nl Inhoud Veiligheidsvoorschriften . . . . . . . . Kennismaking met het apparaat . Wateronthardingsinstallatie . . . . . Onthardingszout toevoegen . . . . . Vullen met glansspoelmiddel . . . . Niet geschikt voor de afwasautomaat Serviesgoed sorteren . . . . . . . . . . Afwasmiddelen . . . . . . . . . . . . . . . . auto 3in1 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Programma-overzicht . . . . . . . . . . 4 6 7 8 9 10 11 14 16 18 Afwassen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Extra functies . . . . . .
nl Veiligheidsvoorschriften Bij aflevering Controleer onmiddellijk of de verpakking en de afwasautomaat tijdens het transport beschadigd zijn. Een beschadigd apparaat niet in gebruik nemen maar contact opnemen met uw leverancier. Het verpakkingsmateriaal volgens de bestaande milieuvoorschriften (laten) afvoeren. Bij de installatie Het apparaat volgens het installatieen montagevoorschrift plaatsen en aansluiten. Tijdens het installeren mag de afwasautomaat niet op het lichtnet zijn aangesloten.
nl Bij kinderen in het huishouden Kleine kinderen mogen niet met de afwasautomaat spelen of deze bedienen. Kleine kinderen uit de buurt van afwasmiddel of glansspoelmiddel houden. Deze kunnen irritaties in mond, keel en ogen veroorzaken of tot verstikking leiden. Kleine kinderen uit de buurt van de geopende afwasautomaat houden. Er kunnen nog resten afwasmiddel in het apparaat zijn achtergebleven.
nl Kennismaking met het apparaat De afbeeldingen van het bedieningspaneel en van de binnenruimte van het apparaat vindt u vooraan in de omslag van deze gebruiksaanwijzing.
nl Wateronthardingsinstallatie Voor een goed afwasresultaat heeft de afwasautomaat zacht water, d.w.z. water met weinig kalk nodig. Anders zetten zich witte kalkresten op het serviesgoed en de binnenkant van de spoelruimte af. Leidingwater met een te hoge hardheidsgraad moet voor gebruik in de afwasautomaat onthard, d.w.z. ontkalkt worden. Dit gebeurt met behulp van speciaal zout in de wateronthardingsinstallatie van de afwasautomaat.
nl Onthardingszout toevoegen De schroefdop van het voorraadreservoir 24 eraf draaien. Waarschuwig Voordat u het apparaat voor het eerst in gebruik neemt: ca. 1 liter water in het zoutreservoir gieten. Hierna zoveel zou bijvullen (geen tafelzout) tot het zoutreservoir vol is (max. 1,5 kg). Als u het reservoir met zout vult, dan wordt het water verdrongen en loopt weg. Om corrosie te voorkomen moet het zout altijd direct vóór het inschakelen van het apparaat worden bijgevuld.
nl Vullen met glansspoelmiddel Glansspoelmiddel hebt u nodig voor streeploos gedroogd serviesgoed en heldere glazen. Gebruik alleen glansspoelmiddel voor huishoudelijke afwasautomaten. Deksel van het voorraadreservoir voor glansspoelmiddel 29 openklappen. Hiertoe op de markering (1 ) op het deksel drukken en tegelijkertijd het deksel met het bedieningslipje (2 ) optillen. Instellen van de juiste dosering van glansspoelmiddel De dosering van de hoeveelheid glansspoelmiddel kan traploos worden ingesteld.
nl Niet geschikt voor de afwasautomaat In uw afwasautomaat mag u het volgende niet afwassen: Bestek en serviesgoed van hout of met houten onderdelen. Ze logen uit en worden lelijk; ook is de gebruikte lijm niet bestand tegen de optredende temperaturen. Gevoelige, gedecoreerde glazen, met de hand beschilderde vazen en serviesgoed, speciaal antiek of onvervangbaar serviesgoed. De decoraties waren nog niet geschikt voor de afwasautomaat. Kunststof voorwerpen die gevoelig zijn voor heet water.
nl Serviesgoed sorteren Serviesgoed inruimen Grove etensresten verwijderen. Voorspoelen onder stromend water is niet nodig. Het serviesgoed als volgt inruimen: D alle soorten vaatwerk zoals kopjes, glazen, pannen etc. met de opening naar beneden zetten. D Serviesgoed met een ronding of een holte schuin in de servieskorf zetten zodat het water er vanaf kan lopen. D Het serviesgoed moet stevig staan en mag niet wankelen. D De twee sproeiarmen moeten ongehinderd kunnen ronddraaien.
nl De etagère * Verstellen van de korfhoogte * * niet bij alle modellen Hoge glazen en glazen op een hoge voet niet tegen het servies maar tegen de rand van de etagère laten leunen. * niet bij alle modellen Ø max. 20/*25cm 86cm 81cm Ø max. 20/*25cm Ø max. 30/*25cm Lange voorwerpen, voorsnij- en slacouverts, pollepels of messen op de etagère leggen zodat de sproeiarmen ongehinderd kunnen ronddraaien. U kunt de etagère naar wens in- en uitklappen.
nl bovenste servieskorf met boven en onder een paar rollen De bovenste servieskorf uittrekken. De bovenste servieskorf eruit halen en op de bovenste resp. onderste rollen weer inhangen. Om de korf op te tillen: de korf aan de zijkant aan de bovenste rand vastpakken en naar boven trekken. Overtuig u ervan dat de korf – voordat u hem weer in het apparaat schuift – aan beide zijden op dezelfde hoogte staat.
nl De bakplaten zoals afgebeeld inruimen zodat de sproeistraal alle delen kan bereiken (maximaal 4 bakplaten en 2 roosters). Afwasmiddelen Attentie U kunt in uw afwasautomaat de in de handel verkrijgbare vloeibare of poedervormige afwasmiddelen, resp. tabletten gebruiken (geen handafwasmiddel!). Er zijn momenteel drie soorten afwasmiddel verkrijgbaar: 1. met fosfaat en chloor 2. met fosfaat en zonder chloor 3.
nl Afwasmiddelbakje met doseerhulp De indeling in het afwasmiddelbakje biedt hulp bij de juiste dosering van het afwasmiddel. Het afwasmiddelbakje bevat bij de onderste lijn 15 ml afwasmiddel en bij de middelste lijn 20 ml. Een vol afwasmiddelbakje bevat 40 ml afwasmiddel. Als het afwasmiddelbakje 30 nog dicht is: vergrendeling 28 bedienen om het te openen. Vul afwasmiddel Bakje 30 met afwasmiddel vullen.
nl auto 3in1 Het gebruik van zogenaamde gecombineerde reinigingsproducten kan het gebruik van glansspoelmiddel en/of onthardingszout overbodig maken. Op het moment zijn verschillende soorten gecombineerde reinigingsproducten verkrijgbaar: 2in1: deze bevatten afwasmiddel en glansspoelmiddel of een zoutfuntie. 3in1: deze bevatten afwasmiddel, glansspoelmiddel en een zoutfunctie. 4in1: deze producten bevatten afwasmiddel, glansspoelmiddel, zoutfunctie en een extra glasbeschermingscomponent.
nl Indicatie glansspoelmiddel bijvullen uit- en inschakelen U kunt de indicatie glansspoelmiddel bijvullen 7 in- of uitschakelen. Deze functie kan als volgt gewijzigd worden. Deur sluiten. Programmatoets C ingedrukt houden en de hoofdschakelaar 1 net zolang indrukken tot de cijferindicatie brandt. Hierna de toetsen loslaten. Op de cijferindicatie 3 verschijnt (indicatie glansspoelmiddel bijvullen ingeschakeld).
nl Programma-overzicht In dit overzicht staat het maximaal mogelijke aantal programma’s vermeld. De bij uw apparaat behorende programma’s kunt u op het bedieningspaneel aflezen. Soort etensresten bijv.
nl Afwassen Besparingstip Bij een niet vol beladen machine kunt u meestal gebruik maken van een minder sterk programma. Programmagegevens De programmagegevens vindt u in de korte handleiding. Ze hebben betrekking op normale omstandigheden. Door: verschillen in de hoeveelheid serviesgoed de temperatuur van het toegevoerde water de druk in de waterleiding de omgevingstemperatuur toleranties in de netspanning en de onvermijdelijke toleranties in het apparaat (bijv. temperatuur, hoeveelheid water, ...
nl Einde van het programma Wijzigen van het programma Het programma is afgelopen als er op de cijferindicatie 3 een verschijnt. Nadat u het apparaat hebt ingeschakeld, kunt u binnen 2 min. een ander programma instellen. Als het programma hierna gewijzigd moet worden, dan worden eerst de al gestarte programma-onderdelen (bijv. reinigen) afgewerkt. De nieuw aangegeven resttijd bestaat uit de resttijd van het vorige programma-onderdeel en de resttijd van het nieuw gekozen programma.
nl Extra functies * niet bij alle modellen, met de toetsen extra functies 5 instelbaar. ! & " $ # & " # # $ " # " " % ! # # % " ! " Halve belading* Als u maar weinig afwas hebt (bijv.
nl Glansspoelmiddel Zodra de glansspoelmiddelindicatie op het bedieningspaneel 7 brandt, moet glansspoelmiddel worden bijgevuld. Zeven De zeven 25 zorgen ervoor dat grove etensresten in het spoelwater niet in de afvoerpomp terechtkomen. Door deze etensresten kunnen de zeven verstopt raken. Het zeefsysteem bestaat uit een zeefcylinder, een vlakke fijne zeef en – afhankelijk van het type apparaat – tevens uit een microzeef (*). Na elke afwasbeurt de zeven op etensresten controleren.
nl Sproeiarmen Kalk en etensresten in het spoelwater kunnen de sproei-openingen en de lagers van de sproeiarmen 22 en 23 blokkeren. Sproeiopeningen van de sproeiarmen op verstopping door etensresten controleren. Eventueel de onderste sproeiarm 23 naar boven eraf trekken. Bovenste sproeiarm 22 eraf schroeven. Sproeiarmen onder stromend water schoonmaken. Afvoerpomp * * niet bij alle modellen Grove etensresten in het spoelwater die niet door de zeven worden tegengehouden, kunnen de afvoerpomp blokkeren.
nl Opsporing van storingen Kleine storingen zelf verhelpen De meest voorkomende storingen in het dagelijks gebruik van het apparaat kunt u zelf verhelpen zonder de hulp van de Servicedienst in te roepen. Hiermee bespaart u kosten en bent u ervan zeker dat u het apparaat weer snel kunt gebruiken. Het volgende overzicht kan u erbij helpen de oorzaken van de ontstane storingen vinden. De zeef aan de watertoevoerslang is verstopt. Apparaat uitschakelen en de stekker uit het stopcontact trekken.
nl De bijvulindicatie brandt niet. Indicatie glansspoelmiddel bijvullen uitgeschakeld. (zie hoofdstuk auto 3in1) Indicatie onthardingszout bijvullen uitgeschakeld. (zie hoofdstuk auto 3in1) Na afloop van het programma blijft er water in het apparaat staan De afvoerslang is verstopt of geknikt. De afvoerpomp is geblokkeerd. De zeven zijn verstopt. Het programma is nog niet afgelopen. Wacht op het einde van het programma (de cijferindicatie geeft 0 aan). Functie ”Reset” uitvoeren. ...
nl Het serviesgoed wordt niet droog Programma zonder drogen gekozen. Hoeveelheid glansspoelmiddel te laag ingesteld. Serviesgoed te snel uit het apparaat gehaald. De glazen zien er dof uit Hoeveelheid glansspoelmiddel te laag ingesteld. Resten thee of lippenstift zijn achtergebleven Het afwasmiddel heeft te weinig bleekwerking. Een te lage afwastemperatuur gekozen. Roestsporen op het bestek Het bestek is niet voldoende roestbestendig. Het zoutgehalte in het afwaswater is te hoog.
nl Aanwijzingen Aanwijzingen voor vergelijkende tests De voorwaarden voor de vergelijkende tests vindt u op het extra blad “Aanwijzingen voor vergelijkende tests”. De verbruikswaarden voor de betreffende programma’s vindt u in de korte handleiding. Algemeen Geïntegreerde en onderbouwapparaten die achteraf als vrijstaand apparaat worden opgesteld, moeten beveiligd worden tegen kantelen, bijv.
nl Aansluiten op de watertoevoer Demontage Aansluiting volgens montagevoorschrift. Toevoerslang met behulp van de meegeleverde onderdelen op de kraan aansluiten. Let erop dat de watertoevoerslang niet geknikt, platgedrukt of ineengestrengeld is. Bij vervanging van het apparaat moet ook de watertoevoerslang voor de aansluiting op de kraan vervangen worden. De oude toevoerslang mag niet meer gebruikt worden. Waterdruk: minimaal 0,05 MPa (0,5 bar), maximaal 1 MPa (10 bar).
nl Afvoeren van de verpakking en van uw oude apparaat Afvoeren van de verpakking en van uw oude apparaat Een oud apparaat is geen waardeloos afval! Door een milieuvriendelijke afvoer kunnen waardevolle grondstoffen na bewerking opnieuw gebruikt worden. Bij afgedankte apparaten de stekker uit het stopcontact trekken, aansluitkabel doorknippen en samen met de stekker verwijderen. Deurslot en kinderbeveiliging (indien aanwezig) onklaar maken.
nl nl 30 Wijziging voorbehouden
6%26!,4 ")* !00!2!4%. 9/.$%2 15!; 4/0 ,3 !!.65,,).' /0 $% '!2!.4)%;!!.302!+%. 4%'%./6%2 $% 6%2+/0%2 ). $% +//0/6%2%%.+/-34 %. !,3 !!.65,,).' /0 /.9% '!2!.4)% /0 (%4 !00!2!!4 7/2$4 5 3#(!$%,//3 '%34%,$ !,3 !!. /.$%234!!.$% 6//27!!2$%. 7/2$4 6/,$!!. ,3 $//2 %%. &/54 ). /.3 15!; 4/0;3834%%- 7!4%23#(!$% 7/2$4 6%2//29!!+4 6%2'/%$%. 7)* $% 3#(!$% !!. 0!24)#5,)%2% '%"25)+%23 %9% !!.302!+%,)*+(%)$3'!2!.4)% '%,$4 6//2 $% ,%6%.3$552 6!. (%4 !00!2!!4 //27!!2$% 6//2 !!.