DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNESİ Referans Kılavuz Tr
COOLPIX AW110 Tavsiye Edilen Özellikler p Hızlı Efektler...................................................................................................................... A48 Deklanşörü serbest bıraktıktan hemen sonra resimlere farklı efektler uygulayabilirsiniz. Her efektin önizleme ekranında bir resmin en son halini kontrol ederken, sahneye veya ruh halinize uygun bir resim yaratabilirsiniz. Ayrıca izleme sırasında k düğmesine basarak resimlere daha sonradan efektler uygulayabilirsiniz.
Giriş Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri Çekim ve İzleme Temel Prensipleri Çekim Özellikleri İzleme Özellikleri Filmlerin Kaydedilmesi ve İzlenmesi GPS Kullanılması/Haritaların Görüntülenmesi Wi-Fi (Kablosuz LAN) Özelliğinin Kullanılması Genel Fotoğraf Makinesi Ayarları Referans Bölümü Teknik Notlar ve Dizin i
Giriş Önce Bunu Okuyun Giriş Nikon COOLPIX AW110 dijital fotoğraf makinesini satın almış olduğunuz için teşekkür ederiz. Fotoğraf makinesini kullanmadan önce, lütfen “Güvenliğiniz İçin” (Avi), “<Önemli> Darbeye Dayanıklı, Su Geçirmez, Toz Geçirmez, Yoğuşma, GPS” (Ax) ve “Wi-Fi (Kablosuz LAN Ağı) İşlevi” (Axvii) kısmındaki bilgileri okuyun ve bu el kitabında verilen bilgileri iyice öğrenin.
Önce Bunu Okuyun Bu El Kitabı Hakkında Fotoğraf makinesini hemen kullanmak istiyorsanız, bkz. “Çekim ve İzleme Temel Prensipleri” (A14). Fotoğraf makinesi parçalarının adları ve başlıca işlevleri ile ilgili daha fazla bilgi için, bkz. “Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri” (A1).
Önce Bunu Okuyun Bilgiler ve Önlemler Yaşam Boyu Öğrenim Giriş Nikon'un “Yaşam Boyu Öğrenim” adı altındaki ürün destek ve eğitimini, düzenli olarak güncellenmekte olan, aşağıdaki Nikon sitelerinden izleyebilirsiniz: • A.B.D.'deki kullanıcılar için: http://www.nikonusa.com/ • Avrupa ve Afrika'daki kullanıcılar için: http://www.europe-nikon.com/support/ • Asya, Okyanusya ve Orta Doğu'daki kullanıcılar için: http://www.nikon-asia.
Önce Bunu Okuyun Kopyalama ve Röprodüksiyon Yasağı Hakkında Dijital ortamda veya tarayıcı, dijital fotoğraf makinesi veya benzeri cihazlar kullanılarak kopyalanmış veya röprodüksiyonu yapılarak çoğaltılmış herhangi bir materyali bulundurmanın bile suç kapsamına girebileceğini unutmayın. • Kopyalanması ve röprodüksiyonu kanunla yasaklanan materyal Giriş Kağıt para, metal para, hükümet bonosu gibi değerli kağıtlar, üzerlerinde “Örnektir” yazısı bulunsa dahi kopyalanamaz ve röprodüksiyonu yapılamaz.
Güvenliğiniz İçin Nikon ürününüze zarar vermemek, kendinizi ya da başkalarını yaralamamak için, cihazı kullanmaya başlamadan önce aşağıdaki güvenlik talimatlarının tamamını okuyun. Bu güvenlik talimatlarını ürünü kullanacak olanların yakınında bulundurun. Giriş Bu simge, Nikon ürününüze zarar vermemek, kendinizi veya başkalarını yaralamamak için kullanım öncesi okumanız gereken uyarıları ve bilgileri gösterir.
Güvenliğiniz İçin • • • • • • Pil şarj cihazını kullanırken aşağıdaki önlemleri alın Kuru tutun. Aksi takdirde yangına veya elektrik çarpmasına neden olabilir. Fişin metal parçalarının üzerindeki veya yakınındaki toz kuru bir bezle temizlenmelidir. Kullanımın sürdürülmesi yangına neden olabilir. Yıldırım ve şimşek olayı sırasında fişe dokunmayın veya pil şarj cihazının yakınına gitmeyin. Bu öneriye uyulmaması elektrik çarpmasına neden olabilir.
Güvenliğiniz İçin Giriş Hareketli parçalara karşı dikkatli olun Parmaklarınızın veya diğer nesnelerin objektif kapağı veya diğer hareketli parçalara takılmamasına dikkat edin. CD-ROM’lar Bu ürünle verilen CD-ROM'lar hiçbir şekilde müzik CD çalarlarında okutulmamalıdır. Bu CDROM'ların müzik CD çalarlarında çalıştırılması işitme kaybına veya cihazınızın bozulmasına neden olabilir.
Uyarılar Avrupa'daki müşteriler için uyarılar UYARILAR Giriş PİL YANLIŞ TİPTE BİR PİLLE DEĞİŞTİRİLİRSE PATLAMA RİSKİ VARDIR. KULLANILMIŞ PİLLER TALİMATLARA UYGUN OLARAK ATILMALIDIR. Bu sembol bu ürünün ayrı bir şekilde toplanacağını belirtir. Aşağıdaki kural sadece Avrupa ülkelerindeki kullanıcılar için geçerlidir: • Bu ürün uygun bir toplama noktasında ayrı olarak toplanmalıdır. Evsel atık olarak atmayın. • Daha fazla bilgi için satıcınıza veya atık yönetiminden sorumlu yerel yetkililere başvurun.
<Önemli> Darbeye Dayanıklı, Su Geçirmez, Toz Geçirmez, Yoğuşma, GPS • Aşağıdaki ve “Ürünlerin Bakımı” (F2) kısmında verilen talimatları mutlaka okuyun. Giriş Darbeye Dayanıklı Performans İle İlgili Notlar Bu fotoğraf makinesi, Nikon'un MIL-STD 810F Method 516.5-Shock* ile uyumlu kurum içi testini geçmiştir (202 cm yükseklikten 5 cm kalınlığında kontrplak panel üzerine düşürme testi).
<Önemli> Darbeye Dayanıklı, Su Geçirmez, Toz Geçirmez, Yoğuşma, GPS Giriş • Bu fotoğraf makinesinin su geçirmezlik performansı sadece tatlı su (havuzlar, ırmaklar ve göller) ve deniz suyunda işe yarayacak şekilde tasarlanmıştır. • Bu makinenin iç kısmı su geçirmez değildir. Makinenin içine sızan su arızaya neden olabilir. • Aksesuarlar su geçirmez değildir. • Makinenin dış kısmına veya pil yuvası/bellek kartı yuvasının içine su damlası gibi bir sıvı temas ederse, derhal kuru ve yumuşak bir bezle silin.
<Önemli> Darbeye Dayanıklı, Su Geçirmez, Toz Geçirmez, Yoğuşma, GPS Fotoğraf Makinesini Sualtında Kullanmadan Önce Fotoğraf makinesini su altında kullanmadan önce kara kullanımı askısını çıkarın. Giriş 1. Pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağının içinde yabancı madde olmadığından emin olun. • Pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağı içindeki kum, toz veya saç gibi yabancı maddeler bir havalı fırça ile çıkartılmalıdır.
<Önemli> Darbeye Dayanıklı, Su Geçirmez, Toz Geçirmez, Yoğuşma, GPS Fotoğraf Makinesini Sualtında Kullandıktan Sonra Temizleme Giriş • Fotoğraf makinesini sualtında kullandıktan sonra 60 dakika içinde temizleyin. Fotoğraf makinesini üzerine tuz parçacıkları veya diğer yabancı maddelerin yapıştığı ıslak koşullarda bırakırsanız, bu hasara, renginin solmasına, paslanmaya, kötü kokuya veya su geçirmezlik performansının bozulmasına neden olabilir.
<Önemli> Darbeye Dayanıklı, Su Geçirmez, Toz Geçirmez, Yoğuşma, GPS Giriş xiv 3. Fotoğraf makinesinin üzerinde su damlacıkları kalmadığından emin olduktan sonra, pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağını açın ve makinenin içinde kalan su ve kumu yumuşak kuru bir bezle nazikçe silin. • Kapağı makine tamamen kurumadan açarsanız, su damlacıkları bellek kartı veya pil üzerine düşebilir.
<Önemli> Darbeye Dayanıklı, Su Geçirmez, Toz Geçirmez, Yoğuşma, GPS Çalışma Sıcaklığı, Nem Ve Yoğuşma İle İlgili Notlar Giriş Bu fotoğraf makinesinin kullanımı -10 °C ila +40 °C sıcaklıklarda test edilmiştir. Fotoğraf makinesini soğuk iklim koşullarında kullanırken, aşağıdaki uyarıları dikkate alın. Kullanım öncesinde fotoğraf makinesini ve yedek pilleri ılık bir yerde saklayın. • Pillerin performansı (çekilen resim sayısı ve çekim süresi) geçici olarak düşer.
<Önemli> Darbeye Dayanıklı, Su Geçirmez, Toz Geçirmez, Yoğuşma, GPS GPS Fonksiyonları İle İlgili Notlar bBu fotoğraf makinesinin harita/yer adı verileri Giriş GPS fonksiyonunu kullanmadan önce, “HARİTA VERİLERİ VE LOKASYON ADI VERİLERİ İÇİN KULLANICI LİSANS SÖZLEŞMESİ” (F18) kısmını mutlaka okuyun ve şartları kabul edin. • Nisan 2012 itibariyle haritalar ve yer adı bilgileri (İlgilenilen Yerler: POI). Haritalar ve yer adı bilgileri güncellenmeyecektir.
Wi-Fi (Kablosuz LAN Ağı) İşlevi Giriş Bu ürün Amerika Birleşik Devletleri İhracat İdaresi Düzenlemeleri ile kontrol edilmektedir ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından malların ihracatına ilişkin ambargo uygulanan ülkelere ihraç veya yeniden ihraç edeceğinizde Amerika Birleşik Devletleri'nden izin almanız gerekir. Ambargo kapsamındaki ülkeler şunlardır: Küba, İran, Kuzey Kore, Sudan ve Suriye.
Wi-Fi (Kablosuz LAN Ağı) İşlevi Uyumluluk Beyanı İşburada, Nikon Corporation, Kablosuz LAN Modülünün (DW092) 1999/5/EC Direktifinin gerekliliklerine ve diğer ilgili hükümlerine uygun olduğunu beyan etmektedir. Uyumluluk beyanına http://imaging.nikon.com/support/pdf/DoC_AW110.pdf adresinden ulaşılabilir. Giriş xviii Radyo İletimlerinin Kullanımı Sırasında Alınacak Önlemler • Radyo dalgaları ile yapılan veri gönderimi veya alımının üçüncü şahısların eline geçebileceğini asla unutmayın.
Wi-Fi (Kablosuz LAN Ağı) İşlevi Giriş Kişisel Bilgilerin Yönetimi ve Feragatname • Kablosuz LAN bağlantı ayarları ve diğer bilgiler de dahil olmak üzere, ürüne kaydedilen ve ürün üzerinde yapılandırılan kullanıcı bilgileri; kullanım hatası, statik elektrik, kaza, arıza, onarım veya diğer müdahaleler nedeniyle değişikliğe uğrayabilir veya kaybolabilir. Daima, önemli bilgilerin ayrı kopyalarını bulundurun.
İçindekiler Giriş..................................................................................................................................................................................................... ii Giriş Önce Bunu Okuyun.......................................................................................................................................................................... ii Bu El Kitabı Hakkında ...........................................................................
İçindekiler Çekim Özellikleri ......................................................................................................................................................................... 33 Giriş G (Kolay Otomatik) Mod.......................................................................................................................................................... 33 Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim)...................................................................................
İçindekiler Filmlerin Kaydedilmesi ve İzlenmesi.................................................................................................................................... 77 Giriş Film Kaydetme................................................................................................................................................................................ 77 d (Menü) Düğmesi (Film Menüsü) Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler..........................................................
İçindekiler Referans Bölümü.................................................................................................................................................................. E1 Giriş Kolay Panorama Özelliğinin Kullanılması (Çekim ve İzleme) .................................................................................. E2 Kolay Panorama ile Resim Çekme........................................................................................................................................
İçindekiler Giriş xxiv Akıllı Portre Menüsü ............................................................................................................................................................ E42 Resim Modu (Resim Boyutu ve Kalitesi)..................................................................................................................................... E42 Ten Yumuşatma....................................................................................................................
İçindekiler Giriş İzleme Hareketle Kontrol ..................................................................................................................................................................... E78 Otomatik Kapanma................................................................................................................................................................................. E78 Belleğin Formatlanması/Kartın Formatlanması........................................................
İçindekiler Teknik Notlar ve Dizin........................................................................................................................................................... F1 Giriş xxvi Ürünlerin Bakımı ....................................................................................................................................................................... F2 Fotoğraf Makinesi...................................................................................................
Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri Fotoğraf Makinesinin Gövdesi 1 3 2 4 5 6 7 8 Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri 9 10 11 12 13 14 15 1 Askı için delik............................................................................6 9 2 Deklanşör ...........................................................................3, 28 10 Ek yeri ...........................................................................................xi HDMI mikro konektör (D Tipi) .........
Fotoğraf Makinesinin Gövdesi 1 2 Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri 10 4 5 6 7 8 9 3 11 12 13 1 Askı için delik............................................................................6 7 c (izleme) düğmesi............................................3, 4, 30 2 Hoparlör....................................................................69, 81, 95 8 k (seçeneği uygulama) düğmesi........................3, 4 3 OLED ekran (ekran)*.................................................
Fotoğraf Makinesinin Gövdesi Kontrollerin Temel İşlevleri Çekim için Kontrol A (çekim modu) düğmesi Çoklu seçici Çekim modunu değiştirir (çekim modu seçim ekranını görüntüler). 24 Yakınlaştırmak için g (i) (telefoto zoom konumu), uzaklaştırmak için f (h) (geniş açı konumu) yönünde çevirin.
Fotoğraf Makinesinin Gövdesi Kontrol A Ana İşlev Kaydedilen en son resmi siler. 31 Mevcut yeri bir harita üzerinde görüntüler. 85 Fotoğraf makinesi sarsıldığında işlevi çalıştırır. 7 Sil düğmesi Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri U (harita) düğmesi V (hareket) düğmesi İzleme için Kontrol İzleme düğmesi • Makine kapalıyken, izleme modunda makineyi açmak için 21 bu düğmeyi basılı tutun. • İzleme modunu değiştirir (izleme modu seçim ekranını 67 görüntüler).
Fotoğraf Makinesinin Gövdesi Kontrol A Ana İşlev Menüyü görüntüler ve gizler. 8 Resimleri siler. 31 Çekim moduna geri döner. – Çekilen bir resmin yerini harita üzerinde görüntüler. 86 Fotoğraf makinesi sarsıldığında işlevi çalıştırır.
Fotoğraf Makinesinin Gövdesi Kara Kullanımı İçin Makine Askısının Takılması Fotoğraf makinesini su altında kullanmadan önce kara kullanımı askısını çıkarın. Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri Filtre Adaptörünün Kullanılması ve Takma Yöntemi Piyasada satılan φ 40,5 mm bir filtreyi takmak için ürünle birlikte verilen UR-E25 Filtre Adaptörünü kullanın. Filtre adaptörü, renk filtresi veya polarizasyon filtresi takılması gibi durumlarda kullanılır.
Fotoğraf Makinesinin Gövdesi V (Hareket) Düğmesinin (Hareket Kontrol) Kullanılması V (hareket) düğmesine basıldığında, fotoğraf makinesini sallayarak işlevi gerçekleştirebilirsiniz. Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri Resimde gösterildiği gibi, işlevleri gerçekleştirmek için bileğinizi kullanarak fotoğraf makinesini tek bir yukarı/aşağı veya ileri/geri hareketle sallayın.
Temel Menü İşlemleri Menü görüntülendiğinde, çeşitli ayarlar değiştirilebilir. 1 d düğmesine basın. • Çekim veya izleme modu gibi fotoğraf makinesinin durumuna uygun olan menü görüntülenir. Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri Resim modu Beyaz dengesi Sürekli 15m 15 1010hPa 29m 0s 970 ISO duyarlılığı AF alanı modu Otmtk netleme modu Hızlı efektler 2 Bir menü öğesini seçmek için çoklu seçiciyi kullanın. • H veya I: Üstten veya alttan bir öğe seçin.
Temel Menü İşlemleri Menü Simgeleri Arasında Geçiş Ayarlar menüsü (A94) gibi farklı bir menü görüntülemek için başka bir menü simgesine geçmek üzere çoklu seçiciyi kullanın.
Ekran Çekim ve izleme sırasında ekranda görüntülenen bilgi, fotoğraf makinesinin ayarlarına ve kullanım durumuna göre değişiklik gösterebilir. Varsayılan ayarlarda, fotoğraf makinesi açıldığında ve makineyi çalıştırdığınızda bilgiler görüntülenir ve birkaç saniye sonra kapanır (Ekran ayarları (A94) öğesindeki Resim bilgisi Otomatik bilgi olarak ayarlandığında).
Ekran Çekim modu..................................................................24, 25 2 Makro modu ..........................................................................53 3 Zoom göstergesi.........................................................27, 53 4 Netleme göstergesi...........................................................28 5 AE/AF-L göstergesi ............................................................42 6 Hızlı efektler............................................................
Ekran İzleme için 1 Fotoğraf Makinesinin Parçaları ve Ana İşlevleri 29 28 30 25 24 26 5 6 15/05/2013 12:00 9999.JPG 8 7 27 23 22 21 9 10 11 12 15m 1010hPa 13 999/999 14 15 17 20 18 19 999/999 9999/9999 1m 0s 1m 0s a b 16 1 Kayıt tarihi ................................................................................22 17 Dahili bellek göstergesi...................................................30 2 Kayıt saati......................................................................
13
Çekim ve İzleme Temel Prensipleri Hazırlık 1 Pili Şarj Edin 1 Güç kablosunu aşağıda belirtilen sıra ile bağlayın. Çekim ve İzleme Temel Prensipleri CHARGE lambası 2 Birlikte verilen pili (Şarj Edilebilir Li-ion Pil EN-EL12) ileriye doğru iterek (1) şarj cihazı içine yerleştirin ve yerine oturuncaya kadar bastırın (2). • CHARGE lambası şarj başladığında yanıp sönmeye başlar. • Tamamen bitmiş bir pilin şarj edilmesi yaklaşık 2 saat 30 dakika sürer.
Hazırlık 1 Pili Şarj Edin CHARGE Lambasının Anlaşılması Durum Açıklama Yanıp sönüyor Pil şarj oluyor. Açık Pil tamamen şarj olmuş. Hızlı yanıp sönüyor • Pil yanlış takılmış. Pil şarj cihazını elektrik prizinden çıkarın, pili çıkarın ve ardından pili pil şarj cihazının içine düz pozisyonda yeniden yerleştirin. • Ortam sıcaklığı şarj işlemi için uygun değil. Pili iç mekanlarda 5 °C ila 35 °C ortam sıcaklığında şarj edin. • Pille ilgili bir sorun var.
Hazırlık 2 Pili Takın 1 Pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağı mandalı kilit açma diline basın (1) ve pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağı mandalını (2) kapağı açmak için (3) çevirin. 2 Pili takın. Pil mandalı Çekim ve İzleme Temel Prensipleri • Pili kullanarak turuncu renkli pil mandalını gösterilen yönde itin (1) ve pili sonuna kadar sokun (2). • Pil doğru şekilde takıldığında, pil mandalı pili yerine oturtur.
Hazırlık 2 Pili Takın Pilin Çıkarılması Pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağını açmadan önce, makineyi kapatın (A21) ve hem açık lambasının hem de ekranın kapalı olduğundan emin olun. Pili çıkarmak için, pil yuvası bellek kartı yuvası kapağını açın ve turuncu pil mandalını gösterilen yönde (1) kaydırın. Daha sonra, pili düz olarak çıkarın (2). B Yüksek Sıcaklık Uyarısı Fotoğraf makinesini kullandıktan sonra fotoğraf makinesi, pil ve bellek kartı ısınmış olabilir.
Hazırlık 3 Bir Bellek Kartı Yerleştirin 1 Açık lambasının ve ekranın kapalı olduğundan emin olun ve pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağını açın. • Kapağı açmadan önce fotoğraf makinesinin kapalı olduğundan emin olun. 2 Bellek kartını takın. Bellek kartı yuvası • Bellek kartı yerine oturuncaya kadar kaydırın. Çekim ve İzleme Temel Prensipleri B Bellek Kartının Doğru Olarak Takılması Bellek kartının ters takılması bellek kartına ya da fotoğraf makinesine zarar verebilir.
Hazırlık 3 Bir Bellek Kartı Yerleştirin Bellek Kartlarının Çıkarılması Pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağını açmadan önce, makineyi kapatın ve hem açık lambasının hem de ekranın kapalı olduğundan emin olun. Kısmi olarak çıkarmak için, bellek kartına parmağınızla hafifçe bastırın (1) ve sonra düz olarak dışarı çekin (2). B Yüksek Sıcaklık Uyarısı Fotoğraf makinesini kullandıktan sonra fotoğraf makinesi, pil ve bellek kartı ısınmış olabilir. Pili veya bellek kartını çıkartırken dikkatli olun.
1. Adım Fotoğraf Makinesini Açın 1 Fotoğraf makinesini açmak için açma/ kapama düğmesine basın. • Fotoğraf makinesini ilk kez açıyorsanız, bkz. “Görüntülenecek Dilin, Tarihin ve Saatin Ayarlanması” (A22). • Ekran açılır. 2 Pil seviyesini ve kalan poz sayısını kontrol edin. Çekim ve İzleme Temel Prensipleri Pil seviyesi göstergesi 15m 1010hPa 29m 0s 970 Kalan poz sayısı Pil Seviyesi Ekran Açıklama b Pil seviyesi yüksek. B Pil seviyesi düşük.
1. Adım Fotoğraf Makinesini Açın Fotoğraf Makinesinin Açılması ve Kapatılması • Fotoğraf makinesi açıldığında, açık lambası (yeşil) yanar ve ekran açılır (ekran açıldığında, açık lambası kapanır). • Fotoğraf makinesini kapatmak için açma/kapama düğmesine basın. Hem ekran hem de açık lambası kapanır. • Fotoğraf makinesini izleme modunda açmak için c (izleme) düğmesini basılı tutun.
1. Adım Fotoğraf Makinesini Açın Görüntülenecek Dilin, Tarihin ve Saatin Ayarlanması Makine ilk açıldığında, dil seçimi ve makine saat ayarı için diyaloglar görüntülenir. 1 Arzu edilen dili seçmek için çoklu seçici H veya I düğmesine ve sonra k düğmesine basın. Dil/Language İptal 2 Çekim ve İzleme Temel Prensipleri Evet seçeneğini seçmek için H veya I düğmesine ve k düğmesine basın.
1. Adım Fotoğraf Makinesini Açın 5 Tarih ve saati ayarlamak için H, I, J veya K düğmesine, ardından da k düğmesine basın. • Bir öğe seçin: K veya J düğmesine basın (aşağıdaki sıraya göre seçerek: G (gün) ➝ A (ay) ➝ Y (yıl) ➝ saat ➝ dakika). • İçerikleri ayarlayın: H veya I düğmesine basın. • Ayarları doğrulayın: Dakika alanını seçin ve k veya K düğmesine basın. 6 H veya I düğmesine basarak Evet seçeneğini seçin ve k düğmesine basın. • Ayarı bitirdikten sonra, çekim ekranı görüntülenir.
2. Adım Bir Çekim Modu Seçin 1 A düğmesine basın. • İstenen çekim modunu seçmenize olanak sağlayan çekim modu seçicisi görüntülenir. 2 Bir çekim modu seçmek için çoklu seçici H ya da I düğmesine basın. Kolay otomatik mod Çekim ve İzleme Temel Prensipleri • G Bu örnekte (kolay otomatik) mod kullanılmıştır. G Kolay otomatik mod ayarını seçin. Çoklu seçici 3 k düğmesine basın. • Fotoğraf makinesi G (kolay otomatik) moda geçer.
2. Adım Bir Çekim Modu Seçin Mevcut Çekim Modları Seçenek A Açıklama Basit bir çekim için kareyi çerçevelerken, fotoğraf makinesi otomatik olarak 33 en uygun sahne modunu seçer. b Sahne Seçilen sahne için makine ayarları otomatik olarak en uygun hale getirilir. • Bir sahne seçmek için, önce çekim modu seçim menüsünü görüntüleyin ve ardından çoklu seçicide K düğmesine basın. H, I, J veya K düğmesine, ardından k düğmesine basarak istenen sahneyi seçin.
3. Adım Bir Resmi Çerçevelendirin 1 Fotoğraf makinesini hazırlayın. • Parmaklarınızı, saçlarınızı, askı ve diğer nesneleri objektif, flaş, AF yardımcı aydınlatma ve mikrofondan uzak tutun. • “Dikey” konumda çekim yapmak için fotoğraf makinesini, flaş objektifin üzerinde olacak şekilde tutun. Çekim ve İzleme Temel Prensipleri 2 Resmi çerçevelendirin. • Fotoğraf makinesini konuya doğrultun. • Fotoğraf makinesi bir sahne modu seçtiğinde, çekim modu simgesi değişir (A24).
3. Adım Bir Resmi Çerçevelendirin Zoom Kullanımı Optik zoom işlemini etkinleştirmek için zoom kontrolünü çevirin. • Konunun çerçeve içerisinde daha büyük bir alanı kaplamasını istiyorsanız, yakınlaştırmak için zoom kontrolünü g işaretine (telefoto zoom konumu) doğru getirin. • Çerçeve içerisinde görünen alanın artmasını istiyorsanız, uzaklaştırmak için zoom kontrolünü f işaretine (geniş açı konumu) doğru getirin.
4. Adım Netleme ve Çekim 1 Netleme alanını ayarlamak için deklanşöre yarıya kadar basın. Çekim ve İzleme Temel Prensipleri • “Yarım basma”, direnç hissedene kadar deklanşöre hafifçe basma ve o konumda tutma eylemidir. • Konu netlendiğinde, netleme alanı veya netleme göstergesi (A10) yeşil yanacaktır. Netleme alanı veya netleme göstergesi kırmızı olarak yanıp söndüğünde, konuya netleme yapılmaz. Deklanşöre yeniden yarım basın. • Daha fazla bilgi için bkz. “Netleme ve Pozlama” (A29) 1/250 F3.
4. Adım Netleme ve Çekim Netleme ve Pozlama 1/250 Deklanşör hızı • • • • F3.9 Diyafram değeri - Bir yüz tanınmadığında: Fotoğraf makinesi, 9 netleme alanı içinden en yakındaki konuyu kapsayan alanları otomatik olarak seçer. Konuya netleme yapıldığında, netleme yapılan netleme alanları yeşil renkte yanar. Fotoğraf makinesi U veya i çekim modu simgesi dışında 1/250 F3.9 bir sahne modu belirlediğinde, fotoğraf makinesi çerçevenin merkezindeki konuya netleme yapar (A10).
5. Adım Resimleri İzleyin 1 c (izleme) düğmesine basın. • İzleme moduna geçtiğinizde, tam çerçeve izleme modunda kaydedilen en son resim görüntülenecektir. 2 Önceki ve sonraki resimleri görebilmek için çoklu seçiciyi kullanın. Çekim ve İzleme Temel Prensipleri • Önceki resimleri görmek için: H veya J • Sonraki resimleri görmek için: I veya K • Dahili belleğe kayıtlı resimleri izlemek için bellek kartını çıkartın.
6. Adım İstenmeyen Resimleri Silin 1 Ekranda görüntülenen resmi silmek için l düğmesine basın. 2 İstenen silme yöntemini seçmek için çoklu seçicide H veya I düğmesine ve k düğmesine basın. 3 Evet seçeneğini seçmek için H ya da I düğmesine ve k düğmesine basın. • Resimler silindikten sonra geri yüklenemez. • İptal etmek amacıyla, Hayır seçeneğini seçmek için H veya I düğmesine ve sonra k düğmesine basın.
6. Adım İstenmeyen Resimleri Silin Seçilmiş Resimleri Sil Ekranıyla İşlem Yapmak 1 Silinecek resmi seçmek için çoklu seçicide J veya K düğmesine basın, ardından K seçeneğini görüntülemek için H düğmesine basın. • Seçimi iptal etmek için, K simgesini kaldırmak üzere I düğmesine basın. • Tam çerçeve izlemeye geri dönmek için zoom kontrolünü (A27) g (i) konumuna, küçük resimleri görüntülemek içinse f(h) konumuna getirin.
Çekim Özellikleri G (Kolay Otomatik) Mod Basit bir çekim için bir resmi çerçevelerken, fotoğraf makinesi otomatik olarak en uygun sahneyi seçer. Çekim ekranını görüntüleyin M A (çekim modu) düğmesi M G (Kolay otomatik) mod (A24, 25) Fotoğraf makinesi bir konuya yöneltildiğinde, otomatik olarak aşağıdaki çekim sahnelerinden birine uygun ayara geçer.
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim) Aşağıdaki modlardan biri seçildiğinde, resimler seçili sahne için optimize edilmiş ayarlar kullanılarak çekilir. Çekim ekranını görüntüleyin M A (çekim modu) düğmesi M b (üstten ikinci simge*) M K M bir sahne seçin (A24, 25) * Seçilen son sahne modunun simgesi görüntülenir. b (portre) varsayılan ayardır.
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim) Her Sahnenin Karakteristikleri • O ile belirtilen sahne modlarında, düşük deklanşör hızı nedeniyle bir tripod kullanılması tavsiye edilir. • Fotoğraf makinesini dengelemek için bir tripod kullanırken, ayarlar menüsünde (A94) Titreşim azaltma özelliğini Kapalı olarak ayarlayın. b Portre • • • • Fotoğraf makinesi bir yüzü algılar ve netler (A62). Ten yumuşatma özelliği, konunun tenini daha yumuşak gösterir (A46).
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim) e Gece portresi • e Gece portresi seçiliyken görüntülenen ekranda Y Elde veya Z Tripod seçeneğini seçin. • Y Elde (varsayılan ayar): Bu sizin makineyi elinizde tutuyor olsanız bile minimum makine titremesi ve kumlanması ile fotoğraf çekmenize olanak sağlar. - Karanlık arka plana sahip bir resimde, deklanşöre tam basıldığında resimler sürekli şekilde çekilir. Makine tek bir resim kaydetmek için bu resimleri birleştirir.
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim) Z Kumsal • Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezine netleme yapar. z Kar • Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezine netleme yapar. h Gün batımı O • Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezine netleme yapar. i Akşam karanlığı/şafak O • Deklanşöre yarım basıldığında, fotoğraf makinesi sonsuzluğa netleme yapar. Netleme alanı veya netleme göstergesi (A10) daima yeşil yanacaktır. • j Gece manzarası seçildikten sonra görüntülenen ekrandan, Y Elde veya Z Tripod seçeneğini seçin.
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim) k Yakın çekim • Makro modu (A53) devreye girer ve fotoğraf makinesi çekim yapabileceği, konuya en yakın mesafedeki konuma otomatik olarak zoom yapar. • Fotoğraf makinesinin netleme yaptığı netleme alanını kaydırabilirsiniz. Netleme alanını hareket ettirmek için k düğmesine ve ardından çoklu seçicide H, I, J veya K düğmesine basın. Aşağıdaki ayarları yapmak amacıyla, netleme alanı seçimini geçici olarak iptal etmek için k düğmesine basın ve her ayarı düzenleyin.
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim) m Havai fişek gösterisi O • Deklanşör hızı 4 saniyeye sabitlenir. • Fotoğraf makinesi sonsuza netlenir. Deklanşöre yarım basıldığında, netleme göstergesi (A10) her zaman yeşil yanar. n Siyah beyaz kopya • Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezine netleme yapar. • Yakın bir nesneyi çekerken makro moduyla (A53) çeker. o Arka plan aydınlatma • o Arka plan aydınlatma seçildiğinde görüntülenen ekranda HDR (yüksek dinamik aralık) kompozisyonu ayarlanabilir.
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim) p Kolay panorama Fotoğraf makinesini sadece istediğiniz yöne doğru hareket ettirerek bir panorama resim çekebilirsiniz. • p Kolay panorama seçildiğinde görüntülenen ekranda, çekim aralığı Normal (180°) (varsayılan ayar) veya Geniş (360°) olarak seçilebilir. • Deklanşöre sonuna kadar basın, parmağınızı düğmeden çekin ve ardından makineyi yavaşça yatay yönde hareket ettirin. Çekim, fotoğraf makinesi belirlenen çekim aralığını çektiğinde sona erer.
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim) O Evcil hayvan portresi • Fotoğraf makinesi bir köpeğe veya kediye doğrultulduğunda, yüzünü algılar ve netler. Varsayılan ayarda fotoğraf makinesi evcil hayvanı netlediğinde, deklanşör otomatik olarak serbest bırakılır (otomatik serbest bırak). • O Evcil hayvan portresi seçildiğinde görüntülenen ekrandan Tek veya Sürekli seçeneğini seçin. - Tek: Bir defada tek bir resim çekilir.
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim) s 3D fotoğrafçılık • Fotoğraf makinesi 3D uyumlu bir televizyonda veya monitörde üç boyutlu bir resim görünümü vermek için her bir göz için bir resim çeker. • İlk kareyi çekmek amacıyla deklanşöre bastıktan sonra ekrandaki kılavuz konu ile üst üste binene kadar fotoğraf makinesini yatay olarak sağ tarafa hareket ettirin. Fotoğraf makinesi, konunun kılavuzla hizalandığını tespit eder etmez otomatik olarak ikinci resmi çeker.
Sahne Modu (Sahneler İçin Uygun Çekim) C 3D Fotoğrafların İzlenmesi • 3D resimler fotoğraf makinesinin ekranında izlenemezler. İzleme sırasında yalnızca sol göz resmi görüntülenir. • 3D resimleri 3D izlemek için 3D uyumlu bir televizyon veya monitör gereklidir. 3D resimler, fotoğraf makinesi 3D uyumlu bir HDMI kablosu kullanılarak 3D uyumlu bir televizyona veya monitöre bağlanarak 3D izlenebilir (A72).
Özel Efektler Modu (Çekim Sırasında Efekt Uygulama) Çekim sırasında resimlere efekt uygulanabilir. Özel efektten biri çekim için seçilir. Çekim ekranını görüntüleyin M A (çekim modu) düğmesi M D (üstten üçüncü simge*) M K M Efekti seçin (A24, 25) * En son seçtiğiniz simge görüntülenir. D (Yumuşak) varsayılan ayardır. • Fotoğraf makinesi çerçevenin orta bölgesindeki konuyu netler. Seçenek Açıklama Çekim Özellikleri D Yumuşak Resmin geneline hafif bir bulanıklık ekleyerek resmi yumuşatır.
Akıllı Portre Modu (Gülümseyen Yüzlerin Çekilmesi) Fotoğraf makinesi gülen yüzleri tespit eder ve deklanşöre basmasanız bile deklanşör otomatik olarak serbest kalır (gülümseme zamanl.). Ten yumuşatma işlevi yüzdeki ten rengini daha yumuşak yapar. Çekim ekranını görüntüleyin M A (çekim modu) düğmesi M F Akıllı portre modu (A24, 25) 1 Resmi çerçeveleyin ve konunun gülümsemesini bekleyin. 2 Çekim sona erer.
Akıllı Portre Modu (Gülümseyen Yüzlerin Çekilmesi) Akıllı Portre Modu Ayarlarının Değiştirilmesi • Çoklu Seçici Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler ➝ A49 • d (Menü) Düğmesi Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler - Akıllı portre menüsü ➝ A59 - Ayarlar menüsü ➝ A94 Ten Yumuşatmanın Kullanılması Çekim Özellikleri Aşağıdaki çekim modlarında, deklanşör serbest bırakıldığında fotoğraf makinesi en fazla 3 adet yüzü tespit eder ve resmi kaydetmeden önce yüzdeki ten renginin daha yumuşak görünmesini sağlamak iç
A (Otomatik) Mod Temel çekim işlemleri gerçekleştirilebilir. Bunlara ek olarak, çekim menüsündeki (A58) seçenekler, çekim koşullarına ve çekmek istediğiniz resimlerin türüne göre ayarlanabilir.
A (Otomatik) Mod Hızlı Efektlerin Kullanılması A (otomatik) modundayken, deklanşörü serbest bıraktıktan hemen sonra resimlere efektler uygulayabilirsiniz. • Düzenlenen resim, farklı isimde ayrı bir dosya olarak kaydedilir (E94). 1 A (otomatik) modda resim çektikten sonra görüntülenen ekranda k düğmesine basın. • d düğmesine bastığınızda veya yaklaşık 5 saniye boyunca herhangi bir işlem gerçekleştirilmediği takdirde, ekran çekim ekranına geri döner.
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler Aşağıdaki fonksiyonları çalıştırmak için çekim yaparken çoklu seçici H (m), J (n), I (D) veya K (o) düğmesine basın. n Otomatik zamanlama (A52) m Flaş modu (A50) Otomatik Otomatik zamanlama o Pozlama telafisi (A54) D Makro modu (A53) Pozlama telafisi Makro modu + 2.0 - 2.0 Çekim Özellikleri + 0.3 Mevcut İşlevler Mevcut işlevler, aşağıdaki gibi çekim moduna göre değişir.
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler Flaş Kullanımı (Flaş Modları) Çekim koşullarına uygun flaş modunu ayarlayabilirsiniz. 1 Çoklu seçici üzerindeki H (m flaş modu) düğmesine basın. 2 İstenen modu seçmek için çoklu seçiciye ve k düğmesine basın. Otomatik • Daha fazla bilgi için bkz. “Mevcut Flaş Modları” (A51) • Birkaç saniye içinde k düğmesine basılmazsa, seçim iptal edilir.
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler Mevcut Flaş Modları U Otomatik Aydınlatma loş olduğunda flaş otomatik olarak patlar. V Oto. kırm. göz azaltma işlevi Portreler için en iyi seçimdir. Portrelerde flaşın neden olduğu kırmızı göz etkisini azaltır (A51). W Kapalı Flaş patlamıyor. X Dolgu flaşı Konu ne kadar parlak olursa olsun, flaş her çekimde patlar. Gölgeleri ve arkadan ışık alan konuları “doldurmak” (aydınlatmak) için kullanın.
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler Otomatik Zamanlamanın Kullanılması Otomatik zamanlama, kendiniz de dahil, grup resimleri çekmek için ve deklanşöre basıldığında titreşimi azaltmak için kullanılır. Otomatik zamanlama işlevini kullanırken, tripod kullanmanız önerilir. Fotoğraf makinesini dengelemek için bir tripod kullanırken, ayarlar menüsünde (A94) Titreşim azaltma özelliğini Kapalı olarak ayarlayın. 1 Çoklu seçicideki J (n otomatik zamanlama) düğmesine basın.
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler Makro Modunun Kullanılması Makro modunu kullanırken, fotoğraf makinesi objektife 1 cm kadar yakın olan konulara netleme yapabilir. Bu özellik çiçeklerin ve diğer küçük konuların yakın çekimlerini yaparken yararlıdır. 1 Çoklu seçici üzerindeki I (p makro modu) düğmesine basın. 2 Açık seçeneğini seçmek için çoklu seçicide H veya I düğmesine ve ardından k düğmesine basın. Makro modu • Birkaç saniye içinde k düğmesine basılmazsa, seçim iptal edilir.
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler Parlaklığın Ayarlanması (Pozlama Telafisi) Resim çekerken pozlama telafisini ayarlayarak, resmin genel parlaklığını ayarlayabilirsiniz. 1 Çoklu seçici üzerindeki K (o pozlama telafisi) düğmesine basın. 2 Bir telafi değeri seçmek için çoklu seçici H ya da I üzerine basın. Ayar “+” taraf “-” taraf Çekim Özellikleri “0.0“ 3 Açıklama Konuyu fotoğraf makinesi tarafından ayarlanan pozlamadan daha parlak yapar.
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler Varsayılan Ayarlar Listesi Her çekim modundaki varsayılan ayar aşağıda anlatılmıştır. • Sahne modu ile ilgili benzer bilgiler sonraki sayfada bulunabilir. Flaş modu (A50) Çekim modu 2 3 4 Makro modu (A53) Pozlama telafisi (A54) G (Kolay otomatik) mod U1 (A33) OFF OFF2 0.0 Özel efektler (A44) W OFF OFF 0.0 F (Akıllı portre) (A45) U3 OFF4 OFF2 0.0 A (Otomatik) mod (A47) U OFF OFF 0.0 U (otomatik) ve W (kapalı) seçilebilir.
Çoklu Seçici Kullanarak Ayarlanabilen Özellikler Sahne modundaki varsayılan ayarlar aşağıda anlatılmıştır. Otomatik zamanlama (A52) Flaş modu (A50) Çekim Özellikleri 1 2 3 4 5 56 Makro modu (A53) Pozlama telafisi (A54) b (A35) V OFF OFF1 0.0 c (A35) W1 OFF OFF1 0.0 d (A35) W1 OFF1 OFF1 0.0 e (A36) V2 OFF OFF1 0.0 f (A36) V3 OFF OFF1 0.0 Z (A37) U OFF OFF1 0.0 z (A37) U OFF OFF1 0.0 h (A37) W1 OFF OFF1 0.0 i (A37) W1 OFF OFF1 0.0 j (A37) W1 OFF OFF1 0.
d (Menü) Düğmesi (Çekim Modu) Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler Çekim menüsü çekim modundayken d düğmesine basılarak değiştirilebilir. Resim modu Beyaz dengesi Sürekli 15m 15 1010hPa ISO duyarlılığı 29m 0s AF alanı modu 970 Otmtk netleme modu Hızlı efektler Mevcut işlevler, çekim moduna göre değişir.
d (Menü) Düğmesi (Çekim Modu) Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler Çekim Menüsündeki Mevcut Seçenekler (A (Otomatik) Mod) Seçenek A Resim modu Beyaz dengesi Resimdeki renkleri gözle görülene en yakın olacak şekilde ayarlar. Otomatik (varsayılan ayar) çoğu aydınlatma tipi için kullanılabilse de, varsayılan ayar sonuçları tatmin edici değilse daha iyi sonuçlar elde etmek için gökyüzü E31 koşullarına veya ışık kaynağına uygun olan beyaz dengesi ayarını kullanabilirsiniz.
d (Menü) Düğmesi (Çekim Modu) Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler Akıllı Portre Menüsünde Bulunan Seçenekler Seçenek Açıklama A Resim modu Resimleri kaydederken resim boyutu ve resim kalitesi kombinasyonunu seçmenize olanak tanır. P 4608×3456 varsayılan ayardır. Ten yumuşatma Ten yumuşatma özelliğini etkinleştirir. Resimleri kaydetmeden önce fotoğraf E42 makinesi yüzdeki ten rengini yumuşatır. Uygulanan efektin derecesi seçilebilir. Normal varsayılan ayardır. Gülümseme zamanl.
Birlikte Kullanılamayan Özellikler Bazı özellikler diğer menü ayarları ile birlikte kullanılamaz. Kısıtlanmış işlev Seçenek Sürekli (A58) Çekim için Sürekli kullanıldığında, flaş kullanılamaz. Göz kırpma kontrolü (A59) Göz kırpma kontrolü Açık olarak ayarlandığında flaş kullanılamaz. Gülümseme zamanl. (A59) Gülümseme zamanl. seçildiğinde, otomatik zamanlama kullanılamaz. AF alanı modu (A58) Konuyu izleme seçildiğinde, otomatik zamanlama kullanılamaz.
Birlikte Kullanılamayan Özellikler Kısıtlanmış işlev Seçenek Açıklamalar Flaş patladığında Hareket algılama devre dışı kalır. Sürekli (A58) Ön çekim önbelleği, Sürekli Y: 120 fps, Sürekli Y: 60 fps veya Ardışık 16 çekim kullanıldığında, Hareket algılama kullanılamaz. ISO duyarlılığı (A58) ISO duyarlılığı Otomatik dışında bir ayara getirildiğinde, Hareket algılama devre dışı kalır. AF alanı modu (A58) Konuyu izleme seçildiğinde Hareket algılama devre dışı kalır.
Konuya Netleme Yapılması Netlemeyi ayarlamak için netleme alanı veya netleme aralığı, çekim moduna göre değişiklik gösterir. • Otomatik modda, çekim menüsünde AF alanı modu (A58) seçilerek netleme alanı ayarlanabilir. Yüz Tanıma İşlevinin Kullanılması Aşağıdaki ayarlarda, fotoğraf makinesi insan yüzlerine otomatik olarak netleme yapmak için yüz tanıma işlevini kullanır.
Konuya Netleme Yapılması B Yüz Tanıma İle İlgili Notlar • Makinenin yüzleri tespit etme yeteneği, konunun makineye doğru bakıp bakmadığı gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.
Konuya Netleme Yapılması Otomatik Netleme Çekim Özellikleri 64 Otomatik netleme aşağıdaki durumlarda beklenildiği gibi çalışmayabilir. Bazı nadir durumlarda, netleme alanı ve netleme göstergesi yeşil yanmasına rağmen konu netlenmeyebilir. • Konu çok karanlıksa • Çok farklı parlaklıklarda nesneler sahnede yer alıyorsa (örneğin, konunun arkasındaki güneş nesnenin çok koyu görünmesine neden oluyorsa).
İzleme Özellikleri İzleme Zoom İşlevi İzleme modunda büyütülecek resmi seçin ve zoom kontrolünü g (i) konumuna getirin. g (i) 15/05/2013 15:30 0004.JPG 15m 1010hPa f (h) 4/ 132 Resim tam çerçeve izleme modunda görüntülenir. Resim yakınlaştırılır. Ekran konum kılavuzu İşlev Büyütmenin ayarlanması İşlem f(h)/ g(i) Ekran konumunun taşınması Kesme Tam çerçeve izleme moduna dönüş C Açıklama Zoom 10× katına kadar artar.
Birkaç Resmin Görüntülenmesi (Küçük Resim İzleme ve Takvim Ekranı) İzleme modunda zoom kontrolünü f (h) konumuna getirin. Bu işlev aynı anda birkaç resmi görüntüleyerek istenen resmin bulunmasını kolaylaştıracaktır. f (h) 15/05/2013 15:30 0004.
İzlemek İçin Bazı Resim Tiplerinin Seçilmesi İzleme modu görüntülemek istediğiniz resimlerin tipine göre değiştirilebilir. Mevcut İzleme Modları Mod A Açıklama c İzle Tüm resimler resim tipi seçilmeksizin izlenir. Çekim modundan izleme moduna geçtiğinizde, bu mod seçilir. 30 h Sık kullanılan resimler Sadece bir albüme eklenmiş olan resimleri oynatır. Bu moda geçmeden önce, albüm klasörüne resimler eklenmelidir (A69, E5).
d (Menü) Düğmesi (İzleme Modu) Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler Resimleri tam çerçeve izleme modunda veya küçük resim izleme modunda görüntülerken, izleme menüsünü ayarlamak için d düğmesine basın (A8). Hızlı rötuş 15/05/2013 15:30 0004.JPG D-Lighting Büyüleyici rötuş Veri baskısı 15m 1010hPa 4 Baskı ayarları 132 Slayt gösterisi Koru Kullanılabilen işlevler, çekim moduna göre değişir.
d (Menü) Düğmesi (İzleme Modu) Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler Mevcut İzleme Menüleri Seçenek Açıklama A Hızlı rötuş1, 2 Kontrast ve doygunluğun arttırıldığı rötuşlu kopyalar yaratır. D-Lighting1, 2 Resmin karanlık kısımlarını aydınlatan arttırılmış parlaklığa ve kontrasta E16 sahip kopyalar yaratır. Büyüleyici rötuş1, 2 Yüzün ten rengini yumuşatır ve yüzü daha küçük, gözleri ise daha büyük gösterir.
d (Menü) Düğmesi (İzleme Modu) Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler 1 2 3 4 5 Bu işlev seçili olan resmi düzenlemek ve orijinal dosyadan ayrı bir dosya halinde kaydetmek için uygulanır. Bununla beraber, Kolay panorama veya 3D fotoğrafçılık kullanılarak çekilen resimlerin düzenlenemeyeceğini unutmayın. Düzenlenen resimlere rötuş yapılmasında da kısıtlama olduğunu unutmayın (E14). Bu işlev, yalnızca anahtar resmin görüntülendiği sekanstaki resimler için kullanılamaz.
d (Menü) Düğmesi (İzleme Modu) Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler Resim Seçmek için Ekranın Kullanılması Resim seçme ekranı aşağıdaki menülerde görüntülenir. Bazı menü öğeleri için sadece tek bir resim seçilebilirken, diğer menü öğelerinde birden fazla resim seçilebilir.
Fotoğraf Makinesinin Bir Televizyona, Bilgisayara veya Yazıcıya Bağlanması Fotoğraf makinesini bir televizyona, bilgisayara veya yazıcıya bağlayarak resimlerden aldığınız keyfi artırabilirsiniz. • Makineyi harici bir cihaza bağlamadan önce, kalan pil seviyesinin yeterli olduğundan emin olun ve makineyi kapatın. Bağlantı yöntemleri ve daha sonraki işlemlerle ilgili daha fazla bilgi için, bu belgeye ek olarak cihazla birlikte gelen belgelere de bakın.
ViewNX 2'nin Kullanılması ViewNX 2 resimleri aktarmanıza, görüntülemenize, düzenlemenize ve paylaşmanıza olanak sağlayan hepsi bir arada bir yazılım paketidir. ViewNX 2 CD-ROM'unu kullanarak ViewNX 2 programını yükleyin. Görüntüleme Alet Kutunuz ViewNX 2™ • İnternet bağlantısı gerekmektedir. Uyumlu İşletim Sistemleri Windows Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP İzleme Özellikleri ViewNX 2'nin Kurulması Macintosh Mac OS X 10.6, 10.7, 10.
ViewNX 2'nin Kullanılması 2 Kurulum penceresini açmak için, dil seçme iletişim kutusundan bir dil seçin. • İstenen dil yoksa, farklı bir bölge seçmek için Region Selection (Bölge Seçimi) seçeneğine basın ve sonra istenen dili seçin (Region Selection (Bölge Seçimi) düğmesi Avrupa'da piyasaya sürülmemiştir). • Kurulum penceresini görüntülemek için Next (İleri) seçeneğine tıklayın. 3 Yükleyiciyi başlatın.
ViewNX 2'nin Kullanılması Resimlerin Bilgisayara Aktarılması 1 Resimlerin bilgisayara nasıl kopyalanacaklarını seçin. Aşağıdaki yöntemlerden birini seçin: • Direkt USB bağlantısı: Fotoğraf makinesini kapatın ve bellek kartının makinenin içine yerleştirilmiş olduğundan emin olun. Birlikte verilen USB kablosunu kullanarak fotoğraf makinesini bilgisayara bağlayın ve makineyi açın.
ViewNX 2'nin Kullanılması 2 Resimleri bilgisayara aktarın. • Bağlanan fotoğraf makinesinin veya çıkartılabilen diskin adının Nikon Transfer 2'nin (1) “Options” (Seçenekler) başlık çubuğu üzerinde “Source” (Kaynak) olarak görüntülendiğini onaylayın. • Start Transfer (Aktarmayı Başlat) üzerine tıklayın (2). 1 AW110 2 • Varsayılan ayarlarda, bellek kartı üzerindeki tüm resimler bilgisayara kopyalanır. 3 Bağlantıyı sona erdirin.
Filmlerin Kaydedilmesi ve İzlenmesi Film Kaydetme Sadece b (e film kayıt) düğmesine basarak da film kaydı yapabilirsiniz. Renk tonları, beyaz dengesi ve diğer ayarlar durağan resim çekerken yapılan ayarlarla aynıdır. 1 Makineyi açın ve çekim ekranını görüntüleyin. • Film seçenekleri simgesi kaydedilen film türünü (A80) gösterir. • Film kaydederken bakış açısı (yani çerçeve içinde görünen alan), durağan resimlerinkinden daha dardır. Resim bilgisi (A94) Film çerçvsi+oto.
Film Kaydetme Film Kaydı Sırasında Netleme ve Pozlama • Film menüsünün Otmtk netleme modu (A80) ayarına göre netleme aşağıdaki şekilde film kaydı sırasında ayarlanabilir. - A Tek kare AF (varsayılan ayar): Film kaydını başlatmak için b (e film kayıt) düğmesine basıldığında netleme kilitlenir. - B Devamlı AF: Netleme, film çekimi sırasında dahi tekrar tekrar ayarlanır. • Otomatik netleme beklenildiği gibi çalışmayabilir (A64).
Film Kaydetme B Film Kaydı İle İlgili Notlar • Bir bellek kartına bir film kaydı yaparken, SD hız sınıfı Sınıf 6 veya üzeri olan bir bellek kartı tavsiye edilir (A19). Kartın aktarım hızı yavaşsa, film kaydı beklenmeyen şekilde sona erebilir. • Zoom kontrolü kullanımının sesi veya zoom, otomatik netleme, titreşim azaltma veya diyafram kontrolü modlarının sesleri parlaklık değiştiğinde kaydedilebilir. • Film kaydı yaparken ekranda aşağıdaki durumlar görülebilir.
d (Menü) Düğmesi (Film Menüsü) Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler Çekim ekranı M d düğmesi M e menü simgesini görüntüleyin (A9) Menü ekranını görüntülemek için çekim ekranındaki d düğmesine basın ve film menüsündeki aşağıdaki seçenekleri değiştirmek için D menü simgesini seçin.
Film İzleme 1 İzleme modunu seçmek için c (izleme) düğmesine basın. 15/05/2013 15:30 0004.MOV • Bir film seçmek için çoklu seçiciye basın. • Filmler, film seçenekleri simgesi ile ayırt edilebilir (A80). 22m16s 2 Bir filmi oynatmak için k düğmesine basın. Duraklatma Film İzleme Sırasında Yapılabilen İşlemler İzleme kontrol işlevleri ekranın üst kısmında görüntülenir.
GPS Kullanılması/Haritaların Görüntülenmesi GPS Veri Kaydının Başlatılması Fotoğraf makinesinin dahili GPS'i, GPS uydularından sinyaller alarak bulunduğu saati ve konumu belirler. Çekilecek resimlere konum bilgileri (enlem ve boylam) kaydedilebilir. GPS İşlevlerini Açın d düğmesi M z (GPS seçenekleri) menü sekmesi (A9) M GPS seçenekleri öğesine basın GPS işlevini kullanmadan önce Saat dilimi ve tarih (A94) ayarını doğru yapın.
GPS Veri Kaydının Başlatılması B GPS İle İlgili Notlar • GPS fonksiyonlarını kullanmadan önce, “<Önemli> Darbeye Dayanıklı, Su Geçirmez, Toz Geçirmez, Yoğuşma, GPS” (Axvi) bölümündeki “GPS Fonksiyonları İle İlgili Notlar” kısmını okuyun. • Konumlandırma işlemi ilk kez gerçekleştirildiğinde veya konumlandırmanın uzun bir süre gerçekleştirilmemiş olduğu bir durumda ya da pil değiştirildikten hemen sonra, konum bilgilerinin elde edilmesi birkaç dakika sürer.
GPS Veri Kaydının Başlatılması C GPS Sinyal Alım Göstergesi ve İlgilenilen Yerler (POI) Bilgileri • GPS sinyal alımı çekim ekranından kontrol edilebilir. GPS sinyal alımı - n: Dört veya daha fazla uydudan sinyaller alınır ve konumlandırma gerçekleştirilir. Konum bilgileri resmin üzerine kaydedilir. - o: Üç uydudan sinyaller alınır ve konumlandırma gerçekleştirilir. Konum bilgileri resmin üzerine kaydedilir. - z: Uydulardan sinyaller alınır ama konumlandırma yapılamaz.
Haritaların Görüntülenmesi Mevcut konum veya resim çekim yeri, makinenin dahili harita bilgileri kullanılarak ekranda görüntülenebilir. Haritayı görüntülemek için çekim modunda veya izleme modunda U (harita) düğmesine basın. Çekim Modu Kullanılırken Mevcut yeri ekranda görüntülemek için GPS seçenekleri menüsünün GPS seçenekleri bölümündeki GPS verilerini kaydet Açık olarak ayarlıyken çekim modunda U (harita) düğmesine basın.
Haritaların Görüntülenmesi İzleme Modu Kullanılırken Tam çerçeve ekranında z görüntüleyen bir resim seçilir ve U (harita) düğmesine basılırsa, resmin çekildiği yer ekranda görüntülenir. • Haritanın ve resim çekim yerinin görüntülenebilmesi için konum bilgilerinin izleme resmine kaydedilmiş olması gerekir. • Harita ölçeğini ayarlamak için, zoom kontrolünü (f (h)/ g (i)) kullanın. • Harita ekranını taşımak için çoklu seçicide H, I, J veya K düğmesine basın.
Yükseklik ve Derinlik Ölçerin Kullanılması Ekranda mevcut yerin yüksekliğini veya su derinliğini ve atmosfer basıncını görüntüleyebilir ve görüntülenen değeri çekilecek resimlerin üzerine kaydedebilirsiniz. • Verileri önceden düzeltmek için GPS seçenekleri menüsündeki Yüks./derinlik düzeltme öğesini kullanın. Fotoğraf makinesini sualtında kullanmadan önce, veriyi su yüzeyinde 0 m'ye ayarladığınızdan emin olun. Verileri sık sık ayarlarsanız, daha doğru bir yükseklik veya su derinliği görüntüleyebilirsiniz.
d (Menü) Düğmesi (GPS Seçenekleri Menüsü) Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler d düğmesi Mz (GPS seçenekleri) menü simgesine (A9) basın GPS seçenekleri menüsünü görüntülemek için menü ekranından z menü simgesini seçin, ardından aşağıdaki ayarları değiştirebilirsiniz. • GPS seçenekleri menüsü aynı zamanda harita görüntülenirken d düğmesine basılarak da görüntülenebilir.
d (Menü) Düğmesi (GPS Seçenekleri Menüsü) Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler Seçenek Açıklama A Günlük oluştur Günlük kaydı başladığında, ölçülen konum bilgileri ve yükseklik veya su derinliği bilgileri, önceden ayarlanmış bir süre dolana kadar Günlük aralığı için ayarlı aralıkta kaydedilir. • Konum bilgilerini kaydetmek için GPS seçenekleri menüsündeki GPS seçenekleri öğesinin GPS verilerini kaydet seçeneğini E62 Açık olarak ayarlayın.
d (Menü) Düğmesi (GPS Seçenekleri Menüsü) Kullanılarak Ayarlanabilen Özellikler Seçenek Açıklama A Pusula ekranı: Açık olarak ayarlandığında, fotoğraf makinesinin doğrultulduğu yön çekim ekranında görüntülenir. Ekran yukarıya dönük olduğunda, pusula göstergesi, kırmızı oku kuzeyi gösteren dairesel bir pusulaya dönüşür. Kapalı varsayılan ayardır. Pusula düzeltme: Pusula yönü doğru şekilde görüntülenmediğinde pusulayı düzeltir.
Wi-Fi (Kablosuz LAN) Özelliğinin Kullanılması Wi-Fi Kullanılarak Gerçekleştirilebilecek Fonksiyonlar Android OS veya iOS ile çalışan akıllı cihazınıza “Wireless Mobile Utility” özel yazılımını yükler ve fotoğraf makinesine bağlarsanız, aşağıdaki fonksiyonları gerçekleştirebilirsiniz. Take Photos (Resim Çek) Fotoğraf makinesinin çekim ekranını akıllı cihazınız üzerinde görüntüleyebilir ve fotoğraf makinesini uzaktan kumanda ile çalıştırabilirsiniz.
Akıllı Cihazın Fotoğraf Makinesine Bağlanması d düğmesi M z (ayar) menü simgesi (A9) M Wi-Fi seçenekleri M Wi-Fi ağı öğesine basın 1 Wi-Fi ağı öğesini seçmek için çoklu seçiciye ve k düğmesine basın. Wi-Fi seçenekleri Wi-Fi ağı SSID Doğrulama/şifreleme Şifre Kanal Alt ağ maskesi DHCP sunucusu IP adresi 2 Açık öğesini seçin ve k düğmesine basın. Wi-Fi ağı Açık Kapalı • SSID ve şifre görüntülenir. • Doğrulama/şifreleme Aç (varsayılan ayar) olarak ayarlandığında, şifre görüntülenmez.
Akıllı Cihazın Fotoğraf Makinesine Bağlanması Wi-Fi Bağlantısını Sonlandırmak İçin • Fotoğraf makinesini kapatın. • Akıllı cihaz üzerindeki Wi-Fi ayarını Kapalı olarak ayarlayın. B Wi-Fi Bağlantısı İle İlgili Notlar • Radyo dalgalarının yasak olduğu yerlerde Wi-Fi ağı ayarını Kapalı olarak yapın. • Fotoğraf makinesine bir bellek kartı takılı olmadığında, Wi-Fi özelliği kullanılamaz. Fotoğraf makinesine Eye-Fi kartı (E84) takıldığında, Wi-Fi özelliği kullanılamaz.
Genel Fotoğraf Makinesi Ayarları Ayarlar Menüsü d düğmesi M z (ayarlar) menü simgesine (A9) basın Ayarlar menüsünü görüntülemek için menü ekranından z menü simgesini seçin, ardından aşağıdaki ayarları değiştirebilirsiniz. Açılış ekranı Saat dilimi ve tarih Ekran ayarları Tarihi bas Titreşim azaltma Hareket algılama AF yardımcısı Açıklama A Açılış ekranı Güç açıldığında açılış ekranının görüntülenip görüntülenmeyeceğini ayarlar. Açılış ekranı resmi seçilebilir. Yok varsayılan ayardır.
Ayarlar Menüsü A Titreşim azaltma E74 Hareket algılama Fotoğraf makinesi çekim anında makinenin sallandığını veya konunun hareket ettiğini algılarsa, bulanıklığı azaltmak için otomatik olarak ISO duyarlılığını ve deklanşör hızını arttırır. Otomatik varsayılan ayardır. Fotoğraf makinesi herhangi bir titremeyi veya konunun hareketini algıladığında ve deklanşör hızını arttırdığında, r gösterge ışıkları yeşil yanar. • Bazı çekim modları ve ayarları kullanılırken, hareket algılanmaz.
Ayarlar Menüsü Seçenek Genel Fotoğraf Makinesi Ayarları 96 Açıklama A Dil/Language Makinenin ekran dilini değiştirir. E79 TV ayarları Televizyon bağlantısı için gereken ayarlar yapılır. • Fotoğraf makinesi bir ses/görüntü kablosuyla televizyona bağlı fakat televizyonda herhangi bir resim görüntülenmezken, televizyon ile uyumlu sinyal türüne göre Video modu seçeneğini NTSC veya PAL olarak ayarlayın. • HDMI ayarları seçilebilir.
Referans Bölümü Referans Bölümü fotoğraf makinesinin kullanılması ile ilgili detaylı bilgiler ve ipuçları verir. Çekim Kolay Panorama Özelliğinin Kullanılması (Çekim ve İzleme) ..........................................................E2 İzleme Sık Kullanılan Resimler Modu .....................................................................................................................E5 Otomatik Sıralama Modu..............................................................................................
Çekim Kolay Panorama Özelliğinin Kullanılması (Çekim ve İzleme) Kolay Panorama ile Resim Çekme Çekim ekranını görüntüle M A (çekim modu) düğmesi M b (üstten ikinci simge*) M K M p (Kolay panorama) * Seçilen son sahne modunun simgesi görüntülenir. b (portre) varsayılan ayardır. 1 Çekim mesafesini W Normal (180°) veya X Geniş (360°) olarak seçin ve k düğmesine basın. Kolay panorama • Fotoğraf makinesi manzara çekim konumunda tutulduğunda, resim Normal (180°) boyut (G × Y) aşağıdaki gibidir.
Kolay Panorama Özelliğinin Kullanılması (Çekim ve İzleme) 4 Çekime başlamak için makineyi dört yönden birine doğru dümdüz ve yavaşça hareket ettirin. • Fotoğraf makinesi panorama yönünü tespit ettiğinde, çekim başlar. • Geçerli çekim noktasını gösteren kılavuz görüntülenir. • Çekim noktasını gösteren kılavuz sona ulaştığında, çekim de sona erer.
Kolay Panorama Özelliğinin Kullanılması (Çekim ve İzleme) Kolay Panorama Özelliğinin Görüntülenmesi (Kaydırma) İzleme moduna geçin (A30), Kolay panorama ile kaydedilmiş resmi tam çerçeve izleme modunda gösterin ve k düğmesine basın. Fotoğraf makinesi tüm ekranı dolduran resmin kısa tarafını gösterir ve görüntülenen alanı otomatik olarak kaydırır. • Kolay panorama ile kaydedilmiş resimler için W veya X görüntülenir. 2011/05/15 15/05/2013 15:30 0004.JPG 4/ 132 • Resim panorama çekim yönünde kaydırılır.
İzleme Sık Kullanılan Resimler Modu Görüntülerinizi (filmler hariç) dokuz albüme ayırabilir ve sık kullanılan resimler olarak ekleyebilirsiniz (eklenen görüntüler kopyalanmaz ve taşınmaz). Albümlere görüntü ekledikten sonra, sık kullanılan resimler modunu kullanarak sadece eklenmiş olan görüntüleri oynatabilirsiniz. • Resimlerin bulunması, olaylara veya konu tiplerine göre ayrı ayrı albümlere eklendiklerinde daha kolay olur. • Aynı resim birden fazla albüme eklenebilir.
Sık Kullanılan Resimler Modu Albümdeki Resimlerin İzlenmesi c düğmesi (İzleme modu) M c düğmesi (A67) M h Sık kullanılan resimler öğesine basın Sık kullanılan resimler Bir albüm seçmek için çoklu seçiciyi kullanın ve sadece aynı albüme eklenmiş resimleri izlemek için k düğmesine basın. • Aşağıdaki işlemler albüm listesi ekranından gerçekleştirilebilir. - l (sil) düğmesi: Seçili albümdeki tüm resimleri siler. - d düğmesi: Albüm simgesini değiştirir (renk ve tasarım) Simge seç (E7).
Sık Kullanılan Resimler Modu Sık Kullanılanlar Albüm Simgesinin Değiştirilmesi c düğmesi (İzleme modu) M c düğmesi (A67) M h Sık kullanılan resimler M İstediğiniz albümü seçin M d öğesine basın 1 Bir simge rengi seçmek için çoklu seçicide J veya K düğmesine ve k düğmesine basın. Simge seç Geri 2 Bir simge seçmek için H, I, J veya K seçeneğine ve k düğmesine basın. Simge seç • Simge değişir ve ekran görünümü albümler listesi ekranına geri döner.
Otomatik Sıralama Modu Çekilen resimler otomatik olarak portre, manzara ve film gibi kategorilere ayrılır. c düğmesi (İzleme modu) M c düğmesi (A67) M F Otomatik sıralama öğesine basın Portreler Bir kategori seçmek için çoklu seçiciyi kullanın ve sonra seçilen kategorideki resimleri görüntülemek için k düğmesine basın. • Kategori seçim ekranı görüntülendiğinde aşağıdaki işlem gerçekleştirilebilir. - l (sil) düğmesi: Seçili kategorideki tüm resimleri siler.
Otomatik Sıralama Modu Otomatik Sıralama Modu Kategorileri Seçenek Açıklama Z Gülümseme Akıllı portre modunda (A45) gülümseme zamanl. Açık olarak ayarlıyken çekilen resimler Y Portreler A (otomatik) modunda (A47) yüz tanıma (A62) ile çekilmiş resimler Portre*, Gece portresi*, Parti/Kapalı mekan veya Arka plan aydınlatma* sahne modunda çekilen resimler (A34) Akıllı portre modunda (A45) gülümseme zamanl.
Tarihe Göre Sıralama Modu c düğmesi (İzleme modu) M c düğmesi (A67) M C Tarihe göre sıralama öğesine basın Bir tarih seçmek için çoklu seçiciyi kullanın ve ardından seçilen tarihte çekilmiş olan resimleri görüntülemek için k düğmesine basın. • Seçili tarihte çekilen ilk resim görüntülenir. • Çekim tarihi listesi ekranı görüntülendiğinde aşağıdaki işlemler gerçekleştirilebilir.
Bir Sekanstaki Resimlerin İzlenmesi Aşağıdaki sürekli çekim modunda çekilen görüntüler, her çekimde bir grup olarak (bu gruba “sekans” denir) kaydedilir.
Bir Sekanstaki Resimlerin İzlenmesi Bir Sekanstaki Resimlerin Silinmesi İzleme menüsünde Sekans ekran seçenekleri (E57) Sadece anahtar resim olarak ayarlıyken, l düğmesine basılırsa ve silme yöntemi seçilirse, aşağıdaki resimler silinir. • Bir sekans sadece anahtar resmiyle görüntülendiğinde: - Mevcut resim: Sekans seçildiğinde, sekanstaki tüm resimler silinir. - Seçilmiş resimleri sil: Seçili resimleri sil ekranında (A32) anahtar resim seçili olduğunda, sekanstaki tüm resimler silinir.
Durağan Resimleri Düzenleme Özellikleri Düzenleme Resimler aşağıdaki işlevleri kullanarak bu fotoğraf makinesi ile kolayca düzenlenebilir. Düzenlenen resimler, ayrı dosyalar olarak kaydedilir (E94). Düzenleme işlevi Uygulama Hızlı efektler (E41) Resimlere çeşitli efektler uygular. Hızlı rötuş (E16) Geliştirilmiş kontrast ve zengin renkler ile kolayca bir kopya yaratır.
Durağan Resimleri Düzenleme B Resim Düzenleme İle İlgili Notlar • Aşağıdaki resimler düzenlenemez. - Kolay panorama veya 3D fotoğrafçılık kullanılarak çekilen resimler - COOLPIX AW110 dışında bir fotoğraf makinesiyle çekilen resimler • Resimde herhangi bir yüz tespit edilmediğinde, büyüleyici rötuş işlevi uygulanamaz. • Veri baskısı işlevi sadece yükseklik veya su derinliği bilgisiyle beraber kaydedilmiş resimlerin düzenlenmesinde kullanılabilir.
Durağan Resimleri Düzenleme Hızlı Efektler: Resimlere Efekt Uygulama Aşağıdaki 24 tip efekt arasından seçilen efektler, e işaretli bir resme, bu resim tam çerçeve izleme modunda görüntülenirken uygulanabilir. Efekt sonuçları 2. adımda gösterilen ekrandan önizlenebilir. Efekt Açıklama Tablo, Fazla ışık, Oyuncak ftğrf makinesi efekti ve Az ışık Temel olarak rengi ayarlar ve resim için farklı bir görüntü oluşturur. Yumuşak, Balık gözü, Işıldama ve Minyatür efekti Çeşitli efektlerle resimleri işler.
Durağan Resimleri Düzenleme Hızlı Rötuş: Kontrastın ve Doygunluğun Geliştirilmesi Bir resim seçin (A30) M d düğmesi (A8) M Hızlı rötuş Ayar seviyesini seçmek için çoklu seçicide H veya I düğmesine ve sonra k düğmesine basın. Hızlı rötuş • Orijinal versiyon solda ve düzenlenmiş versiyon sağda görüntülenir. • İptal etmek için J düğmesine basın. • Hızlı rötuşlanan kopyalar ayrı dosyalar olarak kaydedilir ve izleme modunda görüntülenen s simgesinden tanınır (A12).
Durağan Resimleri Düzenleme Büyüleyici Rötuş: Yüzdeki ten Rengini Yumuşatır, Yüzü Daha Küçük ve Gözleri Daha Büyük Yapar Bir resim seçin (A30) M d düğmesi (A8) M Büyüleyici rötuş 1 Efekt tipini seçmek için çoklu seçici H ya da I ve sonra da k düğmesine basın. • Tümü: Yüzdeki ten rengini yumuşatır, yüzlerin daha küçük ve gözlerin daha iri görünmesini sağlar. • Ten yumuşatma: Yüzdeki ten rengini yumuşatır. • Bir onay ekranı görüntülenir ve resim yüze yakınlaşmış şekilde görüntülenir.
Durağan Resimleri Düzenleme Veri Baskısı: Elektronik Pusulayla Ölçülen Yükseklik ve Yön Gibi Bilgilerin Resimlere Basılması Bir resim seçin (A30) M d düğmesi (A8) M Veri baskısı Tamam seçeneğini seçmek için çoklu seçicide H veya I seçeneğine, ardından k düğmesine basın. • Resimlere kayıtlı yükseklik, su derinliği veya atmosfer basıncı, elektronik pusulanın ölçtüğü yön, tarih/zaman, eylem ve boylam resimlere basılacak bilgiler arasındadır (A12).
Durağan Resimleri Düzenleme Kes: Kesilmiş Kopya Yaratma İzleme zoom (A65) etkin durumda u görüntülenirken, sadece ekranda görünen kısmı içeren bir kopya oluşturun. 1 2 Kesilecek resmi büyütün (A65). Kompozisyonu genişletin ve kopyasını oluşturun. • Zoom oranını ayarlamak için zoom kontrolü işlevini g (i) veya f (h) konumuna getirin. • Yalnızca kopyalamak istediğiniz kısım ekranda görüntüleninceye kadar, resimler arasında gezinmek için çoklu seçicide H, I, J veya K düğmesine basın. 3 d düğmesine basın.
Fotoğraf Makinesinin Bir TV'ye Bağlanması (Resimlerin TV'de Görüntülenmesi) Resimleri bir televizyonda izlemek için fotoğraf makinenizi televizyona bağlayın. Televizyonunuzda bir HDMI konektörü varsa, resimlere bakmak için televizyonu piyasada bulunabilen bir HDMI kablosuyla fotoğraf makinesine bağlayabilirsiniz. 1 Fotoğraf makinesini kapatın. 2 Fotoğraf makinesinin televizyona bağlanması.
Fotoğraf Makinesinin Bir TV'ye Bağlanması (Resimlerin TV'de Görüntülenmesi) 3 Televizyonu video kanalına ayarlayın. • Bu konuda ayrıntılı bilgi almak için televizyonla birlikte verilen kullanım kılavuzuna bakınız. 4 Fotoğraf makinesini açmak için c düğmesini basılı tutun. • Makine, izleme moduna geçer ve kaydedilen resimler televizyonda görüntülenir. • Fotoğraf makinesi televizyona bağlıyken, ekran kapalı kalır. B Bir HDMI Kablosunun Bağlanması İle İlgili Notlar Bir HDMI kablosu birlikte verilmez.
Fotoğraf Makinesinin bir Yazıcıya Bağlanması (Direct Print) PictBridge uyumlu (F26) yazıcı kullanıcıları, fotoğraf makinesini doğrudan yazıcıya bağlayabilir ve bilgisayar kullanmaksızın resim baskısı alabilirler. Fotoğraf Makinesinin bir Yazıcıya Bağlanması 1 2 Fotoğraf makinesini kapatın. Yazıcıyı açın. • Yazıcı ayarlarını kontrol edin. 3 Fotoğraf makinesi ile birlikte verilen USB kablosunu kullanarak makineyi yazıcıya bağlayın. • Fişin doğru yerleştirildiğinden emin olun.
Fotoğraf Makinesinin bir Yazıcıya Bağlanması (Direct Print) Resimlerin Ayrı Ayrı Basılması Fotoğraf makinesini, doğru bir şekilde yazıcıya bağladıktan sonra (E22), aşağıdaki yöntemi izleyerek resimleri bastırın. 1 Bastırılacak olan resmi seçmek için çoklu seçiciyi kullanın ve k düğmesine basın. Seçilen resimleri bas 15/05/2013 No. 31 [ 32] • 6 küçük resim görüntülemek için zoom kontrolünü f (h) konumuna, tekrar tam çerçeve izleme moduna geçmek için ise g (i) konumuna getirin.
Fotoğraf Makinesinin bir Yazıcıya Bağlanması (Direct Print) Birden Fazla Resmin Bastırılması Fotoğraf makinesini, doğru bir şekilde yazıcıya bağladıktan sonra (E22), aşağıdaki yöntemi izleyerek resimleri bastırın. 1 Seçilen resimleri bas ekranı görüntülendiğinde, d düğmesine basın. • Baskı menüsünden çıkmak için d düğmesine basın. 2 Seçilen resimleri bas, Tüm resimleri bas veya DPOF baskı seçeneğini seçin ve k düğmesine basın.
Fotoğraf Makinesinin bir Yazıcıya Bağlanması (Direct Print) Tüm resimleri bas Dahili bellekte ya da bellek kartında saklanan tüm resimler her birinden bir adet olacak şekilde basılır. • Sağ tarafta gösterilen menü görüntülendiğinde Baskıyı başlat seçeneğini seçin ve bastırma işlemini başlatmak için k düğmesine basın. Tüm resimleri bas 18 baskı Baskıyı başlat İptal DPOF baskı Baskı ayarları seçeneğinde (E50) baskı sırası oluşturulan resimler basılabilir.
Fotoğraf Makinesinin bir Yazıcıya Bağlanması (Direct Print) C Kağıt Boyutu Kamera aşağıdaki kağıt boyutlarını desteklemektedir: Varsayılan (geçerli yazıcı için varsayılan kağıt boyutu), 3,5×5 in., 5×7 in., 100×150 mm, 4×6 in., 8×10 in., Mektup, A3, ve A4. Sadece mevcut yazıcı tarafından desteklenen boyutlar görüntülenir.
Filmler Filmlerin Düzenlenmesi Filmin Sadece İstenen Kısımlarının Çıkarılması Kaydedilen bir filmin istenen kısımları ayrı bir dosya olarak kaydedilebilir (p iFrame 540/30p ile kaydedilen filmler hariç) 1 Düzenlenecek olan filmi oynatın ve çıkartılacak olan kısmın başlangıç noktasında duraklatın (A81). 2 İzleme kontrol işlevindeki I seçeneğini seçmek için çoklu seçicideki J veya K düğmesini kullanın ve k düğmesine basın. • Film düzenleme ekranı görüntülenir.
Filmlerin Düzenlenmesi B Film Düzenleme İle İlgili Notlar • Fotoğraf makinesinin düzenleme işlemi sırasında kapanmasını önlemek için tam şarj olmuş bir pil kullanın. Pil seviyesi B iken film düzenlemesi yapılamaz. • Bir film düzenleme işlemiyle oluşturulduktan sonra, bir filmi ayıklamak için tekrar kullanılamaz. Başka bir aralığı ayıklamak için orijinal filmi seçin ve düzenleyin.
Menü Çekim Menüsü (A (Otomatik) Modu) Resim Modu (Resim Boyutu ve Kalitesi) Çekim ekranı M d düğmesi M A menü simgesi (A8) M Resim modu öğesini görüntüler Resimler kaydedilirken kullanılacak resim boyutu ve resim kalitesi (sıkıştırma oranı) kombinasyonunu seçebilirsiniz. Resim modu ayarı ne kadar yüksek olursa, basılabileceği boyut da o kadar büyük olur ve sıkıştırma oranı düşer, elde edilen resim kalitesi daha yüksek olur ancak kaydedilebilecek (E30) resim sayısı azalır.
Çekim Menüsü (A (Otomatik) Modu) Kalan Poz Sayısı Aşağıdaki tablo, 4 GB bellek kartında kaydedilebilecek yaklaşık resim sayısını listeler. JPEG sıkıştırması nedeniyle, bellek kartları aynı kapasiteye sahip olsalar ve resim kalitesi ile resim boyutu ayarları aynı olsa bile, resmin kompozisyonuna bağlı olarak gerçekte kaydedilebilen resimlerin sayısı önemli ölçüde farklılık gösterir. Buna ek olarak, kaydedilebilecek resim sayısı bellek kartının markasına bağlı olarak da değişiklik gösterir.
Çekim Menüsü (A (Otomatik) Modu) Beyaz Dengesi (Rengin Ayarlanması) Çekim ekranını A (Otomatik) modu (A47) M d düğmesi M A menü simgesi (A8) M Beyaz dengesi modunda görüntüler Bir nesneden yansıyan ışığın rengi, ışık kaynağının rengine bağlı olarak değişir. İnsan beyni ışık kaynağındaki renk değişikliklerine uyum sağlayabilmektedir ve bunun sonucunda beyaz nesneler ister gölgede, ister doğrudan güneş ışığı altında ya da yapay aydınlatma altında olsun beyaz olarak görünür.
Çekim Menüsü (A (Otomatik) Modu) Ön. Belirl. Byz Ayarının Kullanımı Alışılmadık ışık koşullarında (kırmızımsı ışığa sahip lambalar gibi) çekilen resimler normal ışık altında çekilmiş gibi gösterilmek istendiğinde kullanılır. Çekim sırasında kullanılan aydınlatma altında beyaz dengesi değerini ölçmek için aşağıdaki işlemi kullanın. 1 Çekim sırasında kullanılacak ışığın altına referans olarak kullanılmak üzere beyaz ya da gri renkte bir nesne yerleştirin.
Çekim Menüsü (A (Otomatik) Modu) Sürekli Çekim Çekim ekranını A (Otomatik) modu (A47) M d düğmesi M A menü simgesi (A8) M Sürekli modunda görüntüler Sürekli çekim ve BSS (En İyi Çekim Seçici) ayarlarını değiştirir. Seçenek Açıklama U Tek (varsayılan ayar) Deklanşöre her basıldığında bir resim çekilir.
Çekim Menüsü (A (Otomatik) Modu) Seçenek W Ardışık 16 çekim Açıklama Deklanşöre her tam basıldığında, fotoğraf makinesi saniyede yaklaşık 30 kare hızıyla 16 resim çeker ve onları tek resim olarak düzenler. • Resim modu L (2560 × 1920 piksel) olarak sabitlenmiştir. • Dijital zoom kullanılamaz. Ekranda (A10), Tek dışında geçerli bir ayarın simgesi görüntülenir. B • • • • Sürekli Çekim İle İlgili Notlar Netleme, pozlama ve beyaz dengesi her serinin ilk resminde belirlenen değerlere göre sabitlenir.
Çekim Menüsü (A (Otomatik) Modu) C Ön Çekim Önbelleği Ön çekim önbelleği seçiliyken deklanşöre 0,5 saniye veya daha uzun süre yarım basıldığında çekim başlar ve tam basılmadan önce çekilen resimler tam basıldıktan sonra çekilen resimlerle birlikte kaydedilir. Ön çekim önbelleğine en fazla 5 resim kaydedilebilir. Geçerli ön çekim önbelleği ayarı çekim sırasında bir simge ile gösterilir (A10). Deklanşöre yarım basıldığında ön çekim önbelleği yeşil yanar.
Çekim Menüsü (A (Otomatik) Modu) ISO Duyarlılığı Çekim ekranını A (Otomatik) modu (A47) M d düğmesi M A menü simgesi (A8) M ISO duyarlılığı modunda görüntüler ISO duyarlılığı arttığı ölçüde çekim yapmak için gereken ışık miktarı azalır. ISO duyarlılığı ne kadar yüksek olursa, çekilebilen konu o derece karanlık olur.
Çekim Menüsü (A (Otomatik) Modu) AF Alanı Modu Çekim ekranını A (Otomatik) modu (A47) M d düğmesi M A menü simgesi (A8) M AF alanı modu modunda görüntüler Netleme alanının, otomatik netleme için nasıl belirleneceğini ayarlayabilirsiniz. Seçenek a Yüz önceliği (varsayılan ayar) w Otomatik Açıklama Fotoğraf makinesi, bir yüzü otomatik olarak algılar ve netler (daha fazla bilgi için bkz. “Yüz Tanıma İşlevinin Kullanılması” (A62)).
Çekim Menüsü (A (Otomatik) Modu) Seçenek x Manuel y Merkez Açıklama Ekrandaki 99 alandan netleme konumunu manuel olarak seçin. Bu seçenek, hedef konunun oldukça sabit olduğu ve çerçevenin merkezinde bulunmadığı durumlar için uygundur. Netleme alanını konuya getirmek için, çoklu seçici H, I, J ya da K düğmesine basın ve resmi çekin. Netleme alanı • Aşağıdaki ayarları yapmak amacıyla, Seçilebilir alanlar netleme alanı seçimini geçici olarak iptal etmek için k düğmesine basın ve her ayarı düzenleyin.
Çekim Menüsü (A (Otomatik) Modu) Konuyu İzleme Özelliğinin Kullanılması Çekim ekranını A (Otomatik) modu (A47) M d düğmesi M A menü simgesi (A8) M AF alanı modu nda görüntüler Bu modu hareketli konuları fotoğraflarken seçin. Netleme yapılacak konuyu seçtikten sonra konu izleme başlar ve netleme alanı hareket ederek konuyu takip eder. 1 s Konuyu izleme seçeneğini seçmek için çoklu seçiciyi kullanın ve k düğmesine basın. • Ayarları değiştirdikten sonra d düğmesine basın ve çekim ekranına geri dönün.
Çekim Menüsü (A (Otomatik) Modu) B Konu İzleme İle İlgili Notlar • Dijital zoom kullanılamaz. • Bir konuyu kaydetmeden önce, zoom konumunu, flaş modunu veya menü ayarlarını yapın. Bir konu kaydedildikten sonra bunlardan biri değiştirilirse, konu iptal edilir. • Konunun çok hızlı hareket etmesi gibi, bazı koşullarda, makine çok sallandığında veya birbirine benzeyen çok sayıda konu olduğunda, makine bir konuyu kaydedemeyebilir ve izleyemeyebilir ya da farklı bir konuyu izleyebilir.
Çekim Menüsü (A (Otomatik) Modu) Hızlı Efektler Çekim ekranını A (Otomatik) modu (A47) M d düğmesi M A menü simgesi (A8) M Hızlı efektler modunda görüntüler Hızlı efektler fonksiyonunu etkinleştirir veya devre dışı bırakır. Seçenek Açıklama p Açık (varsayılan ayar) A (otomatik) modundayken, deklanşörü serbest bıraktıktan hemen sonra resimlere efektler uygulayabilirsiniz. • Daha fazla bilgi için bkz.
Akıllı Portre Menüsü Resim Modu (Resim Boyutu ve Kalitesi) Resim modu ile ilgili daha fazla bilgi için, A (otomatik) modunun Resim modu (E29) öğesine bakın. Ten Yumuşatma Çekim ekranını akıllı portre modunda (A45) görüntüler M d düğmesi M F menü simgesi (A8) M Ten yumuşatma Ten yumuşatma özelliğini etkinleştirir.
Akıllı Portre Menüsü Göz Kırpma Kontrolü Çekim ekranını akıllı portre modunda (A45) görüntüler M d düğmesi M F menü simgesi (A8) M Göz kırpma kontrolü Her resim çekildiğinde fotoğraf makinesi deklanşörü iki kez serbest bırakır. İki resim içinden, konunun gözlerinin açık olduğu resim kaydedilir. Seçenek Açıklama y Açık Göz kırpma önleyiciyi etkinleştirir. Açık seçili olduğunda flaş kullanılamaz.
Film Menüsü Film Seçenekleri Çekim ekranı M d düğmesi M e (Film) menü simgesi (A8) M Film seçenekleri seçeneğini görüntüler Kaydedilecek film tipini seçebilirsiniz. Fotoğraf makinesi, normal hızda filmler ve hızlı çekimde veya ağır çekimde oynatılabilecek HS (yüksek hız) filmler (E45) kaydedebilir. Resim boyutu ve bit hızı ne kadar yüksekse, resim kalitesi de o kadar yüksek olur ancak dosyanın büyüklüğü de artar.
Film Menüsü HS Film Kaydedilen filmler izlenirken, fotoğraf makinesi filmleri ağır çekimde veya hızlı çekimde oynatır. Daha fazla bilgi için bkz. “Yavaş Çekim veya Hızlı Çekim Filmler Kaydetme (HS Film)” (E46). Resim boyutu En boy oranı (yatay: dikey) Açıklama k HS 240/8× 320 × 240 4:3 Filmler normal hızdan 8× kat daha hızlı kaydedilir ve 1/8 hızda ağır çekim oynatılır.
Film Menüsü Maksimum Film Uzunluğu Aşağıdaki tablo, 4 GB bellek kartında kaydedilebilecek yaklaşık maksimum film uzunluğunu listeler. Bellek kartları aynı kapasiteye sahip olsalar ve film seçenekleri ayarı aynı olsa bile, resim kompozisyonu ve konunun hareketine bağlı olarak kaydedilebilecek maksimum film uzunluğunun ve dosya boyutunun farklı olabileceğini unutmayın. Ayrıca, kaydedilebilecek maksimum film uzunluğu bellek kartının markasına bağlı olarak da değişiklik gösterir.
Film Menüsü • Film menüsündeki HS metrajı ile aç Kapalı olarak ayarlandığında, film kaydı HS normal hızda başlar. Fotoğraf makinesinin ağır çekim veya hızlı çekim oynatma yapması gereken noktada, HS film kaydına geçmek için k düğmesine basın. 7m25s • Bir HS film, HS filmler için maksimum uzunluğa (E45) erişirse veya k düğmesine basılırsa, fotoğraf makinesi normal hızda film kaydına geçer. k düğmesine her basıldığında fotoğraf makinesi normal hızda film kaydı ile HS film kaydı arasında geçiş yapar.
Film Menüsü HS Metrajla Aç Çekim ekranı M d düğmesi M e (Film) menü simgesi (A8) M HS metrajı ile aç öğesini görüntüler HS filmler kaydedilirken, kaydının başlangıcında, ağır çekim veya hızlı çekim filmler kaydedilip kaydedilmeyeceğini seçin. Seçenek Açıklama Açık (varsayılan ayar) Kayıt başladığında HS filmler kaydedilir. Kapalı Kayıt başladığında normal hıza sahip filmler kaydedilir.
Film Menüsü Çekim Işığı Çekim ekranı M d düğmesi M e (Film) menü simgesi (A8) M Çekim ışığı öğesini görüntüler Film kaydı sırasında karanlık yerlerde kayıt yapmaya yardımcı olan film ışığını etkinleştirir veya iptal eder. Seçenek Açıklama Açık Film ışığı, filmler çekilirken aydınlatma için açılır. Kapalı (varsayılan ayar) Film ışığı kapanır.
İzleme Menüsü Resim düzenleme işlevi ile ilgili daha fazla bilgi için; (Hızlı rötuş, D-Lighting, Büyüleyici rötuş, Veri baskısı ve Küçük resim), bkz. “Durağan Resimleri Düzenleme” (E13). Baskı Ayarları (DPOF Baskı Komutu Oluşturma) c düğmesi (İzleme modu) M d düğmesi (A8) M Baskı ayarları öğesine basın Bir bellek kartına kaydedilmiş resimleri bastırmak için aşağıdaki yöntemlerden birini kullanmayı seçerseniz, basılacak resimler ve kopya sayısı bellek kartında önceden ayarlanabilir.
İzleme Menüsü 3 Çekim tarihinin ve çekim bilgilerinin de basılıp basılmayacağını seçin. Baskı ayarları İşlem tamam • Tarih öğesini seçin ve baskı ayarlarında tüm resimlerin üzerine çekim tarihlerini yazdırmak için k düğmesine basın. • Bilgi seçeneğini seçin ve baskı sırasındaki tüm resimlerin üzerine Tarih Bilgi resim bilgilerini (deklanşör hızı ve diyafram değeri) yazdırmak için k düğmesine basın. • İşlem tamam seçeneğini seçin ve baskı sırasını tamamlamak için k düğmesine basın.
İzleme Menüsü B Baskı Ayarları İle İlgili Notlar Sık kullanılan resimler modunda, otomatik sıralama modunda veya tarihe göre sıralama modunda bir baskı ayarları oluşturulduğunda, seçili albümdeki veya kategorideki resimlerden veya aynı çekim tarihine sahip resimlerden başka resimlerin basılmak üzere işaretlenmesi halinde aşağıda gösterilen ekran görüntülenir. • Mevcut baskı sırasına yeni bir baskı sırası ayarı eklemek için Evet seçeneğini seçin.
İzleme Menüsü Slayt Gösterisi c düğmesi (İzleme modu) M d düğmesi (A8) M Slayt gösterisi öğesine basın Dahili belleğe ya da bellek kartına kaydedilen resimleri otomatik slayt gösterisi şeklinde görüntüler. 1 Başlat seçeneğini seçmek için çoklu seçiciyi kullanın ve k düğmesine basın. Slayt gösterisi Başlat • Başlat öğesini seçmeden önce, aşağıdaki seçenekleri seçin ve ayarı Efektler değiştirmek için k düğmesine basın.
İzleme Menüsü Koru c düğmesi (İzleme modu) M d düğmesi (A8) M Koru öğesine basın Seçilen resimlerin kazara silinmesini önler. Resim seçim ekranından, bir resim seçin ve koruma ayarı veya iptali yapın. Daha fazla bilgi için bkz. “Resim Seçmek için Ekranın Kullanılması” (A71) Bununla birlikte, makinenin dahili belleğinin ya da bellek kartının formatlanmasının (E79) korumalı dosyaları kalıcı olarak sileceğini unutmayın. Korumalı resimler izleme modunda s simgesi ile ayırt edilebilirler (A12.
İzleme Menüsü Ses Notu c düğmesi (İzleme modu) M Bir resim seç M d düğmesi (A8) M Ses notu öğesine basın Resimlere sesli notlar eklemek için makinenin mikrofonunu kullanın. • Sesli notu olmayan bir resim için kayıt ekranı görüntülenirken, sesli notu olan bir resim için sesli not dinleme ekranı görüntülenir (tam çerçeve izleme modunda p ile işaretlenmiş bir resim). Sesli Notların Kaydedilmesi • k düğmesine basılı durumdayken sesli not maksimum 20 saniyeye kadar kaydedilebilir.
İzleme Menüsü Kopyala (Dahili Bellek ile Bellek Kartı Arasında Kopyalama) c düğmesi (İzleme modu) M d düğmesi (A8) M Kopyala öğesine basın Resimleri veya filmleri dahili bellekten bellek kartına kopyalar. 1 2 Kopyalamaekranındaki bir seçeneği seçmek için çoklu düğmeyi kullanın ve k düğmesine basın. Kopyala • Ftğrf mak.den karta: Dahili bellekten bellek kartına resim kopyalar. • Karttan ftğrf makinesine: Bellek kartından dahili belleğe resim kopyalar. Ftğrf mak.
İzleme Menüsü C Mesaj: “Bellekte resim yok” İzleme modu seçildiğinde, bellek kartında kayıtlı resim yoksa, Bellekte resim yok mesajı görüntülenir. Fotoğraf makinesinin dahili belleğinde kayıtlı resimleri bellek kartına kopyalamak için d düğmesine basın ve izleme menüsünden Kopyala seçeneğini seçin. C Daha Fazla Bilgi Daha fazla bilgi için bkz. “Dosya ve Klasör Adları” (E94).
GPS Seçenekleri Menüsü GPS Seçenekleri d düğmesi M z (GPS seçenekleri) menü sekmesi (A8) M GPS seçenekleri öğesine basın Seçenek Açıklama GPS verilerini kaydet Açık olarak ayarlandığında, GPS uydularından sinyaller alınır ve konumlandırma başlar (A82). • Kapalı varsayılan ayardır. A-GPS dosyasını güncelle A-GPS (GPS yardımı) dosyasını güncellemek için bir bellek kartı kullanılır. En son A-GPS dosyasının kullanılması, konum bilgilerini izlemek için gerekli olan süreyi kısaltabilir.
GPS Seçenekleri Menüsü A-GPS Dosyasının Güncellenmesi En son A-GPS dosyasını aşağıdaki web sitesinden indirin ve dosyayı güncellemek için kullanın. http://nikonimglib.com/agps3/ • COOLPIX AW110 için A-GPS dosyası sadece yukarıdaki web sitesinde mevcuttur. • A-GPS dosyasını güncellemek için, GPS verilerini kaydet verilerini Kapalı olarak ayarlayın. Açık seçiliyken A-GPS dosyası güncellenemez. 1 2 En son A-GPS dosyasını web sitesinden bilgisayara indirin.
GPS Seçenekleri Menüsü Mesafeyi Hesapla c düğmesi (İzleme modu) M Bir harita görüntüle (A85) M d düğmesi M z (GPS seçenekleri) menü simgesi (A8) M Mesafeyi hesapla öğesine basın Bu mevcut konumdan resimdeki çekim konumuna kadar olan veya iki resmin çekim konumları arasındaki doğrusal mesafeyi hesaplar. 1 Mesafeyi hesaplamak amacıyla hedefi seçmek için çoklu seçiciyi kullanın ve k düğmesine basın.
GPS Seçenekleri Menüsü İlgilenilen Yerler (POI) (Yer Adı Bilgilerinin Kaydedilmesi ve Görüntülenmesi) d düğmesi M z (GPS seçenekleri) menü sekmesi (A8) M İlgilenilen yerler (POI) öğesine basın POI (ilgilenilen yerler, yer adı bilgileri) ayarlarının nasıl yapılacağını gösterir. Seçenek Açıklama Gömülü POI Açık olarak ayarlandığında, çekilecek resimlerin üzerine yer adı bilgileri kaydedilir. • Kapalı varsayılan ayardır. • Yer adı bilgileri durağan bir resim veya bir film üzerine kaydedilebilir.
GPS Seçenekleri Menüsü Günlük Oluşturma (Hareket Bilgilerinin Günlüğünü Kaydetme) d düğmesi M z (GPS seçenekleri) menü sekmesi (A8) M Günlük oluştur öğesine basın Günlük kayıt işlemi başladığında, ön ayarlı bir süre geçinceye kadar ölçülen hareket bilgileri Günlük aralığı için seçili olan aralıklarla kaydedilir. • Kayıtlı günlük verisi kendisi tarafından kullanılamaz. Verileri kullanmak için günlük kaydını sonlandırıp bir bellek kartına kaydedin.
GPS Seçenekleri Menüsü 4 Günlük kaydı tamamlandığında, GPS seçenekleri menüsündeki Günlük oluştur seçeneğini kullanarak 1. adımda seçilmiş olan günlüğü sonlandırmak için çoklu seçiciyi kullanın ve k düğmesine basın. Günlük oluştur Tüm günlükleri başlat Tüm günlükleri sonlandır GPS günlüğünü başlat GPS günl. sonlandır Derinlik günlüğü başlat Derinlik günlüğ. sonlan. 5 Günlükleri kaydet seçeneğini seçin ve k düğmesine basın. • Günlük verileri bir bellek kartına kaydedilir.
GPS Seçenekleri Menüsü Günlüğü Göster d düğmesi M z (GPS seçenekleri) menü sekmesi (A8) M Günlüğü göster öğesine basın Günlük oluştur (E62) seçeneğini kullanarak bellek kartında saklı günlük kaydı verilerini kontrol edin veya silin. 1 2 Görüntülenecek günlüğü seçmek için çoklu seçiciyi kullanın ve k düğmesine basın. Günlüğü göster • GPS günlükleri: Konum bilgisine dair kayıtlı günlük verilerini görüntüler.
GPS Seçenekleri Menüsü Yükseklik/derinlik günlükleri seçildiğinde m / time 0 10 20 30 40 50 60 100 80 • Yükseklik bilgisi veya su derinliği bilgisi grafik üstünde gösterilir. • Zoom kontrolü g (i) işaretine doğru getirildiğinde, grafik büyütülür. Zoom kontrolü f (h) işaretine doğru getirildiğinde, grafiğin 26/05/2013 [2] 15:30 tamamı görüntülenir. • Grafik ekranını taşımak için, çoklu seçicide J veya K düğmesine basın. • k düğmesine basılarak başka bir resim seçilebilir.
GPS Seçenekleri Menüsü Elektronik Pusula d düğmesi M z (GPS seçenekleri) menü sekmesi (A8) M Elektronik pusula öğesine basın Seçenek Pusula ekranı Açıklama Açık olarak ayarlandığında, çekim ekranında bir pusula görüntülenir. • Kapalı varsayılan ayardır. • Fotoğraf makinesinin baktığı yön, ölçülen yön bilgilerine göre görüntülenir. • Ekran yukarıya dönük olduğunda, pusula göstergesi, kırmızı oku kuzeyi gösteren dairesel bir pusulaya dönüşür.
GPS Seçenekleri Menüsü B Elektronik Pusulanın Kullanımı ile İlgili Notlar • Fotoğraf makinesinin objektifi ileriye doğru baktığında, elektronik pusula görüntülenmez. • Bu makinedeki elektronik pusulayı dağcılık ve diğer uzmanlık gerektiren uygulamalarda kullanmayın. Görüntülenen bilgiler sadece genel kılavuzluk amaçlıdır. • Aşağıdaki objelerin yakınında yön doğru şekilde ölçülemeyebilir: mıknatıs, metal, elektrikli motor, elektrikli ev aleti veya elektrik kablosu.
Ayarlar Menüsü Açılış Ekranı d düğmesi M z menü simgesi (A8) M Açılış ekranı öğesine basın Fotoğraf makinesi açıldığında açılış ekranının ekranda görüntülenip görüntülenmemesine ilişkin seçim yapın. Seçenek Yok (varsayılan ayar) COOLPIX Resim seç Referans Bölümü E68 Açıklama Açılış ekranını görüntülemeden çekim veya izleme ekranını görüntüler. Çekim veya izleme ekranını görüntülemeden önce açılış ekranını görüntüler. Açılış ekranı olarak görüntülenmek üzere çekilmiş bir resim seçilir.
Ayarlar Menüsü Saat Dilimi ve Tarih d düğmesi M z menü simgesi (A8) M Saat dilimi ve tarih öğesine basın Seçenek Tarih ve saat Tarih biçimi Saat dilimi Açıklama Fotoğraf makinesinin saatini mevcut tarihe ve saate göre ayarlar. Tarih ve saat Tarih ve saati ayarlamak için çoklu seçiciyi kullanın. G A Y • Bir öğe seçin: K veya J düğmesine basın 15 05 2013 (aşağıdaki sıraya göre seçerek: G (gün) ➝ A (ay) ➝ Y (yıl) ➝ saat ➝ dakika). 10 15 • İçerikleri ayarlayın: H veya I düğmesine basın.
Ayarlar Menüsü Gidilecek Yerin Saat Diliminin Ayarlanması 1 Saat dilimi seçeneğini seçmek için çoklu seçiciyi kullanın ve k düğmesine basın. • Saat dilimi ekranı görüntülenir. Saat dilimi ve tarih Tarih ve saat Tarih biçimi Saat dilimi London, Casablanca 15/05/2013 15:30 2 x Gidilen yer seçeneğini seçin ve k düğmesine basın. • Ekranda görüntülenen tarih ve zaman seçili bölgeye göre değişiklik gösterir. Saat dilimi Yerel saat dilimi Gidilen yer Tokyo, Seoul 15/05/2013 23:30 3 K düğmesine basın.
Ayarlar Menüsü Ekran Ayarları d düğmesi M z menü simgesi (A8) M Ekran ayarları öğesine basın Seçenek Açıklama Resim bilgisi Çekim ve izleme modları sırasında ekranda görüntülenen bilgiler seçilir. Görüntü inceleme Açık (varsayılan ayar): Resim çekildikten hemen sonra ekranda görüntülenir ve ekran göstergesi çekim ekranına geri döner. Kapalı: Resim çekim sonrasında hemen görüntülenmez. Parlaklık Ekran parlaklığını seçmek için 5 ayardan birini seçin. 3 varsayılan ayardır.
Ayarlar Menüsü Çekim için İzleme için 15/05/2013 15:30 0004.JPG Kadraj kıl.+oto. bilgi 15m 1010hPa 29m 0s 970 Otomatik bilgi ile birlikte gösterilen bilgilere ek olarak, resimleri çerçevelemeye yardımcı olmak amacıyla kadraj kılavuz çizgileri görüntülenir. Ancak film kaydı yaparken görüntülenmez. 15m 1010hPa 4 132 Otomatik bilgi kısmındakiyle aynı bilgiler görüntülenir. 15/05/2013 15:30 0004.JPG Film çerçvsi+oto.
Ayarlar Menüsü Tarihi Bas (Resimlere Tarih ve Zamanın Basılması) d düğmesi M z menü simgesi (A8) M Tarihi bas öğesine basın Çekim tarihi ve saati çekim anında resimlere basılabilir. Bu bilgiler, tarih basmayı desteklemeyen yazıcılardan bile basılabilir (E51). 15/05/2013 Seçenek Açıklama f Tarih Tarih resimlerin üzerine basılır. S Tarih ve saat Tarih ve saat resimlerin üzerine basılır. k Kapalı (varsayılan ayar) Tarih ve saat resimlerin üzerine basılmaz.
Ayarlar Menüsü Titreşim Azaltma d düğmesi M z menü simgesi (A8) M Titreşim azaltma öğesine basın Durağan resimler veya filmler çekmek için titreşim azaltma ayarını belirleyin. Genelde zoom etkinken veya düşük deklanşör hızıyla çekim yaparken meydana gelen ve makine sarsıntısı olarak bilinen hafif el hareketinin neden olduğu bulanıklığı düzeltin.
Ayarlar Menüsü Hareket Algılama d düğmesi M z menü simgesi (A8) M Hareket algılama öğesine basın Durağan resimler çekerken makine sarsıntısının ve konunun hareket etmesinin etkilerini azaltmak için hareket algılamasını etkinleştirir. Seçenek U Otomatik (varsayılan ayar) k Kapalı Açıklama Fotoğraf makinesi bir konunun hareketini veya makine sarsıntısını algılarsa, ISO duyarlılığı arttırılır ve etkilerin azaltılması için deklanşör hızı arttırılır. Ancak, hareket algılama aşağıdaki durumlarda çalışmaz.
Ayarlar Menüsü AF Yardımcısı d düğmesi M z menü simgesi (A8) M AF yardımcısı öğesine basın Loş ışıkta otomatik netlemeye yardımcı olan AF yardımcı aydınlatmasını etkinleştirir veya devre dışı bırakır. Seçenek Açıklama Otomatik (varsayılan ayar) Işık loşsa AF yardımcı aydınlatması otomatik olarak yanar. Aydınlatma mesafesi, maksimum geniş açı konumunda yaklaşık 3,0 m, maksimum telefoto konumunda ise yaklaşık 3,0 m'dir.
Ayarlar Menüsü Ses Ayarları d düğmesi M z menü simgesi (A8) M Ses ayarları öğesine basın Aşağıdaki ses ayarları yapılır. Seçenek Açıklama Düğme sesi Aşağıdaki tüm ses ayarlarını Açık (varsayılan ayar) veya Kapalı olarak ayarlayın.
Ayarlar Menüsü İzleme Hareketle Kontrol d düğmesi M z menü simgesi (A8) M İzleme hareketle kontrol öğesine basın Seçenek Açıklama Açık (varsayılan ayar) Tam çerçeve izleme modunda fotoğraf makinesi sallanarak resim seçilebilir. Kapalı Resim, fotoğraf makinesi sallanarak seçilemez. B İzleme Hareketle Kontrol İle İlgili Not İzleme hareketle kontrol Açık olarak ayarlandığında, fotoğraf makinesinin yönü değiştirilse dahi görüntülenen resimler otomatik olarak döndürülmezler.
Ayarlar Menüsü Belleğin Formatlanması/Kartın Formatlanması d düğmesi M z menü simgesi (A8) M Belleği formatla/Kartı formatla öğesine basın Dahili belleği veya bellek kartını formatlar. Formatlama, dahili bellek ya da bellek kartındaki tüm verilerin daimi olarak silinmesine yol açar. Veriler silindikten sonra geri yüklenemezler. Formatlama işleminden önce önemli resimleri bilgisayara aktardığınızdan emin olun.
Ayarlar Menüsü TV Ayarları d düğmesi M z menü simgesi (A8) M TV ayarları öğesine basın Televizyon bağlantısı ayarlarını yapar. Seçenek Açıklama Video modu Televizyonunuza göre NTSC veya PAL arasından analog video çıkış sistemini seçin. HDMI HDMI çıkışı için Otomatik (varsayılan ayar), 480p, 720p ve 1080i arasından bir resim çözünürlüğü seçin. Otomatik ayarlandığında is set, bağlı TV için en uygun çıkış çözünürlüğü otomatik olarak 480p, 720p veya 1080i arasından seçilir.
Ayarlar Menüsü Göz Kırpma Uyarısı d düğmesi M z menü simgesi (A8) M Göz kırpma uyarısı öğesine basın Aşağıdaki çekim modlarında yüz algılama (A62) kullanırken kırpılan gözlerin algılanıp algılanmayacağına ilişkin seçim yapın.
Ayarlar Menüsü Wi-Fi Seçenekleri d düğmesi M z menü simgesi (A8) M Wi-Fi seçenekleri öğesine basın Fotoğraf makinesiyle akıllı bir cihazı bağlamak için Wi-Fi (kablosuz LAN) yapılandırın. Seçenek Açıklama Wi-Fi ağı Fotoğraf makinesiyle akıllı bir cihazı kablosuz olarak bağlarken, Wi-Fi ağı seçeneğini Açık olarak ayarlayın. Kapalı varsayılan ayardır. Daha fazla bilgi için bkz. “Wi-Fi (Kablosuz LAN) Özelliğinin Kullanılması” (A91). SSID SSID değiştirilir.
Ayarlar Menüsü Metin Girişi Klavyesinin Çalıştırılması SSID ve Şifre İçin Karakter Girişi • Alfanümerik karakterleri seçmek için H, I, J veya K seçeneğine basın. Seçili karakteri metin alanına girmek için k düğmesine basın ve imleci bir sonraki alana getirin. • İmleci girilen metinde hareket ettirmek için klavyedeki N veya O seçeneğini seçin ve k düğmesine basın. • Bir karakteri silmek için l düğmesine basın. • Ayarları uygulamak için klavyedeki P seçeneğini seçin ve k düğmesine basın.
Ayarlar Menüsü Eye-Fi Yüklemesi d düğmesi M z menü simgesi (A8) M Eye-Fi yüklemesi öğesine basın Seçenek Açıklama b Etkinleştir (varsayılan ayar) Fotoğraf makinesinde bir Eye-Fi kartı olduğunda, makine tarafından oluşturulan fotoğrafları önceden seçilen bir hedefe yükler. c Devre Dışı Bırak Resimler yüklenmez. B Eye-Fi Kartları İle İlgili Notlar • Etkinleştir seçili olsa dahi sinyal kuvveti yetersizse resimlerin yüklenmeyebileceğini unutmayın.
Ayarlar Menüsü Tümünü Sıfırla d düğmesi M z menü simgesi (A8) M Tümünü sıfırla öğesine basın Sıfırla seçildiğinde, fotoğraf makinesinin ayarları varsayılan değerlerine döndürülür. Açılır Menü Seçenek Flaş modu (A50) Otomatik zamanlama (A52) Makro modu (A53) Pozlama telafisi (A54) Varsayılan değer Otomatik OFF OFF 0.
Ayarlar Menüsü Seçenek AF alanı modu (E37) Otmtk netleme modu (E40) Hızlı efektler (E41) Varsayılan değer Yüz önceliği Tek kare AF Açık Film Menüsü Seçenek Film seçenekleri (E44) HS metrajı ile aç (E48) Otmtk netleme modu (E48) Çekim ışığı (E49) Rüzgar sesi azaltma (E49) Varsayılan değer d 1080P/30p Açık Tek kare AF Kapalı Kapalı GPS Seçenekleri Menüsü Seçenek GPS verilerini kaydet (E58) Mesafe birimleri (E59) Gömülü POI (E61) POI görüntüleme (E61) Detay seviyesi (E61) Günlük kaydı süresi (E62) Pusula e
Ayarlar Menüsü Seçenek Deklanşör sesi (E77) Hareket kontrol yanıtı (E77) İzleme hareketle kontrol (E78) Otomatik kapanma (E78) HDMI (E80) HDMI aygıt kontrolü (E80) HDMI 3D çıkışı (E80) Göz kırpma uyarısı (E81) Wi-Fi ağı (E82) SSID (E82) Doğrulama/şifreleme (E82) Şifre (E82) Kanal (E82) Alt ağ maskesi (E82) DHCP sunucusu IP adresi (E82) Eye-Fi yüklemesi (E84) Varsayılan değer Açık Orta Açık 1 dk. Otomatik Açık Açık Kapalı Kapalı NikonAW110xxxxxxxx (8 haneli seri numarası) Aç NikonCoolpix 6 255.255.255.
Ayarlar Menüsü Donanım Yazılımı Sürümü d düğmesi M z menü simgesi (A8) M Donanım yzlm srm öğesine basın Fotoğraf makinesindeki donanım yazılımı sürümünü görüntüler. COOLPIX AW110 Ver.X.
İlave Bilgiler Hata Mesajları Ekranda görüntülenen hata mesajları ile diğer uyarılar ve çözümleri aşağıdaki tabloda belirtilmektedir. Ekran A Neden/Çözüm O (yanıp sönüyor) Saat ayarlı değildir. Tarihi ve saati ayarlayın. E69 Pil deşarj olmuş. Pil bitmiştir. Pili değiştirin ya da şarj edin. 14, 16 Pil sıcaklığı yükseldi. Fotoğraf makinesi kapanacak. Pil sıcaklığı yükselmiştir. Fotoğraf makinesini kapatın ve kullanmaya devam etmeden önce pilin soğuması için bekleyin.
Hata Mesajları Ekran A Neden/Çözüm Kart formatlanmamış. Kart formatlansın mı? Evet Hayır Bellek kartı bu fotoğraf makinesinde kullanılmak üzere formatlanmamıştır. Formatlandığında bellek kartında kayıtlı tüm veriler silinmiştir. Kartta saklamak 18 istediğiniz herhangi bir veri varsa, Hayır seçeneğini seçin ve bellek kartını formatlamadan önce veriyi bir bilgisayara yedekleyin. Bellek kartını formatlamak için Evet seçeneğini seçin ve k düğmesine basın. Bellek dolu Bellek kartı dolu.
Hata Mesajları Ekran A Neden/Çözüm Çekim başarısız 3D fotoğrafçılık için ilk resim çekilemedi. • Yeniden çekmeyi deneyin. • Konunun hareket etmesi, konunun karanlık veya kontrastının düşük olması gibi bazı çekim koşullarında, resim çekilemeyebilir. İkinci resim çekilemedi 3D resim çekerken, ikinci resim ilk çekimden sonra başarılı bir şekilde çekilemiyor. • Yeniden çekmeyi deneyin.
Hata Mesajları Ekran A Neden/Çözüm Gidilecek yer geçerli saat diliminde. Gidilecek yer bulunulan yerle aynı saat dilimi içinde. Objektif hatası Objektif hatası oluştu. Makineyi kapatıp yeniden açın. Arıza devam ederse yetkili satıcınıza veya Nikon 21 yetkili servis temsilcinize danışın. Haberleşme hatası Yazıcı ile iletişim sırasında bir hata oluştu. Fotoğraf makinesini kapatın ve USB kablosunu yeniden takın. Sistem hatası Makinenin dahili devresinde arıza oluştu.
Hata Mesajları Ekran A Neden/Çözüm Pusula düzeltilemiyor Elektronik pusula doğru şekilde düzeltilemiyor. Dışarıda fotoğraf makinesi ile havada bir sekiz rakamı çizerken bileğinizi makineye bakacak şekilde ileri geri, bir yandan diğer yana veya yukarı aşağı hareket ettirin. Bellek kartı çıkartılmıştır. Wi-Fi artık devre dışıdır. Fotoğraf makinesi ve akıllı cihaz kablosuz olarak bağlandığında, akıllı cihazın saklama ortamı veya fotoğraf makinesinin bellek kartı çıkartılmıştır.
Dosya ve Klasör Adları Resimlere, filmlere ve sesli notlara aşağıdaki gibi dosya adları atanır. Dosya adı : DSCN0001.JPG (1) (2) (1) Tanımlayıcı (2) Dosya numarası (3) Uzantı (3) Makine ekranında gösterilmez.
Dosya ve Klasör Adları B Notlar • Resim veya ses dosyaları dahili belleğe veya bellek kartına (E56) veya bunlardan kopyalandığında, dosya adlandırma düzenleri aşağıda belirtildiği gibidir: - Seçilen resimler: Seçilen resimler kullanılarak kopyalanan dosyalar geçerli klasöre (veya bunların ardından gelen resimler için kullanılan klasöre) kopyalanır; burada kendilerine bellekteki en büyük numarayı takiben artan sıra ile dosya numaraları atanır.
Opsiyonel Aksesuarlar AC Adaptörü EH-62F (gösterildiği gibi bağlayın) AC adaptörü AC adaptörünün kablosunu AC adaptöründeki yuvanın içine tamamen sokun, sonra AC adaptörünü pil yuvasına yerleştirin. • AC adaptörünü kullanırken, pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağı kapanmıyor. AC adaptöründen kabloyu çekmeyin. Kablo çekilirse, fotoğraf makinesi ile güç kaynağı arasındaki bağlantı kesilir ve makine kapanır.
Teknik Notlar ve Dizin Ürünlerin Bakımı....................................................................................F2 Fotoğraf Makinesi ............................................................................................................................................ F2 Pil ........................................................................................................................................................................... F4 Pil Şarj Cihazı..............................
Ürünlerin Bakımı Fotoğraf Makinesi Bu Nikon ürününden uzun süre yararlanmak için kullanım ve saklama sırasında aşağıdaki önlemlere dikkat edin. Ürünleri kullanmadan önce “Güvenliğiniz İçin” (Avi - ix) ve “<Önemli> Darbeye Dayanıklı, Su Geçirmez, Toz Geçirmez, Yoğuşma, GPS“ (Ax - xvi) bölümünü baştan sona okuduğunuzdan ve uyarıları uyguladığınızdan emin olun. B Fotoğraf Makinesinin İçine Nem Girmemesine Dikkat Edin COOLPIX AW110, JIS/IEC koruma sınıfı 8 (IPX8) dengi su sızdırmazlığına sahiptir.
Ürünlerin Bakımı B Fotoğraf Makinesinin Soğuk Yerlerde Kullanılması İle İlgili Uyarılar • Bu fotoğraf makinesinin -10 °C'deki sıcaklıklarda çalışması onaylanmıştır. Fotoğraf makinesi dış yüzeyinde kar veya su damlaları ile bırakılırsa, boşlukların arasındaki kar veya su damlaları donabilir ve makinenin parçalarının çalışması zorlaşabilir. • –10 °C ila 0 °C arasındaki sıcaklıklarda, pillerin performansı (çekilen resim sayısı ve çekim süresi) geçici olarak düşer.
Ürünlerin Bakımı B Güç kaynağını veya bellek kartını çıkarmadan önce ürünü kapatın Asla makine açıkken veya resim kaydı ya da silinmesi sırasında pili çıkartmayın. Bu tür durumlarda elektriğin kesilmesi veri kaybına neden olabilir veya makine belleğinde veya iç devrelerde hasar oluşabilir. B Ekranla İlgili Notlar • Ekranlar ve elektronik vizörler çok yüksek hassasiyetle yapılmışlardır; piksellerin en az %99,99'u etkindir, en fazla %0,01'i eksik veya hatalıdır.
Ürünlerin Bakımı • Pil terminallerinin kirli olması makinenin çalışmasını engelleyebilir. Pil terminalleri kirlenirse, kullanmadan önce temiz ve kuru bir bezle silin. • Pil bir süre için kullanılmayacaksa fotoğraf makinesinin içine yerleştirin ve saklamak üzere çıkartmadan önce bitene kadar çalıştırın. Pil, 15 °C ila 25 °C arasındaki ortam sıcaklığına sahip serin bir yerde saklanmalıdır. Pili sıcak veya aşırı soğuk yerlerde saklamayın.
Ürünlerin Bakımı Bellek Kartları • • • • • Sadece Secure Digital bellek kartlarını kullanın. Bkz. “Onaylı Bellek Kartları” (A19). Bellek kartını kullanırken bellek kartı belgelerindeki uyarıları yerine getirdiğinizden emin olun. Bellek kartının üzerine etiket yapıştırmayın. Bilgisayar kullanarak bellek kartını formatlamayın. Başka bir cihazda kullanılan bir bellek kartı ilk kez kullanılacaksa, mutlaka bu fotoğraf makinesi ile formatlayın.
Makinenizin Bakımı Temizlik Objektif Objektifin cam kısımlarına parmağınızla temas etmekten kaçının. Toz ve tüyleri havalı fırçayla temizleyin (hava akışı sağlamak için hava pompalanan ucuna plastik top takılı küçük bir alet). Havalı fırça ile temizlenemeyen parmak izlerini, yağlı maddeleri ve diğer lekeleri yok etmek için, objektifi yumuşak bir bezle, objektifin ortasından başlayarak dışa doğru açılan dairesel hareketlerle dikkatlice silin. Objektifi sert bir şekilde veya sert bir materyalle silmeyin.
Makinenizin Bakımı Saklama Makine uzun bir süre kullanılmayacaksa pilleri çıkartın.
Sorun Giderme Fotoğraf makineniz beklenmedik bir şekilde çalışmamaya başlarsa, yetkili satıcınıza veya Nikon yetkili servis temsilcisine danışmadan önce aşağıdaki genel sorunlar listesini kontrol edin. Ayrıntılı bilgi için en sağdaki sütunda yer alan sayfa numaralarına bakın. • Daha fazla bilgi için bkz. “Hata Mesajları” (E89). Güç, Ekran, Ayar Sorunları Sorun A Neden/Çözüm – 21 Fotoğraf makinesi açık fakat yanıt vermiyor. • Kaydın bitmesini bekleyin. • Sorun devam ederse, fotoğraf makinesini kapatın.
Sorun Giderme Sorun A Neden/Çözüm 22, 94, E69 Kayıt tarihi ve saati doğru değil. • Fotoğraf makinesinin saati ayarlı değilse (“Tarih ayarlı değil” göstergesi çekim sırasında yanıp söner), durağan resimler “00/00/0000 00:00” saat damgası taşır ve filmler “01/01/2013 00:00” tarihlidir. Ayarlar menüsündeki Saat dilimi ve tarih seçeneğini kullanarak doğru saati ve tarihi ayarlayın. • Fotoğraf makinesinin saati örneğin kol saati gibi normal bir saat kadar doğru değildir.
Sorun Giderme Çekim Sorunları Sorun Neden/Çözüm A 72, 75, E20, E22 Çekim modu ayarlanamıyor. HDMI kablosunu veya USB kablosunu çıkarın. Resim çekilmez. • Fotoğraf makinesi izleme modundayken, A düğmesine, deklanşöre veya b (e film kayıt) düğmesine basın. • Menüler görüntülenirken d düğmesine basın. • Pil bitmiştir. • Flaş lambası yanıp sönüyorsa, flaş şarj oluncaya kadar bekleyin.
Sorun Giderme Sorun Neden/Çözüm A Dijital zoom kullanılamaz. • Ayarlar menüsünde Dijital zoom için Kapalı seçilidir. • Dijital zoom aşağıdaki çekim modlarıyla kullanılamaz. - Sahne modu Portre, Gece portresi, Gece manzarası, Arka plan aydınlatma iken HDR Açık, Kolay panorama, Evcil hayvan portresi, 3D fotoğrafçılık veya Sualtı olarak ayarlanmışsa. - Akıllı portre modu • Dijital zoom kullanımını kısıtlayan başka fonksiyonlar ayarlanmıştır. Resim modu kullanılmaz.
Sorun Giderme Sorun Resimler çok parlak. Neden/Çözüm Pozlama telafisini ayarlayın. A 54 V (otomatik kırmızı göz azaltma işlevi) veya Gece portresi sahne moduna ait “kırmızı göz azaltma özelliği ile dolgu flaş” uygulandığında, Fotoğraf Kırmızı gözden makinesindeki Kırmızı Göz Azaltma İşlevi, ender durumlarda kırmızı göz etkisinin etkilenmeyen alanlar da 36, 50 oluşmadığı alanlara da uygulanabilir. V (kırmızı göz azaltma işlevli otomatik) düzeltilir.
Sorun Giderme İzleme Sorunları Sorun Neden/Çözüm A Dosya izleme yapılamıyor. – • Bilgisayarda veya başka marka bir fotoğraf makinesinde dosyanın üzerine yazılmış veya dosya yeniden adlandırılmış. • COOLPIX AW110 dışındaki fotoğraf makineleriyle kaydedilen filmler izlenemez. 81 Bir sekans izlenemiyor. • COOLPIX AW110 dışındaki fotoğraf makineleriyle sürekli olarak çekilen resimler – bir sekans olarak izlenemez • Sekans ekran seçenekleri ayarını kontrol edin.
Sorun Giderme Sorun Kaydedilmiş resimler otomatik sıralama modunda görüntülenmiyor. Nikon Transfer 2, fotoğraf makinesi bir bilgisayara bağlandığında çalışmaya başlamıyor. Neden/Çözüm A • İstenen resim görüntülenmekte olan kategoriden başka bir kategoride sıralanmıştır. • COOLPIX AW110 dışındaki fotoğraf makineleriyle kaydedilen görüntüler ve Kopyala seçeneği kullanılarak kaydedilen görüntüler otomatik sıralama modunda görüntülenemez.
Sorun Giderme GPS Sorun A Neden/Çözüm • Bazı çekim ortamlarında fotoğraf makinesi yeri belirleyemez. Bir GPS özelliğini 83 kullanmak için, makineyi mümkün olduğunca açık havada çekin. Yer belirlenemiyor veya • İlk kez konumlandırma yaparken veya yaklaşık iki saat boyunca 83 zaman alıyor. konumlandırma yapılamazsa, konumlandırma bilgilerini almak birkaç dakika sürebilir. Çekilen resimler üzerine Çekim ekranında z veya y görüntülendiğinde, konum bilgisi kaydedilmez.
Sorun Giderme Sorun A Neden/Çözüm Yükseklik/derinlik ölçer Açık olarak ayarlandığında bile, yükseklik veya derinlik ölçer görüntülenemiyor. Yükseklik/derinlik ölçer Açık olarak ayarlandığında bile, yükseklik veya derinlik ölçer aşağıdaki durumlarda görüntülenmiyor.
HARİTA VERİLERİ VE LOKASYON ADI VERİLERİ İÇİN KULLANICI LİSANS SÖZLEŞMESİ Bu dijital fotoğraf makinesinde depolanan harita verileri ve lokasyon adı verileri (“Veriler”) sadece kişisel, kurum içi kullanımınız için sunulur ve yeniden satılamaz. Veriler telif hakkı ile korunur ve bir tarafta sizin tarafınızdan ve diğer tarafta Nikon Corporation (“Nikon”) ile lisansörleri (bunların lisansörleri ve tedarikçileri dahil) tarafından kabul edilen aşağıdaki şart ve koşullara tabidir.
HARİTA VERİLERİ VE LOKASYON ADI VERİLERİ İÇİN KULLANICI LİSANS SÖZLEŞMESİ Amir Yasa. Yukarıdaki şart ve koşullar (i) kanun hükümleri ile olan ihtilafını veya (ii) açıkça dışlanan Uluslararası Satım Sözleşmelerine İlişkin Birleşmiş Milletler Antlaşması'nı yürürlüğe koymaksızın Japon yasalarına tabi olacaktır; Japon yasalarının Verileri edindiğiniz ülkede bu Sözleşme için herhangi bir nedenle geçerli kabul edilmemesi koşuluyla, işbu Sözleşme Verileri edindiğiniz ülkenin yasalarına tabi olacaktır.
HARİTA VERİLERİ VE LOKASYON ADI VERİLERİ İÇİN KULLANICI LİSANS SÖZLEŞMESİ Lisanslı yazılım telif hakkı sahiplerine notlar • Japonya hariç harita verileri ve lokasyon verileri © 2012 ZENRIN CO., LTD. All rights reserved. Bu servis ZENRIN CO., LTD. harita ve POI verilerini kullanır. “ZENRIN” is a registered trademark of ZENRIN CO., LTD. • Japonya hariç harita verileri ve lokasyon verileri © 1993-2012 NAVTEQ. All rights reserved. NAVTEQ Maps is a trademark of NAVTEQ.
HARİTA VERİLERİ VE LOKASYON ADI VERİLERİ İÇİN KULLANICI LİSANS SÖZLEŞMESİ Canada This data includes information taken with permission from Canadian authorities, including © Her Majesty, © Queen’s Printer for Ontario, © Canada Post, GeoBase , © Department of Natural Resources Canada. All rights reserved. Mexico Fuente: INEGI (Instituto Nacional de Estadística y Geografía.) United States © United States Postal Service 2012.
Teknik Özellikler Nikon COOLPIX AW110 Dijital Fotoğraf Makinesi Türü Etkin piksel sayısı Görüntü sensörü Objektif Odak uzaklığı f değeri Yapısı Dijital zoom büyütme oranı Titreşim azaltma Hareket bulanıklığını azaltma Otomatik netleme (AF) Netleme aralığı Netleme alanı seçimi Ekran Çerçeve alanı (çekim modu) Çerçeve alanı (izleme modu) Saklama Ortam Dosya sistemi Teknik Notlar ve Dizin Dosya formatları F22 Kompakt dijital fotoğraf makinesi 16,0 milyon 1/2,3-inç CMOS tipi; yaklaşık 16,79 milyon toplam pi
Teknik Özellikler Resim boyutu (piksel) ISO duyarlılığı (Standart çıkış duyarlılığı) Pozlama Ölçüm modu Pozlama kontrolü Deklanşör Hız Diyafram Mesafe Otomatik zamanlama Flaş Mesafe (yaklaşık) (ISO duyarlılığı: Otomatik) Flaş kontrolü Arayüz Veri aktarma protokolü Video çıkışı HDMI çıkışı I/O (Giriş / Çıkış) terminali • • • • • • • 16M (Yüksek) 16M 8M 4M 2M VGA 16:9 12M 4608×3456P 4608×3456 3264×2448 2272×1704 1600×1200 640×480 4608×2592 • ISO 125-1600 • ISO 3200 (Otomatik modu kullanıldığında mevcutt
Teknik Özellikler Elektronik pusula GPS Barometre Yükseklik ölçer Derinlik ölçer Desteklenen diller Güç kaynakları Pil ömrü1 Durağan resim Film kaydı (kayıt için gerçek pil ömrü)2 Sehpa soketi Boyutlar (G × Y × D) Ağırlık Çalışma ortamı Sıcaklık Nem Su geçirmez Toz geçirmez Darbeye dayanıklı Teknik Notlar ve Dizin F24 16 ana yön noktası (3 akslı hız sensörünü kullanarak konum düzeltme, sapan açının otomatik olarak düzeltilmesi ve otomatik ofset ayarı) Alıcı frekansı 1575,42 MHz (C/A kodu), jeodetik sis
Teknik Özellikler • Aksi belirtilmediği takdirde, tüm rakamlar Camera and Imaging Products Association (CIPA) (Fotoğraf Makinesi ve Görüntüleme Ürünleri Birliği) standartları tarafından belirlendiği üzere tamamen dolu bir pile ve 23 ±3 °C'lik ortam sıcaklığına göredir. 1 2 3 Fotoğraf makinesinin pillerinin dayanıklılığının ölçülmesi için rakamlarda Camera and Imaging Products Association (CIPA) (Fotoğraf Makinesi ve Görüntüleme Ürünleri Birliği) standartları temel alınmıştır.
Teknik Özellikler Şarj edilebilir Li-ion pil EN-EL12 Türü Şarj edilebilir lityum-iyon pil Nominal kapasite DC 3,7 V, 1050 mAh Çalışma sıcaklığı 0 °C - 40 °C Boyutlar (G × Y × D) Yaklaşık 32 × 43,8 × 7,9 mm Ağırlık Yaklaşık 22,5 g (terminal kapağı hariç) Pil Şarj Cihazı MH-65 Nominal giriş AC 100 - 240 V, 50/60 Hz, 0,08 - 0,05 A Nominal çıkış DC 4,2 V, 0,7 A Desteklenen şarj edilebilir pil Şarj Edilebilir Li-ion Pil EN-EL12 Şarj süresi Şarj tamamen bitmişse yaklaşık 2 sa 30 dk Çalışma sıca
Teknik Özellikler AVC Patent Portfolio License Bu ürün AVC standardıyla (“AVC video”) uyumlu olarak kişisel ve ticari olmayan tüketici kullanımı için (i) video şifrelemek ve/veya kişisel veya ticari olmayan bir eylemde yer alan tüketici tarafından şifrelenmiş ve/veya (ii) AVC video sağlama lisansı bulunan bir video sağlayıcıdan alınmış AVC videoyu deşifre etmek için AVC Patent Portfolio License altında lisanslanmıştır. Başka hiçbir kullanım için lisans verilmez veya uygulanmaz. Ek bilgi için bkz.
Dizin Semboller R 42 F Akıllı portre modu 45 A Çekim modu düğmesi 24 b (e film kayıt) düğmesi 77 m Flaş modu 49, 50 f Geniş 27 V Hareket düğmesi 7 U Harita düğmesi 85 c İzleme düğmesi 30 i İzleme zoom işlevi 65 G Kolay Otomatik Mod 33 h Küçük resim ekranı 66 p Makro modu 49, 53 d Menü düğmesi 8, 57, 68, 80, 88, 94 A Otomatik Mod 47 F Otomatik Sıralama Modu 67, E8 n Otomatik zamanlama/Gülümseme zamanlayıcı/ Uzaktan kumanda 49, 52 o Pozlama telafisi 49, 54 C Sahne modu 34 k Seçeneği uygulama düğmesi 4 h Sık k
Dizin D-Lighting 69, E16 Dolgu flaşı 51 Donanım yzlm srm 96, E88 Dosya adı E94 DPOF yazıcı E25 DSCN E94 Durağan resimlerin ayıklanması 81 Düğme sesi 95, E77 E Ekran 10, F7 Ekran ayarları 94, E71 Ekran parlaklığı 94, E71 Elektronik pusula 90, E66 En iyi çekim seçici 38, 58, E33 Evcil hayvan portresi O 41 Eye-Fi yüklemesi 96, E84 F Film çerçevesi E72 Film düzenleme E27 Film ışığı 80, E49 Film izleme 81 Film kaydetme 77 Film modu 77 Film özel ayarı modu 77 Film seçenekleri 80, E44 Film uzunluğu E46 Filtre ad
Dizin Kes E19, E27 Kırmızı göz azaltma işlevli otomatik 51 Klasör adı E94 Kolay panorama 40, E2 Konuyu izleme 58, E38, E39 Koru 69, E54 Kumsal Z 37 Küçük resim 69, E18 Küçük resim izleme 66 L Lityum iyon şarj edilebilir pil 14 M Makine askısı için delik 6 Makro modu 53 Manzara c 35 Mesafe birimleri 88, E59 Mesafeyi hesapla 88 Mikrofon 77, E55 Müze l 38 N Netleme 28, 58, E37, E40, E48 Netleme alanı 28, E37 Netleme kilidi 63 O Teknik Notlar ve Dizin Objektif F7, F22 Odak uzaklığı F22 Opsiyonel aksesuarl
Dizin Sık kullanılan resimler modu 67, E5 Sık kullanılanlardan çıkarma 69, E6 Sıkıştırma oranı E29 Silme 31, 81, E12, E55 Siyah beyaz kopya n 39 Slayt gösterisi 69, E53 Spor d 35 SSCN E94 Sualtı C 43 Sürekli 58, E33 Ş Şarj Cihazı 14 Şarj edilebilir pil 14 T Takvim ekranı 66 Tam çerçeve izleme 30 Tanımlayıcı E94 Tarih ve saat 22, E69 Tarihe göre sıralama modu 67, E10 Tarihi bas 94, E73 Tek E33 Tek Kare AF 58, 80, E40, E48 Tele 27 Ten yumuşatma 46, 59, E42 Titreşim azaltma 95, E74 Tümünü sıfırla 96, E85 TV
SERVİS İSTASYONLARI Karfo Karacasulu Dış Tic. A.Ş. Ebusuut Cad. No:41 34110 Sirkeci İstanbul Tel: 0212 4556767 Faks: 0212 5206716 Prizma Görsel Ürünler Tamir ve Bakım Servisi 850 Sok. No:9 Kat:1 D:106 Kemerplaza İş Merkezi Kemeraltı İzmir Tel: 0232 4413585 Faks: 0232 4462088 Karfo Karacasulu Dış Tic. A.Ş. Aşağı Öveçler Mah 1314. Cad. No:17 D:3 Çankaya Ankara Tel: 0312 4722127 Faks: 0312 4722125 Karfo Karacasulu Dış Tic. A.Ş. Kızılsaray Mah. 72. Sok.