DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNESİ Referans Kılavuz Tr
COOLPIX S6500 Önemli Özellikleri Çekim sırasında uygulayabileceğiniz, eğlenceli ve basit görüntü düzenleme efektleri p Hızlı efektler.......................................................... A30, 39 Üç kolay adımda, çekim yaparak, seçerek ve kaydederek görüntüler oluşturun. Otuz adet efekt mevcuttur. Tıpkı bir akıllı telefon uygulamasında olduğu gibi, her efektin sonuçlarını görüntü üzerinde gözden geçirebilir ve sahneye ya da ruh halinize göre istediğinizi seçebilirsiniz.
Giriş Fotoğraf Makinesinin Parçaları Çekim ve İzleme ile İlgili Temel Bilgiler Çekim Özellikleri İzleme Özellikleri Filmleri Kaydetme ve Oynatma Genel Fotoğraf Makinesi Ayarları Wi-Fi (Kablosuz LAN) Özelliğinin Kullanılması Referans Bölümü Teknik Notlar ve Dizin i
Giriş Önce Bunu Okuyun Giriş Nikon COOLPIX S6500 dijital fotoğraf makinesini satın aldığınız için teşekkür ederiz. Bu fotoğraf makinesini kullanmadan önce, "Güvenliğiniz İçin" (Aviii-x) kısmındaki bilgileri okuyun ve bu el kitabındaki bilgileri mutlaka öğrenin. Okuduktan sonra, bu el kitabını elinizin altında tutun ve yeni fotoğraf makinenizden en iyi şekilde yararlanmak için buna başvurun.
Bu El Kitabı Hakkında Fotoğraf makinesini hemen kullanmaya başlamak istiyorsanız, bkz. "Çekim ve İzleme ile İlgili Temel Bilgiler" (A13). Fotoğraf makinesi parçaları ve ekranda gösterilen bilgiler için, bkz. "Fotoğraf Makinesinin Parçaları" (A1).
Diğer Bilgiler • Semboller ve İşaretler Bu el kitabında ihtiyacınız olan bilgiye daha kolay ulaşabilmeniz için, aşağıdaki semboller ve işaretler kullanılmıştır: Sembol Açıklama Giriş B Bu simge, fotoğraf makinesi kullanılmadan önce okunması gereken önlem ve bilgileri gösterir. C Bu simge, fotoğraf makinesi kullanılmadan önce okunması gereken notları ve bilgileri gösterir. A/E/F Bu simgeler ilgili bilgileri içeren diğer sayfaları görüntüler; E: "Referans Bölümü", F: "Teknik Notlar ve Dizin".
Bilgiler ve Önlemler Yaşam Boyu Öğrenim Giriş Nikon'un kesintisiz ürün desteği ve eğitimi için "Yaşam Boyu Öğrenim" çabasının bir parçası olarak aşağıdaki sitelerde düzenli olarak güncellenen bilgiler verilmektedir: • ABD'deki kullanıcılar için: http://www.nikonusa.com/ • Avrupa ve Afrika'daki kullanıcılar için: http://www.europe-nikon.com/support/ • Asya, Okyanusya ve Orta Doğu'daki kullanıcılar için: http://www.nikon-asia.
Kılavuzlar Hakkında Giriş • Bu ürünle birlikte verilen kılavuzların tamamının veya bir bölümünün kopyalanması, yayınlanması, dağıtılması, değiştirilmesi, geri kazanımla elde edilebileceği başka bir ortamda saklanması ve herhangi bir şekilde başka bir dile çevrilmesi, amacına bakılmaksızın Nikon'un önceden alınacak yazılı iznine bağlıdır. • Nikon, bu kılavuzlarda anlatılan donanım ve yazılımın teknik özelliklerini önceden haber vermeksizin, istediği zaman değiştirme hakkını saklı tutar.
Veri Depolama Cihazlarının Atılması Giriş Görüntülerin silinmesinin ya da bellek kartlarının veya fotoğraf makinesinin dahili belleği gibi veri depolama cihazlarının formatlanmasının, orijinal görüntü verilerinin tamamen silinmesini sağlamayacağını lütfen unutmayın. Silinmiş olan dosyalar bazen piyasada bulunabilen yazılımlar kullanılarak elden çıkarılmış olan depolama cihazlarından kurtarılabilir ve bu, kişisel görüntüler ihtiva eden verilerin art niyetli kişilerce kullanılmasına yol açabilir.
Güvenliğiniz İçin Nikon ürününüze zarar vermemek, kendinizi ya da başkalarını yaralamamak için, bu cihazı kullanmaya başlamadan önce aşağıdaki güvenlik talimatlarının tamamını okuyun. Bu güvenlik talimatlarını ürünü kullanacak kişilerin okuyacakları bir yerde bulundurun. Bu bölümdeki önlemlerin alınmaması halinde oluşabilecek zararlar aşağıdaki sembollerle gösterilmiştir: Giriş Bu simge, olası yaralanmaları engellemek için bu Nikon ürününü kullanmadan önce okunması gereken uyarıları ve bilgileri gösterir.
Cihazlar açıkken veya kullanılıyorken fotoğraf makinesine, pil şarj cihazına veya AC adaptörüne uzun süre temas etmeyin Cihazların parçaları ısınabilir. Cihazları uzun süre deriyle doğrudan temas ettirmek düşük dereceli yanıklarla sonuçlanabilir. • • • • Giriş Pil kullanımında gereken önlemleri alın Hatalı işlemler sonucunda piller akabilir, aşırı ısınabilir veya patlayabilir.
• Fişi veya AC Şarj Adaptörünü ıslak elle tutmayın. Aksi takdirde elektrik çarpmasına neden olabilir. • Bir voltajı başka bir voltaja dönüştürmek için tasarlanmış olan dönüştürücülerle veya DCAC çeviricilerle kullanmayın. Aksi takdirde, ürün zarar görebilir veya aşırı ısınma ya da yangına neden olabilir. Giriş Uygun kablo kullanın Ürün uyumluluk şartlarına uygun olarak, giriş ve çıkış soketlerine yalnızca Nikon tarafından, bu amaçla kullanılmak üzere üretilen ve satılan kabloları takın.
Uyarılar Avrupa'daki müşteriler için uyarılar DİKKAT KULLANILMIŞ PİLLER TALİMATLARA GÖRE ATILMALIDIR. Giriş PİL DEĞİŞİMİNDE YANLIŞ TÜRDE PİL KULLANILMASI PATLAMA RİSKİNE YOL AÇAR. Bu sembol bu ürünün ayrı bir şekilde toplanacağını belirtir. Aşağıdaki kurallar sadece Avrupa ülkelerindeki kullanıcılar için geçerlidir: • Bu ürün uygun bir toplama noktasında ayrı olarak toplanmalıdır. Evsel atık olarak atmayın. • Daha fazla bilgi için satıcınıza veya atık yönetiminden sorumlu yerel yetkililere başvurun.
Wi-Fi (Kablosuz LAN Ağı) Bu ürün, ABD İhracat Yönetimi Düzenlemelerine tabidir; ürünü Amerika Birleşik Devletleri'nin ambargo uyguladığı herhangi bir ülkeye ihraç ederken veya tekrar ihraç ederken, ABD hükümetinin iznini almanız gerekir. Şu devletlere ambargo uygulanır: Küba, İran, Kuzey Kore, Sudan ve Suriye. İlgili ülkeler değişebileceğinden dolayı, en güncel bilgiler için Birleşik Devletler Ticaret Bakanlığı ile iletişim kurun.
Uygunluk Beyanı İşburada, Nikon Corporation, COOLPIX S6500'ün, 1999/5/EC Direktifleri gerekliliklerine ve diğer ilgili hükümlerine uygun olduğunu beyan eder. Uygunluk beyanı hakkında http://imaging.nikon.com/ support/pdf/DoC_S6500.pdf adresinden bilgi alınabilir.
Giriş Radyo İletimi Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler • Radyo sinyallerin gönderimi ve alımı esnasında, verilerin üçüncü kişilerce ele geçirilebileceğini unutmayın. Veri iletimi sırasında, verilerin veya bilgilerin üçüncü kişilere sızmasından Nikon sorumlu değildir.
İçindekiler Giriş.................................................................... ii Giriş Önce Bunu Okuyun ............................................. ii Bu El Kitabı Hakkında.............................................. iii Bilgiler ve Önlemler.................................................. v Güvenliğiniz İçin............................................... viii UYARILAR ................................................................... viii Uyarılar............................................
Giriş Çekim Menüsünde Mevcut Seçenekler ... 68 Aynı Anda Kullanılamayan Özellikler......... 70 Netleme................................................................ 73 Yüz Algılama Kullanımı ....................................... 73 Hedef bulan AF Kullanımı ................................. 75 Otomatik Netleme için Uygun Olmayan Konular.......................................................................... 76 Netleme Kilidi ...........................................................
Akıllı Portre Menüsü.................................. E57 Ten yumuşatma ............................................ E57 Gülümseme zamanl..................................... E58 Göz kırpma kontrolü.................................... E59 İzleme menüsü ........................................... E60 Baskı ayarları (DPOF Baskı Sırası Oluşturma) .................................................................................. E60 Slayt gösterisi ................................................... E64 Koru .
Giriş TV ayarları ........................................................... E99 Bilgisayardan şarj ......................................... E100 Göz kırpma uyarısı ...................................... E102 Wi-Fi seçenekleri.......................................... E104 Eye-Fi yüklemesi........................................... E106 Tümünü sıfırla................................................ E107 Donanım yzlm srm .................................... E110 Dosya ve Klasör Adları.....................
xix
xx
Fotoğraf Makinesinin Parçaları Fotoğraf Makinesinin Parçaları Bu bölüm, fotoğraf makinesi parçalarını ve ekranda gösterilen bilgileri açıklar. Fotoğraf Makinesinin Gövdesi................................................2 Fotoğraf Makinesi Askısının Takılması..................................................................................5 Menülerin Kullanılması (d Düğmesi) .................................6 Ekran .........................................................................................
Fotoğraf Makinesinin Gövdesi 1 2 3 4 5 6 13 Fotoğraf Makinesinin Parçaları 12 11 7 10 8 9 Kayan kapak kapalı 2
1 Deklanşör.........................................................................30 5 Flaş ...................................................................................... 57 6 Mikrofon (stereo)................................................ 84, 96 7 Objektif 2 Zoom kontrolü.............................................................29 f: geniş açı..............................................................29 g: telefoto .................................................................
1 2 3 4 6 7 8 9 14 Fotoğraf Makinesinin Parçaları 4 5 15 12 11 10 13
Şarj lambası ................................................ 17, E101 Flaş lambası....................................................................57 9 Pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağı........ 14, 15 2 b (e film kayıt) düğmesi...................................96 10 Güç konektör kapağı (isteğe bağlı AC adaptörü bağlamak için) ............................E113 3 A (çekim modu) düğmesi .................................26 11 Pil mandalı..........................................................
Menülerin Kullanılması (d Düğmesi) Menüler arasında geçiş yapmak için çoklu seçiciyi ve k düğmesini kullanın. 1 d düğmesine basın. • Menü görüntülenir. 2 Çoklu seçiciye J basın. • Geçerli menü simgesi sarı olarak görüntülenir. Çekim menüsü Resim modu Fotoğraf Makinesinin Parçaları Beyaz dengesi Sürekli 25m 0s ISO duyarlılığı 850 Renk seçenekleri AF alanı modu Otmtk netleme modu Menü simgeleri 3 İstediğiniz menü simgesini seçmek için H veya I öğelerine basın. 4 k düğmesine basın.
5 Bir menü seçeneğini seçmek için H veya I öğelerine basın. 6 k düğmesine basın. • Seçim yaptığınız seçenek için ayarlar görüntülenir. Titreşim azaltma Açılış ekranı Saat dilimi ve tarih Ekran ayarları Açık Tarihi bas Kapalı Titreşim azaltma Hareket algılama Fotoğraf Makinesinin Parçaları AF yardımcısı 7 Bir ayarı seçmek için H veya I öğelerine basın. 8 k düğmesine basın. • Seçtiğiniz ayar görüntülenir. • Menüyü kullandıktan sonra, d düğmesine basın.
Ekran Ekranda gösterilen bilgiler, kameranın ayarlarına ve kullanım durumuna göre değişiklik gösterir. Varsayılan olarak, bilgiler, fotoğraf makinesi ilk açıldığında ve çalıştığında görüntülenir, birkaç saniye sonra kaybolur (Ekran ayarları (A104) bölümünden, Resim bilgisi ayarı Otomatik bilgi olarak belirlendiğinde). Çekim Modu Fotoğraf Makinesinin Parçaları 41 40 39 10 7 2 4 2 38 37 36 1 8 9 5 3 6 10 11 35 10 12 13 14 15 34 33 32 16 29m 0s 31 30 +1.
14 15 16 17 18 19 20 21 22 Çekim modu..........................................................26, 27 Makro modu ..................................................................62 Zoom göstergesi.................................................29, 62 Netleme göstergesi...................................................30 AE/AF-L göstergesi ....................................................49 Hızlı efektler simgesi .................................................69 Flaş modu............................
İzleme modu 4 5 6 1 27 26 25 2 3 7 15 / 05 / 2013 15:30 9999.
1 Kayıt tarihi........................................................................20 2 Kaydın saati.....................................................................20 3 Sesli not göstergesi .................................. 84, E69 4 Sık kullanılan resimlerde albüm simgesi modu....................................................................82, E6 5 Otomatik sıralama modundaki kategori simgesi .............................................................
12
Çekim ve İzleme ile İlgili Temel Bilgiler Hazırlık 1 Pili Takın.........................................................................................................................14 Hazırlık 2 Pili Şarj Edin ..................................................................................................................16 Hazırlık 3 Bir Bellek Kartı Takın ..................................................................................................
Hazırlık 1 Pili Takın Pil yuvası/bellek kartı yuvasının kapağını açın. 2 Birlikte verilen EN-EL19 pilini takın (şarj edilebilir Li-ion pil). Çekim ve İzleme ile İlgili Temel Bilgiler 1 • Pili kullanarak turuncu renkli pil mandalını okla gösterilen yönde itin (1) ve pilin tamamını yuvaya yerleştirin (2). • Pil doğru takıldığında, pil mandalı pili yerine kilitleyecektir. BPilin Doğru Takılması Pilin ters veya geriye doğru takılması fotoğraf makinesine zarar verebilir.
Pilin Çıkarılması Fotoğraf makinesini kapatın ve pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağını açmadan önce hem açık lambasının hem de ekranın kapandığından emin olun. Pili çıkarmak için, pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağını açın ve turuncu pil mandalını ok ile gösterilen yönde kaydırın (1). Bu işlemlerden sonra pil elle çıkarılabilir (2). Açılı olarak çekip çıkarmayın. B Yüksek Sıcaklık Uyarısı Fotoğraf makinesi, pil ve bellek kartı fotoğraf makinesi kullanımının ardından ısınabilir.
Hazırlık 2 Pili Şarj Edin 1 Birlikte verilen AC Şarj Adaptörünü EH-70P Hazırlayın. Fotoğraf makinenizle birlikte bir fiş adaptörü* verilmişse fiş adaptörünü AC Şarj Adaptörü üstündeki fişe takın. Fiş adaptörünü güvenli şekilde yerine oturuncaya kadar sıkıca itin. İkisi bağlandığında, fiş adaptörünü zorlayarak çıkarmaya çalışmak ürünün hasar görmesine neden olabilir. Çekim ve İzleme ile İlgili Temel Bilgiler * Fiş adaptörünün şekli fotoğraf makinesinin satın alındığı ülke veya bölgeye göre değişebilir.
3 Önce AC Şarj Adaptörünü elektrik prizinden çekin, daha sonra USB kablosunu çıkarın. Şarj Lambası Durum Açıklama Pil şarj oluyor. Kapalı Pil şarj olmuyor. Şarj tamamlandığında, şarj lambası yeşil renkte yanıp sönmeyi durdurur ve kapanır. Hızlı yanıp sönüyor (yeşil) • Ortam ısısı şarj etmeye uygun değil. Pili ortam sıcaklığı 5°C ila 35°C olan bir iç mekanda şarj edin. • USB kablosu ya da AC Şarj Adaptörü düzgün takılmamış ya da pilde bir sorun var.
Hazırlık 3 Bir Bellek Kartı Takın 1 Açık lambasının yanmadığından ve ekranın kapalı olduğundan emin olun ve pil yuvası/ bellek kartı yuvası kapağını açın. • Kapağı açmadan önce, fotoğraf makinesinin kapalı olduğundan emin olun. 2 Çekim ve İzleme ile İlgili Temel Bilgiler 18 Bellek kartını takın. • Bellek kartını yerine oturuncaya kadar kaydırın. BBellek Kartının Düzgün Şekilde Takılması Bellek kartının ters veya geriye doğru takılması fotoğraf makinesine veya bellek kartına zarar verebilir.
B Bellek Kartlarının Formatlanması • Başka bir aygıtta kullanılan bir bellek kartını bu fotoğraf makinesine ilk kez taktığınızda, bellek kartını bu fotoğraf makinesiyle formatladığınızdan emin olun. • Bir bellek kartında saklanan tüm veriler kart yeniden biçimlendirildiğinde kalıcı olarak silinir. Bellek kartında saklamak istediğiniz kayıtlı veriler varsa, formatlamadan önce bu verileri bilgisayara kopyalayın.
Hazırlık 4 Görüntülenecek Dilin, Tarihin ve Saatin Ayarlanması Fotoğraf makinesi ilk açıldığında, dil seçim ekranı ile fotoğraf makinesinin saat ayarı için kullanılan tarih ve saat ayarı ekranı görüntülenir. 1 Fotoğraf makinesini açmak için açma/kapama düğmesine basın. • Fotoğraf makinesi açıldığında, açık lambası (yeşil) yanacak ve ardından ekran açılacaktır (açık lambası ekran açıldığında söner).
4 Yerel saat diliminizi seçmek için J veya K öğelerine ve ardından k düğmesine basın. • Yaz saati uygulamasını etkinleştirmek için, H öğesine basın. Yaz saati uygulaması işlevi etkinleştiğinde, haritanın üst kısmında W simgesi görüntülenir. Yaz saati uygulaması işlevini kapatmak için, I düğmesine basın. 5 Tarih biçimini seçmek için H veya I öğelerine ve ardından k veya K düğmelerine basın.
C Dil, Tarih ve Saat Ayarının Değiştirilmesi • z ayarlar menüsündeki (A104) Dil/Language ve Saat dilimi ve tarih ayarlarını kullanarak bu ayarları değiştirebilirsiniz. • Saat dilimi ve tarih ve ardından Saat dilimi öğelerini seçerek, z ayarlar menüsünde yaz saati uygulamasını etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz.
23
Adım 1 Fotoğraf Makinesini Açın 1 Fotoğraf makinesini açmak için açma/kapama düğmesine basın. • Objektif uzar ve ekran açılır. 2 Pil seviyesi göstergesini ve kalan poz sayısını kontrol edin. Pil seviyesi göstergesi Ekran Çekim ve İzleme ile İlgili Temel Bilgiler 24 Pil seviyesi göstergesi Açıklama b Pil seviyesi yüksek. B Pil seviyesi düşük. Pili şarj etmeye hazırlayın ya da değiştirin. N Pil deşarj olmuş. Fotoğraf makinesi resim çekemiyor.
Fotoğraf Makinesinin Açılması ve Kapatılması • Fotoğraf makinesi açıldığında, açık lambası (yeşil) yanar ve ardından ekran açılır (açık lambası ekran açıldığında söner). • Fotoğraf makinesini kapatmak için, açma/kapama düğmesine basın. Fotoğraf makinesi kapandığında, açık lambası ve ekran kapanır. • Fotoğraf makinesini izleme modunda açmak için, c (yeniden oynatma) düğmesini basılı tutun. Objektif uzatılmaz.
Adım 2 Bir Çekim Modu Seçin 1 A düğmesine basın. • İstenilen çekim modunu seçmenizi sağlayan çekim modu seçim menüsü gösterilir. 2 Çekim ve İzleme ile İlgili Temel Bilgiler 26 Çekim modunu seçmek için çoklu seçicinin H veya I öğelerine ve ardından k düğmesine basın. • Bu örnekte A (otomatik) modu kullanılmaktadır. • Çekim modu, fotoğraf makinesi kapatıldıktan sonra da saklanır.
Mevcut Çekim Modları A Otomatik mod A38 Genel çekim için kullanılır. İsteğiniz çekim türünü ve çekim koşullarını ayarlamak için, çekim menüsünde ayarlar üzerinde değişiklik yapabilirsiniz (A68). x Sahne modu A40 Fotoğraf makinesi ayarları seçtiğiniz sahneye göre optimize edilir. Otomatik sahne seçimini kullanırken, bir resmi çerçeveye aldığınızda fotoğraf makinesi otomatik olarak ideal sahne modunu seçer ve sahneye uygun ayarları kullanarak resimleri çekmeyi daha da kolaylaştırır.
Adım 3 Resim Çerçevelendirme 1 Fotoğraf makinesini sabit tutun. • Parmakları, saçı, makine askısını ve diğer nesneleri objektiften, flaştan, AF yardımcı aydınlatmasından, mikrofondan ve hoparlörden uzak tutun. • Portre ("dikey") konumda fotoğraf çekerken, dahili flaş objektifin üzerine gelecek şekilde fotoğraf makinesini çevirin. Çekim ve İzleme ile İlgili Temel Bilgiler 2 Resmi çerçevelendirin. • Fotoğraf makinesini istediğiniz konuya hedefleyin.
C Tripod Kullanımı • Aşağıdaki durumlarda fotoğraf makinesini dengelemek için bir tripod kullanmanızı öneririz. - Az ışıkta veya flaş modu (A58) W (kapalı) olarak ayarlandığında çekim yaparken - Telefoto ayarını kullanırken • Çekim sırasında fotoğraf makinesini sabitlemek için bir tripod kullanırken, ayarlar menüsünde Titreşim azaltma öğesini Kapalı olarak ayarlayın (A104).
Adım 4 Netleme ve Çekim 1 Deklanşöre yarım basın (A31). • Fotoğraf makinesi ana konuyu algıladığında bu konuya netleme yapar. Konuya netleme yapıldığında, seçilen netleme alanı (üç alan kadar) yeşil olarak yanar. Daha fazla bilgi için "Hedef bulan AF Kullanımı" (A75) bölümüne bakın. Çekim ve İzleme ile İlgili Temel Bilgiler • Dijital zoom kullanırken, fotoğraf makinesi çerçevenin ortasındaki konuya netleme yapar ve netleme alanı gösterilmez.
Deklanşör Yarım basın Netlemeyi ve pozlamayı (deklanşör hızı ve diyafram değeri) ayarlamak için, küçük bir direnç hissedene dek deklanşöre hafifçe basın. Deklanşöre yarım basılırken netleme ve pozlama kilitli kalır. Tam olarak basın Deklanşörü yarım basarken, fotoğrafı çekmek için deklanşöre tam basın. Deklanşöre basarken fazla güç uygulamayın, aksi takdirde makine sarsıntısına ve bulanık görüntülere neden olunabilir. Düğmeye yavaşça basın.
Adım 5 Görüntüleri Oynatma 1 c (yeniden oynatma) düğmesine basın. • Fotoğraf makinesi, izleme moduna geçer ve kaydedilen son görüntü tam çerçeve olarak gösterilir. 2 Görüntülemek istediğiniz görüntüyü seçmek için çoklu seçiciyi kullanın.
C Görüntülerin İzlenmesi • Bir önceki veya sonraki resme geçtikten sonra, resim kısa süreli olarak düşük çözünürlükte görüntülenebilir. • Çekim sırasında bir kişinin (A73) ya da (A48) hayvanın yüzünün algılandığı görüntüler tam çerçeve izleme modunda gösterilirken, izleme görünümü için, algılanan yüzün yönüne göre otomatik olarak döndürülebilirler (bir seri halinde yakalanan görüntüler hariç). • İzleme menüsünde Resim döndürme seçeneğini kullanarak bir görüntünün yönünü değiştirebilirsiniz (A84).
Adım 6 Görüntülerin Silinmesi 1 Ekranda görüntülenen geçerli görüntüyü silmek için l düğmesine basın. 2 İstenen silme metodunu seçmek için çoklu seçicinin H veya I öğelerine ve ardından k düğmesine basın. Çekim ve İzleme ile İlgili Temel Bilgiler • Mevcut resim: Sadece mevcut resim silinir. • Seçilmiş resimleri sil: Birden fazla görüntü seçilip silinebilir. Daha fazla bilgi için "Seçilmiş Resimleri Silme Ekranının Kullanılması" (A35) bölümüne bakın. • Tüm resimler: Tüm resimler silinir.
Seçilmiş Resimleri Silme Ekranının Kullanılması 1 Silinecek görüntüyü seçmek için çoklu seçicinin J veya K öğelerine basın ve ardından K öğesini görüntülemek için H öğesine basın. • Yapılan seçimi geri almak ve K öğesini kaldırmak için I öğesine basın. • Tam çerçeve izlemeye geçmek için zoom kontrolünü (A3) g (i) konumuna ya da küçük resim gösterimine geçmek için f (h) konumuna çevirin. 2 Seçilmiş resimleri sil Geri • Bir onaylama iletişimi görüntülenir. Ekranda gösterilen talimatları takip edin.
36
Çekim Özellikleri Bu bölümde, fotoğraf makinesinin çekim modları ve bu modlar ile sunulan özellikler açıklanmaktadır. Çekim koşullarına ve çekmek istediğiniz resim türüne göre çekim modlarını seçebilir ve ayarlayabilirsiniz. Çekim Özellikleri A (Otomatik) Modu............................................................. 38 Sahne Modu (Sahnelere Uygun Çekim)............................... 40 Özel Efektler Modu (Çekim Sırasında Efektlerin Uygulanması) .........................................................
A (Otomatik) Modu Genel çekim için kullanılır. İsteğiniz çekim türünü ve çekim koşullarını ayarlamak için, çekim menüsünde ayarlar üzerinde değişiklik yapabilirsiniz (A68). Çekim moduna girin M A (çekim modu) düğmesi M A (otomatik) modu M k düğmesi • AF alanı modu ayarını değiştirerek, fotoğraf makinesinin netleneceği çerçeve alanını seçme şeklini değiştirebilirsiniz (A68). Varsayılan ayar Hedef bulan AF seçeneğidir. Fotoğraf makinesi ana konuyu algıladığında bu konuya netleme yapar.
Hızlı Efektlerin Kullanımı A (otomatik) mod seçeneğindeyken, deklanşörü serbest bıraktıktan hemen sonra efektleri resimlere uygulayabilirsiniz. • Düzenlenen resim farklı bir ad ile ayrı bir dosya olarak kaydedilir (E111). 1 Resim, A (otomatik) modda çekildikten sonra k düğmesine basın. • d düğmesine bastığınızda ya da yaklaşık beş saniye boyunca herhangi bir işlem yapılmadığında, ekran görüntüsü otomatik olarak çekim ekranına döner.
Sahne Modu (Sahnelere Uygun Çekim) Aşağıdaki sahnelerden biri seçildiğinde, fotoğraf makinesi ayarları seçili sahne için otomatik olarak en uygun hale getirilir. Çekim moduna girin M A (çekim modu) düğmesi M x (üstten ikinci simge*) M K M H, I, J, K M sahne seçin M k düğmesi * Seçilen son sahnenin simgesi görüntülenir.
Her Sahne İçin bir Açıklama (Yardım Ekranı) Görüntülemek İçin Sahne seçim ekranından istediğiniz sahneyi seçin ve bu sahnenin açıklamasını görüntülemek için zoom kontrolü (A3) g (j) konumuna çevirin. Ana ekrana dönmek için, zoom kontrolü tekrar g (j) konumuna çevirin. Kolay panorama Her Bir Sahnenin Özellikleri x Otomatik sahne seçimi Çekim Özellikleri • Fotoğraf makinesini konuya doğrulttuğunuzda, fotoğraf makinesi aşağıdaki listeden ideal sahne modunu seçer ve çekim ayarlarını buna göre ayarlar.
c Manzara • Deklanşöre yarım basıldığında, netleme alanı ya da netleme göstergesi (A9) mutlaka yeşil yanar. d Spor • Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezindeki alana netleme yapar. • Deklanşöre yarım basılsa bile fotoğraf makinesi netleme yapar. Fotoğraf makinesinin netleme yapma sesini duyabilirsiniz. • Yaklaşık 2 fps hızında sürekli 6 görüntü çekmek için deklanşöre tam olarak basın ve basılı tutun (resim modu P olarak ayarlandığında).
f Parti/Kapalı mekan • Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezindeki alana netleme yapar. • Makine sarsıntısı etkilerini önlemek için, fotoğraf makinesini sabit tutun. Çekim sırasında fotoğraf makinesini sabitlemek için bir tripod kullanırken, ayarlar menüsünde Titreşim azaltma öğesini Kapalı olarak ayarlayın (A104). Z Kumsal • Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezindeki alana netleme yapar. z Kar • Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezindeki alana netleme yapar.
j Gece manzarası • Deklanşöre yarım basıldığında, netleme alanı ya da netleme göstergesi (A9) mutlaka yeşil yanar. • Görüntülenen ekrandan j Gece manzarası öğesi seçildikten sonra, Elde veya Tripod öğelerini seçin. • Elde (varsayılan ayar): Fotoğraf makinesi elde kullanılacak olsa bile, daha düşük bulanıklık ve kumlanmaya sahip çekimler için bu seçeneği tercih edin.
u Yiyecek • Makro modu (A62) etkinleştirilir ve fotoğraf makinesi netleyebileceği en yakın mesafedeki noktayı otomatik olarak yakınlaştırır. • Netleme alanını hareket ettirebilirsiniz. Netleme alanını hareket ettirmek için k düğmesine basın ve ardından çoklu seçicinin H, I, J veya K öğelerine basın. Aşağıdaki ayarlardan herhangi birisini değiştirmek için öncelikle netleme alanı seçimini iptal etmek için k düğmesine basın ve ardından ayarı istediğiniz gibi değiştirin.
n Siyah beyaz kopya • Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezindeki alana netleme yapar. • Fotoğraf makinesine yakın konuları çekerken makro moduyla (A62) birlikte kullanın. o Arka plan aydınlatma Çekim Özellikleri 46 • Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezindeki alana netleme yapar. • Görüntülenen ekrandan o Arka plan aydınlatma seçeneğini seçtikten sonra, çekmek istediğiniz resim türüne göre yüksek dinamik aralığı (HDR) işlevini etkinleştirmek için Açık veya Kapalı öğelerini seçin.
p Kolay panorama • Fotoğraf makinesini istenen yönde hareket ettirerek, panoramik görüntü çekmenizi sağlar. • Fotoğraf makinesi, çekim başladığında çerçevenin merkezindeki alana netleme yapar. • p Kolay panorama seçildikten sonra görüntülenen ekrandan, çekim aralığını Normal (180°) veya Geniş (360°) aralıklarında seçin. • Deklanşöre tam olarak basın ve parmağınızı düğmeden kaldırın ve fotoğraf makinesini yavaşça yatay olarak hareket ettirin.
O Evcil hayvan portresi • Fotoğraf makinesini bir köpeğe ya da kediye doğrulttuğunuzda, fotoğraf makinesi hayvanın yüzünü algılar ve buna netleme yapar. Varsayılan olarak, netleme elde edildiğinde deklanşör otomatik olarak serbest bırakılır (otomatik serbest bırak). • Görüntülenen ekrandan O Evcil hayvan portresi öğesi seçildikten sonra, Tek veya Sürekli öğelerini seçin. - Tek: Görüntüler teker teker çekilir.
s 3D fotoğrafçılık B Çekim Özellikleri • Fotoğraf makinesi 3D uyumlu bir TV ya da monitörde üç boyutlu bir resim simüle etmek amacıyla her göz için bir adet resim çeker. • Netleme alanı, çerçevenin merkezinden farklı bir konuma taşınabilir. Netleme alanını taşımak için, ilk resmi çekmeden önce, k düğmesine basın sonra çoklu seçicinin H, I, J veya K öğelerine basın.
B 3D Resimlerin İzlenmesi • 3D resimler, fotoğraf makinesi ekranında 3D olarak oynatılamazlar. İzleme sırasında bir 3D resmin sadece sol göz resmi gösterilir. • 3D resimleri 3D olarak görmek için, 3D uyumlu bir TV ya da ekran gereklidir. 3D izleme amacıyla fotoğraf makinesini ve bu cihazları bağlamak için piyasada bulunan 3D uyumlu bir HDMI (A86) kablosu kullanın.
Özel Efektler Modu (Çekim Sırasında Efektlerin Uygulanması) Efektler çekim sırasında resimlere uygulanabilir. Çekim moduna girin M A (çekim modu) düğmesi M D (üstten üçüncü simge*) M K M H, I, J, K M efekt seçin M k düğmesi * Seçilen son efektin simgesi görüntülenir. Aşağıdaki 12 efekt kullanılabilir. Kategori Açıklama D Yumuşak* (varsayılan ayar) Tüm görüntüye hafif bir bulanıklık ekleyerek görüntüyü yumuşatır.
• Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezindeki alana netleme yapar. • Seçici renk veya Çapraz işlem seçildiğinde, kaydırıcıdan istenen rengi seçmek için çoklu seçicinin H veya I öğelerine basın. Aşağıdaki ayarlardan herhangi birisini değiştirirken, öncelikle renk seçimini iptal etmek için k düğmesine basın sonra ayarları istediğiniz gibi değiştirin. - Flaş modu (A57) - Otomatik zamanlama (A60) - Makro modu (A62) - Pozlama telafisi (A64) Renk seçim ekranına dönmek için, k düğmesine tekrar basın.
Akıllı Portre Modu (Gülen Yüz Görüntülerinin Çekilmesi) Fotoğraf makinesi gülen bir yüz algıladığında, deklanşöre basmadan otomatik olarak fotoğraf çekebilirsiniz (gülümseme zamanlayıcı). Ten yumuşatma seçeneği insan yüzlerindeki ten tonlarını düzleştirmek için kullanılabilir. Çekim moduna girin M A (çekim modu) düğmesi M F Akıllı portre modu M k düğmesi 1 Görüntüyü çerçevelendirin. • Fotoğraf makinesini insan yüzüne doğrultun. Daha fazla bilgi için "Yüz Algılama Kullanımı" (A73) bölümüne bakın.
C Gülümseme Zamanlayıcısı Modunda Otomatik Kapanma Gülümseme zamanl. seçeneği Açık (tek), Açık (sürekli) veya Açık (BSS) olarak ayarlandığında, otomatik kapanma işlevi (A104) etkinleştirilir ve aşağıda belirtilen durumlardan biri sürerse ve başka bir işlem yapılmazsa fotoğraf makinesi kapanır. • Fotoğraf makinesi herhangi bir yüz algılamadığında. • Fotoğraf makinesi bir yüzü algıladığında, fakat gülümsemeyi algılayamadığında.
Ten Yumuşatma Kullanımı Aşağıda listelenen çekim modlarından birini kullanırken, deklanşör serbest bırakıldığında, fotoğraf makinesi üç adede kadar insan yüzünü algılar ve görüntüyü kaydetmeden önce ten tonlarını yumuşatmak için görüntüyü işler. • Otomatik sahne seçimi (A41), Portre (A41) ya da Gece portresi (A42) sahne modu seçildiğinde. • Akıllı portre modu (A53) Ten yumuşatma gibi düzenleme fonksiyonları, Büyüleyici rötuş (A84) kullanılarak kaydedilen resimlere uygulanabilir.
Çoklu Seçici ile Ayarlanabilen Özellikler Çekim yaparken, aşağıdaki özellikleri ayarlamak için çoklu seçicinin H, I, J ve K öğeleri kullanılabilir. X (flaş modu) n (otomatik zamanlama), otomatik serbest bırakma o (pozlama telafisi) p (makro modu) Çekim Özellikleri Mevcut Özellikler Aşağıda gösterildiği gibi mevcut özellikler çekim moduna göre değişir. • Her modun varsayılan ayarları ile ilgili bilgiler için, bkz. "Varsayılan Ayarlar" (A65).
Flaş Kullanımı (Flaş Modları) Çekim koşullarına uyacak şekilde flaş modunu ayarlayabilirsiniz. 1 Çoklu seçicinin H öğesine basın (m flaş modu). 2 İstenen öğeyi seçmek için H veya I öğesine basın ve ardından k düğmesine basın. Otomatik B Çekim Özellikleri • Daha fazla bilgi için "Mevcut Flaş Modları" (A58) bölümüne bakın. • Ayar, birkaç saniye içinde k düğmesine basılarak uygulanmazsa, seçim iptal edilecektir.
Mevcut Flaş Modları U Otomatik Aydınlatma yetersiz olduğunda flaş otomatik olarak patlar. V Oto. kırm. göz azaltma işlevi Portrelerde flaşın neden olduğu kırmızı gözü azaltın (A59). W Kapalı Flaş kullanılmaz. Karanlık ortamlarda çekim yaparken fotoğraf makinesini dengelemek için bir tripod kullanmanızı öneririz. X Dolgu flaşı Flaş her görüntü çekildiğinde patlar. Gölgeleri ve arka planı aydınlatılmış konuları "doldurmak" (aydınlatmak) için kullanın.
C Kırmızı Göz Azaltma Bu fotoğraf makinesinde Gelişmiş Kırmızı Göz Azaltma (Fotoğraf Makinesindeki Kırmızı Göz Azaltma İşlevi) özelliği kullanılmaktadır. Bir görüntü çekilirken fotoğraf makinesi kırmızı göz tespit ettiğinde, etkilenen alan görüntü kaydedilmeden önce kırmızı göz etkisini azaltmak üzere işleme tabi tutulur. Çekim yaparken aşağıdakilere dikkat edin: • Resimlerin kaydedilmesi normalden daha uzun sürer. • Kırmızı göz azaltma işlevi ile her durumda istenilen sonuçlar alınamayabilir.
Otomatik Zamanlamanın Kullanılması Fotoğraf makinesi, deklanşöre basıldıktan on veya iki saniye sonra deklanşörü serbest bırakan bir otomatik zamanlama özelliğine sahiptir. Otomatik zamanlama, çektiğiniz resme dahil olmak istediğinizde, deklanşöre bastığınızda ve fotoğraf sarsıntı etkilerini ortandan kaldırmak istediğinizde kullanışlıdır. Otomatik zamanlama işlevini kullanırken, bir tripod kullanmanız önerilir.
4 Deklanşöre sonuna kadar basın. • Otomatik zamanlama başlar ve deklanşör serbest bırakılmadan önce kalan saniye ekranda görüntülenir. Otomatik zamanlama lambası zamanlayıcı geriye doğru sayarken yanıp söner. Deklanşör bırakılmadan yaklaşık bir saniye önce lambanın yanıp sönmesi durur, sabit şekilde yanar. • Deklanşöre basılıp bırakıldığında, otomatik zamanlama OFF olarak ayarlanır. • Bir görüntü çekilmeden önce zamanlayıcıyı durdurmak için deklanşöre tekrar basın. 9 1/250 F3.
Makro Modunun Kullanılması Makro modunu kullanırken, fotoğraf makinesi objektiften 8 cm uzaklıktaki nesnelere netleme yapabilir. Bu özellik, çiçek ve diğer küçük cisimlerin yakın resimlerini çekerken işe yarar. 1 Çoklu seçicinin I öğesine basın (p otomatik zamanlama). 2 ON öğesini seçmek için H veya I öğelerine ve ardından k düğmesine basın. Makro modu • Makro modu simgesi (F) görüntülenir. • Ayar, birkaç saniye içinde k düğmesine basılarak uygulanmazsa, seçim iptal edilecektir.
B Flaş Kullanımı ile İlgili Notlar Flaş, 1 m'den yakın mesafeden çekilen resimlerde konunun tamamını aydınlatmayabilir. C Otomatik Netleme Makro modunu A (otomatik) modda kullanırken, çekim menüsündeki Otmtk netleme modu (A69) işlevini (A68) Devamlı AF olarak ayarlarsanız deklanşöre yarıya kadar basmadan netleme yapabilirsiniz. Diğer çekim modlarını kullanırken, makro modu açık olduğunda Devamlı AF işlevi otomatik olarak açılır (Evcil hayvan portresi sahne modunun kullanıldığı zaman hariç).
Parlaklığı Ayarlama (Pozlama telafisi) Genel görüntü parlaklığını ayarlayabilirsiniz. 1 Çoklu seçicinin K öğesine basın (o pozlama telafisi). 2 Bir telafi değerini seçmek için H veya I öğelerine basın. Pozlama telafisi +2.0 • Daha aydınlık görüntüler çekmek için, pozitif (+) pozlama telafisi uygulayın. • Daha karanlık görüntüler çekmek için, negatif (–) pozlama telafisi uygulayın. +0.3 -2.0 Çekim Özellikleri 3 Telafi değerini uygulamak için k düğmesine basın.
Varsayılan Ayarlar Her çekim modunun varsayılan ayarları aşağıda açıklanmıştır.
Flaş (A57) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Makro (A62) Pozlama telafisi (A64) O (A48) W3 Y9 Kapalı 0,0 s (A49) W3 Kapalı3 Kapalı 0,0 Çekim Özellikleri Göz kırpma kontrolü işlevi Açık olarak ayarlandığında ya da Gülümseme zamanl. işlevi Açık (sürekli) veya Açık (BSS) olarak ayarlandığında kullanılamaz. Gülümseme zamanl., Kapalı olarak belirlendiğinde ayarlanabilir. Bu ayar değiştirilemez. Fotoğraf makinesi otomatik olarak seçilmiş olduğu sahne moduna göre flaş modunu seçer.
d Düğmesi (Çekim Menüsü) ile Ayarlanabilen Özellikler Aşağıda listelenmiş ayarlar d düğmesine basılarak değiştirilebilir (A6). Resim modu Beyaz dengesi Sürekli ISO duyarlılığı 25m 0s Renk seçenekleri 850 AF alanı modu Otmtk netleme modu Aşağıda gösterildiği gibi çekim moduna göre değiştirilebilen ayarlar.
Çekim Menüsünde Mevcut Seçenekler Seçenek Çekim Özellikleri 68 Açıklama A Resim modu Resimleri kaydederken resim boyutu ve resim kalitesi bileşimini seçmenizi sağlar. Varsayılan ayar P 4608×3456 çözünürlüğündedir. E40 Beyaz dengesi Resimlerdeki renklerin gördükleriniz ile uyumlu olmasını sağlamak amacıyla ışık kaynağına uyacak şekilde beyaz dengesini ayarlamanızı sağlar. Mevcut ayarlar Otomatik (varsayılan ayar), Ön. belirl. byz ayarı, Gün ışığı, Ampul ışığı, Floresan, Bulutlu ve Flaş şeklindedir.
Seçenek Açıklama A E55 Hızlı efektler Hızlı efektler işlevini etkinleştirmenizi ya da devre dışı bırakmanızı sağlar (A39). Varsayılan ayar Açık seçeneğidir. E56 Ten yumuşatma Ten yumuşatma efekti derecesini seçmenize olanak sağlar. Kapalı dışında bir ayar seçildiğinde, fotoğraf makinesi; insan yüzlerinin ten rengi tonlarını yumuşatır ve sonra görüntüleri kaydeder. Varsayılan ayar Normal seçeneğidir. E57 Gülümseme zamanl.
Aynı Anda Kullanılamayan Özellikler Bazı işlevler diğer menü seçenekleri ile kullanılamaz. Sınırlı işlev Açıklama Tek dışında bir ayar seçildiğinde, flaş kullanılamaz. Göz kırpma kontrolü (A69) Göz kırpma kontrolü, Açık olarak ayarlandığında, flaş kullanılamaz. Gülümseme zamanl. (A69) Açık (sürekli) ya da Açık (BSS) seçildiğinde, flaş kullanılamaz. Gülümseme zamanl. (A69) Gülümseme zamanl. çekim için kullanıldığında, otomatik zamanlama kullanılamaz.
Sınırlı işlev Seçenek Açıklama Sürekli (A68) AF alanı modu Beyaz dengesi (A68) Hedef bulan AF seçeneğinde Beyaz dengesi öğesi için Otomatik dışında bir ayar seçildiğinde, fotoğraf makinesi ana konuyu algılamaz. Hızlı efektler Sürekli (A68) Hızlı efektler, görüntülere, sürekli çekimden hemen sonra uygulanamaz. Gülümseme zamanl.
Sınırlı işlev Seçenek Sürekli (A68) ISO duyarlılığı (A68) ISO duyarlılığı ayarında Otomatik dışında bir seçeneğe ayarlandığında, Hareket algılama devre dışı bırakılır. AF alanı modu (A68) Konuyu izleme seçildiğinde Hareket algılama devre dışı bırakılır. Gülümseme zamanl. (A69) Açık (sürekli) veya Açık (BSS) seçildiğinde, Hareket algılama devre dışı bırakılır. Sürekli (A68) Tek dışında bir ayar seçildiğinde, Göz kırpma uyarısı devre dışı bırakılır.
Netleme Bu fotoğraf makinesi, çekim sırasında netleme yapmak için otomatik netleme özelliğini kullanır. Netleme alanı çekim moduna göre değişir. Bu bölümde, netleme alanlarının ve netleme kilidinin nasıl kullanılacağı anlatılacak. Yüz Algılama Kullanımı Aşağıdaki çekim modlarında fotoğraf makinesi insan yüzlerine otomatik olarak netleme yapmak için yüz algılamayı kullanır.
• Hiçbir yüz algılanmadığında deklanşöre yarım basılırsa: - A (otomatik) moddayken, fotoğraf makinesi en yakındaki konuyu içeren dokuz netleme alanından birini veya birden fazlasını otomatik olarak seçer. - Otomatik sahne seçimi seçildiğinde, fotoğraf makinesinin seçtiği sahneye bağlı olarak netleme alanı değişir. - Portre ve Gece portresi sahne modlarında ya da akıllı portre modunda, fotoğraf makinesi çerçeve ortasındaki konuya netleme yapacaktır.
Hedef bulan AF Kullanımı AF alanı modu (A68), A (otomatik) moddayken Hedef bulan AF olarak ayarlandığında, fotoğraf makinesi, deklanşöre yarım basıldığında aşağıda anlatıldığı şekilde netleme yapar. • Fotoğraf makinesi ana konuyu algıladığında bu konuya netleme yapar. Konuya netleme yapıldığında, konunun boyutu ile uyumlu olan netleme alanları (üç alana kadar) yeşil olarak yanar. İnsan yüzleri algılandığında, fotoğraf makinesi, netleme önceliğini otomatik olarak bu yüzlerden birisine ayarlar. 1/250 F3.
Otomatik Netleme için Uygun Olmayan Konular Fotoğraf makinesi aşağıdaki durumlarda beklenildiği gibi netleme yapamayabilir.
Netleme Kilidi AF alanı modu için orta seçildiğinde merkez dışı konulara netleme yapmak için netleme kilidini kullanabilirsiniz. Aşağıdaki prosedürde, AF alanı modu (A68) seçeneği Merkez olarak ayarlıyken A (otomatik) modu kullanıldığında netleme kilidinin nasıl kullanılacağı açıklanmaktadır. 1 2 Konuyu çerçevenin ortasına konumlandırın. Deklanşöre yarım basın. • Netleme alanının yeşil yandığından emin olun. • Netlik ve pozlama kilitlenir. F3.1 1/250 F3.
78
İzleme Özellikleri Bu bölümde, izleme için belli türde resimlerin nasıl seçileceği ve aynı zamanda resimleri izlerken mevcut olan özelliklere ilişkin bilgilere yer verilmektedir. İzleme Özellikleri İzleme Zoom İşlevi ................................................................ 80 Küçük Resim Ekranı, Takvim Ekranı .................................... 81 İzleme için Bazı Görüntü Türlerinin Seçilmesi .................... 82 d Düğmesi (Çekim Menüsü) ile Ayarlanabilen Özellikler (İzleme menüsü)............
İzleme Zoom İşlevi Tam çerçeve izleme modundayken, (A32) zoom kontrolü g (i) konumuna çevrildiğinde ekrandaki görüntünün ortasına zoom yapılır. Gösterilen alan kılavuzu g (i) 15 / 05 / 2013 15:30 0004. JPG 4/ 4 Görüntü tam çerçeve olarak gösterilir. İzleme Özellikleri 80 f (h) 3.0 Görüntü yakınlaştırılır. • Zoom kontrolünü f (h) ya da g (i) konumuna çevirerek zoom oranını değiştirebilirsiniz. Resimler 10× oranında yakınlaştırılabilir.
Küçük Resim Ekranı, Takvim Ekranı Zoom kontrolünü tam çerçeve izleme modunda (A32) f (h) konumuna çevirmek resimlerin küçük resim olarak gösterilmesini sağlar. f (h) 15 / 05 / 2013 15:30 0004.
İzleme için Bazı Görüntü Türlerinin Seçilmesi İzlemek istediğiniz görüntülerin türüne göre izleme modunu değiştirebilirsiniz. Mevcut İzleme Modları G İzle A32 Tüm görüntüler izlenir. Çekim modundan izleme moduna geçerken bu mod seçilir. h Sık kullanılan resimler E6 Bir albüme eklenen resimleri oynatın. Bu modu seçmeden önce resimleri bir albüme eklemeniz gerekir (A85). F Otomatik sıralama E10 Görüntüler, otomatik olarak portreler, manzaralar ve filmler şeklinde kategorilere ayrılır.
İzleme Modları Arasında Geçiş 1 Resimleri tam çerçeve izleme modunda ya da küçük resim izleme modunda izlerken c düğmesine basın. • İzleme modu seçim menüsü gösterilir ve burada mevcut izleme modlarından birini seçebilirsiniz. 2 İstenen modu seçmek için çoklu seçicinin H veya I öğelerine ve ardından k düğmesine basın. Otomatik sıralama • G İzle öğesini seçtiğinizde, izleme ekranı gösterilir. • G İzle dışında bir seçenek seçildiğinde albüm, kategori ya da çekim tarihi seçim ekranı gösterilir.
d Düğmesi (Çekim Menüsü) ile Ayarlanabilen Özellikler (İzleme menüsü) Görüntülere tam çerçeve izleme modunda veya küçük resim izleme modunda görüntülerken, aşağıda listelenen menü işlemlerini d düğmesine basarak yapılandırabilirsiniz (A6). Sık kullanılan resimler (h), otomatik sıralama (F) veya tarihe göre listele (C) modlarını kullanırken, geçerli izleme modu için menü görüntülenir.
Seçenek 1 2 3 A Sekans ekran seçenekleri E73 Anahtar resim seç Sekans olarak çekilen resimler için anahtar resmi değiştirmenizi sağlar (resimlerin sekansı; A33). Bu ayarı yaparken, d düğmesine basmadan önce, sekanstan değiştirmek istediğiniz bir görüntüyü seçin. E73 Sık kullanılan resimler Görüntüleri bir albüme eklemenizi sağlar. Bu seçenek sık kullanılan resimler modunda görüntülenmez. E6 Sık kull. kaldır Görüntüleri bir albümden çıkarmanızı sağlar.
Fotoğraf Makinesinin Bir Televizyona, Bilgisayara ya da Yazıcıya Bağlanması Fotoğraf makinesini bir TV'ye, bilgisayara veya yazıcıya bağlayarak resim ve filmlerden daha fazla keyif alabilirsiniz. • Fotoğraf makinesini harici bir cihaza bağlamadan önce, kalan pil seviyesinin yeterli olduğundan ve fotoğraf makinesinin kapalı olduğundan emin olun. Bağlantı yöntemleri ve sonraki işlemler hakkında bilgi için, bu belgeye ek olarak cihazla birlikte sunulan belgelere bakın. Konektör kapağının açılması.
Bir TV'de resimlerin izlenmesi E26 Fotoğraf makinesiyle çekilen görüntüler ve filmler bir televizyonda gösterilebilir. Bağlantı yöntemi: Verilen ses ve görüntü kablosunun video ve ses fişlerini TV'nin giriş soketlerine takın. Alternatif olarak, piyasada bulunan bir HDMI kablosunu (D Tipi) TV'nin HDMI giriş soketine bağlayın.
ViewNX 2'nin Kullanılması ViewNX 2, resimleri aktarmanızı, görüntülemenizi, düzenlemenizi ve paylaşmanızı sağlayan hepsi bir arada bir yazılım paketidir. Verilen ViewNX 2 CD-ROM'unu kullanarak ViewNX 2 yazılımını kurun. Görüntüleme Merkeziniz ViewNX 2™ ViewNX 2'nin Kullanılması İzleme Özellikleri • Bir Internet bağlantısı gerekir. Uyumlu İşletim Sistemleri Windows Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP Macintosh Mac OS X10.6, 10.7, 10.
1 Bilgisayarı başlatın ve ViewNX 2 CD-ROM'unu CD-ROM sürücüye takın. • Windows: Ekranda CD-ROM'u çalıştırma talimatları görüntülenirse, kurulumun ilerlemesi için talimatları takip edin. • Mac OS: ViewNX 2 penceresi gösterildiğinde, Welcome simgesine çift tıklayın. 2 Kurulum penceresini açmak için dil seçim iletişiminde bir dil seçin.
5 Kurulum tamamlama ekranı gösterildiğinde kurulum yazılımından çıkın. • Windows: Yes (Evet) öğesine tıklayın. • Mac OS: OK (Tamam) öğesine tıklayın.
Görüntülerin Bilgisayara Aktarılması 1 Görüntülerin bilgisayara nasıl kopyalanacağını seçin. Aşağıdaki yöntemlerden birini seçin: • Doğrudan USB bağlantı: Fotoğraf makinesini kapatın ve bellek kartının fotoğraf makinesine takıldığından emin olun. Ürünle birlikte verilen USB kablosunu kullanarak fotoğraf makinesini bilgisayara bağlayın. Fotoğraf makinesi otomatik olarak açılır.
Bir program seçmenizi isteyen bir mesaj gösterilirse, Nikon Transfer 2 öğesini seçin. • Windows 7 kullanılırken Sağdaki iletişim gösterilirse, Nikon Transfer 2 öğesini seçmek için aşağıdaki adımları takip edin. 1 Import pictures and videos (Resim ve video al) Change program (Programı değiştir) öğesine tıklayın. Bir program seçim iletişimi gösterilecektir; Import File using Nikon Transfer 2 (Nikon Transfer 2 ile Dosya Al) öğesini seçin ve OK (Tamam) öğesine tıklayın.
3 Bağlantıyı sonlandırın. • Eğer fotoğraf makinesi bilgisayara bağlıysa, fotoğraf makinesini kapattıktan sonra USB kablosunu çıkarın. Bir kart okuyucu ya da kart yuvası kullanıyorsanız, bellek kartı ile ilgili çıkarılabilir diski çıkarmak için bilgisayar işletim sisteminden uygun seçeneği seçin ve ardından kartı, kart okuyucu ya da kart yuvasından çıkarın. Görüntülerin İzlenmesi ViewNX 2'yi başlatın. • Transfer tamamlandığında görüntüler ViewNX 2'de gösterilir.
94
Filmleri Kaydetme ve Oynatma Filmleri Kaydetme ve Oynatma b (e film kayıt) düğmesine basarak filmleri kaydedebilirsiniz. 25m 0s 850 14m30s Film Kaydı .............................................................................. 96 d Düğmesi (Film Menüsü) ile Ayarlanabilen Özellikler ......................................... 99 Filmleri İzleme .....................................................................
Film Kaydı b (e film kayıt) düğmesine basarak filmleri kaydedebilirsiniz. 1 Çekim ekranını görüntüleyin. Film seçeneği • Seçilen film seçeneğinin simgesi görüntülenir. Varsayılan ayar d 1080P/30p ayarıdır (A99). Filmleri Kaydetme ve Oynatma 25m 0s 850 Kalan film kayıt süresi 2 Film kaydını başlatmak için b (e film kayıt) düğmesine basın. • Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezindeki konuya netleme yapar. Netleme alanları kayıt sırasında gösterilmez.
B Görüntü ve Film Kaydı Hakkında Notlar Gösterge, kalan pozlama sayısını ya da görüntü veya film kaydı sırasında yanıp sönerek maksimum film uzunluğunu gösterir. Gösterge yanıp sönerken Pil/bellek kartı yuvasının kapağını açmayın ya da pili veya bellek kartını çıkartmayın. Bunun ihlali veri kayıplarına ya da fotoğraf makinesi veya bellek kartında hasara neden olabilir.
B Fotoğraf Makinesi Sıcaklığı • Uzun süreli film çekimlerinde veya sıcak alanlarda kullanılırken fotoğraf makinesi ısınabilir. • Filmleri kaydederken fotoğraf makinesinin içi çok sıcak olursa, fotoğraf makinesi on saniye sonra kayıt işlemini otomatik olarak durduracaktır. Fotoğraf makinesi kaydı kesene dek (B10s) kalan süre gösterilir. 10s Fotoğraf makinesi kaydı kestiğinde, kendisini kapatır. Fotoğraf makinesinin içi soğuyana dek fotoğraf makinesini kapalı tutun.
d Düğmesi (Film Menüsü) ile Ayarlanabilen Özellikler Çekim moduna girin M d düğmesi M D menü simgesi M k düğmesi Aşağıda sıralanan menü seçeneklerinin ayarları yapılandırılabilir. Film seçenekleri HS metrajı ile aç Otmtk netleme modu Seçenek Açıklama A Film seçenekleri Film tipini seçin. Filmleri normal hızda kaydetmek için, normal hız seçeneğini seçin veya yavaş ve hızlı çekimde oynatılacak filmleri kaydetmek için HS (yüksek hız) seçeneğini seçin.
Filmleri İzleme İzleme moduna girmek için c düğmesine basın. Film seçenekleri simgesi ile belirtilen filmler (A99). Filmleri oynatmak için k düğmesine basın. Filmleri Kaydetme ve Oynatma 100 Film seçenekleri 15 / 05 / 2013 15:30 0010. MOV 10s Filmlerin silinmesi Bir filmi silmek için, istenen filmi tam çerçeve izleme modunda (A32) veya küçük resim izleme modunda (A81) seçin ve l düğmesine basın (A34).
İzleme Sırasında Kullanılabilen İşlevler İzleme kontrol işlevleri ekranın üst kısmında görüntülenir. Bir kontrol öğesini seçmek için çoklu seçicinin J veya K öğelerine basın. Aşağıda açıklanan işlemler mevcuttur. Simge A Filmi geri almak için k düğmesine basın. Açıklama İleri sarma B Filmi ileri almak için k düğmesine basın. 4s İzlemeyi duraklatmak için k düğmesine basın. İzleme, ekranının üst kısmında görüntülenen kontrollerden duraklatıldığında aşağıdaki işlemler gerçekleştirilebilir.
102
Genel Fotoğraf Makinesi Ayarları Açılış ekranı Saat dilimi ve tarih Ekran ayarları Tarihi bas 25m 0s 850 Titreşim azaltma Hareket algılama Genel Fotoğraf Makinesi Ayarları Bu bölümde, z ayarlar menüsünde ayarlanabilen çeşitli ayarlar açıklanmaktadır. AF yardımcısı • Her ayar hakkında ilave bilgi için, Referans Bölümünde "Ayarlar Menüsü" kısmına bakın (E82).
d Düğmesi (Ayar Menüsü) ile Ayarlanabilen Özellikler d düğmesine M z (ayar) menü simgesine M k düğmesine basın Aşağıda sıralanan menü seçeneklerinin ayarları yapılandırılabilir. Açılış ekranı Saat dilimi ve tarih Ekran ayarları Tarihi bas Genel Fotoğraf Makinesi Ayarları 104 Titreşim azaltma Hareket algılama AF yardımcısı Seçenek Açıklama A Açılış ekranı Fotoğraf makinesi açıldığında bir açılış ekranının görüntülenip görüntülenmeyeceğini seçmenizi sağlar.
Seçenek Belleği formatla/ Kartı formatla Açıklama A E96 Dil/Language Fotoğraf makinesinin ekran dilini değiştirmenizi sağlar. E98 TV ayarları TV bağlantı ayarlarını yapmanızı sağlar. E99 Bilgisayardan şarj Otomatik (varsayılan ayar) olarak ayarlandığında, fotoğraf makinesini bir bilgisayara bağlayarak fotoğraf makinesinin pilini şarj edebilirsiniz (bilgisayarın güç sağlayabilmesi şartıyla). • Pili bilgisayardan şarj etmek, EH-70P AC Şarj Adaptörü ile şarja göre daha fazla zaman alabilir.
106
Wi-Fi Kullanılarak Gerçekleştirilebilecek Fonksiyonlar Android OS veya iOS ile çalışan akıllı cihazınıza "Wireless Mobile Utility" özel yazılımını yükler ve fotoğraf makinesine bağlarsanız, aşağıdaki fonksiyonları gerçekleştirebilirsiniz. Take Photos (Resim Çek) Fotoğraf makinesinin çekim ekranını akıllı cihazınız üzerinde görüntüleyebilir ve fotoğraf makinesini uzaktan kumanda ile çalıştırabilirsiniz.* Uzaktan kumanda ile çekilen resimler akıllı cihazınıza kopyalanabilir.
Yazılımın Akıllı Cihaza Kurulması 1 Google Play Store, App Store veya başka bir online uygulama pazarına bağlanmak için akıllı cihazınızı kullanın ve "Wireless Mobile Utility" olarak arayın. • Daha detaylı bilgi için akıllı cihazınızla birlikte gelen kullanım kılavuzuna bakın. 2 Wi-Fi (Kablosuz LAN) Özelliğinin Kullanılması 108 Açıklamayı ve diğer bilgileri kontrol edin ve yazılımı kurun.
Akıllı Cihazın Fotoğraf Makinesine Bağlanması d düğmesi M z menü simgesi M Wi-Fi seçenekleri M k düğmesi 1 Wi-Fi ağı öğesini seçmek için çoklu seçiciye ve k düğmesine basın. Wi-Fi seçenekleri Wi-Fi ağı SSID Doğrulama/şifreleme Wi-Fi (Kablosuz LAN) Özelliğinin Kullanılması Şifre Kanal Geçerli ayarlar Fabrika vars geri yükle 2 Açık öğesini seçin ve k düğmesine basın. Wi-Fi ağı Açık Kapalı • SSID ve şifre görüntülenir.
Wi-Fi (Kablosuz LAN) Özelliğinin Kullanılması 3 Akıllı cihaz üzerindeki Wi-Fi ayarını Açık olarak ayarlayın. 4 Akıllı cihaza kurulmuş olan özel yazılımı başlatın. • "Take photos" (Resim çek) veya "View photos" (Resimleri görüntüle) seçme ekranı görüntülenir. • "Cannot connect to camera." (Fotoğraf makinesine bağlanamıyor) mesajı görüntülendiğinde, Wi-Fi ağı ayarını tekrar deneyin. Wi-Fi Bağlantısını Sonlandırmak İçin • Fotoğraf makinesini kapatın.
E Referans Bölümü Referans Bölümü fotoğraf makinesi kullanımı hakkında detaylı bilgi ve ipuçları sağlar. Çekim Kolay Panorama Kullanımı (Çekim ve İzleme) ........................................................... E2 İzleme Sık Kullanılan Resimler Modu .......................................................................................... E6 Otomatik Sıralama Modu ................................................................................................E10 Tarihe Göre Sıralama Modu.............
Kolay Panorama Kullanımı (Çekim ve İzleme) Kolay Panorama ile Çekim Çekim moduna girin M A (çekim modu) düğmesi M x (üstten ikinci simge*) M K M H, I, J, K M p (kolay panorama) M k düğmesi * Seçilen son sahnenin simgesi görüntülenir. 1 Çekim aralığı olarak Normal (180°) veya Geniş (360°) değerlerini girin ve k düğmesine basın. Kolay panorama • Fotoğraf makinesi yatay konumda tutulduğunda, resim boyutu Normal (180°) (genişlik × yükseklik) aşağıdaki gibi olur.
3 Deklanşöre tam olarak basın ve ardından parmağınızı deklanşörden kaldırın. • Fotoğraf makinesi hareket yönünü belirtmek için I gösterilir. 4 Fotoğraf makinesini dört yönde düz olarak yavaşça hareket ettirin ve çekime başlayın. • Fotoğraf makinesi hareket ettiği yönü algıladığında çekim başlar. • Geçerli çekim konumunu belirten bir kılavuz gösterilir. • Çekim konumu kılavuzu kenara ulaştığında çekim biter.
B Kolay Panorama Çekimi ile İlgili Notlar • Kaydedilen resimde görülen resim aralığı çekim anında ekranda görülenden daha dar olur. • Fotoğraf makinesi çok yavaş hareket ettirilir ya da çok fazla sallanırsa veya konu çok üniform (örn., duvarlar ya da karanlık) ise bir hata ortaya çıkabilir. • Fotoğraf makinesi panorama aralığında yarı noktaya ulaşmadan önce çekim durdurulursa, bir panorama resmi kaydedilmez.
Kolay Panorama ile Çekilen Resimlerin İzlenmesi İzleme moduna geçin (A32), çekilen görüntüyü kolay panorama tam çerçeve izleme modunu kullanarak görüntüleyin ve ardından ekranın tamamını kullanarak görüntünün kısa kenarını görüntülemek için k düğmesine bastığınızda, görüntülenen alan otomatik olarak hareket eder (kayar). • Görüntü çekim yaparken kullanılan yönde kaydırılır. 15 / 05 / 2013 15:30 0004. JPG 4/ 4 İzleme kontrol işlevleri, izleme esnasında ekranın üst kısmında görüntülenir.
Sık Kullanılan Resimler Modu Resimlerinizi (filmler hariç) dokuz albüme ayırabilir ve bunları sık kullanılan resimler olarak ekleyebilirsiniz (eklenen resimler kopyalanmaz ya da taşınmaz). Resimleri albümlere ekledikten sonra, sık kullanılan resimler modunu kullanarak sadece eklenen resimleri oynatmayı seçebilirsiniz. • Belli konular ya da olaylar için albümler oluşturarak, sık kullanılan resimlerinizi kolayca bulabilirsiniz. • Aynı görüntü birden fazla albüme eklenebilir.
2 İstenen albümü seçmek için çoklu seçiciye ve ardından k düğmesine basın. Sık kullanılan resimler • Seçilen resimler eklenir ve fotoğraf makinesi izleme menüsüne geçiş yapar. • Aynı görüntüyü birden fazla albüme eklemek için, talimatları, adım 1'den itibaren takip edin.
Albümlerden Görüntü Kaldırma h Sık kullanılan resimler moduna girin M çıkarmak istediğiniz görüntünün bulunduğu albümü seçin M k düğmesi M d düğmesi M Sık kull. kaldır M k düğmesi 1 Bir görüntüyü seçmek için çoklu seçicinin J veya K öğelerine ve ardından L öğesini gizlemek için H öğesine basın. • Birden fazla görüntü için L simgelerini gizleyebilirsiniz. Simgeleri tekrar görüntülemek için, I öğesine basın.
Sık Kullanılan Albüm Simgesinin Değiştirilmesi c düğmesine basın (izleme modu) M c düğmesi M h Sık kullanılan resimler M k düğmesi 1 İstenen albümü seçmek için çoklu seçiciye ve ardından d düğmesine basın. 2 Bir simge rengi seçmek için J veya K öğelerine ve ardından k düğmesine basın. Simge seç Geri 3 Bir simge seçmek için H, I, J veya K öğelerine ve ardından k düğmesine basın. Simge seç • Simge değişir ve ekran görüntüsü albüm listesi ekranına döner.
Otomatik Sıralama Modu Görüntüler, otomatik olarak portreler, manzaralar ve filmler şeklinde kategorilere ayrılır. c düğmesine basın (izleme modu) M c düğmesi M F Otomatik sıralama M k düğmesi Bir kategori seçmek için çoklu seçiciyi kullanın ve seçilen kategoride görüntüleri izlemek için k düğmesine basın. • Kategori seçim ekranı görüntülenirken aşağıdaki işlem yapılabilir. - l düğmesi: Seçilen kategorideki tüm görüntüleri siler.
Seçenek Açıklama D Yakın çekim Makro modu ile A (otomatik) modunda çekilmiş resimler (A62) Yakın çekim* sahne modunda çekilmiş resimler (A40) O Evcil hayvan portresi Evcil hayvan portresi sahne modunda (A48) çekilmiş resimler q Film Filmler (A96).
Tarihe Göre Sıralama Modu c düğmesine basın (izleme modu) M c düğmesi M C Tarihe göre sıralama M k düğmesi Bir tarih seçmek için çoklu seçiciyi kullanın ve seçilen tarihte çekilen Tarihe göre sıralama görüntüleri izlemek için k düğmesine basın. 20/05/2013 3 • Seçili tarihte çekilen ilk resim gösterilir. • Çekim tarihi seçim ekranı görüntülenirken aşağıdaki işlemler 2 15/05/2013 kullanılabilir.
Sürekli Çekilen Resimleri İzleme ve Silme (Sekans) Sekanstaki Resimlerin İzlenmesi Aşağıdaki ayarlar ile çekilen her bir resim serisi bir sekans olarak kaydedilir. • A (otomatik) modu (A38) - Sürekli Y - Sürekli D - Ön çekim önbelleği - Sürekli Y: 120 fps - Sürekli Y: 60 fps • Sahne modu (A40) - Spor - Evcil hayvan portresi (Sürekli seçildiğinde) • Akıllı portre modu (A53) - Gülümseme zamanl.
B Sekans ekran seçenekleri • Tüm sekansların anahtar resimler kullanılarak görüntülenmesini veya ayrı birer görüntü olarak gösterilmesini sağlamak için izleme menüsünde Sekans ekran seçenekleri (E73) öğesini seçin. • COOLPIX S6500 dışındaki fotoğraf makineleri ile sürekli çekilen resimler bir sekans olarak gösterilemez. C Sekanstaki Anahtar Resmin Değiştirilmesi Bir sekansın anahtar resmi izleme menüsündeki Anahtar resim seç (E73) seçeneği ile değiştirilebilir.
Sekanstaki Resimlerin Silinmesi Ayarlar menüsündeki Sekans ekran seçenekleri (E73) öğesi Sadece anahtar resim olarak ayarlanırsa, silinecek görüntüler aşağıda açıklandığı gibi değişir. Ekranı, silme yöntemini seçmek amacıyla görüntülemek için, l düğmesine basın. • l düğmesine basıldığında sekanslar için sadece anahtar resimler gösterilirse: - Mevcut resim: Bir anahtar resim seçildiğinde, ilgili sekanstaki tüm resimler silinir.
Durağan Görüntülerin Düzenlenmesi Düzenleme Özellikleri COOLPIX S6500 ile fotoğraf makinesindeki görüntüleri düzenleyebilir ve ayrı dosyalar halinde saklayabilirsiniz (E111). Aşağıda açıklanan düzenleme işlevleri kullanılabilir: Düzenleme işlevi Açıklama Hızlı efektler (E18) Görüntülere çeşitli efektler uygulayın. Hızlı rötuş (E20) Kolayca kontrastı ve doygunluğu geliştirilmiş rötuşlu kopyalar oluşturun.
C Resim Düzenleme ile İlgili Kısıtlamalar Düzenlenmiş bir kopyada başka bir düzenleme işleviyle daha fazla değişiklik yapılırsa, aşağıdaki kısıtlamalara dikkat edin. Kullanılan düzenleme işlevi Kullanılacak düzenleme işlevleri Hızlı efektler Hızlı rötuş D-Lighting Büyüleyici rötuş, küçük resim ya da kesme işlevi kullanılabilir. Büyüleyici rötuş Hızlı efektler, hızlı rötuş, D-Lighting, küçük resim ya da kesme işlevi kullanılabilir. Küçük resim Kesme Başka bir düzenleme işlevi eklenemez.
Hızlı efektler Aşağıda listelenmiş 30 efektten birini seçin. Efekt sonuçları adım 2'deki (E18) ekranda görülebilir. Efekt Açıklama Pop ve Süper canlı Temel olarak renk doygunluğunu artırır. Tablo, Fazla ışık, Oynck ftğrf mak. efekti 1, Oynck ftğrf mak efekti 2, Az ışık, Çapraz işlem (kırmızı), Çapraz işlem (sarı), Çapraz işlem (yeşil) ve Çapraz işlem (mavi) Temel olarak rengi ayarlar ve resim için farklı bir görünüm oluşturur.
3 Evet öğesini seçin ve k düğmesine basın. • Yeni, düzenlenmiş bir kopya oluşturulur. • Hızlı efektler işlevi ile oluşturulan kopyalar izleme sırasında gösterilen V simgesi ile belirtilir (A10).
Hızlı rötuş: Kontrast ve Doygunluğun Geliştirilmesi c düğmesine (izleme modu) basın M resim seçin M d düğmesi M Hızlı rötuş M k düğmesi İstenen modu seçmek için çoklu seçicinin H veya I öğelerine ve ardından k düğmesine basın. Hızlı rötuş • Orijinal sürüm solda, düzenlenmiş sürüm ise sağda gösterilir. • Kopyayı kaydetmeden çıkmak için J düğmesine basın. • Hızlı rötuş işlevi ile oluşturulan kopyalar izleme sırasında gösterilen s simgesi ile belirtilir (A10).
Büyüleyici rötuş: İnsan Yüzlerinin Sekiz Efektle Geliştirilmesi c düğmesine (izleme modu) basın M resim seçin M d düğmesi M Büyüleyici rötuş M k düğmesi 1 Rötuş uygulamak istediğiniz yüzü seçmek için çoklu seçicinin H, I, J veya K öğelerine ve ardından k düğmesine basın. Konu seçimi • Yalnızca bir yüz algılandığında, adım 2'ye ilerleyin. Geri 2 Efekt seçmek için çoklu seçicinin J veya K öğelerine basın, efekt seviyesini seçmek için H veya I öğelerine ve ardından k düğmesine basın.
4 Evet öğesini seçin ve k düğmesine basın. • Yeni, düzenlenmiş bir kopya oluşturulur. • Büyüleyici rötuş işlevi ile oluşturulan kopyalar izleme sırasında gösterilen u simgesi ile belirtilir (A10). Kaydedilsin mi? Evet Hayır Referans Bölümü B Büyüleyici Rötuş ile İlgili Notlar • Büyüleyici rötuş işlevi ile görüntü başına yalnızca bir yüz düzenlenebilir.
Küçük resim: Görüntü Boyutunun Azaltılması c düğmesine (izleme modu) basın M resim seçin M d düğmesi M Küçük resim M k düğmesi 1 İstenen kopya boyutunu seçmek için çoklu seçicinin H veya I öğelerine ve ardından k düğmesine basın. • Kullanılabilir boyutlar 640×480, 320×240 ve 160×120 boyutlarıdır. • l 4608×2592 resim modu ayarında çekilen resimler 640×360 piksel olarak kaydedilir. 2. adıma geçin. 2 Küçük resim 640×480 320×240 160×120 Evet öğesini seçin ve k düğmesine basın.
Kesme: Kesilmiş Kopya Oluşturma İzleme zoom işlevi (A80) etkinken u görüntülendiğinde sadece ekranda görünen kısmı içeren bir kopya oluşturur. Kesilen kopyalar, ayrı dosyalar olarak kaydedilir. 1 2 Kesme işlemi için resmi büyütün (A80). Kompozisyonu genişletin ve kopyasını oluşturun. • Zoom kontrolünü g (i) ya da f (h) konumuna çevirerek zoom oranını ayarlayın. • Ekranda yalnızca kopyalanacak olan kısmın görünmesi için çoklu seçicinin H, I, J veya K öğelerine basarak görüntüyü kaydırın.
C Resim Boyutu Kaydedilecek alan küçüldükçe, kesilmiş kopyanın resim boyutu (piksel) da küçülür. Kesilen kopyanın resim boyutu 320 × 240 veya 160 × 120 ise, izleme sırasında görüntü daha küçük boyutta gösterilir. C Resmin Geçerli "Dikey" Yerleşiminde Kesilmesi Görüntüyü manzara yerleşiminde görüntülenecek şekilde döndürmek için Resim döndürme seçeneğini (E68) kullanın. Görüntünün kesilmesinden sonra, kesilen görüntüyü tekrar "dikey" yerleşimine döndürün.
Fotoğraf makinesinin bir TV'ye Bağlanması (Resimleri TV'de İzleme) Resimleri veya filmleri TV'de izlemek için fotoğraf makinesini bir TV'ye bağlayın. TV'niz bir HDMI jakı ile donatılmışsa, bir HDMI kablosu (ayrı satılır) fotoğraf makinesini TV'ye bağlamak için kullanılabilir. 1 Fotoğraf makinesini kapatın. 2 Fotoğraf makinesini televizyona bağlayın.
Piyasada bulunan bir HDMI kablosu kullanırken Fişi televizyondaki HDMI jakına bağlayın. HDMI mikro konektör (D Tipi) 3 HDMI jakına TV'nin girişini harici video girişine ayarlayın. • Bu konuda ayrıntılı bilgi almak için TV el kitabına başvurun. 4 Fotoğraf makinesini açmak için c düğmesini basılı tutun. • Fotoğraf makinesi izleme moduna geçer ve resimler TV'de görüntülenir. • TV'ye bağlıyken, fotoğraf makinesi ekranı kapalı kalacaktır.
B Resimler TV'de Gösterilmiyorsa Fotoğraf makinesinin ayarlar menüsü altında TV ayarları (E99) konumundaki video modu ayarının, TV'nizin standardına uygun olduğundan emin olun. C TV Uzaktan Kumandasının Kullanımı (HDMI Aygıt Kontrolü) HDMI-CEC uyumlu bir TV'nin uzaktan kumandası izlemeyi kontrol etmek için kullanılabilir. Görüntüleri seçmek, film oynatımını başlatmak ve duraklatmak, tam ekran izleme modu ile dört resimli küçük resim gösterimi vb.
Fotoğraf Makinesinin Bir Yazıcıya Bağlanması (Direct Print) PictBridge uyumlu (F23) yazıcı kullanıcıları, fotoğraf makinesini doğrudan yazıcıya bağlayabilir ve görüntüleri bilgisayar kullanmadan bastırabilirler. Resimleri basmak için aşağıdaki işlemler dizisini takip edin.
Fotoğraf Makinesinin Bir Yazıcıya Bağlanması 1 Fotoğraf makinesini kapatın. 2 Yazıcıyı açın. • Yazıcı ayarlarını kontrol edin. 3 Ürünle birlikte verilen USB kablosunu kullanarak fotoğraf makinesini yazıcıya bağlayın. • Fişlerin düzgün takıldığından emin olun. Fişleri açılı olarak takmaya çalışmayın ve fişleri takarken ya da çıkarırken güç kullanmayın.
4 Fotoğraf makinesi otomatik olarak açılır. • Doğru bağlandığında, fotoğraf makinesinin ekranında PictBridge başlangıç ekranı (1) ve ardından Seçilen resimleri bas ekranı (2) görüntülenir. 1 Seçilen resimleri bas 15/05/2013 32 Referans Bölümü B 2 PictBridge Başlatma Ekranı Görüntülenmezse Fotoğraf makinesini kapatın ve USB kablosunu çıkarın. Fotoğraf makinesinin ayarlar menüsünde Bilgisayardan şarj seçeneğini (E100) Kapalı olarak ayarlayın ve kabloyu yeniden bağlayın.
Tek Resimlerin Bastırılması Fotoğraf makinesini yazıcıya doğru bir şekilde (E30) bağladıktan sonra bir görüntü bastırmak için aşağıdaki prosedürleri izleyin. 1 İstenen görüntüyü seçmek için çoklu seçiciye ve ardından k düğmesine basın. Seçilen resimleri bas 15/05/2013 • Zoom kontrolünü, tam çerçeve izlemeye geçmek için f (h) konumuna ya da altı adet küçük resim gösterimine geçmek için g (i) konumuna çevirin. 2 Kopya sayısı öğesini seçin ve k düğmesine basın.
4 Kağıt boyutu öğesini seçin ve k düğmesine basın. PictBridge 4 baskı Baskıyı başlat Kopya sayısı Kağıt boyutu 5 İstenen kağıt boyutunu seçin ve k düğmesine basın. Kağıt boyutu Varsayılan • Yazıcıdaki ayarları kullanarak kağıt boyutunu belirlemek için, kağıt boyutu seçeneğinde Varsayılan öğesini seçin. 5×7 in. 3,5×5 in. 100×150 mm 4×6 in. 8×10 in. Mektup 6 Baskıyı başlat öğesini seçin ve k düğmesine basın. PictBridge 4 baskı Baskıyı başlat 7 Baskı işlemi başlar.
Birden Fazla Resmin Bastırılması Fotoğraf makinesini yazıcıya doğru bir şekilde (E30) bağladıktan sonra birden fazla görüntü bastırmak için aşağıda açıklanan prosedürleri izleyin. 1 Seçilen resimleri bas ekranı görüntülendiğinde, d düğmesine basın. 2 Kağıt boyutu öğesini seçmek için çoklu seçiciyi kullanın ve k düğmesine basın. • Baskı menüsünden çıkmak için, d düğmesine basın.
4 Seçilen resimleri bas, Tüm resimleri bas veya DPOF baskı öğesini seçin ve k düğmesine basın. Baskı menüsü Seçilen resimleri bas Tüm resimleri bas DPOF baskı Kağıt boyutu Seçilen resimleri bas Seçilen resimleri bas 1 1 10 3 Geri Seçimi yazdır 10 baskı Baskıyı başlat İptal Referans Bölümü Resimleri (en fazla 99) ve her biri için basılacak kopya sayısını (en fazla dokuz) seçin. • Çoklu seçicinin J veya K öğelerine basın ve ardından basılacak kopya sayısını belirtmek için H veya I öğelerine basın.
Tüm resimleri bas Dahili bellekte veya bellek kartında kayıtlı tüm görüntülerin bir kopyası basılır. • Sağda gösterilen ekran görüntülendiğinde, baskıyı başlatmak için Baskıyı başlat öğesini seçin ve k düğmesine basın. Baskı menüsüne dönmek için İptal öğesini seçin ve k düğmesine basın. Tüm resimleri bas 18 baskı Baskıyı başlat İptal DPOF baskı Baskı ayarları seçeneğini kullanarak içinde bir baskı sırası oluşturulmuş tüm görüntüleri bastırın (E60).
5 Baskı işlemi başlar. • Baskı tamamlandığında ekran 2. adımda gösterilen baskı menüsüne geri döner. Basıyor 2 / 10 İptal Geçerli kopya sayısı/ toplam kopya sayısı Referans Bölümü C Kağıt Boyutu Fotoğraf makinesi aşağıdaki kağıt boyutlarını destekler: Varsayılan (fotoğraf makinesine bağlanan yazıcının varsayılan baskı boyutu), 3,5×5 in., 5×7 in., 100×150 mm, 4×6 in., 8×10 in., Mektup, A3 ve A4. Sadece yazıcı tarafından desteklenen boyutlar görüntülenir.
Filmlerin Düzenlenmesi Kayıtlı bir filmin istenen kısımları ayrı bir dosya olarak kaydedilebilir. 1 İstenen filmi oynatın ve çıkarılacak kısmın başlangıç noktasında duraklatın (A100). 2 I kontrolünü seçmek için çoklu seçicinin J veya K öğelerine ve ardından k düğmesine basın. • Film düzenleme ekranı görüntülenir. 1m30s 3 M kontrolünü seçmek için H veya I öğelerine basın (başlangıç noktası seç).
5 Ayarlamalar tamamlandığında, m Kaydet öğesini seçmek için H veya I öğelerine ve ardından k düğmesine basın. 6 Evet öğesini seçin ve k düğmesine basın. • Düzenlenen film kaydedilir. Kaydedilsin mi? Evet Hayır B Film Düzenleme ile İlgili Notlar C Referans Bölümü • p iFrame 540/30p (E74) işlevi kullanılarak kaydedilen filmler düzenlenemez. • Fotoğraf makinesinin düzenleme sırasında kapanmasını önlemek için yeterince şarj olmuş bir pil kullanın.
Çekim Menüsü (A (Otomatik) Modu için) Resim modu Ayarları (Resim Boyutu ve Kalitesi) Çekim moduna girin M d düğmesi M Resim modu M k düğmesi Resimleri kaydederken kullanılan resim boyutu ve sıkıştırma oranı bileşimini seçmenizi sağlar. Resim modu ayarı ne kadar yüksekse, baskı boyutu da o derece büyür, ancak bu kaydedilebilecek (E41) görüntü sayısını sınırlandırır.
C Resim Modu ile İlgili Notlar • Bu ayar diğer çekim modları için de geçerlidir. • Bazı ayarlar diğer işlevlerle birlikte kullanılamaz (A70). • Resim modu, 3D fotoğrafçılık (A49) veya Kolay panorama (A47) sahne modunda seçilemez. C Kaydedilebilecek Resim Sayısı Aşağıdaki tabloda, 4 GB bellek kartında saklanabilecek yaklaşık görüntü sayısı listelenmektedir.
Beyaz dengesi (Renk Ayarı) A (otomatik) modunu seçin M d düğmesi M Beyaz dengesi M k düğmesi Bir nesneden yansıyan ışığın rengi, ışık kaynağının rengine bağlı olarak değişir. İnsan beyni ışık kaynağındaki renk değişikliklerine uyum sağlayabilmektedir ve bunun sonucunda beyaz nesneler ister gölgede, ister doğrudan güneş ışığı altında ya da yapay aydınlatma altında olsun beyaz olarak görünür. Dijital fotoğraf makineleri ışık kaynağının rengine göre resimleri işleyerek bu ayarı yapabilir.
Ön. Belirl. Byz Ayarı Kullanımı Ön. belirl. byz ayarı seçeneği, Otomatik ve Ampul ışığı gibi beyaz dengesi ayarları ile istenilen efekt elde edilemediğinde karışık aydınlanma koşullarında ya da güçlü renk etkisi bulunan ışık kaynaklarını telafi etmek için (örneğin, kırmızı renk veren bir ampulün ışığı altında çekilen resimlerin beyaz ışık altında çekilmiş gibi görünmesi amacıyla) kullanılır. Çekim sırasında kullanılan ışık altında beyaz dengesi değerini ölçmek için aşağıdaki prosedürü kullanın.
4 Referans olarak kullanılacak nesneyi ölçüm penceresinde çerçevelendirin. Ön. belirl. byz ayarı İptal Ölçme Ölçüm penceresi 5 Yeni bir beyaz dengesi değeri ölçmek için k düğmesine basın. • Deklanşör serbest bırakılır ve önceden belirlenen beyaz ayarı için yeni beyaz dengesi değeri ayarlanır. Bir resim kaydedilmez. Referans Bölümü B Beyaz Dengesi Hakkında Notlar • Bazı ayarlar diğer işlevlerle birlikte kullanılamaz (A70).
Sürekli Çekim A (otomatik) modunu seçin M d düğmesi M Sürekli M k düğmesi Ayarları sürekli ya da BSS (En İyi Çekim Seçici) olarak değiştirin. Seçenek Açıklama Deklanşöre her basıldığında bir resim çekilir. k Sürekli Y Deklanşöre sonuna kadar basıldığında, resimler sürekli olarak yaklaşık 10 fps hızında (resim modu P 4608×3456 olarak ayarlandığında) çekilir. Deklanşör bırakıldığında ya da 7 resim çekildiğinde çekim işlemi bitirilir.
Seçenek Açıklama D BSS (En İyi Çekim Seçici) "En İyi Çekim Seçici" flaş kapalı konumda ya da fotoğraf makinesi zoom yapmışken ya da yanlışlıkla yapılan bir hareket nedeniyle görüntünün bulanık çıkmasına neden olan diğer durumlarda önerilir. BSS açıkken deklanşör basılı tutulduğunda fotoğraf makinesi en fazla on resim çeker. Serideki en keskin görüntü otomatik olarak seçilir ve kaydedilir.
B Sürekli Çekimle İlgili Notlar • Tek dışında bir ayar seçildiğinde, flaş kullanılamaz. Netleme, pozlama ve beyaz dengesi her serideki ilk görüntü ile belirlenen değerlerde sabitlenir. • Çekimin ardından resimlerin kaydedilmesi biraz zaman alabilir. Çekilen resimlerin kaydını bitirmek için gerekli zaman, resim sayısı, resim modu, bellek kartının yazma hızı vb. faktörlere bağlıdır. • ISO duyarlılığı arttığında, çekilen resimlerde kumlanma görülebilir.
C Ön çekim önbelleği Ön çekim önbelleği seçildiğinde, deklanşöre 0,5 saniye ya da daha uzun süreyle yarım olarak basıldığında çekim başlar ve deklanşöre tam olarak basılmadan önce çekilen resimler, deklanşöre tam olarak basıldıktan sonra çekilen resimler ile birlikte çekilirler. Ön çekim önbelleğine iki adede kadar resim kaydedilebilir. Ön çekim önbelleği ayarı çekim esnasında ekrandan onaylanabilir (A9). Ön çekim önbelleği simgesi (Q), deklanşör düğmesine yarım basıldığında yeşil renkte yanar.
ISO duyarlılığı A (otomatik) modunu seçin M d düğmesi M ISO duyarlılığı M k düğmesi ISO duyarlılığı arttırıldığında, resimleri çekerken daha az ışığa ihtiyaç duyulur. Daha yüksek ISO duyarlılığı, daha karanlık konuların çekilmesini sağlar. Ayrıca, benzer parlaklığa sahip olan konularda bile resimler daha kısa poz süresinde çekilebilir ve makine sarsıntısı ve konu hareketinden kaynaklı bulanıklık azaltılabilir. • Daha karanlık konuları çekerken, flaşsız çekim yaparken, zoom kullanarak çekim yaparken, vs.
Renk seçenekleri A (otomatik) modunu seçin M d düğmesi M Renk seçenekleri M k düğmesi Renkleri daha canlı hale getirin veya görüntüleri monokrom olarak kaydedin. Seçenek Açıklama n Standart renk (varsayılan ayar) Görüntülerin doğal renklerini yansıtmak için kullanılır. o Canlı renk Canlı ve "fotoğraf baskısı" efekti sağlamak için kullanılır. p Siyah-beyaz Görüntüleri siyah-beyaz olarak kaydetmek için kullanılır. q Sepya Görüntüleri sepya tonlarında kaydetmek için kullanılır.
AF alanı modu A (otomatik) modunu seçin M d düğmesi M AF alanı modu M k düğmesi Fotoğraf makinesinin, otomatik netleme işlevinin netleme alanını seçme şeklini belirlemek için bu seçeneği kullanın. Seçenek Açıklama Fotoğraf makinesi bir insan yüzü algıladığında bu yüze netleme yapar. Daha fazla bilgi için "Yüz Algılama Kullanımı" (A73) bölümüne bakın. Birden fazla yüz algılandığında, fotoğraf makinesi kendisine en yakın yüze netleme yapar. 25m 0s 850 Netleme alanı a Yüz önceliği 1/250 F3.
Seçenek x Manuel Açıklama Ekrandaki 99 netleme alanından birisini seçin. Bu seçenek, ilgili konunun oldukça durağan ve çerçevenin merkezinde konumlanmadığı durumlar için uygundur. Konunun bulunduğu netleme alanına geçmek için çoklu seçicinin H, I, J veya K öğelerine basın ve resim çekin. Netleme alanı seçimini iptal etmek ve flaş, makro modu, otomatik zamanlama ile pozlama telafisi ayarlarını ayarlamak için k düğmesine basın. Netleme alanı ekranına dönmek için, k düğmesine tekrar basın.
Seçenek Açıklama Fotoğraf makinesi ana konuyu algıladığında bu konuya netleme yapar. Bkz. "Hedef bulan AF Kullanımı" (A75). M Hedef bulan AF (varsayılan ayar) 1/250 F3.1 Netleme alanları Referans Bölümü B AF Alanı Modu ile ilgili Notlar • Dijital zoom uygulanırken, netleme, AF alanı modu ayarından bağımsız olarak ekranın ortasında olacaktır. • Otomatik netleme beklendiği gibi yapılamayabilir (A76). • Bazı ayarlar diğer işlevlerle birlikte kullanılamaz (A70).
Konuyu İzleme İşlevinin Kullanımı A (otomatik) modunu seçin M d düğmesi M AF alanı modu M k düğmesi M s Konuyu izleme M k düğmesi M d düğmesi Resim çekerken hareket eden konulara netleme yapmak için bu modu kullanın. Konuyu kaydettiğinizde, konuyu izleme işlevi başlar ve netleme alanı otomatik olarak konuyu takip eder. 1 Bir konuyu kaydedin. • Kaydetmek istediğiniz konuyu, ekranın merkezindeki beyaz kenarlık ile kaydedin ve k düğmesine basın.
Otmtk netleme modu A (otomatik) modunu seçin M d düğmesi M Otmtk netleme modu M k düğmesi Fotoğraf makinesinin nasıl netleme yapacağını seçin. Seçenek Açıklama A Tek kare AF (varsayılan ayar) Deklanşöre yarım basıldığında fotoğraf makinesi netleme yapar. B Devamlı AF Deklanşöre yarım basılana dek fotoğraf makinesi sürekli olarak netleme yapar. Hareket eden konularla kullanın. Fotoğraf makinesi netleme yaparken, objektifin hareket ettiği duyulur.
Hızlı efektler A (otomatik) modunu seçin M d düğmesi M Hızlı efektler M k düğmesi Hızlı efektler işlevini etkinleştirin ya da devre dışı bırakın. Seçenek Açıklama p Açık (varsayılan ayar) A (otomatik) modunda, efekt seçim ekranını görüntülemek ve hızlı efektler işlevini kullanmak için, deklanşörü serbest bıraktıktan hemen sonra k düğmesine basın (A39). Kapalı Hızlı efektler işlevini devre dışı bırakır (çekim sırasında). Geçerli ayar, çekim yapıldığı sırada ekrandan onaylanabilir (A9).
Akıllı Portre Menüsü • Resim modu hakkında daha fazla bilgi için, bkz. "Resim modu Ayarları (Resim Boyutu ve Kalitesi)" (E40). Ten yumuşatma Çekim moduna girin M A (çekim modu) M F Akıllı portre M k düğmesi M d düğmesi M Ten yumuşatma M k düğmesi Ten yumuşatmayı etkinleştirin. Seçenek S Yüksek Açıklama Q Düşük Deklanşör bırakıldığında, fotoğraf makinesi bir veya birkaç insan yüzünü (üçe kadar) algılar ve görüntüyü kaydetmeden önce tenin tonlarını yumuşatmak için resmi işler.
Gülümseme zamanl. Çekim moduna girin M A (çekim modu) M F Akıllı portre M k düğmesi M d düğmesi M Gülümseme zamanl. M k düğmesi Fotoğraf makinesi insan yüzlerini algılar ve bir gülümseme algılandığında otomatik olarak deklanşörü serbest bırakır. Seçenek Açıklama a Açık (tek) Her gülümseme algılandığında, fotoğraf makinesi bir resim çeker. aC Açık (sürekli) Her gülümseme algılandığında, fotoğraf makinesi, sürekli olarak en fazla 5 resim çeker ve hepsini kaydeder. Flaş kullanılamaz.
Göz kırpma kontrolü Çekim moduna girin M A (çekim modu) M F Akıllı portre M k düğmesi M d düğmesi M Göz kırpma kontrolü M k düğmesi Her görüntü çekişte fotoğraf makinesi otomatik olarak deklanşörü iki kez serbest bırakır. İki çekimden, konunun gözlerinin açık olduğu çekim kaydedilir. Seçenek y Açık Kapalı (varsayılan ayar) Açıklama Göz kırpma uyarısını etkinleştirir. Açık seçildiğinde flaş kullanılamaz.
İzleme menüsü • Görüntü düzenleme özellikleriyle ilgili daha fazla bilgi bkz. "Durağan Görüntülerin Düzenlenmesi" (E16). • Sık kullanılan resimler ve Sık kull. kaldır hakkında daha fazla bilgi için, bkz. "Sık Kullanılan Resimler Modu" (E6).
2 Resimleri (en fazla 99) ve her biri için basılacak kopya sayısını (en fazla dokuz) seçin. Seçilen resimleri bas • Çoklu seçicinin J veya K öğelerine basın ve ardından basılacak 1 1 3 kopya sayısını belirtmek için H veya I öğelerine basın. • Baskı için seçilen resimler, M simgesi ve basılacak kopya sayısını gösteren sayı ile belirtilir. Resimler için kopya sayısı belirlenmezse seçim iptal edilir. Geri • Zoom kontrolünü g (i) konumuna çevirerek tam çerçeve izleme moduna geçiş yapın.
B Baskı Ayarları ile ilgili Notlar • Baskı ayarları, 3D fotoğrafçılık sahne modunda çekilen resimler için oluşturulamaz. • Bir baskı ayarı; sık kullanılan resimler, otomatik sıralama veya tarihe göre sıralama modlarında oluşturulduğunda, baskı için işaretlenmiş seçili albüm, kategori veya çekim tarihi dışındaki görüntüler için aşağıdaki ekran görüntülenir. - Evet öğesini seçerseniz, diğer görüntüler için baskı ayarları aynı kalır ve yalnızca geçerli baskı ayarları değişir.
B Çekim Tarihinin ve Çekim Bilgilerinin Basılması ile İlgili Notlar Çekim tarihi ve fotoğraf bilgilerinin basılmasını destekleyen, DPOF uyumlu (F23) bir yazıcı kullanılırken baskı ayarları içindeki Tarih ve Bilgi ayarları etkinleştirilirse, görüntülerin üzerine çekim tarihi ve çekim bilgileri basılır. • Fotoğraf makinesi, DPOF uyumlu yazıcıya ürünle birlikte verilen USB kablosuyla (E36) bağlandığında fotoğraf bilgileri bastırılamaz.
Slayt gösterisi c düğmesine basın (izleme modu) M d düğmesi M Slayt gösterisi M k düğmesi Dahili belleğe ya da bellek kartına kaydedilen resimleri otomatik bir "slayt gösterisi" şeklinde görüntüler. 1 Başlat öğesini seçmek için çoklu seçiciyi kullanın ve k düğmesine basın. • Görüntüler arasındaki aralığı değiştirmek için, Çerçeve aralığı öğesini ve istenen aralık süresini seçin ve ardından Başlat seçeneğini seçmeden önce k düğmesine basın.
B Slayt Gösterisi ile İlgili Notlar • Slayt gösterisindeki filmin sadece ilk karesi görüntülenir. • Sadece anahtar resim sekansları görüntüleme yöntemi olarak seçildiğinde (E13), sadece anahtar resim gösterilir. • Kolay panorama (A47, E2) ile çekilen resimler slayt gösterilerinde tam çerçeve olarak oynatılırlar. Kaydırılamazlar. • Tekrarla etkin olsa bile maksimum izleme süresi 30 dakikadır (E95).
Görüntü Seçim Ekranı Aşağıdaki özelliklerden birisini kullanırken, görüntülerin seçilmesi sırasında sağ taraftaki gibi bir ekran görüntülenir. • Baskı ayarları > Resimleri seç (E60) • Koru (E65) • Resim döndürme (E68) • Kopyala > Seçilen resimler (E71) • Anahtar resim seç (E73) • Sık kullanılan resimler (E6) • Sık kull. kaldır (E8) • Açılış ekranı > Resim seç (E82) • Görüntüleri silin > Seçilmiş resimleri sil (A34) Koru Geri Görüntüleri seçmek için aşağıda açıklanan prosedürleri izleyin.
3 Görüntü seçimini uygulamak için k düğmesine basın. • Seçilen resimler seçildiğinde, bir onaylama iletişimi görüntülenir. Ekranda gösterilen talimatları takip edin.
Resim döndürme c düğmesine basın (izleme modu) M d düğmesi M Resim döndürme M k düğmesi Kayıtlı görüntülerin izleme esnasında görüntülendiği yönü ayarlayın. Durağan görüntüler saat yönünde 90 ya da saat yönünün tersine 90 derece döndürülebilir. Görüntü seçim ekranından bir görüntü seçin (E66). Resim döndürme ekranı görüntülendiğinde, görüntüyü 90 derece döndürmek için çoklu seçicinin J veya K öğelerine basın.
Ses notu c düğmesine (izleme modu) basın M resim seçin M d düğmesi M Ses notu M k düğmesi Görüntülere Sesli not eklemek için fotoğraf makinesinin mikrofonunu kullanın. • Sesli not içermeyen resimler için sesli not kayıt ekranı gösterilirken, sesli not içeren resimler için sesli not çalma ekranı gösterilir (örn., tam çerçeve izleme modunda p gösteren resimler). Sesli Notların Kaydedilmesi • Bir sesli not kaydetmek için k düğmesine basılı tutun (en fazla 20 saniye). • Kayıt esnasında mikrofona dokunmayın.
Sesli Notların Silinmesi "Sesli Notları Çalma" (E69) bölümünde açıklanan ekran görüntülendiğinde l düğmesine basın. Onaylama iletişimi görüntülenirken, Evet öğesini seçmek için çoklu seçicinin H veya I öğelerine ve ardından k düğmesine basın. Yalnızca sesli not silinir. Dosya silinecektir. Silinsin mi? Evet Hayır Referans Bölümü B Sesli Notlar Hakkında Notlar • Sesli not içeren bir resim silindiğinde, hem görüntü hem de sesli not silinir.
Kopyala (Bellek Kartı ile Dahili Bellek Arasında Kopyalama) c düğmesine basın (izleme modu) M d düğmesi M Kopyala M k düğmesi Dahili bellek ile bellek kartı arasında resim kopyalama işlemi yapılır. 1 Görüntülerin kopyalanacağı hedef seçeneğini seçmek için çoklu seçiciyi kullanın ve k düğmesine basın. • Ftğrf mak.den karta: Dahili bellekten bellek kartına görüntü kopyalar. • Karttan ftğrf makinesine: Bellek kartından dahili belleğe görüntü kopyalar. 2 Bir kopyalama seçeneği seçin ve k düğmesine basın.
B Resimlerin Kopyalanması Hakkında Notlar • JPEG, MOV, WAV ve MPO formatındaki dosyalar kopyalanabilir. Başka biçimlerde kaydedilen dosyalar kopyalanamaz. • Kopyalama için seçilen resimlere sesli not (E69) eklenmişse, sesli notlar resimlerle birlikte kopyalanır. • Başka bir marka fotoğraf makinesi ile çekilen ya da bilgisayarda değiştirilmiş olan resimlerle çalışma garanti edilmez. • Baskı ayarları (E60) seçeneklerinin etkinleştirildiği resimleri kopyalarken, baskı ayarları kopyalanmaz.
Sekans ekran seçenekleri c düğmesine basın (izleme modu) M d düğmesi M Sekans ekran seçenekleri M k düğmesi Bunları tam çerçeve izleme modunda (A32) ve küçük resim izleme modunda (A81) görüntülerken, sürekli çekilmiş (sekans) (E13) bir dizi görüntüyü görüntülemek için kullanılan yöntemi seçin. Fotoğraf makinesi kapatıldıktan sonra bile ayarlar tüm sekanslara uygulanır ve ayar, fotoğraf makinesinin belleğinde saklanır.
Film Menüsü Film seçenekleri Çekim moduna girin M d düğmesi M e menü simgesi M Film seçenekleri M k düğmesi Kayıt için istediğiniz film seçeneğini seçin. Normal hızda kayıt için normal hızda film seçeneklerini veya hızlı ve yavaş çekimde kaydetmek için HS film seçeneklerini (E75) seçin. Daha büyük resim boyutları ve daha yüksek bit hızları, daha yüksek resim kalitesi ve daha büyük film dosyası boyutları anlamına gelir.
C Kare Hızı ve Bit Hızı • Kare hızı, saniye başına geçen kare hızıdır. • Film bit hızı, saniyede kaydedilen film verisinin hacmidir. Değişken bit hızlı (VBR) kodlama, kaydedilmekte olan konuya bağlı olarak bit hızını otomatik şekilde ayarlamak için kullanılır. Çok hareketli bir objenin filmlerini kaydederken dosya boyutu artar. HS Film Seçenekleri Kaydedilen filmler yavaş veya hızlı çekimde oynatılır. Bkz. "Filmleri Ağır Çekim ve Hızlı Şekilde Kaydetmek (HS Film)" (E77).
C Film Seçenekleri ve Maksimum Film Uzunluğu Aşağıdaki tablo, her film seçeneği için, 4 GB alana sahip bir bellek kartına kaydedilebilecek toplam film uzunluğunu gösterir. Unutmayın, aynı kapasiteye sahip bellek kartları ve aynı film seçenekleri ayarını kullanırken bile gerçek film uzunluğu ve dosya boyutu filmin içeriğine veya konunun hareketine göre değişebilir. Buna ek olarak, maksimum film uzunluğu bellek kartının markasına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Filmleri Ağır Çekim ve Hızlı Şekilde Kaydetmek (HS Film) Çekim moduna girin M d düğmesi M D menü simgesi M Film seçenekleri M k düğmesi HS (yüksek hızlı) filmler kaydedilebilir. HS film kullanılarak kaydedilen filmin kısımları; yavaş çekimde normal izleme hızının 1/4 ve 1/2 oranında yavaş veya hızlı çekimde normal izleme hızının iki katı hızda oynatılabilir. 1 HS film seçeneğini seçmek için H veya I öğelerine (E75) ve ardından k düğmesine basın.
• Film menüsündeki HS metrajı ile aç onay kutusu işaretlenmediğinde film kaydı normal hızda başlatılır. Fotoğraf makinesinin ağır çekim ya da hızlı oynatım yapacağı noktada HS film kaydına geçmek için k düğmesine basın. 16m30s Normal hızda filmleri kaydederken • Bir HS film, HS filmler için maksimum uzunluğa ulaştığında (E75) ya da k düğmesine basıldığında fotoğraf makinesi normal hızda film kaydına geçer. Fotoğraf makinesi k her basıldığında normal hızlı film ve HS film kaydı arasında geçiş yapar.
C HS Film Kayıtlı filmler, yaklaşık 30 kare/saniye ile oynatılır. Film seçenekleri (E74), h HS 480/4× ya da i HS 720/2× olarak ayarlandığında ağır çekimde oynatılabilen filmler kaydedilebilir. j HS 1080/0,5× ayarı seçildiğinde, normal hıza göre iki kat hızlı izlenebilen filmler kaydedilebilir. h HS 480/4× ayarında kaydedilen kısımlar: Yüksek hızlı çekim on saniyeye kadar mümkündür ve çekilen kısım ağır çekim olarak normal hıza göre iki kat düşük hızda oynatılabilir. Kayıt 10 sn.
HS metrajı ile aç Çekim moduna girin M d düğmesi M D menü simgesi M HS metrajı ile aç M k düğmesi Film kaydı başladığında fotoğraf makinesinin normal hızda filmler ya da HS filmler şeklinde mi kayıt yapacağını seçin. Seçenek Açıklama Açık (varsayılan ayar) Film kaydı başladığında HS filmleri kaydedin. Kapalı Film kaydı başladığında normal hızda filmleri kaydedin. Fotoğraf makinesinin ağır çekim ya da hızlı oynatım yapacağı noktada HS film kaydına geçmek için k düğmesine basın.
Rüzgar sesi azaltma Çekim moduna girin M d düğmesi M e menü simgesi M Rüzgar sesi azaltma M k düğmesi Film kaydı sırasında rüzgar gürültüsünü azaltmanızı sağlar. Seçenek Açıklama Y Açık Rüzgar mikrofondan geçtiğinde, oluşan sesi azaltır. Güçlü rüzgarın olduğu yerlerde film kaydı yaparken kullanın. İzleme sırasında diğer seslerin duyulması güç olabilir. Kapalı (varsayılan ayar) Rüzgar sesi azaltma etkin değil. • Geçerli ayar, çekim yapıldığı sırada ekrandan onaylanabilir (A9).
Ayarlar Menüsü Açılış ekranı d düğmesine M z menü simgesine M Açılış ekranı M k düğmesine basın Fotoğraf makinesini açtığınızda gösterilen açılış ekranını ayarlamanızı sağlar. Seçenek Açıklama Yok (varsayılan ayar) Fotoğraf makinesi açılış ekranını göstermeden çekim veya izleme moduna geçer. COOLPIX Fotoğraf makinesi açılış ekranını gösterir ve çekim veya izleme moduna geçer. Resim seç Açılış ekranı için seçilen resim görüntülenir.
Saat dilimi ve tarih d düğmesine M z menü simgesine M Saat dilimi ve tarih M k düğmesine basın Fotoğraf makinesinin saatini ayarlayın. Seçenek Tarih ve saat Açıklama Fotoğraf makinesinin saatini mevcut tarihe ve saate göre ayarlayın. Tarih ekranında tarih ve saati ayarlamak için çoklu seçiciyi kullanın. • Bir öğe seçin: Çoklu seçicinin K veya J öğelerine basın (G, A, Y, saat ve dakika kutucukları arasında geçiş yapılır). • Tarih ve saati düzenleyin: H veya I öğelerine basın.
2 x Gidilen yer öğesini seçin ve k düğmesine basın. • Ekranda görüntülenen tarih ve zaman seçilen bölgeye göre değişiklik gösterir. Saat dilimi Yerel saat dilimi Gidilen yer London, Casablanca 1 5 / 0 5 / 2 0 1 3 1 5 :3 0 3 K öğesine basın. • Gidilen yer ekranı görüntülenir. Saat dilimi Yerel saat dilimi Gidilen yer London, Casablanca 1 5 / 0 5 / 2 0 1 3 1 5 :3 0 4 Gidilen yerin saat dilimini seçmek için J veya K öğelerine basın.
C w Yerel Saat Dilimi • Yerel saat dilimine geçmek için 2. adımdaki w Yerel saat dilimi seçimini yapın ve k düğmesine basın. • Yerel saat dilimini değiştirmek için 2. adımdaki w Yerel saat dilimi öğesine basın ve yerel saat dilimini ayarlamak için aynı prosedürü x Gidilen yer için uygulayın. C Yaz Saati Uygulaması Yaz saati uygulaması başladığında veya bittiğinde, 4. adımda görüntülenen saat dilimi seçimi ekranından, yaz saati uygulaması seçeneğini açın veya kapatın.
Ekran ayarları d düğmesine M z menü simgesine M Ekran ayarları M k düğmesine basın Aşağıdaki seçenekleri ayarlayın. Seçenek Açıklama Resim bilgisi Çekim ve oynatım sırasında ekranda görüntülenen bilgileri seçin. Görüntü inceleme Bu ayar, çekimin hemen sonrasında çekilen resmin gösterilip gösterilmeyeceğini belirler. Varsayılan ayar Açık seçeneğidir. Parlaklık Ekran parlaklığı için beş ayardan birini seçin. Varsayılan ayar 3'tür.
Çekim modu İzleme modu 15 / 05 / 2013 15:30 0004. JPG Kadraj kıl.+oto. bilgi 25m 0s 4/ 850 Otomatik bilgi ile gösterilen bilgilere ek olarak, resimleri çerçevelemek için kadraj kılavuz çizgileri gösterilir. Filmleri kaydederken bu gösterilmez. 4 Geçerli ayarlar ya da işlem kılavuzu, Otomatik bilgi seçeneğinde olduğu gibi görüntülenir. 15 / 05 / 2013 15:30 0004. JPG 25m 0s Film çerçvsi+oto. bilgi 4 Geçerli ayarlar ya da işlem kılavuzu, Otomatik bilgi seçeneğinde olduğu gibi görüntülenir.
Tarihi bas (Tarih ve Saati Bastırma) d düğmesine M z menü simgesine M Tarihi bas M k düğmesine basın Çekim tarih ve saati doğrudan çekilen resimlerin üzerine kaydedilerek bilgilerin tarih basımını desteklemeyen yazıcılardan bile basılabilmesini sağlar (E63). 15.05.2013 Seçenek Açıklama f Tarih Resimlerin üzerine tarih basılır. S Tarih ve saat Resimlerin üzerine tarih ve saat basılır. Kapalı (varsayılan ayar) Resimlerin üzerine tarih ve saat basılmaz.
B Tarihi Bas ile ilgili Notlar • Tarih resmin bir parçası haline gelir ve silinemez. Resimler çekildikten sonra, üzerlerine tarih ve saat basılamaz.
Titreşim azaltma d düğmesine M z menü simgesine M Titreşim azaltma M k düğmesine basın Çekim sırasında makine sarsıntısı etkilerini azaltın. Titreşim azaltma, genellikle telefoto zoom uygulanarak ya da yavaş deklanşör hızlarında çekim yaparken oluşan ve makine sarsıntısı olarak bilinen küçük el hareketinin neden olduğu bulanıklığı etkin şekilde azaltır. Fotoğraf makinesinin sarsılma etkileri hem durağan resimler çekerken hem de film kaydederken azalır.
Hareket algılama d düğmesine M z menü simgesine M Hareket algılama M k düğmesine basın Durağan resimler çekerken fotoğraf makinesi sarsıntısı ve konu hareketi etkilerini azaltmak için hareket algılama özelliğini etkinleştirin. Seçenek Açıklama Kapalı Hareket algılama devre dışı bırakılır.
AF yardımcısı d düğmesine M z menü simgesine M AF yardımcısı M k düğmesine basın Konunun ışığı az olduğunda otomatik netleme işlemine yardımcı olan AF yardımcı aydınlatmasını etkinleştirir ya da devre dışı bırakır. Seçenek Açıklama a Otomatik (varsayılan ayar) Konu yetersiz aydınlatıldığında, AF yardımcı aydınlatması netleme işlemine yardımcı olmak için kullanılır. Işığın maksimum geniş açı konumunda yaklaşık 3,0 m ve maksimum telefoto konumunda ise yaklaşık 2,0 m menzili vardır.
Dijital zoom d düğmesine M z menü simgesine M Dijital zoom M k düğmesine basın Dijital zoom'u etkinleştirin veya devre dışı bırakın. Seçenek Açıklama Açık (varsayılan ayar) Fotoğraf makinesi maksimum optik zoom konumuna getirildiğinde, zoom kontrolünün g (i) öğesine çevrilmesiyle dijital zoom (A29) özelliği devreye girer. Kapalı Dijital zoom etkinleştirilmez. Dijital Zoom ile İlgili Notlar • Dijital zoom uygulanırken, fotoğraf makinesi çerçevenin ortasındaki alana netleme yapar.
Ses ayarları d düğmesine M z menü simgesine M Ses ayarları M k düğmesine basın Aşağıdaki ses ayarları yapılır. Seçenek Açıklama Düğme sesi Açık (varsayılan ayar) ya da Kapalı öğesini seçin. Açık seçildiğinde bir bip sesi işlemler başarılı tamamlandığında bir kez, fotoğraf makinesi konu üzerinde netleme elde ettiğinde iki kez, bir hata tespit edildiğinde üç kez çalar. Fotoğraf makinesi açıldığında başlama sesi de duyulur. Deklanşör sesi Açık (varsayılan ayar) ya da Kapalı öğesini seçin.
Otomatik kapanma d düğmesine M z menü simgesine M Otomatik kapanma M k düğmesine basın Belli bir süre işlem yapılmazsa, ekran kapanır ve fotoğraf makinesi bekleme moduna girer (A25). Bu ayar, fotoğraf makinesi bekleme moduna girmeden önce geçen süreyi belirler. 30 sn., 1 dk. (varsayılan ayar), 5 dk. ya da 30 dk. öğesini seçebilirsiniz.
Belleği formatla/Kartı formatla d düğmesine basın M z menü simgesi M Belleği formatla/Kartı formatla M k düğmesi Dahili belleği veya bellek kartını formatlamak için bu seçeneği kullanın. Dahili belleği ya da bellek kartlarını formatlamak tüm verilerin kalıcı olarak silinmesine yol açar. Silinen veriler kurtarılamaz. Formatlama işleminden önce tüm önemli resimleri bilgisayara aktardığınızdan emin olun.
B Dahili Belleği ve Bellek Kartlarını Formatlama Hakkında Notlar • Dahili bellek ya da bellek kartı formatlandığında, albüm simgesi ayarları (E9) varsayılan ayarlara (rakam simgeleri) sıfırlanır. • Biçimlendirme sırasında fotoğraf makinesini kapatmayın veya pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağını açmayın. • Başka bir aygıtta kullanılan bir bellek kartını bu fotoğraf makinesine ilk kez taktığınızda, bellek kartını bu fotoğraf makinesiyle formatladığınızdan emin olun.
Dil/Language d düğmesine M z menü simgesine M Dil/Language M k düğmesine basın Fotoğraf makinenizin menülerini ve mesajlarını görüntülemek için 34 dil arasından seçim yapın.
TV ayarları d düğmesine M z menü simgesine M TV ayarları M k düğmesine basın Televizyona bağlantı için ayarları yapın. Seçenek Açıklama Video modu NTSC ve PAL arasından seçim yapın. HDMI HDMI çıkışı için Otomatik (varsayılan ayar), 480p, 720p veya 1080i arasından bir çözünürlük seçin. Otomatik seçildiğinde, fotoğraf makinesinin bağlanacağı televizyona en uygun seçenek 480p, 720p veya 1080i arasından otomatik olarak seçilir.
Bilgisayardan şarj d düğmesine M z menü simgesine M Bilgisayardan şarj M k düğmesine basın Fotoğraf makinesi USB kablosuyla bilgisayara bağlandığında fotoğraf makinesine yerleştirilen pilin şarj olup olmayacağını belirtin (A86). Seçenek Açıklama a Otomatik (varsayılan ayar) Fotoğraf makinesi çalışmakta olan bir bilgisayara bağlandığında, fotoğraf makinesine takılı pil, bilgisayar tarafından sağlanan güç kullanılarak otomatik olarak şarj edilir.
B Fotoğraf Makinesinin Yazıcıya Bağlanması ile İlgili Notlar • Fotoğraf makinesi bir yazıcıya bağlandığında, yazıcı PictBridge standardına uygun olsa dahi pil şarj edilemez. • Bilgisayardan şarj için Otomatik seçildiğinde, bazı yazıcılarda fotoğraf makinesini doğrudan yazıcıya bağlama yöntemiyle resim basmak mümkün olmayabilir. Fotoğraf makinesi bir yazıcıya bağlandıktan ve açıldıktan sonra ekranda PictBridge başlangıç ekranı görüntülenmezse fotoğraf makinesini kapatın ve USB kablosunu çıkarın.
Göz kırpma uyarısı d düğmesine M z menü simgesine M Göz kırpma uyarısı M k düğmesine basın Aşağıdaki modlarda yüz tanıma (A73) kullanarak çekim yapıldığında, fotoğraf makinesinin gözleri kapalı çıkan insanları algılayıp algılamayacağını belirleyin: • A (otomatik) modu (AF alan modu için Yüz önceliği (E51) özelliği seçildiğinde) • Otomatik sahne seçimi (A41), Portre (A41) veya Gece portresi (A42) sahne modu Seçenek Açıklama Açık Fotoğraf makinesi yüz tanıma kullanılarak çekilen bir resimde bir veya daha f
Göz Kırpma Uyarısı Ekranı Sağdaki Biri göz mü kırptı? penceresi ekranda görüntülendiğinde, aşağıda açıklanan işlemler yapılabilir. Birkaç saniye süreyle herhangi bir işlem yapılmazsa, fotoğraf makinesi otomatik olarak çekim modu ekranına döner. Biri göz mü kırptı? Çıkış İşlev Gözünü kırpan yüzü büyütün Tam çerçeve izlemeye geçme Kontrol g (i) f (h) Zoom kontrolünü g (i) konumuna çevirin. Zoom kontrolünü f (h) konumuna çevirin.
Wi-Fi seçenekleri d düğmesine M z menü simgesine M Wi-Fi seçenekleri M k düğmesine basın Fotoğraf makinesi ile akıllı cihazın birbirlerine bağlamak için Wi-Fi (kablosuz LAN) ayarlarını yapılandırın. Seçenek Açıklama Şifre Kanal Geçerli ayarlar Fotoğraf makinesi ile akıllı cihazı birbirlerine kablosuz şekilde bağlamak için Wi-Fi ağı özelliğini Açık olarak ayarlayın. Varsayılan ayar Kapalı seçeneğidir. Daha fazla bilgi için "Wi-Fi (Kablosuz LAN) Özelliğinin Kullanılması" (A107) bölümüne bakın.
Metin Giriş Klavyesinin Kullanılması • Alfanümerik karakterleri seçmek için H, I, J veya K öğelerine basın. Seçili karakteri metin alanına girmek ve imleci bir sonraki alana taşımak için k düğmesine basın. • İmleci bir sonraki alana taşımak için, klavyedeki N veya O öğelerini seçin ve k düğmesine basın. • Bir karakteri silmek için l düğmesine basın. • Ayarı uygulamak için klavyedeki P öğesini seçin ve k düğmesine basın.
Eye-Fi yüklemesi d düğmesine M z menü simgesine M Eye-Fi yüklemesi M k düğmesine basın Seçenek Açıklama b Etkinleştir (varsayılan ayar) Fotoğraf makinesi ile çekilen görüntüleri önceden seçilen bir hedefe yükleyin. c Devre Dışı Bırak Görüntüler yüklenmez. B Eye-Fi Kartları Hakkında Notlar Referans Bölümü • Etkinleştir seçili olsa bile sinyal gücü yetersiz olduğunda görüntüler yüklenmez. • Kablosuz cihaz kullanımının yasak olduğu yerlerde Devre Dışı Bırak ayarını seçin.
Tümünü sıfırla d düğmesine M z menü simgesine M Tümünü sıfırla M k düğmesine basın Sıfırla seçildiğinde, fotoğraf makinesinin ayarları varsayılan değerlerine döner.
Sahne Modu Seçenek Varsayılan değer Çekim modu seçim menüsündeki sahne modu ayarı (A40) Otomatik sahne seçimi Gece portresi (A42) Elde Gece manzarası (A44) Elde Yemek modunda renk ayarı (A45) Merkez HDR, arka plan aydınlatma sahne modunda (A46) Kapalı Kolay panorama (A47) Normal (180°) Evcil hayvan portresi modunda sürekli çekim (A48) Sürekli Evcil hayvan portresi modunda otomatik serbest bırak (A48) Y Özel efektler modu Seçenek Çekim modu seçim menüsündeki özel efektler modu ayarı (A51)
Ayarlar Menüsü Seçenek Varsayılan değer Yok Resim bilgisi (E86) Otomatik bilgi Görüntü inceleme (E86) Açık Parlaklık (E86) 3 Tarihi bas (E88) Kapalı Titreşim azaltma (E90) Açık Hareket algılama (E91) Otomatik AF yardımcısı (E92) Otomatik Dijital zoom (E93) Açık Düğme sesi (E94) Açık Deklanşör sesi (E94) Açık Otomatik kapanma (E95) 1 dk.
Diğerleri Seçenek Kağıt boyutu (E32, E34) Varsayılan değer Varsayılan Slayt gösterisi için çerçeve aralığı (E64) 3 sn. Sekans ekran seçenekleri (E73) Sadece anahtar resim • Tümünü sıfırla seçimi geçerli dosya numarasını da (E111) bellekten siler. Numaralandırma en küçük sayıdan başlar. Dosya numaralandırmayı "0001" değerine sıfırlamak için Tümünü sıfırla seçeneğini kullanmadan önce dahili bellekte veya bellek kartında kayıtlı olan tüm görüntüleri (A34) silin.
Dosya ve Klasör Adları Resimler, filmler veya sesli notlara aşağıdaki gibi dosya adları atanır. D S CN 0 00 1 .
• Tek bir klasörde azami 200 resim saklanabilir; geçerli klasörde zaten 200 dosya varsa, bir sonraki resim çekiminde mevcut klasör adına bir eklenerek yeni bir klasör yaratılır. Geçerli klasör numarası 999 ise ve klasörde 200 resim bulunuyorsa veya resim numarası 9999 ise dahili bellek veya bellek kartı formatlanmadan (E96) ya da yeni bir bellek kartı takılmadan başka bir dosya saklanamaz.
İsteğe Bağlı Aksesuarlar Pil şarj cihazı Pil Şarj Cihazı MH-66 (Şarj tamamen bitmiş durumdayken şarj süresi: Yaklaşık 1 sa. 50 dk.) AC Adaptörü EH-62G (gösterildiği şekilde bağlayın) AC adaptörü Pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağını kapatmadan önce, güç konektörü kablosunun güç konektöründe ve pil bölmesi kanallarında düzgün bir şekilde hizalandığından emin olun. Kablonun bir kısmı kanalların dışına çıkarsa, kapak kapatıldığında kapak veya kablo hasar görebilir.
Hata Mesajları Ekran A Nedeni/Çözüm Referans Bölümü O (yanıp söner) Saat ayarlı değil. Tarih ve saati ayarlayın. E83 Pil deşarj olmuş. Şarj edin veya pili değiştirin. 14, 16 Pil sıcaklığı yükseldi. Fotoğraf makinesi kapanacak. Pil sıcaklığı yüksek. Fotoğraf makinesini kapatın ve kullanmaya devam etmeden önce pilin soğumasını bekleyin. Beş saniye sonra, bu mesaj kaybolur ekran kapanır ve açık lambası hızlıca yanıp söner.
Ekran A Nedeni/Çözüm – Eye-Fi kartına erişim hatası. • Terminallerin temiz olduğunu kontrol edin. • Eye-Fi kartının doğru takıldığından emin olun. 18 Bellek kartına erişim hatası. • Onaylı bir kart kullanın. • Terminallerin temiz olduğunu kontrol edin. • Bellek kartının doğru takıldığından emin olun. 18, F22 Kart formatlanmamış. Kart formatlansın mı? Evet Hayır Bellek kartı COOLPIX S6500 modelinde kullanılmak üzere formatlanmamış. Formatlama, bellek kartına kaydedilen tüm verileri siler.
Ekran Resim kaydedilemiyor. A Nedeni/Çözüm Görüntü kaydederken hata oluştu. Dahili belleği veya bellek kartını formatlayın. E96 Fotoğraf makinesinin dosya numaraları tükendi. Yeni bir bellek kartı takın ya da dahili belleği veya bellek kartını formatlayın. E96, E111 Görüntü açılış ekranı için kullanılamaz. Aşağıdaki görüntüler açılış ekranı olarak kaydedilemez.
Ekran Bellekte resim yok. A Nedeni/Çözüm Dahili bellekte ya da bellek kartında görüntü yok. • Fotoğraf makinesinin dahili belleğinde saklanan resimleri oynatmak için bellek kartını fotoğraf makinesinden çıkarın. • Fotoğraf makinesinin dahili belleğine kaydedilmiş görüntüleri bellek kartına kopyalamak için, izleme menüsünde d düğmesine basarak Kopyala öğesini seçin. Seçili albüme hiçbir resim eklenmedi. • Resimleri albüme ekleyin. • Resimlerin ekleneceği bir albüm seçin.
Ekran Panorama oluşturulamıyor. A Nedeni/Çözüm Kolay panorama ile çekim yapılamadı. Aşağıdaki durumlarda kolay panorama ile çekim yapılamayabilir. • Belli bir süre sonunda çekim bitmediğinde. • Fotoğraf makinesi çok hızlı hareket ettiğinde. • Fotoğraf makinesi panoramik yönde düzgün hareket etmediğinde. E2 Çekim başarısız 3D resimler çekerken, ilk çekim başarısız oldu. • Yeniden çekimi deneyin.
Ekran Nedeni/Çözüm A 109 Erişim yok Akıllı cihazdan bağlantı sinyali alınamadı. Wi-Fi ağı işlevini, Wi-Fi seçenekleri bölümünden Açık seçeneğine ayarlayın ve fotoğraf makinesi ile akıllı cihazı kablosuz olarak tekrar bağlayın. 109, E104 Bağlanamadı Akıllı cihazdan iletişim sinyalleri alınırken bağlantı başarısız oldu. Ayarlar menüsünde Wi-Fi seçenekleri altında yer alan Kanal bölümünden farklı bir kanal seçin ve kablosuz bağlantıyı tekrar kurun. 109, E104 Wi-Fi bağlantısı sonlandırıldı.
Ekran A Nedeni/Çözüm Referans Bölümü Yazıcı hatası: Yazıcı durumunu kontrol et. Yazıcı hatası. Yazıcıyı kontrol edin. Sorunu giderdikten sonra, baskıya devam etmek için Devam et öğesini seçerek k düğmesine basın.* – Yazıcı hatası: kağıdı kontrol edin Yazıcıya belirtilen boyutta kağıt koyulmamış. Belirtilen kağıt boyutunu yükleyin ve baskıya devam etmek için Devam et öğesini seçerek k düğmesine basın.* – Yazıcı hatası: kağıt sıkışması Yazıcıda kağıt sıkışmış.
Teknik Notlar ve Dizin Fotoğraf Makinesinin Ömrünü Uzatma ve Performans .............................................................................................. F2 Fotoğraf Makinesi ..................................................................................................................F2 Pil .................................................................................................................................................F3 AC Şarj Adaptörü.......................................
Fotoğraf Makinesinin Ömrünü Uzatma ve Performans Fotoğraf Makinesi Cihazı kullanırken ya da saklarken, bu Nikon ürününden uzun süre keyif almak için "Güvenliğiniz İçin" (Aviii-x) kısmındaki uyarılara ek olarak aşağıda açıklanan önlemleri dikkate alın. B Düşürmeyin Ürününüz güçlü darbeye veya titreşime maruz kaldığında bozulabilir. B Objektifi ve Tüm Hareketli Parçaları Özenle Kullanın Objektife, objektif kapağına, ekrana, bellek kartı yuvasına ya da pil yuvasına baskı uygulamayın.
B Objektifi Uzun Süre Güçlü Işık Kaynakları Altında Bırakmayın Fotoğraf makinesini kullanırken veya saklarken objektifi uzun süre güneş veya güçlü ışık kaynakları altında bırakmayın. Güçlü ışık görüntü sensörüne zarar verip, fotoğraflarda hafif bulanıklığa neden olabilir. B Güç Kaynağını Çıkartmadan veya Sökmeden Önce Fotoğraf Makinesini Kapatmayı Unutmayın Fotoğraf makinesi açıkken veya resim kaydı ya da silinmesi sırasında pili çıkartmayın.
• Kullanım esnasında pilin ısınabileceğini unutmayın; şarj etmeden önce pilin soğumasını bekleyin. Bu önlemlerin uygulanmaması pilin hasar görmesine, performansının düşmesine ya da normal şekilde şarj olmamasına neden olabilir. • Soğuk günlerde pillerin kapasitesi düşer. Biten pil düşük bir sıcaklıkta kullanılırsa, fotoğraf makinesi açılmayacaktır. Soğuk havada resim çekmek için dışarı çıkmadan önce pilin tam dolu olduğundan emin olun.
• Asla EH-70P AC Şarj Adaptörü veya USB AC adaptöründen farklı bir marka ya da model AC adaptörü kullanmayın. Bu uyarının göz ardı edilmesi fotoğraf makinesinin aşırı ısınmasına veya hasar görmesine neden olabilir. Bellek Kartları F5 Teknik Notlar ve Dizin • Sadece Secure Digital bellek kartlarını kullanın. Önerilen bellek kartları hakkında bilgi için, bkz. "Onaylı Bellek Kartları" (F22). • Bellek kartı ile birlikte verilen belgelerdeki önlemlere dikkat edin.
Temizleme ve Saklama Temizlik Alkol, tiner ve diğer uçucu kimyasalları kullanmayın. Objektif Objektifin cam kısımlarına parmağınızla temas etmekten kaçının. Toz ve tüyleri havalı fırçayla temizleyin (hava akışı sağlamak için hava pompalanan ucuna plastik top takılı küçük bir alet). Havalı fırça ile temizlenemeyen parmak izlerini ve diğer lekeleri yok etmek için, objektifi yumuşak bir bezle, ortadan başlayarak dışa doğru açılan hareketlerle silin.
Sorun Giderme Fotoğraf makineniz beklendiği şekilde çalışmazsa satıcınıza veya Nikon yetkili servis temsilcisine danışmadan önce aşağıdaki genel sorunlar listesini kontrol edin. Güç, Görüntü, Ayar Sorunları Nedeni/Çözüm A Fotoğraf makinesi açık fakat yanıt vermiyor. Kaydın bitmesini bekleyin. Sorun devam ederse, fotoğraf makinesini kapatın. Fotoğraf makinesi kapanmazsa, pili veya pilleri çıkarıp tekrar takın ya da bir AC adaptörü kullanıyorsanız, AC adaptörünü çıkarıp tekrar takın.
Sorun Fotoğraf makinesi uyarı yapmadan kapanıyor. Ekran boş. Ekranı okumak güç. Teknik Notlar ve Dizin F8 A Nedeni/Çözüm • Pil deşarj olmuş. • Uzun bir süre hiçbir işlem yapılmadığında, fotoğraf makinesi güç tasarrufu için otomatik olarak kapanır. • Fotoğraf makinesi ya da pil çok soğuk hale gelmiş ve düzgün çalışamıyor. • Fotoğraf makinesi açıkken, AC Şarj Adaptörü bağlıysa fotoğraf makinesi kapanır.
Sorun A Nedeni/Çözüm 20, 104, E83 Ekranda hiç bir gösterge yok. Ayarlar menüsünün Bilgileri gizle öğesinde, Resim bilgisi için Ekran ayarları seçilmiştir. 104, E86 Tarihi bas kullanılamıyor. Ayarlar menüsünde Saat dilimi ve tarih ayarı yapılmamıştır. 20, 104, E83 Tarihi bas etkinleştirildiğinde bile görüntülere tarih basılmıyor. • Geçerli çekim modu, Tarihi bas özelliğini desteklemiyor. • Tarih filmlere yazdırılamaz.
Çekim Sorunları Sorun Çekim moduna geçilemiyor. • Fotoğraf makinesi, bir AC Şarj Adaptörü ile elektrik prizine bağlı iken çekim moduna alınamaz. Deklanşöre basıldığında hiçbir resim çekilmedi. • Fotoğraf makinesi izleme modundayken, A düğmesine, deklanşöre ya da b (e film kayıt) düğmesine basın. • Menüler görüntülenirken, d düğmesine basın. • Pil deşarj olmuş. • Flaş lambası yanıp sönerken, flaş şarj olmaktadır. 3D resim çekilemiyor. Konunun karanlık olduğu veya kontrastının düşük olduğu vb.
Sorun Görüntüler bulanık. A Nedeni/Çözüm • Flaş kullanın. • ISO duyarlılığı değerini artırın. • Titreşim azaltma veya hareket algılama özelliğini etkinleştirin. • D (En İyi Çekim Seçici) öğesini kullanın. • Çekim sırasında fotoğraf makinesini sabitlemek için bir tripod kullanın (aynı zamanda otomatik zamanlamayı kullanmak daha etkilidir). 57 68 104 45, 68, E45 60 Flaşla çekilen fotoğraflarda parlak benekler oluşuyor. Havadaki partiküllerden flaş yansıyor. Flaş modu ayarını W (kapalı) konuma getirin.
Sorun A Nedeni/Çözüm Resim modu kullanılamıyor. Resim modu seçeneğini kısıtlayan başka bir fonksiyon etkinleştirilmiştir. 70 Deklanşöre basılıp bırakıldığında ses çıkmıyor. Ayarlar menüsünde Ses ayarları > Deklanşör sesi ayarı için Kapalı seçilmiştir. Açık seçilse bile, bazı çekim modlarında ve ayarlarda ses üretilmez. 104, E94 AF yardımcı aydınlatması yanmıyor. Ayarlar menüsünde AF yardımcısı seçeneği için Kapalı seçilmiştir.
Sorun Nedeni/Çözüm Flaş V (otomatik kırmızı göz azaltma işlevi) olarak ayarlandığında beklenmedik sonuçlar oluşuyor. V (otomatik kırmızı göz azaltma işlevi) veya yavaş senkronlu dolgu flaşıyla resim çekerken ve Gece portresi sahne modunda kırmızı göz azaltma özelliğiyle çekim yaparken, çok nadir durumlarda Fotoğraf makinesindeki Kırmızı Göz Azaltma İşlevi kırmızı gözden etkilenmemiş alanlara da uygulanabilir.
İzleme Sorunları Sorun A Nedeni/Çözüm • Bilgisayarda veya başka marka bir fotoğraf makinesinde dosyanın veya klasörün üzerine yazılmış ya da dosya veya klasör yeniden adlandırılmıştır. • COOLPIX S6500, başka marka veya model bir dijital fotoğraf makinesiyle kaydedilen filmleri oynatamaz. – • İzleme zoom işlevi filmlerde, küçük resimlerde ya da 320 × 240 veya daha küçük boyutlara kesilmiş görüntülerde kullanılamaz.
Sorun Resimler TV ekranında görüntülenmiyor. Nedeni/Çözüm A • Video modu ya da HDMI, TV ayarları ayarlar menüsünde düzgün ayarlanmamıştır. • Kablolar, mikro HDMI konektörüne (Tip D) ve USB/ses/ görüntü konektörüne aynı anda bağlanır. 105, E99 • Bellek kartında görüntü yoktur. Bellek kartını değiştirin. Dahili bellekteki resimleri oynatmak için bellek kartını çıkarın. Albüm simgeleri varsayılan simgelere geri yükleniyor, albümlere eklenen resimler sık kullanılan resimler modunda görüntülenemiyor.
Sorun Nikon Transfer 2, fotoğraf makinesi bir bilgisayara bağlandığında başlamıyor. Fotoğraf makinesi kapalıdır. Pil deşarj olmuştur. USB kablosu doğru bağlanmamıştır. Fotoğraf makinesi bilgisayarda tanınmıyordur. Sistem gereksinimlerini onaylayın. Bilgisayar Nikon Transfer 2'yi otomatik başlatacak şekilde ayarlanmamıştır. Nikon Transfer 2 hakkında daha fazla bilgi için, ViewNX 2'de bulunan yardım bilgilerine bakın.
Teknik Özellikler Nikon COOLPIX S6500 Dijital Fotoğraf Makinesi Tipi Kompakt dijital fotoğraf makinesi Etkin piksel sayısı 16,0 milyon Resim sensörü 1/2,3 inç tip CMOS; yakl.
Saklama Ortam Dahili bellek (yaklaşık 25 MB), SD/SDHC/SDXC bellek kartı Dosya sistemi DCF, Exif 2.3, DPOF ve MPF uyumlu Dosya formatları Durağan resimler: JPEG 3D resimler: MPO Ses dosyaları (Sesli Not): WAV Filmler: MOV (Video: H.
Flaş Menzil (yaklaşık) (ISO duyarlılığı: Otomatik) Flaş kontrolü Arayüz Veri iletim protokolü [W]: 0,5–4,0 m [T]: 1,5–2,0 m Kılavuz ışıklı TTL otomatik flaş Yüksek hızlı USB MTP, PTP Video çıkışı NTSC ve PAL arasından seçilebilir HDMI çıkışı Otomatik, 480p, 720p ve 1080i arasından seçilebilir I/O (Giriş/Çıkış) terminali Ses video (A/V) çıkışı; dijital I/O (USB) HDMI mikro konektör (Tip D) (HDMI çıkışı) Desteklenen diller Arapça, Bengalli, Çince (Basitleştirilmiş ve Geleneksel), Çekçe, Danca, Feleme
Çalışma ortamı Sıcaklık 0°C–40°C Nem %85'ten az (yoğuşmasız) Wi-Fi (Kablosuz LAN) Standartlar IEEE 802.11b/g/n (standart kablosuz LAN protokolü) İletişim protokolleri IEEE 802.11b: DBPSK/DQPSK/CCK IEEE 802.11g: OFDM IEEE 802.11n: OFDM Menzil (görüş alanı) Yaklaşık 10 m Çalıştırma frekansı 2412-2462 MHz (1-11 kanal) Veri hızı (ölçülmüş gerçek değerler) IEEE 802.11b: 5 Mbps IEEE 802.11g: 20 Mbps IEEE 802.
Şarj edilebilir Li-ion Pil EN-EL19 Şarj edilebilir lityum-iyon pil Tipi Nominal kapasite DC 3,7 V, 700 mAh Çalışma sıcaklığı 0°C–40°C Boyutlar (G × Y × D) Yaklaşık 31,5 × 39,5 × 6 mm (çıkıntılı parçalar hariç) Ağırlık Yaklaşık 14,5 g (pil kutusu hariç) EH-70P AC Şarj Adaptörü Nominal giriş AC 100-240 V, 50/60 Hz, 0,07-0,044 A Nominal çıkış DC 5,0 V, 550 mA Çalışma sıcaklığı 0°C–40°C Boyutlar (G × Y × D) Yaklaşık 55 × 22 × 54 mm (fiş adaptörü hariç) Ağırlık Yaklaşık 47 g (fiş adaptörü hariç
Onaylı Bellek Kartları Aşağıdaki Güvenli Sayısal (SD) bellek kartı test edilmiş ve bu fotoğraf makinesinde kullanılabileceği onaylanmıştır. • Film kaydı için 6 veya daha yüksek Hız Sınıfındaki SD bellek kartları önerilir. Daha düşük değerli Hız Sınıfındaki bir bellek kartını kullanırken film kaydı beklenmedik biçimde durabilir.
Desteklenen Standartlar • DCF: Design Rule for Camera File System (Fotoğraf Makinesi Dosya Sistemi Tasarımı Standardı), farklı marka fotoğraf makinelerinin birbirine uymasını sağlamak için dijital fotoğraf makinesi endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bir standarttır. • DPOF: Dijital Baskı Komutu Formatı, bellek kartlarında saklanan baskı komutlarıyla görüntü baskısı alınmasını sağlayan bir endüstri standardıdır. • Exif sürümü 2.
Ticari Marka Bilgileri • Microsoft, Windows ve Windows Vista, ABD ve/veya diğer ülkelerde Microsoft Corporation kuruluşuna ait ticari markalar ya da tescilli ticari markalardır. • Macintosh, Mac OS ve QuickTime, Apple Inc.'in ABD ve diğer ülkelerde tescilli ticari markalarıdır. iFrame logosu ve iFrame sembolü Apple Inc.'in ticari markalarıdır. • Adobe ve Acrobat, Adobe Systems Inc. kuruluşunun tescilli ticari markalarıdır. • SDXC, SDHC ve SD Logoları SD-3C, LLC şirketinin ticari markalarıdır.
Dizin Semboller R .............................................................. 49 A Otomatik mod ................................ 26, 38 x Sahne modu................................................ 40 D Özel efektler modu ................................... 51 F Akıllı portre modu .................................... 53 c İzleme modu .................................... 32, 82 h Sık kullanılan resimler modu .....................................................................
Canlı renk ........................................... 68, E50 Cyanotype ......................................... 68, E50 Deklanşör hızı ....................................................... 31 Deklanşör sesi............................................. E94 Devamlı AF.......... 69, 99, E55, E80 Dijital zoom.................................... 104, E93 Dil/Language................................. 105, E98 Diyafram değeri................................................... 31 D-Lighting...................
Film menüsü .................................... 99, E74 Film seçenekleri.............................. 99, E74 Film süresi.......................................... 96, E76 Flaş ...................................................................... 3, 57 Flaş kapalı............................................................... 58 Flaş lambası.................................................... 5, 57 Flaş modu ................................................... 57, 58 Formatlama .........................
Konuyu izleme ................................ 68, E54 Koru ....................................................... 84, E65 Kumsal Z.............................................................. 43 Küçük resim ...................................... 84, E23 M Makine askısı için delik ...................................... 3 Makro modu......................................................... 62 Manzara c ........................................................... 42 Mikrofon..................................
Pop l.................................................................... 51 Portre b ................................................................. 41 Pozlama telafisi.................................................. 64 R Renk seçenekleri ............................ 68, E50 Resim bilgisi................................... 104, E86 Resim boyutu .................................. 68, E40 Resim döndürme .......................... 84, E68 Resim kopyalama ......................................
Tek kare AF .......... 69, 99, E55, E80 Ten yumuşatma ................... 55, 69, E57 Titreşim azaltma.......................... 104, E90 Tripod soketi........................................... 5, F19 Tümünü sıfırla............................. 105, E107 TV ............................................................ 87, E26 TV ayarları......................................... 105, E99 U USB kablosu............................ 86, 91, E30 USB/ses/görüntü çıkış konektörü ...................................
SERVİS İSTASYONLARI Karfo Karacasulu Dış Tic. A.Ş. Ebusuut Cad. No:41 34110 Sirkeci İstanbul Tel: 0212 4556767 Faks: 0212 5206716 Prizma Görsel Ürünler Tamir ve Bakım Servisi 850 Sok. No:9 Kat:1 D:106 Kemerplaza İş Merkezi Kemeraltı İzmir Tel: 0232 4413585 Faks: 0232 4462088 Karfo Karacasulu Dış Tic. A.Ş. Aşağı Öveçler Mah 1314. Cad. No:17 D:3 Çankaya Ankara Tel: 0312 4722127 Faks: 0312 4722125 Karfo Karacasulu Dış Tic. A.Ş. Kızılsaray Mah. 72. Sok.