JULKAISU NRO 3322–567 Rev A MALLI NRO 03200 : 90001 alkaen MALLI NRO 03201 : 90001 alkaen MALLI NRO 03220 MALLI NRO 03221 KÄYTTÄJÄN OHJEKIRJA ® REELMASTER® 3100-D Lue tämä ohjekirja ennen kuin käynnistät moottorin, niin että olet hyvin perillä kaikista koneen ominaisuuksista ja osaat käyttää sitä turvallisesti ja parhaaseen tulokseen johtavalla tavalla. Kiinnitä erityistä huomiota seuraavalla merkillä varustettuihin TURVAOHJEISIIN.
Tässä käyttäjän ohjekirjassa on turvallisuuteen, käyttöön ja huoltoon liittyviä ohjeita. Tässä ohjekirjassa on keskitytty turvallisuusnäkökohtiin sekä mekaanisin ja tuotetta koskeviin yleisluontoisiin tietoihin. Kaikki koneen turvallisuuteen vaikuttavat viestit on merkitty otsikoin VAARA, VAROITUS, MUISTUTUS. Aina, kun näet kirjassa turvavaroituskolmion, varmistaudu, että ymmärrät täysin sen yhteydessä olevan turvallisuutta koskevan viestin.
Turvaohjeet Mahdollisten tapaturmien välttämiseksi on noudatettava seuraavassa annettuja turvaohjeita. 7. Kaikkien suojusten ja turvalaitteiden täytyy aina olla paikoillaan. Jos jokin suojus, turvalaite tai tarra on puutteellinen, lukukelvoton tai vaurioitunut, korjaa se tai vaihda se uuteen ennen koneen käyttöä. 8. Käytä aina tukevia jalkineita. Älä käytä konetta jalassasi vain sandaalit, tennistossut tai lenkkitossut.
Turvallisuus vioittunut, vaihda se uuteen ennen kuin jatkat koneen käyttöä. Turvalukitusjär-jestelmä on tarkoitettu suojaamaan sinua itseäsi—älä siis yritä kiertää sitä. Kaikki turvakytkimet on vaihdettava uusiin kahden vuoden välein. 15. Kuljettajalla täytyy olla vaadittu pätevyys ja koulutus rinteillä ajoon. Jos rinneajon edellyttämä varovaisuus laiminlyödään, kone saattaa kaatua, ja seurauksena voi olla vammautuminen ja jopa hengenmenetys. Käytä aina turvavyötä. 16.
Turvallisuus D. Sammuta moottori ja poista avain virtalukosta. 26. Varmistaudu aina ennen koneen luota poistumistasi, että leikkuutelat eivät pyöri, virta-avain on poistettu virtalukosta ja pysäköintijarru kytketty päälle. HUOLTO 27. Ennen kuin ryhdyt huoltamaan tai säätämään konetta, sammuta moottori ja poista avain virtalukosta, niin ettei moottori pääse käynnistymään epähuomiossa. 28. Tarkasta kaikkien turvalukituskytkinten toimivuus päivittäin. Älä yritä kiertää turvajärjestelmää.
Merkkien selitykset Korkeapaineinen suihku, aiheuttaa ihovammoja Korkeapaineinen Sormien tai käden suihku, aiheuttaa murskaantumisvaara, ylhäältäpäin ihovammoja vaikuttava voima Myrkyllisiä höyryjä tai toksisia kaasuja, tukehtumisvaara Koko kehon murskaantumisvaara, ylhäältäpäin vaikuttava voima Vartalon yläosan murskaantumisvaara, sivultapäin vaikuttava voima Sormien tai käden murskaantumisvaara, sivultapäin vaikuttava voima Jalan Koko kehon murskaantumis- murskaantumisvaara, sivultapäin vaara vaikut
On käytettävä suojalaseja On käytettävä suojakypärää On käytettävä kuulosuojaimia Tulenteko, avotulen käyttö ja tupakointi kielletty Hydraulijärjestelmä Jarrujärjestelmä Ole varovainen, myrkytysvaara Öljy Ensiapu Huuhtele vedellä Moottori Vaihteisto Jäähdytysneste (vesi) Imuilma Pakokaasu Paine Pinnankorkeuden Nestepinnan osoitin korkeus Suodatin Lämpötila Vika/häiriö Käynnistyskytkin/ Päällä/ käynnistys -mekanismi Kytkentä Irrotus Työkone alas Työkone ylös Välimatka Lumilinko, koko
Moottorin imu-/ Moottorin Moottorin Moottorin jäähdytysnesteen jäähdytysnesteen jäähdytysnesteen palamisilma lämpötila suodatin paine Moottorin imu-/ palamisilman paine Moottorin imu-/ palamisilman suodatin Moottorin käynnistys Moottorin pysäytys Vaihteistoöljyn paine Vaihteistoöljyn lämpötila n/min Moottorivika/ toimintahäiriö Moottorin pyörintänopeus/ -taajuus Vaihteistoöljy Etusyöttöpumppu Sähköinen (käynnistykseen esilämmitys (kylmäkäynnistin) käytettävä apulaite) Rikastin N Vaihteistovika/ t
Tekniset tiedot Moottori: 4-tahtinen, 3-sylinterinen, nestejäähdytteinen, Kubota-dieselmoottori. Antoteho 16 kW/2500 r/min. Säädetty nopeus 2650 r/min. Iskutilavuus 1124 cm3. Raskaaseen käyttöön tarkoitettu 2-vaiheinen, etäasenteinen ilmanpuhdistin. Veden ylikuumentuessa toimiva pysäytyskatkaisin. Hallintalaitteet: Jalalla käyteltävät eteenpäinajo- ja peräytyspoljin sekä liukukytkin Leikkuu/Ajo.
Ennen käyttöä MUISTUTUS 3. Jos öljymäärässä on vajausta, irrota öljyntäyttöaukon kansi ja lisää öljyä vähän kerrallaan ja tarkasta aina välillä öljypinnan korkeus kunnes pinta nousee mittapuikossa olevan FULLmerkin tasoon. 4. Moottorissa voi käyttää mitä tahansa korkealuokkaista, 10W30-laatuista, hivenlisäaineita sisältävää öljyä, jolla on API:n (American Petroleum Insitute) käyttöluokitus CD, CE, CF, CF-4 tai CG-4. 5. Kiinnitä öljyntäyttöaukon kansi ja sulje konepelti.
Ennen kŠyttšŠ VAARA 2. Koska dieselöljy on helposti syttyvää, sen säilytyksessä ja käsittelyssä on noudatettava varovaisuutta. Älä tupakoi polttoainesäiliötä täyttäessäsi. Polttoainesäiliötä ei saa täyttää, kun moottori käy tai on vielä kuuma tai kun kone on jossakin suljetussa tilassa. Täytä säiliö aina ulkoilmassa ja pyyhi pois mahdollisesti ylivalunut dieselöljy ennen kuin käynnistät moottorin. Säilytä polttoaine puhtaassa ja turvamääräysten mukaisessa astiassa ja pidä astian kansi aina hyvin kiinni.
Ennen kŠyttšŠ PYÖRÄNMUTTERIEN TIUKKUUDEN TARKASTUS 1 VAROITUS Kiristä pyöränmutterit arvoon 61–88 Nm 1–4 käyttötunnin jälkeen, uudelleen 10 käyttötunnin jälkeen ja sitten 200 käyttötunnin välein. Jos pyöränmuttereita ei pidetä oikein kiristettyinä, seurauksena voi olla pyörän irtoaminen, ja siitä taas voi aiheutua henkilövahinkoja. Kuva 6 1. Hydrauliöljysäiliön kansi 3. Vedä mittapuikko ulos täyttöputkesta ja pyyhi se puhtaalla rievulla.
Hallintalaitteet Ajopolkimet (kuva 7)—Haluttaessa ajaa eteenpäin painetaan eteenpäinajopoljinta. Kun halutaan peruuttaa, painetaan peräytyspoljinta; sitä voi painaa myös haluttaessa hidastaa koneen vauhtia sen kulkiessa eteenpäin. Kone pysäytetään nostamalla jalka ajopolkimelta ja antamalla polkimen palautua lepoasentoon. Liukukytkin Leikkuu/Ajo (kuva 7)—Siirrä liukukytkin kantapäälläsi vasemmalle, kun haluat siirtää koneen toiseen paikkaan, tai oikealle, kun haluat leikata ruohoa.
Hallintalaitteet 7 4 3 6 8 5 10 2 1 9 11 Leikkuutelojen nopeussäädin (kuva 10) (ohjauskonsolin kannen alla)—Haluttuun leikkuunopeuteen (leikkuutelojen nopeus) pääsemiseksi käännetään leikkuutelojen nopeussäädin asianmukaiseen asentoon leikkuukorkeusasetus ja ajonopeus huomioon ottaen. Katso ohjekirjan kohtaa ‘Leikkuunopeuden valinta’. Vastaläppäyskytkin (kuva 10) (ohjauskonsolin kannen alla)—Nuppi käännetään myötäpäivään vastaläppäystä varten ja vastapäivään ruohonleikkuuta varten.
Hallintalaitteet 2 1 Kuva 11 1. Eteen-taaksesäätövipu 2.
Käyttöohjeet MOOTTORIN KÄYNNISTYS JA PYSÄYTYS MUISTUTUS Pysäytä moottori ja odota kunnes kaikki liikkuvat osat ovat täysin pysähtyneet ennen kuin ryhdyt suorittamaan öljyvuotoja, osien tiukkuutta ja toimintahäiriöitä koskevia tarkastuksia. TÄRKEÄÄ: Polttoainejärjestelmä voidaan joutua ilmaamaan, jos kysymyksessä on jokin seuraavista tilanteista: A. Uusi moottori käynnistetään ensimmäisen kerran. B. 6. Moottori on pysähtynyt polttoaineen vähyyden vuoksi. C.
KŠyttšohjeet käynnistyä. Nouse istuimelta ja painahiukan ajopoljinta; moottorin pitäisi pysähtyä 1–3 sekunnissa. Jos näin ei tapahdu, suorita tarvittavat korjaukset. 1 4. Kuva 12 Kun kuljettaja on istuimellaan, moottori käynnissä ja leikkuutelojen liukukytkin leikkuuasennossa ja leikkuutelojen käyttökytkin päällä asennossa ON, laske leikkuulaitteet maahan. Kun vedät nostovipua taaksepäin, leikkuutelojen pitäisi pysähtyä, kun ne tulevat aivan yläasentoon.
KŠyttšohjeet KÄYTTÖOMINAISUUDET VAARA Tämä ruohonleiikkuukone on varustettu ainutlaatuisella kulkukoneistolla, jonka avulla se pystyy kulkemaan eteenpäin rinteiden poikki silloinkin, kun ylempänä oleva pyörä nousee irti maasta. Jos niin käy, kuljettaja tai lähelläolijat voivat loukkaantua vakavastikin siinä tapauksessa, että kone kaatuu.
KŠyttšohjeet Sidewinderin avulla voit lisätä koneen yltävyyttä jopa 58 cm. Siten pystyt leikkaamaan lähempää bunkkerien ja muiden esteiden laitoja pitäen vetoyksikön pyörät mahdollisimman etäällä bunkkerien ja vesiesteiden reunoista. Kun tielle tulee jokin este, siirrä leikkuulaitteita niin, että pääset helposti kiertämään sen. MUISTUTUS: Tämän koneen melutaso voi ylittää 85 dB(A) kuljettajan kohdalta mitaten.
KŠyttšohjeet 5-TERÄINEN LEIKKUUTELA LEIKKUUNOPEUDEN VALINTATAULUKKO Leikkuunopeus (leikkuutelojen nopeus) asetetaan seuraavasti: 1. Tarkista leikkuulaitteiden leikkuukorkeusasetukset. Hae taulukosta joko 5- tai 8-teräisten leikkuutelojen sarake ja katso siitä lähinnä valitsemaasi leikkuukorkeutta oleva leikkuukorkeusarvo. Katso sitten taulukon samalta riviltä tätä leikkuukorkeutta vastaava luku. Huom: Mitä suurempi luku, sitä suurempi nopeus.
Huolto Huolto-ohjelma Huoltomenettely Huoltoväli ja huoltotoimet 800 käyttötunnin välein 400 käyttötunnin välein 200 käyttötunnin välein 100 käyttötunnin välein 50 käyttötunnin välein Tarkasta ilmansuodatin, pölykuppi ja venttiili Voitele kaikki rasvanipat Vaihda moottoriöljy Tarkasta akkunesteen määrä Tarkasta akkuliitännät ✝Tarkasta laturi-/tuuletinhihnan kireys ✝Vaihda moottoriöljy ja suodatin Tarkasta voimansiirtohihna Vaihda ilmansuodatin ✝Vaihda hydrauliöljysuodatin ✝Kiristä pyöränmutterit Vaih
Huolto VOITELU LAAKERIEN JA HELOJEN RASVAUS (Kuvat 15–26) Vetoyksikössä on rasvanippoja, jotka täytyy voidella säännöllisesti litiumpohjaisella yleisrasvalla nro 2. Jos konetta käytetään normaaliolosuhteissa, kaikki laakerit ja helat on voideltava 50 käyttötunnin välein. Laakerit ja helat on voideltava päivittäin, jos käyttöolosuhteet ovat kovin pölyiset tai likaiset.
Huolto Kuva 20 Kuva 24 Kuva 21 Kuva 25 Kuva 22 Kuva 26 Kuva 23 23
Huolto MUISTUTUS Pysäytä moottori ja poista avain virtalukosta ennen kuin koneelle suoritetaan mitään huolto- tai säätötoimia. ILMANPUHDISTIMEN HUOLTO (Kuvat 28 ja 29) 1. KONEPELLIN IRROTUS (Kuva 27) Avaa salvat, joilla ilmanpuhdistimen kansi kiinnittyy ilmanpuhdistimen runkoon. Erota kansi ja runko-osa toisistaan. Puhdista kansi sisäpuolelta. Konepelti on helppo irrottaa haluttaessa helpottaa huoltotoimia koneen moottoritilassa. 1. Unlatch and raise the hood. 2.
Huolto B. Kun suodatin on lionnut 15 minuuttia, huuhtele se paljaalla vedellä. Vedenpaine saa olla enintään 276 kPa, sillä muuten panos voi vioittua. Suodatin on huuhdeltava puhtaalta puolelta likaiselle puolelle päin. 3. Lisää öljyä kampikammioon—katso kohtaa ‘Moottoriöljyn tarkastus’. C. Kuivaa suodatinpanos lämpimällä ilmavirralla (enintään 71°C) tai anna sen kuivua itsestään vapaassa ilmassa. Panosta ei pidä kuivata hehkulampulla, se voi aiheuttaa vaurioita. Paineilmamenetelmä A.
Huolto 1. Aseta puhdas astia polttoainesuodattimen alle. 2. Löysää suodatinkotelon alaosassa olevaa tyhjennystulppaa. Kiristä tulppa tyhjennyksen jälkeen. 1 Kuva 33 1. Polttoaineen esisuodatin 2. Letkunkiristimet 4. 2 Kuva 32 1. Vedenerotin 2. Tyhjennystulppa VAARA Vaihda suodatinkotelo 400 käyttötunnin välein. 1. Puhdista suodatinkotelon kiinnityskohta. 2. Irrota suodatinkotelo ja puhdista sen kiinnityspinta. 3. Voitele suodatinkotelon tiiviste puhtaalla öljyllä.
Huolto C. Vapauta öljynjäähdytin ja kierrä sitä taaksepäin. Puhdista öljynjäähdytin ja jäähdytin molemmin puolin perusteellisesti vedellä tai paineilmalla. Käännä öljynjäähdytin takaisin kohdalleen. 1 Kuva 34 1. Polttoaineen ruiskutussuuttimet (3 kpl) 2. Käännä kaasuvipu NOPEAN AJON asentoon (FAST). 3. Käännä virta-avain KÄYNNISTYS-asentoon (START) ja seuraa polttoaineen virtausta liittimen ympärillä. Käännä virta-avain POIS-asentoon (OFF), kun virtaus on yhtäjaksoista. 4.
Huolto KAASUVIVUN SÄÄTÖ (Kuva 39) 1. Siirrä kaasuvipua taaksepäin, niin että se tulee kojetaulussa olevaa uraa vasten. 2. Löysää kaasuvaijerin liitintä ruiskutuspumpun vivussa. 1 Kuva 37 1. Laturi-/tuuletinhihna Hydrostaattisen käyttöhihnan vaihto (Kuva 38) 1. 1 Kiinnitä mutteriavain tai pieni putkenpala hihnan kiristysjousen päähän. Kuva 39 1. Ruiskutuspumpun vipuvarsi VAROITUS Ole varovainen jousta irrottaessasi—jousijännitys on suuri. 2. 3. 4. 3.
Huolto HYDRAULIÖLJYN VAIHTO (Kuvat 40–42) 1 Normaalioloissa hydrauliöljy on vaihdettava 400 käyttötunnin välein. Jos öljy saastuu, ota yhteys paikalliseen TORO-jälleenmyyjään, sillä järjestelmä täytyy nyt huuhdella. Saastunut öljy näyttää maitomaiselta tai mustalta puhtaaseen öljyyn verrattuna. 1. Sammuta moottori ja nosta konepelti ylös. 2. Irrota hydrauliletku tai hydrauliöljysuodatin ja anna öljyn valua sopivaan astiaan. Kun öljyn valuminen lakkaa, kiinnitä letku takaisin paikalleen. Kuva 42 1.
Huolto 3. Puhdista suodattimen kiinnityskohdan ympäristö. Aseta tyhjennysastia suodattimen alle ja irrota suodatin. 4. Varmistaudu, että suodattimen kiinnityskohta on puhdas. Kierrä suodatinta kiinni kunnes tiiviste koskettaa aluslevyä. Kiristä suodatinta sitten vielä puoli kierrosta. 5. 1 Käynnistä moottori ja anna sen käydä parin minuutin ajan, niin että järjestelmästä poistuu kaikki ilma. Pysäytä moottori ja tarkasta, ettei missään ole vuotoa.
Huolto AKUN HOITO VAROITUS Voimansiirron säätönokan lopullisen säädön suorittamiseksi moottorin täytyy olla käynnissä. Loukkaantumisvaaran välttämiseksi on kädet, jalat, kasvot ja muut kehon osat pidettävä riittävän etäällä äänenvaimentimesta ja muista kuumista osista sekä kaikista koneen liikkuvista osista. 4. Käynnistä moottori ja kierrä nokan kuusiopäätä molempiin suuntiin, niin että saat määritettyä vapaaalueen keskikohdan. 5. Kiristä lukkomutteri niin, ettei säätöasetus pääse muuttumaan. 6.
Huolto 6. 7. Jos akun navoissa todetaan ruostetta, irrota kaapelit, (ensin miinuskaapeli (–)), ja raaputa kaapelinpitimet ja navat puhtaiksi erikseen. Liitä kaapelit takaisin akkuun, (ensin pluskaapeli (+)), ja sivele napoihin vaseliinia. Irrota aina sähköjärjestelmän parissa työskennellessäsi ensin akun maadoitus- eli miinuskaapeli (–), niin ettei mahdollinen oikosulku pääse aiheuttamaan vahinkoa kytkennöissä. 2. Irrota konsolin kansi, niin että säätölaitteet tulevat esille. 3.
Huolto 8. Kun vastaläppäys on suoritettu, sammuta moottori, käännä vastaläppäysnuppi leikkuuasentoon (MOW), aseta leikkuutelojen nopeussäätimet haluttuun leikkuuasentoon istuin alas ja pese kaikki läppäysaineen jäänteet leikkuulaitteista. 7. Huolla akku ja sähköjohdot seuraavasti: A. Irrota akun liittimet akun navoista. B. HUOM: Vastaläppäyksestä on tarkempia käyttö- ja menettelyohjeita TOROn ohjekirjassa ‘Leikkuutelojen ja pyörivien ruohonleikkurien teroitus’, julkaisu nro 80-300SL.
Huolto TUNNUSMERKINNÄT JA TILAAMINEN MALLI- JA VALMISTENUMERO Koneessa on kaksi tunnusnumeroa: malli- ja valmistenumero. Ne on merkitty koneen runkoon niitattuun kilpeen. Kaikessa konetta koskevassa kirjeenvaihdossa ja aina varaosia tilattaessa on mainittava sekä malli- että valmistenumero. Siten varmistetaan, että saadaan oikeat tiedot ja varaosat. Huom: Jos käytät varaosaluetteloa, älä tilaa osia siinä olevan viitenumeron perusteella, vaan käytä aina varaosanumeroa.