ni k Handleiding tro FD-R Basic 2 el ek Artikel-Nr.
Nederlands FD-R Basic 2 Inhoudsopgave Starten.......................................................................................4 2. Veiligheidsvoorschriften...............................................................5 3. Goed en degelijk solderen............................................................8 4. Werking......................................................................................9 4.1. Bedrijfmodi.........................................................................
FD-R Basic 2 Nederlands De sterren ** RailCom® is de geregistreerde naam van de firma: Lenz Elektronik GmbH | Vogelsang 14 | DE-35398 Gießen k Om de leesbaarheid van de tekst te behouden hebben we ervan afgezien telkens hiernaar te verwijzen. Uhlenbrock Elektronik GmbH tro Gebr. MÄRKLIN & Cie. GmbH Stuttgarter Str.
Nederlands FD-R Basic 2 1. Starten Hoe deze handleiding u verder helpt tro ni k Deze handleiding helpt u stap voor stap bij het veilig en doelgericht inbouwen en het in bedrijf nemen van de decoder. Voor u met het in bedrijf stellen begint, raden wij u aan deze handleiding geheel te lezen, in het bijzonder de veiligheidsvoorschriften en het hoofdstuk over mogelijke fouten en hun oplossingen.
FD-R Basic 2 Nederlands Benodigde gereedschappen en materialen Voor het inbouwen en aansluiten heeft u nodig: k een soldeerbout (hoogstens 30 Watt) met dunne stift en een soldeerstandaard, een doekje, spons of siliconendoek, een hittebestendige ondergrond, een kleine zijkniptang, een isolatietang en een pincet, soldeertin (liefst 0,5 mm doorsnede), ni tro Voor het aansluiten van decoders zonder gesoldeerde aansluitdraden heeft u ook aansluitdraden nodig.
Nederlands FD-R Basic 2 Elektrische gevaren ta m s el ek tro ni k Aanraken van onder spanning staande delen, aanraken van geleidende delen, die in geval van fouten onder spanning staan, kortsluitingen en aansluiten aan een niet geschikte spanning, ontoelaatbaar hoge luchtvochtigheid en vorming van condenswater kan tot gevaarlijke lichaamsstromen leiden en daardoor verwondingen aanrichten.
FD-R Basic 2 Nederlands Thermische gevaren Wanneer per ongeluk de hete soldeerpunt met uw huid in aanraking komt, of wanneer vloeibare soldeertin op de huid springt, bestaat het gevaar van huidverbranding.
Nederlands FD-R Basic 2 3. Goed en degelijk solderen ni ta m tro el ek Gebruik een kleine soldeerbout van hoogstens 30 Watt. Houd de soldeerstift schoon waardoor de warmte van de soldeerbout goed naar de te solderen plaatst, kan worden geleid. Gebruik alleen elektronica soldeertin met een vloeimiddel. Gebruik bij het solderen van elektronische schakelingen nooit soldeerwater of soldeervet. Deze bevatten zuren, die de onderdelen en koperbanen kunnen beschadigen.
FD-R Basic 2 Nederlands 4. Werking De FD-R Basic 2 kan worden gebruikt als 4.1. Bedrijfmodi tro Digitaal bedrijf k functiedecoder, bv. voor het schakelen van de verlichting in een stuurstandrijtuig en/of RailCom-zender als uitbreiding op een (niet RailCom geschikte) locof functiedecoder. ni De FD-R Basic 2 is een multiprotocoldecoder, die zowel signalen in het DCC-format als in het Motorola-format analyseert.
Nederlands FD-R Basic 2 Analoge mode k De decoder kan ook op analoge gelijkstroom-modelspoorwegen (niet op analoge wisselstroom modelspoorwegen!) worden gebruikt. Zodra het voertuig op de rails wordt gezet herkent de decoder automatisch of hij door een analoog of digitaal signaal wordt aangestuurd en stelt de overeenkomstige bedrijfsmode in. De automatische herkenning van het analoog bedrijf kan worden uitgeschakeld. el ek 4.2.
FD-R Basic 2 Nederlands 4.3. In werking stellen van de functies De functie uitgangen worden in werking gesteld door indrukken van de functietoetsen. De toewijzing van de uitgangen aan de functietoetsen is vrij. Het is mogelijk, om aan een uitgang meerdere functietoetsen en schakelingangen toe te wijzen. DCC format Motorola format AUX1 t/m AUX3 F0 t/m F28 F0 t/m F4 tro 4.4.
Nederlands FD-R Basic 2 4.5. POM-Update k POM-Update is een methode die het mogelijk maakt om de firmware van de decoder te actualiseren (= de speciale software van de decoder) zonder dat de decoder moet worden gedemonteeerd en zonder een extra apparaat. POM-Update is gebaseerd op het DCC POM formaat waarvoor geen programmeer rails nodig is. Voor het gebruik van deze methode is het volgende vereist: ni Een digitale DCC centrale met een PC interface en POM ondersteuning.
FD-R Basic 2 Nederlands 5. Technische gegevens DCC en MM Terugmeldprotocol RailCom Bedrijfsspanning 12-24 Volt digitaalspanning of max. 18 V analoge gelijkspanning k Dataformat 20 mA Max. totaalstroom 700 mA tro 3 AUX1 en AUX2: 300 mA AUX3: 100 mA el ek Aantal functie uitgangen Max. stroom per uitgang ni Stroomopname (zonder verbruikers) max.
Nederlands FD-R Basic 2 6. Aansluiten Lees de navolgende aanwijzingen goed door, om de decoder voor (evt. niet te repareren) schade te beschermen! Vermijdt alle geleidende verbindingen tussen de decoder of verbruikers, die op de retourdraad voor alle functies zijn aangesloten aan een zijde en metalen delen van het voertuig of de rails aan de andere zijde. Verbindingen ontstaan bv.
FD-R Basic 2 Nederlands 6.1. Aansluitingen Aansluiten op (voor gebruik met de fabrieksinstellingen) X1 wit AUX1 (licht vooruit, functietoets F0) max. stroom: 300 mA X2 groen AUX2 (functietoets F1) max. stroom: 300 mA X3 bruin Extra elco minpool (–) X4 X5 zwart rood Stroomafname (rechts / links in rijrichting gezien): X4= linker stroomafnemer (resp. huismassa) X5= rechter stroomafnemer (resp. sleper) X6 geel AUX3 (licht achteruit, functietoets F0) max.
Nederlands FD-R Basic 2 6.2. Aansluiten op de voedingsspanning Let bij het aansluiten op de stroomafnemers van het voertuig op de juiste aansluiting (links / rechts). Wanneer u de aansluitingen verwisselt, worden de rijrichtingafhankelijk geschakelde uitgangen m.b.t. de rijrichting verkeerd geschakeld. k 6.3. Aansluiten van verbruikers op de functie-uitgangen tro ni Verwijder eventueel aanwezige diodes in de toevoerleidingen naar de lampen, daar de lampen anders niet oplichten.
FD-R Basic 2 Nederlands ni k verkort. Wanneer u geen voorschakelweerstanden gebruikt, nemen andere componenten de functie van voorschakelweerstand over (bv. rails, wielen, stroomafnemer), wat tot een verandering van het digitale signaal kan leiden en er storingen kunnen optreden in het digitaal bedrijf. Bereken de noodzakelijk voorschakelweerstand op basis van de piekspanning van de ter beschikking staande voeding.
Nederlands FD-R Basic 2 Parallel aansluiten van LEDs tro ni Stroom, die max. op de uitgang aanwezig is - som van de stromen door alle LEDs >0 k Als alternatief kunnen meerdere LEDs parallel worden aangesloten, maar dan moet voor elke LED een voorschakelweerstand worden gebruikt. De stroom bedraagt al naar gelang de waarde van de voorschakelweerstand max. 20 mA per LED.
FD-R Basic 2 Nederlands 6.5. Aansluiten van inductieve verbruikers k Wanneer u inductieve verbruikers (bv. TELEX koppelingen, relais of andere verbruikers met spoelen) wilt aansluiten, moet u een diode (bv. 1N400x) parallel over de verbruiker aansluiten, om beschadiging van de uitgang te voorkomen. Let erop, dat de anode van de diode (+) aangesloten wordt op de functie uitgang. ni 6.6.
Nederlands FD-R Basic 2 6.7. Aansluiten van een steunelco 6.8. Bevestigen van de decoder ni k In stukken met slecht contact naar de rails kan de voeding van de decoder kort worden onderbroken. Dit kan bv. leiden tot het knipperen van verlichting. In dit soort situaties kan het inbouwen van de condensator hulp bieden. De elco moet een capaciteit hebben van 100 t/m 470 µF en een doorlaatspanning van minstens 25 V. Let bij het aansluiten van de elco op de polariteit.
FD-R Basic 2 Nederlands 7. Programmeren 7.1. Programmeren met verschillende typen centrales Programmering met DCC-centrales tro ni k Vanuit de centrale kunt u de configuratievariabelen (CVs) van de decoder programmeren, de hoofdspoorprogrammering is eveneens mogelijk. Lees daartoe goed het betreffende hoofdstuk in de handleiding van uw centrale, waarin de byteprogrammering van de CVs (direct programming) en de hoofdspoorprogrammering (POM) zijn beschreven.
Nederlands FD-R Basic 2 Langzaam knipperen Snel knipperen Nummer van het te programmeren MM-register Waarde van het te programmeren MM-register 1. Nummer van het register als Motorola adres invoeren. Indien nodig: voorafgegaan door een "0". el ek 1. Centrale inschakelen of reset op de centrale uitvoeren (tegelijk "stop" en "go").
FD-R Basic 2 Nederlands Programmeren met besturingen met beperkte invoermogelijkhden Veel besturingen maken slechts een invoerwaarde van 80 of 99 mogelijk. Met deze centrales kunt u niet alle mogelijke instellingen maken. Programmering met Maerklin** Central Station en Mobile Station tro Programmering met de CV-Navi ni k Met het Central Station I en het Mobile Station van Maerklin** kunt u de registers programmeren.
Nederlands FD-R Basic 2 7.2. Geheugen bereiken van de FD-R Basic 2 Bereik "Functie decoder" bevat alle CV's (MM registers) die voor het gebruik als functie decoder geprogrammeerd kunnen worden. De waardes van deze CV's worden na een RailCom lees opdracht gestuurd als Bereik "RailCom zender" ni k in CV #888 de functie modus "Functie decoder" ingesteld is, in CV #28 RailCom kanaal 2 ingeschakeld is en tevens in CV #29 RailCom ingeschakeld is.
FD-R Basic 2 Nederlands Geheugen bereik RailCom zender CV #888 = 1 CV #28 = 2 of 3 CV #29→RailCom "aan" CV #888 = 0 CV #28 = 2 of 3 CV #29→RailCom "aan" ni Gemeenschappelijk geheugen bereik CV lees commando k Geheugen bereik Functie decoder tro Basis-, lang, multi tractie adres CV #28 = 1 of 3 en CV #29 → RailCom "aan" el ek Rails (RailCom detector) s Centrale ta m CV lees commando FD-R Basic 2 Pagina 25
Nederlands FD-R Basic 2 8. Configuratievariabelen en MM-registers Bereik "functiedecoder" tro ni k In de tabellen zijn in de kolom "Nr." de nummers van de configuratievariabelen voor de programmering in DCC-format weergegeven, die voor de functiedecoder-bereik van de FD-R Basic 2 ingesteld kunnen worden. De nummers van de registers voor het programmeren in Motorola-format zijn identiek aan de CV-nummers.
FD-R Basic 2 Nederlands Instelling van de functie modus Deze instelling heeft de volgende uitwerking: Invoerwaarde (Defaultw.) 0 ... 1 (0) Verklaring en aanwijzingen Functie decoder RailCom zender 0 1 tro Naam van CV / Nr. MM-registers Functie modus 888 k Keuze van het geheugen bereik voor welke de actuele programmering gebruikt wordt. Keuze van het geheugen bereik waaruit de waardes na een RailCom lees opdracht verzonden worden.
Nederlands FD-R Basic 2 Informaties / Alleen uit te lezen Naam van CV / Nr. MM-registers Version 7 Fabrikant 8 Invoerwaarde (Defaultw.) ----- (62) Verklaring en aanwijzingen Alleen in DCC-format uit te lezen! Alleen in DCC-format uit te lezen! Verklaring en aanwijzingen ni Invoerwaarde (Defaultw.) 0 ... 255 Door het invoeren van een willekeurige waarde worden alle instellingen op de fabriekswaarden teruggezet. ta m s el ek tro Naam van CV / Nr.
FD-R Basic 2 Nederlands Basis-instellingen Verklaring en aanwijzingen aan aan aan aan aan aan aan aan 1 2 4 8 16 32 64 128 k F1 F2 F3 F4 F5 F6 F7 F8 ni Invoerwaarde (Defaultw.) 0 ... 255 (0) tro Naam van CV / Nr. MM-registers Multi tractie 21 besturing van F1 t/m F8 Instellingen in CV #21 hebben alleen uitwerking als in CV #19 een Multi tractie adres gezet is. 28 0 ...
Nederlands FD-R Basic 2 Toewijzing van de uitgangen aan de functietoetsen 33 34 35 36 … 46 Invoerwaarde (Defaultw.) 0 ... 31 (2) 0 ... 31 (4) 0 ... 31 (1) 0 ... 31 (0) ... 0 ... 31 (0) Verklaring en aanwijzingen AUX1 AUX2 AUX3 2 1 4 k Nr. ni Naam van CV / MM-registers F0 vooruit aan F0 achteruit aan F1 F2 ... F12 tro Fabrieksinstellingen: AUX1 schakelbaar met F0, vooruit ingeschakeld. AUX3 schakelbaar met F0, ingeschakeld bij achteruit. AUX2 schakelbaar met F1.
FD-R Basic 2 Nederlands Instellingen voor de knipperlichten Invoerwaarde (Defaultw.) 0 ... 255 (0) Verklaring en aanwijzingen Instelling voor alle Knipperlichten tegelijk 10 = hoogste frequentie 255 = laagste frequentie k Naam van CV / Nr. MM-registers Knipper9 frequentie Voorbeelden: voor de knipperfrequentie: el ek tro ni CV #9 = 7 à 1 Hz / CV #9 = 14 à 0,5 Hz Tijd tot "aan" inschakelen 58 0...255 (255) AUX3 AUX2 59 0...255 (255) 60 0...
Nederlands FD-R Basic 2 9. POM-Update uitvoeren Voorbereiding ni k 1. Voor een Firmware-Update hoeft u de decoder niet te demonteren. Zet het voertuig met de decoder op het hoofd spoor. Tip: U kunt te gelijkertijd meerdere FD-R Basic 2 updaten, de huidige software versie van de decoder is daarbij onbelangrijk. De individuele CVinstellingen van de decoder worden tijdens de update niet veranderd. tro 2. Bewaar het bestand met de nieuwe firmware op uw PC, b.v. onder de naam „FD-R_Basic_2_V1_1_0_0.
FD-R Basic 2 Nederlands In de update modus omschakelen Start het programma „POM-Updater.exe“, en lees het help bestand. Ga als volgt te werk: 1. Instellingen voor de update uitvoeren. k 2. In de adressen lijst de functie decoder FD-R Basic 2 toevoegen, voor welke een update moet worden doorgevoerd. 3. In de update modus omschakelen. tro ni De verlichting, die aan de uitgang AUX3 voor de update gekozen decoder aangesloten zijn, knipperen langzaam.
Nederlands FD-R Basic 2 10. Checklist voor storingen Onderdelen worden zeer heet en / of beginnen te roken. ! Aanwijzing: Schakel direct de voedingsspanning uit! k Mogelijke oorzaak: een of meerdere aansluitingen zijn verkeerd gesoldeerd. à Controleer de aansluitingen. ni Mogelijke oorzaak: Kortsluiting. De decoder raakt ergens de wagen of locmassa. à Onderzoek de aansluitingen. Het is niet uitgesloten dat de decoder door deze kortsluiting voorgoed beschadigd is.
FD-R Basic 2 Het licht gaat bij het opschakelen van de rijstappen aan en uit of het licht laat zich niet in- resp. uitschakelen. Mogelijke oorzaak: De rijstappenmode van de decoder en de centrale komen niet overeen. Voorbeeld: de centrale bevindt zich in de 28 rijstappenmode, de decoder echter in de 14 rijstappenmode. à Verander de rijstappenmode van de centrale of de decoder. Problemen met het bereik "RailCom-zender" ni De CV-waarden kunnen niet via RailCom worden uitgelezen.
Nederlands FD-R Basic 2 Problemen met de gecombineerde decoder Decoders zonder RailCom, waarmee de FD-R Basic 2 gecombineerd is reageert na het pogrammeren van de FD-R Basic 2 anders dan voor het programmeren. Mogelijke oorzaak: U heeft waarden in het functiedecoderbereik van de FD-R Basic 2 gewijzigd. Omdat de andere decoder hetzelfde adres heeft als de FD-R Basic 2, werden de veranderingen ook door deze decoder overgenomen. à Verander de waarde van CV #888 in "1".
FD-R Basic 2 Nederlands Hotline Bij problemen met uw decoder kan onze Hotline u helpen (mail-adres op de laatste pagina). Reparaties tro ni k Een defecte decoder kunt u voor reparatie naar ons toezenden (adres op de laatste pagina). Schade die onder de garantie valt wordt gratis gerepareerd. Bij schade, die niet onder de garantie vallen, berekenen wij maximaal 50 % van de actuele verkoopsprijs volgens onze geldende prijslijst.
Nederlands FD-R Basic 2 11. Garantieverklaring ni k Op dit product wordt twee jaar garantie gegeven vanaf de datum van aankoop aan de eerste koper, met een maximum van drie jaar na de productie van het product. De eerste koper is de gebruiker die als eerste het product bij ons gekocht heeft, bij een winkelier of een ander, juridisch gezien, persoon, die het product in het kader van zijn zelfstandige beroep doorverkoopt of inbouwt.
FD-R Basic 2 Nederlands 12. EU-conformiteitsverklaring Dit product voldoet aan de hierna genoemde EG- Richtlijnen en heeft hiervoor het CE – certificaat. k 2004/108/EG inzake elektromagnetische compatibiliteit. Als basis dienende normen : EN 55014-1 and EN 61000-6-3. tro Sluit de transformator alleen aan op een door een erkende installateur geïnstalleerde en beveiligde wandcontactdoos.
n n n tro http://www.tams-online.de n ni Actuele informatie en tips: k n n el ek n n n s Garantie en service: Fuhrberger Straße 4 DE-30625 Hannover fon: +49 (0)511 / 55 60 60 fax: +49 (0)511 / 55 61 61 n n n e-mail: modellbahn@tams-online.