Inleiding, Welkom Inleiding Welkom Bedankt voor uw aankoop van het Roland E-96 Intelligent Keyboard. De Roland Intelligent Synthesizer keyboards hebben na hun introductie al snel de reputatie van best klinkende en meest muzikale instrumenten in hun soort verworven. Met de E-96 schrijft Roland nu het vervolg op het succesverhaal van deze keyboard serie. Het instrument biedt namelijk alles wat u als entertainer of gevorderde amateurmuzikant nodig hebt op het podium, in de studio of thuis.
E-96 Gebruikshandleiding ☛ Uiterst intelligent De ‘intelligentie’ van de E-96 zit hem in het feit dat hij zijn begeleiding aanpast aan de akkoorden die u speelt. Daarmee is hij niet de eerste, maar wel de slimste! In tegenstelling tot voorgaande modellen volgt hij namelijk probleemloos gesyncopeerd gespeelde akkoorden. U kunt dus rustig op iedere achtste noot van een maat een ander akkoord spelen, de begeleiding gaat onverstoorbaar mee.
Inleiding, De E-96 uitpakken Part over. De vijfde Realtime Part (Manual Drums) biedt onder iedere toets van het klavier een ander slagwerkinstrument. De Upper 2 Part kunt u gebruiken in Layer, Split of Melody Intelligence mode, waarbij deze laatste niets meer is dan moeilijke naam voor de tweede stem die de Arranger toevoegt aan de melodie. Dit gebeurt automatisch en in functie van de akkoorden die u speelt.
E-96 Gebruikshandleiding ☛ EV-5 of FV-300H zwelpedaal Het (los verkrijgbare) EV-5 of FV-300H zwelpedaal kunt u voor verschillende dingen gebruiken, zoals het aansturen van het master volume. ☛ DP-2, DP-6, of FS-5U voetschakelaar U zult waarschijnlijk twee DP-2 (DP-6 of Boss FS-5U) voetschakelaars willen gebruiken. Eén daarvan sluit u aan op de SUSTAIN FOOTSWITCH connector, die werkt als Hold pedaal. De tweede DP-2 (DP-6 of Boss FS-5U) kunt u aan verschillende functies toewijzen.
Belangrijke opmerkingen, Nuttige opties Belangrijke opmerkingen Voeding • • • • • Schakel de E-96 en de overige instrumenten altijd uit voordat u ze op elkaar aansluit. Sluit het netsnoerde van de E-96 nooit aan op een stopcontact waar andere apparaten, die brom of ruis veroorzaken (b.v. dimmers, motoren enz.) of veel vermogen trekken, op zijn aangesloten. Let, bij het aansluiten van het netsnoer op het lichtnet, op het voltage.
E-96 Gebruikshandleiding Inhoud Inleiding .......................................................................................................................................... 1 Belangrijke opmerkingen ........................................................................................................... 5 Inhoud ............................................................................................................................................. 6 Hoofdstuk 1. Aan de slag ..................
Inhoud 5.7 Style Tempo ....................................................................................................................50 Tempo wiel en indicators ...............................................................................................50 Tap Tempo ......................................................................................................................50 Auto Tempo en Tempo Lock .........................................................................................
E-96 Gebruikshandleiding 9.3 Source: uw instellingen of die van de Arranger/Song? ................................................. 81 Hoofdstuk 10. Parts editen ..................................................................................................... 84 10.1 Part parameters editen .................................................................................................... 84 Modulatie (Vibrato) ...........................................................................................
Inhoud 12.4 User Styles editen .........................................................................................................119 Editen tijdens het opnemen ..........................................................................................119 12.5 User Styles via MIDI programmeren ...........................................................................123 Welke data kunt u opnemen? .......................................................................................
E-96 Gebruikshandleiding 1. Aan de slag 1.1 Aansluitingen Sluit uw E-96 als volgt op andere componenten aan: Links LINE IN Rechts HiFi-keten Actieve luidsprekers of mengpaneel UITGANGEN INGANGEN Synthesizer, module, enz. E-96 1.2 Demosongs Op de diskette die u bij de E-96 krijgt geleverd staan 4 demonstratiesongs, die u een indruk geven van de veelzijdigheid van het instrument.
Aan de slag, Demosongs (5) Wilt u alle demosongs beluisteren, druk dan op de [PLAY ®] knop in het RECORDER gedeelte. (6) Stel met de [VOLUME] regelaar een aangenaam luistervolume in. In de *All Song* mode geeft E-96 alle demosongs na elkaar weer. Let wel: de weergave stopt niet automatisch. Hiervoor moet u op de [STOP ■] knop drukken. Maar laten we eerst eens luisteren naar wat de E-96 zoal kan doen. Alle demosongs © 1995 Roland Europe in samenwerking met Luigi Bruti en Roberto Lanciotti.
E-96 Gebruikshandleiding 2. Voorzieningen op de panelen 2.
Voorzieningen op de panelen, Frontpaneel (5) DISPLAY en navigatiesectie In het 240 x 64 pixel display krijgt u op ieder moment alle nodige informatie te zien. Met de functieknoppen rechts van het display kunt u één van de vijf afgebeelde Menu opties kiezen. De functie van de knoppen verschijnt op de onderste regel van het display. Met de Part Select knoppen ([M.DRUMS], [M.BASS], [LOWER], [UPPER2]en [UPPER1] onder het display) kiest u de Realtime Part waaraan u een Tone wilt toewijzen.
E-96 Gebruikshandleiding (11) PERFORMANCE MEMORY HOLD sectie Met deze knoppen bepaalt u welke data er worden geladen als u een Performance Memory selecteert. Zie “Selectief laden van Performance data (Performance Memory Hold)” op blz. 61. (12) [TRANSPOSE], OCTAVE [UP]/[DOWN] knoppen Gebruik deze knoppen als u met dezelfde vingerzetting in een andere toonaard of in een ander octaaf wilt spelen (zie blz. 33).
Voorzieningen op de panelen, Achterpaneel (17) BENDER/MODULATION hendel Met deze hendel kunt u de toonhoogte van de noten die u speelt ‘buigen’, of deze noten van vibrato voorzien. Zie “Pitch Bend en modulatie” op blz. 32. (18) Disk drive De disk drive gebruikt u om Recorder Songs op te nemen er weer te geven en om User Styles, Performance Memories, MIDI Sets en Chord Sequences. Gebruik 2DD of 2HD diskettes. G H (19) PHONES jack Op deze jack kunt u een stereo hoofdtelefoon aansluiten.
E-96 Gebruikshandleiding N O P Q R LCD CONTRAST SUSTAIN FOOTSWITCH FOOT SWITCH EXPRESSION PEDAL FC-7 S THRU OUT IN MIDI (24) FC-7 PEDAL connector Hierop kunt u een (los verkrijgbare) FC-7 voetschakelaar aansluiten, waarmee u tussen verschillende onderdelen (patronen) van een Style heen en weer kunt schakelen. (25) LCD CONTRAST Regel met deze knop het contrast bij wanneer het display moeilijk leesbaar is.
Bediening, [F5] Exit 3. Bediening De E-96 biedt zowat alles wat u, thuis of op het podium, nodig hebt en is bovendien zo ontworpen dat u razendsnel toegang hebt tot alle functies en parameters. De meeste functies kunt u dan ook uitvoeren met het display en de bijbehorende knoppen. 3.1 [F5] Exit De Exit functie is meestal toegewezen aan de [F5] functietoets. Door één of meerdere keren op [F5] te drukken keert u terug naar de Master pagina. 3.
E-96 Gebruikshandleiding De E-96 beschikt over de volgende modes: Afkorting Mode Verklaring Mixer Mixer In de Mixer mode regelt u de balans tussen de verschillende geluiden, het niveau van de effecten en nog een aantal dingen die verband houden met de manier waarop de E-96 geluid voortbrengt. Param Parameter In de Parameter mode kunt u algemene parameters en effectparameters editen en nog een aantal andere functies uitvoeren.
Bediening, Navigeren doorheen de display-pagina’s (8) Akkoordsymbool venster In dit venster wordt de naam van het laatste akkoord dat u speelde afgebeeld. Deze informatie kan van nut zijn voor de gitarist van uw groep. Tip: Dit venster kan in een aantal situaties van onschatbare waarde blijken. Stel bijvoorbeeld dat u aan het improviseren bent en plots bedenkt dat de akkoorden die u net hebt gespeeld wel een leuk uitgangspunt voor een Song zouden vormen.
E-96 Gebruikshandleiding Draaiknoppen, [TONE] en [VOLUME] knoppen F1 F2 PAGE F3 F4 F5 VOLUME TONE SHIFT DRUMS PART M DRUMS ACCOMP GROUP BASS BANK LOWER NUMBER UPPER VARIATION M BASS LOWER UPPER 2 UPPER 1 WRITE Zoals we reeds zeiden heeft de E-96 zeven niveaus, waarvan u er vijf kiest met de functietoetsen. De overige twee modes kiest u met hun eigen knop: Druk op En u kunt de draaiknoppen gebruiken om... TONE ...naar de Tone keuzepagina te gaan.
Bediening, Navigeren doorheen de display-pagina’s Geïnverteerde/normale waarden Sommige waarden verschijnen op een blauwe achtergrond, andere op een lichte achtergrond. Daar is een reden voor en wel de volgende: Afbeelding Betekenis Geïnverteerd (wit op blauw) De betreffende Part maakt gebruik van uw eigen instellingen of van de instellingen in het actieve Performance geheugen. Normaal (blauw op wit) De betreffende Part maakt gebruik van de instellingen van de Music Style of de Song.
E-96 Gebruikshandleiding In de Mixer mode werken de Part Select knoppen onder de draaiknoppen als aan-/uit schakelaars. Zo kunt u op de volgende display-pagina met de Part Select [UPPER1] knop de Upper1 Part in- en uitschakelen. ☛ Als de Part Select knoppen als aan/uit schakelaars werken kunt u ze niet meer gebruiken om Parts te selecteren. Dit moet u moet u dan met de [PAGE] ▲/▼ knoppen doen.
Realtime Parts, Wat zijn Parts? 4. Realtime Parts 4.1 Wat zijn Parts? De E-96 is een multitimbraal instrument, wat betekent dat hij meerdere klanken tegelijk kan weergeven. In het instrument onderscheiden we twee belangrijke secties: ☛ Realtime sectie De Realtime sectie bevat alle Parts die u zelf kunt spelen. Een Part kunt u beschouwen als een “partij”, zoals daar zijn: melodie, solo enz.
E-96 Gebruikshandleiding De indicators op de Part Select [UPPER1] knop en op de [SPLIT] knop lichten op. LEFT M DRUMS ROLL M BASS HOLD RIGHT LOWER UPPER 2 WHOLE L SPLIT WHOLE R UPPER 1 UP2 SPLIT ASSIGN U kunt Upper1 uitschakelen door op de [UPPER1] knop te drukken (de indicator dooft). Maar dan hoort u niets meer, want er is geen enkele andere Realtime Part actief. Schakel Upper1 dus opnieuw in.
Realtime Parts, Realtime Parts kiezen knop begint dan te knipperen, terwijl de indicator van de [UPPER1] en/of [UPPER2] blijft branden. Druk nogmaals op [WHOLE L] en vervolgens op Keyboard Mode [M.BASS]. U hebt nu de Manual Bass Part geactiveerd. Ook dit betekent niet dat u de Lower Part hebt uitgeschakeld. Overtuig uzelf hiervan door enkele noten op het klavier te spelen: u hoort de strijkersklank van de Lower Part en de basklank van de M.Bass Part. Opmerking: Als de Lower en de M.
E-96 Gebruikshandleiding ■ Upper2 Split En er is meer! U kunt nog een tweede split programmeren tussen Upper1 en Upper2. Hiervoor volstaat het dat u op [UP2SPLIT] drukt. Het standaard splitpunt voor deze split ligt op de noot G4 (de laagste noot van de Upper1 Part). Lower en/of M(anual) Bass Upper 2 Upper 1 Uiteindelijk kunt u op de E-96 dus drie klanken op drie verschillende delen van het klavier spelen.
Realtime Parts, Realtime Parts kiezen ■ Keyboard Mode Hold LEFT M DRUMS M BASS ROLL RIGHT LOWER UPPER 2 WHOLE L SPLIT HOLD UPPER 1 WHOLE R UP2 SPLIT ASSIGN [WHOLE L] of [SPLIT] moet oplichten U hebt al wel begrepen dat u op de E-96 heel wat instellingen in kunt veranderen. Hierbij komt u soms letterlijk handen tekort, zoals in de volgende situatie: u stuurt met de linkerhand de Arranger aan en u wilt een andere divisie (Intro enz.) van de Music Style kiezen.
E-96 Gebruikshandleiding volgt. Door de Modulation hendel naar voren te drukken kunt u het volume van de roffel wijzigen. Probeer ook dit even uit. 4.3 Tones voor de Realtime Parts kiezen De E-96 wordt geleverd met 241 klanken, of Tones, waaruit u kunt kiezen. Deze Tones zijn op de volgende manier onderverdeeld: Naam Betekenis Groepen (A~B) Hoogste niveau in de klankhiërarchie. Elke Groep bevat alle elementen die hierna volgen.
Realtime Parts, Tones voor de Realtime Parts kiezen (2) Druk op de GROUP B knop om die groep te kiezen (indicator licht op). Naast B1* staat nog steeds de naam van de vorige Tone, namelijk Piano 1. In Bank 1 van Groep B bevindt zich helemaal geen pianoklank. De Tones in het informatievenster geven wel de inhoud van Groep B, Bank 1 weer (Soprano Sax, Alt Sax enz.). (3) Druk op de [BANK] knop in de TONE sectie (de indicator van deze knop licht op).
E-96 Gebruikshandleiding Nu keert u terug naar de Nummer pagina en ziet u welke Tone u hebt gekozen door op de VARIATION ▲ ▼ knop te drukken. Het ❏ symbool betekent dat de Soundtrack Tone de Capital is van deze Tone familie. Opmerking: Wilt u op dit moment liever niet terugkeren naar de Master pagina, druk dan op [TONE] links van het display (indicator licht op). Wilt u nu alsnog naar de Master pagina gaan, dan moet u eerst nogmaals op [TONE] drukken (de indicator dooft).
Realtime Parts, Drum Sets voor de M.Drums Part kiezen (6) Kies met de [UPPER/VARIATION] draaiknop een andere Variation. Opmerking: U kunt de twee beschreven methodes (de TONE sectie en de draaiknoppen) ook combineren om Tones te selecteren. (7) Druk nogmaals op [TONE] om terug te keren naar de Master pagina. Dankzij de Performance Memories (zie blz. 56) kunt u de Tone keuze “automatiseren”. 4.4 Drum Sets voor de M.Drums Part kiezen Op de volgende manier kiest u Drum Sets voor de M.
E-96 Gebruikshandleiding (2) Houd [SHIFT] ingedrukt en druk op [F1] (RTime) om de Realtime Part pagina te kiezen. (3) Kies met de [PAGE] ▲/▼ knoppen de Part waarvoor u een andere Tone Change optie wilt kiezen. De naam van de Part die u kiest verschijnt in de schuifbalk. (4) Stel met de [DRUMS/PART] draaiknop de Tone Change schakelaar op Prf of Sng in. (5) Druk op [F5] (Exit) om terug te keren naar de Master pagina. 4.
Realtime Parts, Speelhulpen Transpose en Octave Up/Down ■ Transpose Wat als u een Song reeds lang in een bepaalde toonaard speelten u wilt/moet hem nu in een andere toonaard spelen? Dat gaat u ofwel heel wat studiewerk kosten, ofwel kunt u van de Transpose functie gebruik maken.
E-96 Gebruikshandleiding Transpose mode Verklaring Int+Song Als de [TRANSPOSE] indicator oplicht, worden de Realtime en Arranger Parts alsook de Recorder Song Parts getransponeerd. Int+MIDI Als de [TRANSPOSE] indicator oplicht, worden de Realtime en Arranger Parts alsook alle noten die via MIDI worden ontvangen getransponeerd. Song+MIDI Als de [TRANSPOSE] indicator oplicht, worden de Recorder Song Parts alsook alle noten die via MIDI worden ontvangen getransponeerd.
Realtime Parts, Speelhulpen Toewijsbare voetschakelaar (Footswitch) Met een los verkrijgbare DP-2, DP-6, of Boss FS-5U voetschakelaar die u aansluit op de FOOTSWITCH jack kunt u verschillende functies aansturen. Als u het bij de fabrieksinstellingen houdt, kunt u met deze schakelaar de weergave van de Arranger starten en stoppen. Zwelpedaal Met een los verkrijgbaar EV-5 of FV-300H pedaal dat u op de EXPRESSION PEDAL jack aansluit kunt u het volume van alle Parts met uw voet controleren.
E-96 Gebruikshandleiding 5. Spelen met begeleiding – Arranger Voordat we u tonen hoe u Music Styles kiest, gaan we eerst even kijken hoe ze opgebouwd zijn. 5.1 Arranger en Music Styles U kunt de Arranger en zijn Music Styles best beschouwen als uw begeleidingsorkest. Zoals uit de volgende afbeelding blijkt, is dit niet zo’n boude bewering als u misschien denkt, aangezien uw E-96 voor iedere begeleiding verschillende “variaties” (die we divisies noemen) kan weergeven.
Spelen met begeleiding – Arranger, Arranger en Music Styles ding complexer wordt naarmate de song vordert, dan kunt u zich best door het volgende schema laten inspireren: Typische Song structuur 1ste Koeplet 2e Koeplet Basic Original BASIC Basic/ Variation ORIGINAL BASIC VARIATION 1ste Refr. 3e Koeplet 2e Refr.
E-96 Gebruikshandleiding 5.2 Het akkoordherkenningsgebied kiezen De Arranger van de E-96 is in feite een interactieve processor die korte “patronen” weergeeft (de geselecteerde Music Style divisie) die tijdens de weergave worden getransponeerd, afhankelijk van de noten die u speelt in het akkoordherkenningsgebied (zie hieronder). Op die manier klinkt de begeleiding steeds in de toonaard die u speelt. ÇÇÇö ÇÇ ÇÇ ÇÇöÇ ä Ç ÇÇ ÇÇöÇ Çj ÇöÇ Çö öÇ Çö ============ l l ÏÈÈÏÈ Ï.Ï.ÈÈÈ ÏÈÈÏÈ î l .
Spelen met begeleiding – Arranger, De Arranger Chord mode kiezen wordt ook het splitpunt tussen de Left en Right akkoordherkenningsgebieden (Arranger Chord). 5.3 De Arranger Chord mode kiezen Voor u een Music Style moet u een aantal keuzes maken. De belangrijkste daarvan is dat u vastlegt hoe u de nootinformatie naar de Arranger wilt sturen die ervoor moet zorgen dat de Music Style in de juiste toonaard wordt weergegeven.
E-96 Gebruikshandleiding Intelligent Druk op [INTELLIGENT] (indicator licht op) als u wilt dat de Arranger de ontbrekende noten aanvult bij de akkoorden die u speelt. In het Referentiehandboek vindt u een overzicht van “intelligente” akkoorden, waarin ook wordt vermeld hoe u ze moet spelen.
Spelen met begeleiding – Arranger, Music Style functies OF: (3) Druk op Synchro [START] (de indicator knippert) en speel een akkoord (of, in de Intelligent mode, slechts één noot, zie blz. 40). De begeleiding start nu zodra u een noot in het akkoordherkenningsgebied speelt (zie blz. 38). Opmerking: Het heeft geen zin tijdens de Intro akkoorden te spelen.
E-96 Gebruikshandleiding ■ Majeur, mineur, septiem Het gaat hier om een “onzichtbare” Style divisie van de E-96. Het zal u op een bepaald moment wel opvallen dat de Intro en Ending patronen van een Music Style anders klinken naar gelang u een ander akkoord speelt. Wat dat betreft zijn er drie mogelijkheden: Druk voordat u verdergaat op Music Style [BANK] 8, Nummer 2 om de 82 Schlager Style te kiezen (meer details over het kiezen van Styles vindt u op blz. 47).
Spelen met begeleiding – Arranger, Music Style functies Opmerking: U kunt de [TO ORIGINAL] of [TO VARIATION] knop ook gebruiken om de weergave van de Style te starten. Na de Fill gaat de Arranger verder met de Original of Variation begeleiding, naar gelang de Fill die u kiest. Tip: De Intro en Ending van de huidig geselecteerde Style kunt u ook als “fills” gebruiken. Zie “Intro en Ending” voor meer informatie. Laat de weergave van de Style lopen.
E-96 Gebruikshandleiding Tip: U kunt een Intro zo vaak laten herhalen als u wilt. U drukt gewoon nog een keer op de [INTRO] knop terwijl de Intro wordt weergegeven. Doet u dat bijvoorbeeld op de vierde tel van de eerste maat, wordt de Intro herhaald in de tweede maat. Natuurlijk zal dit slechts bij een aantal Intro’s muzikale resultaten opleveren (ze mogen bijvoorbeeld niet met een drumroffel beginnen enz.).
Spelen met begeleiding – Arranger, Music Style functies Andere nuttige Style weergavefuncties ■ One Touch TEMPO AUTO LOCK RIT ACC ONE TOUCH One Touch is een functie die u waarschijnlijk vaker gebruikt, ze automatiseert namelijk een groot aantal taken: U kunt deze functie activeren door tegelijk op [RIT] en [ACC] te drukken. In het display verschijnt dan een pijl (√) naast de naam van de Style (bv. 82√ Schlagr). Soms moet u de knoppen even ingedrukt houden om One Touch te activeren of te desactiveren.
E-96 Gebruikshandleiding Om de breaks op het juiste moment te plaatsen moet u wel op de timing letten: Eén 4/4 maat Tweede 4/4 maat enz. Style weergave begint weer Als u in dit bereik op [BREAK MUTE] drukt BREAK MUTE Eén 4/4 maat Volgende 4/4 maat Derde 4/4 maat enz. Style weergave begint weer BREAK MUTE Opmerking: De Break Mute functie werkt ook voor 3/4 en 2/4 maten.
Spelen met begeleiding – Arranger, Music Styles kiezen ■ Reset Als u al eens optreedt, weet u wel hoe dat gaat: er komt steevast iemand uit het publiek die kost wat kost zijn favoriete nummer wilt zingen en daarbij op u rekent voor de begeleiding. Vaak is het een behoorlijke uitdaging om dergelijke mensen te begeleiden omdat de meeste amateurzangers, alle goede bedoelingen niet te na gesproken, worstelen met één probleem: timing. De [RESET] functie is hier uw redder in nood.
E-96 Gebruikshandleiding (3) Druk tenslotte op nog een nummer (een ander of hetzelfde) om een Style nummer uit deze Bank te selecteren. Druk bijvoorbeeld op 5 om de Foxtrot Style te selecteren. Het display keert nu terug naar de Master pagina en het tempo en de naam van de nieuwe Style verschijnen op de bovenste regel. Om binnen dezelfde bank en andere Style te selecteren drukt u gewoon op een nummerknop. Het tempo en de naam van die Style verschijnen in de bovenste regel.
Spelen met begeleiding – Arranger, Music Styles kiezen van de Style u wilt laden. (U weet intussen wel dat we deze onderdelen divisies noemen: Original, Basic, Ending, Intro, enz.) (7) Kies met de [LOWER/NUMBER] draaiknop de gewenste Style divisie. Wat we nu willen doen is een Style laden en gebruiken zoals een interne Style, dus kiezen we ALL (alle divisies). (8) Kies met de [UPPER/VARIATION] draaiknop het User Style waarnaar u de Style wilt kopiëren (to User).
E-96 Gebruikshandleiding 5.7 Style Tempo Tempo wiel en indicators TEMPO AUTO LOCK RIT ACC ONE TOUCH Elke Music Style heeft reeds een tempowaarde meegekregen, die u echter met het [TEMPO] wiel naar wens kunt aanpassen. De tempowaarde die u zelf invoert wordt opgeslagen als onderdeel van een Performance Memory. De TEMPO indicators knipperen in de maat van het geselecteerde tempo. De eerste indicator licht rood op om aan te duiden dat het om de eerste tel van een nieuwe maat gaat.
Spelen met begeleiding – Arranger, Style Tempo Auto Tempo en Tempo Lock Met de [AUTO] en [LOCK] knoppen onder het [TEMPO] wiel bepaalt u of en hoe het tempo verandert wanneer u een nieuwe Style kiest: AUTO indicator LOCK indicator Als de Arranger niets weergeeft op het moment dat u een andere Style kiest ❍ De Arranger laadt het Preset tempo van de nieuwe Style.
E-96 Gebruikshandleiding 5.8 Music Styles wijzigen Andere Tones aan de Arranger Parts toewijzen U kunt andere Tones kiezen voor de Arranger Parts van de geselecteerde Music Style. Alleen al een andere Drum Set kiezen voor de A. Drums Part is soms genoeg om de Music Style anders te laten klinken. Een akoestische piano vervangen door een elektrische is een ander voorbeeld van hoe u een ROM Music Style naar uw smaak kunt aanpassen.
Spelen met begeleiding – Arranger, User Style Sets gebruiken 5.9 User Style Sets gebruiken Uw eigen Style Sets samenstellen en bewaren User Style Sets vormen de meest efficiënte manier om in een bepaalde situatie snel een aantal User Styles beschikbaar te hebben. Zo’n User Style Set samenstellen vraagt weliswaar wat tijd, maar die loont dan ook de moeite. Een bijkomend voordeel is dat u Styles van verschillende diskettes als een Set op één diskette kunt zetten en in één keer kunt laden.
E-96 Gebruikshandleiding (9) Vooropgesteld dat u zich nog in de Disk mode bevindt, houd [SHIFT] ingedrukt en druk op [F1] (StlSt). (10) (11) (12) (13) Het Style Set venster op deze display-pagina ziet er natuurlijk anders uit dan dat van uw E-96, want er staan nog geen User Style Sets op de diskette. Maar dat komt nog wel: Druk op Part Select [M.DRUMS] (New) om een nieuwe Style Set aan te maken. Kies met de [BASS/BANK] draaiknop een Style Position.
Spelen met begeleiding – Arranger, User Style Sets gebruiken User Style Sets laden U bent niet verplicht User Styles één voor één te laden, u kunt namelijk ook User Style Sets laden, die elk 8 Styles bevatten. Dit gaat niet alleen sneller, maar stelt u ook in staat om Sets samen te stellen van alle User Styles die u in een bepaalde situatie nodig hebt. Om de werking van User Style Sets beter te begrijpen gaan we nu de Set laden die u zonet hebt samengesteld: (1) Steek uw diskette in de disk drive.
E-96 Gebruikshandleiding 6. Instellingen opslaan en laden – Performance Memories De E-96 beschikt over 192 Performance Memories waarin u zowat alle instellingen die u op het frontpaneel maakt kunt opslaan. We hebben het tot nu toe erg eenvoudig gehouden, en slechts enkele instellingen gewijzigd. U kunt echter nog veel “dieper” in de structuur van de E-96 afdalen om u met meer complexe en uitdagende parameterwijzigingen bezig te houden.
Instellingen opslaan en laden – Performance Memories, Instellingen opslaan in een Performance Memory Geheugenbeveiliging (Memory Protect) De E-96 is uitgerust met een geheugenbeveiliging die telkens samen met het instrument wordt ingeschakeld. Memory Protect doet wat u ervan zou verwachten: de functie zorgt dat u uw Performance Memories en MIDI Sets niet zomaar kunt wissen. Vóór het opslaan van een Performance Memory krijgt u de kans om de geheugenbeveiliging uit te schakelen.
E-96 Gebruikshandleiding (1) Kies, indien nodig, de Parameter\Global\Memory Resume pagina (zie stap (1)~(3) hierboven). (2) Kies met de [LOWER/NUMBER] draaiknop het teken dat u wilt veranderen en met de [UPPER/VARIATION] draaiknop het nieuwe teken voor die positie. (3) Herhaal stap (2) tot de naam compleet is. (4) Druk op [F5] (Exit) om terug te keren naar de Master pagina. Registraties in een Performance Memory opslaan U kunt meerdere Performance Memories voor één Song aanmaken.
Instellingen opslaan en laden – Performance Memories, Een Performance Memory kiezen 6.2 Een Performance Memory kiezen 00 FreePanl kiezen Het laden van een Performance Memory kan soms tot verwarrende situaties leiden: zo zult u bijvoorbeeld tot uw verbazing merken dat een Realtime Part op programmakeuze-commando’s van een Standard MIDI File reageert, hoewel u zeker weet dat u de betreffende Tone Change schakelaar hebt uitgeschakeld.
E-96 Gebruikshandleiding (6) Druk op [F5] (Exit) om terug te keren naar de Master pagina. Opmerking: U kunt de 00 FreePanl ook laden door uw E-96 uit en weer in te schakelen. Dit komt echter op hetzelfde neer als All selecteren. Performance Memory (Group, Bank, Nummer) kiezen PERFORMANCE MEMORY GROUP A B C BANK 1 2 3 4 5 6 7 8 CANCEL (1) Druk op een Performance Memory [GROUP] knop (A~C) om een groep te kiezen (indicator licht op). (2) Druk op de [BANK] knop (indicator licht op).
Instellingen opslaan en laden – Performance Memories, Een Performance Memory kiezen Een Performance Memory kiezen met de √ ® knoppen De volgende methode bewijst vooral zijn nut wanneer u twee of meer Performance Memories voor één song hebt geprogrammeerd of als de volgorde van de Performance Memories perfect overeenkomt met die van de songs die u gaat spelen (dus de instellingen van de eerste song of het eerste deel van de song zitten in geheugen A11, die van de tweede song of het tweede deel van de song i
E-96 Gebruikshandleiding Op een Performance Memory Hold knop drukken zonder daarna een Performance Memory te kiezen is zinloos en heeft dan ook geen effect. Het geselecteerde datafilter (want dat is de Performance Memory Hold in feite) begint pas te werken zodra u een Performance Memory kiest. Het woord Hold in de naam van deze functie kunt u dus interpreteren als “houdt de instellingen van het vorige Performance Memory aan”.
Chord Sequencer, De begeleiding van een volledige Song opnemen 7. Chord Sequencer De Chord Sequencer van uw E-96 is een bijzonder krachtig hulpmiddel waarmee u een bepaalde reeks akkoorden kunt vastleggen en deze naar believen kunt laten herhalen, terwijl u er een melodie of solo overheen speelt. Op die manier kunt u de begeleiding voorbereiden van een Song die u met de Recorder wilt opnemen (zie blz. 66).
E-96 Gebruikshandleiding Het voordeel van het NTA (of Note To Arranger) systeem bestaat erin dat het geen grote belasting betekent voor de Chord Sequencer of een externe sequencer, aangezien de begeleidingspatronen zelf (en alle noten en instructies die daarbij horen) niet worden opgenomen. Een vereiste bij het gebruik van deze functie is wel dat u exact dezelfde Style instellingen gebruikt als toen u de NTA noten opnam.
Chord Sequencer, Chord Sequence tijdens het spelen opnemen 7.3 Chord Sequence tijdens het spelen opnemen Hiermee bedoelen we dat de Arranger reeds loopt wanneer u uw Chord Sequence begint op te nemen. Om dit te kunnen doen moet u wel Stl Change op Off instellen. (1) Start de weergave van de Arranger (zie blz. 40). (2) Druk op Chord Sequencer [REC] even (één of twee tellen) vóór de maat waar u wilt dat de E-96 begint op te nemen.
E-96 Gebruikshandleiding 8. Recorder (GM/GS mode) De Recorder van uw E-96 is een Standard MIDI File Player/Recorder, wat inhoudt dat alle Songs rechtstreeks op diskette en op één spoor worden opgenomen (SMF formaat 0). Het voordeel van zo’n Standard MIDI File Player/Recorder tegenover een volledig uitgeruste sequencer is dat u Standard MIDI files kunt weergeven zonder dat u ze in het interne geheugen hoeft te laden (en zonder ze te converteren).
Recorder (GM/GS mode), Vóór de opname In het tweede geval (Unknown Disk Format) staat u niets anders te doen dan deze displaypagina te verlaten (Exit). Haal de diskette uit de drive en steek er een andere in. Bent u echter zeker dat de “Unknown” diskette geen gegevens bevat die u nog nodig hebt, dan kunt u ze formateren met Format: druk op [F5] (Midi) op de Master pagina, houd [SHIFT] ingedrukt terwijl u op [F4] (Format) drukt, en volg de instructies die in het display verschijnen.
E-96 Gebruikshandleiding Het display vraagt nu of u de Song wilt opslaan en zo ja, onder welke naam: Opmerking: Bevalt de opname u niet? Druk dan op de Part Select [UPPER1] knop. De opname wordt dan niet bewaard en u kunt opnieuw beginnen bij stap (8). (12) Laten we er van uit gaan dat de opname u wel bevalt en dat u ze op diskette wilt zetten. Dan kunt u de Song best eerst van een naam voorzien. ■ Song naam Niets belet u natuurlijk de Song onder de automatisch ingevulde naam (SONG_001) op te slaan.
Recorder (GM/GS mode), Song weergave (1) Druk tegelijk op Performance Memory [CANCEL] √ ® om het Performance geheugen met de fabrieksinstellingen (FreePanl) te kiezen. Het 00 FreePanl Performance geheugen bevat de standaardinstellingen voor alle Parts en garandeert u dat u de Songs op diskette hoort zoals de artiest ze opgenomen heeft. U kunt met de E-96 ingrijpen op de manier waarop Standard MIDI Files worden weergegeven. De wijzigingen die u maakt kunt u opslaan in een Performance geheugen.
E-96 Gebruikshandleiding (4) Kies met de [√PREVIOUS] en [NEXT®] knoppen een andere Song, of druk op [GM/ GS MODE] om terug te keren naar de Arranger mode. 8.5 Nuttige weergavefuncties voor de Recorder Tekstfunctie (Lyrics) Zodra u de GM/GS mode hebt gekozen, verandert de vierde optie op de Master pagina van UsrSt in [F4] Lyrcs. Met deze functie kunt u de tekst van de Song die de Recorder weergeeft in het display afbeelden.
Recorder (GM/GS mode), Nuttige weergavefuncties voor de Recorder Markers en weergavelussen (loops) De E-96 biedt een Marker en loop functie die u kunt gebruiken om een moeilijke solo te oefenen of om een bepaald deel van de Song te herhalen. ■ Nieuw “begin” kiezen (Marker A) Met de Marker A functie kunt u een maat specifiëren waar u steeds naartoe kunt springen door op de [|√ RESET] knop te drukken. Druk op de [A |√] knop vóór, tijdens of na de weergave.
E-96 Gebruikshandleiding 8.6 Spelen met een Standard MIDI File begeleiding (Minus One) Bij een Song die u op de E-96 weergeeft kunt u gelijk welk Part uitschakelen (tijdelijk uitschakelen). Zo zou u bijvoorbeeld de solopartij van de Song kunnen uitschakelen en hier zelf een partij voor in de plaats spelen. Dit noemen we Minus One weergave (aangezien één Part van de originele Song niet wordt weergegeven).
Recorder (GM/GS mode), Spelen met een Standard MIDI File begeleiding (Minus One) Opmerking: Telkens als u de GM/GS mode kiest door op [GM/GS MODE] te drukken (indicator licht op) of de weergave van een nieuwe Song start (Recorder [PLAY ®]), stelt de E-96 automatisch de Tempo functie op Auto Off/Lock Off (standaardinstelling). Keert u terug naar de Arranger mode door op [GM/GS MODE] te drukken (de indicator dooft), dan stelt de E-96 de Tempo functie op Auto On/Lock Off in.
E-96 Gebruikshandleiding maken is dat u in de Solo mode alle Parts achtereenvolgens kunt soleren door er gewoon met de [DRUMS/PART] draaiknop doorheen te stappen. Opmerking: Als u terugkeert naar de Master pagina nadat u één of meer Song Parts hebt gesoleerd, hoort u enkel de Part die u het laatst koos. Het is niet mogelijk twee of meer sporen te soleren. (6) Ga terug naar stap (4) om de overige Song Parts te kiezen en te soleren. (7) Verlaat tenslotte de Mixer\Song pagina door op [F5] te drukken.
Recorder (GM/GS mode), Spelen met een Standard MIDI File begeleiding (Minus One) (1) Druk op de Master pagina in de GM/GS mode op [VOLUME] om de Volume mode te selecteren. W2@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@6X?e?W2@@@@@@@@@@@@@@@@6X?e?W2@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@6X?e?W2@@@@@@@@@@@@@@@@6X?e?W2@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@6X ?W.M ?I/XeW.M? ?I/XeW.M? ?I/XeW.M? ?I/XeW.M? I/X? ?7H? V/KO.Y V/KO.Y V/KO.Y V/KO.
E-96 Gebruikshandleiding 9. Snel editen De term editen slaat op alle wijzigingen die u aanbrengt in de huidige instellingen. Andere Tones voor de Realtime Parts kiezen (zie blz. 28) is in feite al een vorm van editen. De waarden die u voor alle parameters in dit deel instelt kunt u opslaan in een Performance geheugen en weer laden als u ze nodig hebt (zie “Instellingen opslaan en laden – Performance Memories” op blz. 56). 9.
Snel editen, Part Balans (Volume) Zoals u merkt, volgt het volume of de Upper2 Part de veranderingen die u aanbrengt. Bijvoorbeeld: het volume van Upper1 staat op 127, terwijl dat van Upper2 op 90 (standaard) staat. Regelt u nu het volume van Upper1 terug tot 90, dan gaat het volume van Upper2 naar 53. De Upper1 & 2 Faders zijn namelijk gegroepeerd: Dit is ook het geval voor de MDR (Manual Drums) en ADR (Accompaniment Drums), en MBS (Manual Bass) en ABS (Accompaniment Bass) Faders.
E-96 Gebruikshandleiding ■ Balans van de secties De E-96 biedt een display met twee master draaiknoppen waarmee u het totaalvolume van de Realtime en Arranger secties kunt regelen. Gebruik deze knoppen wanneer de balans tussen Parts onderling u wel bevalt, maar u vindt dat de Realtime of Arranger sectie in zijn geheel te luid is. Een sectie luider zetten is niet altijd de beste oplossing om tot de juiste volumebalans te komen.
Snel editen, Effecten (1) Druk op [F1] (RTime) of [F2] (Arrng), naar gelang u een Realtime of Arranger Part wilt uitschakelen. We gaan nu de Upper1 Part uitschakelen, druk dus op [F1] om de volgende pagina op te roepen: (2) Indien nodig kunt u met de [PAGE] ▲/▼ knoppen de display-pagina kiezen die overeenkomt met de Part die u wilt uitschakelen. Kies de UP1 pagina. (3) Druk op de Part Select [M.DRUMS] knop om Off te selecteren. (4) Druk op [F5] (Exit) om terug te keren naar de Master pagina.
E-96 Gebruikshandleiding Reverb en één Chorus is. U kunt wel voor iedere Part individueel bepalen in welke mate u de effecten erop wilt toepassen (effectdiepte). Een Part van Reverb of Chorus voorzien (1) Kies op de Mixer pagina –zie “Panpot (stereopositie)”, stap (1)~(3)– de Part groep en Part waarvoor u de effectdiepte wilt instellen. Met de effectregelaars op de Mixer pagina bepaalt u in welke mate het geluid van de Part respectievelijk naar de Reverb en Chorus wordt gestuurd.
Snel editen, Source: uw instellingen of die van de Arranger/Song? Dit is de eerste uit een reeks effectenpagina's (vandaar de “1” op de schuifbalk). (3) Druk op [PAGE] ▲/▼ om de display-pagina van het effect dat u wilt editen op te roepen. Dit is de volgorde van de pagina’s: Effect Display-pagina 1 Reverb parameters 2 Chorus parameters Met de [DRUMS/PART] regelaar kunt u telkens een effecttype kiezen. Voor elk effect zijn er verschillende types beschikbaar.
E-96 Gebruikshandleiding ■ Realtime (RTime) Source De opties op de eerste pagina (RTime) zijn Prf en Sng, en betekenen het volgende: Prf De instellingen die u voor de volgende parameters (zie hieronder) maakt blijven geldig tot u ze verandert of tot u een ander Performance Memory kiest. (Prf is de afkorting voor Performance Memory.) Sng In dit geval luisteren de Realtime Part naar controlecommando’s van de Standard MIDI File die u weergeeft.
Snel editen, Source: uw instellingen of die van de Arranger/Song? ■ Effect Source Op deze Source pagina bepaalt u of de effectparameters al dan niet moeten luisteren naar MIDI-commando’s van de Standard MIDI Files die u met de interne Recorder weergeeft. Prf Uw effectinstellingen of die van het Performance geheugen worden gebruikt. Sng De effectinstellingen (Macro en Parameter, zie blz. 80) luisteren naar MIDI-commando’s van de Standard MIDI File die u weergeeft.
E-96 Gebruikshandleiding Parts editen 10. De E-96 biedt u de mogelijkheid een aantal parameters te editen die bepalen hoe een Part gaat klinken. Met deze parameters kunt u dus Parts “optimaliseren” door dingen als helderheid, modulatiesnelheid (Vibrato Rate), enz. aan te passen. Houd er steeds rekening mee dat de parameters die we in dit deel behandelen betrekking hebben op Parts (Upper1, Upper2, Lower, enz.).
Parts editen, Part parameters editen (2) Druk op [F4] (Edit) om de Tone\Edit pagina te selecteren. (3) Kies met de [DRUMS/PART] draaiknop de Part die u wilt editen. Opmerking: U kunt enkel de volgende Realtime Parts editen: Upper1, Upper2, Lower, Manual Bass. (4) Kies met de [ACCOMP/GROUP] draaiknop (Parameter) de parameter (zie hieronder) waarvan u de waarde wilt aanpassen. (5) Kies met de draaiknop die aan VALUE is toegewezen de waarde van de geselecteerde parameter.
E-96 Gebruikshandleiding ■ TVF Cutoff [-63~+63] Positieve Cutoff waarden zorgen dat er meer boventonen aanwezig blijven, zodat de klank helderder wordt. Hoe verder u deze waarde in de negatieve richting kiest, hoe minder boventonen er overblijven, en hoe doffer de klank wordt. Hogetonen Low Pass Filter Cutoff frequency Lagetonen Opmerking: Bij sommige klanken zult u merken dat positieve (+) Cutoff waarden geen effect hebben.
Parts editen, Nog een Source schakelaar: Tone Edit Volume Einde Sustain niveau Tijd Attack Op dit moment speelt u een noot (noot-aan) Decay Release Op dit moment laat u de toets weer los (noot-uit) ■ Env Attack [-64~+63] Met deze parameter regelt u de aanstijgtijd van de klank. Negatieve waarden zorgen dat die sneller wordt, waardoor de klank wat agressiever wordt.
E-96 Gebruikshandleiding invloed van de Standard MIDI File of Music Style die u weergeeft. Kies Sng of Arr voor de parameters die u wél op deze manier wilt laten veranderen, en verspil verder geen tijd aan het programmeren van deze parameters. De Tone Edit schakelaars stelt u op de volgende manier in: (1) Druk op [TONE] om de Tone mode te selecteren. (2) Houd [SHIFT] ingedrukt en druk op [F4] (Edit) om de Source\Edit pagina te selecteren.
Parts editen, Upper2 instellingen (5) Stel met de [ACCOMP/GROUP] draaiknop de Fine waarde voor Upper2 in. Opmerking: Wilt u meteen de Upper2 Tune Source instellen, blijf dan op de Param\Tune pagina. Anders... (6) ... drukt u op [F5] (Exit) om terug te keren naar de Master pagina. ■ Upper2 Tune Source Nadat u de Coarse en/of Fine parameters voor Upper2 hebt ingesteld, d moet u zorgen dat deze niet meer kunnen worden veranderd door de Standard MIDI File die u weergeeft. Zie blz.
E-96 Gebruikshandleiding Geavanceerde functies 11. In dit deel bespreken we een aantal parameters die verband houden met reeds behandelde parameters of functies, maar waarbij dit verband misschien niet altijd even duidelijk is. Aan het editen van dit soort instellingen bent u waarschijnlijk pas toe zodra u wat meer vertrouwd bent geraakt met de E-96 en u wat subtielere veranderingen in de fabrieksinstellingen wilt aanbrengen.
Geavanceerde functies, Instellingen die verband houden met de Arranger Om een orkest na te bootsen dat langzaam vertraagt kiest u best hogere CPT waarden. CPT is de afkorting van Clock Pulse Time. Deze waarde staat voor de resolutie van een kwartnoot, d.w.z. het aantal “eenheden” (klokposities) tussen één kwartnoot en de volgende. De resolutie van uw E-96 is q = 120CPT, de tweede kwartnoot bevindt zich dus op 120 clocks (klokposities) van de eerste.
E-96 Gebruikshandleiding Deze progressie ligt niet echt voor de hand. Gelukkig kunt u de Alteration functie uitschakelen. Het C4 akkoord blijft dan in het geheugen bewaard, maar de Intro of Ending spelen de normale progressie (in ons geval C, Am, F, G). Na de Intro/Ending schakelt de Arranger om naar het C4 akkoord. (7) Schakel met de [UPPER/VARIATION] draaiknop de Alteration (Altern) functie in (On) of uit (Off). (8) Druk op [F5] (Exit) om terug te keren naar de Master pagina.
Geavanceerde functies, Instellingen die verband houden met de Arranger (3) Kies met de [PAGE] ▲/▼ knoppen de tweede Param\Cntrl pagina. (4) Kies met de [DRUMS/PART] draaiknop de Arranger Part waarvan u de aanslaggevoeligheid wilt aanpassen. (5) Stel met de [ACCOMP/GROUP] draaiknop de aanslaggevoeligheid (Value) in. U kunt positieve en negatieve waarden invoeren.
E-96 Gebruikshandleiding 11.2 Instellingen die verband houden met de Realtime Parts Aanslaggevoeligheid en Velocity Switching De Velocity instellingen waarover we het hier hebben gelden enkel voor de Realtime Parts (Upper1, Upper2, Lower, M.Bass, M.Drums). Ze dienen om de aanslaggevoeligheid en het aanslagbereik van de geselecteerde Part in te stellen. ■ Aanslaggevoeligheid (Sensitivity) (1) Druk, op de Master pagina, op [F2] (Param) om de Parameter mode te selecteren. (2) Druk op [F3] (Cntrl).
Geavanceerde functies, Instellingen die verband houden met de Realtime Parts Beide Parts moeten ingeschakeld zijn. Bij de bovenstaande instellingen hoort u bij aanslagwaarden tussen 1 en 85 de Mute Trumpet klank, terwijl waarden boven 86 enkel de Tone aansturen die aan Upper2 is toegewezen. U hoort dus nooit meer dan één Upper Tone tegelijk. Tip: U bent niet verplicht verschillende klanken te kiezen voor Upper1 en Upper2.
E-96 Gebruikshandleiding ■ Portamento time Portamento is een effect dat de noten die u speelt geleidelijk in elkaar doet overgaan: Toonh. glijdt telkens naar de volgende noot Portamento time= 0 "Ruwe" toonhoogtesprongen in 1/2 tonen Portamento time> 0 "Zachte" overgangen. Zodra u een portamento waarde hoger dan 0 instelt, “glijdt” te toonhoogte geleidelijk van toon naar toon. Hoe hoger de waarde die u instelt, hoe trager de toon glijdt.
Geavanceerde functies, Instellingen die verband houden met de Realtime Parts Zwelpedaal: overgangen of volume Met een zwelpedaal (EV-5 of EV-10) dat u op de EXPRESSION PEDAL jack van uw E-96 aansluit kunt u het volume van de geselecteerde (Status= On) Parts regelen. Volgens hun standaardinstelling luisteren alle Parts naar de stand van dit zwelpedaal. U kunt het zwelpedaal ook voor een aantal interessante effecten gebruiken.
E-96 Gebruikshandleiding U zult merken dat u iedere noot slechts éénmaal kunt selecteren. Dit is zo omdat de Value die u voor die noot instelt (zie hieronder) automatisch geldt voor alle noten met dezelfde naam. Met andere woorden, verandert u de stemming van de C, dan wordt die waarde opgeteld bij of afgetrokken van alle C’s (C1, C2, C3, enz.). (6) Stem met de [UPPER/VARIATION] draaiknop de gekozen noot. De waarde “0” betekent dat u de noot op zijn originele toonhoogte laat.
Geavanceerde functies, Metronoom 11.4 Metronoom De E-96 is uitgerust met een metronoomfunctie die u kunt gebruiken tijdens het programmeren van User Styles of gewoon als hulpmiddel bij het oefenen. Als de fabrieksinstellingen van de metronoom u niet bevallen kunt u in het Referentiehandboek terecht voor meer informatie. 11.5 Song Sets Als u regelmatig optreedt zult u waarschijnlijk erg opgetogen zijn over de mogelijkheid om Song Sets te programmeren.
E-96 Gebruikshandleiding (8) Herhaal stap (6) en (7) om uw Song Set samen te stellen. Sluit de lijst af met End. Alle songs na “End” worden geen deel van uw Song Set. (9) Druk op Part Select [UPPER1] om uw Song Set op te slaan. Uw Song Set wordt opgeslagen onder het eerste beschikbare nummer. U kunt uw Song Sets geen naam geven. (10) Wacht tot de OK Save Complete melding wordt afgebeeld en druk op [F5] (Exit) om terug te keren naar de Master pagina.
User Styles programmeren, Concept User Styles programmeren 12. De E-96 biedt u de mogelijkheid uw eigen begeleidingen, of Styles, te programmeren. Styles die u zelf programmeert bevinden zich niet in het ROM geheugen, daarom noemen we ze User Styles, Styles dus die door een gebruiker (u of iemand anders) werden gemaakt. Misschien vindt u tussen de Styles in het ROM geheugen of op de MSA en MSD diskettes geen Style die past bij de Song die u wilt spelen.
E-96 Gebruikshandleiding partijen, zoals piano, gitaar, bas, en strijkers. Deze zijn in de E-96 verdeeld over sporen – acht om precies te zijn: Track Part Verklaring 1 ADR Accompaniment Drums. De drum en percussiepartij van een begeleiding. 2 ABS Accompaniment Bass. De baslijn van een begeleiding. 3 ACC1 Accompaniment 1. Eerste melodische begeleiding. : 8 : ACC6 : Accompaniment 6. Zesde melodische begeleiding. De toewijzing van de Parts aan de sporen ligt vast.
User Styles programmeren, Concept ■ Loop divisies Loop divisies zijn begeleidingen die worden herhaald tot u een andere divisie kiest of op [START/STOP] drukt om de weergave van de Arranger te stoppen. De E-96 biedt vier Loop divisies met elk drie variaties. Laten we die variaties vanaf nu modes noemen: Divisie Modes Verklaring Basic/Original Majeur Mineur Septiem De naam zegt het al, dit is de meest eenvoudige begeleiding.
E-96 Gebruikshandleiding “One-Shot” patronen: Intro Ending To Original To Variation 1 ADR 2 ABS 3 AC1 4 AC2 5 AC3 6 AC4 7 AC5 8 AC6 De lengte van alle sporen is steeds gelijk aan de lengte van de langste partij. Maten die data bevatten Rusten die worden toegevoegd in functie van het langste spoor Loop patronen: Basic • Original • Variation Advanced • Original • Variation 1 ADR 2 ABS 3 AC1 4 AC2 5 AC3 6 AC4 7 AC5 8 AC6 } } } } } } Kortere Parts worden herhaald tot de langste partij is afgelopen.
User Styles programmeren, Nieuwe User Styles opnemen Opmerking: Deze pagina noemen we “de eerste User Style\Rec pagina”. In de linkerhoek kan namelijk User Style, Play, Record Erase, of Record Merge verschijnen, afhankelijk van de functie die u kiest. De geselecteerde menufunctie blijft echter steeds Rec. Op dit moment wordt User Style in de linkerhoek afgebeeld, wat betekent dat de E-96 klaar is voor opname of weergave.
E-96 Gebruikshandleiding patroon te programmeren krijgt u dus 3 (M, m, 7) x 2 (Bsc, Adv) x 2 (Or, Va) = 12 identieke drumpatronen! Opmerking: Voor One-Shot divisies kunt u slechts vijf Parts klonen, aangezien er geen Original/Variation niveau bestaat voor Intro, Ending, To Original, of To Variation: enkel Basic en Advanced niveaus (zie de afbeelding op blz. 102). Record mode (7) Druk op [PAGE] ▼ om de tweede User Style Rec pagina te kiezen: Met de eerste parameter (Mode) kiest u de Record mode.
User Styles programmeren, Nieuwe User Styles opnemen Als u dit opneemt, terwijl “Key” op C staat, hoort u een D-akkoord (of D~F#~A) als u, in de Arranger mode, een C akkoord in het akkoordherkenningsgebied speelt. Als u dit opneemt, terwijl “Key” op D staat, hoort u een C-akkoord (of C-E-G) als u, in de Arranger mode, een C akkoord in het akkoordherkenningsgebied speelt. U kunt dus in uw favoriete toonaard opnemen. Voorwaarde hiervoor is echter dat u de juiste Key waarde instelt.
E-96 Gebruikshandleiding De User Style\Rec\3 pagina slaan we even over omdat u op deze pagina reeds opgenomen partijen kunt uitschakelen, maar we hebben nog niets opgenomen. Zie “Parts uitschakelen terwijl u andere opneemt (Status)” op blz. 113 voor meer informatie.
User Styles programmeren, Nieuwe User Styles opnemen Opmerking: U kunt nu op [F4] drukken en zo terugkeren naar de eerste User StyleRec pagina zonder de lengte van het op te nemen patroon te specifiëren. Maar dat laatste willen we precies doen. Length: de lengte van het patroon specifiëren U weet intussen dat een User Style een verzameling korte muzikale patronen is, die tijdens de weergave door de Arranger achter elkaar worden geplaatst en al dan niet worden herhaald.
E-96 Gebruikshandleiding onafhankelijke patronen behandelen, en er na de opname een aantal uitpikken waarvan u de lengte wilt veranderen. Maar nu terug naar onze begeleiding. (18) Kies eerst het spoor (Track) waarvan u de lengte wilt instellen (gebruik hiervoor [DRUMS/PART]). Draai de knop helemaal in wijzerzin om de ALL optie te kiezen. Deze optie moet u kiezen om de lengte voor alle sporen (1~8) in te stellen. (19) Kies met [UPPER/VARIATION] (All) alle Style divisies.
User Styles programmeren, Nieuwe User Styles opnemen Opname (24) Druk op de Recorder [REC ●] knop (de indicator licht op). U moet zich weer op de eerste User Style\Rec pagina bevinden. Daar verschijnt in de linkerhoek: (25) Druk op [START/STOP] (Arranger sectie) of [PLAY ®] (Recorder sectie). De metronoom telt één maat af (4 tellen als u de maat 4/4 hebt gekozen), en de opname start op de eerste tel van de volgende maat.
E-96 Gebruikshandleiding (2) Druk op [F4] (Edit) en daarna op [F1] (Erase). We gaan de data wissen met Track Erase want dat biedt het voordeel dat de Length instellingen bewaard blijven. Zie “Track Erase ([F1])” op blz. 128 voor meer informatie over deze functie. Het 1ADR spoor is al geselecteerd, alsook het patroon waarvan we de andere sporen gaan klonen. (3) Druk op Part Select [M.DRUMS] (Execute) om het patroon te wissen.
User Styles programmeren, Nieuwe User Styles opnemen Nogmaals, uw E-96 is multitasking, zodra de E-96 de Style op diskette aan het schrijven is mag u deze pagina dus verlaten: (5) Druk op Part Select [LOWER] om terug te keren naar de User Style mode. (6) Druk op [SHIFT]+[F1] om naar de eerste User Style\Rec pagina te gaan. Andere Parts en divisies programmeren U kunt nu verdergaan en de tweede partij opnemen – waarschijnlijk de bas. Wilt u de hele rondleiding nog een keer, ga dan naar blz. 104.
E-96 Gebruikshandleiding Advanced/Original niveau en wist u de toeters en bellen (zie blz. 128). Daarmee is deze divisie al heel wat soberder dan die waarmee u bent gestart. Vervolgens kunt u nu het Basic/Original patroon kiezen en zowel de toeters en bellen als de schreeuwende gitaar eruit halen. Het voordeel van deze werkwijze is dat u zich mateloos kunt laten gaan terwijl u de Style programmeert en u pas daarna zorgen hoeft te maken over het knopjesgefriemel en de afwerking.
User Styles programmeren, Bestaande Styles kopiëren 12.3 Bestaande Styles kopiëren Nog een andere manier om User Styles te programmeren is om Parts van interne Styles in ROM of User Styles op diskette te gebruiken. U kunt met de E-96: • volledige Styles naar een User Style geheugen kopiëren. • een divisie van één of alle sporen naar een User Style geheugen kopiëren. • een paar noten van een bestaande Part naar een User Style geheugen kopiëren.
E-96 Gebruikshandleiding (9) Druk op (Execute) om de Style (of een onderdeel ervan) te laden. (10) Druk op [F5] (Exit) om terug te keren naar de Master pagina. U hebt nu een User Style in het tweede User Style geheugen geladen en hem daarmee dus ook gekopieerd. (11) Druk op [F4] (UsrStl) om terug te keren naar de User Style mode.
User Styles programmeren, Bestaande Styles kopiëren De From parameters zijn standaard ingesteld op de volgende waarden: Bar Beat CPT 1 1 0 Voordat u met de Beat en CPT waarden gaat stoeien, kunt u beter eens proberen volledige maten te kopiëren. Houd echter in het achterhoofd dat u ook een bepaalde reeks noten eruit kunt pikken om te kopiëren. Met de Beat en CPT parameters kunt u in zo’n geval een startpunt kiezen dat zich na de eerste tel bevindt.
E-96 Gebruikshandleiding Opmerking: ADR data kunt u enkel naar ADR sporen kopiëren, net zoals u ABS data enkel naar ABS sporen kunt kopiëren. Het aantal opties voor de bestemmingssporen is dus enigszins beperkt. U kunt echter zonder meer AC data naar gelijk welk AC spoor kopiëren (maar dus niet naar ADR of ABS sporen). (15) Kies met de [ACCOMP/GROUP], [BASS/BANK], en [LOWER/NUMBER] draaiknoppen de Mode (Maj, Min, 7th), het Type (Bsc, Adv), en de Divisie (Or, Va, Fo, Fv, In, Ed).
User Styles programmeren, User Styles editen 12.4 User Styles editen Editen tijdens het opnemen ■ Noten in Realtime toevoegen Om noten aan een bestaande partij toe te voegen selecteert u Record Merge (2e User Style pagina), kiest u de partij en start u de opname door op [REC ●] (Recorder sectie) en [START/ STOP] (Arranger sectie) of [PLAY ®] (Recorder sectie) te drukken. Speel de noten op de plaats waar u ze wilt hebben. Opmerking: Vergeet niet de juiste Division, Mode, en Type te kiezen (zie blz. 105).
E-96 Gebruikshandleiding (3) Druk op [PAGE] ▼ om de volgende pagina te kiezen: (4) Stel met de [DRUMS/PART] draaiknop de Mode op Merge in. (We nemen hier aan dat uw partij reeds data bevat, hoewel wat volgt ook opgaat voor lege sporen.) (5) Druk op [PAGE] ▼ tot u de volgende display-pagina te zien krijgt: Bekijk het display voordat u een andere Tone kiest. De Expression, Panpot, en Chorus waarden in de bovenstaande illustratie worden geïnverteerd afgebeeld.
User Styles programmeren, User Styles editen (b) Drumklanken stemmen – Drum Set Note Pitch Op de vijfde User Style\Rec pagina kunt u de toonhoogte van een aantal klanken uit de geselecteerde Drum Set aanpassen.
E-96 Gebruikshandleiding De Reverb en Chorus instellingen zijn Send waarden (zie blz. 79). De effectinstellingen (Type, Time, enz.) kunt u enkel in een Performance geheugen opslaan. Een Music Style kan dus anders klinken naar gelang u een ander Performance geheugen kiest. Expression (controlenummer 11) is een aanvullend volumecommando dat relatief werkt ten opzichte van het “normale” volumecommando (controlenummer 7).
User Styles programmeren, User Styles via MIDI programmeren 12.5 User Styles via MIDI programmeren Een derde manier om User Styles te programmeren is om met een externe sequencer (computer met sequencer software of een MC-50MkII) MIDI-data te zenden terwijl de Arranger opneemt. Aan deze werkwijze zijn twee voordelen verbonden: • U kunt muziek in Step time programmeren voordat u er een interactieve Style van maakt.
E-96 Gebruikshandleiding Aansluiten en synchroniseren (1) Verbind de MIDI OUT poort van uw sequencer of computer met de MIDI IN connector van uw E-96. Het volgende wat ons te doen staat is de E-96 met uw sequencer synchroniseren – of de sequencer met uw E-96. In het eerste geval volgt de E-96 het tempo van de sequencer, in het tweede geval bepaalt de E-96 zelf het tempo. In ons voorbeeld gaan we de E-96 laten luisteren.
User Styles programmeren, User Styles via MIDI programmeren (11) Stel de volgende parameters in voor de Part die u gaat opnemen: Handeling Zie pagina Handeling Zie pagina Part keuze 105 Kies een Tone of Drum Set* 108 Divisie keuze 105 Kies een maatsoort 108 Key specifiëren van de sporen waarvoor dat nodig is (ABS, ACC1~ACC6) 107 Kies de lengte van het patroon 109 Stel Quantize op Off** in 107 * Dit hoeft u enkel te doen als u de originele bankkeuze- en programmakeuze-commando’s niet mee o
E-96 Gebruikshandleiding Er is één ding waar u op moet letten wanneer u User Styles opneemt met externe MIDI-stuurbronnen, en dat is het MIDI-kanaal van die stuurbron: User Style spoor Part MIDI-kanaal 1 ADR (drums) 10 2 ABS (bas) 2 3 ACC1(melodische begeleiding) 1 4 ACC2 3 5 ACC3 5 6 ACC4 7 7 ACC5 8 8 ACC6 9 Opmerking: Stel de gitaar-naar-MIDI stuurbron zo in dat hij MIDI-commando's op één kanaal in plaats van op zes kanalen stuurt.
User Styles programmeren, User Styles editen (2) Als u één van deze functies hebt gekozen en u bedenkt dan dat u ze toch niet wilt gebruiken, druk dan op Part Select [UPPER1] (Rec) of [F5] (Exit) voordat u op Part Select [M.DRUMS] (Execute) drukt. De parameters van de editfuncties zijn verdeeld over twee of drie display-pagina's die u kiest met de [PAGE] ▲/▼ knoppen. Aanvankelijk zal het misschien even duren voordat u de juiste waarde voor het gewenste resultaat vindt.
E-96 Gebruikshandleiding ■ Track Erase ([F1]) Met Track Erase kunt u noten en/of andere MIDI-data (Note, Modul, PanPt, Expre, Revrb, Chorus, PChang, PBend, NRPN) van het geselecteerde spoor wissen zonder dat u de maten zelf wist: Wis (Erase) de noten van deze twee maten ## c ÇÇ ÇÇ ÇÇöÇ ÇÇöÇ öÇÇÇ ÇÇöÇ #öÇÇÇ ÇÇöÇ ÇÇÇö ÇÇöÇ ÇÇöÇ ÇÇöÇ öÇÇÇ ÇÇöÇ ÇÇ ÇÇ ÇÇöÇ ÇÇÇ ÇÇöÇ ÇÇöÇ öÇÇÇ ÇÇöÇ #öÇÇÇ ÇÇöÇ öÇ öÇ l öÇ l======================= l & =l Çö öÇ ## ÇÇ Ç Ç Ç ÇÇ ÇÇ ÇÇ ÇÇ l======================= l l öÇ ÇÇöÇ ÇöÇ ÇöÇ öÇ
User Styles programmeren, User Styles editen (2) ■ Track Velocity Change ([SHIFT]+[F1]) Met Velocity Change kunt u de aanslagwaarden (Velocity) van wat u hebt opgenomen verhogen (positieve waarden) of verlagen (negatieve waarden). Deze functie gebruikt u dus om een Part (of een stuk daarvan) luider of zachter te maken. ■ Track Quantize ([SHIFT]+[F2]) Bij deze functie kunt u terecht als u bij het opnemen niet hebt gequantiseerd en nu plots beseft dat de timing u toch niet helemaal bevalt.
E-96 Gebruikshandleiding Zoals de naam reeds doet vermoeden is de Micro mode een veel nauwkeuriger werktuig dan de editfuncties – maar ook meer tijdrovend. Overweeg in iedere situatie welke mode op dat moment voor u het best uitkomt. Zo selecteert u de Micro mode: (1) Druk op [F4] (UsrStl) om de Micro mode te kiezen. (2) Houd [SHIFT] ingedrukt op gelijk welke User Style\Rec pagina en druk op [F2] (Micro). (3) Kies het spoor en het patroon (Mode, Type, Divisie) die u in de Micro mode wilt editen.
E-96 Gebruikshandleiding Omdat de E-96 geen “Create Event” functie biedt, moeten we naar een andere manier zoeken om events aan te maken. Het invoegen van events is in wezen hetzelfde als het aanmaken ervan. Laten we beginnen met de basdrum. (13) Stel met de [DRUMS/PART] draaiknop Bar= 1 in. De Beat en CPT waarden zijn respectievelijk op “1” en “0” ingesteld, die hoeft u hier dus niet te veranderen. (14) Druk op Part Select [UPPER1] (Proceed).
User Styles programmeren, User Style uit een User Style geheugen wissen We hebben het u gemakkelijk gemaakt door in de onderstaande tabel alle posities en toetsen die u moet indrukken aan te geven: Instrument Positie (Bar-Beat-CPT) Velo* 1--2-60 90 1-3-0 127 1-2-0 120 1-4-0 127 1-1-0 127 1-1-60 100 1-2-0 115 1-2-60 100 1-3-0 120 1-3-60 100 1-4-0 115 1-4-60 100 Toets Basdrum C2 (36) Snare D2 (38) HiHat F#2 * Dit zijn slechts suggesties.
E-96 Gebruikshandleiding U kunt ook Style 1, 5, en 8 kiezen. Dit doet u door ze te selecteren en op [F3] (Mark) te drukken om ze te markeren (*). (3) Eens u de Styles die u wilt wissen hebt aangeduid (controleer toch nog maar een keer), drukt u op Part Select [M.DRUMS] (Execute) om de Style(s) te wissen. Het display meldt nu: De Styles worden gewist, waarna het display meldt: Het display keert nu terug naar de eerste User Style\Rec pagina.
MIDI, MIDI in het algemeen MIDI 13. MIDI is de afkorting van Musical Instrument Digital Interface. De term slaat op heel wat dingen. Het meest voor de hand liggende is het connectortype dat door heel wat muziekinstrumenten en effectapparaten wordt gebruikt om informatie aangaande het muziekmaken uit te wisselen. Als u op het klavier van de E-96 speelt of de Arranger start, worden er MIDI-data gezonden naar de MIDI OUT poort van uw instrument.
E-96 Gebruikshandleiding ■ MIDI-data Waar het bij de MIDI-standaard in de eerste plaats om gaat is dat een instrument aan een ander instrument kan vertellen wanneer het een noot moet spelen, hoelang het die moet aanhouden, en hoe hard het die moet aanslaan. Om deze informatie door te spelen worden nootaan, noot-uit en aanslagcommando's gebruikt. Daarnaast kan MIDI nog heel wat andere aspecten van het muziekmaken overbrengen zoals modulatie (vibrato), Pitch Bend (bending), volume, panpot, enz.
MIDI, MIDI-aansluitingen Dit zijn de MIDI-kanaaltoewijzingen: Part MIDI-kanaal Part MIDI-kanaal Functie MIDI-kanaal Upper1 4 A.Drums 10 Style Select Upper 2 6 A. Bass 2 Basic Channel Lower 11 Ac1 1 M.Bass 12 Ac2 3 M.Drums 16 Ac3 5 RX1 13 Ac4 7 RX2 14 Ac5 8 RX3 15 Ac6 9 10* 14 (Off)** * Dit is mogelijk omdat de Drum Sets zijn toegewezen aan CC0= 0 Nummers, terwijl de Style Select commando's altijd aan CC0≠ 0 Nummers zijn toegewezen. ** On in de TX mode.
E-96 Gebruikshandleiding MIDI data naar externe instrumenten of computers zenden Als een ander instrument de noten moet weergeven die u met een Part van de E-96 speelt, of u wilt uw partijen opnemen in een computer/sequencer, dan moet u de volgende aansluitingen maken: MIDI IN Synthesizer, digitale piano enz. Computer met MIDI interface MIDI IN MIDI OUT E-96 Opmerking: Alle E-96 Parts zenden normaal MIDI-commando's.
MIDI, MIDI-data ontvangen Door B1 te kiezen wijst u MIDI-kanaal 1 aan de Upper1 Part toe, en zorgt u dat de Part reageert op data die via de MIDI IN B poort op MIDI-kanaal 1 worden ontvangen. (5) Druk op (Exit) om terug te keren naar de Master pagina.
E-96 Gebruikshandleiding Net zoals bij de Realtime, Arranger, en Song Parts, hoeft het basis ontvangstkanaal (RX) niet gelijk te zijn aan het basis zendkanaal (TX). U kunt bijvoorbeeld Basic RX= 10 en Basic TX= 4 kiezen. Dit leidt echter snel tot verwarring, dus maak er een gewoonte van één keer vast te leggen welke sectie op welke kanalen moet zenden en ontvangen en u hier verder aan te houden. Zo stelt u het basis ontvangstkanaal in: (1) Druk, op de Master pagina, op [F3] (Midi).
MIDI, Andere MIDI-instellingen Wilt u een Part geen MIDI-commando's laten zenden, zet dan de Channel schakelaar op Off. 13.5 Andere MIDI-instellingen MIDI ontvangst/transmissie uitschakelen De Parts van de E-96 zijn standaard ingesteld om MIDI-data te zenden en te ontvangen. Dit is echter misschien niet altijd wat u wilt.
E-96 Gebruikshandleiding We gaan nu het bankkeuze-/programmakeuzefilter voor de Upper1 Part inschakelen zodat deze Part geen Tones meer kiest als de MIDI-commando's vanuit een externe stuurbron hem daartoe proberen over te halen: (1) Druk, op de Master pagina, op [F3] (Midi). (2) Druk op (RTime) om het Realtime niveau te kiezen. (3) Druk op [PAGE] ▲/▼ om de MIDI\RTime\RX pagina te openen: (4) Kies met de [DRUMS/PART] draaiknop UP1 (Upper1). (5) Stel met de [LOWER/NUMBER] draaiknop Filter= PChng in.
MIDI, Andere MIDI-instellingen (2) Houd [SHIFT] ingedrukt terwijl u op [F3] (Param) drukt. De TX Octave parameter kunt u op Absolute of Relative instellen. Dit heeft te maken met de Tone die u kiest. Als u al eens een basklank hebt gekozen voor de Upper1 Part in de Split Keyboard Mode, is het u misschien opgevallen dat de noten die u speelt naar omlaag worden getransponeerd, zodat u binnen het bereik van de Upper1 Part toch diepe basnoten kunt spelen.
E-96 Gebruikshandleiding (2) Stel op de MIDI\RTime\RX pagina de volgende Limit waarden in: Part Limit High Limit Low Upper1 G8 C#5 Upper2 C5 C4 Lower B3 C-1 U beschikt nu over drie zones op uw pianoklavier.
MIDI, Nog meer MIDI-instellingen 13.6 Nog meer MIDI-instellingen Rx Velo, TX Velo Op de MIDI\Param pagina kunt u specifiëren of u al dan niet MIDI aanslagwaarden wilt zenden en ontvangen. Kiest u voor “niet”, dan moet u een vaste aanslagwaarde specifiëren die in de plaats komt van de eigenlijke aanslagwaarden die u negeert. (1) Druk, op de Master pagina, op [F3] (Midi). (2) Houd [SHIFT] ingedrukt terwijl u op [F3] (Param) drukt om de volgende pagina te openen: (3) Kies met de Part Select [M.
E-96 Gebruikshandleiding (de noten buiten de Low/High Limits), hoort u wat u op de piano speelt – behalve in de zone die u voor de Arranger reserveert. Schakelt u Soft Thru weer uit (Off), dan stuurt de E-96 een Local commando met de waarde “127”, waarbij hij de Local functie van de piano weer inschakelt. 13.7 MIDI-synchronisatie We hadden het al over het synchroniseren van de Arranger via MIDI toen we die functie nodig hadden om User Styles via MIDI op te nemen. Zie “Aansluiten en synchroniseren” op blz.
MIDI, MIDI Sets Het display vraagt of u zeker bent dat u uw instellingen in een MIDI Set wilt opslaan. Ga verder als dat zo is, laat anders de [WRITE] knop los. U vraagt zich wellicht af of we deze procedure niet wat eleganter hadden kunnen oplossen. Nochtans is deze werkwijze voor uw eigen bestwil (u kent ons toch!).
E-96 Gebruikshandleiding Niet vergeten: uw E-96 is multitasking, u mag deze pagina dus verlaten zodra de E-96 de Style op diskette begint te schrijven. (5) Druk op (Exit) om terug te keren naar de Master pagina. Opmerking: Bij het wegschrijven slaat de term Set op alle 8 MIDI Set geheugens. Met andere woorden, als u “een” MIDI Set op diskette zet, slaat u de inhoud van alle acht MIDI Set geheugens op. Laden kunt u ze echter ook één voor één.
Huiswerk, Algemene opmerkingen Huiswerk 14. 14.1 Algemene opmerkingen (a) Veiligheidskopies We kunnen het niet genoeg herhalen: bij een instrument als de E-96 mag u niet nalaten regelmatig veiligheidskopies van alle belangrijke data te maken. U hebt ze misschien nooit nodig, maar het zal u als professionele muzikant maar overkomen dat u op het podium (of in de studio) plots uw User Styles, waar u zoveel tijd en zweet in hebt gestoken, niet meer kunt laden omdat de diskette onleesbaar is geworden.
E-96 Gebruikshandleiding Opmerking: De E-96 biedt ook een Song Copy functie waarmee u Standard MIDI Files of Recorder songs naar een andere diskette kunt kopiëren. Als u dit wilt doen moet u het Disk\Song\Copy niveau kiezen. We herhalen nog even dat alle User Styles die op dit moment in het interne geheugen zitten gewist worden. (4) Druk op Part Select [UPPER2] (Proceed) om de volgende pagina te kiezen: Deze prompt vraagt u de originele (of Source) diskette in de drive te steken.
Huiswerk, Bestanden op diskette een nieuwe naam geven (9) Haal de Destination diskette uit de drive en ga verder met stap (5) tot het display u vertelt: Het display keert nu terug naar het Disk\Copy niveau. (10) Druk op [F5] (Exit) om terug te keren naar de Master pagina. Opmerking: Terwijl de Disk Copy functie zijn werk doet, kunt u rustig verder spelen. 14.
E-96 Gebruikshandleiding Als de naam nog niet op de huidige diskette bestaat, voert het display de Rename functie uit: (8) Zoals steeds kunt u op [F5] (Exit) drukken om terug te keren naar de Master pagina, terwijl de E-96 zich onledig houdt met de Rename operatie. 14.4 Bestanden op diskette wissen Als u bestanden van een diskette wist, bent u ze uiteraard kwijt (voor zover u ze nergens anders hebt opgeslagen).
Huiswerk, E-96 initialiseren (fabrieksinstellingen laden) (1) Schakel uw E-96 uit. (2) Houd de [WRITE] knop ingedrukt terwijl u de E-96 weer inschakelt. Zodra de originele fabrieksinstellingen zijn geladen, meldt het display: Tot zover de Gebruikshandleiding. We hopen dat u nu een duidelijk beeld hebt van de mogelijkheden van uw E-96. Gebruik de index als u functies wilt opzoeken waarover u meer wilt weten en lees vooral het Referentiehandboek voor details over de functies van de E-96.
E-96 Gebruikshandleiding Overzicht van de Tones 15. Piano Bass Pg# CC0# Tone Name Tone # Pg# CC0# Tone Name Tone # Pg# CC0# Tone Name Tone # Pg# CC0# Tone Name A11 1 00 Piano 1 08 16 Piano 1w Piano 1d 00 08 00 08 00 08 00 08 16 24 00 08 16 00 08 16 24 00 Piano 2 Piano 2w Piano 3 Piano 3w Honky-tonk Honky-tonk w E.Piano 1 Detuned EP 1 E.Piano 1v 60’s E.Piano E.Piano 2 Detuned EP 2 E.Piano 2v Harpsichord Coupled Hps. Harpsi.w Harpsi.o Clav.
Index Index 16. A A. Bass, 37 A.
E-96 Gebruikshandleiding Mono(foon), 95 Move (Shift), 129 Music Style, 36 Keuze, 47 Stop, 41 Tempo, 50 Mute Part, 78 Song Parts, 74 User Style Parts, 113 N Naam, 57, 68 User Style, 112 Natural, 92 Navigatie, 19 Note To Arranger, 63 NRPN, 136 NTA, 63, 139 00 FreePanl, 59 Number, 28 O Octave Up/Down, 34 Ondergrens, 143 One Touch, 45 One-shot, 102 Opname, 67, 106 Chord Sequencer, 63 Opslag MIDI Set, 146 Performance Memory, 56, 58 User Style Set, 53 User Styles, 53 Opties, 3 Overdoen, 60, 111 Overgangen, 97
Index Wegschrijven MIDI Set, 147 Whole Left, 23 Right, 23 Wissen, 133, 152 Wrap, 92 Write Performance Memory, 58 157
E-96 Gebruikshandleiding 158