Inhoudsopgave 1. VEILIGHEIDS- EN GEBRUIKSVOORSCHRIFTEN_______________________ 77 2. INSTALLATIE VAN HET APPARAAT _______________________________ 79 3. REGELING VAN HET GAS_______________________________________ 83 4. LAATSTE HANDELINGEN _______________________________________ 85 5. BESCHRIJVING VAN DE BEDIENINGEN ___________________________ 87 6. GEBRUIK VAN DE KOOKPLAAT __________________________________ 93 7. GEBRUIK VAN DE OVENS ______________________________________ 95 8.
Presentatie 1. VEILIGHEIDS- EN GEBRUIKSVOORSCHRIFTEN DEZE HANDLEIDING MAAKT DEEL UIT VAN HET APPARAAT EN MOET DERHALVE IN ZIJN GEHEEL BINNEN HANDBEREIK ERVAN BEWAARD WORDEN GEDURENDE DE HELE LEVENSDUUR VAN HET FORNUIS. WIJ ADVISEREN DEZE HANDLEIDING EN ALLE AANWIJZINGEN ERIN AANDACHTIG DOOR TE LEZEN ALVORENS DE FORNUIS TE GEBRUIKEN. BEWAAR OOK DE SERIE BIJGELEVERDE MONDSTUKKEN. HET APPARAAT MOET WORDEN GEÏNSTALLEERD DOOR GEKWALIFICEERD PERSONEEL MET INACHTNEMING VAN DE GELDENDE NORMEN.
Presentatie ZET NOOIT ONTVLAMBARE VOORWERPEN IN DE OVENS: ALS DEZE ONOPZETTELIJK AANGEZET WORDEN, ZOU ER BRAND KUNNEN ONTSTAAN. DE IDENTIFICATIEPLAAT MET DE TECHNISCHE GEGEVENS, HET SERIENUMMER EN DE MARKERING IS ZICHTBAAR BINNEN IN DE OPBERGRUIMTE VAN HET VOEDSEL GEPLAATST. DEZE PLAAT MAG NOOIT WORDEN VERWIJDERD. ZET GEEN PANNEN MET EEN ONREGELMATIGE OF RUWE BODEM OP DE ROOSTERS VAN DE KOOKPLAAT. HET APPARAAT WORDT TIJDENS HET GEBRUIK ZEER HEET.
Instructies Voor de Installateur 2. INSTALLATIE VAN HET APPARAAT Het apparaat dient te worden geïnstalleerd door een gekwalificeerd technicus, in overeenstemming met de geldende normen. Dit apparaat behoort tot de klasse L voor wat betreft brandgevaar. Het fornuis kan tegen wanden worden geplaatst waarvan er één hoger is dan de kookplaat, op een afstand van minimaal 50 mm vanaf de zijkant van het apparaat, zoals afgebeeld in de tekeningen A en B met betrekking tot de installatieklassen.
Instructies Voor de Installateur Als het apparaat met een vaste aansluiting op het net wordt aangesloten moet er op de voedingslijn een meerpolig uitschakelmechanisme met een openingsafstand van de contacten van minstens 3 mm worden voorzien die op een gemakkelijk te bereiken positie in de buurt van het apparaat moet worden geplaatst. Het apparaat heeft aan de achterkant een klemmenbord. Voor de elektrische aansluiting verwijzen wij naar het volgende schema.
Instructies Voor de Installateur 2.3 Ventilatie van de ruimten Het apparaat mag uitsluitend worden geïnstalleerd in voortdurend geventileerde vertrekken, zoals voorzien door de geldende normen. In het vertrek waar het apparaat geïnstalleerd is moet zoveel lucht toe kunnen vloeien als nodig is voor een correcte verbranding van het gas en voor de nodige luchtverversing in het vertrek zelf.
Instructies Voor de Installateur 2.5.1 Aansluiting op vloeibaar gas Gebruik een drukregelaar en sluit de fles aan volgens de voorschriften van de normen. Vergewis u ervan dat de voedingsdruk in overeenstemming is met de waarden die vermeld worden in de tabel in paragraaf “3.3 Tabellen met eigenschappen van branders en sproeiers ”.
Instructies Voor de Installateur 3. REGELING VAN HET GAS Alvorens reiniging of onderhoud te gaan plegen moet het apparaat elektrisch uitgeschakeld worden. 3.1 Aanpassing aan de verschillende gassoorten De kookplaat van het fornuis is getest met methaangas G 20 op een druk van 20 mbar. Als hij moet op andere gassoorten werken, moeten de sproeiers op de branders worden vervangen en moet tenslotte de minimum vlam op de gaskranen worden ingesteld.
Instructies Voor de Installateur 3.3 Tabellen met eigenschappen van branders en sproeiers De kookplaat is getest en kan uitsluitend op G25 gas met een druk van 25 mbar functioneren, en hoeft dus niet meer te worden afgesteld. Brander Nominaal warmtevermogen (kW) Hulpbrander Halfsnelle Snel Vispan Zeer snel Brander Hulpbrander Halfsnelle Snel Vispan Zeer snel Methaangas – G25 25 mbar Diameter mondstuk 1/100 mm 77 100 134 105 145 1.05 1.8 3 1.9 3.5 Nominaal warmteverm ogen (kW) 1.05 1.8 3.0 1.9 3.
Instructies Voor de Installateur 3.4 Rangschikking van de branders op de kookplaat BRANDER 1 2 3 4 5 4. Hulpbrander Halfsnelle Snel Zeer snel Vispan LAATSTE HANDELINGEN Na vervanging van de sproeiers moeten de vlamverdelerkransen, de kapjes van de branders en de roosters worden teruggeplaatst.
Instructies Voor de Installateur 4.3 • • 86 Montage van de spatrand Plaats de spatrand op de vangschaal waarbij de gaten A overeen moeten stemmen met de gaten B. Schroef de spatrand met de schroeven C vast op de vangschaal.
Instructies Voor de Gebruiker 5. BESCHRIJVING VAN DE BEDIENINGEN 5.1 Het frontpaneel Alle bedieningen en controles van het fornuis zitten bij elkaar op de voorzijde. Vergewis u er voordat u de hoofdoven gebruikt van of de elektronische programmeur het symbool toont; zie par. “5.2.1 Instelling van de tijd”.
Instructies Voor de Gebruiker THERMOSTAATKNOP (HOOFDOVEN) De bereidingstemperatuur wordt gekozen door de kop met de klok mee op de gewenste temperatuur te draaien, tussen 50° en 250°C. Als het controlelampje gaat branden, wil dat zeggen dat de oven wordt opgewarmd. Als het lampje uitgaat wil dat zeggen dat de ingestelde temperatuur is bereikt. Als het lampje regelmatig knippert betekent dat, dat de temperatuur in de oven constant op het ingestelde niveau gehouden wordt.
Instructies Voor de Gebruiker FUNCTIEKEUZEKNOP (HOOFDOVEN) De oven wordt aangestoken door de knop met de klok mee te draaien op één van de onderstaande functies, met uitzondering van de ovenverlichting: GEEN FUNCTIE INGESTELD OVENLAMP (GEEN ENKELE ELEMENT INGESCHAKELD) GRILL-ELEMENT + VENTILATIE VERWARMINGSELEMENT BOVEN EN ONDER 50 ÷ 250°C OND.
Instructies Voor de Gebruiker 5.2 Elektronische programmeur De gebruiksaanwijzingen voor de programmeur gelden alleen voor de hoofdoven. LIJST FUNCTIES TIJDSCHAKELAAR DRUKKNOP TIJD VAN HET KOKEN DRUKKNOP EINDE VAN HET KOKEN DRUKKNOP VERMINDERING WAARDE DRUKKNOP VERHOGING WAARDE 5.2.1 Instelling van de tijd Wanneer men de oven voor de eerste keer gebruikt, ofwel, na een onderbreking van de electriciteit, blikt de display met een regelmatige aan.
Instructies Voor de Gebruiker 5.2.2 Semi-automatisch koken Deze instelling laat het automatisch afslaan van de oven toe wanneer de kookfase beëindigd is. drukt wordt de display verlicht die dan de Indien men op de toets aanduidt; men moet de toets ingedrukt houden en cijfers of bedienen teneinde tegelijkertijd de toetsen verandering waarde loslaat, zal het de duur van het koken in te stellen. Als men de toets aftellen beginnen van de geprogrammeerde kooktijd en op de display zal .
Instructies Voor de Gebruiker 5.2.5 Regeling van het volume van het akoestisch signaal Het volume van het akoestisch signaal kan geregeld worden te rukken. (3 trapsgewijze standen) terwijl het werkt door op de toets 5.2.6 Afzetten van het geluidssignaal Het geluidssignaal stopt automatische na zeven minuten. Het is mogelijk en het signaal met de hand af te zetten door tegelijkertijd de toetsen in te drukken. 5.2.7 Tijdschakelaar De programmakiezer kan ook als eenvoudige tijdschakelaar gebruikt worden.
Instructies Voor de Gebruiker 6. GEBRUIK VAN DE KOOKPLAAT 6.1 Ontsteken van de branders op de plaat Controleer voordat u de branders van de kookplaat aansteekt of de vlamverdelerkransen goed op hun plaats zitten en de kapjes aanwezig zijn. Let erop of de gaten A van de vlamverdelers corresponderen met de bougies en de thermo-elementen. Het bijgeleverde rooster B moet worden gebruikt voor wokken (Chinese pan). Ter hoogte van elke knop is de bijbehorende brander aangegeven.
Instructies Voor de Gebruiker 6.2 Praktische wenken voor het gebruik van de branders van de plaat Voor een beter rendement van de branders en een minimaal gasverbruik: gebruik pannen met een deksel, met de juiste afmetingen in verhouding tot de brander, om te vermijden dat de vlam de zijkanten raakt (zie paragraaf “6.3 Diameter van de pannen ”). Verklein de vlam op het moment van koken zoveel als nodig is om te voorkomen dat de vloeistof overkookt.
Instructies Voor de Gebruiker 7. GEBRUIK VAN DE OVENS 7.1 Verwittigingen en algemene raadgevingen Wanneer men de oven voor de eerste keer gebruikt , is het aangeraden de oven te verwarmen op zijn maximum temperatuur (250°C) gedurende voldoende tijd om eventuele olieachtige fabricatieresten te verbranden die een onaangename geur aan de gerechten zouden kunnen geven. Na een onderbreking van de electriciteit, blikt de display met een aanduidt.
Instructies Voor de Gebruiker 8. VERKRIJGBARE ACCESSOIRES Der oven heeft 4 richels voor plaatsing van schalen en roosters op verschillende hoogten en een bovenbescherming. Grill in roestvrij staal: voor de bereiding van gerechten in schotels, taarten van kleine omvang, gebraden en gerechten die een delicaat grillen vereisen. Rooster voor ovenschaal: kan boven op een ovenschaal worden gelegd voor het bereiden van voedsel dat vloeistof kan verliezen.
Instructies Voor de Gebruiker Bij de Erkende Servicecentra zijn twee optionele roosters beschikbaar: Grillrooster voor op de gasbrander: deze optionele plaat moet in plaats van het rooster rechts (visrooster) op de kookplaat worden gezet. Let ervoor op dat de voetjes van het grillrooster overeenstemmen met de bodem van de kookplaat om te voorkomen dat hij zou kunnen omklappen. Barbecuerooster: dit rooster moet in plaats van de aluminiumplaat op het barbecueelement worden gezet.
Instructies Voor de Gebruiker 9. ADVIEZEN VOOR DE BEREIDING Wij raden aan om bij het voorverwarmen de geventileerde stand te gebruiken en de temperatuur altijd 30/40°C hoger dan de kooktemperatuur in te stellen. Dit zal de kooktijden aanzienlijk verkorten, het energieverbruik verminderen en de kookresultaten verbeteren. De ovendeur moet tijdens de bereiding gesloten blijven. 9.
Instructies Voor de Gebruiker 9.2 Bereiding met hete lucht (hoofdoven) SCHAKELKNOP SELECTIE FUNCTIES SCHAKELAAR THERMOSTAAT MET KEUZE TUSSEN 50 - 250°C Dit systeem is geschikt voor het bereiden van voedsel op verschillende hoogten in de oven, ook voor verschillende types voedsel (vis, vlees, enz.) zonder dat er smaak of geur wordt overgedragen. De luchtcirculatie in de oven verzekert een gelijkmatige verdeling van de warmte. Voorverwarming is niet nodig.
Instructies Voor de Gebruiker 9.4 Grillen met warme lucht (hoofdoven) SCHAKELKNOP SELECTIE FUNCTIES SCHAKELAAR THERMOSTAAT MET KEUZE TUSSEN 50° EN 250°C Maakt een gelijkmatige verdeling van de warmte en een beteren penetratie in de diepte mogelijk. Het voedsel krijgt een lichtbruin korstje, terwijl het binnenste zacht blijft. De ovendeur moet tijdens de bereiding gesloten blijven. De verwarmingstijd mag niet langer zijn dan 60 minuten. 9.
Instructies Voor de Gebruiker 9.6 Delicate bereidingen (hulpoven) SCHAKELKNOP SELECTIE FUNCTIES SCHAKELAAR THERMOSTAAT OP MAXIMUM Aangewezen voor gebak en taarten in bakvormen. Zeer goede resultaten worden ook behaald bij bereidingen die vooral warmte vanaf de bodem vereisen. Het wordt geadviseerd de schaal op een lage geleider te schuiven. 9.
Instructies Voor de Gebruiker 9.8 Bereiding aan het spit hulpoven SCHAKELKNOP SELECTIE FUNCTIES SCHAKELAAR THERMOSTAAT MET KEUZE TUSSEN 50 - 200°C Bereid het spit met het voedsel voor door de schroeven A van de vorken te blokkeren. Steek de frames B in de gaten in het bakje F. het spit van het braadstuk zodanig plaatsen dat de katrol E op de steun voor het spit B blijft. Steek de schaal volledig in de oven tot de punt van de spies tegenover gat C staat.
Instructies Voor de Gebruiker 9.9 Bereiding aan het spit (hulpoven) SCHAKELKNOP SELECTIE FUNCTIES VARIABELE GRILL NAAR KEUZE TUSSEN MIN. EN ¾ MAX. Het wordt geadviseerd hiervan gebruik te maken voor kleine stukken. Bereid het spit voor met het voedsel, door de schroeven A van de vorken vast te zetten. Zet het frame B in de derde geleider van beneden af. Verwijder de handgreep D en plaats de stang van het spit zo, dat de poelie E op de uitholling van het frame B blijft.
Instructies Voor de Gebruiker 9.10 Tabellen met aangeraden kookwijzen De kooktijden, in het bijzonder voor vleesgerechten, zijn verschillend naargelang de dikte en de kwaliteit van het voedsel en zijn tevens afhankelijk van de smaak van de verbruiker.
Instructies Voor de Gebruiker KOKEN MET WARME LUCHT HOOFDSCHOTELS LASAGNE PATES IN DE OVEN RIJST OP CREOOLSE WIJZE VLEES KALFSGEBRAAD VARKENSGEBRAAD RUNDSGEBRAAD RUNDSFILET LAMSGEBRAAD ROAST-BEEF GEBRADEN KIP GEBRADEN EEND GEBRADEN KALKOEN GEBRADEN KONIJN GEBRADEN HAAS GEBRADEN DUIF VIS PIZZA ZOETIGHEDEN (PATISSERIE) CAKE FRUITTAARTEN BISCUIT BRIOCHE STRUDEL PUDDING MET LANGE VINGERS BROOD TOAST STAND RICHEL VAN ONDER AF TEMPERATUUR (°C) TIJD IN MINUTEN 2 2 2 190 - 210 190 - 210 190 - 220 20 - 25 25
Instructies Voor de Gebruiker 10. REINIGING EN ONDERHOUD 10.1 Reiniging van het roestvrij staal Om het roestvrij staal in goede conditie te houden, moet het regelmatig na elk gebruik worden schoongemaakt, nadat de oven is afgekoeld. 10.1.1 Gewone dagelijkse reiniging Gebruik voor het schoonmaken en conserveren van de roestvrij stalen oppervlakken altijd specifieke producten die geen schurende of zure stoffen op chloorbasis bevatten.
Instructies Voor de Gebruiker 10.2.2 Schaal Om de schaal onder het barbecueelement te verwijderen: 1. moet u de plaat verwijderen zoals beschreven onder punt 10.2.1; 2. het element optillen en blokkeren door de sluiting naar rechts te verplaatsen (zoals afgebeeld in de tekening hiernaast); 3. nu kunt u de schaal bij de twee handvatten vastpakken en verwijderen. U kunt hem schoonmaken met speciale schoonmaakmiddelen voor roestvrij staal en een nietschurende spons. 10.2.
Instructies Voor de Gebruiker 10.2.5 De bougies en de thermokoppels Voor een goede werking moeten de ontstekingsbougies en de thermokoppels altijd goed schoon zijn. Controleer hen regelmatig en maak hen indien nodig schoon met een vochtige doek. Eventuele droge resten moeten worden verwijderd met een houten prikker of een naald. 10.3 Reiniging van de ovens (zonder zelfreinigende panelen) Om de ovens in goede conditie te houden moeten ze regelmatig schoongemaakt worden, nadat ze zijn afgekoeld.
Instructies Voor de Gebruiker 10.3.1 Zelfreinigende Panelen De hoofdoven is uitgerust met panelen met continu zelfreinigend email. Dergelijke panelen maken het schoonmaken van de oven veel eenvoudiger en u bent verzekerd van een langdurige goede werking. 10.3.
Instructies Voor de Gebruiker 11. BUITENGEWOON ONDERHOUD De ovens behoeven op gezette tijdens kleine onderhoudswerkzaamheden of vervanging van aan slijtage onderhevige onderdelen, zoals pakkingen, lampjes, enz. Hier volgen de specifieke instructies voor deze types ingrepen. Voor alle werkzaamheden moet de elektrische voeding van het apparaat worden uitgeschakeld. 11.
Instructies Voor de Gebruiker 11.2 Demontage van de deuren De deur aan de twee zijden met beide handen vastnemen dicht bij de scharnieren A en de krukken B opheffen. De ovendeur naar boven opheffen door een hoek van ongeveer 45° te vormen en ze eruit trekken. Om de deur terug te plaatsen, de scharnieren A in de daartoe bestemde gleuven plaatsen, ze vervolgens naar beneden toe laten steunen en de krukken B loslaten. 11.
Cod.