Dijital Workstation Bașvuru Kılavuzu Bu Bașvuru Kılavuzu PSR-A5000 modelinin gelișmiș özelliklerini açıklamaktadır. Lütfen bu Bașvuru Kılavuzunu okumadan önce Kullanıcı el kitabını okuyun.
İçindekiler İșlev Listesi 4 1 6 2 3 4 5 6 7 Tarzlar Tarz Türleri (Özellikler) .......................................................................................................................................7 Favori Sekmesine Dosya Kaydetme .................................................................................................................8 Akor Parmak Dağılımı Türünü Değiștirme .....................................................................................................
8 9 Mikrofon 92 Mikrofon veya Gitar Ayarlarını Yapma (Mic Setting (Mikrofon Ayarı)) .............................................................92 Mixer (Mikser) 95 10 Kumanda İșlevi Ayarları İçindekiler Filtre Parametrelerini Düzenleme (Filter (Filtre))...............................................................................................95 EQ Parametrelerini Düzenleme (EQ (Frekans Düzenleyici)).............................................................................
İșlev Listesi Bu bölüm, paneldeki düğmelere basılarak veya Menu (Menü) ekranındaki simgelere dokunularak çağrılan ekranlarda yapılabilecekleri basit bir dille ve çok kısa olarak açıklamaktadır. Daha fazla bilgi için aşağıda belirtilen sayfayı veya Kullanıcı el kitabını inceleyin. “” işareti, Kullanıcı el kitabında ayrıntılı bilgiler verildiğini belirtir.
Menü Text Viewer (Metin Görüntüleyici) Chord Looper (Akor Döngüleyici) Kbd Harmony/Arp (Kbd Armonisi/Arp) Split & Fingering (Ayırma ve Parmak Düzeni) Mic Setting (Mikrofon Ayarı) Regist Sequence (Kayıt Sırası) Regist Freeze (Kayıt Dondurma) Tempo (Tempo) Metronome (Metronom) Live Control (Canlı Kumanda) Assignable (Atanabilir) Panel Lock (Panel Kilidi) Demo (Demo) Voice Edit (Enstrüman Sesi Düzenleme) Style Creator (Tarz Olușturucu) Song Recording (Șarkı Kaydetme) M.Pad Creator (M.
1 Tarzlar İçindekiler Tarz Türleri (Özellikler).......................................................................................................................................7 Favori Sekmesine Dosya Kaydetme ....................................................................................................................8 • Favorite (Favori) Sekmesinden Dosya Kaldırma ............................................................................................
Tarz Türleri (Özellikler) Style Selection (Tarz Seçimi) ekranındaki Tarz adının sol üst tarafında geçerli Tarz türü gösterilir. Bu Tarzların tanımlayıcı karakterleri ve sağladıkları performans avantajları aşağıda açıklanmaktadır. Session (Stüdyo) Free Play (Serbest Çalma) Bu türler hakkında bilgi edinmek için Kullanıcı el kitabındaki “Tarz Özellikleri” bölümünü inceleyin.
Favori Sekmesine Dosya Kaydetme Favoriniz olan veya sık kullandığınız ön ayarlı Tarzları veya Enstrüman Seslerini, File Selection (Dosya Seçimi) ekranındaki Favorite (Favori) sekmesine kaydederek hızlı biçimde çağırabilirsiniz. 1 File Selection (Dosya Seçimi) ekranındaki Preset (Ön Ayarlı) sekmesinden istediğiniz kategoriyi seçin. 2 (Dosya) öğesine dokunarak “File Edit” (Dosya Düzenleme) penceresini çağırın. 2 3 3 Dosya seçimi yapacağınız ekranı getirmek için [Favorite] öğesine dokunun.
Akor Parmak Dağılımı Türünü Değiștirme Akor Parmak Dağılımı türü, Tarz Çalma için akorların nasıl gösterileceğini belirler. [MENU] [Split & Fingering] ile çağrılan ekrandan istediğiniz türü seçebilirsiniz. 1 Tarzlar Single Finger (Tek Parmaklı) Majör, yedili, minör ve minör yedili akor kullanarak orkestra eşliği oluşturmayı kolaylaştırır; bunu klavyenin Akor bölümünde yalnızca bir, iki veya üç tuşa basarak gerçekleştirebilirsiniz. C Cm Majör akor Sadece kök tușa basın.
Parmaklı Modda Tanınan Akor Türleri Akor Adı [Kısaltma] Kök “C” (Do) görünümü 1+8 C1+8 1+5 1+5 C1+5 Majör [M] 1+3+5 C Altılı [6] 1+(3)+5+6 C6 Majör yedili [M7] 1+3+(5)+7 CM7 Majör yedili beșli bemol [M7b5] 1+3+b5+7 CM7(b5) Majör yedili eklenmiș on birli diyez [M7(#11)] 1+(9)+3+#4+5+7 CM7(#11) Dokuzlu eklenmiș [(9)] 1+9+3+5 Cadd9 Majör yedili dokuzlu [M7_9] 1+9+3+(5)+7 CM7(9) Altılı dokuzlu [6_9] 1+9+3+(5)+6 C6(9) Beșli bemol [(b5) 1+3+b5 Cb5 Artık [aug] 1+3+#5 Caug Yedi
Chord Tutor (Akor Öğretici) İșlevini Kullanma Chord Tutor (Akor Öğretici) işlevi, akoru belirtmek için basılacak notaları görmenize olanak tanır. Bir akorun simgesini biliyor, ancak nasıl çalınacağını bilmiyorsanız bu işlevi kullanın. Bu işlev [MENU] [Chord Tutor] ile çağrılan ekranda kullanılabilir. 1 Tarzlar Root (Kök) İstediğiniz akor kökünü seçmenize olanak tanır. Type (Tür) İstediğiniz akor türünü seçmenize olanak tanır. Çalmanız gereken notalar ekranda gösterilir.
Tarzın Her Bir Kanalını Açma/Kapatma Tarz çalındığı sırada kanalları aradan seçerek açıp kapatmak yoluyla çeşitleme ekleyebilir ve Tarzın havasını değiştirebilirsiniz. Tarz kanalları Her Tarzda aşağıda listelenen kanallar bulunur. • Rhythm 1/2 (Ritim 1/2): Bunlar Tarzın temel bölümleridir; davul ve perküsyon ritim kalıplarını içerirler. • Bass (Bas): Bas bölümü, Tarza uyacak çeşitli enstrüman seslerini kullanır.
Tarz Çalmayla İlgili Ayarlar Tarz çalma için [MENU] [Style Setting] ile çağrılan ekranda çeşitli ayarlar yapabilirsiniz. 1 Tarzlar Setting (Ayar) Dynamics Control (Dinamik Kontrolü) Tarz çalma ses düzeyinin çalma kuvvetine bağlı olarak nasıl değiştiğini belirler. • Off (Kapalı): Ses düzeyi, çalma kuvvetinden bağımsız olarak aynı tutulur. • Narrow (Dar): Ses düzeyi dar bir aralıkta değişir. • Medium (Orta): Ses düzeyi normal bir aralıkta değişir. • Wide (Geniş): Ses düzeyi geniş bir aralıkta değişir.
Section Change Timing (Bölüm Değişikliği Zamanlaması) To Main [A]– [D] (Ana [A]– [D] Bölümüne) Aşağıdaki durumlar için Tarz çalma sırasında Tarz bölümlerinin ne zaman değiştirileceğini belirler. • Bir bölümden Ana bölüme değişiklik yaparken • Başka bir Tarz yüklerken Aşağıda davranış seçenekleri açıklanmaktadır. • Immediate (Anında): Sonraki vuruşta seçilen yeni bir bölüme geçiş yapar. Değişimdeki vuruş sayısı yeni bölüm tarafından alındıktan sonra yeni bölüm aynı vuruşla çalmaya devam eder.
Change Behaviour (Değișim Davranıșı) Section Set (Ayarlanan Bölüm) Farklı Tarzlar seçerken (Tarz çalma durdurulmuşken), otomatik olarak çağrılacak varsayılan bölümü belirler. “Off” (Kapalı) olarak ayarlandığında ve Tarz çalma durdurulmuşken, farklı bir Tarz seçilmiş olsa bile, etkin bölüm korunur. Tarz verilerine MAIN A–D bölümleri dahil edilmediğinde en yakın bölüm otomatik olarak seçilir. Örneğin, seçilen Tarz içinde MAIN D yoksa, MAIN C çağrılır.
Tarz Çalma durdurulmușken Akor Dizisi kaydetme (Chord Looper (Akor Döngüleyici)) Tarz çalma durdurulduğunda SYNC START kullanarak bir akor dizisi kaydetmeye ve çalmaya başlayabilirsiniz. Bu kayıt yöntemiyle başlangıç zamanlamasının tam olarak ilk vuruşta olmasını sağlayabilirsiniz. 1 Tarz çalma durdurulduğunda CHORD LOOPER [REC/STOP] düğmesine basın.
Özel Akor Dizilerinizi Kaydetme ve Çağırma (Chord Looper (Akor Döngüleyici)) Chord Looper (Akor Döngüleyici) ekranından Akor Döngüleyici işleviyle kaydedilmiş olan akor dizisini daha kolay erişim amacıyla sekiz hafıza konumundan birine alabilirsiniz. Belleğe alınan sekiz veri yuvasının tümünü tek Chord Looper Bank (*.clb) dosyası olarak kaydedebilir veya tek bir bellek içeriğini bir Chord Looper Data (*.cld) dosyası olarak dışa aktarabilirsiniz. İşlem ekranı şu şekilde çağrılır: [MENU] [Chord Looper].
Kaydedilen Verileri Bank (Tuș Aralığı) Dosyası Olarak Kaydetme Belleğe alınan sekiz akor dizisi tek Chord Looper Bank (*.clb) dosyası olarak kaydedilebilir. 2 1 1 İstediğiniz akor dizisini kaydedin ve sonra [1]–[8] arasındaki sayılardan birini kullanarak belleğe alın. Akor dizisini kaydetmek için sayfa 16 konusuna bakın veya Kullanıcı el kitabını inceleyin. Kaydedilen verileri belleğe almak için bkz. sayfa 17.
4 Tarz çalmayı bașlatın ve birlikte çalın. 5 Akor dizisinin döngülü çalınmasını bașlatmak istediğiniz ölçüden hemen önce [On/Off] (Açık/Kapalı) seçeneğine dokunun. [On/Off] (Açık/Kapalı) düğmesi yanıp sönerek döngülü çalmanın hazır olduğunu gösterir. Tarzın bir sonraki ölçüsünde [On/Off] (Açık/Kapalı) düğmesi etkinleştirilir ve akor dizisi döngüsel olarak çalınır. NOT Döngüsel çalma sırasında, [On/Off] düğmesi yanar (CHORD LOOPER [ON/OFF] turuncu yanar) ve [ACMP] düğmesi yanıp söner.
Tarz Olușturma/Düzenleme (Style Creator (Tarz Olușturucu)) Style Creator (Tarz Oluşturucu) işlevi, klavye aracılığıyla ritim kalıpları kaydederek ve daha önce kaydedilmiş Tarz verilerini kullanarak kendi orijinal Tarzınızı oluşturmanıza olanak tanır.
Tarz Olușturmanın Temel İșlem Adımları 1 2 Yeni Tarz için temel olarak kullanılacak istediğiniz bir Tarz seçin. 3 “Basic” (Temel) ekranında istediğiniz Section (Bölüm) seçeneğini belirleyin. Style Creator (Tarz Olușturucu) ekranını çağırmak için [MENU] [Style Creator] öğesine dokunun. 1 Tarzlar NOT Section (Bölüm) seçimini, panel üzerinde bulunan ilgili STYLE CONTROL düğmelerinden birine basarak da yapabilirsiniz. Aşağıdaki ayarları gerekirse değiştirebilirsiniz.
Gerçek Zamanlı Kayıt Bu bölümdeki açıklamalar, Basic Procedure (Temel Prosedür) (sayfa 21) 4. adımı için geçerlidir. “Rec Channel” (Kayıt Kanalı) ekranında, Gerçek Zamanlı Kayıt ile kanal verilerini oluşturabilirsiniz. Style Creator (Tarz Olușturucu) içindeki Gerçek Zamanlı Kayıt Özellikleri • Loop Recording (Döngüsel Kayıt) Tarz çalma çeşitli ölçülerin ritim kalıplarını bir “döngü” içinde yineler, Tarz kaydı da döngü kullanılarak yapılır.
Kayıt amacıyla kullanılabilen Enstrüman Sesleri Rhythm 1 (Ritim 1) kanalı için Organ Flutes Sesi dışındaki her Enstrüman Sesi kayıt amacıyla kullanılabilir. Rhythm 2 (Ritim 2) kanalı için yalnızca Drum/SFX setleri kayıt amacıyla kullanılabilir. NOT Her Drum/SFX sesi için hangi tușun çalınacağı hakkında bilgi edinmek üzere web sitesindeki Data List (Veri Listesi) içindeki “Drum/SFX Kit List” (Davul/SFX Seti Listesi) bașlığını inceleyin. 3 Kaydı bașlatmak için STYLE CONTROL [START/STOP] düğmesine basın.
Bas, Akor 1–2, Pad ve Cümle 1–2 Kanallarına Kayıt Yapma 1 “Rec Channel” (Kayıt Kanalı) ekranında, istediğiniz kanala dokunun ve rengi kırmızıya dönene kadar kanalı basılı tutun. Seçili kanalda önceden veri bulunuyorsa, bir onaylama mesajı görüntülenerek seçili kanaldaki kaydedilmiş bu verilerin silinip silinmeyeceği size sorulur. Verileri silmek için [Yes] düğmesine dokunun, seçili kanal Kayıt hedefi olarak belirtilir.
3 Kaydı bașlatmak için STYLE CONTROL [START/STOP] düğmesine basın. Önceden kaydedilmiş olan veriler çalınırken, “Rec Channel” (Kayıt Kanalı) ekranındaki kanala dokunarak dilediğiniz her kanalı açın veya kapatın. İstediğiniz kanalın altında bulunan [Delete] seçeneğine dokunarak gerektiğinde kanal silebilirsiniz. NOT Bașlangıç verisi olarak bir Ses Tarzı seçtiğinizde, [Audio] kanalına dokunarak Ses bölümünü açabilir veya kapatabilirsiniz.
Assembly (Birleștirme) — Her Kanala Bir Kaynak Kalıbı Atama Bu bölümdeki açıklamalar, Basic Procedure (Temel Prosedür) (sayfa 21) 4. adımı için geçerlidir. “Assembly” (Birleştirme) ekranı, geçerli Bölümün her kanalına ait verileri ve bunların kopyalandığı yeri (Tarz, Bölüm ve kanal) gösterir. Her kanal için, gerektiğinde istediğiniz öğeyi seçmek üzere Tarz adı, Bölüm adı veya Kanal adına dokunun. Veri içeren kanallar “On” (Açık) olarak yeșil renkte görüntülenir.
Target Ch (Hedef Kanal) Düzenlenecek hedef kanalı seçin. “Groove” dışındaki tüm öğeler burada belirtilen kanala uygulanır. Groove Bu, müziğe swing eklemenize veya Tarzın zamanlamasında (süre) önemli kaydırmalar yaparak vuruş “hissini” değiştirmenize olanak tanır. Groove ayarları, seçili Bölümün tüm kanallarına uygulanır. Quantize (En Küçük Birim) Groove zamanlamasının uygulanacağı vuruşları belirtir.
SFF Edit (SFF Düzenleme) - Tarz Dosyası Formatını Ayarlama Bu bölümdeki açıklamalar, Basic Procedure (Temel Prosedür) (sayfa 21) 5. adımı için geçerlidir. Style File Format (Tarz Dosyası Formatı - SFF), Yamaha'nın tüm otomatik Tarz çalma uzmanlığını tek formatta bir araya getirir. SFF ile ilgili parametrelerin ayarlanması, klavyenin Akor alanında belirttiğiniz akora bağlı olarak orijinal notaların gerçek sesli notalara nasıl dönüştürüleceğini belirler. Dönüştürme akışı aşağıda gösterilmiştir.
Target Ch (Hedef Kanal) Düzenlenecek hedef kanalı belirler. Source Root/ Chord (Kaynak Kök/Akor) (Play Root/ Chord) (Çalma Kökü/Akoru) Bu ayarlar, Kaynak Kalıp orijinal anahtarını (kalıbı Rhythm (Ritim) kanallarından başka bir kanala kaydederken kullanılan anahtarı) belirler. Buradaki ayarı “Fm7” yaparsanız, klavyenin akor bölümünde “Fm7” belirtilmesi orijinal kaydedilen verileri (Kaynak Kalıp) çalar. Varsayılan ayar “CM7”dir (Kaynak Kök = C ve Kaynak Akor = M7).
NTR/NTT (Note Transposition Rule/Note Transposition Table (Nota Transpozisyon Kuralı/Nota Transpozisyon Tablosu)) NTT Type (NTT Türü) Melody (Melodi) Çoğu melodi satırının transpozesine uygundur. “Bass” (Bas), “Phrase1” (Cümle1) ve “Phrase2” (Cümle2) gibi melodi düzenlemesi olan kanallar için bunu kullanın. Chord (Akor) Akorla ilgili düzenlemelerin transpozesine uygundur. Bu ayarı, düzenlemede armoniyi destekleyen “Chord1” (Akor1) ve “Chord2” (Akor2) kanalları için kullanın.
NTR/NTT (Note Transposition Rule/Note Transposition Table (Nota Transpozisyon Kuralı/Nota Transpozisyon Tablosu)) Ritim Kanalları için NTR/NTT Ayarları Ritim kanallarının Akor değişikliğinden etkilenmemesi gerektiğinden, aşağıdaki ayarları yaptığınızdan emin olun.
Bir Tarzın Ritim Bölümünü Düzenleme (Drum Setup (Davul Ayarları)) Bu bölümdeki açıklamalar, Basic Procedure (Temel Prosedür) (sayfa 21) 5. adımı için geçerlidir. Ön ayarlı bir Tarzın Ritim bölümleri ön ayarlı bir Davul Seti içerir ve her davul sesi ayrı bir notaya atanır. Sesi ve nota atamalarını değiştirmek veya ses düzeyi dengesi, efekt vb. daha ayrıntılı ayarlar yapmak isteyebilirsiniz.
Alt Group (Alternatif Grup) Alternatif Grubu belirler. Aynı grup numarası içindeki enstrümanlar aynı zamanda ses veremez. Numaralandırılmış grup içindeki enstrümanların çalınması, aynı numaralı aynı gruptaki diğer enstrümanların sesini anında kapatır. 0 olarak ayarlanırsa, grup içindeki tüm enstrümanlar aynı zamanda ses verebilir. Reverb (Yankı) Yankı derinliğini ayarlamak için kullanılır. Chorus (Koro) Koro derinliğini ayarlamak için kullanılır.
2 Ses İçindekiler Voice Part Setup (Enstrüman Sesi Bölümü Ayarları Ekranı) ...............................................34 Voice Selection (Enstrüman Sesi Seçimi) Ekranıyla İlgili Ayarlar .......................................36 Ses Türleri (Özellikler).............................................................................................................. 37 Favorite (Favori) Sekmesine Dosya Kaydetme.......................................................................38 Metronom Ayarları........
q Voice (Enstrüman Sesi) Bölümün geçerli Enstrüman Sesini ve açık/kapalı durumunu gösterir. Enstrüman Sesi adına dokunmak, karşılık gelen bölümün Voice Selection (Enstrüman Sesi Seçimi) ekranını getirir. Bölüm simgesine dokunmak bölümü açar/kapatır. Bir Organ Flutes Voice (Orga Flüt Sesi) seçildiğinde burada gösterilen (Organ Flutes) simgesine dokunarak bölümün Voice Edit (Enstrüman Sesi Düzenleme) ekranını (sayfa 49) getirebilirsiniz. Bir Super Articulation (S.
Voice Selection (Enstrüman Sesi Seçimi) Ekranıyla İlgili Ayarlar Voice Selection (Enstrüman Sesi Seçimi) ekranında aşağıdaki ayarları yapabilirsiniz. Category (Kategori) (Menu) öğesine dokunarak getirilen açılır pencerede Voice (Enstrüman Sesi) kategorisi seçildiğinde Enstrüman Sesi kategorisi sayfasının nasıl açıldığını belirler. • Open & Select: (Aç ve Seç:) Sayfayı, daha önce Voice (Enstrüman Sesi) kategorisinde seçilen Voice otomatik seçili olarak açar.
Ses Türleri (Özellikler) Enstrüman Sesi türünün tipik özellikleri ve sağladığı performans avantajları aşağıda açıklanmaktadır. Her Enstrüman Sesinin türünü görmek için web sitesinde bulunan Data List (Veri Listesi) içindeki Voice List (Enstrüman Sesi Listesi) öğesini inceleyin. Voice Selection (Enstrüman Sesi Seçimi) ekranında Enstrüman Sesi adının üst sol tarafında yalnızca aşağıdaki listede “*” ile işaretlenenler gösterilir.
NOT “Legacy” (Eski) klasörünü bulup getirmek için, (Preset (Ön Ayar) seçiliyken) Voice Selection (Enstrüman Sesi Seçimi) ekranının sağ alt köșesindeki (Yukarı) seçeneğine dokunun, sonra sayfa 2'yi seçin. Bu klasör, diğer modellerle veri uyumluluğu için önceki Yamaha klavyelerinin (PSR-A serisi gibi) Enstrüman Seslerini içerir. Favorite (Favori) Sekmesine Dosya Kaydetme Beğendiğiniz ön ayar Enstrüman Seslerini Favorite (Favori) sekmesine kaydetme işlemleri, Tarz öğeleri için yapılanlarla aynıdır.
Klavyeyle İlgili Ayarlar Klavyenin Tușe Tepkisini Ayarlama Tuşe Tepkisi, sesin çalma kuvvetinize nasıl tepki verdiğini belirler. Seçilen Tuşe Tepkisi türü, tüm Enstrüman Sesleri için ortak ayar haline gelir. Ayarları [MENU] [Keyboard]. ile getirilen ekranda yapabilirsiniz 2 Ses NOT Bazı Enstrüman Sesleri, gerçek enstrümanın (örneğin Tușe Tepkisi olmayan geleneksel orgların) gerçek niteliklerine öykünmek için kasıtlı olarak Tușe Tepkisiz tasarlanmıștır.
Klavye Bölümü İle İlgili Ayarlar (Voice Setting (Enstrüman Sesi Ayarı)) Bu bölüm, [MENU] [Voice Setting] ile getirilen ekrandan yapılabilen klavye bölümü ayarlarını ve Enstrüman Sesi ile ilgili diğer ayarları kapsar. NOT Ekran, Voice Selection (Enstrüman Sesi Seçimi) ekranındaki [Menu] ile de getirilebilir. Tune (Akort) Her klavye bölümü için perde ile ilgili parametreleri ayarlamanıza olanak tanır. Tuning (Akort) Her klavye parçasının perdesini belirler.
Yarım Seslerde Perdeyi Transpoze Etme Enstrümanın genel perdesini (klavye sesi, Tarz çalma, MIDI Şarkı çalma vb.) transpoze edebilirsiniz. Kullanım ekranı [MENU] [Transpose] ile getirilebilir. 2 Ses Master (Ana) Audio Songs (Sesli Şarkılar) gibi sesler dışında tüm sesin perdesini transpoze eder. Keyboard (Klavye) Klavye perdesini, Tarz çalmayı tetikleme akor kökü dahil transpoze eder. Song (Şarkı) MIDI Şarkının perdesini transpoze eder.
Harmony/Arpeggio (Armoni/Arpej) için Ayrıntılı Ayarlar Yapma Keyboard Harmony (Klavye Armonisi) ve Arpeggio (Arpej) için ses düzeyi de dahil olmak üzere çeşitli ayarlar yapabilirsiniz. Kullanım ekranı [MENU] [Kbd Harmony/Arp] ile getirilebilir. 1 İstediğiniz Armoni/Arpej kategorisini ve türünü seçin. 2 2 Ayrıntılı ayar penceresini getirmek için 3 Armoni/Arpej ayarlarını istediğiniz gibi yapın. (Ayar) öğesine dokunun.
Assign* (Atama) Efektin atandığı klavye parçasını belirler. • Auto: (Otomatik) Efekti, PART ON/OFF değerinin açık olduğu bölüme (Right 1-3) uygular. Armoni/Yankı kategorisi seçiliyse, bölümlere aşağıdaki öncelik sırası verilir: Right (Sağ) 1, Right 2, Right 3 (tüm bölümler açık durumdayken). • Multi: (Çoklu) Bu parametre, Harmony/Echo (Armoni/Yankı) kategorisi seçili durumdayken kullanılabilir.
Enstrüman Seslerini Düzenleme (Voice Edit) Voice Edit (Enstrüman Sesi Düzenleme) özelliği, mevcut Enstrüman Seslerinin bazı parametrelerini düzenleyerek kendi Enstrüman Seslerinizi oluşturmanıza olanak tanır. Bir kez bir Enstrüman Sesi oluşturduktan sonra, bunu, ileride çağırmak üzere dahili belleğe (User (Kullanıcı) sürücüsü) veya bir USB flash sürücüye bir dosya olarak kaydedebilirsiniz.
Enstrüman Sesi Düzenleme Ekranında Düzenlenebilecek Parametreler Common 1 (Ortak 1) Volume (Ses Düzeyi) Düzenlenmekte olan Enstrüman Sesinin ses düzeyini ayarlar. Velocity Limit (Hız Sınırı) Low (Düşük) High (Yüksek) Performansınız için en düşük/en yüksek hız değerini belirler. Klavyede çalınan bir değer burada ayarlanan değerden daha düşük/daha yüksekse, tone üretecine girilen değer ayarlanan değere dönüştürülür.. Bu, MIDI notalarını aktarma hızlarını etkilemez.
Common 2 (Ortak 2) Mono/Poly (Mono/Poli) Düzenlenen Enstrüman Sesinin tek sesli olarak mı, yoksa çok sesli olarak mı çalınacağını belirler. Portamento Portamento işlevini açar veya kapatır. NOT Portamento, perdenin klavyede çalınan bir notadan diğerine yumușak bir geçiș yapmasını sağlayan ișlevdir.
MIDI İletim Hızı 1. tușa basma ile 2. tușa basma arasındaki gecikme süresi. Hız ofseti Velocity Limit Low/High (Hız Sınırı Düșük/ Yüksek) ile ayarlanır Tușe Eğrisi Tablosu Ses düzeyi Touch Sens. Depth/Offset (Tușe Hassaslığı Derinliği/Ofseti) ile hesaplanır Hesaplanan delta Reference Velocity (Velocity to Portamento Time) (Bașvuru Hızı (Hız ile Portamento Süresi Oranı)) ve Velocity (Hız) arasındadır Portamento “Off” iken ses düzeyi 2.
EG EG (Bürüm Üreteci) ayarları tını düzeyinin zaman içindeki değişimlerini belirler. Bu size doğal akustik enstrümanların pek çok ses karakteristiğini (perküsyon seslerinin hızlı patlaması ve sönmesi ya da uzatmalı piyano tonunun uzun sönümlenmesi gibi) yeniden oluşturma olanağı tanır.
Org Flüt Seslerini Düzenleme (Voice Edit (Enstrüman Sesi Düzenleme)) Organ Flute Voices (Org Flüt Sesleri) ayak sürgüleri ayarlanarak, patlama tınısı eklenerek, efekt ve frekans düzenleyici uygulanarak vs. düzenlenebilir. Üç org türü bulunur ve her org türünün; gerçek bir enstrümanın gerçek görünümünü çok güzel yeniden üreten kendi ekranı vardır.
4 r Response (Tepki) Footage (Ayak Sürgüsü) kumandalarına göre ilk yükselme ve sönmenin tepki süresini artırıp azaltarak tınının patlama ve sönme (sayfa 48) kısımlarını etkiler. Değer ne kadar yüksek olursa, yükselme ve sönme o kadar yavaş olur. t Attack (Patlama) Patlama modu olarak “First” (İlk) ya da “Each” (Her Biri) değerini seçer ve tınının Patlama uzunluğunu ayarlar.
3 Multi Pad'ler İçindekiler MIDI (Multi Pad Creator — MIDI Multi Pad Recording (Multi Pad Oluşturucu MIDI Multi Pad Kaydetme)) İle Multi Pad Oluşturma ........................................................51 • Multi Pad—MIDI ile Gerçek Zamanlı Kayıt.......................................................................51 • Multi Pad—MIDI ile Kademeli Kayıt .................................................................................
3 Yeni ve boș bir Tuș Aralığında yeni bir Multi Pad olușturmak isterseniz, öğesine dokunun. 4 Kayıt için belirli bir Multi Pad seçmek üzere dokunun. 5 Gerekirse, istediğiniz Enstrüman Sesini PART SELECT [RIGHT 1] düğmesini kullanarak seçin. (Yeni) İstediğiniz Enstrüman Sesini seçtikten sonra önceki ekrana geri dönmek için [EXIT] düğmesine basın. 6 7 4. adımda seçilen Multi Pad için kayıt bekleme durumunu girmek üzere [] (Kayıt) düğmesine dokunun.
Multi Pad—MIDI ile Kademeli Kayıt Kademeli Kayıt, Step Edit (Kademe Düzenleme) sayfasından yapılabilir. 4. adımda (sayfa 52) bir Multi Pad seçtikten sonra, Step Edit (Kademe Düzenleme) sayfasını çağırmak için (Kademe Düzenle) öğesine dokunun. Step Edit (Kademe Düzenleme) sayfası, notaları mutlak hassasiyette bir zamanlamayla kaydetmenize olanak tanıyan Event (Olay) listesini gösterir.
4 İstediğiniz ses dosyasını seçin. Seçili ses dosyasının bilgilerini onaylamak için File Selection (Dosya Seçimi) ekranında (Menü) ve ardından [Audio Information] öğesine dokunarak bilgileri (başlık adı, aktarım hızı ve örnekleme hızı vb.) onaylayabilirsiniz. 5 Audio Link Multi Pad (Ses Bağlantılı Multi Pad) ekranına dönmek için [EXIT] düğmesine basın. 6 Bașka ses dosyalarını bașka pad'lere bağlamak isterseniz, 3–5 arası adımları tekrarlayın.
Multi Pad'leri Düzenleme Oluşturduğunuz Multi Pad Tuş Aralığı ve Tuş Aralığı içindeki her Multi Pad üzerinde işlem (yeniden adlandırma, kopyalama, yapıştırma ve silme) yapabilirsiniz. Multi Pad Bank (Multi Pad Tuş Aralığı) dosyasını yönetme talimatları için Kullanıcı el kitabındaki “Temel İşlemler” konusuna bakın. Bu bölüm, Multi Pad'lerin tek tek nasıl işleneceğini ele almaktadır. 1 Düzenlenecek Multi Pad'i içeren Multi Pad Tuș Aralığını seçin.
4 Șarkı Çalma İçindekiler Kayıttan Çalma için Şarkı Listesi oluşturma .........................................................................56 Tekrarlayarak Çalma Modunu Kullanma..............................................................................57 Müzik Notasyonu (Score (Partisyon)) Ayarlarını Düzenleme ...............................................58 • Çalma Ayarı..........................................................................................................................
5 Listeye eklemek için [Add to Song List] (Șarkı Listesine Ekle) seçeneğine dokunun. Seçilen Şarkılar, Song Playback (Şarkı Çalma) ekranında gösterilir. 6 Gerekirse Șarkı Listesini düzenleyin. • Delete: (Sil) Seçilen Şarkıyı listeden siler. • Up: (Yukarı) Seçilen Şarkıyı listede yukarı taşır. • Down: (Aşağı) Seçilen Şarkıyı listede aşağı taşır. 7 Șarkı Listesini kaydetmek için (Kaydet) öğesine dokunun.
Müzik Notasyonu (Score (Partisyon)) Ayarlarını Düzenleme Song Playback (Şarkı Çalma) ekranının Song Player (Şarkı Çalar) modunda bir MIDI Şarkı seçin, sonra geçerli MIDI Şarkının müzik notasyonunu getirmek için [Score] seçeneğine dokunun. Partisyon göstergesini tercihlerinize uyacak şekilde değiştirebilirsiniz. q w e r q Geçerli Şarkının adını gösterir. Ayrıca, tempo değeri sağ uçta gösterilir. Şarkıyı değiştirmek istiyorsanız, Song Selection (Şarkı Seçimi) ekranını getirmek için Şarkı adına dokunun.
Görünüm Ayarı (Görünüm Ayarı) aracılığıyla getirilen ekrandan notasyon görünümüyle ilgili parametreleri ayarlayabilirsiniz. Size (Boyut) Notasyonun boyutunu değiştirir. Left (Sol) Sol el notasyonunun göstergesini açar veya kapatır.
Sözleri Gösterme ve Ekranı Ayarlama Belirli bir şarkı uyumlu söz verileri içeriyorsa, yalnızca MIDI Şarkılar değil, Sesli Şarkılar da şarkı sözlerini gösterebilir. 1 2 Song Playback (Șarkı Çalma) ekranının Song Player (Șarkı Çalar) modunda bir Șarkı seçin. Sözler ekranını getirmek için [Lyrics] öğesine dokunun. NOT Şarkı uyumlu söz verisi içeriyorsa, sözler ekranda gösterilir. Şarkı çalma başladığında, sözlerin rengi değiştirilerek geçerli konum gösterilir.
Metin Gösterme ve Ekranı Ayarlama Bilgisayar kullanılarak oluşturulan bir metin dosyasını (.txt) enstrümanın ekranında görüntüleyebilirsiniz. Bu özellik; sözlerin, akor sembollerinin ve metin notlarının gösterilmesi gibi çeşitli kullanışlı olanakları etkinleştirir. 1 2 Text (Metin) ekranını getirmek için Song Playback (Șarkı Çalma) ekranının Song Player (Șarkı Çalar) modunda [Text] öğesine dokunun. NOT Text (Metin) ekranı ayrıca [MENU] [Text Viewer] ile de getirilebilir.
MIDI Șarkı Çalma ile Otomatik Eșlik Özelliklerini Kullanma Bir MIDI Şarkı ve Tarz aynı anda çalınırken, Şarkı verilerindeki 9.-16. kanalların yerini Tarz kanalları alır; bu da size Şarkının eşlik bölümlerini kendi başınıza çalma olanağı tanır. Aşağıdaki talimatlarda gösterildiği gibi, Şarkı çalınırken birlikte akorlar çalmayı deneyin. 1 Bir Tarz seçin. 2 Bir MIDI Șarkı seçin.
MIDI Șarkının Her Kanalını Açma/Kapatma Bir MIDI Şarkı 16 ayrı kanaldan oluşur. Seçilen Şarkı çalmanın her kanalını [MENU] [Channel On/Off] ile getirilen ekranda bağımsız olarak açıp kapatabilirsiniz. Sadece belirli bir kanalı çalmak isterseniz (solo çalma), dilediğiniz kanalın numarasını/adını, rengi mora dönene dek basılı tutun. Soloyu iptal etmek için (mor renkli) kanala tekrar dokunmanız yeterlidir. 4 NOT Șarkı Çalma Genellik olarak her bölüm așağıdaki kanallara kaydedilir. • 1.−4.
Șarkı Çalmayla İlgili Ayarlar [MENU] [Song Setting] ile getirilen ekranda Song Playback (Şarkı Çalma) için çeşitli ayarlar yapabilirsiniz. NOT Ekran ayrıca Song Player (Șarkı Çalar) veya Song Selection (Șarkı Seçimi) ekranındaki [Menu] ile de getirilebilir. Guide (Kılavuz)—Kılavuz İșlevini Kullanarak Klavye ve Vokal Çalıșması Kılavuz işlevi ile enstrüman, öğrenme kolaylığı açısından Partisyon ekranında notaları çalmak için size gereken zamanlamayı belirtir.
3 Gerekirse [EXIT] düğmesine art arda basarak Score (Partisyon) ekranına dönün. 4 Çalmayı bașlatmak için SONG MIDI [>/o] (PLAY/PAUSE) düğmesine basın. 2. adımda seçilen Kılavuz türüyle birlikte klavyeden çalma veya şarkı söyleme alıştırması yapın. 5 Klavyeyi Șarkı çalmayla birlikte çalın. NOT Kılavuz ayarları Șarkı verilerinin (sayfa 72) parçası olarak kaydedilebilir. Kaydedilen Șarkıyı bir dahaki sefere seçtiğinizde, ilgili Kılavuz ayarları da getirilir.
5 MIDI Șarkı Kaydetme/Düzenleme İçindekiler MIDI Şarkı Kaydetmeye Genel Bakış .....................................................................................66 Her Kanalı Tek Tek Kaydetme (Gerçek Zamanlı Kayıt).......................................................68 Özel Bir Bölümü Yeniden Kaydetme — Yama Giriş/Çıkış (Gerçek Zamanlı Kayıt)..........70 Panel Ayarlarını Şarkıya Kaydetme ........................................................................................
NOT Ses Bağlantısı Multi Pad ve Sesli Șarkılar ses verileri aracılığıyla olușturulan ritim kanalları gibi ses verileri MIDI Șarkı olarak kaydedilemez. MIDI Multi Recording (MIDI Çoklu Kayıt) Ekranı Yapısı MIDI Multi Recording (MIDI Çoklu Kayıt) ekranı, Çoklu Kayıt portal ekranıdır ve [RECORDING] MIDI [Multi Recording] ile çağrılabilir. u q w e r t i o y !0 !1 !2 Save (Kaydet) Düzenlenen şarkıyı kaydetmek için kullanılır.
Her Kanalı Tek Tek Kaydetme (Gerçek Zamanlı Kayıt) MIDI Kayıt işleviyle performansınızı her kanala tek tek kaydederek 16 kanaldan oluşan MIDI Şarkı oluşturabilirsiniz. Örneğin bir piyano parçasının kaydederken, sağ el bölümünü 1. kanala, sol el bölümünü de 2. kanala kaydedebilir ve iki elinizle canlı olarak çalınması güç olan bütün bir parça oluşturabilirsiniz.
4 Kayda bașlamak için klavyeyi çalın. Kayıt işlemini [] (Kayıt) veya [>/o] (Oynat/Duraklat) tuşuna dokunarak da başlatabilirsiniz. Kaydedilmiş verilere sahip Şarkının üzerine kayıt yaparken, kanal numarasına dokunarak önceden kaydedilmiş kanalları açabilir veya kapatabilirsiniz. 5 Performansınızı bitirdikten sonra kaydı durdurmak için [] (Durdur) tușuna dokunun. 6 Kaydedilen performansı dinlemek için [>/o] (Oynat/Duraklat) tușuna dokunun.
Özel Bir Bölümü Yeniden Kaydetme — Yama Giriș/Çıkıș (Gerçek Zamanlı Kayıt) Önceden kaydedilmiş bir MIDI Şarkının belirli bir bölümünü yeniden kaydederken Punch In/Out (Yama Giriş/Çıkış) işlevini kullanın. Bu yöntemde yalnızca Yama Giriş noktası ile Yama Çıkış noktası arasındaki noktalardaki verilerin üzerine yeni kaydedilen veriler yazılır.
4 MIDI Multi Recording (MIDI Çoklu Kayıt) ekranında, yeniden kaydetmek istediğiniz kanala karșılık gelen [Rec] seçeneğine dokunarak ișlevi etkinleștirin. 5 Kaydı bașlatmak için [>/o] (Çal/Duraklat) tușuna dokunun. 3. adımda belirtilen Yama Giriş noktasında, kaydı başlatmak için klavyeyi çalın. 3. adımda belirtilen Yama Çıkış noktasında, klavyeyi çalmayı durdurun. 6 Kayıt performansını saklamak için dokunun.
Panel Ayarlarını Șarkıya Kaydetme Mixer (Mikser) ekranının geçerli ayarları ve diğer panel ayarları, Şarkının en baştaki konumuna Ayar verileri olarak kaydedilebilir. Buraya kaydedilen Mikser ve panel ayarları, Şarkı başladığında otomatik olarak çağrılır. 1 MIDI Multi Recording (MIDI Çoklu Kayıt) ekranında, Ayar verilerinin kaydedileceği bir Șarkı seçin, daha sonra Multi Recording (Çoklu Kayıt) ekranına dönmek için [EXIT] düğmesine basın.
Mevcut Șarkı Verilerinin Kanal Olaylarını Düzenleme MIDI Multi Recording (MIDI Çoklu Kayıt) ekranının sağ alt kısmında gösterilen işlevler, mevcut Şarkı verilerinin belirli bir kanalını düzeltmenize veya dönüştürmenize olanak tanır. 1 MIDI Multi Recording (MIDI Çoklu Kayıt) ekranında düzenlenecek bir Șarkı seçin, daha sonra Multi Recording (Çoklu Kayıt) ekranına dönmek için [EXIT] düğmesine basın. 4 1 3 2 2 5 İstediğiniz ișleve dokunun ve parametreleri düzenleyin.
İșlev Ayrıntıları Quantize (Nicelendirme) Quantize (Nicelendirme) işlevi, kanal içindeki tüm notaların zamanlamasını düzenlemenize olanak tanır. Örneğin, aşağıda gösterilen müzik cümlesini kaydederseniz, bunu tam hassasiyetle çalamayabilirsiniz, performansınız hassas zamanlamanın bir parça önünde veya gerisinde kalabilir. Nicelendirme işlevi bunu düzeltmenin uygun bir yoludur. Kanalın nicelendirilmesi için enstrüman simgesinin altındaki [Select] öğesine dokunun, daha sonra parametreleri düzenleyin.
Mix (Karıștırma) Bu işlev, iki kanalın verilerini karıştırmanıza ve sonuçları farklı bir kanala yerleştirmenize olanak tanır. Aşağıdaki menü öğelerinden birine dokunun, ardından istediğiniz kanalın enstrüman simgesine veya aşağıdaki kutuya dokunun. Source 1 (Kaynak 1) Karıştırılacak MIDI kanalını (1-16) belirler. Burada belirtilen kanalın tüm MIDI olayları hedef kanala kopyalanır. Source 2 (Kaynak 2) Karıştırılacak MIDI kanalını (1-16) belirler.
Kademeli Kayıt/Șarkı Düzenleme (Step Edit (Kademe Düzenleme)) Bu bölüm, Kademe Düzenleme özelliğiyle yeni Şarkı oluşturmayı veya mevcut bir Şarkıyı düzenlemeyi nasıl yapacağınızı gösterir. Kademeli Kayıt/Düzenleme için Temel İșlemler Bu bölümde Kademeli Kayıt işlevinin temel işlemleri ele alınmaktadır. 1 [RECORDING] MIDI [Multi Recording] ile MIDI Multi Recording (MIDI Çoklu Kayıt) ekranını çağırın. Bir Kullanıcı MIDI Şarkısı yüklendiğinde, Şarkı kayıt için ayarlanır.
Kademeli Kayıt ile Melodi Kaydetme Buradaki açıklamalar, 4. adımda “Ch1” – “Ch16” arasında bir seçim seçildikten sonra geçerlidir (sayfa 76). Ekranın sol alt kısmında [Step Rec] açık durumdayken, aşağıdaki kontrolleri kullanarak notaları tek tek girebilirsiniz. w e r q t y u i o !0 Kontrol Adları ve İșlevleri q Event List (Olay Listesi) Nota ve Enstrüman Sesi seçimi gibi girişlerin yapıldığı olayları gösterir. Ayrıntılar için bkz. sayfa 82.
Kademeli Kayıt Örneği - Melodiler 1 2 3 4 * Çizimde gösterilen sayılar, așağıdaki ișlem adımı numaralarına karșılık gelir. NOT Burada verilen çizim yalnızca bir örnektir. Müzik partisyonu ([MENU] [Score] ile çağrılır), kaydedilen MIDI verilerin kullanılarak olușturulduğundan yukarıda gösterilenin tam olarak aynısı olmayabilir. Nota olmayan müzikal performans sembolleri, özellikle girmiș olsanız bile, Score (Partisyon) ekranında gösterilmez.
3 Çeyrek notalık bir sus girin. Etkin durumdaki çeyrek notaya ( ) sadece bir kez dokunarak çeyrek notalık bir sus girin. Aynı etkin notaya birkaç kez dokunmamaya dikkat edin. Aksi halde, düğmeye bastığınız sayıda sus girilir. Suslar, Olay Listesinde bu şekilde gösterilmese de, Şarkı Pozisyonuna onay işareti koyarak sus girilip girilmediğini onaylayabilirsiniz. 4 Sonraki notaları girin ve bir bağ uygulayın. 4-1 “ ” öğesini seçmek için [Velocity] düğmesine dokunun.
Kademeli Kayıt ile Akor/Bölüm Değișikliği Olaylarını Kaydetme Buradaki açıklamalar, 4. adımda “Akor” seçili durumdayken geçerlidir (sayfa 76). Ekranın sol alt kısmındaki [Step Rec] etkin durumdayken, Akor/Bölüm Değişimi olaylarını Tarz çalma için teker teker girebilirsiniz. w e r q t y u i NOT • Ses Tarzının Sesli bölümü kaydedilemez. • Kademeli Kaydetme ișleviyle Akor değișikliklerini kaydetme özelliği așağıdakiler için kullanılamaz.
1 Main A (Ana A) bölümü için akorları girin. 1-1 MAIN VARIATION [A] düğmesine basın. 1-2 Etkinleştirmek için yarım nota uzunluğuna ( ) dokunun. 1-3 Klavyenin akor bölümündeki C (Do), F (Fa) ve G (Sol) akorlarını çalın. C 1-1 F G 1-2 2 Ara bölümü için akorları girin. 2-1 [BREAK] düğmesine basın. 2-2 Etkinleştirmek için çeyrek nota uzunluğuna ( ) dokunun. 2-3 Klavyenin akor bölümündeki F (Fa) ve G7 akorlarını çalın.
Kaydedilen Verilerin Belirli MIDI Olaylarını Düzenleme Buradaki açıklamalar 4. adım için geçerlidir (sayfa 76). Step Edit (Kademeli Düzenleme) ekranından; Nota verileri ve Enstrüman Sesi seçimi gibi Gerçek Zamanlı Kayıt veya Kademeli Kayıt ile oluşturulmuş olan belirli MIDI olaylarını düzenleyebilirsiniz. q w r t y e u i o !0 !1 !2 !3 !4 Düzenleme Hedefi Düzenleme Hedefini belirtir.
e Olay Listesi Tempo Tempo değerini belirler. Time (Time signature) (Zaman (Zaman işareti)) Zaman işaretini belirler. Key (Key signature) (Tuş (Tuş işareti)) Ekranda gösterilen müzik partisyonu için tuş işaretinin yanı sıra, majör/ minör ayarını belirler. XGPrm (XG parameters) (XGPrm (XG parametreleri)) XG parametrelerinde ayrıntılı değişiklikler yapmanıza olanak tanır. Web sitesindeki Data List (Veri Listesi) (MIDI Data Format (MIDI Veri Formatı)) konusunu inceleyin. Sys/Ex.
Șarkı Pozisyonu İșaretçilerini Düzenleme Bu bölümde ilâve iki İşaretçi özelliği ve bunların ayrıntıları açıklanmaktadır. İşaretçileri kullanarak atlamalı çalma ve döngülü çalma hakkında temel bilgiler için Kullanıcı el kitabını inceleyin. Atlama İşaretçileri Kullanıcı el kitabında açıklanan işaretçiler “Atlama İşaretçileri” olarak da adlandırılır. Bunlar, Sisteme Özel verilerin Olay Listesinde (sayfa 82) “SPJ-01” – “SPJ-04” olarak gösterilir.
6 Kayıt Belleği İçindekiler Belirli Öğeleri Yeniden Çağırmayı Devre Dışı Bırakma (Registration Freeze (Kaydı Dondurma))...................................................................................................................85 Kayıt Belleği Numaralarını Sırayla Çağırma (Registration Sequence (Kayıt Sırası)) .......86 Registration Memory Bank (Kayıt Belleği Tuş Aralığı) Dosyası Arama.............................. 88 • Kolayca Bulmak İçin Kayıt Belleği Tuş Aralığına Etiket Ekleme ..................
Kayıt Belleği Numaralarını Sırayla Çağırma (Registration Sequence (Kayıt Sırası)) Registration Sequence (Kayıt Sırası) işlevi, canlı performans sırasında panel ayarlarını hemen değiştirmenize kolayca olanak tanır ve çalarken yalnızca ASSIGNABLE (ATAMA YAPILABİLİR) düğmeleri veya pedalı kullanarak sekiz ayar değerini belirttiğiniz herhangi bir sırayla çağırmanızı sağlar.
7 Insert (Araya Ekle) Geçerli durumda seçili olan Kayıt Belleği numarasını imleç konumunun öncesine ekler. Delete (Sil) İmleç konumundaki sıra numarasını siler. Clear (Temizle) Sıradaki tüm numaraları siler. Kayıt Sırası sona geldiğinde yapılacak ișlemi belirleyin. • Stop (Durdur): ASSIGNABLE düğmesine veya “advance” (ilerleme) pedalına basılmasının etkisi yoktur. Sıra “durdurulur”. • Top (En Başa): Sıralama en baştan yeniden başlatılır.
Registration Memory Bank (Kayıt Belleği Tuș Aralığı) Dosyası Arama Search (Arama) işlevini kullanarak, çok sayıda dosya arasından istediğiniz Registration Memory Bank (Kayıt Belleği Tuş Aralığı) dosyalarını hızlı bir şekilde bulabilirsiniz. 1 Registration Memory Bank (Kayıt Belleği Tuș Aralığı) ekranında dokunarak ișlem ekranını çağırın. 2 Character Entry (Karakter Giriși) penceresini çağırmak için arama kutusuna dokunun.
Kolayca Bulmak İçin Kayıt Belleği Tuș Aralığına Etiket Ekleme Kayıt Belleği Tuş Aralığı öğelerine konulan etiketler, arama sırasında istediğiniz dosyaları hızlı bir şekilde bulmanıza yardımcı olur. 1 Etiket eklemek istediğiniz Registration Memory Bank (Kayıt Belleği Tuș Aralığı) dosyasını seçin. 2 Registration Bank Selection (Kayıt Tuș Aralığı Seçimi) ekranında (Menü) öğesine, daha sonra da [Regist Bank Tag Edit] öğesine dokunarak ișlem ekranını çağırın.
7 Playlist (Çalma Listesi) Music Finder Kayıtlarını Playlist (Çalma Listesi) içine aktarma Önceki Yamaha klavyelerde (PSR-A3000 ve PSR-S975/S775 gibi) kullanılan Music Finder (Müzik Bulucu) Kayıtlarını içe aktararak PSR-A5000 modelinin Playlist (Çalma Listesi) öğesindeki Kayıtları, aynı bu enstrümanlardaki Music Finder (Müzik Bulucu) işlevini kullanır gibi çalabilirsiniz.
6 Playlist (Çalma Listesi) ekranında Kayıt adına dokunun ve Music Finder (Müzik Bulucu) verilerini içeren ayarları yükleyin. Kayıt arama Music Finder (Müzik Bulucu) verileri Registration Memory (Kayıt Belleği) içine kaydedildiğinden, Registration Memory Bank Selection (Kayıt Bankası Tuş Aralığı Seçimi) ekranında Kayıt arayabilirsiniz. Music Finder (Müzik Bulucu) ile ilgili anahtar sözcük ve tür verileri, etiket bilgileri olarak kaydedilir.
8 Mikrofon İçindekiler Mikrofon veya Gitar Ayarlarını Yapma (Mic Setting (Mikrofon Ayarı)).............................92 • Mikrofon/Gitar Ayarlarını Kaydetme/Çağırma....................................................................94 Mikrofon veya Gitar Ayarlarını Yapma (Mic Setting (Mikrofon Ayarı)) Bu bölüm, mikrofon veya gitar sesi için uygulanan çeşitli Efektlerle ilgili parametreleri ayarlamanıza olanak tanır.
e Volume Adjustment (Ses Düzeyi Ayarlama) Mikrofon/gitar sesinin giriş seviyesini ayarlar. Giriş seviyesi sağ tarafta gösterilir. r 3 Band EQ (3 Bant Frekans Düzenleyici) Frekans Düzenleyici (EQ) bir işleyicidir ve genel frekans tepkisini şekillendirmek üzere frekans spektrumunu gerektiği biçimde güçlendirilebilen veya kesilebilen birden çok banda böler. Enstrümanda, mikrofon sesi için üç bant (Low (Düşük), Mid (Orta) ve High (Yüksek)) dijital frekans düzenleyici işlevi bulunur.
Mikrofon/Gitar Ayarlarını Kaydetme/Çağırma Mikrofon/gitar ayarlarının tümünü Mic Setting (Mikrofon Ayarları) ekranındaki (Kaydet) seçeneğine dokunarak tek bir dosya olarak kaydedebilirsiniz. Bu enstrümanın User (Kullanıcı) belleğine en fazla 60 dosya kaydedilebilir. Daha sonra kolayca geri getirebilmek için performansınıza yeterince anlaşılır veya ilişkili bir isim atamalısınız. Mikrofon/gitar ayarlarını çağırmak için (Kaydet) düğmesinin solundaki ayar adına dokunun ve istediğiniz dosyayı seçin.
9 Mixer (Mikser) İçindekiler Filtre Parametrelerini Düzenleme (Filter (Filtre)) .................................................................95 EQ Parametrelerini Düzenleme (EQ (Frekans Düzenleyici)) ...............................................96 Efekt Parametrelerini Düzenleme (Effect (Efekt)).................................................................98 • Efekt ayarlarını Düzenleme ve Kaydetme ...........................................................................
EQ Parametrelerini Düzenleme (EQ (Frekans Düzenleyici)) Frekans Düzenleyici (ayrıca “EQ” olarak da kullanılır) bir ses işleyicisidir ve genel frekans tepkisini şekillendirmek üzere frekans spektrumunu gerektiği biçimde güçlendirilebilen veya kesilebilen birden çok banda böler.
1 4 2 3 1 Düzenlemek üzere istediğiniz EQ türünü seçin. • Flat (Düz): Düz EQ ayarları. Her frekans için kazanç 0 dB olarak ayarlanmıştır. • Powerful (Güçlü): Her frekanstaki seslerin vurgulu olarak çalındığı güçlü EQ ayarlarıdır. Bu ayar, parti ve benzeri ortamlardaki müziği güçlendirmek için kullanılabilir. • Mellow (Boğuk): Yüksek frekans bantlarının hafifçe kısıldığı yumuşak ve boğuk EQ ayarlarıdır. • Bright (Parlak): Yüksek frekansların seviyesini arttıran bu EQ ayarı, sesi daha parlak hale getirir.
Efekt Parametrelerini Düzenleme (Effect (Efekt)) Bu enstrümanda aşağıdaki Efekt Blokları bulunur. • System Effect (Chorus, Reverb) (Sistem Efekti (Koro, Yankı)): Bu Efektler, genel enstrüman sesine uygulanır. Her bölüm için System Effect (Sistem Efekti) derinliğini ayarlayabilirsiniz. Bu, “Chorus/Reverb” (Koro/Yankı) ekranından (sayfa 100) ayarlanabilir. • Insertion Effect 1–8 (Ekleme Efekti 1-8): Bu efektler yalnızca belirli bir bölüme uygulanır.
Efekt ayarlarını Düzenleme ve Kaydetme Sistem Efektleri (Chorus (Koro), Reverb (Yankı)), Ekleme Efektleri ve Çeşitleme Efekti ayarlarını düzenleyebilirsiniz. Yaptığınız değişiklikler User Effect (Kullanıcı Efekti) türü olarak kaydedilebilir. 1 Mixer (Mikser) ekranından Effect (Efekt) ayarı ekranını getirmek için Efekt türü adına dokunun. 2 Seçili Efekt türüne karșılık gelen parametre denetleyicileri burada gösterilir. 2 Effect Category (Efekt Kategorisi) ve Type (Tür) seçimi yapın.
Efekt Parametrelerini Düzenleme (Chorus/Reverb (Koro/Yankı)) Chorus (Koro) ve Reverb (Yankı), enstrümanın tüm seslerine uygulanan Sistem Efektlerdir. Mixer (Mikser) ekranının üst tarafındaki “Master” (Ana) sekmesi seçili durumdayken bunlar kullanılamaz. Chorus (Koro) İstediğiniz Koro türünü seçmek için bu satırın sağ üst köşesindeki Koro türü adına dokunun. Seçim yaptıktan sonra, Mixer (Mikser) ekranına dönerek her bölüm için Koro derinliğini ayarlamak üzere düğmelerin her birini kullanın.
Ana Kompresör Ayarlarını Düzenleme (Compressor (Kompresör)) Kompresör, ses sinyalinin dinamiklerini (yumuşaklık/gürlük) sınırlandırmak ve sıkıştırmak için yaygın kullanılan bir efekttir. Vokaller ve gitar bölümleri gibi dinamiklerde geniş çapta değişiklik gösteren sinyaller için, yumuşak sesleri gür seslere, gür sesleri de yumuşak seslere dönüştürerek dinamik aralığı “sıkıştırır”. Seviyenin tamamını canlandırmak için kazançla birlikte kullanıldığında daha güçlü ve daha tutarlı üst düzey ses oluşturur.
4 Ayarları, bir User Master Compressor (Kullanıcı Ana Kompresör) türü olarak kaydetmek için (Save) seçeneğine dokunun. En fazla 30 Ana Kompresör türü oluşturulabilir ve kaydedilebilir. BİLDİRİM Kaydetme işlemini gerçekleştirmeden enstrümanın gücünü kapatırsanız ayarlar silinir. NOT Ana Kompresör ayarlarını USB flash sürücüye kaydetmek isterseniz, bunları bir User Effect (Kullanıcı Efekti) dosyası olarak kaydedin.
Blok Diyagram Variation Effect Connection Insertion System Return Level Return Level Return Level System Effect Variation Insertion Effect Right1 Part EQ Right2 Part EQ Right3 Part EQ Left Part EQ Song Ch 1 Part EQ Chorus Reverb Depth Main/Aux Out Ins. 1-5 Master Compressor Master EQ ... Song Ch 16 Part EQ Style Rhythm 1 Part EQ Var. ... Ins. 7-8 Style Phrase 2 Part EQ Style Audio Multi Pad Part EQ Audio Link Multi Pad Vocal Guitar Mic Talk Mic Setting Ins.
10 Kumanda İșlevi Ayarları İçindekiler Ayak Pedallarına ve Panel Düğmelerine (Assignable (Atanabilir)) Belirli İşlevler Atama...... 104 • Atanabilen İşlevler (Assignable (Atanabilir) ekranı)......................................................... 105 Canlı Kumanda Kadranlarının ve Çubuğu Atama Türlerini Düzenleme (Live Control (Canlı Kumanda)) ............................................................................................... 111 • Atanabilir İşlevler (Live Control (Canlı Kumanda) ekranı) ....
Atanabilen İșlevler (Assignable (Atanabilir) ekranı) Aşağıdaki listede “P” pedalları, “A” ASSIGNABLE (ATANABİLİR) düğmeleri, “S” ise [STYLE TEMPO LOCK/ASSIGNABLE] düğmesini gösterir. ile işaretli işlevler, ilgili pedal veya düğmelerde kullanılabilir. “*” ile gösterilen işlevlerde yalnızca ayak kumandasını kullanın; Ayak Pedalı ile düzgün işlem yapılamaz. “Range” (Aralık) ile belirtilen işlevlerde aralığı aşağıdakileri denetleyecek şekilde ayarlayabilirsiniz. • Full: (Tam) Min. – Center – Max.
İşlevler Kategori İşlev Voice (Enstrüman Sesi) Mono/Poly (Mono/Poli) (Control Type) (Kumanda Türü) Atanabilirlik Açıklama Enstrüman Sesinin tek sesli olarak çalınması ile çok sesli olarak çalışması arasında geçiş yapar. P A S - NOT Bu ișlev, așağıdaki Kumanda Türleri için belirli davranıșlara sahiptir.
İşlevler Kategori Registration (Kayıt) İşlev Atanabilirlik P A S Registration Memory (Kayıt Belleği) REGISTRATION MEMORY [MEMORY] düğmesi ile aynıdır. Açıklama - Registration Memory1–8 (Kayıt Belleği 1 – 8) REGISTRATION MEMORY [1]–[8] düğmeleri ile aynıdır. - Registration Sequence +/(Kayıt Sırası) Kayıt Sırasında ilerler veya sırayı ters çevirir.
İşlevler Kategori Style (Tarz) Multi Pad Song (Şarkı) 108 İşlev Atanabilirlik Açıklama P A S Fade In/Out (Artırma/ Azaltma) Tarz çalma gibi bir Fade In/Fade Out (Artırma/Azaltma) işlevini açar kapatır. Ekranın alt kısmında aşağıdaki parametrelerin ayarları yapılabilir. • Fade In Time (Artırma Süresi): Çalma ses düzeyinin yükselmeye başlaması ya da (0–20,0 saniye aralığında) minimumdan maksimuma çıkması için gereken süreyi belirler.
İşlevler Kategori A S - - Song Player (Şarkı Çalar) modunun Song Playback (Şarkı Çalma) ekranındaki (A-B Repeat) (A-B Tekrarı) ile aynıdır. - Song List Shuffle On/Off (Şarkı Listesi Karıştırma Açık/Kapalı) Song List (Şarkı Listesi) modunun (sayfa 57) Song Playback (Şarkı Çalma) ekranındaki (Shuffle) (Karıştır) ile aynıdır. - Score Page +/- (Partisyon Sayfası) Şarkı durdurulduğunda, bir sonraki/önceki partisyon sayfasına (her seferinde bir sayfa olmak üzere) geçebilirsiniz.
İşlevler Kategori Overall (Genel) İşlev Atanabilirlik P A S Transpose +/(Transpoze) TRANSPOSE [+]/[-] düğmeleriyle aynıdır. Açıklama - Upper Octave +/(Üst Oktav) UPPER OCTAVE [+]/[-] düğmeleriyle aynıdır. - Percussion (Perküsyon) Bu işlevin atandığı kumanda, bu ekranın alt kısmında (veya “Kit” (Set), “Category” (Kategori) veya “Instrument” (Enstrüman) seçeneğine dokunularak çağrılan pencerede) seçilen bir perküsyon enstrümanını çalar.
Canlı Kumanda Kadranlarının ve Çubuğu Atama Türlerini Düzenleme (Live Control (Canlı Kumanda)) Canlı Kumanda kadranları ve kumanda çubuğu işlevlerinin ayarları (“Assign Types” (Atama Türleri) olarak adlandırılır), çeşitli seçenekler arasından istendiği gibi değiştirilebilir. Kullanım ekranı [MENU] [Live Control]. Atama Türü 1 Atama Türü 2 Atama Türü 3 Atama Türü 1 Atama Türü 2 Atama Türü 3 1 Ayarı seçmek için ekranda [Knob] veya [Joystick] öğesini seçin.
Atanabilir İșlevler (Live Control (Canlı Kumanda) ekranı) “Range” (Aralık) ile gösterilen işlevlerde kumanda aralığını aşağıdakilerden ayarlayabilirsiniz. • Full: (Tam) Min. – Center – Max. (Minimum – Orta – Maksimum) • Upper (Üst): Center – Max. (Orta – Maksimum) • Lower (Alt): Center – Min. (Orta – Minimum) NOT Live Control (Canlı Kumanda) ekranının alt kısmında her ișlevin; ișlevden etkilenecek bölümler gibi ayrıntılı ayarlarını yapabilirsiniz (öğeler ișleve bağlıdır).
Kategori Voice (Enstrüman Sesi) İşlev Açıklama Modulation (+), (-) (Modülasyon) Klavyede çalınan notalara vibrato ve başka efektler uygular. Tuning (Range) (Akort (Aralık)) Seçili klavye bölümlerinin perdesini belirler. Octave (Oktav) (Range) (Aralık) Seçili klavye bölümleri için oktav olarak perde değişikliği aralığını belirler. Pitch Bend (Perde Kaydırma) (Range) (Aralık) Bu işlevin atandığı kumandayı kullanarak notaların perdesini yukarı veya aşağı doğru kaydırmanıza izin verir.
11 MIDI Ayarları İçindekiler MIDI Ayarları için Temel İşlemler......................................................................................... 114 System (Sistem) — MIDI Sistem Ayarları............................................................................. 116 Transmit (Aktarma) — MIDI Aktarım Kanalı Ayarları ..................................................... 117 Receive (Alma) — MIDI Alma Kanalı Ayarları ...................................................................
2 İsterseniz, ilgili ayar ekranında adım 1'de seçilen MIDI șablonunu temel alarak MIDI parametrelerini düzenleyin. • • • • 3 Her ekranda düzenleme ișlemini tamamladığınızda, (Kaydet) öğesine dokunarak MIDI ayarlarını orijinal MIDI șablonunuz olarak kaydedin. 11 MIDI Ayarları System (Sistem): MIDI sistemiyle ilgili parametreleri ayarlamak için kullanılır. .......................... sayfa 116 Transmit (Aktarma): MIDI Aktarımıyla ilgili parametreleri ayarlamak için kullanılır. ...............
System (Sistem) — MIDI Sistem Ayarları Buradaki açıklamalar, “System” (Sistem) ekranını çağırdığınızda (adım 2, sayfa 115) geçerlidir. Clock (Saat) Enstrümanın kendi dahili saatiyle mi (“Internal” (Dahili) seçeneği) yoksa harici bir cihazdan alınan MIDI saatiyle mi (“MIDI”, “USB1”, “USB2” ve “Wireless LAN” (Kablosuz LAN) seçeneği) kontrol edileceğini belirler.
Transmit (Aktarma) — MIDI Aktarım Kanalı Ayarları Buradaki açıklamalar, “Transmit” (Aktarma) ekranını çağırdığınızda (adım 2, sayfa 115) geçerlidir. Bu enstrümandan MIDI verileri aktarılırken her bölüm için hangi MIDI kanalının kullanılacağını belirler. 1 İki sayfa arasında geçiș yapar. 2 11 MIDI Ayarları Her kanala (1–16) karșılık gelen noktalar, kanallarda veri aktarımı olduğunda kısa süreyle yanıp söner. 1 Her Bölüm için ilgili Bölümün MIDI verilerinin aktarılacağı MIDI Aktarım Kanalını seçin.
Receive (Alma) — MIDI Alma Kanalı Ayarları Buradaki açıklamalar, “Receive” (Alma) ekranını çağırdığınızda (adım 2, sayfa 115) geçerlidir. Bu enstrüman tarafından MIDI verileri algılandığında, her MIDI kanalı için kullanılacak Bölümün hangisi olacağını belirler. 1 İki sayfa arasında geçiș yapar. 2 Her kanala (1–16) karșılık gelen noktalar, kanallarda veri alındığında kısa süreyle yanıp söner.
On Bass Note (Bas Notasında) — Bas Notasını MIDI Üzerinden Tarz Çalma İçin Ayarlama Buradaki açıklamalar, “On Bass Note” (Bas Notasında) ekranını çağırdığınızda (adım 2, sayfa 115) geçerlidir. Buradaki ayarlar, MIDI ile alınan nota mesajlarını temel alarak çalınan Tarz için bas notasını belirlemenize olanak tanır. “On” (Açık) olarak ayarlanan kanallarda alınan nota açık/kapalı mesajları, Tarz çalma akorunun bas notaları olarak algılanır.
12 Ağ Ayarları İçindekiler Kablosuz LAN Ayarları .......................................................................................................... 120 • Infrastructure Mode (Altyapı Modu) ................................................................................. 120 • Access Point Mode (Erişim Noktası Modu) ...................................................................... 121 Zaman Ayarlarını Yapma ........................................................................................
e Connect by WPS (WPS ile Bağlan) Bu enstrümanı WPS üzerinden ağa bağlar. Buraya dokunarak çağrılan penceredeki [Yes] (Evet) seçeneğine dokunduktan sonra, iki dakika içinde istediğiniz kablosuz LAN erişim noktasının WPS düğmesine basın. NOT Erișim noktanızın WPS özelliğini desteklediğinden emin olun. Erișim noktası ayarları hakkında onay ve değișiklikler için erișim noktası kılavuzunu inceleyin. r Initialize (Sıfırla) Bağlantı ayarını varsayılan fabrika durumuna döndürür.
Zaman Ayarlarını Yapma Zaman ile ilgili ayarları [MENU] [Time] ile çağrılan ekranda yapabilirsiniz. Saat, Home (Giriş) ekranının sağ üst köşesinde gösterilir. q w e r Enstrüman ağa bağlandığında tarih ve saat otomatik olarak ayarlanır. Bu, yalnızca cihaz USB Kablosuz LAN adaptörüne bağlıysa ve kablosuz LAN modu ayarı Infrastructure (Altyapı) modu (sayfa 120) olarak ayarlanmışsa kullanılabilir. q Date (Tarih) Tarihi gösterir. w Time (Saat) Saati gösterir.
13 Utility (Yardımcı Program) İçindekiler Speaker (Hoparlör) ................................................................................................................. 123 Touch Screen/Display (Dokunmatik Ekran/Ekran)............................................................. 124 Parameter Lock (Parametre Kilidi)....................................................................................... 124 Storage (Depolama) — Sürücü Formatlama .........................................................
Touch Screen/Display (Dokunmatik Ekran/Ekran) Sayfa 1/2 Touch Screen (Dokunmatik Ekran) Brightness (Parlaklık) Sound (Ses) Ekrana dokunulduğunda tıklama sesinin tetiklenip tetiklenmeyeceğini belirler. Bu ayar “Speaker Only” (Yalnızca Hoparlör) iken; dokunma eylemi, sesi tetikleyerek hoparlöre gönderir, ancak ses MAIN OUTPUT jaklarına ve PHONES jakına gitmez. Calibration (Ayarlama) Dokunduğunuz zaman düzgün bir şekilde yanıt vermediğinde ekranı kalibre etmek için kullanılır.
System (Sistem) Sayfa 1/2 Enstrümanın üretici yazılımı sürümünü gösterir. Yamaha, işlevleri ve kullanılabilirliği geliştirmek için ürünün üretici yazılımını zaman zaman önceden bildirmeden güncelleyebilir. Bu enstrümandan tam olarak yararlanabilmek için enstrümanınızı en son sürüme yükseltmenizi öneririz. En son üretici yazılımı, aşağıdaki web sitesinden indirilebilir: http://download.yamaha.com/ Hardware ID (Donanım Kimliği) Bu enstrümanın donanım kimliğini gösterir.
Factory Reset/Backup (Fabrika Ayarlarına Sıfırlama/Yedekleme) Factory Reset (Fabrika Ayarlarına Sıfırlama)—Fabrikada Programlanan Ayarları Geri Yükleme Sayfa 1/2'de istediğiniz parametrelerin kutularına onay işareti koyun, daha sonra bu onay işaretli parametre ayarlarını sıfırlamak için [Factory Reset] öğesine dokunun. Hangi parametrelerin aşağıdaki kategorilerden hangisine ait olduğu hakkında bilgi için Data List (Veri Listesi) içindeki “Parameter Chart” (Parametre Tablosu) öğesini inceleyin.
Setup Files (Ayar Dosyaları)—Kaydetme ve Yükleme Aşağıdaki öğeler için kendi orijinal ayarlarınızı daha sonra kullanmak üzere bir tek dosya olarak User (Kullanıcı) sürücüsüne veya USB sürücüye kaydedebilirsiniz. Ayar dosyasını USB flash sürücüye kaydetmek isterseniz, önceden USB flash sürücüyü [USB TO DEVICE] terminaline bağlamayı unutmayın. NOT Bir USB flash sürücü kullanmadan önce Kullanıcı el kitabındaki “USB Cihazlarını Bağlama” konusunu okumayı unutmayın.
14 Expansion Pack (Genișletme Paketi) İle İlgili İșlemler İçindekiler Expansion Pack (Genişletme Paketi) Verilerini Bir USB Flash Sürücüden Yükleme ...... 128 Instrument Info (Enstrüman Bilgileri) Dosyasını Bir USB Flash Sürücüye Kaydetme ... 129 Expansion Packs (Genişletme Paketleri) yükleyerek User (Kullanıcı) sürücüsündeki “Expansion” (Genişletme) klasörüne isteğe bağlı çeşitli içerik ekleyebilirsiniz. Bu bölüm, enstrümana yeni içerik eklemek için gerekli olabilecek işlemleri kapsar.
Instrument Info (Enstrüman Bilgileri) Dosyasını Bir USB Flash Sürücüye Kaydetme Paket verilerini işlemek için “Yamaha Expansion Manager” (Yamaha Genişletme Yöneticisi) yazılımını kullanmak isterseniz, aşağıda açıklandığı şekilde enstrümandan Instrument Info (Enstrüman Bilgileri) dosyasını almanız gerekebilir. Yazılımı kullanma hakkında bilgi edinmek için ürünle birlikte verilen kılavuzu inceleyin. 1 USB flash sürücüyü [USB TO DEVICE] terminaline takın.
15 Bağlantılar İçindekiler Her Sesin Çıkış Hedefini Seçme (Line Out (Hat Çıkışı) ...................................................... 130 Her Sesin Çıkıș Hedefini Seçme (Line Out (Hat Çıkıșı) İstediğiniz parçayı veya davul/perküsyon enstrüman sesini, bağımsız çıktı için LINE OUT jaklarına atayabilirsiniz. Kullanım ekranı [MENU] [Line Out] ile çağrılabilir.
t Sub1–Sub2 ([L], [R]) Bu sütunlardan (jaklardan) biri işaretlendiğinde, seçilen bölüm/davul enstrümanları yalnızca seçilen SUB OUTPUT jak(lar)ından dışarı verilir. NOT SUB OUTPUT jaklarından dıșarı verilen sese yalnızca Insertion Effect (Ekleme Efekti) uygulanabilir. System Effect (Sistem Efekti); (Chorus (Koro), Reverb (Yankı) durumlarında ve Variation Effect (Varyasyon Efekti) “System” (Sistem) olarak ayarlandığında) uygulanmaz.
İndeks A F Access Point Mode (Erișim Noktası Modu) ...................... 121 Ağ ......................................................... 120 Akor Parmak Dağılımı Türü....................... 9 Akor Türleri ............................................. 10 Akort ....................................................... 40 Aktarım Kanalı ...................................... 117 Alma Kanalı........................................... 118 Arpeggio (Arpej)................................
Resonance (Rezonans)........................... 47 Reverb (Yankı) ...................................... 100 Rotary ..................................................... 49 RTR (Retrigger Rule (Yeniden Tetikleme Kuralı))................................................. 31 RTR (Yeniden Tetikleme Kuralı) .............. 28 Y Yama Giriș/Çıkıș (MIDI Șarkı) .................. 70 Yedekleme ............................................ 126 S Score (Partisyon) ....................................