Deutsch Digital Workstation Türkçe Digital Workstation Dijital Workstation Benutzerhandbuch Kullanıcı el kitabı Vielen Dank für den Kauf dieser Digital Workstation von Yamaha! Dieses elektronische Keyboard für professionelle Entertainer bietet nicht nur eine große Auswahl von Voices und vielseitige Funktionen. Es bietet außerdem die Möglichkeit, die Inhalte für das Instrument zu erweitern.
Die Nummer des Modells, die Seriennummer, der Leistungsbedarf usw. sind auf dem Typenschild, das sich auf der Unterseite des Geräts befindet, oder in der Nähe davon angegeben. Sie sollten diese Seriennummer an der unten vorgesehenen Stelle eintragen und dieses Handbuch als dauerhaften Beleg für Ihren Kauf aufbewahren, um im Fall eines Diebstahls die Identifikation zu erleichtern. Modell Nr. Seriennr. (bottom_de_01) Model numarası, seri numarası, güç gereksinimleri vb.
NOT
ÖNLEMLER DEVAM ETMEDEN ÖNCE LÜTFEN DİKKATLE OKUYUN Gelecekte bașvurmak üzere lütfen bu kılavuzu güvenli ve ulașılması kolay bir yerde saklayın. AC adaptörü ile ilgili olarak UYARI DİKKAT • Bu AC adaptörü yalnızca Yamaha elektronik cihazlarla kullanılmak üzere tasarlanmıștır. Cihazı bundan farklı bir amaçla kullanmayın. • Yalnızca iç mekan kullanımı için kullanılır. Nemli ve ıslak ortamlarda kullanmayın. • Kurulum sırasında, kullandığınız AC prizinin kolayca ulașılabilir olduğundan emin olun.
DİKKAT Size veya diğerlerine yönelik olası fiziksel sakatlanmalardan veya enstrümanın ya da bașka bir malın zarar görmesinden kaçınmak için her zaman așağıda listelenen temel önlemleri uygulayın. Bu önlemler; bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla, așağıdakileri içerir: Güç kaynağı/AC adaptörü Bağlantılar • Enstrümanı çoklu bağlayıcı kullanarak elektrik prizine bağlamayın. Bu, düșük ses kalitesine yol açabilir veya prizde așırı ısınmaya neden olabilir.
Ana Özellikler Oryantal müzik şovu taleplerini karşılamak için oluşturulan PSR-A5000 ürünü, sunduğu olağanüstü ses, gelişmiş işlevler ve mükemmel ifade denetimi özellikleriyle ilham kaynağı bir eğlencedir. Olağanüstü ifade gücüne sahip ve gerçekçi Enstrüman Sesleri PSR-A5000 ürünü Ud, Ney ve Kanun gibi otantik tınılı Oryantal Enstrüman Seslerinin kapsamlı bir koleksiyonuna sahiptir.
Enstrüman için uyumlu formatlar GM (General MIDI) en yaygın Enstrüman Sesi ayırma formatlarından biridir. GM System Level 2, orijinal GM formatını geliştiren ve Song (Şarkı) verisi uyumluluğunu iyileştiren standart bir spesifikasyondur. Artan polifoni, daha iyi Enstrüman Sesi seçimi, genişletilmiş Enstrüman Sesi parametreleri ve entegre efekt işleme sağlar.
El Kitapları Hakkında Bu enstrüman için aşağıdaki belgeler ve eğitim malzemeleri bulunmaktadır. Birlikte Verilen Belgeler Kullanıcı el kitabı (bu kitap) PSR-A5000 temel işlevlerinin genel açıklamasını sağlar.
PSR-A5000 Kullanma—Genel Bakıș Bu bölüm, bu enstrümanda bulunan çok çeşitli işlevleri anlamaya yardımcı olacak genel bir bakış ve bu konularda gerektiğinde bilgi bulabileceğiniz yerler sunmaktadır. Bir özelliği, işlevi veya işlemi anlamada yardım veya enstrümanın yapabilecekleri ve etkili bir şekilde nasıl kullanılabileceği hakkında genel bilgiye ihtiyacınız olduğunda, bu bölüme bakabilirsiniz. KE * : PSR-A5000 Kullanıcı el kitabı (bu kitap). İlgili bölüm adları bu simgeden sonra gösterilir.
PSR-A5000 modelini bir bilgisayar ile kullanma Enstrümana bir bilgisayar bağlama KE Bağlantılar Dosya (Şarkı, Tarz, Yedekleme dosyaları vb.) aktarma PSR-A5000 Kullanma—Genel Bakıș Enstrüman seslerini kullanarak bilgisayarda kayıttan Şarkı çalma Computer-related Operations (Bilgisayarlı İșlemler) (*) Klavye performansınızı bir bilgisayara kaydetme Yamaha tarafından hazırlanan Genişletme Paketleri'ni ("Ekstra Paketler" de denir) edinme Yamaha MusicSoft web sitesi https://www.yamahamusicsoft.
İçindekiler ÖNLEMLER ............................................................................................................................................................. 3 Ana Özellikler .......................................................................................................................................................... 5 Ürünle Birlikte Verilen Aksesuarlar ..........................................................................................................................
İșletim Kılavuzu 4 Șarkı Çalarken Söyleme—Performans Sırasında Yapılan İșlemler...68 Șarkı Çalmayı Kontrol Etme .............................................................................................................................................. 68 Șarkı Konumu İșaretçilerini Kullanma (yalnızca MIDI Șarkılar için) ................................................................................... 71 Çalma Sırasında Partisyonu, Sözleri ve Metin Dosyalarını Görüntüleme..............................
Temel İșlevler ve Terimler Bu bölüm, genel olarak yeteneklerini ve müzikal potansiyelini daha iyi anlamanızı sağlamak için bu enstrümanın ana işlevlerini kısaca açıklamaktadır. Tarzlar—Ritim ve Otomatik Eșlik PSR-A5000 ürününde Arap müziği, pop, caz ve daha pek çok değişik müzik türünde (“Tarzlar” adı verilen) çeşitli eşlik ve ritmik arka plan kalıpları bulunur. Tarzlarda, sadece sol elinizle akor çalarak otomatik eşlik üretmenize izin veren gelişkin Otomatik Eşlik kalıpları bulunur.
Skala Akordu—Akort Seçme veya Olușturma Scale Tune (Skala Akordu) işlevi, istediğiniz akort öğesini seçmenize, oluşturmanıza ve çalmak istediğiniz müziğe uyacak şekilde kullanmanıza olanak tanır. Akordu, Skala Akordu Bellek düğmelerine atayabilir ve ilgili düğmelerle performansınız sırasında anında çağırabilirsiniz. Beş adet Skala Akordu Belleği düğmesine atanan ayarlar, bir tek Scale Tune Memory Bank (Skala Akordu Belleği Tuş Aralığı) dosyası olarak kaydedilebilir.
Panel Kontrolleri ve Terminaller Üst Panel y q r t w !9 u i e o !2 !0 !1 !3 @0 !7 !4 !6 !5 !8 q[ ] (Bekleme/Açık) düğmesi......................... Sayfa 18 Enstrümanın gücünü açar veya enstrümanı beklemeye ayarlar. w [MASTER VOLUME] kadranı ..................... Sayfa 18 Genel ses düzeyini ayarlar. e [ASSIGN] düğmesi, LIVE CONTROL düğmeleri .......................................................................... Sayfa 54 Gerçek zamanda işlevler atar ve sesleri kontrol eder.
@2 @4 Panel Kontrolleri ve Terminaller @1 @3 @5 @6 @7 @8 @9 #0 !5 Kumanda çubuğu, [JOYSTICK HOLD] düğmesi ....................... Sayfa 60 Perde kaydırma, modülasyon işlevlerini veya atanmış işlevleri kullanmak içindir. !6 [STYLE TEMPO LOCK/ASSIGNABLE] düğmesi ............................................................ Sayfa 55 Tarz temposu kilitlemeyi/kilidini sıfırlamayı veya atanmış işlevi açmayı/kapatmayı kontrol eder. !7 SCALE TUNE SETTING, MEMORY, BYPASS düğmeleri ...........................
@9 REGISTRATION MEMORY düğmeleri ..... Sayfa 87 Panel ayarlarını kaydetmek ve çağırmak için kullanılır. #0 ONE TOUCH SETTING düğmeleri ....... Sayfa 41, 52 Tarz için uygun panel ayarlarını getirir. #1 MULTI PAD CONTROL düğmeleri ....... Sayfa 51, 62 Ritmik veya melodik bir Multi Pad cümlesi seçer ve çalar. #2 UPPER OCTAVE düğmeleri..........................Sayfa 53 Klavye perdesini bir oktavlık adımlarla kaydırır.
o !0 Panel Kontrolleri ve Terminaller i !1 u [GAIN] düğmesi ............................................ Sayfa 101 [MIC/GUITAR INPUT] jakının giriş düzeyini ayarlamak için kullanılır. i FOOT PEDAL [1], [2] jakları ...................... Sayfa 105 Pedalları ve/veya ayak kumandalarını bağlamak için kullanılır. !0 USB TO DEVICE terminalleri ....................Sayfa 106 USB flash sürücü veya isteğe bağlı bir kablosuz LAN Adaptörü vs. gibi USB cihazlarını bağlamak için kullanılır.
Bașlangıç Güç Kaynağı AC adaptörünü çizimde gösterilen sırada bağlayın. 3 2 AC prizi 1 AC adaptörü Güç kablosu DC IN jakı (sayfa 16) Fișin ve prizin șekli bulunduğunuz bölgeye göre değișir. UYARI Yalnızca belirtilen AC adaptörünü (sayfa 117) kullanın. Yanlıș AC adaptörünün kullanılması, enstrümanın hasar görmesine veya așırı ısınmasına neden olabilir. DİKKAT Ürünün kurulumunu yaparken, kullandığınız AC prizinin kolayca ulașılabilir olduğundan emin olun.
Otomatik Kapanma ișlevi Gereksiz güç tüketimini önlemek için bu enstrümanda, belirli bir süre çalıştırılmaması durumunda gücü otomatik olarak kapatan Otomatik Kapanma işlevi bulunmaktadır. Güç otomatik olarak kapatılmadan önce geçen süre varsayılan olarak yaklaşık 30 dakikaya ayarlı olsa da ayarı (sayfa 19) istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. En düșük tuș NOT Bașlangıç Auto Power Off (Otomatik Kapanma) ișlevini devre dıșı bırakma (basit yöntem) Klavyede en düşük ses tuşunu basılı tutarken gücü açın.
Ana Ekranın ve Düğme Lambalarının Parlaklığını Değiștirme Burada ana ekranın ve düğme lambalarının parlaklığını değiştirebilirsiniz. 1 2 İșlem ekranını (Utility) çağırın (sayfa 19, adım 1). "Touch Screen/Display" (Dokunmatik Ekran/Görüntü) ekranını çağırın. Ekranda [Touch Screen/Display] seçeneğine dokunun. 3 Ayarları ekrana dokunarak değiștirin. Screen (Ekran) Ana ekranın parlaklığını ayarlamak için kaydırıcıyı kullanın.
Ekran Yapısı Bu enstrüman, geçerli çalışma durumunu anlamanıza yardımcı olan bir LCD dokunmatik ekrana ve düğme lambalarına sahiptir. Panel düğmeleri ve lambalar LCD, seçili işlem ile ilgili parametreleri ve değerleri gösterir. Ekrandaki 'sanal' düğme ve kaydırıcılara dokunarak kullanabilirsiniz. Ekran yapısının ayrıntıları için aşağıya bakın. Panel düğmelerinin çoğunda ilgili işlevin durumlarını açılıp kapanarak, yanıp sönerek veya renk değiştirerek gösteren renkli lambalar vardır.
Ana ișlev ekranlarını düğmeleri kullanarak çağırma Bu harita, paneldeki düğmelerle tuş işlev ekranlarının nasıl çağrılacağını göstermektedir. Șarkı Çalma ekranı Şarkı çalmayı (sayfa 64, 68) kontrol etmek için kullanılır. Song Recording (Șarkı Kaydetme) ekranı Performansınızı kaydetmek içindir (sayfa 85). Style Selection (Tarz Seçimi) ekranı Tarz seçmek için File Selection (Dosya Seçimi) ekranlarından (sayfa 26) biridir.
Ekran Yapısı Menü ekranı Simgelere dokunarak Şarkı Partisyonu, Ses Düzeyi Dengesi ve ilgili diğer ayarlar gibi çeşitli işlevleri çağırabilirsiniz. (sayfa 27) Mikrofon Ayarı ekranı Mikrofon veya gitar sesinin (sayfa 102) ayarlarını yapmak için kullanılır. Çalma Listesi ekranı Çalma Listelerini seçmek ve düzenlemek için kullanılır. (sayfa 91) Ses Seçimi ekranı Klavye bölümlerine (sayfa 46) Enstrüman Sesleri seçmek için kullanılan File Selection (Dosya Seçimi) ekranlarından biridir.
Temel İșlemler Ekran Konfigürasyonu Bu bölüm en sık kullanılan ekranları ele almaktadır: Giriş, Dosya Seçimi ve Menü. Giriş ekranı güç açıldığında görünür. "File Selection" (Dosya Seçimi) ekranı terimi, enstrümanda çağrılan, içinden dosya seçebileceğiniz çeşitli ekranları anlatır. Menu (Menü) ekranı, çeşitli işlevler için bir portal ekranıdır ve [MENU] düğmesine basılarak çağrılabilir. Home (Giriș) Ekranı Güç açık olduğunda görünür.
t Diğer Bilgiler alanı Geçerli Registration Memory (Kayıt Belleği) veya Scale Tune (Skala Akordu) gibi geçerli durumu gösterir. Ayrıntılar için aşağıya bakın. y Kısayol alanı Çeşitli işlevleri tek bir dokunmayla çağırmanızı sağlayan kısayol simgelerini içerir. Bir kısayol simgesine dokunulması, karşılık gelen işlevin ekranını çağırır. Ayrıca, burada, Atanabilir (düğme) ekranı (sayfa 95) aracılığıyla kendi özel kısayol simgelerinizi de kaydedebilirsiniz.
File Selection (Dosya Seçimi) Ekranı File Selection (Dosya Seçimi) ekranı; Voice (Enstrüman Sesi), Style (Tarz), Song (Şarkı), Multi Pad grubu ve diğer öğeleri seçmek için kullanılır. Bu ekranı Home (Giriş) ekranında Enstrüman Sesinin, Tarzın veya Şarkının adına dokunarak veya VOICE ya da STYLE düğmelerinden birine vs. basarak çağırabilirsiniz. Ekranlar, seçilen dosya türüne bağlı olarak farklılık gösterir.
Menü Ekranı Çeşitli işlevlerin kullanımına olanak tanıyan portal ekranıdır ve [MENU] düğmesine basılarak çağrılabilir. Temel İșlemler Pek çok kullanışlı işlevi belirten simgeler vardır ve bunlardan birine dokunmak ilgili işlevi çağırır. Bu liste, [Menu 1] veya [Menu 2] seçeneğine dokunarak veya [MENU] düğmesine birkaç kez basarak seçebileceğiniz iki sayfadan oluşur. Her işlev hakkında kısa bilgi için bkz. “İşlev Listesi” (sayfa 109). NOT Sayfaları yatay olarak kaydırarak da değiștirebilirsiniz.
Ekran Tabanlı Kontroller Bu enstrümanın ekranı, ekranda sadece ilgili ayara dokunarak istenen parametreyi seçmenize veya değiştirmenize izin veren özel dokunmatik bir ekrandır. Ayrıca, Data (Veri) kadranını döndürerek veya [DEC]/[INC] düğmesine basarak değeri küçük adımlarla arttırabilir/azaltabilirsiniz. Ekranı (dokunmatik ekran) kullanma BİLDİRİM Dokunmatik ekranı kullanırken keskin veya sert araçlar kullanmayın. Ekrana hasar verebilirsiniz.
Veri kadranını, [ENTER] düğmesini ve [DEC]/[INC] düğmelerini kullanma Veri kadranı ve düğmeler, ekrana bağlı olarak aşağıdaki iki şekilde kullanılabilir. Parametre değerlerini ayarlama İstediğiniz parametreyi dokunarak seçtikten sonra, değeri ayarlamak için Veri kadranını veya [DEC]/[INC] düğmelerini kullanın. Bu, ekrana dokunmayı ayarlamada güçlük çekiyorsanız veya ayarı daha hassas kontrol edebilmek istiyorsanız kullanışlıdır.
İstenen Ekranı Anında Çağırma—Doğrudan Erișim Sadece bir düğmeye daha basarak, uygun Doğrudan Erişim işleviyle istediğiniz ekranı anında getirebilirsiniz. Direct Access (Doğrudan Erişim) işleviyle çağrılabilen ekranların bir listesi için sayfa 111. sayfadaki “Doğrudan Erişim Tablosu” konusuna başvurun. 1 [DIRECT ACCESS] düğmesine basın. Ekranda uygun düğmeye basmanızı isteyen bir mesaj görüntülenir.
Dosya Yönetimi Kayıtlı Şarkı veya düzenlenmiş Enstrüman Sesi gibi oluşturduğunuz veriler dosya olarak enstrümana (“Kullanıcı sürücüsü” denir) veya bir USB flash sürücüye kaydedilebilir. Çok sayıda dosya kaydettiyseniz, istediğiniz dosyayı çabucak bulmada güçlük çekebilirsiniz. Çalışmayı kolaylaştırmak için dosyalarınızı klasörler halinde düzenleyebilir, dosyaları yeniden adlandırabilir, gereksiz dosyaları silebilirsiniz vs. Bu işlemler Dosya Seçimi ekranında yapılır.
6 Dosyayı kaydetmek için Karakter Giriși penceresinde [OK] seçeneğine dokunun. Kaydedilen dosya otomatik olarak dosyalar arasında alfabetik sırasında yer alacaktır. Yeni bir klasör olușturma Klasörlerin istendiği gibi oluşturulabilmesi, adlandırılabilmesi ve düzenlenebilmesi orijinal verilerinizi bulmayı ve seçmeyi kolaylaştırır. 1 File Selection (Dosya Seçimi) ekranında, User (Kullanıcı) sekmesine (sayfa 26) dokunun, daha sonra yeni bir klasör olușturmak istediğiniz konumu seçin.
4 İstediğiniz dosyaları/klasörleri her birine dokunarak seçin. Bir veya daha fazla dosya/klasör seçilebilir (vurgulanabilir). Seçimi iptal etmek için aynı öğeye tekrar dokunun. Diğer sayfalar da dahil geçerli ekranda gösterilen tüm öğeleri seçmek için [Select All] seçeneğine dokunun. Seçimi iptal etmek için [All Off] seçeneğine dokunun. 5 7 Dosyaları/klasörleri yapıștırmak istediğiniz yeri (yolu) seçin.
Karakter Girme Bu bölüm, dosyalarınızı/klasörlerinizi adlandırmak, dosya vb. aramada anahtar kelime yazmak için nasıl karakter gireceğinizi ele almaktadır. Karakter girme aşağıda gösterilen ekranda yapılır. 2, 3 1 1 Karakter türüne dokunun. [Symbol] (veya [abc]) seçeneğine dokunmak, simgeler ile Romen harfleri (ve rakamları) arasında geçiş yapar. Büyük harf girme ile küçük harf girme arasında geçiş yapmak için (Shift) seçeneğine dokunun.
Panel Ayarlarını Kilitleme (Panel Kilidi) Panel ayarları kilitli durumdayken panel düğmelerinden herhangi birine bastığınızda hiçbir şey olmaz. Örneğin, performansınız sırasında bir ara verdiğinizde ve enstrümanı kendi halinde bıraktığınızda, bu özellik başkalarının panel ayarlarına erişmesini engeller. 1 [MENU] [Panel Lock] aracılığıyla Panel Lock (Panel Kilidi) ekranını çağırın. 2 Temel İșlemler PIN kodu girişi için sayısal tuş takımı çağrılır.
İș Akıșı Kılavuzu — PSR-A5000 ile Performans için Panel ayarlarını manuel olarak yapma ve tek bir șarkıyı çalma Klavyeyi Tarzlar İle Çalma (Otomatik Eșlik) Geçerli Tarz için en uygun panel ayarları (Tek Dokunuș Ayarı) ... s. 41 Tarzı ayarlama Seçili Tarz için en uygun panel ayarlarını (Klavye Bölümleri, Armoni/Arpej veya Multi Pad'ler) çağırma. ... s. 38 veya Enstrüman Seslerini ayarlama ... s. 42 (Klavye bölümlerini ayarlama) Armoniyi/Arpeji ayarlama ... s.
... s. 54 Skala Akordunu Ayarlama İș Akıșı Kılavuzu — PSR-A5000 ile Performans için Kumandalara ișlevler atama Tarzlarla çalma Performans sırasında yapılan işlemler: s. 56 ... s. 76 Multi Pad'ler ayarlama ... s. 51 Kumandalara ișlevler atama Skala Akordunu Ayarlama ... s. 54 ... s. 76 Șarkı çalma ile söyleme Performans sırasında yapılan işlemler: s. 68 Kayıt Belleğini bir Çalma Listesine kaydetme ... s. 91 Çalma Listesini canlı performans seti listeniz için düzenleme ... s.
İșletim Kılavuzu 1 Tarzlarla Çalma—Ayarlama Bu bölüm, klavye performansınızı Tarzlar (Ritim ve Otomatik Eşlik) ile nasıl zenginleştirebileceğinizin temel adımlarını vermektedir. Tarz, Klavye Bölümleri (Enstrüman Sesleri), Multi Pad ve çeşitli kumanda türlerini de kapsayan bir tek Şarkı performansınızı eksiksiz biçimde ayarlamak için aşağıdaki çeşitli talimatları uygulayın. Bu bölümde yapılan ayarlar, tek bir şarkı ayarı (sayfa 87) olarak topluca Kayıt Belleği'nde saklanabilir.
4 Gerekirse seçilen tarzı deneyin. NOT STYLE CONTROL [ ] (SYNC START) düğmesine basın, daha sonra akorları sol elinizle çalın. Tarz Çalmayı durdurmak için STYLE CONTROL [ ] (START/STOP) düğmesine basın. Tarz çalmayı kullanma hakkında daha fazla ayrıntı için bkz. sayfa 56. Tarz Özellikleri Seçilen Tarz türü, Style Selection (Tarz Seçimi) ekranında Tarz adının sol üst tarafında gösterilir. Bu Tarzların tanımlayıcı karakterleri ve sağladıkları performans avantajları aşağıda açıklanmaktadır.
Tempoyu ayarlama TEMPO [-] ve [+] düğmeleri, Metronom, Tarz ve MIDI Şarkı çalma temponuzu değiştirmenizi sağlar. Tarz ve MIDI Şarkı temposu [RESET/TAP TEMPO] düğmesiyle de ayarlanabilir. NOT Sesli Șarkının temposunu ayarlamak istiyorsanız Zaman Uzatma ișlevini (sayfa 70) kullanın. TEMPO [-]/[+] düğmeleri Tempo açılır ekranını getirmek için TEMPO [-] veya [+] düğmesine basın. TEMPO'yu kullanın Tempoyu dakikada 5–500 vuruşluk bir aralığa düşürmek veya yükseltmek için [-]/[+] düğmelerini kullanın.
Geçerli Tarz için Optimum Panel Ayarları (Tek Dokunuș Ayarı) Tek Dokunuş Ayarı, tek bir düğmeye dokunularak seçili Tarz için en uygun panel ayarlarının (Enstrüman Sesleri, efektler vb.) otomatik olarak getirildiği güçlü ve kolaylık sağlayan bir özelliktir. Hangi Tarzı kullanmaya zaten karar vermişseniz, Tek Dokunuş Ayarı otomatik olarak uygun sesi sizin için seçecektir. 1 İstediğiniz Tarzı seçin (adım 1–2, sayfa 38). 2 ONE TOUCH SETTING [1]–[4] düğmelerinden birine basın.
Klavye Bölümlerini Ayarlama Manuel performansınız için dört klavye bölümü bulunmaktadır: LEFT, RIGHT 1, RIGHT 2 ve RIGHT 3. Bunların her birinin bir Enstrüman Sesi vardır. Bu bölümleri PART ON/OFF (BÖLÜM AÇIK/KAPALI) düğmelerini kullanarak, muhteşem enstrüman dokuları ve pratik performans bileşimleri oluşturmak için birleştirebilirsiniz.
LEFT bölüm Enstrüman Sesini tutma (Sol Tutuș) LEFT bölümü ON olduğunda PART ON/OFF [LEFT HOLD] düğmesini açarak LEFT bölümün Sesi tuşlar bırakıldığında bile tutulur. Yaylı çalgılar gibi azalmayan Enstrüman Sesleri sürekli tutulurken piyano gibi azalan türden Enstrüman Sesleri daha yavaş (pedal basılı tutuluyormuş gibi) azalır. Bu işlev, çalınan Tarza uyan akorlar tutulduğundan, Tarz çalma ile birlikte kullanıldığında kolaylık sağlar.
q Ayırma Noktası (Style + Left) Ayırma Noktası (Style) ve Ayırma Noktası (Left) değerlerini aynı notaya ayarlar. Bu durumda, Akor Kısmı ve LEFT bölüm kısmı aynı alanı işgal eder. Ayırma Noktası'nı, aynı anda ekranda [Style + Left], klavyede ise istenen tuşa basarak doğrudan klavyeden belirtin. Ayırma Noktası (Style + Left) Akor + LEFT bölüm kısmı Sağ el bölümü (Sol el bölümü) w Ayırma Noktası (Style, Left, Right 3) Her Ayırma Noktasını tek tek ayarlar.
Tarz çalma için sağ elinizle akorlar belirtme Akor Algılama alanını sol el kısmından sağ el kısmına çevirerek sağ elinizi Tarz çalmayı kontrol etmek üzere akorlar çalmak için kullanırken sol elinizle bir bas partisi çalabilirsiniz. 1 Ayırma Noktası/Parmak Dağılımı penceresini çağırın. [MENU] [Split & Fingering] 2 Ekrana dokunarak gereken ayarları yapın. 1 Tarzlarla Çalma—Ayarlama Chord Detection Area (Akor Algılama Bölgesi) “Upper”ı (Üst) seçin. Akor kısmı sol Ayırma Noktası'nın sağına ayarlanır.
Her Klavye Bölümü için bir Enstrüman Sesi Seçme 1 İstediğiniz bölüme karșılık gelen PART SELECT düğmesine basın. Voice Selection (Enstrüman Sesi Seçimi) ekranı (istenen bölümün) görünür. 2 İstenen Sese dokunun. NOT Ayrıca, Voice Selection (Enstrüman Sesi Seçimi) ekranını Home (Giriș) ekranından (sayfa 24) veya Voice Part Setup (Enstrüman Sesi Bölümü Ayarları) ekranından da çağırabilirsiniz (web sitesindeki Reference Manual (Bașvuru Kılavuzu)).
Orijinal Org Flüt Sesleri Olușturma Bu elektrikli enstrüman, efsanevi eski orgların sesini yeniden üretmek için gelişmiş dijital teknoloji kullanır. Geleneksel elektronik bir orgda olduğu gibi flüt pedal ses seviyelerini artırıp azaltarak kendi sesinizi oluşturabilirsiniz. Oluşturulan Ses ihtiyaç duyulduğunda kullanılmak üzere kaydedilebilir.
Klavye Armonisini/Arpeji Ayarlama Keyboard Harmony (Klavye Armonisi) veya Arpeggio (Arpej) özelliklerini, sağ el bölümlerinin (RIGHT 1–3) sesini zenginleştirmek veya değiştirmek için uygulayabilirsiniz. Klavye Armonisi, sağ el kısmında çalınan notalara armoni (düet, trio vb.), yankı, tremolo ve tril gibi performans efektleri uygular. Arpej işlevi, sadece akorun notalarına basarak arpejler (kırık akorlar) çalmanıza izin verir.
• [ACMP] düğmesi kapalı ve LEFT bölüm açık olduğunda: Ayırma Noktası (Left) RIGHT 1–3 bölümleri Armoni efekti için LEFT bölümü ve akor kısmı • Hem [ACMP] düğmesi hem de LEFT bölüm açık olduğunda: Ayırma Noktası (Style) Ayırma Noktası (Left) 1 Tarzlarla Çalma—Ayarlama LEFT RIGHT 1–3 bölümleri bölümü Tarz çalma için Akor bölümü ve Armoni efekti Multi Assign Çoklu Atama efekti, klavyenin sağ el kısmında çaldığınız akorların notalarını ayrı partilere (Enstrüman Sesleri) atar.
5 Arpeji tetiklemek için bir nota veya bir grup nota çalın. Arpejli cümle, çalınan notalara göre değişir. Efekti kapatmak için [HARMONY/ARPEGGIO] düğmesini kapatın. 50 PSR-A5000 Kullanıcı el kitabı NOT • Arpej En Küçük Birimi ișlevi kullanılarak, Arpej çalma ile Șarkı/ Tarz çalma senkronize edilerek zamanlamadaki küçük aksamalar düzeltilebilir. Ayarı șu ekranda yapılabilir: [MENU] [Voice Setting] [Arpeggio].
Multi Pad'ler Ayarlama Multi Pad'ler Seçme 1 Multi Pad Tuș Arası Seçim ekranını getirmek için MULTI PAD CONTROL [SELECT] düğmesine basın. NOT Ayrıca, Multi Pad Selection (Multi Pad Seçimi) ekranını Home (Giriș) ekranından da (sayfa 24) çağırabilirsiniz. 1 3 İstediğiniz Multi Pad Tuș Aralığına dokunun. Tarzlarla Çalma—Ayarlama 2 NOT İsterseniz seçilen Multi Pad'leri deneyebilirsiniz. Karşılık gelen cümlenin çalmasını başlatmak için MULTI PAD CONTROL [1]–[4] düğmelerine basmanız yeterlidir.
Orijinal Panel Ayarlarını Tek Dokunuș Ayarı Belleğine Alma Orijinal panel ayarlarınızı (esas olarak Tarz, Enstrüman Sesleri ve Multi Pad'ler) bir Tek Dokunuş Ayarı'nın (OTS) belleğine alabilirsiniz. Yeni oluşturulan Tek Dokunuş Ayarı, User sürücüsüne veya bir USB flash sürücüye bir Tarz olarak kaydedilir ve Tek Dokunuş Ayarını Tarzın bir parçası olarak çağırabilirsiniz. 1 Tek Dokunuș Ayarınızı belleğe almak için istediğiniz Tarzı seçin.
Klavyenin Perdesini Değiștirme Perdeyi yarım tonlarla transpoze etme (TRANSPOSE [-]/[+] düğmeleri) TRANSPOSE [-]/[+] düğmeleri, enstrümanın genel perdesini (klavye sesi, Tarz çalma, MIDI Şarkısı çalma vb.) (-12 – 12 arası) yarım tonluk adımlarda transpoze eder. Transpoze değerini anında 0 değerine sıfırlamak için [-] ve [+] düğmelerine aynı anda basın. Master (Ana) Sesli Şarkı ve [MIC/GUITAR INPUT] veya [AUX IN] jaklarından gelen ses dışında tüm sesin perdesini transpoze eder.
Atanabilir Kumandalar Ayarlama LIVE CONTROL düğmelerine, LIVE CONTROL kumanda çubuğuna, [STYLE TEMPO LOCK/ASSIGNABLE] düğmesine veya isteğe bağlı ayak kumandalarına, klavye performansınız sırasında yapılacak hızlı işlemler ve ifade kontrolü için parametre ve işlev atayabilirsiniz. Atanabilir kumandaların ayarları, bunları topluca bir kerede değiştirebilmeniz için kayıt belleğine depolanır/kayıt belleğinden çağrılır.
Atanabilir düğmelere ișlev atama ASSIGNABLE [A]–[F] düğmelerine ve [STYLE TEMPO LOCK/ASSIGNABLE] düğmesine çeşitli işlevler atanabilir. 1 Edit (Düzenleme) ekranını çağırmak için [MENU] [Assignable] seçeneğine dokunun. 1 2 Tarzlarla Çalma—Ayarlama 2 “Assignable Buttons” (Atanabilir Düğmeler) alanından (yukarıda gösterilmiștir) istediğinize çift tıklayın (iki kez dokunun). İşlev seçimi açılır penceresi görünür. 3 İstenen ișleve dokunun.
İșletim Kılavuzu 2 Tarzlarla Çalma—Performans Sırasında Yapılan İșlemler Tek bir şarkı için (önceki bölümlerde) istediğiniz tüm ayarları yaptıysanız, artık klavyeyi çalmaya hazırsınız demektir. Bu bölüm, esas olarak klavye performansınız sırasında kullanacağınız, Tarz ile ilgili çeşit işlemleri açıklamaktadır: Tarz çalma, ifade efektleri uygulama ve Multi Pad çalma. Tarz Çalmayı Kullanma Tarz çalmayı bașlatma ve durdurma [START/STOP] düğmesi Tarzın ritim bölümünün çalınmasını başlatır.
Artırma/Azaltma Fade In/Fade Out (Artırma/Azaltma) işlevi, bir Tarz veya Şarkı'nın kayıttan çalınması başlatıldığında/durdurulduğunda yumuşak artırmalar ve azaltmalar oluşturur. Bu işlevi, işlev atanabilen düğmelere ve ayak pedallarına atayabilirsiniz. NOT Kumandalara ișlevler atama hakkında bilgi için bkz. “Atanabilir Kumandalar Ayarlama” (sayfa 54) ve “ASSIGNABLE (ATANABİLİR) Düğmelerin İșlevlerini veya Kısayollarını Ayarlama” (sayfa 95).
[BREAK] düğmesi Eşlik ritmine dinamik aralar eklemenizi sağlar. Tarz çalma sırasında [BREAK] düğmesine basın. Tek ölçülü Ara kalıbı çalmayı bitirdiğinde, Tarz çalma otomatik olarak Ana bölüme geçer. Bölüm düğmelerinin lamba durumları (INTRO, MAIN VARIATION, BREAK, ENDING) hakkında • Turuncu: Bölüm seçili. • Turuncu (yanıp sönme): Seçili bölüm çalındıktan sonra çalınacak bölüm. * MAIN VARIATION [A]–[D] düğme lambaları da dolgu çalındığı sırada turuncu yanıp söner.
Kayıt durur; [ON/OFF] düğmesi turuncu renkte yanıp söner ve döngü çalma beklemeye geçer. Tarzın bir sonraki ölçüsünde [ON/OFF] düğmesi turuncu renkte yanar ve 2. adımda kaydedilen akor dizisi döngü halinde çalınır. 4 Döngü çalmayı durdurmak için CHORD LOOPER [ON/OFF] düğmesine basın. NOT • [ON/OFF] düğmesi, akor dizisinin kaydedildiğini göstermek için mavi renkte yanar ve döngü çalma durur. • [ON/OFF] düğmesine basılması, 1.–3.
Performansınızın İfadesini Kontrol Etme Kumanda Çubuğunu Kullanma Varsayılan olarak, kumanda çubuğunu yatay (X) veya dikey (Y) yönde hareket ettirerek, perdeleri yukarı veya aşağı uzatabilir veya modülasyon efektleri uygulayabilirsiniz. Klavyeyi çalarken sesi kontrol etmek için kumanda çubuğunu hareket ettirin. +Y -X +X -Y X: Perde Kaydırma Klavye çalınırken perdeleri yukarı (kumanda çubuğu sağa taşınır) veya aşağı (kumanda çubuğu sola taşınır) doğru uzatır.
Süper Artikülasyon Enstrüman Seslerini Çalma ve Kontrol Etme Müzikte “artikülasyon” sözcüğü çoğunlukla notalar arasındaki geçişleri ve sürekliliği anlatır. Bu çoğu kez stakato, legato ve gruplama gibi belirli performans tekniklerine yansır. Süper Artikülasyon Enstrüman Sesleri (S.Art Voices), sadece çalma şeklinizle ustaca ve çok gerçekçi müzikal ifadeler oluşturmanızı sağlar. Voice (Enstrüman Sesi) (S.
Multi Pad Çalmayı Kontrol Etme Multi Pad çalma 1 Multi Pad cümlesini çalmak için MULTI PAD CONTROL [1]–[4] düğmelerinden birine basın. Düğmeye karşılık gelen cümlenin tamamı, yürürlükteki tempoda çalmaya başlar. Aynı anda en fazla dört Multi Pad çalabilirsiniz. 2 Multi Pad'leri çalmayı durdurmak için [STOP] düğmesine basın. Belirli bir pad'i durdurmak isterseniz, [STOP] düğmesini basılı tutarken durdurmak istediğiniz pad'lere basın. NOT • İki tür Multi Pad verisi vardır.
Multi Pad Senkronizasyon Bașlama İșlevini Kullanma Ayrıca Multi Pad çalmayı, klavyeyi çalarak veya Tarz çalmayı başlatarak da başlatabilirsiniz. 1 MULTI PAD CONTROL [SELECT] düğmesini basılı tutarken [1]–[4] arasından istediğiniz düğmeye veya düğmelere basın. Karşılık gelen düğmeler, turuncu yanıp sönerek bekleme durumunu gösterir. NOT Seçilen Pad'in bekleme durumunu iptal etmek için aynı ișlemi yapın veya tüm Pad'lerin durumunu iptal etmek için sadece [STOP] düğmesine basın.
İșletim Kılavuzu 3 Șarkı Çalarken Șarkı Söyleme— Ayarlama Bu bölümde, şarkı söyleme performans ayarlarınızın Song (Şarkı) seçimi ayarları kullanılarak nasıl yapılacağı anlatılmaktadır. Bölüm 1'de olduğu gibi bu kısımda yapılan ayarlar Registration Memory'de (Kayıt Belleği) topluca tek bir şarkı ayarı (sayfa 87) olarak saklanır. Șarkı Çalmayı Ayarlama Șarkılar—MIDI ve Sesli Bu enstrümanda “Şarkı”, ön ayarlı şarkıları, piyasada bulunan müzik dosyalarını vs. içeren MIDI veya ses verilerini anlatır.
Șarkı Dosyası Uyumluluğu Aşağıdaki türden Şarkıları çalabilirsiniz. • Ön Ayarlı Şarkılar (MIDI Şarkılar) • Kendi kaydettiğiniz Şarkılar (kaydetmeyle ilgili talimatlar için bkz. sayfa 85) • Piyasada bulunabilen Şarkılar: SMF (Standard MIDI File) formatındaki MIDI dosyaları, WAV veya MP3 formatındaki Ses dosyaları. WAV.......... 44,1 kHz örnek hız, 16 bit çözünürlük, stereo MP3 ..........
Șarkı Seçme (Song Player (Șarkı Çalar) modu) 1 Song Playback (Șarkı Çalma) ekranını getirmek için [PLAYER] düğmesine basın. Song Player (Șarkı Çalar) modunun seçili olduğundan emin olun. 2 2 MIDI veya Audio alanında Șarkı adına dokunun. İlgili Şarkı türü (MIDI veya Audio) için Song Selection (Şarkı Seçimi) ekranı belirir. 3 İstediğiniz Șarkıyı seçin.
Șarkı Seçme (Song List (Șarkı Listesi) modu) 1 Song Playback (Șarkı Çalma) ekranını getirmek için [SONG] düğmesine basın. Song List (Șarkı Listesi) modunun seçildiğinden emin olun. 2 2 3 Song List (Șarkı Listesi) hazırlama Yeni bir Song List (Şarkı Listesi) oluştururken Șarkı Çalarken Șarkı Söyleme—Ayarlama Ekranda (New) (Yeni) seçeneğine dokunarak yeni bir Song List (Şarkı Listesi) oluşturabilirsiniz.
İșletim Kılavuzu 4 Șarkı Çalarken Söyleme—Performans Sırasında Yapılan İșlemler Bu bölümde, Şarkılar ile şarkı söyleme performansınız sırasında yapabileceğiniz işlemler açıklanmaktadır: Şarkı çalma, nota ve söz gösterme, Sesli Şarkı ve mikrofon ile ilgili işlevleri değiştirme. Șarkı Çalmayı Kontrol Etme Şarkı çalma, panelde veya SONG [PLAYER] düğmesine basılarak çağrılan Song Playback (Şarkı Çalma) ekranında düğmelere basılarak kontrol edilir.
Șarkı Çalma Konumunu Tașıma (Song Position (Șarkı Konumu) penceresi) [ ] (PREV) veya [ ] (NEXT) düğmesini basılı tuttuğunuzda, bir Sesli Șarkılar İçin ayar ekranı görünerek Şarkının geçerli konumunu gösterir. Pencere ekranda gösterildiğinde, geçerli dosyada sürekli olarak geri/ileri hareket etmek için Data (Veri) kadranını da kullanabilirsiniz. Cümle İşareti numarası sadece Cümle İşaretleri içeren bir MIDI Şarkısı seçildiğinde görünür.
Sesli Șarkılara Özel Çalma İșlemleri Vokal İptali NOT Bu işlev, Audio Song (Sesli Şarkı) çalmada stereo sesin merkezi konumunu iptal etmenizi veya geciktirmenizi sağlar. Bu, vokal ses birçok kayıtta çoğunlukla stereo görüntüsünün merkezinde olduğundan, sadece enstrümantal destekle “karaoke” tarzında şarkı söylemenizi veya melodi bölümünü klavyede çalmanızı sağlar.
Șarkı Konumu İșaretçilerini Kullanma (yalnızca MIDI Șarkılar için) MIDI Şarkı verilerine Şarkı Konumu işaretçileri (SP1–SP4) konabilir. Bunlar, MIDI Şarkı verileri arasında çabucak ve kolayca gezinmenizi sağlamakla kalmaz, pratik çalma döngüleri hazırlamanıza da izin vererek performans gerçekleştirirken “icra sırasında” dinamik Şarkı düzenlemeleri oluşturmanıza da olanak tanır.
Çalmayı belirli bir ișaretçiden bașlatma Önce Şarkı çalma durduğunda [1]–[4] Şarkı Konumundan birine dokunun, sonra çalmayı (sayfa 68) başlatın. Döngü çalmada İșaretçileri kullanma Bu bölümde, [1] ve [2] işaretçileri arasında döngü örneğiyle döngü çalmayı açıklayacağız. 1 2 Șarkıyı bașından çalmaya bașlamak için Duraklat) seçeneğine dokunun. (Play/Pause) (Çal/ [1] noktasını geçtikten sonra döngü ișlevini açmak için (Loop) (Döngü) seçeneğine dokunun.
Çalma Sırasında Partisyonu, Sözleri ve Metin Dosyalarını Görüntüleme MIDI Șarkısının müzik notasyonunu (Score (Partisyon)) görüntüleme Seçilen MIDI Şarkının müzik notalarını (partisyon) görüntüleyebilirsiniz. Çalışmaya başlamadan önce müzik notasyonunu baştan sona okumanızı öneririz. 1 2 Bir MIDI Șarkı (sayfa 66) seçin. Partisyon ekranını getirmek için Song Playback (Șarkı Çalma) ekranında (Score) (Partisyon) seçeneğine dokunun.
Șarkının Sözlerini Görüntüleme Seçilen Şarkıda söz verisi varsa, bunları çalma sırasında enstrümanın ekranında görebilirsiniz. 1 2 Bir Șarkı (sayfa 66) seçin. Lyrics (Sözler) ekranını çağırmak için Song Playback'te (Șarkı Çalma) (Lyrics) (Sözler) seçeneğine dokunun. Şarkı verilerinde söz verisi olduğunda, sözler ekranda gösterilir. Şarkı çalma durdurulduğunda [] ya da [] seçeneğine dokunarak sözlerin tamamını görebilirsiniz.
Konușma İșlevini Kullanma Talk (Konuşma) işlevi, hedef kitlenizle konuşmak için mikrofon ayarlarını anında değiştirmenize izin verir. Şarkı icraları arasında yankı efektlerinin vs. dikkat dağıtıcı etkisi olmadan anons yapmak istediğinizde kullanışlı bir işlevdir. 1 [MENU] [Mic Setting] ile Mic Setting (Mikrofon Ayarı) ekranını çağırın.
İșletim Kılavuzu 5 Akort Seçme ve/veya Olușturma (Scale Tune (Skala Akordu)) Enstrümanın akordunu, çalmak istediğiniz müziğe uygun biçimde değiştirebilirsiniz. Kullanım ekranı [MENU] [Scale Tune] aracılığıyla çağrılabilir. Scale Tune (Skala Akordu) Temel Yapısı Main (Ana) Skala ve Sub (Alt) Skala olmak üzere akordu iki şekilde değiştirebilirsiniz. Main (Ana) Skala Enstrümanın temel skalasını ayarlar. Mevcut bir skala türünü seçebilir veya skalayı el ile ayarlayabilirsiniz.
Ön Ayarlı Türlerden (Main (Ana) Skala) Akort Seçme veya Olușturma Belirli tarihi dönemler veya müzik türlerini özel akortlarda çalmak için çeşitli skalalar seçebilirsiniz. 1 2 Main (Ana) Skala ayarının uygulandığı bölümler 1 İstediğiniz Skala türünü (akort) seçin. Type (Tür) 5 Akort Seçme ve/veya Olușturma (Scale Tune (Skala Akordu)) 2 • Equal (Eşit): Her oktavın perde aralığı, her yarım adım perdede eşit olarak aralıklandırılmış biçimde eşit on iki parçaya bölünmüştür.
Akort Olușturma ve Kullanma (Sub (Alt) Skala) Sub (Alt) Skala ayarını kullanarak kendi skalalarınızı oluşturabilirsiniz. Bu ayar, düzenlendiğinde Main (Ana) Skala ayarına göre önceliklidir. Ayar yalnızca Sub (Alt) Skala etkin durumdayken (örneğin, Scale Tune (Skala Akordu) ekranında "Sub" (Alt) öğesi seçiliyse) devrededir. 1 Scale Tune (Skala Akordu) ekranında, Sub Scale (Alt Skala) ayarını seçmek için [Sub] tușuna dokunun.
Sub (Alt) Skala Ayarını Belleğe Alma (SCALE TUNE SETTING düğmelerini kullanarak veya Scale Tune (Skala Akordu) ekranından) Yaptığınız Sub (Alt) Skala ayarı, anında çağırma amacıyla SCALE TUNE MEMORY düğmelerine atanabilir. 1 2 SCALE TUNE SETTING düğmelerini ve Scale Tune (Skala Akordu) ekranındaki parametreleri kullanarak Sub (Alt) Skala ayarlarını dilediğiniz gibi yapın. NOT Belleğe alınan veriler Sub (Alt) Skala Akordunun adını, açık/kapalı durumunu, akort değerlerini ve etkin bölümlerini kapsar.
Scale Tune Memory (Skala Akordu Belleği) Öğesini Bank (Tuș Aralığı) Dosyası Olarak Kaydetme SCALE TUNE MEMORY [1]–[5] düğmeleriyle belleğe alınan Sub (Alt) Skala ayarları bir tek Scale Tune Memory Bank (Skala Akordu Belleği Tuş Aralığı) dosyası olarak kaydedilebilir. Tuș Aralığı 04 Tuș Aralığı 03 Tuș Aralığı 02 Tuș Aralığı 01 1 2 Kaydetmek istediğiniz Sub Scale (Alt Skala) ayarlarının SCALE TUNE MEMORY [1]–[5] düğmelerine atandığından emin olun.
İșletim Kılavuzu 6 Her Partinin Parametrelerini Ayarlama—Mikser Mikser, klavye bölümlerinin yanı sıra Şarkı/Tarz kanallarının ses düzeyi dengesi ve seslerin tınısı gibi yönleri üzerinde sezgisel bir kontrolünüz olmasını sağlar. Optimum denge ve stereo görüntüsü ayarlamak için her Voice (Enstrüman Sesi) öğesinin düzeyini ve stereo konumunu (pan) ayarlamanıza ve efektlerin nasıl uygulanacağını belirlemenize olanak tanır. Bu kısım, Mikserin temel prosedürlerini ele almaktadır.
3 İstenen parametreleri düzenlemek için bir sekmeye dokunun. Filter (Filtre) Resonance'ı (Rezonans) ve Cutoff'u (Kesme Noktası) (sesin parlaklığı) ayarlamak için kullanılır. EQ (Frekans Düzenleyici) Sesin tonunu ve tınısını düzeltmek üzere denkleştirme parametrelerini ayarlamak için kullanılır. Effect (Efekt) Her bölüm için bir Efekt türü seçmek ve derinliğini ayarlamak için kullanılır.
Tarzın veya MIDI Șarkının Kanallarını Açma/Kapatma Kanalları aradan seçerek açıp kapatmak yoluyla çeşitleme ekleyebilir ve Tarzın veya MIDI Şarkının duygusunu değiştirebilirsiniz. Tarz Kanalları Her Tarzda aşağıda listelenen kanallar bulunur. • Rhythm 1/2 (Ritim 1/2): Bunlar Tarzın temel bölümleridir; davul ve perküsyon ritim kalıplarını içerirler. • Bass (Bas): Bas bölümü Tarza uyacak çeşitli enstrüman seslerini kullanır.
Tarz veya MIDI Șarkının Kanallarının Enstrüman Sesini Değiștirme Mikser ekranından her kanalın Enstrüman Sesini değiştirebilirsiniz. 1 2 Mikser ekranında [Style] sekmesine veya [Song] sekmesine dokunun. Voice Selection (Enstrüman Sesi Seçim) ekranını getirmek için kanal adının altındaki enstrüman simgesine dokunun, sonra istediğiniz Enstrüman Sesini seçin.
İșletim Kılavuzu 7 Șarkı Kaydetme Bu enstrüman performansınızı iki şekilde kaydetmenize izin verir: MIDI kayıt ve Ses kaydı. Ayrıca, MIDI kaydının da iki farklı yöntemi vardır: En kolay, en uygun şekilde kaydetmek için olan Hızlı kayıt ve her kanalı veya her bölümü bağımsız olarak kaydetmenize izin veren Çoklu Kayıt. Bu bölümde, MIDI Hızlı Kayıt ve Hızlı Ses Kaydı seçeneklerine bakacağız.
2 Kaydetmeye bașlayın. Klavyeyi çalmaya başladıktan sonra Tarz'ı başlatıp bir Multi Pad çalarak veya [Play/Pause] tuşuna dokunarak kaydetmeye başlayabilirsiniz. 3 4 Performansınızı bitirdikten sonra kaydı durdurmak için [Stop] seçeneğine dokunun. Song Selection (Șarkı Seçim) ekranını çağırmak için [Save] seçeneğine dokunun ve ardından kaydedilen performansı bir dosya olarak (sayfa 31) kaydedin. BİLDİRİM Kaydetme ișlemini gerçekleștirmeden ekrandan çıkar veya gücü kapatırsanız kaydedilen Șarkı kaybolur.
İșletim Kılavuzu 8 Özel Panel Ayarlarını Saklama ve Getirme—Kayıt Belleği ve Çalma Listesi Özel Panel Ayarlarını Saklama ve Getirme—Kayıt Belleği ve Çalma Listesi Registration Memory (Kayıt Belleği) ve Playlist (Çalma Listesi) işlevleri hemen tüm panel ayarlarını kaydetmenize (veya bunları "kayıt belleğine almanıza"), sonra bu özel panel ayarlarınızı performansınız için basit, tek tuşluk bir işlemle anında çağırmanıza izin verir.
Özel Panel Ayarlarını Kayıt Belleği ile Kaydetme ve Çağırma Panel Ayarlarınızı Kaydetme 1 2 Enstrüman Sesleri, Tarzlar ve Efektler gibi istediğiniz Panel Ayarları'nı yapın. Registration Memory (Kayıt Belleği) penceresini çağırmak için REGISTRATION MEMORY bölümündeki [MEMORY] düğmesine basın. Kayıt Belleğine kaydedilebilen öğeler Kaydedilecek öğeleri seçme Registration Memory (Kayıt Belleği) penceresi, seçilerek kaydedilebilecek öğelerin listesini içerir. 3.
Kaydetme Belleğini Tuș Aralığı dosyası olarak kaydetme Kaydedilen sekiz panel ayarının tümünü Tek Kayıt Belleği Tuş Aralığı dosyası olarak kaydedebilirsiniz. Registration Memory Bank Selection (Kayıt Belleği Tuș Aralığı Seçimi) ekranını getirmek için REGIST BANK [-] ve [+] düğmelerine aynı anda basın.
Registration Memory Bank (Kayıt Belleği Tuș Aralığı) Bilgilerini Onaylama Registration Memory Bank (Kayıt Belleği Tuş Aralığı) [1]–[8] düğmelerinin belleğine hangi Enstrüman Seslerinin, Tarzın ve Şarkıların alındığını doğrulamak için bilgi ekranını çağırabilirsiniz. 1 2 Registration Memory Bank Selection (Kayıt Belleği Tuș Aralığı Seçimi) ekranını çağırın, ardından istenen Bank (Tuș Aralığı) öğesini seçin.
Büyük Bir Repertuarı Çalma Listesi Kullanarak Yönetme Özel Panel Ayarlarını Saklama ve Getirme—Kayıt Belleği ve Çalma Listesi Çalma Listesi, canlı performanslarınızın birden çok set listesini yönetmek için yararlıdır. Bu, çok geniş bir repertuardan (çok sayıda Kayıt Belleği Tuş Aralığı dosyası) sadece istediğiniz dosyaları seçmenize ve her performans için yeni bir grup listesi oluşturmanıza olanak tanır. Yeni Çalma Listesi olușturma 1 Çalma Listesi ekranını çağırmak için [PLAYLIST] düğmesine basın.
Arama işlevini kullanarak bir Kayıt eklemek için: Ekranda Add Record [Search] (Kayıt Ekle [Search]) öğesine dokunulması, istenen Kayıt Belleği Tuş Aralığı dosyasını aramak için işlem ekranını çağırır. Dosya arama işleminin ayrıntıları için web sitesindeki Reference Manual (Başvuru Kılavuzu) belgesini inceleyin. Arama sonucundan istenen dosyayı seçin ve ardından ekranı kapatmak için [Add to Playlist] (Çalma Listesine Ekle) öğesine dokunun; yeni Çalma Listesi Kaydı eklenir.
Çalma Listesi aracılığıyla özel panel ayarlarını çağırma 1 Çalma Listesi ekranını çağırmak için [PLAYLIST] düğmesine basın. Özel Panel Ayarlarını Saklama ve Getirme—Kayıt Belleği ve Çalma Listesi 2 4 2 3 4 Playlist File Selection (Çalma Listesi Dosya Seçimi) ekranın çağırmak için Çalma Listesi dosyasının adına dokunun. İstediğiniz Çalma Listesi dosyasına dokunun, sonra ekranı kapatın. Çalma Listesi ekranında Kayıt adına, sonra [Load] simgesine dokunun.
Çalma Listesindeki Kayıtların sırasını değiștirme 1 2 Çalma Listesi ekranını çağırmak için [PLAYLIST] düğmesine basın. Kayıtların sırasını değiștirin. 2-1 Taşımak istediğiniz Kayda dokunun. 2-2 Adım 2-1'de seçilen Kaydı taşımak için Up (Yukarı)/ Down (Aşağı) simgelerine dokunun. 3 Düzenlenen Çalma Listesi dosyasını kaydetmek için (Kaydet) seçeneğine dokunun. (Save) Çalma Listesinden Çalma Listesi Kaydı silme 1 2 Playlist (Çalma Listesi) ekranında, seçmek için istediniz Kayda dokunun.
İșletim Kılavuzu 9 Optimum Performans için Özelleștirme Optimum Performans için Özelleștirme Enstrümanı kendi kişisel tercihleriniz ve optimum performans için özelleştirebilirsiniz. Bu bölüm, Giriş ekranındaki kısayolların nasıl düzenleneceğini, ASSIGNABLE düğmelerin nasıl ayarlanacağını, global ayarların nasıl yapılacağını, son çıkışın ses düzeyinin nasıl ayarlanacağını ve Enstrüman Sesi ve Tarz gibi genişletme içeriğinin nasıl ekleneceğini ele almaktadır.
Genel Ayarlar Yapma (Yardımcı Program) Utility (Yardımcı Program) menüsü, enstrüman için kolaylık sağlayan çeşitli araçlar ve ayarlar sunar. Bunlar arasında enstrümanın bütününü etkileyen genel ayarların yanı sıra belirli işlevler için ayrıntılı ayarlar da bulunur. Dahil olanlar arasında veri sıfırlama işlevleri ve disk formatlama gibi depolama ortamının kontrolü de vardır. Temel Prosedür 1 İșlem ekranını çağırın.
Son Çıkıșta (Ana Kompresör, Ana Frekans Düzenleyicisi) Sesi Ayarlama Master Compressor (Ana Kompresör) ve Master EQ (Ana Frekans Düzenleyici) ayarlarını yaparak enstrümanın ses çıkış kalitesini ve ses düzeyini ayarlayabilirsiniz. 2 Optimum Performans için Özelleștirme 1 Mixer (Mikser) ekranını getirmek için [MIXER/EQ] düğmesine basın. "Master" sekmesine dokunun. 2 3 3 İstenen parametreleri düzenlemek için bir sekmeye dokunun.
Yeni İçerik Ekleme—Genișletme Paketleri Genişletme Paketleri yükleyerek User sürücüsündeki "Expansion" klasörüne isteğe bağlı çeşitli Sesler ve Tarzlar ekleyebilirsiniz. Yüklü Enstrüman Sesleri ve Tarzlar, Enstrüman Sesi veya Tarz Seçim ekranlarında Kullanıcı sekmesi aracılığıyla seçilerek müzik performansınız ve yaratıcı olanaklarınız genişletilebilir.
İșletim Kılavuzu 10 Sistem Ayarları Bu bölümde, dosya verileriyle birlikte yedeklenmeleri/geri yüklenmeleri dahil, sistemle ilgili önemli genel ayarların nasıl yapılacağı açıklanmaktadır. Sistem Ayarları Üretici Yazılımı Sürümünü ve Donanım Kimliğini Doğrulama Bu enstrümanın üretici yazılımı sürümünü ve donanım kimliğini kontrol edebilirsiniz. 1 [MENU] [Utility] aracılığıyla ișlem ekranını çağırın. 2 [System] simgesine dokunun. Program sürümü ve donanım kimliği ekranda görüntülenir.
Veri Yedekleme ve Geri Yükleme Veri Yedekleme Bu enstrümanın Kullanıcı sürücüsündeki (Genişletme Sesleri/Tarzlar hariç) tüm verileri ve tüm ayarları, USB flash sürücüye tek bir dosya olarak yedekleyebilirsiniz. Bu yordam, arıza durumunda veri güvenliği ve yedekleme için önerilir. 1 2 USB flash sürücüyü yedekleme hedefi olarak [USB TO DEVICE] terminaline bağlayın. [MENU] [Utility] [Factory Reset/ Backup] sayfa 2/2 aracılığıyla ekranı çağırın.
Bağlantılar—Enstrümanınızı Bașka Cihazlarla Kullanma Bu bölüm bu enstrümanın başka cihazlara bağlantılarını ele almaktadır. Konektörlerin enstrümanın neresinde olduğunu görmek için bkz. sayfa 14–17. Bağlantılar—Enstrümanınızı Bașka Cihazlarla Kullanma DİKKAT Enstrümanı bașka elektronik bileșenlere bağlamadan önce tüm bu bileșenlerin gücünü kapatın. Ayrıca herhangi bir bileșenin gücünü açmadan veya kapatmadan önce, tüm ses düzeylerini minimuma (0) getirmeyi unutmayın.
3 Mikrofonu veya gitarı [MIC/GUITAR INPUT] jakına bağlayın. 4 Enstrümanı açın. Mikrofonun veya gitarın giriș seviyesini ayarlama 1 2 Gerekirse mikrofonu açın. [MENU] [Mic Setting] ile Mic Setting (Mikrofon Ayarı) ekranını çağırın. NOT Mic Setting (Mikrofon Ayarı) ekranını, [MIC SETTING] düğmesine birkaç kez basarak da çağırabilirsiniz. Giriș seviye ölçeri 3 Mikrofona șarkı söylerken veya gitarı çalarken arka paneldeki [GAIN] düğmesini ayarlayın.
Çalma için Harici Hoparlör Sistemi Kullanma (MAIN OUTPUT jakları, SUB (AUX) OUTPUT jakları) MAIN OUTPUT jakları, bu enstrümanın çıkışını klavye amplifikatörüne, stereo ses sistemine ya da miks konsoluna göndermek için kullanılır. Enstrümanı bir mono ses sistemine bağlıyorsanız, sadece MAIN OUTPUT [L/L+R] jakını kullanın. Sadece bu jak (standart telefon fişi kullanılarak) bağlandığında, sol ve sağ kanallar birleştirilir ve bu jakla çıkış yaparak stereo sesin uygun bir mono miksini sunar.
Harici Cihazın Çaldığı Sesi Enstrümanın Hoparlöründen Dinleme Bağlı cihazın çaldığı ses, enstrümanın hoparlöründen dışarı verilebilir. Ses girişi için aşağıdaki yöntemi kullanarak harici bir cihaz bağlayın. NOT • Ses girișinin ses düzeyi harici cihazdan ayarlanabilir. • Enstrümanın sesleri ile ses girișinin gücü arasındaki ses düzeyi dengesini Mixer (Mikser) ekranında ayarlayabilirsiniz.
Pedal/Ayak Kumandası (FOOT PEDAL jakları) Bağlama FC4A veya FC5 pedalları ve FC7 ayak kumandası (ayrı satılır) FOOT PEDAL jaklarından birine bağlanabilir. Pedal, işlevleri açma ve kapatma arasında geçiş yapmakta kullanılabilir; ayak kumandasıysa ses düzeyi gibi sürekli parametreleri kontrol eder. NOT Güç açık olduğunda pedalı bağlamayın veya ayırmayın. Bağlantılar—Enstrümanınızı Bașka Cihazlarla Kullanma Ayak Pedalları FC4A FC5 FC7 Her jakta varsayılan olarak aşağıdaki işlevler bulunur.
USB Cihazları Bağlama ([USB TO DEVICE] terminali) [USB TO DEVICE] terminaline bir USB flash sürücü veya USB kablosuz LAN adaptörü bağlayabilirsiniz. Bu, enstrümanda oluşturduğunuz verileri USB flash sürücüye (sayfa 31) kaydetmenize ve enstrümanı, USB kablosuz LAN adaptörü (sayfa 107) ile akıllı bir cihaza bağlayarak kullanmanıza olanak tanır. [USB TO DEVICE] terminali kullanırken alınacak önlemler Bu enstrümanda dahili bir [USB TO DEVICE] terminali bulunmaktadır.
Bir USB flash sürücüyü veya dahili Kullanıcı sürücüsünü formatlama Bir USB flash sürücüsünü veya dahili User sürücüsünü formatlamak için Format işlemini yürütün. Bir USB flash sürücüyü formatlamak için USB flash sürücünün [USB TO DEVICE] terminaline önceden düzgün bir şekilde bağlandığından emin olun. 1 [MENU] [Utility] [Storage] ile ișlem ekranını çağırın. Bağlantılar—Enstrümanınızı Bașka Cihazlarla Kullanma 2 Formatlamak üzere [USB TO DEVICE] terminaline bir USB flash sürücü bağlayın.
Bilgisayara Bağlanma ([USB TO HOST] terminali) Bir bilgisayarı [USB TO HOST] terminaline bağlayarak MIDI yoluyla enstrüman ve bilgisayar arasında veri aktarabilirsiniz. Bu enstrümanı bir bilgisayarla kullanma konusunda ayrıntılı bilgi edinmek için web sitesindeki “Computer-related Operations” (Bilgisayarlı İşlemler) kısmına başvurun. BİLDİRİM 3 metreden kısa AB tipi bir USB kablosu kullanın. USB 3.0 kabloları kullanılamaz.
İșlev Listesi İșlev Listesi Bu bölüm, paneldeki düğmelere basılarak veya Menu (Menü) ekranındaki simgelere dokunularak çağrılan ekranlarda yapılabilecekleri basit bir dille ve çok kısa olarak açıklamaktadır. Daha fazla bilgi için aşağıda belirtilen sayfaya veya web sitesindeki Reference Manual (Başvuru Kılavuzu) belgesine bakın. “” işareti, modele ait Reference Manual (Başvuru Kılavuzu) belgesinde ayrıntılı bilgiler verildiğini gösterir.
Açıklama Sayfa Reference Manual (Bașvuru Kılavuzu) Partilerin ve davul ve perküsyon enstrümanlarının dıșa verilmesi için kullanılan jakı belirler. Geçerli MIDI Șarkının müzik notasını (partisyon) görüntülemek için kullanılır. Geçerli Șarkının sözlerini görüntülemek için kullanılır.
Ek Doğrudan Erișim Tablosu [DIRECT ACCESS] düğmesine basın, daha sonra istenen ekranı çağırmak için aşağıda listelenen düğmelerden birine basın (veya uygun düğmeyi, kumanda çubuğunu ya da pedalı kullanın).
SCALE TUNE SETTING Control [C]–[B] [MEMORY] SCALE TUNE MEMORY [1]–[5] [BYPASS] [JOYSTICK HOLD] Joystick X (+) Joystick Joystick X (-) Joystick Y (+) Joystick Y (-) [STYLE TEMPO LOCK/ASSIGNABLE] [ACMP] [AUTO FILL IN] [OTS LINK] INTRO [I] INTRO [II] INTRO [III] MAIN VARIATION [A] STYLE CONTROL MAIN VARIATION [B] MAIN VARIATION [C] MAIN VARIATION [D] [BREAK] ENDING/rit.
Sorun Giderme Genel Bu normaldir. Enstrümana elektrik akımı uygulanmaktadır. Güç otomatik olarak kapatılır. Bu, Otomatik Kapanma ișlevi nedeniyle normaldir. Gerekirse Otomatik Kapanma ișlevi (sayfa 19) parametresini ayarlayın. Enstrümandan parazit sesi geliyor. Enstrümanın yakınında mobil telefon kullanılıyor veya çaldırılıyorsa parazit duyulabilir. Mobil telefonu kapatın veya enstrümandan uzak bir yerde kullanın.
Tarz Tarz, [START/STOP] düğmesine basıldığında bile bașlamıyor. Yalnızca ritim bölümü çalıyor. Seçili Tarzın Ritim kanalında veri olmayabilir. [ACMP] düğmesini açıp, Tarzın eșlikçi bölümünü seslendirmek için klavyede sol el bölümünü çalın. Otomatik Eșlik ișlevinin açık olduğundan emin olun; [ACMP] düğmesine basın. Tușları klavyenin akor bölümünde (sayfa 43, 45) tușları çaldığınızdan emin olun. USB flash sürücüdeki Tarzlar seçilemiyor.
Audio Recording (Ses Kayıt) ișlevinde bir hata mesajı beliriyor ve ses, USB flash sürücüsüne kaydedilemiyor. Uyumlu bir USB flash sürücü kullandığınızdan emin olun. USB flash sürücüde yeterli boș yer olmayabilir. [MENU] [Utility] [Storage] ile getirilen ekranda yeterli yer bulunduğundan emin olun. (sayfa 107) Daha önce veri kaydedilmiș bir USB flash sürücü kullanıyorsanız, sürücüde önemli bir veri olmadığından emin olun, sonra sürücüyü formatlayın (sayfa 107) ve tekrar kayıt yapmayı deneyin.
Özellikler Ürün Adı Boyut/Ağırlık Kontrol Arabirimi Boyutlar (G x D x Y) Ağırlık Klavye Diğer Kumandalar Ekran Ses Efektler Tarzlar Panel Ton Üretme Polifoni Ön Ayarlı Uyumluluk Klavye Bölümü Türler Ön Ayarlı Tuș Sayısı Tür Tușe Tepkisi Kumanda Çubuğu Düğmeler İșlev Atanabilen Düğmeler Skala Akordu Bellek Düğmeleri Skala Akordu Ayar Düğmeleri Tür Boyut Dokunmatik Ekran Dil Dil Ton Üretme Teknolojisi Enstrüman Sesi Sayısı Sunulan Enstrüman Sesleri Reverb (Yankı) Chorus (Koro) Çeșitleme Efekti Ekle
İșlevler Ses Tarzlar Șarkılar Multi Pad'ler Registration Memory (Kayıt Belleği) Çeșitli Depolama ve Bağlantılar Depolama Bağlantı Metronome (Metronom) Tempo Aralığı Transpoze Akort Daha Yüksek Oktav Skala Türü Sub (Alt) Skala Ayarı Skala Akordu Belleği Doğrudan Erișim Metin Görüntüleme İșlevi Duvar Kağıdı Özelleștirme Dahili Bellek (USER Sürücüsü) Harici Sürücüler DC IN (DC GİRİȘİ) Kulaklıklar Mikrofon/Gitar MIDI AUX IN LINE OUT FOOT PEDAL USB TO DEVICE USB TO HOST (USB GİRİȘİ) Ses Sistemi Güç Kay
İndeks A A-B Tekrarı.......................................70 AC adaptörü ....................................18 AI Full Keyboard (AI Tam Klavye).....40 Akor Döngüleyici..............................58 Akor Eșleșmesi ................................62 Akor İptal .........................................40 Aksesuarlar ........................................6 Ana (Tarz).........................................57 Ana Ekran ..................................20, 21 Ara (Tarz)....................................
OUTPUT ........................................103 Owner name (Kullanıcı adı) ..............19 Ö Ön Ayarlı ..........................................26 Önceki..............................................68 P R Reference Manual (Bașvuru Kılavuzu) ......................7, 8 Regist Bank Edit (Kayıt Belleği Düzenleme)...................................90 Regist Bank Info (Kayıt Belleği Bilgileri) ...................90 Registration Memory (Kayıt Belleği)................................13 RESET...............
GNU GENERAL PUBLIC LICENSE Version 2, June 1991 Copyright © 1989, 1991 Free Software Foundation, Inc., 51 Franklin Street, Fifth Floor, Boston, MA 02110-1301 USA Everyone is permitted to copy and distribute verbatim copies of this license document, but changing it is not allowed. Preamble 2. The licenses for most software are designed to take away your freedom to share and change it.
4. You may not copy, modify, sublicense, or distribute the Program except as expressly provided under this License. Any attempt otherwise to copy, modify, sublicense or distribute the Program is void, and will automatically terminate your rights under this License. However, parties who have received copies, or rights, from you under this License will not have their licenses terminated so long as such parties remain in full compliance. 5.
GNU LESSER GENERAL PUBLIC LICENSE Version 2.1, February 1999 Copyright © 1991, 1999 Free Software Foundation, Inc., 51 Franklin Street, Fifth Floor, Boston, MA 02110-1301 USA Everyone is permitted to copy and distribute verbatim copies of this license document, but changing it is not allowed. [This is the first released version of the Lesser GPL. It also counts as the successor of the GNU Library Public License, version 2, hence the version number 2.1.
d) If a facility in the modified Library refers to a function or a table of data 6. to be supplied by an application program that uses the facility, other than as an argument passed when the facility is invoked, then you must make a good faith effort to ensure that, in the event an application does not supply such function or table, the facility still operates, and performs whatever part of its purpose remains meaningful.
11. If, as a consequence of a court judgment or allegation of patent infringement or for any other reason (not limited to patent issues), conditions are imposed on you (whether by court order, agreement or otherwise) that contradict the conditions of this License, they do not excuse you from the conditions of this License.
libpng This copy of the libpng notices is provided for your convenience. In case of any discrepancy between this copy and the notices in the file png.h that is included in the libpng distribution, the latter shall prevail. COPYRIGHT NOTICE, DISCLAIMER, and LICENSE: If you modify libpng you may insert additional notices immediately following this sentence. This code is released under the libpng license. libpng versions 1.0.7, July 1, 2000 through 1.6.
FreeType libss2 / libcomerr2 Portions of this software are copyright © 2016 The FreeType Project (www.freetype.org). All rights reserved. Copyright 1987, 1988 by the Student Information Processing Board of the Massachusetts Institute of Technology ICU COPYRIGHT AND PERMISSION NOTICE Copyright © 1991-2016 Unicode, Inc. All rights reserved. Distributed under the Terms of Use in http://www.unicode.org/copyright.html.
THE C++ WRAPPER FUNCTIONS Contributed by: Google Inc. Copyright (c) 2007-2012, Google Inc. All rights reserved. LOSS OF USE, DATA, OR PROFITS; OR BUSINESS INTERRUPTION) HOWEVER CAUSED AND ON ANY THEORY OF LIABILITY, WHETHER IN CONTRACT, STRICT LIABILITY, OR TORT (INCLUDING NEGLIGENCE OR OTHERWISE) ARISING IN ANY WAY OUT OF THE USE OF THIS SOFTWARE, EVEN IF ADVISED OF THE POSSIBILITY OF SUCH DAMAGE.
Die Einzelheiten zu Produkten sind bei Ihrer unten aufgeführten Niederlassung und bei Yamaha Vertragshändlern in den jeweiligen Bestimmungsländern erhältlich. FRANCE NORTH AMERICA Yamaha Music Europe 7 rue Ambroise Croizat, Zone d'activités de Pariest, 77183 Croissy-Beaubourg, France Tel: +33-1-6461-4000 CANADA Yamaha Canada Music Ltd. 135 Milner Avenue, Toronto, Ontario M1S 3R1, Canada Tel: +1-416-298-1311 Yamaha Corporation of America 6600 Orangethorpe Avenue, Buena Park, CA 90620, U.S.A.
Yamaha Global Site https://www.yamaha.com/ Yamaha Downloads https://download.yamaha.com/ Manual Development Group © 2020 Yamaha Corporation Published 12/2020 LBMA*.