aparatului foto sau a cardului de memorie (E78) şterge definitiv fişierele protejate.
Meniul redare Notă vocală Apăsaţi butonul c (Mod redare) M selectaţi o imagine M butonul d (A6) M Notă vocală Folosiţi microfonul aparatului foto pentru înregistrarea notelor vocale pentru imagini. • Pentru o imagine fără notă vocală se afişează ecranul de înregistrare, iar pentru o imagine cu notă vocală (marcată cu p în modul de redare cadru întreg) apare ecranul de redare.
Meniul redare Copiere (copierea din memoria internă pe cardul de memorie şi invers) Apăsaţi butonul c (Mod redare) M butonul d (A6) M Copiere Copiaţi imagini sau filme din memoria internă pe un card de memorie şi invers. 1 Folosiţi selectorul multiplu pentru a selecta o opţiune din ecranul de copiere şi apăsaţi pe butonul k. • De pe aparat pe card: copiaţi imaginile din memoria internă pe cardul de memorie. • De pe card pe aparat: copiaţi imaginile de pe cardul de memorie în memoria internă.
Meniul redare C Mesajul: „Memoria nu conţine nicio imagine.” Dacă nu există imagini stocate pe cardul de memorie atunci când este selectat modul de redare, se afişează mesajul Memoria nu conţine nicio imagine.. Apăsaţi pe butonul d şi selectaţi Copiere din meniul de redare pentru a copia pe cardul de memorie imaginile stocate în memoria internă a aparatului foto. C Informaţii suplimentare Pentru mai multe informaţii, consultaţi „Numele fişierelor şi folderelor” (E97).
Meniul Opţiuni GPS (doar la COOLPIX S9500) Opţiuni GPS Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (Opţiuni GPS) (A6) M Opţiuni GPS Opţiune Descriere Atunci când este setată opţiunea Activată, sunt recepţionate semnale de la Înregistrare date GPS sateliţii GPS şi începe poziţionarea (A88). • Setarea implicită este Dezactivată. Actualizare fişier A-GPS Pentru actualizarea fişierului A-GPS (asistenţă GPS) este folosit un card de memorie.
Meniul Opţiuni GPS (doar la COOLPIX S9500) Actualizarea fişierului A-GPS Descărcaţi cel mai recent fişier A-GPS de pe site-ul web indicat mai jos şi folosiţi-l pentru actualizarea fişierului. http://nikonimglib.com/agps3/ • Fişierul A-GPS pentru COOLPIX S9500 este disponibil doar pe site-ul web indicat mai sus. • Pentru a actualiza fişierul A-GPS, setaţi Înregistrare date GPS la Dezactivată. Când este selectată opţiunea Activată, fişierul A-GPS nu poate fi actualizat.
Meniul Opţiuni GPS (doar la COOLPIX S9500) Puncte de interes (POI) (înregistrarea şi afişarea informaţiilor legate de numele locaţiei) Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (Opţiuni GPS) (A6) M Puncte de interes (POI) Această secţiune prezintă modul de setare a POI (punctul de interes, informaţiile legate de numele locaţiei).
Meniul Opţiuni GPS (doar la COOLPIX S9500) Creare jurnal (înregistrarea jurnalului cu informaţii de deplasare) Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (Opţiuni GPS) (A6) M Creare jurnal În momentul în care începe înregistrarea jurnalului, informaţiile calculate referitoare la poziţie sunt înregistrate la intervalul de timp setat pentru Interval înreg. jurnal, până la scurgerea timpului presetat. • Datele jurnalului înregistrat nu pot fi folosite ca atare.
Meniul Opţiuni GPS (doar la COOLPIX S9500) B Note privind înregistrarea jurnalului • Dacă data şi ora nu sunt setate, jurnalul nu poate fi înregistrat. • Folosiţi un acumulator complet încărcat pentru ca aparatul foto să nu se oprească în timpul înregistrării jurnalului. Când energia acumulatorului este complet consumată, înregistrarea jurnalului se încheie.
Meniul Opţiuni GPS (doar la COOLPIX S9500) Vizualizare jurnal Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (Opţiuni GPS) (A6) M Vizualizare jurnal Verificaţi sau ştergeţi datele jurnalului stocat pe cardul de memorie utilizând Creare jurnal (E62). • Pentru mai multe informaţii, consultaţi „Datele jurnalului GPS salvat pe carduri de memorie” (E98).
Meniul Opţiuni GPS (doar la COOLPIX S9500) Busolă electronică Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (Opţiuni GPS) (A6) M Busolă electronică Opţiune Afişare busolă Descriere Dacă opţiunea este setată la Activată, pe ecranul de fotografiere se afişează o busolă. • Setarea implicită este Dezactivată. • Direcţia în care este îndreptat aparatul foto este afişată pe baza informaţiilor calculate referitoare la direcţie.
Meniul Opţiuni GPS (doar la COOLPIX S9500) B Note privind utilizarea funcţiei Busolă electronică • Busola electronică nu este afişată atunci când obiectivul aparatului foto este îndreptat în sus. • Nu folosiţi busola electronică a acestui aparat foto pentru ascensiuni montane sau alte activităţi specializate. Informaţiile afişate au doar rol de ghidare generală.
Meniul configurare Ecran de întâmpinare Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (A6) M Ecran de întâmpinare Selectaţi dacă doriţi ca pe monitor să se afişeze ecranul de întâmpinare atunci când porniţi aparatul foto. Opţiune Fără (setare implicitã) COOLPIX Selectaţi o imagine Descriere Afişaţi ecranul de fotografiere sau redare fără a mai afişa ecranul de întâmpinare. Afişaţi ecranul de întâmpinare înainte de a afişa ecranul de fotografiere sau redare.
Meniul configurare Fus orar şi dată Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (A6) M Fus orar şi dată Opţiune Dată şi oră Format dată Fus orar Secţiunea de referinţe E68 Descriere Setaţi ceasul intern al aparatului foto la data şi ora curente. Dată şi oră Utilizaţi selectorul multiplu pentru a seta data şi ora. Z L A • Alegeţi un element: apăsaţi K sau J 15 05 2013 (selectate în următoarea ordine: Z (zi) ➝ L (lună) ➝ A (an) ➝ oră ➝ minut). 10 15 • Setaţi valorile: apăsaţi H sau I.
Meniul configurare Setarea fusului orar pentru destinaţia călătoriei 1 Folosiţi selectorul multiplu pentru a alege Fus orar şi apăsaţi pe butonul k. • Se afişează ecranul Fus orar. Fus orar şi dată Dată şi oră Format dată Fus orar London, Casablanca 15/05/2013 15:30 2 Alegeţi x Destinaţie călătorie şi apăsaţi pe butonul k. • Data şi ora afişate pe monitor se modifică în funcţie de regiunea selectată curent.
Meniul configurare Setări monitor Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (A6) M Setări monitor Opţiune Descriere Informaţii fotografie Selectaţi informaţiile afişate pe monitor în timpul modurilor de fotografiere şi redare. Examinare imagine Activată (setare implicită): imaginea este afişată pe monitor imediat după ce este fotografiată şi afişajul monitorului revine la ecranul de fotografiere. Dezactivată: imaginea nu este afişată imediat după ce este fotografiată.
Meniul configurare Pentru fotografiere Pentru redare 15/05/2013 15:30 0004.JPG Grilă încadr.+auto. info 29m 0s 4 132 970 În plus faţă de informaţiile indicate la Se afişează aceleaşi informaţii ca în cazul setarea Afişare automată info, se afişează setării Afişare automată info. o grilă care ajută la încadrarea imaginilor. Aceasta nu apare în timp ce se înregistrează filme. 15/05/2013 15:30 0004.JPG Cadru film+auto.
Meniul configurare Imprimare dată (imprimarea datei şi orei pe imagini) Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (A6) M Imprimare dată Data şi ora fotografierii pot fi imprimate pe imagini în momentul fotografierii. Aceste informaţii pot fi imprimate chiar şi cu imprimante care nu acceptă funcţia de imprimare a datei (E52). 15/05/2013 Opţiune Descriere f Dată Data este imprimată pe imagini. S Dată şi oră Data şi ora sunt imprimate pe imagini.
Meniul configurare Reducere vibraţii Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (A6) M Reducere vibraţii Specificaţi setarea pentru reducerea vibraţiilor pentru fotografierea imaginilor statice sau înregistrarea filmelor. Corectaţi neclaritatea cauzată de mişcarea uşoară a mâinii, efect cunoscut drept tremuratul aparatului foto; acesta apare de obicei când se fotografiază cu zoom sau cu un timp de expunere lung.
Meniul configurare Detecţie mişcare Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (A6) M Detecţie mişcare Activaţi detecţia mişcării pentru a reduce efectele produse de tremuratul aparatului foto şi de mişcarea subiectului când fotografiaţi imagini statice. Opţiune U Automată (setare implicită) k Dezactivată Descriere Dacă aparatul foto detectează mişcarea subiectului sau tremuratul aparatului, sensibilitatea ISO este mărită şi timpul de expunere este scurtat pentru a reduce efectele perturbante.
Meniul configurare Asistenţă AF Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (A6) M Asistenţă AF Activaţi sau dezactivaţi dispozitivul de iluminare pentru asistenţă AF care susţine focalizarea automată atunci când lumina este slabă. Opţiune Descriere Automată (setare implicitã) Dispozitivul de iluminare pentru asistenţă AF se aprinde automat atunci când lumina este slabă.
Meniul configurare Zoom digital Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (A6) M Zoom digital Activaţi sau dezactivaţi zoomul digital. Opţiune Z B Descriere Activat (setare implicitã) Atunci când zoomul optic al aparatului foto este folosit la poziţia maximă, rotirea controlului zoomului spre g (i) declanşează zoomul digital (A25). Decupare Limitaţi mărirea prin zoom la poziţia semnului V de pe indicatorul de zoom.
Meniul configurare Setări sunet Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (A6) M Setări sunet Reglaţi următoarele setări pentru sunet. Opţiune Descriere Sunet buton Configuraţi setările următoare pentru toate sunetele la Activat (setare implicită) sau Dezactivat.
Meniul configurare Formatare memorie/Formatare card Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (A6) M Formatare memorie/Formatare card Formataţi memoria internă sau un card de memorie. Formatarea şterge definitiv toate datele din memoria internă sau de pe cardul de memorie. Datele şterse nu pot fi recuperate. Asiguraţi-vă că aţi transferat imaginile importante pe un computer înainte de formatare. Formatarea memoriei interne Pentru a formata memoria internă, scoateţi cardul de memorie din aparatul foto.
Meniul configurare Setări TV Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (A6) M Setări TV Reglaţi setările pentru conectarea la un televizor. Opţiune Descriere Mod video Selectaţi sistemul de ieşire video analogică NTSC sau PAL, în funcţie de televizorul dumneavoastră. HDMI Selectaţi rezoluţia imaginii pentru ieşirea HDMI alegând una dintre opţiunile Automat (setare implicită), 480p, 720p sau 1080i.
Meniul configurare Încărcare de la computer Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (A6) M Încărcare de la computer Selectaţi dacă doriţi ca acumulatorul introdus în aparatul foto să fie încărcat atunci când aparatul foto este conectat la un computer prin intermediul cablului USB (A77). Opţiune Descriere Automată (setare implicitã) Atunci când aparatul foto este conectat la un computer pornit, acumulatorul introdus în aparatul foto este încărcat automat cu energie furnizată de computer.
Meniul configurare C Indicatorul luminos de încărcare Următorul tabel explică starea indicatorului luminos de încărcare atunci când aparatul foto este conectat la un computer. Opţiune Descriere Clipeşte lent (verde) Acumulatorul se încarcă. Stins Acumulatorul nu se încarcă. Dacă indicatorul luminos de încărcare trece de la clipire lentă (verde) la stins în timp ce indicatorul luminos aparat pornit este aprins, încărcarea s-a finalizat.
Meniul configurare Avertizare clipire Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (A6) M Avertizare clipire Alegeţi dacă doriţi să se detecteze ochii care clipesc atunci când se utilizează funcţia de detectare a feţelor (A67) în următoarele moduri de fotografiere. • În următoarele moduri scenă: - x (Selector aut.
Meniul configurare Opţiuni Wi-Fi (doar la COOLPIX S9500) Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (A6) M Opţiuni Wi-Fi Configuraţi setările Wi-Fi (LAN fără fir) pentru conectarea aparatului foto şi a unui dispozitiv inteligent. Opţiune Descriere SSID Schimbaţi SSID. SSID-ul configurat aici este afişat pe dispozitivul inteligent. Setaţi un SSID alfanumeric din 1 - 24 caractere.
Meniul configurare Utilizarea tastaturii pentru introducerea textului Introducerea caracterelor pentru SSID şi Parolă • Apăsaţi H, I, J sau K pentru a selecta caracterele alfanumerice. Apăsaţi pe butonul k pentru a introduce caracterul selectat în câmpul de text şi mutaţi cursorul la poziţia următoare. • Pentru a muta cursorul în câmpul de text, selectaţi N sau O pe tastatură şi apăsaţi pe butonul k. • Pentru a şterge un caracter, apăsaţi pe butonul l.
Meniul configurare Încărcare Eye-Fi Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (A6) M Încărcare Eye-Fi Opţiune Descriere b Activare (setare implicită) Încărcaţi imaginile fotografiate cu aparatul foto într-o locaţie preselectată atunci când în aparatul foto există un card Eye-Fi. c Dezactivare Imaginile nu vor fi încărcate.
Meniul configurare Diafilm Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (A6) M Diafilm Vă permite să selectaţi dacă diafilmele sunt afişate atunci când rotiţi selectorul multiplu rapid în modul de redare cadru întreg (A28). Opţiune Descriere Activat Miniaturile imaginilor sunt afişate în partea de jos a monitorului în momentul în care rotiţi rapid selectorul multiplu în timpul vizualizării unei imagini în modul de 4 132 redare cadru întreg.
Meniul configurare Resetare totală Apăsaţi butonul d M pictograma de meniu z (A6) M Resetare totală Atunci când este selectată funcţia Resetare, setările aparatului foto sunt restabilite la valorile implicite. Funcţiile de bază pentru fotografiere Opţiune Valoare implicită Mod bliţ (A50) Automat Autodeclanşator (A53) OFF Mod macro (A54) OFF Reglarea cursorului pentru creativitate (A55) Centrală Compensare expunere (A58) 0.
Meniul configurare Meniul Portret inteligent Opţiune Valoare implicită Estompare piele (E43) Normală Cronometru zâmbet (E43) Activată (unică) Ochi deschişi (E44) Dezactivat Meniul Efecte speciale Opţiune Efecte speciale (A47) Valoare implicită Soft Meniul fotografiere Opţiune Valoare implicită Mod imagine (E29) r 4896×3672 Balans de alb (E31) Automat Măsurare (E33) Matrice Continuu (E34) Unică Sensibilitate ISO (E37) Automată Mod zonă AF (E38) Găsire ţintă AF Mod focalizare autom.
Meniul configurare Meniul Opţiuni GPS (doar la COOLPIX S9500) Opţiune Valoare implicită Înregistrare date GPS (E59) Dezactivată Includere POI (E61) Dezactivată Afişare POI (E61) Dezactivată Nivel de detaliere (E61) Nivel 6 (detaliat) Durată înregistrare jurnal (E62) Jurn. date pt. urm.
Meniul configurare Opţiune Valoare implicită Canal (E83) (doar la COOLPIX S9500) 6 Mască subreţea (E83) (doar la COOLPIX S9500) 255.255.255.0 Adresă IP server DHCP (E83) (doar la COOLPIX S9500) 192.168.0.10 Încărcare Eye-Fi (E85) Activare Diafilm (E86) Dezactivată Altele Opţiune Format hârtie (E23, E24) Valoare implicită Implicit Interv. între cadre pentru Prezentare diapozitive (E54) 3 sec. Opţiuni afişare secvenţă (E58) Numai imag.
Informaţii suplimentare Mesaje de eroare Următorul tabel conţine mesajele de eroare şi alte avertismente afişate pe monitor, precum şi soluţiile pentru acestea. Afişaj A Cauză/Soluţie O (clipeşte) Ceasul nu este setat. Setaţi data şi ora. E68 Bateria este consumată. Acumulator consumat. Încărcaţi sau înlocuiţi acumulatorul. 12, 14 Temperatura acumulatorului este ridicată. Opriţi aparatul foto şi permiteţi acumulatorului să se răcească înainte de Temperatura a relua utilizarea.
Mesaje de eroare Afişaj A Cauză/Soluţie Cardul de memorie nu a fost formatat pentru utilizarea cu acest aparat foto. Cardul nu este formatat. Toate datele stocate pe cardul de memorie sunt şterse în momentul Formataţi cardul? formatării. Dacă pe card există date pe care doriţi să le păstraţi, selectaţi 16 Da Nu şi efectuaţi o copie de siguranţă a datelor pe un computer înainte de Nu a formata cardul de memorie. Pentru a formata cardul de memorie, selectaţi Da şi apăsaţi pe butonul k.
Mesaje de eroare Afişaj Realizarea celei de a doua fotografii nu a reuşit. A Cauză/Soluţie Când se fotografiază imagini 3D, este posibil ca a doua imagine să nu poată fi fotografiată. • Încercaţi să fotografiaţi din nou. După realizarea primei fotografii, 43 mişcaţi aparatul foto pe orizontală şi încadraţi subiectul astfel încât să fie aliniat cu elementul de ghidare de pe monitor.
Mesaje de eroare Afişaj A Cauză/Soluţie Selectorul de moduri nu Selectorul de moduri se află între două moduri. se află în poziţia Rotiţi selectorul de moduri pentru a selecta modul dorit. corespunzătoare. 22 Eroare de obiectiv A survenit o eroare la obiectiv. Opriţi aparatul foto, apoi reporniţi-l. Dacă eroarea persistă, contactaţi distribuitorul sau reprezentantul de service autorizat Nikon. 19 Eroare de comunicaţii Eroare apărută în timpul comunicării cu imprimanta.
Mesaje de eroare Afişaj A Cauză/Soluţie Cardul de memorie a fost scos. Wi-Fi este acum dezactivat. (doar la COOLPIX S9500) Mediul de stocare al dispozitivului inteligent sau cardul de memorie al aparatului foto au fost scoase în timp ce aparatul foto şi dispozitivul inteligent erau conectate fără fir. Conexiunea fără fir este întreruptă. Introduceţi mediul de stocare sau cardul de memorie şi efectuaţi reconectarea.
Mesaje de eroare Afişaj A Cauză/Soluţie Eroare imprimantă: verificaţi starea imprimantei. Eroare la imprimantă Verificaţi imprimanta. După ce rezolvaţi problema, selectaţi Reluare şi apăsaţi pe butonul k pentru a relua imprimarea.* – Eroare de imprimantă: verificaţi hârtia Hârtia cu formatul specificat nu este încărcată. Încărcaţi hârtia cu formatul specificat, selectaţi Reluare şi apăsaţi pe butonul k pentru a relua imprimarea.
Numele fişierelor şi folderelor Imaginilor, filmelor şi notelor vocale le sunt alocate nume de fişiere după cum urmează. Nume fişier : DSCN0001.JPG (1) (1) Identificator (2) Numărul fişierului (3) Extensie (2) (3) Nu este afişat pe monitorul aparatului foto.
Numele fişierelor şi folderelor B Note • Atunci când fişierele imagine sau fişierele vocale sunt copiate din memoria internă pe un card de memorie sau invers (E57), convenţiile de denumire a fişierelor sunt următoarele: - Imagini selectate: Fişierele copiate cu opţiunea Imagini selectate sunt copiate în folderul curent (sau în folderul utilizat pentru imaginile următoare), unde le sunt alocate numere de fişier în ordine cresctoare, după cel mai mare număr de fişier din memorie.
Accesorii opţionale Încărcător de acumulator Încărcător de acumulator MH-65 (Timp de încărcare când acumulatorul este consumat complet: aprox. 2 ore şi 30 de minute) Adaptor la reţeaua electrică EH-62F (conectaţi ca în imagine) 1 2 3 Adaptor la reţeaua electrică Aşezaţi în mod corect cablul conectorului de alimentare în canelura conectorului, apoi introduceţi conectorul la reţeaua electrică.
E100
Note tehnice şi index Întreţinerea produselor.............................................................. F2 Aparatul foto......................................................................................................................................F2 Acumulatorul.....................................................................................................................................F3 Adaptorul de încărcare la curent alternativ ...........................................................
Întreţinerea produselor Aparatul foto Pentru a vă asigura că vă veţi bucura mereu de acest produs Nikon, respectaţi următoarele precauţii când utilizaţi sau depozitaţi dispozitivul. Înainte de a folosi produsele, asiguraţi-vă că citiţi şi respectaţi în totalitate avertismentele din secţiunea „Pentru siguranţa dumneavoastră” (Avi până la viii). B Păstraţi uscat Dispozitivul se va deteriora dacă este introdus în apă sau dacă este expus la umiditate ridicată.
Întreţinerea produselor B Note privind monitorul • Monitoarele şi vizoarele electronice sunt construite cu o precizie extrem de mare; cel puţin 99,99% dintre pixeli sunt funcţionali şi nu mai mult de 0,01% lipsesc sau sunt defecţi. Prin urmare, chiar dacă aceste afişaje pot conţine pixeli care sunt întotdeauna aprinşi (albi, roşii, albaştri sau verzi) sau întotdeauna stinşi (negri) aceasta nu este o defecţiune şi nu are niciun efect asupra imaginilor înregistrate cu dispozitivul.
Întreţinerea produselor • Dacă acumulatorul nu va fi folosit pentru o perioadă mai lungă de timp, introduceţi-l în aparatul foto şi utilizaţi-l până la golire înainte de a-l scoate pentru depozitare. Acumulatorul trebuie depozitat într-o încăpere răcoroasă, cu temperatura ambientală cuprinsă între 15°C şi 25°C. Nu depozitaţi acumulatorul în locuri prea calde sau prea reci. • Scoateţi întotdeauna acumulatorul din aparatul foto sau din încărcătorul de acumulator atunci când nu este utilizat.
Întreţinerea produselor Cardurile de memorie • Utilizaţi doar carduri de memorie Secure Digital. Consultaţi „Carduri de memorie aprobate” (A17). • Atunci când folosiţi cardul de memorie, asiguraţi-vă că respectaţi măsurile de precauţie descrise în documentaţia însoţitoare. • Nu lipiţi etichete sau abţibilduri pe cardul de memorie. • Nu formataţi cardul de memorie prin intermediul computerului.
Întreţinerea aparatului foto Curăţarea Obiectiv Evitaţi atingerea părţilor din sticlă cu degetele. Îndepărtaţi praful sau puful cu o pară de cauciuc (de obicei un dispozitiv de mici dimensiuni cu o protuberanţă de cauciuc la un capăt, care este pompată pentru a expulza un flux de aer prin celălalt capăt).
Localizarea defectelor Dacă aparatul foto nu funcţionează conform aşteptărilor, verificaţi lista de probleme generale de mai jos înainte de a consulta distribuitorul sau reprezentantul de service autorizat Nikon. Pentru mai multe informaţii, consultaţi paginile cu numerele indicate în ultima coloană din dreapta. • Pentru mai multe informaţii, consultaţi „Mesaje de eroare” (E91). Probleme legate de alimentare, afişaje, setări Problemă A Cauză/Soluţie Aparatul foto este pornit, dar nu răspunde.
Localizarea defectelor Problemă Pe monitor nu se afişează nimic. Ecranul monitorului se distinge cu dificultate. A Cauză/Soluţie • Aparatul foto este oprit. • Acumulatorul este consumat. • Mod veghe pentru economisirea energiei: apăsaţi pe comutatorul de alimentare, pe butonul de declanşare, pe butonul c sau pe butonul b (e înregistrare film) sau rotiţi selectorul de moduri. • Când becul bliţului clipeşte, aşteptaţi până când bliţul s-a încărcat.
Localizarea defectelor Problemă Monitorul este oprit şi indicatorul luminos aparat pornit clipeşte rapid. A Cauză/Soluţie Temperatura acumulatorului este ridicată. Opriţi aparatul foto şi permiteţi acumulatorului să se răcească înainte de a relua utilizarea. După ce 19 indicatorul clipeşte timp de 3 minute, aparatul foto se opreşte automat, dar puteţi apăsa şi comutatorul de alimentare pentru a-l opri manual.
Localizarea defectelor Problemă Imaginile sunt neclare. Cauză/Soluţie • • • • Utilizaţi bliţul. Utilizaţi funcţiile Reducere vibraţii sau Detecţie mişcare. Folosiţi D (Selector cea mai bună fotografiere). Folosiţi un trepied pentru a stabiliza aparatul foto (pentru rezultate mai bune, utilizaţi-l împreună cu autodeclanşatorul). • Specificaţi o setare de sensibilitate ISO mai ridicată şi reluaţi fotografierea. În imaginile fotografiate cu bliţ Bliţul se reflectă în particulele din aer.
Localizarea defectelor Problemă Cauză/Soluţie Întrucât subiectul este întunecat, timpul de expunere este prea lung sau Imaginea fotografiată sensibilitatea ISO este prea mare. capătă un aspect • Utilizaţi bliţul. granulat. • Specificaţi o setare de sensibilitate ISO mai mică. Imaginile sunt prea întunecate. • • • • • • Bliţul este setat la W (dezactivat). Fereastra bliţului este blocată. Subiectul nu se află în raza de acoperire a bliţului. Reglaţi compensarea expunerii. Măriţi sensibilitatea ISO.
Localizarea defectelor Probleme legate de redare Problemă Cauză/Soluţie A Fişierul nu poate fi redat. • Fişierul a fost suprascris sau redenumit pe computer sau pe altă marcă – sau model de aparat foto. • Filmele înregistrate cu alte aparate foto decât COOLPIX S9500/S9400 82 nu pot fi redate. Nu se poate reda o secvenţă. • Imaginile fotografiate prin declanşare continuă cu alte aparate foto decât COOLPIX S9500/S9400 nu pot fi redate sub formă de secvenţă.
Localizarea defectelor Problemă Nikon Transfer 2 nu porneşte în momentul în care aparatul foto este conectat la un computer. Cauză/Soluţie • • • • • Aparatul foto este oprit. Acumulatorul este consumat. Cablul USB nu este conectat corect. Aparatul foto nu este recunoscut de computer. Confirmaţi că sistemul de operare utilizat este compatibil cu aparatul foto. • Computerul nu este setat să lanseze Nikon Transfer 2 în mod automat.
Localizarea defectelor Problemă A Cauză/Soluţie S-a înregistrat un nume de locaţie incorect sau numele corect al locaţiei nu este afişat. Numele reperului dorit poate să nu fie înregistrat sau se poate afişa un nume de reper incorect. Imposibil de actualizat fişierul AGPS. – • Verificaţi următoarele elemente.
ACORD DE LICENŢĂ PENTRU UTILIZATORI PRIVIND DATELE PENTRU NUMELE LOCAŢIILOR (COOLPIX S9500) Datele pentru numele locaţiilor stocate în COOLPIX S9500 („Date”) sunt oferite exclusiv pentru uz personal şi intern şi nu sunt destinate revânzării.
ACORD DE LICENŢĂ PENTRU UTILIZATORI PRIVIND DATELE PENTRU NUMELE LOCAŢIILOR (COOLPIX S9500) Note tehnice şi index Controlul exportului.
ACORD DE LICENŢĂ PENTRU UTILIZATORI PRIVIND DATELE PENTRU NUMELE LOCAŢIILOR (COOLPIX S9500) Note referitoare la deţinătorii drepturilor de autor pentru software-ul licenţiat • Date pentru numele locaţiilor din Japonia © 2012 ZENRIN CO., LTD. All rights reserved. Acest serviciu utilizează date POI aparţinând ZENRIN CO., LTD.. „ZENRIN” is a registered trademark of ZENRIN CO., LTD. • Date pentru numele locaţiilor din alte ţări, cu excepţia Japoniei © 1993-2012 NAVTEQ. All rights reserved.
ACORD DE LICENŢĂ PENTRU UTILIZATORI PRIVIND DATELE PENTRU NUMELE LOCAŢIILOR (COOLPIX S9500) Canada This data includes information taken with permission from Canadian authorities, including © Her Majesty, © Queen’s Printer for Ontario, © Canada Post, GeoBase , © Department of Natural Resources Canada. All rights reserved. Mexico Fuente: INEGI (Instituto Nacional de Estadística y Geografía.) United States © United States Postal Service 2012.
Specificaţii Aparat foto digital Nikon COOLPIX S9500 sau COOLPIX S9400 Tip Număr de pixeli efectivi Senzor imagine Obiectiv Distanţă focală Apertură relativă Construcţie Mărire cu zoom digital Reducere vibraţii Reducere estompare la mişcare Focalizare automată (AF) Distanţă de focalizare Selecţie zonă focalizare Monitor Medii Sistem fişiere Formate fişier Detecţie mişcare (imagini statice) AF detectare contrast • [W]: aprox. 50 cm - ∞, [T]: aprox. 1,5 m - ∞ • Mod macro: aprox.
Specificaţii Dimensiune imagine (pixeli) • • • • • • • 18 M (ridicată) 18 M 8M 4M 2M VGA 16:9 13 M 4896×3672P 4896×3672 3264×2448 2272×1704 1600×1200 640×480 4864×2736 Sensibilitate ISO • ISO 125-1600 (Sensibilitate ieşire standard) • ISO 3200 (disponibilă la utilizarea modului Automat) Expunere Matrice, central-evaluativ, spot (când zoomul digital este 2× sau Mod măsurare mai mare) Moduri automate programate şi compensare expunere (-2,0 – +2,0 EV Control expunere în paşi de 1/3 EV) Obturator Obturator
Specificaţii Wi-Fi (LAN fără fir) (doar la COOLPIX S9500) IEEE 802.11b/g/n (protocol LAN fără fir standard), ARIB STD-T66 (standard pentru sisteme de comunicaţii de date de mică putere) IEEE 802.11b: DBPSK, DQPSK, CCK Protocoale de IEEE 802.11g: OFDM comunicaţii IEEE 802.11n: OFDM Distanţă (în raza vizuală) Aprox. 30 m (variază în funcţie de locaţie) Frecvenţă de operare 2412-2462 MHz (1-11 canale) IEEE 802.11b: 5 Mbps Rate de transfer date IEEE 802.11g: 12 Mbps (valori măsurate efective) IEEE 802.
Specificaţii • Dacă nu se menţionează altceva, toate valorile presupun un acumulator complet încărcat şi o temperatură ambientală de 23 ±3°C, conform celor specificate în standarde CIPA (Camera and Imaging Products Association - Asociaţia pentru camere foto şi produse de realizare de imagini). 1 2 Valori bazate pe standarde CIPA (Camera and Imaging Products Association - Asociaţia pentru camere foto şi produse de realizare de imagini) pentru măsurarea duratei de viaţă a acumulatorilor de aparate foto.
Specificaţii Standarde acceptate • DCF: Regulă aranjare sistem fişiere aparat foto este un standard utilizat pe scară largă în industria aparatelor foto digitale în scopul asigurării compatibilităţii între diferite mărci de aparate foto. • DPOF: Digital Print Order Format este un standard larg răspândit în domeniu, care permite imprimarea imaginilor din ordinile de imprimare stocate pe cardul de memorie la un laborator foto digital sau prin intermediul unei imprimante obişnuite. • Exif versiunea 2.
Specificaţii AVC Patent Portfolio License Acest produs este licenţiat pe baza AVC Patent Portfolio License pentru utilizarea personală, în scopuri nelucrative de către un client pentru (i) codificarea materialelor video în conformitate cu standardul AVC („AVC video”) şi/sau (ii) decodificarea materialelor video AVC codificate de un client angajat într-o activitate personală, fără scop lucrativ şi/sau care a fost obţinut de la un furnizor de materiale video licenţiat pentru furnizarea materialelor video AVC
Specificaţii Informaţii privind mărcile comerciale • Microsoft, Windows şi Windows Vista sunt mărci comerciale înregistrate sau mărci înregistrate ale Microsoft Corporation în Statele Unite şi/sau alte ţări. • Macintosh, Mac OS şi QuickTime sunt mărci comerciale ale Apple Inc. înregistrate în S.U.A. şi în alte ţări. Sigla iFrame şi simbolul iFrame sunt mărci comerciale ale Apple Inc. • Adobe şi Acrobat sunt mărci comerciale înregistrate ale Adobe Systems Inc.
Index Simboluri R 43 h Afişaj miniaturi 70 n Autodeclanşator 49, 53 k Buton aplică selecţia 4 b Buton (e înregistrare film) 82 d Buton meniu 6, 61, 73, 86, 91, 96 c Buton redare 4, 28 l Buton ştergere 29, 87, E12, E56 o Compensare expunere 49 W Iluminare fundal 37 f Larg 25 A Mod automat 31 m Mod bliţ 49, 50 u Mod efecte speciale 47 h Mod fotografii favorite 71, E5 C Mod listare după dată 71, E10 p Mod macro 49, 54 F Mod portret inteligent 45 y Mod scenă 33 F Mod sortare automată 71, E8 X Peisaj noapte 35 S
Index Cronometru zâmbet 45, 63, E43 Curea aparat foto 5 Cursor pentru creativitate 55 D Dată şi oră 20, E68 Declanşare automată 42 Decupare E19, E27 Deplasare E4 Deschidere cu segment HS 86, E49 Detectare feţe 67 Detecţie mişcare 97, E74 Dezactivat 51 Diafilm 98, E86 Diferenţă de oră E69 Distanţă focală F19 D-Lighting 74, E16 DSCN E97 Durată film 82, E47 E Ecran de întâmpinare 96, E67 Editare filme E27 Editare imagini E13 Efecte rapide 32, 62, E15, E42 Eliminare din favorite 74, E6 Estompare piele 46, 63,
Index Jack intrare audio/video 77, E20 Nume fişier E97 Nume folder E97 L O J Larg 25 Limba/Language 97, E78 Luminozitate (compensare expunere) 55 Luminozitate monitor 96, E70 M Note tehnice şi index Măsurare 62, E33 Mâncare u 40 Meniu configurare 96, E67 Meniu fotografiere 61, E29 Meniu opţiuni GPS 91, E59 Meniu portret inteligent 63, E43 Meniu redare 73, E51 Micro conector HDMI 77, E20 Microfon 1, 74, 82, 86, E50, E56 Mod bliţ 50, 51 Mod efecte speciale 47 Mod film 82 Mod focalizare automată 62, 86
Index S Secvenţă 28, E11 Selector cea mai bună fotografiere 40, E34 Selector moduri 22, 33 Selector multiplu 3, 4, 49 Selector multiplu rotativ 3, 4, 49 Sensibilitate ISO 62, E37 Setări monitor 96, E70 Setări sunet 97, E77 Setări TV 98, E79 Sincronizare 92, E64 Sincronizare lentă 51 Sport d 38 SSCN E97 Sunet buton 97, E77 Sunet declanşator 97, E77 Ş Ştergere 29, 87, E12, E56 T Tele 25 Timp de expunere 27 Timp economisire lumină zi 20, E69 Trecerea de la o pictogramă de meniu la alta 7 U Unică 62, E34 Ur
F30
F31
Acest manual nu poate fi reprodus sub nicio formă, în întregime sau parţial, fără autorizaţie scrisă din partea NIKON CORPORATION (excepţie făcând citarea critică în articole sau recenzii).