RO6713 Manual de utilizare pentru notebook PC 12.
Cuprins Cuprins.................................................................................................................... 2 Capitolul 1: Prezentarea Notebook PC Despre acest Manual de utilizare.................................................................. 6 Note pentru acest manual............................................................................... 6 Precauţii referitoare la siguranţă....................................................................
Indicatoare de stare..........................................................................................46 Capitolul 4: Utilizarea Notebook PC Dispozitiv de indicare......................................................................................50 Utilizarea touchpad-ului...............................................................................51 Ilustraţii pentru utilizarea touchpad-ului................................................52 Îngrijirea touchpad-ului...........................
Declaraţii şi declaraţii referitoare la siguranţă................................... A-22 Declaraţia Comisiei federale de comunicaţii.................................... A-22 Declaraţia de atenţionare asupra expunerii la frecvenţa radio (RF) a FCC....................................................................................................... A-23 Declaraţie de conformitate(Directiva R&TTE 1999/5/CE)............. A-23 Marcaj CE...........................................................................
Manual de utilizare pentru notebook PC 1 Prezentarea Notebook PC
Despre acest Manual de utilizare Citiţi Manualul de utilizare al Notebook PC. Acest Manual de utilizare furnizează informaţii asupra diverselor componente ale Notebook PC şi a modului de utilizare al acestora. Mai jos sunt prezentate secţiunile principale ale acestui Manual de utilizare: 1. Prezentarea Notebook PC Vă prezintă Notebook PC şi acest Manual de utilizare. 2. Cunoaşterea părţilor Vă furnizează informaţii asupra componentelor Notebook PC. 3.
Precauţii referitoare la siguranţă Următoarele precauţii referitoare la siguranţă vor creşte durata de viaţă a Notebook PC. Respectaţi toate precauţiile şi instrucţiunile. Cu excepţia activităţilor descrise în acest manual, realizaţi toate activităţile de service prin intermediul personalului calificat. Deconectaţi cablul de alimentare cu CA şi îndepărtaţi bateria înainte de realizarea curăţării.
TEMPERATURA SIGURĂ: Acest notebook PC ar trebui utilizat numai în medii cu temperaturi cuprinse între 5°C (41°F) şi 35°C (95°F). PUTEREA NOMINALĂ DE INTRARE: Consultaţi eticheta pe care este înscrisă puterea nominală, din partea de jos a Notebook PC şi asiguraţi-vă că adaptorul dumneavoastră de putere este conform cu puterea nominal. NU transportaţi sau acoperiţi un Notebook PC pornit cu orice materiale care vor reduce circulaţia aerului, ca de exemplu o sacoşă.
Avertisment privind presiunea acustică Avertisment: Presiunea acustică excesivă datorată ascultării la căşti poate provoca deteriorarea sau pierderea auzului. Reglaţi volumul şi egalizatorul pentru sunet la valorile medii, pentru că în caz contrar tensiunea de ieşire va creşte, crescând astfel şi nivelul presiunii acustice.
Acoperiţi Notebook PC-ul dumneavoastră Cumpăraţi o geantă pentru transport pentru a proteja Notebook PC de murdărie, apă, şocuri şi zgârieturi. Încărcaţi bateriile Dacă intenţionaţi să utilizaţi alimentarea cu baterii, asiguraţi-vă că încărcaţi complet bateriile şi orice alte baterii opţionale înainte de a pleca în călătorii lungi. Amintiţi-vă că adaptorul pentru alimentare încarcă bateriile atâta timp cât este conectat la calculator şi la o sursă de CA.
Pregătirea Notebook PC-ului dumneavoastră Acestea sunt numai nişte instrucţiuni rapide pentru utilizarea Notebook PC.
Deschiderea panoul de afişare LCD 1. Ridicaţi cu atenţie panoul de afişaj cu degetul mare. 2. Basculaţi încet înainte sau înapoi panoul de afişaj până obţineţi un unghi de vizualizare confortabil. OFF ON Pornirea alimentării 1. Apăsaţi şi eliberaţi butonul de alimentare amplasat sub panoul de afişaj LCD. 2. Utilizaţi [Fn]+[F5] sau [Fn]+[F6] pentru a regla luminozitatea ecranului LCD.
2 Cunoaşterea părţilor
Partea superioară Tastatura va fi diferită, în funcţie de zonă.
1 Indicator cameră Indicatorul camerei arată când camera integrată este utilizată. Buton comutator capac 2 3 Butonul comutator pentru capac permite deschiderea şi închiderea capacului protector al camerei. Glisaţi comutatorul spre stânga pentru a închide capacul camerei. Glisaţi comutatorul spre dreapta pentru a deschide capacul camerei. Cameră Camera încorporată permite realizarea de fotografii şi înregistrarea de clipuri video.
6 7 8 Comutator de putere Butonul de alimentare vă permite să PORNIŢI şi să OPRIŢI notebook-ul PC şi să recuperaţi notebook-ul din starea STD. Apăsaţi pe buton o dată pentru PORNIREA şi o dată pentru OPRIREA notebook-ului PC. Butonul de alimentare funcţionează numai când ecranul este deschis. Taste rapide Tastele rapide vă permit să lansaţi aplicaţiile utilizate frecvent prin simpla apăsare a unui buton.Detaliile sunt descrise în secţiunea 3.
Partea inferioară 1 2 3 4 5 ATENŢIE! Partea inferioară a Notebook PC se poate încălzi foarte mult. Aveţi grijă când manipulaţi Notebook PC în timp ce acesta funcţionează sau a fost utilizat recent. Temperaturile ridicate sunt normale în timpul încărcării sau al funcţionării. Nu utilizaţi pe suprafeţe moi, ca de exemplu paturi sau canapele care pot bloca orificiile de aerisire. NU AŞEZAŢI NOTEBOOK PC PE GENUNCHI SAU PE ALTE PĂRŢI ALE CORPULUI PENTRU A EVITA RĂNIREA DATORATĂ CĂLDURII.
Baterie 2 Blocarea bateriei – Manuală 3 Blocarea manuală a bateriei este utilizată pentru a menţine fixă bateria. Deplasaţi dispozitivul de blocare manuală în poziţia deblocată pentru a introduce sau a scoate bateria. Deplasaţi dispozitivul de blocare manuală în poziţia blocată după introducerea bateriei. Conector sursă de alimentare 4 Conectorul sursei de alimentare electrică permite Notebook-ului PC să interacţioneze cu surse de alimentare opţionale.
Părţile de bază ale Notebook PC Partea dreaptă 1 3 3 4 5 6 7 8 9 Slot ExpressCard 1 2 2 Este disponibil un slot pentru card Express cu 26 de pini pentru a suporta un ExpressCard/34 mm sau un card de expansiune ExpressCard/54 mm. Această nouă interfaţă este mai rapidă în cazul utilizării unei magistrale seriale care suportă USB 2.0 şi PCI Express în locul utilizării magistralei paralele mai lente utilizate în slotul cardului PC. (Nu este compatibilă cu cardurile PCMCIA anterioare.
Port USB (3.0) 4 Portul USB (Universal Serial Bus – Magistrală serială universală) este compatibil cu dispozitivele USB 3.0, 2.0 sau USB 1.1, ca de exemplu tastaturi, dispozitive de indicare, aparate de fotografiat, unităţi hard disk, imprimante şi scanere conectate în serie până la 12 Mbit/sec (USB 1.1), 480 Mbit/sec (USB 2.0), şi 4.8Gbits/sec (USB 3.0). USB permite funcţionarea simultană a mai multor dispozitive pe un singur calculator, cu unele periferice acţionând ca plug-in-uri sau hub-uri.
8 Intrare pentru alimentare (CC) Adaptorul pentru alimentare furnizat transformă CA în CC pentru a fi utilizat cu această mufă. Energia electrică furnizată prin această mufă asigură energia pentru Notebook PC şi încarcă bateriile interne. Pentru a preveni deteriorarea Notebook PC şi a bateriei, utilizaţi întotdeauna adaptorul pentru alimentare furnizat. ÎN TIMPUL UTILIZĂRII POATE AJUNGE LA TEMPERATURI RIDICATE SAU FOARTE RIDICATE.
Partea stângă E-SATA 1 2 Portul USB (2.0) 1 2 3 4 3 Portul USB este compatibil cu dispozitive USB 2.0 sau USB 1.1. E-SATA Portul E-SATA & Portul combinat USB SATA extern sau eSATA permite conectarea externă a dispozitivelor Serial-ATA concepute pentru utilizare în interiorul computerului. Este de până la şase ori mai rapid decât conexiunile existente USB 2.
Partea din faţă 3 1 2 OFF 4 5 ON 1 Mufă de intrare microfon Mufa de intrare microfon (1/8 ţol) poate fi utilizată pentru a conecta un microfon extern sau semnale de ieşire de la dispozitive audio. Utilizarea acestei mufe dezactivează automat microfonul încorporat. Utilizaţi această caracteristică pentru conferinţe video, naraţiuni sonore sau înregistrări audio simple.
Manual de utilizare pentru notebook PC
3 Noţiuni de bază
Sistemul de alimentare Utilizarea alimentării la CA Alimentarea Notebook PC este formată din două părţi, adaptorul pentru alimentare şi sistemul de alimentare la baterie. Adaptorul pentru alimentare transformă CA de la o priză de perete în CC necesar Notebook PC. Notebook PC este livrat însoţit de un adaptor universal CA-CC. Aceasta înseamnă că puteţi conecta cablul de alimentare la orice priză de 100V-120V, dar şi la prize de 220V-240V, fără a utiliza comutatoare sau transformatoare de curent.
IMPORTANT! În cazul utilizării unui alt adaptor pentru alimentarea Notebook PC sau al utilizării adaptorului Notebook PC pentru alimentarea altor dispozitive electrice, se pot produce daune. În cazul apariţiei fumului, a mirosului de ars sau a căldurii extreme provenite de la adaptorul CA-CC, apelaţi la furnizorii de service. Apelaţi la furnizorii de service în cazul în care suspectaţi că adaptorul CA-CC funcţionează defectuos.
Utilizarea alimentării la baterie Notebook PC este proiectat pentru a funcţiona cu o baterie care poate fi îndepărtată. Bateria constă într-un set de celule de baterie amplasat în aceeaşi carcasă. O baterie complet încărcată va asigura o durată de viaţă a bateriei de câteva ore, care poate fi extinsă în continuare prin utilizarea caracteristicilor de management al alimentării prin intermediul setării BIOS.
Pentru demontarea bateriei: 1 1 2 IMPORTANT! Utilizaţi numai baterii şi adaptoare pentru alimentare furnizate cu acest Notebook PC sau special aprobate de către producător sau distribuitor pentru a fi utilizate cu acest 2 model, în caz contrar Notebook PC ar putea fi deteriorat. Îngrijirea bateriei 2 ca şi toate bateriile reîncărcabile, are o limită Bateria Notebook PC, a numărului de cicluri la care poate fi reîncărcată.
Pornirea Notebook PC Mesajul care indică pornirea Notebook PC este afişat pe ecran când îl porniţi. Dacă este necesar, puteţi regla luminozitatea cu ajutorul tastelor rapide. Dacă trebuie să rulaţi Setarea BIOS pentru setarea sau modificarea configuraţiei sistemului, apăsaţi [F2] la bootare pentru a intra în Setarea BIOS. Dacă apăsaţi [Tab] în timpul afişării ecranului de începere, pot fi vizualizate informaţii standard pentru bootare, ca de exemplu versiunea BIOS.
Tehnologia de automonitorizare şi raportare S.M.A.R.T. (Tehnologia de automonitorizare şi raportare - Self Monitoring and Reporting Technology) verifică unitatea hard disk în timpul POST şi furnizează un mesaj de avertizare în cazul în care hard disk-ul are nevoie de service. În cazul unui avertisment critic referitor la unitatea hard disk în timpul bootării, realizaţi imediat o copie de siguranţă a datelor dumneavoastră şi rulaţi programul Windows de verificare a disk-ului.
Verificarea alimentării la baterie Sistemul de alimentare la baterie utilizează standardul Smart Battery sub mediul Windows, care permite ca bateria să raporteze în mod corect cantitatea de încărcare rămasă în baterie. O baterie complet încărcată asigură câteva ore de energie de lucru pentru Notebook PC.
Încărcarea bateriei Înainte de a utiliza Notebook PC în călătorii, va trebui să încărcaţi bateria. Bateria începe să se încarce imediat ce Notebook PC este conectat la o sursă de alimentare externă cu ajutorul adaptorului de alimentare. Încărcaţi complet bateria înainte de a o utiliza pentru prima oară. O baterie nouă trebuie să se încarce complet înainte ca Notebook PC să fie deconectat de la sursa de alimentare externă.
Opţiuni alimentare Comutatorul de alimentare PORNEŞTE şi OPREŞTE Notebook PC sau trece Notebook PC în modurile sleep sau hibernare. Comportamentul actual al comutatorului de alimentare poate fi personalizat în Panou Comandă Windows „Opţiuni Putere”.Pentru alte opţiuni, ca de exemplu „Schimbare utilizator, Repornire, Sleep sau Oprire”, faceţi clic pe vârful săgeţii de lângă pictograma de blocare.
Oprirea în situaţii de urgenţă În cazul în care sistemul dumneavoastră de operare nu se poate opri sau restarta corect, există două moduri suplimentare de a opri Notebook PC: • Ţineţi apăsat butonul de alimentare timp de 4 secunde. IMPORTANT! Nu utilizaţi oprirea pentru situaţii de urgenţă în timp ce sunt scrise date; nerespectarea acestei indicaţii poate conduce la pierderea sau distrugerea datelor dumneavoastră.
Moduri de gestionare a energiei Notebook PC are un număr de caracteristici automate sau reglabile de economisire a energiei pe care le puteţi utiliza pentru a maximiza durata de viaţă a bateriei şi a reduce Costul total al proprietăţii (TCO – Total Cost of Ownership). Puteţi controla unele dintre aceste caracteristici prin intermediul meniului Putere din Setarea BIOS. Setările de gestionare a energiei ACPI sunt realizate prin intermediul sistemului de operare.
„Hibernate” este acelaşi lucru cu Suspendare la disk (STD) şi stochează datele şi starea curentă pe unitatea hard disk. Prin aceasta, RAM nu trebuie reîmprospătat periodic, iar consumul de energie este mult redus, dar nu este complet eliminat datorită anumitor componente care rămân în stare de veghe, ca de exemplu LAN care trebuie să rămână alimentat cu energie. „Hibernare” economiseşte mai multă energie în comparaţie cu „Sleep”.
Switchable Graphics Technology Switchable Graphics Technology vă permite să selectați din modul unității de procesare grafică discretă și integrată (GPU) pentru a optimiza sistemul în vederea procesării grafice sau a unui consum de energie redus. Pentru a selecta modul GPU 1. Efectuați click dreapta pe icoana ATI din zona de notificare Windows, apoi selectați Configure Switchable Graphics (Configurați Grafica Interschimbabilă) 2.
Funcţii speciale ale tastaturii Taste rapide colorate OFF ON Cele de mai jos definesc tastele rapide colorate de pe tastatura Notebook PC. Comenzile colorate pot fi accesate doar dacă mai întâi se apasă şi se ţine apăsată tasta funcţie, în timp ce se apasă o tastă cu o comandă colorată. OFF ON Amplasarea tastelor rapide pe tastele funcţie poate fi diferită în funcţie de model, dar funcţiile ar trebui să rămână aceleaşi. Respectaţi pictogramele în locul tastelor funcţie.
Pictogramele LCD/Monitor (F8): Comută între afişajul LCD al Notebook PC şi un monitor extern, în această succesiune: Numai LCD -> Numai CRT (monitor extern) -> combinaţie LCD + CRT -> Extensie LCD + CRT.. (Această funcţie nu operează în cazul monitoarelor cu 256 culori, selectaţi Nivel ridicat de culoare în Setările proprietăţilor afişajului.) IMPORTANT: Conectaţi un monitor extern înainte de bootarea Notebook PC.
Fn+C: Comută ON şi OFF funcţia „Tehnologie inteligentă splendid video”. Aceasta vă permite să comutaţi între diverse moduri de îmbunătăţire a culorii afişate pentru a îmbunătăţi contrastul, luminozitatea, nuanţa pielii şi saturaţia culorii în mod independent pentru roşu, verde şi albastru. Puteţi vedea modul curent prin intermediul afişajului pe ecran (OSD). Fn+V: Comută aplicaţia software „Life Frame”. La unele modele această funcţie este disponibilă doar atunci când camera este pornit.
Tastele Microsoft Windows Există două taste Windows speciale pe tastatură, aşa cum se descrie mai jos. Tasta cu Logo-ul Windows activează meniul Start amplasat în partea din stânga jos a afişajului Windows. Cealaltă tastă, care arată ca un meniu Windows cu un cursor mic, activează meniul de proprietăţi şi este echivalentă cu apăsarea butonului din dreapta al mouseului de pe un obiect Windows.
Tastele pentru comandă multimedia Tastele pentru comandă multimedia permit comanda cu uşurinţă a aplicaţiilor multimedia. Cele de mai jos definesc semnificaţia fiecărei taste de comandă multimedia de pe Notebook PC. Unele funcţii de taste de comandă pot diferi, în funcţie de modelul Notebook PC. Utilizaţi tasta [Fn] în combinaţie cu tastele săgeată pentru funcţiile de control ale CD-ului. Redare/Pauzã CD În timp ce CD-ul este oprit, începe redarea CD-ului.
Comutatoare şi indicatoare de stare Comutatoare Partea superioară Lateral OFF esc f1 f2 f4 f3 f5 f6 ON f9 f8 f7 7 tab 44 5 1 shift ctrl f11 f12 pause break alt insert num lk backspace 2 enter 3 shift alt delete scr lk home pgup 6 0 fn prt sc sysrq 9 8 4 caps lock f10 pgdn end ctrl Manual de utilizare pentru notebook PC
Tecla Power4Gear No SO Windows, esta tecla funciona como tecla Power4Gear Hybrid. A tecla alterna entre os vários modos de poupança de energia. Os modos de poupança de energia controlam muitos aspectos do PC Portátil para maximizar o desempenho e a duração da bateria. Ao ligar ou desligar o transformador de energia, o sistema mudará automaticamente para o modo AC ou para o modo de Bateria. O modo seleccionado é exibido no ecrã.
Indicatoare de stare Partea superioară Lateral Tab Caps Lock OFF Shift ON Ctrl esc f1 f2 f4 f3 f5 f6 f9 f8 f7 7 tab 1 shift ctrl 5 4 caps lock f10 f11 46 pause break alt insert num lk 2 delete scr lk home pgup 6 enter 3 shift 0 fn prt sc sysrq backspace pgdn end ctrl alt OFF f12 9 8 ON Indicator de putere Indicatorul de putere este aprins când Notebook PC este pornit (ON) şi clipeşte încet când Notebook PC se află în modul Suspend-to-RAM (Standby
Indicator încărcare baterie(culoare-duală) Indicatorul de încărcare a bateriei cu două culori arată starea de încărcare a bateriei, după cum urmează: Lumină verde APRINSĂ: Verde APRINS: nivelul de încărcare al bateriei (cu curent alternativ) este între 95% şi 100%. Lumină portocalie APRINSĂ: Portocaliu APRINS: nivelul de încărcare al bateriei (cu curent alternativ) este sub 95%. Portocaliu intermitent: nivelul de încărcare al bateriei (fără curent alternativ) este sub 10%.
Manual de utilizare pentru notebook PC
4 Utilizarea Notebook PC
Dispozitiv de indicare Dispozitivul de indicare al touchpad-ului integrat al Notebook PC este pe deplin compatibil cu toate tipurile de mouse cu două/trei butoane şi buton pentru derulare PS/2. Touchpad-ul este sensibil la presiune şi nu conţine părţi în mişcare; de aceea, pot fi evitate defecţiunile mecanice. Totuşi este necesară o unitate pentru dispozitiv pentru ca acesta să funcţioneze cu unele aplicaţii software.
Utilizarea touchpad-ului Apăsaţi uşor cu vârful degetului pentru a utiliza touchpad-ul. Deoarece touchpad-ul este sensibil din punct de vedere electrostatic, în locul degetelor nu pot fi folosite obiecte. Funcţia principală a touchpad-ului este de a deplasa cursorul sau de a selecta articolele afişate pe ecran cu ajutorul vârfului degetului, în loc să folosiţi un mouse standard de tip desktop. Următoarele ilustraţii demonstrează utilizarea corectă a touchpad-ului.
Ilustraţii pentru utilizarea touchpad-ului Clic/Apăsare uşoară- Cursorul peste un articol, apăsaţi butonul din stânga sau utilizaţi vârful degetului pentru a atinge uşor touchpad-ul, menţinând degetul pe touchpad până când este selectat articolul. Articolul selectat îşi va schimba culoarea. Următoarele 2 exemple produc aceleaşi rezultate. Clic Apăsaţi butonul cursorului din stânga şi eliberaţi-l. Apăsare uşoară Apăsaţi uşor şi repede touchpad-ul.
Tragere – Tragerea înseamnă ridicarea unui articol şi aşezarea acestuia oriunde doriţi pe ecran. Puteţi deplasa cursorul peste articolul pe care îl selectaţi şi, în timp ce ţineţi apăsat butonul din stânga, deplasaţi cursorul în locaţia dorită, apoi eliberaţi butonul. Sau apăsaţi uşor de două ori pe articol şi ţineţi apăsat în timp ce trageţi articolul cu vârful degetului. Următoarele ilustraţii produc aceleaşi rezultate. Tragere - clic Ţineţi apăsat butonul din stânga şi culisaţi degetul peste touchpad.
Atingerea cu două degete - Atingeţi touchpad-ul cu două degete. Această mişcare imită clicul rotiţei de defilare a unui mouse. Atingere cu trei degete - Folosiţi trei degete pentru a atinge touchpad-ul. Această acţiune imită funcţia clic dreapta a unui mouse.
Îngrijirea touchpad-ului Touchpad-ul este sensibil la presiune. În cazul în care nu este îngrijit corect, el poate fi deteriorat cu uşurinţă. Ţineţi cont de următoarele precauţii. • Asiguraţi-vă că touchpad-ul nu intră în contact cu murdăria, lichidele sau unsoarea. • Nu atingeţi touchpad-ul dacă aveţi degetele murdare sau ude. • Nu aşezaţi obiecte grele pe touchpad sau pe butoanele touchpadului. • Nu zgâriaţi touchpad-ul cu unghiile sau cu alte obiecte dure.
2. Faceţi clic pe ELAN din partea superioară şi Apăsaţi pe căsuţa Dezactivare când mouse USB extern conectat. 3. Faceţi clic pe OK pentru finalizarea configurării.
Dispozitive de stocare Dispozitivele de stocare permit Notebook PC să citească sau să scrie documente, imagini şi alte fişiere pe diverse dispozitive de stocare a datelor. Acest Notebook PC are următoarele dispozitive de stocare. Card de expansiune Este disponibil un slot pentru card Express cu 26 de pini pentru a suporta un ExpressCard/34 mm sau un card de expansiune ExpressCard/54 mm. Această nouă interfaţă este mai rapidă în cazul utilizării unei magistrale seriale care suportă USB 2.
Îndepărtarea unui card de expansiune Slotul pentru ExpressCard nu are un buton de evacuare. Apăsaţi spre interior ExpressCard-ul şi eliberaţi pentru a evacua ExpressCard-ul. Trageţi cu grijă ExpressCard-ul din mufă.
Cititor de memorie flash În mod obişnuit trebuie cumpărat separat un card de memorie PCMCIA pentru a utiliza carduri de memorie de la dispozitive ca de exemplu camere foto digitale, playere MP3, telefoane mobile şi PDAuri. Acest Notebook PC are un singur cititor de carduri de memorie încorporat care poate utiliza multe carduri de memorie flash, aşa cum se prezintă în exemplul de mai jos.
Unitate hard disk Unităţile hard disk au capacităţi mai ridicate şi funcţionează la viteze mult mai ridicate decât unităţile floppy disk şi unităţile optice. Notebook PC este prevăzut cu o unitate hard disk care poate fi înlocuită. Unităţile hard din prezent suportă S.M.A.R.T. (Self Monitoring and Reporting Technology) pentru a detecta erorile sau defecţiunile hard disk-ului înainte ca acestea să se întâmple.
Localizare unităţii hard disk: Îndepărtarea unităţii hard disk: 2 1 1 2 3 Manual de utilizare pentru notebook PC 61
Instalarea unităţii hard disk: 2 1 3 2 1 62 Manual de utilizare pentru notebook PC
Memorie (RAM) Memoria suplimentară va creşte performanţa aplicaţiilor, reducând accesul la hard-disk. Consultaţi un centru sau un distribuitor de service autorizat pentru informaţii în ceea ce priveşte actualizările pentru Notebook PC. Achiziţionaţi module de expansiune numai de la distribuitorii autorizaţi pentru acest Notebook PC pentru a asigura compatibilitate şi fiabilitate maxime.
Localizare unităţii hard disk Instalarea cardului de memorie: Îndepărtarea cardului de memorie: 33 (Acesta este doar un exemplu.) 64 (Acesta este doar un exemplu.
Conexiuni Reţeaua încorporată nu poate fi instalată mai târziu ca o actualizare. După achiziţionare, reţeaua poate fi instalată ca un card de expansiune. Conectare la reţea Conectaţi un cablu de reţea cu conectori RJ-45 la ambele capete, cu un capăt la portul de modem/reţea de pe Notebook PC şi cu celălalt capăt la un hub sau switch. Pentru viteze 100 BASE-TX / 1000 BASE-T, cablul dumneavoastră de reţea trebuie să fie de categoria 5 sau superior (nu categoria 3), cu cablaje torsadate.
Cablul torsadat Cablul utilizat pentru a conecta cardul Ethernet la o gazdă (în general un hub sau un switch) este numit Twisted Pair Ethernet (TPE – Cablu ethernet torsadat). Conectorii de capăt se numesc conectori RJ-45, iar aceştia nu sunt compatibili cu conectorii telefonici RJ-11. În cazul conectării a două calculatoare împreună, având un hub între acestea, este necesar un cablu LAN de traversare (modelul Fast-Ethernet). (Modelele Gigabit suportă auto-traversarea, de aceea cablul LAN este opţional.
Conexiunea LAN wireless LAN wireless încorporat opţional este un adaptor Ethernet wireless uşor de utilizat. Datorită implementării standardului IEEE 802.11 pentru LAN wireless (WLAN), LAN wireless încorporat opţional poate realiza transmisii rapide de date folosind tehnologiile Direct Sequence Spread Spectrum (DSSS) şi Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM) la frecvenţe de 2,4 GHz/5GHz. LAN wireless încorporat opţional este compatibil cu standardele mai vechi IEEE 802.
Modul Ad-hoc Modul Ad-hoc permite Notebook PC să se conecteze la un alt dispozitiv wireless. Nu este necesar un punct de acces (AP) în acest mediu wireless. (Toate dispozitivele trebuie să instaleze adaptoarele LAN wireless opţionale 802.11.
Conectare reţea wireless Windows Conectarea la o reţea 1. Treceţi comutatorul wireless în poziţia ON dacă este necesar pentru modelul dumneavoastră (vezi comutatoarele în Secţiunea 3). 2. Apăsaţi [FN+F2] în mod repetate până când apar pictogramele wire- less LAN şi bluetooth. Sau apăsaţi pe pictograma Consolă Wireless în zona de notificare şi selectaţi pictograma wireless LAN. 3. Faceţi clic pe pictograma reţelei fără fir cu o stea portocalie din zona de notificare Windows®. 4.
5. Este posibil ca, la conectare, să vi se ceară să introduceţi o parolă. 6. După stabilirea unei conexiuni, aceasta va apărea în listă. 7. Puteţi vedea pictograma reţelei fără fir în Zona de notificare. Pictograma tăiată cu o linie a reţelei fără fir va dispărea dacă apăsaţi + pentru dezactivarea funcţiei WLAN.
Conexiunea wireless Bluetooth (pe modele selectate) Notebook-urile PC care dispun de tehnologia Bluetooth înlătură necesitatea cablurilor pentru conectarea dispozitivelor cu caracteristica Bluetooth. Printre exemplele de dispozitive cu caracteristica Bluetooth, se numără PC-urile de tip notebook, PCurile de tip desktop, telefoanele mobile şi PDA-urile.
Sau apăsaţi pe pictograma Consolă Wireless în zona de notificare şi selectaţi pictograma Bluetooth. 3. Din Panou de control, deplasaţi-vă la Reţea şi Internet > Centru reţea şi partajare şi apoi faceţi clic pe Modificare setări adaptor în panoul albastru din stânga. 4. Faceţi clic dreapta pe Conexiune de reţea Bluetooth şi selectaţi Vizualizare dispozitive de reţea Bluetooth. 5. Faceţi clic pe Adăugare dispozitiv pentru a căuta dispozitive noi.
6. Selectaţi un dispozitiv cu caracteristică Bluetooth din listă şi faceţi clic pe Următorul. 7. Introduceţi codul de securitate pentru Bluetooth în dispozitiv şi începeţi asocierea. 8. Relaţia de asociere a fost realizată cu succes. Faceţi clic pe Închidere pentru finalizarea setării.
Conexiunea prin modem Cablul telefonic utilizat pentru a conecta modemul intern al Notebook PC ar trebui să aibă fie două, fie patru fire (modemul utilizează numai două fire (linia telefonică nr.1) şi ar trebui să fie prevăzut cu conectori RJ-11 la ambele capete. Conectaţi un capăt la portul modemului şi celălalt capăt la o priză telefonică analogică (de tipul celor din locuinţe). După setarea unităţii, modemul este pregătit pentru a fi utilizat.
Modulul platformă de încredere (TPM) TPM sau Modulul platformă de încredere, este un dispozitiv hardware de securitate de pe placa sistemului care va păstra chei generate de calculator pentru criptare. Este o soluţie hardware care poate ajuta la evitarea atacurilor hackerilor care caută să captureze parole şi chei de criptare pentru date confidenţiale. TPM asigură capabilitatea PC-ului sau a notebook-ului de a rula aplicaţii mai sigure şi de a realiza tranzacţii şi comunicaţii într-un mod mai sigur.
Activarea securităţii TPM Accesaţi BIOS Setup (apăsaţi [F2] la pornirea sistemului).Setaţi TPM Support (Asistenţă TPM) pentru a [Enable] (Activare) în configurarea Bios Advanced (Complex) > Trusted Computing (Computer de încredere). Aptio Setup Utility - Copyright (C) 2008 American Megatrends, Inc. Advanced ����������� TPM Configuration TPM Support TPM State Enables or Disables TPM support. O.S. will not show TPM. Reset of platform is required.
A Anexă
Accesorii opţionale Aceste articole, dacă sunt dorite, sunt livrate ca articole opţionale pentru a completa Notebook PC. Hub USB (opţional) Ataşarea unui hub USB opţional va creşte numărul porturilor USB şi vă va permite să conectaţi sau să deconectaţi rapid multe periferice USB printr-un singur cablu. Discul de memorie Flash USB Un disc de memorie flash USB este un articol opţional care poate asigura stocarea a până la câteva sute de megabiţi, viteze de transfer mai ridicate şi o durabilitate mai ridicată.
Sistemul de operare şi software Acest Notebook PC poate oferi (în funcţie de zonă) clienţilor săi o gamă largă de sisteme de operare pre-instalate, ca de exemplu Microsoft Windows. Versiunile şi limbile vor depinde de zonă. Nivelurile de suport software şi hardware pot fi diferite, în funcţie de sistemul de operare instalat. Stabilitatea şi compatibilitatea altor sisteme de operare nu poate fi garantată.
Setările BIOS ale sistemului Poziţia efectivă a portului LAN diferă în funcţie de model. Consultaţi capitolul precedent pentru a vedea unde se află portul LAN. Bootarea dispozitivului 1. În ecranul Boot (Pornire sistem), selectaţi Boot Option #1. (Pornire sistem prima opţiune). Aptio Setup Utility - Copyright (C) 2008 American Megatrends, Inc. Main �������������������� Advanced Boot Security Save & Exit Set the system boot order.
Setarea de securitate Aptio Setup Utility - Copyright (C) 2008 American Megatrends, Inc. ������������������������ Main Advanced Boot Security Save & Exit Password Description Set the system boot order. After the Administrator’s password is set, the user password can be set. Password is not case-sensitive. The Administrator has full right in Setup. but the User only has limited right in Setup. The PasswordCheck is used to ask the password when entering Setup and OS (Always) or just entering Setup (Setup).
Salvarea modificărilor Dacă doriţi să păstraţi setările configuraţiei, trebuie să salvaţi modificările înainte de a ieşi din utilitarul pentru setare BIOS. Dacă doriţi să restauraţi setările implicite, alegeţi Load User Defaults. Apoi trebuie să salvaţi modificările pentru a păstra setările implicite din fabrică. Aptio Setup Utility - Copyright (C) 2008 American Megatrends, Inc.
Probleme comune şi soluţiile lor Problemă hardware – disc optic Unitatea discului optic nu poate citi sau scrie discuri. 1. Actualizaţi BIOS-ul cu ultima versiune şi încercaţi din nou. 2. Dacă actualizarea BIOS-ului nu ajută, încercaţi discuri de calitate mai bună şi încercaţi din nou. 3. În cazul în care problema persistă, luaţi legătura cu centrul de service local şi solicitaţi sprijinul unui inginer. Cauză necunoscută – sistem instabil Nu se poate trezi din hibernare. 1.
Problemă hardware – cameră încorporată Camera încorporată nu funcţionează corect. 1. Verificaţi „Device Manager” pentru a constata dacă există probleme. 2. Încercaţi să reinstalaţi driverul camerei web pentru a rezolva problema. 3. În cazul în care problema nu este rezolvată, actualizaţi BIOS-ul cu ultima versiune şi încercaţi din nou. 4. În cazul în care problema persistă, luaţi legătura cu centrul de service local şi solicitaţi sprijinul unui inginer. Problemă hardware - baterie Întreţinere baterie.
Simptom şi soluţii: A. Problema ar putea fi la MB, HDD sau NB; solicitaţi sprijinul unui centru de service local. B. Preblemă cauzată de sistemul de operare, încercaţi restaurarea sistemului cu ajutorul partiţiei de recuperare sau a DVD-ului. IMPORTANT: Trebuie să realizaţi o copie de siguranţă a tuturor datelor în alt loc înainte de recuperare. C. Problemă adaptor; verificaţi conexiunile cablului de alimentare, luaţi legătura cu un centru de service local pentru înlocuire. D.
ATENŢIE: Nu conectaţi la Internet înainte de a instala un software anti-virus şi firewall Internet pentru a vă proteja de viruşi. Problemă software – pachete software ASUS Când pornesc Notebook PC, va exista un mesaj de eroare referitor la fişier politica de deschidere. A. Reinstalaţi cea mai nouă versiune a utilitarului „Power4Gear” pentru a rezolva problema. Este disponibil pe situl web ASUS. Cauză necunoscută – ecran albastru cu text alb Un ecran albastru cu text alb apare după bootarea sistemului. 1.
5. În cazul în care problema nu poate fi rezolvată, utilizaţi procesul de recuperare pentru a reinstala întregul sistem. IMPORTANT: Trebuie să realizaţi o copie de siguranţă a tuturor datelor în alt loc înainte de recuperare. ATENŢIE: Nu vă conectaţi la Internet înainte de a instala un software antivirus şi firewall Internet pentru a vă proteja de viruşi. ENOTĂ: Asiguraţi-vă că instalaţi driverele „Intel INF Update” şi „ATKACPI” mai întâi aşa încât dispozitivele hardware pot fi recunoscute. 6.
Problemă software - BIOS Actualizarea BIOS-ului. 1. Vă rugăm să verificaţi modelul exact de Notebook PC şi să descărcaţi cel mai recent fişier BIOS pentru modelul dumneavoastră de pe site-ul Web ASUS şi să îl salvaţi pe unitatea de disc flash. 2. Conectaţi unitatea de disc flash la Notebook PC şi porniţi Notebook PC-ul. 3. Utilizaţi funcţia “Start Easy Flash” de pe pagina Complex a utilitarului BIOS Setup (Configurare BIOS). Urmaţi instrucţiunile afişate.
Recuperare pentru notebook PC Utilizarea partiţiei de recuperare Partiţia de recuperare restabileşte rapid software-ul de pe notebook PC la starea iniţială de funcţionare a acestuia. Înainte de a utiliza partiţia pentru recuperare, copiaţi fişierele cu date (ca de exmeplu fişierele Outlook PST) pe diskuri floppy sau pe o unitate de reţea şi notaţi orice setări de configuraţie particularizate (ca de exemplu setările de reţea).
Recuperare Windows pentru întregul HD cu 2 partiţii. Această opţiune va şterge toate partiţiile de pe unitatea hard disk şi va crea două noi partiţii „C” (40%) şi „D” (60%). 6. Respectaţi instrucţiunile de pe ecran pentru a încheia procesul de recuperare. Vă rugăm să vizitaţi www.asus.com pentru drivere şi utilitare actualizate. Utilizarea DVD-ului pentru recuperare (pe modele selectate) Crearea DVD-lui de recuperare: 1. Efectuaţi click dublu pe icoana AIl Recovery Burner de pe desktop-ul Windows.
Utilizarea DVD-ului pentru recuperare: 1. Introduceţi DVD-ul pentru recuperare în unitatea optică. Notebook PC trebuie să fie pornit. 2. Reporniţi Notebook PC şi apăsaţi la bootare şi selectaţi unitatea optică (poate fi etichetat „CD/DVD”) cu ajutorul cursorului săgeată în jos şi apăsaţi pentru a boota de pe DVD-ul pentru recuperare. 3. Selectaţi OK pentru a porni recuperarea imaginii. 4. Selectaţi OK pentru a confirma recuperarea sistemului. Recuperarea va suprascrie unitatea de disc.
Informaţii referitoare la unitatea DVD-ROM Notebook PC este prevăzut cu o unitate opţională DVD-ROM sau cu o unitate CD-ROM. Pentru a vizualiza titlurile DVD-ului, trebuie să instalaţi propriul software pentru vizualizarea DVD-urilor. Softwareul opţional pentru vizualizarea DVD-urilor poate fi achiziţionat cu acest Notebook PC. Unitatea DVD-ROM permite atât utilizarea CDurilor cât şi a DVD-urilor.
Definiţii regionale Regiunea 1 Canada, SUA, Teritoriile SUA Regiunea 2 Republica Cehă, Egipt, Franţa, Finlanda, Germania, Statele din regiunea Golfului, Ungaria, Islanda, Iran, Irak, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Arabia Saudită, Scoţia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Elveţia, Siria, Turcia, Marea Britanie, Grecia, Fostele Republici Yugoslave, Slovacia Regiunea 3 Burma, Indonezia, Coreea de Sud, Malaiezia, Filipine, Singapore, Taiwan, Thailanda, Vietnam Regiunea 4 Australia, Caraibe
Conformitatea cu modemul intern Notebook-ul PC cu modelul de modem intern este conform JATE (Japonia), FCC (US, Canada, Korea, Taiwan) şi CTR21.
Declaraţie de compatibilitate a reţelei Declaraţia care trebuie făcută de către producător pentru utilizator: „Această declaraţie va menţiona reţelele cu care acest echipament este conceput să funcţioneze şi toate reţelele notificate cu care este posibil ca echipamentul să aibă dificultaţi de interacţionare. De asemenea, este necesar ca producătorul să anexeze o declaraţie în care să precizeze clar unde compatibilitatea reţelei depinde de setările de comutare fizice sau de software.
În acest tabel sunt afişate ţările care se conformează în prezent standardului CTR21.
Aceste informaţii au fost copiate de la CETECOM şi sunt furnizate fără nicio garanţie. Pentru actualizări ale acestui tabel, puteţi vizita http:// www.cetecom.de/technologies/ctr_21.html 1 Cerinţele naţionale se vor aplica doar în cazul în care echipamentul poate utiliza apelarea puls (producătorii pot declara în ghidul utilizatorului că echipamentul este conceput doar pentru a suporta semnalizarea DTMF, caz în care testarea suplimentară este de prisos).
Declaraţii şi declaraţii referitoare la siguranţă Declaraţia Comisiei federale de comunicaţii Acest dispozitiv este în conformitate cu Regulile FCC (Comisia federală de comunicaţii), partea 15. Funcţionarea este supusă următoarelor două condiţii: • • Acest dispozitiv nu poate produce interferenţe dăunătoare. Acest dispozitiv trebuie să accepte orice interferenţă primită, inclusiv interferenţe care pot produce funcţionarea nedorită.
(Retipărit din Codul reglementărilor federale nr.47, partea 15.193, 1993, Washington DC: Biroul registrului federal, Administraţia arhivelor naţionale şi a înregistrărilor, Biroul de imprimerie al Guvernului S.U.A.) Declaraţia de atenţionare asupra expunerii la frecvenţa radio (RF) a FCC Orice modificări sau înlocuiri care nu sunt expres aprobate de către partea responsabilă pentru conformitate ar putea anula autoritatea utilizatorului de a folosi acest dispozitiv.
Marcaj CE Marcaj CE pentru dispozitive fără LAN/Bluetooth wireless Versiunea livrată a acestui dispozitiv este conform cu cerinţele directivelor EEC 2004/108/EC „Compatibilitate electromagnetică” şi 2006/95/EC „Directiva privind joasa tensiune”.
Canalul de funcţionare wireless pentru diferite domenii America de Nord 2.412-2.462 GHz Canalul 1 până la Canalul 11 Japonia 2.412-2.484 GHz Canalul 1 până la Canalul 14 Europa ETSI 2.412-2.472 GHz Canalul 1 până la Canalul 13 Benzile de frecvenţă wireless restricţionate în Franţa Unele zone din Franţa au restricţii în ceea ce priveşte banda de frecvenţă.
60 63 66 68 71 82 88 90 Oise Puy du Dôme Pyrénées Orientales Haut Rhin Saône et Loire Tarn et Garonne Vosges Territoire de Belfort 61 64 67 70 75 84 89 94 Orne Pyrénées Atlantique Bas Rhin Haute Saône Paris Vaucluse Yonne Val de Marne Această cerinţă se poate schimba în timp, permiţându-vă să utilizaţi cardul LAN wireless în mai multe zone din Franţa. Vă rugăm să verificaţi la ART cele mai recente informaţii (www.arcep.
Note de siguranţă UL Necesare pentru dispozitivul de telecomunicaţii (telefon) care acoperă UL 1459, care va fi conectat electric la o reţea de telecomunicaţii cu o tensiune de funcţionare la masă care nu depăşeşte limita de 200V, 300 V şi 105 rms şi care este instalat sau utilizat în conformitate cu Codul electric naţional (NFPA 70).
Cerinţă de siguranţă pentru energie Pentru produsele cu valori nominale ale curentului electric de până la 6A şi care cântăresc mai mult de 3 kg trebuie să utilizaţi cabluri de alimentare mai mari sau egale cu: H05VV-F, 3G, 0,75 mm2 sau H05VV-F, 2G, 0,75 mm2.
Precauţii pentru litiul nordic (pentru baterii cu ioni de litiu) CAUTION! Danger of explosion if battery is incorrectly replaced. Replace only with the same or equivalent type recommended by the manufacturer. Dispose of used batteries according to the manufacturer’s instructions. (English) ATTENZIONE! Rischio di esplosione della batteria se sostituita in modo errato. Sostituire la batteria con un una di tipo uguale o equivalente consigliata dalla fabbrica. Non disperdere le batterie nell’ambiente.
Informaţii de siguranţă pentru unitatea optică Informaţii de siguranţă pentru laser Unităţile optice interne sau externe vândute cu acest Notebook PC conţin UN PRODUS LASER DE CLASA 1. ATENŢIE: Realizarea reglajelor sau punerea în aplicare a unor proceduri diferite de cele specificate în acest manual de utilizare poate conduce la expunerea periculoasă la laser. Nu încercaţi să dezasamblaţi unitatea optică.
Notă pentru produsele Macrovision Corporation Acest produs conţine tehnologie protejată prin drepturile de autor, protejată prin acţiunile metodelor anumitor brevete ale S.U.A. şi alte drepturi de proprietate intelectuală aflate în proprietatea Macrovision Corporation şi ale altor proprietăţi de drepturi.
Aprobare CTR 21 (pentru notebook PC cu modem încorporat) Danish Dutch English Finnish French German Greek Italian Portuguese A-32 Manual de utilizare pentru notebook PC
Spanish Swedish Manual de utilizare pentru notebook PC A-33
Eticheta Eco a Uniunii Europene Acest notebook a fost recompensat cu marcajul EU Flower (floare), ceea ce înseamnă că produsul are următoarele caracteristici: 1. Consum redus de energie în modurile utilizare şi aşteptare 2. Uz limitat de metale grele toxice 3. Utilizare limitată a substanţelor dăunătoare pentru mediu şi sănătate 4. Reducerea utilizării resurselor naturale prin încurajarea reciclării* 5.
Declaraţia şi conformitatea cu regulamentul internaţional referitor la mediu ASUS respectă conceptul de proiectare ecologică la proiectarea şi fabricaţia produselor noastre şi se asigură că fiecare etapă a duratei de viaţă a produsului ASUS respectă regulamentele internaţionale referitoare la mediu. În plus, ASUS pune la dispoziţie informaţii relevante pe baza cerinţelor reglementărilor. Consultaţi http://csr.asus.com/english/Compliance.
Informaţii referitoare la drepturile de autor Nicio parte a acestui manual, inclusiv produsele şi software-ul descrise în acesta, nu poate fi reprodusă, transmisă, transcrisă, stocată într-un sistem de regăsire sau tradusă într-o altă limbă în orice formă sau prin orice metodă, cu excepţia documentaţiei păstrate de cumpărător din motive de siguranţă, fără permisiunea exprimată în scris a ASUSTeK Computer INC. („ASUS”).
Limitarea responsabilităţii Pot apărea situaţii în care, din cauza neîndeplinirii unor obligaţii din partea ASUS sau a altor responsabilităţi, aveţi dreptul să solicitaţi daune din partea ASUS.
EC Declaration of Conformity We, the undersigned, Manufacturer: ASUSTek COMPUTER INC. Address, City: No. 150, LI-TE RD., PEITOU, TAIPEI 112, TAIWAN R.O.C. Country: TAIWAN Authorized representative in Europe: ASUS COMPUTER GmbH Address, City: HARKORT STR.