DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNESİ Referans Kılavuz Tr
Giriş Fotoğraf Makinesinin Parçaları Çekim ve İzleme Hakkında Temel Bilgiler Çekim Özellikleri İzleme Özellikleri Filmleri Kaydetme ve İzleme Genel Fotoğraf Makinesi Ayarları Fotoğraf Makinesini bir Televizyona, Bilgisayara ya da Yazıcıya Bağlama Referans Bölümü Teknik Notlar ve Dizin i
Giriş Önce Bunu Okuyun Giriş Nikon COOLPIX S6700 dijital fotoğraf makinesini satın aldığınız için teşekkür ederiz. Bu fotoğraf makinesini kullanmadan önce, "Güvenliğiniz İçin" (Aviii-x) kısmındaki bilgileri okuyun ve bu kılavuzdaki bilgileri mutlaka öğrenin. Okuduktan sonra, bu el kitabını elinizin altında tutun ve yeni fotoğraf makinenizden en iyi şekilde yararlanmak için buna başvurun.
Bu El Kitabı Hakkında Fotoğraf makinesini hemen kullanmaya başlamak istiyorsanız, bkz. "Çekim ve İzleme Hakkında Temel Bilgiler" (A10). Fotoğraf makinesi parçaları ve ekranda gösterilen bilgiler için, bkz. "Fotoğraf Makinesinin Parçaları" (A1).
Diğer Bilgiler • Semboller ve İşaretler Sembol Açıklama Giriş B Bu simge, fotoğraf makinesi kullanılmadan önce okunması gereken önlem ve bilgileri gösterir. C Bu simge, fotoğraf makinesi kullanılmadan önce okunması gereken notları ve bilgileri gösterir. A/E/ F Bu simgeler, ilgili bilgileri içeren diğer sayfaları görüntüler; E: "Referans Bölümü", F: "Teknik Notlar ve Dizin" • SD, SDHC ve SDXC bellek kartları bu el kitabında "bellek kartları" olarak adlandırılır.
Bilgiler ve Önlemler Yaşam Boyu Öğrenim Giriş Nikon'un "Yaşam Boyu Öğrenim" uygulaması kapsamında sunulan ürün desteği ve eğitimi hakkında düzenli olarak güncellenen bilgiler edinmek için aşadağıdaki siteleri ziyaret edebilirsiniz. • ABD'deki kullanıcılar için: http://www.nikonusa.com/ • Avrupa ve Afrika'daki kullanıcılar için: http://www.europe-nikon.com/support/ • Asya, Okyanusya ve Orta Doğu'daki kullanıcılar için: http://www.nikon-asia.
Kılavuzlar Hakkında Giriş • Bu ürünle birlikte verilen belgelerin tamamının veya bir bölümünün kopyalanması, yayınlanması, dağıtılması, değiştirilmesi, geri kazanımla elde edilebileceği başka bir ortamda saklanması ve herhangi bir şekilde başka bir dile çevrilmesi, amacına bakılmaksızın Nikon'un önceden alınacak yazılı iznine bağlıdır. • Nikon, bu belgelerde anlatılan donanım ve yazılımın teknik özelliklerini önceden haber vermeksizin, istediği zaman değiştirme hakkını saklı tutar.
Veri Depolama Cihazlarını Bertaraf Etme Giriş Görüntülerin silinmesinin ya da bellek kartlarının veya fotoğraf makinesinin dahili belleği gibi veri depolama cihazlarının formatlanmasının, orijinal görüntü verilerinin tamamen silinmesini sağlamayacağını lütfen unutmayın. Silinmiş olan dosyalar bazen piyasada bulunabilen yazılımlar kullanılarak elden çıkarılmış olan depolama cihazlarından kurtarılabilir ve bu, kişisel görüntüler ihtiva eden verilerin art niyetli kişilerce kullanılmasına yol açabilir.
Güvenliğiniz İçin Giriş Nikon ürününüze zarar vermemek, kendinizi ya da başkalarını yaralamamak için, bu cihazı kullanmaya başlamadan önce aşağıdaki güvenlik talimatlarının tamamını okuyun. Bu güvenlik talimatlarını ürünü kullanacak kişilerin okuyacakları bir yerde bulundurun. Bu bölümdeki önlemlerin alınmaması halinde oluşabilecek zararlar aşağıdaki sembollerle gösterilmiştir: Bu simge, olası yaralanmaları engellemek için bu Nikon ürününü kullanmadan önce okunması gereken uyarıları ve bilgileri gösterir.
Ürünü, araç içinde ya da doğrudan güneş ışığı alan yerler gibi oldukça yüksek sıcaklıkların olabileceği yerlerde bırakmayın Aksi takdirde bu durum hasara veya yangına neden olabilir. Pil kullanımında gereken önlemleri alın Hatalı işlemler sonucunda piller akabilir, aşırı ısınabilir veya patlayabilir. Bu üründe kullanılan pille ilgili işlemlerde aşağıdaki noktalara dikkat edin: • Pili değiştirmeden önce fotoğraf makinesini kapatın.
Giriş • USB kablosunu olası hasarlardan uzak tutun, değiştirmeyin, zorla çekmeyin veya bükmeyin, ağır nesneler altına koymayın, ısıya veya aleve maruz bırakmayın. Yalıtım hasar gördüğünde ve kablolar dışarı çıktığında, gerekli incelemelerin yapılması için ürünü yetkili Nikon servis temsilcisine götürün. Aksi takdirde yangına veya elektrik çarpmasına neden olabilir. • Fişi veya AC Şarj Adaptörünü ıslak elle tutmayın. Aksi takdirde elektrik çarpmasına neden olabilir.
Uyarılar Avrupa'daki müşteriler için uyarılar Giriş DİKKAT PİL DEĞİŞİMİNDE YANLIŞ TÜRDE PİL KULLANILMASI PATLAMA RİSKİNE YOL AÇAR. KULLANILMIŞ PİLLER TALİMATLARA GÖRE ATILMALIDIR. Bu sembol elektrikli ve elektronik donanımın ayrı bir şekilde toplanacağını belirtir. Aşağıdaki kurallar sadece Avrupa ülkelerindeki kullanıcılar için geçerlidir: • Bu ürün uygun bir toplama noktasında ayrı olarak toplanmalıdır. Evsel atık olarak atmayın.
İçindekiler Önce Bunu Okuyun............................................. ii Bu El Kitabı Hakkında.............................................. iii Bilgiler ve Önlemler.................................................. v Güvenliğiniz İçin............................................... viii UYARILAR ................................................................... viii Uyarılar.................................................................... xi Adım 2 Bir Çekim Modu Seçin......................
İzleme Özellikleri......................................... 63 İzleme Zoom İşlevi............................................ 63 Küçük Resim İzleme/Takvim Ekranı............ 64 d Düğmesi (İzleme Menüsü) ile Ayarlanabilen İşlevler ...................................... 65 Filmleri Kaydetme ve İzleme .................. 67 Film Kaydetme................................................... 67 d Düğmesi (Film Menüsü) ile Ayarlanabilen İşlevler ........................................... 70 Filmleri İzleme........
Giriş xiv Fotoğraf Makinesini bir TV'ye Bağlama (TV'de İzleme).............................................. E19 Fotoğraf Makinesini bir Yazıcıya Bağlama (Direct Print)................................................. E20 Fotoğraf Makinesini bir Yazıcıya Bağlama .................................................................................. E21 Resimleri Teker Teker Bastırma ............. E23 Birden Fazla Resim Bastırma................... E25 Çekim Menüsü (A (Otomatik) Modu için) ......................
Giriş AC Şarj Adaptörü................................................ F5 Bellek Kartları......................................................... F5 Temizleme ve Saklama ................................ F6 Temizleme.............................................................. F6 Saklama .................................................................... F6 Sorun Giderme................................................ F7 Teknik Özellikler ..........................................
xvi
Fotoğraf Makinesinin Parçaları Fotoğraf Makinesinin Gövdesi 1 2 3 4 5 6 7 Fotoğraf Makinesinin Parçaları Objektif kapağı kapalı 11 10 9 1 Deklanşör.........................................................................26 2 Zoom kontrolü.............................................................25 f: Geniş açı .............................................................25 g: Telefoto............................................................... 25 h: Küçük resim izleme.......................
1 2 3 4 5 Fotoğraf Makinesinin Parçaları 6 7 8 9 10 1 2 Şarj lambası ....................................................................13 Flaş lambası....................................................................45 11 12 13 8 d düğmesi...................................4, 53, 65, 70, 73 9 Ekran ..................................................................................... 6 2 b (e film kayıt) düğmesi ...................................67 3 A (çekim modu) düğmesi ...............
Fotoğraf Makinesi Askısını Takma Fotoğraf Makinesinin Parçaları 3
Menülerin Kullanımı (d Düğmesi) Menüler arasında geçiş yapmak için çoklu seçiciyi ve k düğmesini kullanın. 1 d düğmesine basın. 2 • Menü görüntülenir. Çoklu seçiciye J basın. • Geçerli menü simgesi sarı olarak görüntülenir. Fotoğraf Makinesinin Parçaları Çekim menüsü Resim modu Beyaz dengesi Sürekli ISO duyarlılığı Renk seçenekleri AF alanı modu Otmtk netleme modu Menü simgeleri 3 İstenen menü simgesini seçin. • Menü değişir. 4 4 k düğmesine basın. • Menü seçenekleri seçilebilir hale gelir.
5 Bir menü seçeneği seçin. 6 k düğmesine basın. • Seçim yaptığınız seçenek için ayarlar görüntülenir. Fotoğraf VR Açılış ekranı Saat dilimi ve tarih Ekran ayarları Açık Tarihi bas Kapalı Fotoğraf Makinesinin Parçaları Fotoğraf VR Hareket algılama AF yardımcısı 7 8 Bir ayar seçin. k düğmesine basın. • Seçtiğiniz ayar görüntülenir. • Menüyü kullandıktan sonra, d düğmesine basın.
Ekran Çekim ve izleme sırasında ekranda gösterilen bilgiler fotoğraf makinesinin ayarlarına ve kullanım durumuna bağlı olarak değişir. Varsayılan olarak, fotoğraf makinesi ilk kez açıldığında ve fotoğraf makinesini kullanırken bilgiler gösterilir ve birkaç saniye sonra kapanır (Ekran ayarları (A73) seçeneğinde Resim bilgisi, Otomatik bilgi olarak ayarlandığında).
15 16 17 18 19 20 Çekim modu ................................. 22, 33, 38, 40, 42 Flaş modu........................................................................45 Makro modu..................................................................49 Zoom göstergesi ................................................25, 49 Netleme göstergesi...................................................26 AE/AF-L göstergesi..............................................E4 Film seçenekleri........................................
İzleme Modu 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 999 / 999 Fotoğraf Makinesinin Parçaları a b 25 24 23 999 / 999 9999 / 9999 29m00s 29m00s 14 15 9999.
1 Sık kullanılan resimlerde albüm simgesi modu................E5 14 Resim modu..................................................54, E28 2 Otomatik sıralama modundaki kategori simgesi.........................E9 16 Küçük resim simgesi ................................65, E17 3 Tarihe göre sıralama simgesi...................... E10 4 Koru simgesi ................................................. 65, E50 5 Baskı ayarları simgesi ............................... 65, E45 6 Sesli not simgesi............
Çekim ve İzleme Hakkında Temel Bilgiler Hazırlık 1 Pili Takın Çekim ve İzleme Hakkında Temel Bilgiler 1 Pil yuvası/bellek kartı yuvasının kapağını açın. 2 Pili takın. • Turuncu renkli pil mandalını, okla gösterilen yönde itin (1) ve pilin tamamını yuvaya yerleştirin (2). • Pil, doğru biçimde takıldığında, yerine oturur. B Pili, Doğru Yönde Takmaya Özen Gösterin Pilin ters veya geriye doğru takılması fotoğraf makinesine zarar verebilir.
3 Pil yuvası/bellek kartı yuvasının kapağını kapatın. Pilin Çıkarılması B Yüksek Sıcaklık Uyarısı Fotoğraf makinesi, pil ve bellek kartı fotoğraf makinesi kullanımının ardından ısınabilir. Çekim ve İzleme Hakkında Temel Bilgiler Fotoğraf makinesini kapatın ve hem açık lambasının hem de ekranın kapandığından emin olun, ardından pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağını açın. Pil mandalını, okla gösterilen yönde itin (1) ve pili çıkarın (2).
Hazırlık 2 Pili Şarj Edin 1 Birlikte verilen AC Şarj Adaptörünü Hazırlayın. Çekim ve İzleme Hakkında Temel Bilgiler • Fotoğraf makinenizle birlikte bir fiş adaptörü* verilmişse fiş adaptörünü AC Şarj Adaptörü üstündeki fişe takın. Fiş adaptörünü güvenli şekilde yerine oturuncaya kadar sıkıca itin. İkisi bağlandığında, fiş adaptörünü zorlayarak çıkarmaya çalışmak ürünün hasar görmesine neden olabilir. * Fiş adaptörünün şekli fotoğraf makinesinin satın alındığı ülke veya bölgeye göre değişebilir.
Şarj lambası Açıklama Yavaş yanıp sönüyor (yeşil) Pil şarj oluyor. Kapalı Şarj tamamlandığında, şarj lambası yeşil renkte yanıp sönmeyi durdurur ve kapanır. Tam deşarj olmuş bir pili şarj etmek için yaklaşık 2 saat 40 dakika gerekir. Hızlı yanıp sönüyor (yeşil) • Ortam ısısı şarj etmeye uygun değil. Pili ortam sıcaklığı 5°C ila 35°C olan bir iç mekanda şarj edin. • USB kablosu ya da AC Şarj Adaptörü düzgün takılmamış ya da pilde bir sorun var.
Hazırlık 3 Bir Bellek Kartı Takın Çekim ve İzleme Hakkında Temel Bilgiler 1 Fotoğraf makinesini kapatın ve pil yuvası/bellek kartı yuvasının kapağını açın. 2 Bellek kartını takın. • Bellek kartını yerine oturuncaya kadar kaydırın. B Hafıza Kartını, Doğru Yönde Takmaya Özen Gösterin Bellek kartının ters veya geriye doğru takılması fotoğraf makinesine veya bellek kartına zarar verebilir. 3 14 Pil yuvası/bellek kartı yuvasının kapağını kapatın.
B Bellek Kartını Formatlama Başka bir aygıtta kullanılan bir bellek kartını bu fotoğraf makinesine ilk kez taktığınızda, bellek kartını bu fotoğraf makinesiyle formatladığınızdan emin olun. Bellek kartını fotoğraf makinesine takın, d düğmesine basın ve ayarlar menüsünden Kartı formatla öğesini seçin. Bellek Kartını Çıkarma Fotoğraf makinesini kapatın ve hem açık lambasının hem de ekranın kapandığından emin olun, ardından pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağını açın.
Hazırlık 4 Görüntülenecek Dili, Tarihi ve Saati Ayarlayın Fotoğraf makinesi ilk açıldığında, dil seçim ekranı ile fotoğraf makinesinin saat ayarı için kullanılan tarih ve saat ayarı ekranı görüntülenir. • Tarih ve saati ayarlamadan çıkarsanız, çekim ekranı gösterildiğinde O yanıp sönecektir. Çekim ve İzleme Hakkında Temel Bilgiler 1 Fotoğraf makinesini açmak için açma/kapama düğmesine basın. 2 İstenen dili seçmek için çoklu seçicinin HI düğmelerini kullanın ve k düğmesine basın.
4 Yerel saat diliminizi seçin ve k düğmesine basın. • Yaz saati uygulamasını etkinleştirmek için, H öğesine basın. Yaz saati uygulaması işlevi etkinleştiğinde, haritanın üst kısmında W simgesi görüntülenir. Yaz saati uygulaması işlevini devre dışı bırakmak için I düğmesine basın. 5 Tarih biçimini seçin ve k düğmesine basın. London, Casablanca Geri Tarih biçimi Gün/Ay/Yıl 6 Tarih ve saati ayarlayın ve k düğmesine basın.
C Dil veya Tarih ve Saat Ayarını Değiştirme • z ayarlar menüsündeki (A73) Dil/Language ve Saat dilimi ve tarih ayarlarını kullanarak bu ayarları değiştirebilirsiniz. • Saat dilimi ve tarih ve ardından Saat dilimi öğelerini seçerek, z ayarlar menüsünde yaz saati uygulamasını etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz.
19
Adım 1 Fotoğraf Makinesini Açın 1 Açma/kapama düğmesine basın. • Ekran açılır. • Fotoğraf makinesini kapatmak için, açma/kapama düğmesine tekrar basın. 2 Çekim ve İzleme Hakkında Temel Bilgiler 20 Pil seviyesi göstergesini ve kalan poz sayısını kontrol edin. Pil Seviyesi Göstergesi Kalan poz sayısı Ekran Açıklama b Pil seviyesi yüksek. B Pil seviyesi düşük. P Pil deşarj olmuş. Fotoğraf makinesi görüntü yakalayamıyor. Pili şarj edin.
C Otomatik Kapanma İşlevi Yanıp sönüyor Hiçbir işlem yapılmadı Hiçbir işlem yapılmadı 3 dk. 8m 0s 1400 Fotoğraf makinesi kapanır. • Fotoğraf makinesi bekleme moduna girmeden önce geçen süre, yaklaşık bir dakikadır. Ayarlar menüsündeki (A73) Otomatik kapanma ayarını kullanarak saati değiştirebilirsiniz.
Adım 2 Bir Çekim Modu Seçin Çekim ve İzleme Hakkında Temel Bilgiler 22 1 A düğmesine basın. 2 İstenen çekim modunu seçmek için çoklu seçicinin HI düğmelerini kullanın ve k düğmesine basın. • Bu örnekte x (otomatik sahne seçimi) modu kullanılmaktadır. • Çekim modu, fotoğraf makinesi kapatıldıktan sonra da saklanır.
Mevcut Çekim Modları x Otomatik sahne seçimi A32 Bir resmi çerçeveye aldığınızda, fotoğraf makinesi otomatik olarak ideal sahne modunu seçer ve sahneye uygun ayarları kullanarak resimleri çekmeyi daha da kolaylaştırır. b Sahne A33 Fotoğraf makinesi ayarları seçtiğiniz sahneye göre optimize edilir. D Özel efektler A38 Efektler çekim sırasında resimlere uygulanabilir. F Akıllı portre A40 A Otomatik mod A42 Genel çekim için kullanılır.
Adım 3 Resmi Çerçevelendirin 1 Fotoğraf makinesini sabit tutun. • Parmakları ve diğer nesneleri objektiften, flaştan, AF yardımcı aydınlatmasından, mikrofondan ve hoparlörden uzak tutun. • Portre ("dikey") konumda resim çekerken, dahili flaş objektifin üzerine gelecek şekilde fotoğraf makinesini çevirin. Çekim ve İzleme Hakkında Temel Bilgiler 2 Resmi çerçevelendirin. Çekim modu simgesi • Fotoğraf makinesi sahne modunu otomatik belirlediğinde, çekim modu simgesi değişir (A32).
C Tripod Kullanımı • Aşağıdaki durumlarda fotoğraf makinesini dengelemek için bir tripod kullanmanızı öneririz: - Az ışıkta çekim yaparken - Flaş modunda (A46) çekim yaparken W (kapalı) olarak ayarlayın - Telefoto ayarını kullanırken • Çekim sırasında fotoğraf makinesini sabitlemek için tripod kullanıldığında, bu işlevden kaynaklanabilecek olası hataları engellemek için, ayarlar menüsünde (A73) Fotoğraf VR özelliğini Kapalı olarak ayarlayın.
Adım 4 Netleme Yapın ve Çekin 1 Çekim ve İzleme Hakkında Temel Bilgiler 26 Deklanşöre yarım basın. • Konuya netleme yapıldığında, netleme alanı yeşil olarak yanar (çok sayıda netleme alanı yeşil yanabilir). • Dijital zoom kullanırken, fotoğraf makinesi çerçevenin ortasına netleme yapar ve netleme alanı gösterilmez. Fotoğraf makinesi netleme yaptığında, netleme göstergesi (A7) yeşil olarak yanar. • Netleme alanı veya netleme göstergesi yanıp sönüyorsa, fotoğraf makinesi netleme yapamaz.
Deklanşör Yarım basma Netlemeyi ve pozlamayı (deklanşör hızı ve diyafram değeri) ayarlamak için, küçük bir direnç hissedene dek deklanşöre hafifçe basın. Deklanşöre yarım basılırken netleme ve pozlama kilitli kalır. Tam olarak basma Deklanşörü bırakıp fotoğraf çekmek için, deklanşöre sonuna kadar basın. Deklanşöre basarken fazla güç uygulamayın, aksi takdirde fotoğraf makinesi sarsıntısına ve bulanık görüntülere neden olunabilir. Düğmeye yavaşça basın.
Adım 5 Görüntüleri İzleyin 1 c (izleme) düğmesine basın. • Fotoğraf makinesi kapalıyken c (izleme) düğmesine basılı tutarsanız, fotoğraf makinesi izleme modunda açılır. Çekim ve İzleme Hakkında Temel Bilgiler 2 Görüntülemek istediğiniz görüntüyü seçmek için çoklu seçiciyi kullanın. Bir önceki resmi görüntüleme • Görüntüleri hızla kaydırmak için, HIJK düğmelerine basılı tutun. Bir sonraki görüntüyü görüntüleme • Çekim moduna geri dönmek için, A düğmesine veya deklanşöre basın. 4/4 0004.
C Hızlı Efektler İşlevi • Tam çerçeve izleme modunda e gösterildiğinde, görüntüye bir efekt uygulamak için k düğmesine basabilirsiniz. • Efekt seçim ekranı görüntülendiğinde, efekti seçmek için çoklu seçicinin HIJK düğmelerini kullanın, görüntüyü ayrı bir dosya olarak kaydetmek için k düğmesine basın ve ardından onaylama iletişiminde Evet öğesini seçin ve k düğmesine basın. Daha fazla bilgi için "Hızlı efektler: Renk veya Ruh Hali" (E12) bölümüne bakın. 4/4 0004.
Adım 6 Görüntüleri Silin Çekim ve İzleme Hakkında Temel Bilgiler 30 1 Ekranda görüntülenen geçerli görüntüyü silmek için l düğmesine basın. 2 İstenen silme yöntemini seçmek için çoklu seçicinin HI düğmelerini kullanın ve k düğmesine basın. • Silmeden çıkmak için, d düğmesine basın. Sil Mevcut resim Seçilmiş resimleri sil Tüm resimler 3 Evet öğesini seçin ve k düğmesine basın. • Silinen resimler bir daha geri yüklenemez. • İptal etmek için, Hayır öğesini seçin ve k düğmesine basın.
Seçilmiş Resimleri Silme Ekranını Kullanma 1 Silinecek görüntüyü seçmek için çoklu seçicinin JK düğmelerini kullanın ve K öğesini görüntülemek için H düğmesini kullanın. • Yapılan seçimi geri almak ve K öğesini kaldırmak için I düğmesine basın. • Tam çerçeve izlemeye geçmek için zoom kontrolünü (A1) g (i) konumuna veya küçük resim izlemeye geçmek için f (h) konumuna getirin. Geri Silmek istediğiniz tüm resimler için K işaretini ekleyin ve seçimi onaylamak için k düğmesine dokunun.
Çekim Özellikleri x (Otomatik sahne seçimi) Modu Bir resmi çerçeveye aldığınızda, fotoğraf makinesi otomatik olarak ideal sahne modunu seçer ve sahneye uygun ayarları kullanarak resimleri çekmeyi daha da kolaylaştırır. Çekim moduna girin M A (çekim modu) düğmesi M x (otomatik sahne seçimi) M k düğmesi Fotoğraf makinesi bir sahne modu seçtiğinde, çekim ekranında gösterilen çekim modu simgesi seçili olan sahne modununkiyle değiştirilir.
Sahne Modu (Sahnelere Uygun Çekim) Bir sahne seçildiğinde, fotoğraf makinesi ayarları seçili sahne için otomatik olarak en uygun hale getirilir. Çekim moduna girin M A (çekim modu) düğmesi M b (üstten ikinci simge*) M K M HI M bir sahne seçin M k düğmesi * Seçilen son sahnenin simgesi görüntülenir.
İpuçları ve Notlar d Spor • Deklanşöre sonuna kadar basıldığında, fotoğraf makinesi, yaklaşık 1,1 fps hızında, yaklaşık 6 adede kadar resmi sürekli olarak çekilir (resim modu x olarak ayarlandığında). • Sürekli çekimde kare hızı, geçerli resim modu ayarına, kullanılan bellek kartına veya çekim koşullarına göre değişebilir. • Netleme, pozlama ve renk her serideki ilk görüntü ile belirlenen değerlerde sabitlenir.
k Yakın çekim • Makro modu (A49) etkinleştirilir ve fotoğraf makinesi netleyebileceği en yakın mesafedeki noktayı otomatik olarak yakınlaştırır. • Netleme alanını hareket ettirebilirsiniz. k düğmesine basın, netleme alanını hareket ettirmek için çoklu seçicinin HIJK düğmelerini kullanın ve ayarı uygulamak için k düğmesine basın. u Yiyecek 8m 0s 1400 l Müze Çekim Özellikleri • Makro modu (A49) etkinleştirilir ve fotoğraf makinesi netleyebileceği en yakın mesafedeki noktayı otomatik olarak yakınlaştırır.
o Arka plan aydınlatma • Flaş her zaman patlar. U Panorama yardımı • Daha sonra tek bir panorama oluşturmak için bir bilgisayarda birleştirilebilecek bir dizi resmi çekerken bu modu kullanabilirsiniz. • Çoklu seçici HIJK kullanarak resimlerin panoramaya eklenme yönünü seçin ve ardından k düğmesine basın. • İlk resmi çektikten sonra, her bir resmin sonrakine nasıl bağlanacağını kontrol ederken gerekli olan ilave çekimleri de yapın. Çekimi bitirmek için, k düğmesine basın.
O Evcil hayvan portresi • Fotoğraf makinesini bir köpeğe ya da kediye doğrulttuğunuzda, fotoğraf makinesi hayvanın yüzünü algılar ve buna netleme yapar. Varsayılan olarak, fotoğraf makinesi bir köpek ya da kedi yüzünü algılar ve otomatik olarak deklanşörü serbest bırakır (otomatik serbest bırak). • Görüntülenen ekranda O Evcil hayvan portresi öğesi seçildikten sonra U Tek ya da V Sürekli öğelerini seçin. - U Tek: Bir köpek ya da kedi yüzü algılandığında fotoğraf makinesi tek bir resim çeker.
Özel Efektler Modu (Çekim Sırasında Efektler Uygulama) Efektler çekim sırasında resimlere uygulanabilir. Çekim moduna girin M A (çekim modu) düğmesi M D (üstten üçüncü simge*) M K M HI M bir efekt seçin M k düğmesi * Seçilen son efektin simgesi görüntülenir. Kategori Çekim Özellikleri 38 Açıklama D Yumuşak (varsayılan ayar) Tüm görüntüye hafif bir bulanıklık ekleyerek görüntüyü yumuşatır. E Nostaljik sepya Eski bir fotoğrafın kalitesini yansıtacak şekilde bir sepya tonu ekler ve kontrastı azaltır.
Kategori m Oynck ftğrf mak. efekti 1 Açıklama Tüm resme sarımsı bir renk verir ve resim çevresini karartır. n Oynck ftğrf mak efekti 2 Tüm resmin renk doygunluğunu azaltır ve resmin çevresini karartır. o Çapraz işlem Belli bir renge bağlı olarak resme gizemli bir görünüm verir. Kaydet Kaydırıcı Çekim Özellikleri • Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezindeki alana netleme yapar. • Seçici renk veya Çapraz işlem seçildiğinde, kaydırıcıdan istenen rengi seçmek için çoklu seçicinin HI düğmelerine basın.
Akıllı Portre Modu (Gülen Yüz Görüntülerini Çekme) Fotoğraf makinesi gülen bir yüz algıladığında, deklanşöre basmadan otomatik olarak fotoğraf çekebilirsiniz (gülümseme zamanlayıcı (A55)). Ten yumuşatma seçeneği insan yüzlerindeki ten tonlarını düzleştirmek için kullanılabilir. Çekim moduna girin M A (çekim modu) düğmesi M F Akıllı portre M k düğmesi 1 Resmi çerçevelendirin. • Fotoğraf makinesini insan yüzüne doğrultun. 2 Deklanşöre basmadan, konunun gülümsemesini bekleyin.
C Otomatik Zamanlama Lambası Yanıp Sönerken Gülümseme zamanlayıcısı kullanılırken, fotoğraf makinesi bir yüz algıladığında otomatik zamanlama lambası yanıp söner ve deklanşör serbest bırakıldıktan hemen sonra ise hızlıca yanıp söner.
A (Otomatik) Modu Genel çekim için kullanılır. İsteğiniz çekim türünü ve çekim koşullarını ayarlamak için, ayarlar üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. Çekim moduna girin M A (çekim modu) düğmesi M A (otomatik) modu M k düğmesi • AF alanı modu ayarını değiştirerek, fotoğraf makinesinin netleneceği çerçeve alanını seçme şeklini değiştirebilirsiniz (A54). Varsayılan ayar Hedef bulan AF (A60) seçeneğidir.
Hızlı Efektlerin Kullanımı A (otomatik) mod seçeneğindeyken, deklanşörü serbest bıraktıktan hemen sonra efektleri resimlere uygulayabilirsiniz. • Düzenlenen görüntü farklı bir ad ile ayrı bir dosya olarak kaydedilir. 1 Resim, A (otomatik) modda çekildikten sonra k düğmesine basın. Hızlı efektler • d düğmesine bastığınızda ya da yaklaşık beş saniye boyunca herhangi bir işlem yapılmadığında, ekran görüntüsü otomatik olarak çekim ekranına döner.
Çoklu Seçici ile Ayarlanabilen İşlevler Aşağıda gösterildiği gibi mevcut işlevler çekim moduna göre değişir. 1 2 3 4 Çekim Özellikleri x (otomatik sahne seçimi) w Özel efektler Akıllı portre A (otomatik) modu w w* w * 1 X Flaş modu (A45) 2 Otomatik zamanlama n (A47) w w w w 3 p Makro modu (A49) – w – w 4 Pozlama telafisi o (A50) w w w w * * Kullanılabilirlik, ayara göre farklılık gösterir.
Flaşın Kullanımı Çekim koşullarına uyacak şekilde bir flaş modu seçebilirsiniz. 1 Çoklu seçicinin H (m) düğmesine basın. 2 İstenen flaş modunu seçin (A46) ve k düğmesine basın. Otomatik • Ayar, birkaç saniye içinde k düğmesine basılarak uygulanmazsa, seçim iptal edilecektir. Çekim Özellikleri B Flaş Lambası • Deklanşöre yarım basarak flaş durumu doğrulanabilir. - Açık: Deklanşöre tam bastığınızda flaş patlar. - Yanıp sönme: Flaş şarj oluyor. Fotoğraf makinesi resim çekemez.
Mevcut Flaş Modları U Otomatik Gerektiğinde, örneğin loş ışıkta, flaş patlar. • Çekim ekranındaki flaş modu simgesi, sadece ayarlar yapıldıktan hemen sonra görüntülenir. V Oto. kırm. göz azaltma işlevi Portrelerde flaşın neden olduğu "kırmızı gözü" azaltın. W Kapalı Flaş kullanılmayacaktır. • Karanlık ortamlarda çekim yaparken fotoğraf makinesini dengelemek için bir tripod kullanmanızı öneririz. X Dolgu flaşı Çekim Özellikleri Flaş her görüntü çekildiğinde patlar.
Otomatik Zamanlamanın Kullanımı Fotoğraf makinesi, deklanşöre basıldıktan yaklaşık on veya iki saniye sonra deklanşörü serbest bırakan bir otomatik zamanlama özelliğine sahiptir. Çekim sırasında fotoğraf makinesini sabitlemek için bir tripod kullanırken, ayarlar menüsünde Fotoğraf VR öğesini Kapalı olarak ayarlayın (A73). 1 Çoklu seçicinin J (n) düğmesine basın. 2 n10s veya n2s öğesini seçin ve k düğmesine basın. Otomatik zamanlama 3 Resmi çerçevelendirin ve deklanşöre yarım basın.
4 Deklanşöre sonuna kadar basın. • Geri sayım başlar. Otomatik zamanlama lambası yanar ve deklanşör serbest kalana kadar yaklaşık bir saniye sürekli yanar. • Deklanşöre basılıp bırakıldığında, otomatik zamanlama OFF olarak ayarlanır. • Geri sayımı durdurmak için, deklanşöre tekrar basın. Çekim Özellikleri 48 9 1/250 F3.
Makro Modunun Kullanımı Yakın çekim görüntüler için makro modunu kullanın. 1 Çoklu seçicinin I (p) düğmesine basın. 2 ON öğesini seçin ve k düğmesine basın. Makro modu • Ayar, birkaç saniye içinde k düğmesine basılarak uygulanmazsa, seçim iptal edilecektir. Zoom oranı F ile zoom göstergesinin yeşil yanacağı bir konuma ayarlamak için zoom kontrolünü hareket ettirin.
Parlaklığı Ayarlama (Pozlama Telafisi) Genel görüntü parlaklığını ayarlayabilirsiniz. 1 Çoklu seçicinin K (o) düğmesine basın. 2 Bir telafi değeri seçin ve k düğmesine basın. Pozlama telafisi • Görüntüyü aydınlatmak için, pozitif (+) bir değer seçin. • Görüntüyü koyulaştırmak için, negatif (–) bir değer seçin. • k düğmesine basmasanız da, telafi değeri uygulanır. Çekim Özellikleri 50 +2.0 +0.3 -2.
Varsayılan Ayarlar Her çekim modunun varsayılan ayarları aşağıda açıklanmıştır.
Flaş modu (A45) Çekim Özellikleri 52 2 3 4 5 Makro modu (A49) Pozlama telafisi (A50) o (arka plan aydınlatma) X2 Kapalı Kapalı2 0,0 U (panorama yardımı) W Kapalı Kapalı 0,0 O (evcil hayvan portresi) W2 Y5 Kapalı 0,0 W Kapalı Kapalı D (özel efektler) 1 Otomatik zamanlama (A47) F (akıllı portre) U Kapalı Kapalı A (otomatik) U Kapalı Kapalı 0,0 2 0,0 0,0 U (otomatik flaş) ya da W (kapalı) seçilebilir.
d Düğmesi (Çekim Menüsü) ile Ayarlanabilen İşlevler Aşağıda listelenmiş ayarlar d düğmesine basılarak değiştirilebilir (A4). Resim modu Beyaz dengesi Sürekli ISO duyarlılığı Renk seçenekleri 8m 0s 1400 AF alanı modu Otmtk netleme modu Aşağıda gösterildiği gibi çekim moduna göre değiştirilebilen ayarlar.
Çekim Menüsünde Mevcut Seçenekler Seçenek Çekim Özellikleri 54 Açıklama A Resim modu Görüntüleri kaydederken resim boyutu ve resim kalitesi bileşimini ayarlamanızı sağlar. • Varsayılan ayar: x 5152×3864 E28 Beyaz dengesi Görüntülerdeki renklerin gördükleriniz ile uyumlu olmasını sağlamak amacıyla, hava şartlarına veya ışık kaynağına uyacak şekilde beyaz dengesini ayarlamanızı sağlar. • Varsayılan ayar: Otomatik E30 Sürekli Tek veya sürekli çekimi seçmenizi sağlar.
Seçenek Açıklama A Ten yumuşatma İnsan yüzleri için ten yumuşatma seviyesini seçmenizi sağlar. • Varsayılan ayar: Normal E42 Gülümseme zamanl. Fotoğraf makinesinin, gülümseyen bir insan yüzü algıladığında, deklanşörü otomatik olarak serbest bırakıp bırakmayacağını seçmenizi sağlar. • Varsayılan ayar: Açık E43 Göz kırpma kontrolü Fotoğraf makinesi, her çekimde, otomatik olarak deklanşörü iki kez serbest bırakır ve konunun gözlerinin açık olduğu görüntüyü kaydeder.
Aynı Anda Kullanılamayan İşlevler Bazı işlevler diğer menü seçenekleri ile kullanılamaz. Sınırlı işlev Açıklama Tek dışında bir ayar seçildiğinde, flaş kullanılamaz. Göz kırpma kontrolü (A55) Göz kırpma kontrolü, Açık olarak ayarlandığında, flaş kullanılamaz. AF alanı modu (A54) Konuyu izleme seçildiğinde, otomatik zamanlama kullanılamaz. Gülümseme zamanl. (A55) Gülümseme zamanl. seçildiğinde, otomatik zamanlama kullanılamaz. AF alanı modu (A54) Konuyu izleme seçildiğinde, makro modu kullanılamaz.
Sınırlı işlev Seçenek Açıklama Sürekli (A54) Sürekli çekim ile çekildikten hemen sonra Hızlı efektler resimlere uygulanamaz. Ekran ayarları Hızlı efektler (A54) Durağan görüntülerin çekimi yapılırken Hızlı efektler, Açık olarak ayarlandığında, yakalanan görüntü Görüntü inceleme ayarına bakılmaksızın çekimden sonra gösterilir. Sürekli (A54) Ardışık 16 çekim seçildiğinde Hareket algılama devre dışı bırakılır.
Netleme Netleme alanı çekim moduna göre değişir. Yüz Algılama Kullanımı Çekim Özellikleri Fotoğraf makinesi aşağıda gösterilen çekim modlarında bir insan yüzüne doğrultulursa, fotoğraf makinesi otomatik olarak yüzü algılar ve üzerine odaklanır.
Ten Yumuşatma Kullanımı Aşağıda listelenen çekim modlarından birini kullanırken, deklanşör serbest bırakıldığında, fotoğraf makinesi insan yüzünü algılar ve görüntüyü kaydetmeden önce ten tonlarını yumuşatmak için görüntüyü işler (üç adede kadar yüzde). • Akıllı portre modu (A40) - Ten yumuşatma seviyesi ayarlanabilir.
Hedef bulan AF Kullanımı AF alanı modu (A54), A (otomatik) moddayken Hedef bulan AF olarak ayarlandığında, fotoğraf makinesi, deklanşöre yarım basıldığında aşağıda anlatıldığı şekilde netleme yapar. • Fotoğraf makinesi ana konuyu algılar ve ona netleme yapar. Konuya netleme yapıldığında, netleme alanı yeşil yanar. Bir insan yüzü algılanırsa, fotoğraf makinesi, netleme önceliğini otomatik olarak bu yüze ayarlar. 1/250 F3.
Otomatik Netleme için Uygun Olmayan Konular Çekim Özellikleri Fotoğraf makinesi aşağıdaki durumlarda beklenildiği gibi netleme yapamayabilir.
Netleme Kilidi Fotoğraf makinesi, istenen konunun olduğu netleme alanını etkinleştirmediğinde, netleme kilidi çekimi önerilir. 1 2 A (otomatik) moddaki AF alanı modu, Merkez olarak ayarlanır (A54). Konuyu, çerçevenin merkezine getirin ve deklanşöre yarım basın. • Fotoğraf makinesi konuya netleme yapar ve netleme alanı yeşil yanar. • Netlik ve pozlama kilitlenir. Çekim Özellikleri 3 F3.5 1/250 F3.5 Parmağınızı kaldırmadan, resmi yeniden oluşturun.
İzleme Özellikleri İzleme Zoom İşlevi Zoom kontrolünü tam çerçeve izleme modunda (A28) g (i) konumuna çevirmek görüntüleri yaklaştırır. Gösterim alanı kılavuzu 4/4 0004. JPG 15 / 05 / 2014 15:30 g (i) f (h) Tam Çerçeve İzleme 3.0 Görüntü yakınlaştırılır C İzleme Özellikleri • Zoom kontrolünü f (h) ya da g (i) konumuna hareket ettirerek zoom oranını değiştirebilirsiniz. • Görüntünün farklı bir alanını izlemek için, çoklu seçicinin HIJK düğmelerine basın.
Küçük Resim İzleme/Takvim Ekranı Zoom kontrolünü tam çerçeve izleme modunda (A28) f (h) konumuna hareket ettirmek resimlerin küçük resim olarak gösterilmesini sağlar. 1 / 20 f (h) 1 / 20 f (h) Sun Mon 2014 05 Tue Wed Thu 4 Fr i Sat 2 3 10 1 0004.
d Düğmesi (İzleme Menüsü) ile Ayarlanabilen İşlevler Görüntülere tam çerçeve izleme modunda veya küçük resim izleme modunda görüntülerken, aşağıda listelenen menü işlemlerini d düğmesine basarak yapılandırabilirsiniz (A4). Seçenek Açıklama A E13 D-Lighting* Geliştirilmiş parlaklıkta, kontrastta ve görüntünün karanlık kısımları aydınlatılmış kopyalar oluşturmanızı sağlar. E13 Kırmızı göz düzeltme* Flaşlı çekim yaparken görüntülerde oluşabilecek "kırmızı gözü" düzeltir.
Seçenek Açıklama Sık kullanılan resimler E5 Sık kull. kaldır Görüntüleri albümden çıkarmanızı sağlar. Bu seçenek, sadece, sık kullanılan resimler modundayken görüntülenir. E7 * Düzenlenen görüntüler, ayrı dosyalar olarak kaydedilir. Bazı görüntüler düzenlenmeyebilir. İzleme Özellikleri 66 A Görüntüleri albüme eklemenizi sağlar. Bu seçenek, sık kullanılan resimler modundayken görüntülenmez.
Filmleri Kaydetme ve İzleme Film Kaydetme Çekim ekranını görüntüleyin. • Kalan film kayıt süresini kontrol edin. • Ayarlar menüsündeki Ekran ayarları (A73) öğesinde Resim bilgisi, Film çerçvsi+oto. bilgi olarak ayarlandığında, filmde görünecek alan film çekimine başlamadan önce onaylanabilir. 8m 0s 1400 Maksimum film uzunluğu 2 Film kaydını başlatmak için b (e film kayıt) düğmesine basın. Filmleri Kaydetme ve İzleme 1 • Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezine netleme yapar.
B Maksimum Film Uzunluğu Daha uzun kayıt için bellek kartında boş alan olsa bile her bir film dosyasının boyutu 2 GB'ı ya da 29 dakikayı aşamaz. • Bir film için maksimum film uzunluğu çekim ekranında görüntülenir. • Fotoğraf makinesi sıcaklığı yükselirse veya limit aşılırsa kayıt daha önce bitebilir. • Gerçek film uzunluğu, film içeriği, konu hareketi veya bellek kartı türüne göre farklılık gösterebilir.
B Film Kaydı Sırasında Titreşim Azaltma Hakkında Notlar • Film menüsündeki (A70) Film VR Açık (karma) olarak ayarlandığında görüş açısı (örn. çerçevede görülen alan) film kaydı sırasında darlaşır. • Çekimi sabitleştirmek için tripod kullanırken, bu özellikten kaynaklanabilecek olası hataları önlemek için Film VR ayarını Kapalı olarak değiştirin. Fotoğraf Makinesi Sıcaklığı Hakkında Notlar • Uzun süreli film çekimlerinde veya sıcak alanlarda kullanılırken fotoğraf makinesi ısınabilir.
d Düğmesi (Film Menüsü) ile Ayarlanabilen İşlevler Çekim moduna girin M d düğmesi M D menü simgesi M k düğmesi Aşağıda sıralanan menü seçeneklerinin ayarları yapılandırılabilir. Film seçenekleri Otmtk netleme modu Filmleri Kaydetme ve İzleme 70 Film VR Rüzgar sesi azaltma Seçenek Açıklama A Film seçenekleri Film tipini seçin. • Varsayılan ayar: f 720/30p/V 720/25p • Dahili bellek kullanılırken varsayılan ayar g 480/30p/ W 480/25p olarak ayarlanır.
Filmleri İzleme İzleme moduna girmek için c düğmesine basın. Film seçenekleri simgesi ile belirtilen filmler (A70). Filmleri oynatmak için k düğmesine basın. 10s 4s Film seçenekleri • Film izlenirken sesi ayarlamak için zoom kontrolünü hareket ettirin (A1). Ses göstergesi Filmleri Kaydetme ve İzleme 0010.
Film İzleme Sırasında Yapılabilecek İşlemler İzleme kontrol işlevleri ekranın alt kısmında görüntülenir. Aşağıda listelenen işlemler, bir kontrolü seçmek için çoklu seçicinin JK düğmeleri kullanılarak ve ardından k düğmesine basılarak gerçekleştirilebilir. Duraklatıldı Filmleri Kaydetme ve İzleme İşlev Simge Açıklama Geri sarma A Filmi geri almak için k düğmesine basın. İleri sarma B Filmi ileri almak için k düğmesine basın. İzlemeyi duraklatmak.
Genel Fotoğraf Makinesi Ayarları d Düğmesi (Ayar Menüsü) ile Ayarlanabilen İşlevler d düğmesine M z (ayar) menü simgesine M k düğmesine basın Açılış ekranı Saat dilimi ve tarih Ekran ayarları Tarihi bas Fotoğraf VR Hareket algılama AF yardımcısı Seçenek Açıklama A Fotoğraf makinesi açıldığında bir açılış ekranının görüntülenip görüntülenmeyeceğini seçmenizi sağlar. E59 Saat dilimi ve tarih Fotoğraf makinesinin saat ayarını yapmanızı sağlar.
Seçenek Genel Fotoğraf Makinesi Ayarları 74 Açıklama A AF yardımcısı AF yardımcı aydınlatmasını etkinleştirmenizi ya da devre dışı bırakmanızı sağlar. E67 Dijital zoom Dijital zoom özelliğini etkinleştirmenizi ve devre dışı bırakmanızı sağlar. E67 Ses ayarları Ses ayarlarını yapmanızı sağlar. E68 Otomatik kapanma Ekran güç tasarrufu için kapanmadan önce geçecek süreyi ayarlamanızı sağlar. E68 Belleği formatla/Kartı formatla Dahili belleği veya bellek kartını formatlamanızı sağlar.
Bağlantı Yöntemleri Fotoğraf makinesini bir TV'ye, bilgisayara veya yazıcıya bağlayarak resim ve filmlerden daha fazla keyif alabilirsiniz. USB/ses/görüntü çıkış konektörü Konektör kapağını açın. Fişi düz olarak takın. • Fotoğraf makinesini harici bir cihaza bağlamadan önce, kalan pil seviyesinin yeterli olduğundan ve fotoğraf makinesinin kapalı olduğundan emin olun. Bağlantıyı kesmeden önce fotoğraf makinesini kapattığınızdan emin olun.
Fotoğraf Makinesini bir Televizyona, Bilgisayara ya da Yazıcıya Bağlama 76 Bir TV'de resimlerin izlenmesi E19 Fotoğraf makinesiyle çekilen görüntüler ve filmler bir televizyonda gösterilebilir. Bağlantı yöntemi: İsteğe bağlı ses ve görüntü kablosunun video ve ses fişlerini TV'nin giriş soketlerine takın. Resimlerin bir bilgisayarda izlenmesi ve düzenlenmesi A77 Basit rötuşlama işlemleri yapmak ve görüntü verisini yönetmek için görüntüleri bir bilgisayara aktarabilirsiniz.
ViewNX 2, resimleri aktarmanızı, görüntülemenizi, düzenlemenizi ve paylaşmanızı sağlayan hepsi bir arada bir yazılım paketidir. Verilen ViewNX 2 CD-ROM'unu kullanarak ViewNX 2 yazılımını kurun. Görüntüleme Merkeziniz ViewNX 2™ Kurulum ViewNX 2 • Bir Internet bağlantısı gerekir. Uyumlu İşletim Sistemleri Fotoğraf Makinesini bir Televizyona, Bilgisayara ya da Yazıcıya Bağlama ViewNX 2'nin Kullanımı Windows Windows 8.1, Windows 7, Windows Vista, Windows XP Mac OS X 10.9, 10.8, 10.
Fotoğraf Makinesini bir Televizyona, Bilgisayara ya da Yazıcıya Bağlama 1 Bilgisayarı başlatın ve ViewNX 2 CD-ROM'unu CD-ROM sürücüye takın. • Windows: Ekranda CD-ROM'u çalıştırma talimatları görüntülenirse, kurulumun ilerlemesi için talimatları takip edin. • Mac: ViewNX 2 penceresi gösterildiğinde, Welcome simgesine çift tıklayın. 2 Kurulum penceresini açmak için dil seçim iletişiminde bir dil seçin.
Kurulum tamamlama ekranı gösterildiğinde kurulum yazılımından çıkın. • Windows: Yes (Evet) öğesine tıklayın. • Mac: OK (Tamam) öğesine tıklayın.
Fotoğraf Makinesini bir Televizyona, Bilgisayara ya da Yazıcıya Bağlama 80 Görüntüleri Bilgisayara Aktarma 1 Görüntülerin bilgisayara nasıl kopyalanacağını seçin. Aşağıdaki yöntemlerden birini seçin: • Doğrudan USB bağlantı: Fotoğraf makinesini kapatın ve bellek kartının fotoğraf makinesine takıldığından emin olun. USB kablosunu kullanarak fotoğraf makinesini bilgisayara bağlayın. Fotoğraf makinesi otomatik olarak açılır.
Bellek kartı çok sayıda resim içeriyorsa, Nikon Transfer 2 programının başlaması biraz zaman alabilir. Nikon Transfer 2 başlayana dek bekleyin. B USB Kablosunun Bağlanması Fotoğraf makinesi bilgisayara bir USB soketiyle bağlanırsa, bağlantı tanınmayabilir. 2 Görüntüleri bilgisayara aktarın. • Start Transfer (Aktarımı Başlat) öğesine tıklayın. Fotoğraf Makinesini bir Televizyona, Bilgisayara ya da Yazıcıya Bağlama Bir program seçmenizi isteyen bir mesaj gösterilirse, Nikon Transfer 2 öğesini seçin.
Fotoğraf Makinesini bir Televizyona, Bilgisayara ya da Yazıcıya Bağlama 82 3 Bağlantıyı sonlandırın. • Eğer fotoğraf makinesi bilgisayara bağlıysa, fotoğraf makinesini kapattıktan sonra USB kablosunu çıkarın. Bir kart okuyucu ya da kart yuvası kullanıyorsanız, bellek kartı ile ilgili çıkarılabilir diski çıkarmak için bilgisayar işletim sisteminden uygun seçeneği seçin ve ardından kartı, kart okuyucu ya da kart yuvasından çıkarın. Görüntüleri İzleme ViewNX 2'yi başlatın.
Referans Bölümü Referans Bölümü fotoğraf makinesi kullanımı hakkında detaylı bilgi ve ipuçları sağlar. Çekim Panorama Yardımı Kullanımı ........................................................................................... E2 İzleme Sık Kullanılan Resimler Modu .......................................................................................... E5 Otomatik Sıralama Modu..................................................................................................
Panorama Yardımı Kullanımı En iyi sonuçlar için bir tripod kullanın. Çekim sırasında fotoğraf makinesini sabitlemek için bir tripod kullanırken, ayarlar menüsünde Fotoğraf VR öğesini Kapalı olarak ayarlayın (A73). Çekim moduna girin M A (çekim modu) düğmesi M b (üstten ikinci simge*) M K M HI M U (Panorama yardımı) M k düğmesi * Seçilen son sahne modunun simgesi görüntülenir. 1 Resimlerin birleştirileceği yönü seçmek için çoklu seçicinin HIJK düğmesini kullanın ve k düğmesine basın.
3 Sonraki resmi çekin. • Çerçevenin üçte biri önceki resmi kaplayacak şekilde sonraki resmin ana hattını eşleştirin ve deklanşöre basın. 4 Bitir 8m 0s 1399 Bitir 8m 0s 1397 Çekim tamamlandığında k düğmesine basın. • Fotoğraf makinesi adım 1'e döner. B Panorama Yardımı Hakkında Notlar E3 Referans Bölümü • Otomatik kapanma işlevi (E68) çekim sırasında bekleme modunu başlatırsa panorama serisinin çekimi sona erdirilir.
C R Göstergesi Panorama yardımı sahne modunda, panoramadaki tüm resimler için pozlama, beyaz dengesi ve netleme değerleri her bir serideki ilk resmin değerlerine sabitlenir. İlk resim çekildiğinde, pozlama, beyaz dengesi ve netlemenin kilitlendiğini belirtmek için R gösterilir. Bitir C 8m 0s 1399 Panorama Maker ile Panorama Oluşturma Resimleri bir bilgisayara aktarın (A80) ve Panorama Maker kullanarak bunları tek bir panoramada birleştirin.
Sık Kullanılan Resimler Modu Albümlere, sık kullanılan resimler olarak görüntüler (film hariç) ekleyerek, yalnızca eklenen görüntüleri görüntüleyebilirsiniz. • Görüntüler dokuz albüm içerisinde sıralanabilir. Her albüme en fazla 200 resim eklenebilir. • Orijinal resimler kopyalanmaz veya taşınmaz. • Aynı görüntü birden fazla albüme eklenebilir.
Albümlerde Resimleri İzleme c düğmesine basın (izleme modu) M c düğmesi M h Sık kullanılan resimler M k düğmesi Bir albüm seçmek için çoklu seçiciyi kullanın ve seçilen albümdeki görüntüleri izlemek için k düğmesine basın. • İzleme menüsü (A65) işlevleri, (Kopyala ve Sık kullanılan resimler hariç olmak üzere) seçilen albümde yer alan görüntüler için kullanılabilir. • Aşağıdaki işlemler albüm seçim ekranında mevcuttur. - d düğmesi: Albüm simgesini değiştirir (E8).
Albümlerden Görüntü Kaldırma h Sık kullanılan resimler moduna girin M çıkarmak istediğiniz görüntünün bulunduğu albümü seçin M k düğmesi M d düğmesi M Sık kull. kaldır M k düğmesi 1 Görüntü seçmek için çoklu seçicinin JK düğmesini kullanın ve L öğesini gizlemek için H düğmesini kullanın. • Simgeleri tekrar görüntülemek için, I öğesine basın. • Tam çerçeve izlemeye geçmek için zoom kontrolünü (A1) g (i) konumuna veya küçük resim izlemeye geçmek için f (h) konumuna getirin. 2 3 Sık kull.
Sık Kullanılan Albüm Simgesini Değiştirime c düğmesine basın (izleme modu) M c düğmesi M h Sık kullanılan resimler M k düğmesi 1 Albüm seçmek için çoklu seçiciye ve ardından d düğmesine basın. Sık kullanılan resimler Simge seç 2 Simge rengi seçmek için JK düğmesini kullanın ve k düğmesine basın. Simge seç Referans Bölümü Geri 3 Simge seçin ve k düğmesine basın. Simge seç • Simge değişir.
Otomatik Sıralama Modu Fotoğraf makinesinin çekim sırasındaki ayarlarına bağlı olarak görüntüler otomatik olarak kategoriler halinde dizilir; örneğin, portreler, manzaralar ve filmler. c düğmesine basın (izleme modu) M c düğmesi M F Otomatik sıralama M k düğmesi Bir kategori seçmek için çoklu seçiciyi kullanın ve seçilen kategoride görüntüleri izlemek için k düğmesine basın. • İzleme menüsü (A65) işlevleri, (Kopyala ve Sık kull.
Tarihe Göre Sıralama Modu c düğmesine basın (izleme modu) M c düğmesi M C Tarihe göre sıralama M k düğmesi Bir tarih seçmek için çoklu seçiciyi kullanın ve seçilen tarihte çekilen görüntüleri izlemek için k düğmesine basın. • İzleme menüsü (A65) işlevleri, (Kopyala ve Sık kull. kaldır hariç olmak üzere) seçilen çekim tarihindeki görüntüler için kullanılabilir. • Çekim tarihi seçim ekranı görüntülenirken aşağıdaki işlemler kullanılabilir. - d düğmesi: Aşağıda listelenen işlevler kullanılabilir.
Görüntüleri Düzenleme (Durağan Görüntüler) Görüntüleri Düzenlemeden Önce Bu fotoğraf makinesiyle görüntüleri kolaylıkla düzenleyebilirsiniz. Düzenlenen kopyalar, ayrı dosyalar olarak kaydedilir. Düzenlenen kopyalar orijinal ile aynı çekim tarihi ve saati ile kaydedilir. C Resim Düzenleme Hakkında Kısıtlamalar Bir resim on defa düzenlenebilir.
Hızlı efektler: Renk veya Ruh Hali Hızlı Efektler Seçeneği Açıklama Pop ve Süper canlı Temel olarak renk doygunluğunu artırır. Tablo, Fazla ışık, Oyuncak ftğrf makinesi efekti 1, Oyuncak ftğrf makinesi efekti 2, Az ışık, Çapraz işlem (kırmızı), Çapraz işlem (sarı), Çapraz işlem (yeşil) ve Çapraz işlem (mavi) Temel olarak rengi ayarlar ve resim için farklı bir görünüm oluşturur. Fotoğraf çizimi, Yumuşak, Yumuşak portre, Balık gözü, Işıldama ve Minyatür efekti Resimleri çeşitli efektlerle işler.
Hızlı rötuş: Kontrast ve Doygunluğu Geliştirme c düğmesine (izleme modu) basın M resim seçin M d düğmesi M Hızlı rötuş M k düğmesi Uygulana efekt miktarını seçmek için çoklu seçicinin HI düğmesini kullanın ve k düğmesine basın. Hızlı rötuş • Düzenlenmiş sürüm sağ tarafta gösterilir. • Kopyayı kaydetmeden çıkmak için J düğmesine basın.
Kırmızı göz düzeltme: Flash ile Çekim Yaparken Kırmızı Göz Düzeltme c düğmesine (izleme modu) basın M resim seçin M d düğmesi M Kırmızı göz düzeltme M k düğmesi Sonuçları önizlemek için k düğmesine basın. Kırmızı göz düzeltme • Kopyayı kaydetmeden çıkmak için çoklu seçicinin J düğmesine basın. Geri B Referans Bölümü • • • • Kaydet Kırmızı Göz Düzeltme Hakkında Notlar Kırmızı göz düzeltme, yalnızca kırmızı göz algılandığı zaman görüntülere uygulanabilir.
Büyüleyici rötuş: İnsan Yüzlerini İyileştirme c düğmesine (izleme modu) basın M resim seçin M d düğmesi M Büyüleyici rötuş M k düğmesi 1 Rötuş uygulamak istediğiniz yüzü seçmek için çoklu seçicinin HIJK düğmesini kullanın ve k düğmesine basın. Konu seçimi • Yalnızca bir yüz algılandığında, adım 2'ye ilerleyin. Geri 2 Efekti seçmek için JK, efekt seviyesini seçmek için HI düğmesini kullanın ve k düğmesine basın. 3 Sonuçları önizlemek için k düğmesine basın.
4 Evet öğesini seçin ve k düğmesine basın. • Düzenlenmiş bir kopya oluşturulur. Kaydedilsin mi? Evet Hayır B Büyüleyici Rötuş Hakkında Notlar • Büyüleyici rötuş işlevi ile bir seferde yalnızca bir yüz düzenlenebilir. • Yüzlerin baktığı yöne veya yüzdeki parlaklığa bağlı olarak, fotoğraf makinesi yüzleri doğru şekilde algılayamayabilir veya büyüleyici rötuş işlevi beklendiği gibi etki etmeyebilir. • Hiçbir yüz algılanmazsa, bir uyarı mesajı gösterilir ve ekran izleme menüsüne geri döner.
Küçük resim: Görüntü Boyutunu Azaltma c düğmesine (izleme modu) basın M resim seçin M d düğmesi M Küçük resim M k düğmesi 1 İstenilen kopya boyutunu seçmek için çoklu seçicinin HI düğmesini kullanın ve k düğmesine basın. • z 5120×2880 resim modu ayarında çekilen resimler 640 × 360 boyutunda kaydedilir ve s 3864×3864 resim modunda çekilenler ise 480 × 480 olarak kaydedilir. Adım 2'ye gitmek için k düğmesine basın. 2 Küçük resim 640×480 320×240 160×120 Evet öğesini seçin ve k düğmesine basın.
Kesme: Kesilmiş Kopya Oluşturma 1 2 Görüntüyü büyütmek için zoom kontrolünü hareket ettirin (A63). Kopya kompozisyonunu düzenleyin ve d düğmesine basın. • Zoom oranını ayarlamak için zoom kontrolünü g (i) veya f (h) konumuna getirin. u görüntülenecek bir zoom oranı ayarlayın. • Ekranda, görüntünün yalnızca kopyalanacak kısmı görününceye kadar çoklu seçicinin HIJK düğmesini kullanarak görüntüyü kaydırın. 3 3.0 Evet öğesini seçin ve k düğmesine basın. • Düzenlenmiş bir kopya oluşturulur.
Fotoğraf Makinesini bir TV'ye Bağlama (TV'de İzleme) 1 Fotoğraf makinesini kapatın ve TV'ye bağlayın. • Sarı fişi TV'deki görüntü girişi soketine ve beyaz fişi de ses girişi soketine takın. • Fişlerin düzgün takıldığından emin olun. Takarken veya çıkarırken, fişleri açılı olarak takmayın ya da çıkarmayın. Sarı Referans Bölümü 2 Beyaz Televizyonu video kanalına ayarlayın. • Bu konuda ayrıntılı bilgi almak için televizyon el kitabına başvurun.
Fotoğraf Makinesini bir Yazıcıya Bağlama (Direct Print) PictBridge uyumlu yazıcı kullanıcıları, fotoğraf makinesini doğrudan yazıcıya bağlayabilir ve görüntüleri bilgisayar kullanmadan bastırabilirler. Resim çekin. Baskı ayarları seçeneğini (E45) kullanarak basılacak resimleri ve kopya sayısını seçin. Yazıcıya bağlayın (E21). Referans Bölümü Resimleri teker teker bastırın (E23). Birden fazla resim basın (E25). Baskı işlemi bittiğinde fotoğraf makinesini kapatın ve USB kablosunu çıkarın.
Fotoğraf Makinesini bir Yazıcıya Bağlama 1 2 Fotoğraf makinesini kapatın. Yazıcıyı açın. • Yazıcı ayarlarını kontrol edin. 3 USB kablosunu kullanarak fotoğraf makinesini yazıcıya bağlayın. • Fişlerin düzgün takıldığından emin olun. Takarken veya çıkarırken, fişleri açılı olarak takmayın ya da çıkarmayın.
4 Fotoğraf makinesi otomatik olarak açılır. • Fotoğraf makinesi ekranında PictBridge başlangıç ekranı (1) görüntülenir ve bunu Seçilen resimleri bas ekranı (2) takip eder. 1 B 2 Seçilen resimleri bas 15/05/2014 32 PictBridge Başlatma Ekranı Görüntülenmezse Bilgisayardan şarj (E71) için Otomatik seçildiğinde, bazı yazıcılarda, fotoğraf makinesinden doğrudan bağlantı ile görüntü basmak mümkün olmayabilir.
Resimleri Teker Teker Bastırma 1 İstenen görüntüyü seçmek için çoklu seçiciye ve ardından k düğmesine basın. Seçilen resimleri bas 15/05/2014 32 • Zoom kontrolünü, küçük resim izlemeye geçmek için f (h) konumuna veya tam çerçeve izlemeye geçmek için g (i) konumuna getirin. 2 Kopya sayısı seçimini yapmak için HI düğmesini kullanın ve k düğmesine basın. PictBridge 1 baskı Baskıyı başlat Kopya sayısı Kağıt boyutu İstenen kopya sayısını (en fazla dokuz tane) seçin ve ardından k düğmesine basın.
4 Kağıt boyutu öğesini seçin ve k düğmesine basın. PictBridge 4 baskı Baskıyı başlat Kopya sayısı Kağıt boyutu 5 İstenen kağıt boyutunu seçin ve k düğmesine basın. • Yazıcıda yapılandırılan kağıt boyutunu uygulamak için, kağıt boyutu seçeneği olarak Varsayılan seçimini yapın. • Fotoğraf makinesinde kullanılabilecek kağıt boyutu seçenekleri kullanmakta olduğunuz yazıcıya göre değişiklik gösterir. Kağıt boyutu Varsayılan 3,5×5 in. 5×7 in. 100×150 mm 4×6 in. 8×10 in.
Birden Fazla Resim Bastırma 1 Seçilen resimleri bas ekranı görüntülendiğinde, d düğmesine basın. Seçilen resimleri bas 15/05/2014 2 Kağıt boyutu öğesini seçmek için çoklu seçicinin HI düğmelerini kullanın ve k düğmesine basın. Baskı menüsü Seçilen resimleri bas • Baskı menüsünden çıkmak için, d düğmesine basın. İstenen kağıt boyutunu seçin ve k düğmesine basın. • Yazıcıda yapılandırılan kağıt boyutunu uygulamak için, kağıt boyutu seçeneği olarak Varsayılan seçimini yapın.
4 Seçilen resimleri bas, Tüm resimleri bas veya DPOF baskı öğesini seçin ve k düğmesine basın. Baskı menüsü Seçilen resimleri bas Tüm resimleri bas DPOF baskı Kağıt boyutu Seçilen resimleri bas Referans Bölümü Resimleri (en fazla 99) ve her biri için basılacak kopya Seçilen resimleri bas sayısını (en fazla dokuz) seçin. • Görüntüleri seçmek için çoklu seçicinin JK düğmelerini kullanın ve basılacak kopya sayısını 1 1 belirtmek için HI düğmelerini kullanın.
Tüm resimleri bas Dahili bellekte veya bellek kartında kayıtlı tüm görüntülerin bir kopyası basılır. • Sağda gösterilen ekran görüntülendiğinde, baskıyı başlatmak için Baskıyı başlat öğesini seçin ve k düğmesine basın. Tüm resimleri bas baskı Baskıyı başlat İptal DPOF baskı Baskı ayarları seçeneğini kullanarak içinde bir baskı sırası oluşturulmuş tüm görüntüleri bastırın (E45). • Sağda gösterilen ekran görüntülendiğinde, baskıyı başlatmak için Baskıyı başlat öğesini seçin ve k düğmesine basın.
Çekim Menüsü (A (Otomatik) Modu için) Resim modu (Resim Boyutu ve Kalitesi) Çekim moduna girin M d düğmesi M Resim modu M k düğmesi Görüntüleri kaydederken kullanılan resim boyutu ve sıkıştırma oranı bileşimini seçin. Görüntü modu ayarı ne kadar yüksekse basılması için gereken süre de o kadar uzun olur ve sıkıştırma oranı ne kadar düşükse görüntü kalitesi o kadar yüksek olur ancak kaydedilebilecek görüntü sayısı azalır. Sıkıştırma oranı En boy oranı (yatay dikey) w 5152×3864P Yakl.
C Resim Modu • Görüntü modu ayarı, otomatik dışındaki çekim modlarında değiştirilebilir. Değiştirilen ayar diğer çekim modlarına da uygulanır. • Bazı işlevler diğer menü seçenekleri ile kullanılamaz (A56). C Kaydedilebilecek Resim Sayısı • Kaydedilebilecek görüntü sayısı tahmini, çekim sırasında ekrandan kontrol edilebilir (A20).
Beyaz dengesi (Renk Ayarı) A (otomatik) modunu seçin M d düğmesi M Beyaz dengesi M k düğmesi Görüntülerin renklerini, gördüğünüz renkle eşleştirmek için beyaz dengesini ışık kaynağına veya hava koşullarına uyacak şekilde ayarlayın. • Çoğu koşulda Otomatik kullanın. Çekmekte olduğunuz resmin renklerini ayarlamak istediğinizde ayarı değiştirin. Seçenek Açıklama a Otomatik (varsayılan ayar) Beyaz dengesi otomatik olarak ortam ışığına göre ayarlanır. b Ön. belirl.
Ön. belirl. byz ayarı'nın Kullanımı Çekim sırasında kullanılan ışık altında beyaz dengesi değerini ölçmek için aşağıdaki prosedürü kullanın. 1 Çekim sırasında kullanılacak ışığın altına referans olarak kullanılmak üzere beyaz ya da gri renkte bir konu yerleştirin. 2 Beyaz dengesi menüsünde Ön. belirl. byz ayarı öğesini seçmek için çoklu seçicinin HI düğmelerini kullanın ve k düğmesine basın. • Fotoğraf makinesi, beyaz dengesini ölçmek için konumu yaklaştırır. Beyaz dengesi Otomatik Ön. belirl.
5 Değeri ölçmek için k düğmesine basın. • Deklanşör serbest bırakılır ve ölçüm tamamlanır. Bir resim kaydedilmez. B Ön. Belirl. Byz Ayarı Hakkında Notlar Ön. belirl. byz ayarı ile flaş ışığı için bir değer ölçülemez. Flaşla çekim yaparken Beyaz dengesi ayarını Otomatik veya Flaş konumuna getirin.
Sürekli Çekim A (otomatik) modunu seçin M d düğmesi M Sürekli M k düğmesi Seçenek Açıklama Deklanşöre her basıldığında bir resim çekilir. V Sürekli Deklanşöre tam olarak basıldığında sürekli olarak görüntü yakalanır. • Sürekli çekim için kare hızı yaklaşık 1,1 fps'dir ve maksimum sürekli çekim sayısı yaklaşık 6 olur (resim modu x 5152×3864 olarak ayarlandığında).
B Sürekli Çekim Hakkında Notlar • Tek dışında bir ayar seçildiğinde, flaş kullanılamaz. Netleme, pozlama ve beyaz dengesi her serideki ilk görüntü ile belirlenen değerlerde sabitlenir. • Çekimin ardından resimlerin kaydedilmesi biraz zaman alabilir. • Bazı işlevler diğer menü seçenekleri ile kullanılamaz (A56). B Ardışık 16 Çekim Hakkında Notlar Ardışık 16 çekim etkin şekilde çekim sırasında ekranda görünen leke (F3) resimlerle birlikte kaydedilecektir.
ISO duyarlılığı A (otomatik) modunu seçin M d düğmesi M ISO duyarlılığı M k düğmesi Daha yüksek ISO duyarlılığı, daha karanlık konuların çekilmesini sağlar. Ayrıca, benzer parlaklığa sahip olan konularda bile resimler daha kısa poz süresinde çekilebilir ve fotoğraf makinesi sarsıntısı ve konu hareketinden kaynaklı bulanıklık azaltılabilir. • Yüksek ISO duyarlılığı ayarlandığında görüntülerde kumlanma olabilir.
Renk seçenekleri A (otomatik) modunu seçin M d düğmesi M Renk seçenekleri M k düğmesi Renkleri daha canlı hale getirin veya görüntüleri monokrom olarak kaydedin. Seçenek Açıklama n Standart renk (varsayılan ayar) Görüntülerin doğal renklerini yansıtmak için kullanılır. o Canlı renk Canlı ve "fotoğraf baskısı" efekti sağlamak için kullanılır. p Siyah-beyaz Görüntüleri siyah-beyaz olarak kaydetmek için kullanılır. q Sepya Görüntüleri sepya tonlarında kaydetmek için kullanılır.
AF alanı modu A (otomatik) modunu seçin M d düğmesi M AF alanı modu M k düğmesi Fotoğraf makinesinin, otomatik netleme işlevinin netleme alanını seçme şeklini belirlemek için bu seçeneği kullanın. Seçenek Açıklama Fotoğraf makinesi bir insan yüzü algıladığında bu yüze netleme yapar. Daha fazla bilgi için "Yüz Algılama Kullanımı" (A58) bölümüne bakın.
Seçenek x Manuel Açıklama Netleme alanını, netlemek istediğiniz yere taşımak için çoklu seçicinin HIJK düğmelerini kullanın. • Flaş modu veya diğer ayarları yapılandırmak üzere çoklu seçiciyi kullanmak için k düğmesine basın. Hareketli netleme alanına dönmek için k düğmesine tekrar basın. Taşınabilir netleme alanının kapsamı Netleme alanı Fotoğraf makinesi çerçevenin merkezindeki konuya netleme yapar.
Seçenek Açıklama Fotoğraf makinesi ana konuyu algıladığında bu konuya netleme yapar. Daha fazla bilgi için "Hedef bulan AF Kullanımı" (A60) bölümüne bakın. M Hedef bulan AF (varsayılan ayar) 1/250 F3.5 Netleme alanları B AF Alanı Modu Hakkında Notlar • Dijital zoom etkin kullanıldığında, AF alanı modu ayarından bağımsız olarak fotoğraf makinesi çerçevenin ortasına netleme yapar. • Bazı işlevler diğer menü seçenekleri ile kullanılamaz (A56).
Konuyu İzleme İşlevinin Kullanımı A (otomatik) modunu seçin M d düğmesi M AF alanı modu M k düğmesi M s Konuyu izleme M k düğmesi M d düğmesi 1 Bir konuyu kaydedin. • İzlemek istediğiniz konuyu, ekranın merkezindeki kenarlık ile hizalayın ve k düğmesine basın. • Bir konu kaydedilirse, konu etrafında sarı renkli bir netleme alanı gösterilir ve fotoğraf makinesi bu konuyu izlemeye başlar. • Konu kaydedilemiyorsa kenarlık kırmızı renk olur. Kompozisyonu değiştirin ve konuyu tekrar kaydetmeyi deneyin.
Otmtk netleme modu A (otomatik) modunu seçin M d düğmesi M Otmtk netleme modu M k düğmesi Durağan görüntülerin çekimi sırasında fotoğraf makinesinin ne şekilde netleme yapacağını seçin. Seçenek Açıklama A Tek kare AF (varsayılan ayar) Fotoğraf makinesi, yalnızca deklanşöre yarım basıldığında netleme yapar. B Devamlı AF Deklanşöre yarım basılmasa bile fotoğraf makinesi netleme yapmaya devam eder. Fotoğraf makinesi netleme yaparken, objektifin hareket ettiği duyulur.
Akıllı Portre Menüsü • Resim modu hakkında daha fazla bilgi için, bkz. "Resim modu (Resim Boyutu ve Kalitesi)" (E28). Ten yumuşatma Çekim moduna girin M A (çekim modu) düğmesi M F Akıllı portre M k düğmesi M d düğmesi M Ten yumuşatma M k düğmesi Seçenek S Yüksek Açıklama Q Düşük Deklanşör bırakıldığında, fotoğraf makinesi bir veya birkaç insan yüzünü (üçe kadar) algılar ve görüntüyü kaydetmeden önce tenin tonlarını yumuşatmak için resmi işler. Uygulanan efekt miktarını seçebilirsiniz.
Gülümseme zamanl. Çekim moduna girin M A (çekim modu) düğmesi M F Akıllı portre M k düğmesi M d düğmesi M Gülümseme zamanl. M k düğmesi Fotoğraf makinesi insan yüzlerini algılar ve bir gülümseme algılandığında otomatik olarak deklanşörü serbest bırakır. Seçenek Açıklama a Açık (varsayılan ayar) Gülümseme zamanlayıcısı özelliğini etkinleştirir. Kapalı Gülümseme zamanlayıcısı özelliğini kapatır. B Gülümseme Zamanlayıcı Hakkında Notlar Bazı işlevler diğer menü seçenekleri ile kullanılamaz (A56).
Göz kırpma kontrolü Çekim moduna girin M A (çekim modu) düğmesi M F Akıllı portre M k düğmesi M d düğmesi M Göz kırpma kontrolü M k düğmesi Seçenek Açıklama y Açık Fotoğraf makinesi, her çekimde, otomatik olarak deklanşörü iki kez serbest bırakır ve konunun gözlerinin açık olduğu görüntüyü kaydeder. • Eğer fotoğraf makinesi konunun gözlerini kapattığı bir görüntü kaydederse, birkaç saniye boyunca, sağdaki şekilde gördüğünüz iletişim görüntülenir. • Flaş kullanılamaz.
İzleme Menüsü • Resim düzenleme özellikleriyle ilgili daha fazla bilgi için bkz. "Görüntüleri Düzenleme (Durağan Görüntüler)" (E11). • Sık kullanılan resimler ve Sık kull. kaldır hakkında daha fazla bilgi için, bkz. "Sık Kullanılan Resimler Modu" (E5). Baskı ayarları (DPOF Baskı Sırası Oluşturma) c düğmesine basın (izleme modu) M d düğmesi M Baskı ayarları M k düğmesi Önceden baskı ayarları yapılandırdıysanız bu ayarları aşağıda listelenen baskı yöntemleriyle kullanabilirsiniz.
2 Resimleri (en fazla 99) ve her biri için basılacak kopya sayısını (en fazla dokuz) seçin. Seçilen resimleri bas • Görüntüleri seçmek için çoklu seçicinin JK düğmelerini 1 1 3 kullanın ve basılacak kopya sayısını belirtmek için HI düğmelerini kullanın. • Basılmak üzere seçilen görüntüler M ve basılacak kopya sayısını gösteren bir numara ile gösterilir. Resimler için kopya sayısı Geri belirlenmezse seçim iptal edilir.
B Baskı Ayarları Hakkında Notlar Bir baskı ayarı; sık kullanılan resimler, otomatik sıralama veya tarihe göre sıralama modlarında oluşturulduğunda, baskı için işaretlenmiş seçili albüm, kategori veya çekim tarihi dışındaki görüntüler için aşağıdaki ekran görüntülenir. • Evet: Diğer görüntülerden baskı işaretlerini silmez ve geçerli baskı ayarlarını ekler. • Hayır: Diğer tüm görüntülerden baskı işaretlerini siler ve yalnızca geçerli baskı ayarlarını kullanır.
B Çekim Tarihi Hakkında Notlar ve Baskı Ayarları için Çekim Bilgileri • • • • Bazı yazıcılar, çekim tarihini ve çekim bilgilerini basamayabilir. Fotoğraf makinesi bir yazıcıya bağlandığında çekim bilgileri basılmaz. Tarih ve Bilgi ayarları, Baskı ayarları seçeneği her görüntülendiğinde sıfırlanır. Çekim tarihi, resim çekildiğinde fotoğraf makinesinde ayarlı olan tarihtir.
Slayt gösterisi c düğmesine basın (izleme modu) M d düğmesi M Slayt gösterisi M k düğmesi Otomatik bir "slayt gösterisinde" görüntüleri tek tek izleyin. Slayt gösterinde film dosyaları izletiliyorsa her bir filmin yalnızca ilk karesi görüntülenir. 1 Başlat öğesini seçmek için çoklu seçicinin HI düğmelerini kullanın ve k düğmesine basın. • Slayt gösterisi başlar.
Koru c düğmesine basın (izleme modu) M d düğmesi M Koru M k düğmesi Fotoğraf makinesi, seçilen görüntüleri kazara silinmeye karşı korur. Korunacak görüntülerin seçimini veya daha önce korumaya alınan görüntülerin korumasının iptalini görüntü seçim ekranından yapın (E51). Fotoğraf makinesi'nin dahili belleğinin veya bellek kartının formatlanmasının, korunan dosyaları kalıcı olarak sileceğini lütfen unutmayın (E69).
Görüntü Seçim Ekranı Fotoğraf makinesini kullanırken sağ taraftakine benzer bir görüntü seçim ekranı gösterilirse, görüntüleri seçmek için aşağıda açıklanan prosedürleri takip edin. Koru Geri 1 Bir görüntü seçmek için çoklu seçicinin JK düğmelerini kullanın. • Tam çerçeve izlemeye geçmek için zoom kontrolünü (A1) g (i) konumuna veya küçük resim izlemeye geçmek için f (h) konumuna getirin. • Resim döndürme ve Açılış ekranı için yalnızca bir resim seçilebilir. 3. adıma geçin.
Resim döndürme c düğmesine basın (izleme modu) M d düğmesi M Resim döndürme M k düğmesi Kayıtlı görüntülerin izleme esnasında görüntülendiği yönü ayarlayın. Durağan görüntüler saat yönünde 90 ya da saat yönünün tersine 90 derece döndürülebilir. Görüntü seçim ekranından bir görüntü seçin (E51). Resim döndürme ekranı görüntülendiğinde, resmi 90 derece döndürmek için çoklu seçicinin JK düğmelerine basın.
Ses notu c düğmesine (izleme modu) basın M resim seçin M d düğmesi M Ses notu M k düğmesi Ses notları kaydedilebilir ve bunlar görüntülere eklenebilir. Sesli Notları Kaydetme • Kayıt yapmak için (en fazla 20 saniye) k düğmesine basın ve basılı tutun. • Mikrofona dokunmayın. • Kayıt sırasında, o ve p işareti ekranda yanıp söner. • Kayıt tamamlandığında ses notu çalma ekranı görüntülenir. Ses notunu dinlemek için k düğmesine basın. • Yeni bir ses notu kaydetmeden önce mevcut ses notunu silin (E54).
Sesli Notları Silme "Sesli Notları Çalma" (E53) içerisinde açıklanan ekran görüntülenirken l düğmesine basın. Onay iletişimi görüntülendiğinde, Evet öğesini seçmek için çoklu seçicinin HI düğmelerini kullanın ve k düğmesine basın. • Korunan bir görüntünün ses notunun silinebilmesi için öncelikle Koru ayarının devre dışı bırakılması gerekir. Dosya silinecektir.
2 Bir kopyalama seçeneği seçin ve k düğmesine basın. • Seçilen resimler seçeneğini kullanırsanız, resimleri belirlemek için resim seçim ekranını kullanın (E51). B Ftğrf mak.den karta Seçilen resimler Tüm resimler Resimlerin Kopyalanması Hakkında Notlar • Yalnızca bu fotoğraf makinesinin kaydedebileceği formattaki dosyalar kopyalanabilir. • Başka bir marka fotoğraf makinesi ile çekilen ya da bilgisayarda değiştirilmiş olan resimlerle çalışma garanti edilmez.
Film Menüsü Film seçenekleri Çekim moduna girin M d düğmesi M D menü simgesi M Film seçenekleri M k düğmesi Kayıt için istediğiniz film seçeneğini seçin. • Film kaydı için bellek kartı (Sınıf 6 veya üzeri) kullanılması tavsiye edilir (F20).
Otmtk netleme modu Çekim moduna girin M d düğmesi M D menü simgesi M Otmtk netleme modu M k düğmesi Fotoğraf makinesinin film modunda nasıl netleme yapacağını ayarlayın. Seçenek Açıklama A Tek kare AF (varsayılan ayar) Kaydı başlatmak için b (e film kayıt) düğmesine basıldığında netleme kilitlenir. Fotoğraf makinesiyle konu arasında mesafe kayıt sırasında oldukça sabit durumda kalacaksa bu seçeneği belirleyin. B Devamlı AF Film kaydı sırasında fotoğraf makinesi sürekli olarak netleme yapar.
Film VR Çekim moduna girin M d düğmesi M D menü simgesi M Film VR M k düğmesi Film kaydederken kullanılan titreşim azaltma ayarını seçin. Çekim sırasında fotoğraf makinesini sabitlemek için tripod kullanırken Kapalı ayarını seçin. Seçenek V Açık (karma) (varsayılan ayar) Açıklama Objektif kaydırma VR kullanarak makine sarsıntısı için optik telafi uygular ve aynı anda görüntü işleme kullanarak elektronik VR uygular. Görüş açısı (örn., çerçevede görülen alan) darlaşır.
Ayarlar Menüsü Açılış ekranı d düğmesi M z menü simgesi M Açılış ekranı M k düğmesi Fotoğraf makinesini açtığınızda gösterilen açılış ekranını yapılandırın. Seçenek Açıklama Açılış ekranını görüntülemez. COOLPIX COOLPIX logolu açılış ekranını görüntüler. Resim seç Açılış ekranı için seçilen resim görüntülenir. • Görüntü seçim ekranı görüntülenir. Görüntü seçin (E51) ve k düğmesine basın.
Saat dilimi ve tarih d düğmesi M z menü simgesi M Saat dilimi ve tarih M k düğmesi Fotoğraf makinesinin saatini ayarlayın. Seçenek Tarih ve saat Açıklama • Bir alan seçin: Çoklu seçicinin JK düğmelerine basın (G, A, Y, saat ve dakika arasında değişir). • Tarih ve saati düzenleyin: HI düğmelerine basın. • Ayarı uygulayın: Dakika ayarını seçin ve k düğmesine basın. Tarih ve saat G A 01 01 Y 2014 s d 00 00 Düzenle Tarih biçimi Yıl/Ay/Gün, Ay/Gün/Yıl veya Gün/Ay/Yıl öğesini seçin.
2 w Yerel saat dilimi veya x Gidilen yer öğesini seçin ve k düğmesine basın. • Ekranda görüntülenen tarih ve saat, yerel saat dilimi veya gidilen yer seçimine bağlı olarak değişir. Saat dilimi Yerel saat dilimi Gidilen yer 15/05/2014 15:30 3 K öğesine basın. Saat dilimi Yerel saat dilimi Gidilen yer 15/05/2014 15:30 4 Saat dilimini seçmek için JK düğmelerini kullanın. 10:30 –05:00 Referans Bölümü • Yaz saati uygulaması işlevini etkinleştirmek için H öğesine bastığınızda W görüntülenir.
Ekran ayarları d düğmesi M z menü simgesi M Ekran ayarları M k düğmesi Seçenek Açıklama Resim bilgisi Ekranda bilgi görüntülemek isteyip istemediğinizi ayarlayın. Görüntü inceleme Bu ayar, çekimin hemen sonrasında çekilen resmin gösterilip gösterilmeyeceğini belirler. • Varsayılan ayar: Açık Parlaklık Beş ayar arasından seçim yapın. • Varsayılan ayar: 3 Resim bilgisi Çekim modu İzleme modu 4/4 Referans Bölümü Bilgi göster 8m 0s 1400 Otomatik bilgi (varsayılan ayar) Bilgileri gizle E62 0004.
Çekim modu İzleme modu 4/4 Kadraj kıl.+oto. bilgi 8m 0s 1400 Otomatik bilgi ile gösterilen bilgilere ek olarak, resimleri çerçevelemek için kadraj kılavuz çizgileri gösterilir. Filmleri kaydederken kadraj kılavuz çizgileri 0004. JPG 15 / 05 / 2014 15:30 Geçerli ayarlar ya da işlem kılavuzu, Otomatik bilgi seçeneğinde olduğu gibi görüntülenir. Geçerli ayarlar ya da işlem kılavuzu, Otomatik bilgi seçeneğinde olduğu gibi görüntülenir. Film çerçvsi+oto.
Tarihi bas (Tarih ve Saati Bastırma) d düğmesi M z menü simgesi M Tarihi bas M k düğmesi Çekim tarih ve saati doğrudan çekilen resimlerin üzerine kaydedilerek bilgilerin tarih basımını desteklemeyen yazıcılardan bile basılabilmesini sağlar (E48). 15.05.2014 Seçenek Açıklama f Tarih Resimlerin üzerine tarih basılır. S Tarih ve saat Resimlerin üzerine tarih ve saat basılır. Kapalı (varsayılan ayar) Resimlerin üzerine tarih ve saat basılmaz.
Fotoğraf VR d düğmesi M z menü simgesi M Fotoğraf VR M k düğmesi Durağan resimler çekilirken kullanılan titreşim azaltma ayarını seçin. Çekim sırasında fotoğraf makinesini sabitlemek için tripod kullanırken Kapalı ayarını seçin. Seçenek Açıklama g Açık (varsayılan ayar) Makine sarsıntısı için telafi uygular. Kapalı Telafi uygulanmaz.
Hareket algılama d düğmesi M z menü simgesi M Hareket algılama M k düğmesi Durağan resimler çekerken fotoğraf makinesi sarsıntısı ve konu hareketi etkilerini azaltmak için hareket algılama özelliğini etkinleştirin. Seçenek Açıklama U Otomatik (varsayılan ayar) Çekim ekranında r görüntülendiğinde, bazı çekim modları ve ayarlarda hareket algılama etkinleştirilir.
AF yardımcısı d düğmesi M z menü simgesi M AF yardımcısı M k düğmesi Otomatik netleme işlemine yardımcı olan AF yardımcı aydınlatmasını etkinleştirin veya devre dışı bırakın. Seçenek Açıklama a Otomatik (varsayılan ayar) Konu loş ışık altındaysa AF yardımcı aydınlatması otomatik olarak yanar. Aydınlatma, maksimum geniş açı konumunda yaklaşık 1,9 m mesafeye, maksimum telefoto konumunda yaklaşık 1,5 m mesafeye sahiptir. • Bazı sahne modları veya netleme alanlarında AF yardımcı aydınlatması yanmayabilir.
Ses ayarları d düğmesi M z menü simgesi M Ses ayarları M k düğmesi Seçenek Açıklama Düğme sesi Açık (varsayılan ayar) seçildiğinde, fotoğraf makinesi işlemler tamamlandığında bir kez, konuya netleme yapıldığında iki kez ve bir hata oluştuğunda üç kez bip sesi çıkarır. Başlatma sesi de işitilir. • Evcil hayvan portresi sahne modu kullanılırken sesler devre dışı kalır. Deklanşör sesi Açık (varsayılan ayar) seçildiğinde, deklanşör serbest bırakıldığında deklanşör sesi çıkarılır.
Belleği formatla/Kartı formatla d düğmesine basın M z menü simgesi M Belleği formatla/Kartı formatla M k düğmesi Dahili belleği veya bellek kartını formatlamak için bu seçeneği kullanın. Dahili belleği ya da bellek kartlarını formatlamak tüm verilerin kalıcı olarak silinmesine yol açar. Silinen veriler geri alınamaz. Formatlama işleminden önce tüm önemli görüntüleri bilgisayara aktardığınızdan emin olun.
Dil/Language d düğmesi M z menü simgesi M Dil/Language M k düğmesi Fotoğraf makinesi menülerinin ve mesajlarının görüntüleneceği dili seçin. Video modu d düğmesi M z menü simgesi M Video modu M k düğmesi Televizyona bağlantı için gerekli ayarları yapın. NTSC ve PAL arasından seçim yapın. Hem NTSC hem de PAL, analog renkli televizyon yayını için standarttır. • Film seçenekleri (E56) içerisindeki kare hızı, video modu ayarına bağlı olarak değişir.
Bilgisayardan şarj d düğmesi M z menü simgesi M Bilgisayardan şarj M k düğmesi Seçenek Açıklama a Otomatik (varsayılan ayar) Fotoğraf makinesi çalışmakta olan bir bilgisayara bağlandığında (A75), fotoğraf makinesine takılı pil, bilgisayar tarafından sağlanan güç kullanılarak otomatik olarak şarj edilir. Kapalı Fotoğraf makinesi bir bilgisayara bağlıyken, fotoğraf makinesine takılı pil şarj olmaz.
Göz kırpma uyarısı d düğmesi M z menü simgesi M Göz kırpma uyarısı M k düğmesi Aşağıdaki modlarda yüz tanıma (A58) kullanarak çekim yapıldığında, fotoğraf makinesinin gözleri kapalı çıkan insanları algılayıp algılamayacağını belirleyin: • x (otomatik sahne seçimi) modu (A32) • Sahne modunda Portre ya da Gece portresi (A33).
Eye-Fi yüklemesi d düğmesi M z menü simgesi M Eye-Fi yüklemesi M k düğmesi Seçenek Açıklama b Etkinleştir (varsayılan ayar) Fotoğraf makinesi ile çekilen görüntüleri önceden seçilen bir hedefe yükleyin. c Devre Dışı Bırak Görüntüler yüklenmez. B Eye-Fi Kartları Hakkında Notlar C Eye-Fi İletişim Göstergesi Fotoğraf makinesindeki Eye-Fi kartının iletişim durumu ekrandan onaylanabilir (A7). • w: Eye-Fi yüklemesi, Devre Dışı Bırak olarak ayarlanır.
Tümünü sıfırla d düğmesi M z menü simgesi M Tümünü sıfırla M k düğmesi Sıfırla seçildiğinde, fotoğraf makinesinin ayarları varsayılan değerlerine döner. • Saat dilimi ve tarih veya Dil/Language gibi bazı ayarlar sıfırlanmaz. C Dosya Numaralamanın Sıfırlanması Dosya numaralandırmayı "0001" değerine sıfırlamak için Tümünü sıfırla seçeneğini kullanmadan önce dahili bellekte veya bellek kartında kayıtlı olan tüm görüntüleri (A30) silin.
Hata Mesajları Bir hata mesajı görüntülenirse aşağıdaki tabloya bakın. Ekran Pil sıcaklığı yükseldi. Fotoğraf makinesi kapanacak. A Nedeni/Çözüm – Bellek kartı yazma korumalı Yazma koruması anahtarı "kilitli" konumdadır. Yazmaya karşı koruma anahtarını "yazma" konumuna getirin. – Bu kart kullanılamaz Bellek kartına erişilirken bir hata oluştu. • Onaylı bir kart kullanın. • Terminallerin temiz olduğunu kontrol edin. • Bellek kartının doğru takıldığından emin olun.
Ekran Bellek dolu Resim kaydedilemiyor. A Nedeni/Çözüm Görüntüleri silin veya yeni bir bellek kartı takın. 14, 30, 72 Görüntü kaydederken hata oluştu. Yeni bir bellek kartı takın ya da dahili belleği veya bellek kartını formatlayın. 14, E69 Fotoğraf makinesinin dosya numaraları tükendi. Yeni bir bellek kartı takın ya da dahili belleği veya bellek kartını formatlayın. 14, E69 Görüntü, açılış ekranı için kullanılamaz. E59 Kopyayı kaydetmek için yeterli bellek yok. Hedef bellekten görüntü silin.
Ekran Bellekte resim yok Dosya resim verisi içermiyor. Bu dosyada izleme yapılamaz. A Nedeni/Çözüm Dahili bellek veya bellek kartında görüntü yok. • Fotoğraf makinesinin dahili belleğindeki resimleri oynatmak için bellek kartını fotoğraf makinesinden çıkarın. • Fotoğraf makinesinin dahili belleğine kaydedilmiş görüntüleri bellek kartına kopyalamak için, izleme menüsünde d düğmesine basarak Kopyala öğesini seçin. 15 E54 Seçili albüme hiçbir resim eklenmedi.
Ekran A Nedeni/Çözüm Yazıcı hatası: Yazıcı durumunu kontrol et. Sorunu giderdikten sonra, baskıya devam etmek için Devam et öğesini seçerek k düğmesine basın.* – Yazıcı hatası: kağıdı kontrol edin. Belirtilen kağıt boyutunu yükleyin, Devam et seçimini yapın ve baskıya devam etmek için k düğmesine basın.* – Yazıcı hatası: kağıt sıkışması. Sıkışan kağıdı çıkarın ve baskıya devam etmek için Devam et öğesini seçerek k düğmesine basın.* – Yazıcı hatası: kağıt bitti.
Dosya Adları Resimler, filmler veya sesli notlara aşağıdaki gibi dosya adları atanır. D S C N 0 00 1 . J P G Tanımlayıcı (fotoğraf makinesi ekranında gösterilmez) Orijinal durağan görüntüler (ses notları eklenmiş) ve filmler DSCN Küçük kopyalar (sesli notlar eklenmiş) SSCN Kesilen kopyalar (sesli notlar eklenmiş) RSCN Küçük resim ve kesme haricinde düzenleme işlevleri ile oluşturulan kopyalar* (sesli not eklentisi eklenmiştir) FSCN Uzantı (dosya biçimini belirtir) Durağan görüntüler .
İsteğe Bağlı Aksesuarlar Pil şarj cihazı Pil Şarj Cihazı MH-66 (Şarj tamamen bitmiş durumdayken şarj süresi: Yaklaşık 1 sa. 50 dk.) AC Adaptörü EH-62G (gösterildiği şekilde bağlayın) 1 2 3 AC adaptörü Pil yuvası/bellek kartı yuvası kapağını kapatmadan önce, güç konektörü kablosunun güç konektöründe ve pil bölmesi kanallarında düzgün bir şekilde hizalandığından emin olun. Kablonun bir kısmı kanalların dışına çıkarsa, kapak kapatıldığında kapak veya kablo hasar görebilir.
Teknik Notlar ve Dizin Ürünün Bakımı ....................................................................F2 Fotoğraf Makinesi ..................................................................................................................F2 Pil .................................................................................................................................................F4 AC Şarj Adaptörü.....................................................................................................
Ürünün Bakımı Fotoğraf Makinesi Cihazı kullanırken ya da saklarken, bu Nikon ürününden uzun süre keyif almak için "Güvenliğiniz İçin" (Aviii-x) kısmındaki uyarılara ek olarak aşağıda açıklanan önlemleri dikkate alın. B Kuru Tutun Cihaz suya sokulursa veya yüksek seviyede neme maruz kalırsa zarar görecektir. B Düşürmeyin Ürününüz güçlü darbeye veya titreşime maruz kaldığında bozulabilir.
B Ani Sıcaklık Değişimlerinden Kaçının Soğuk bir günde iyi ısıtılmış bir binaya girip çıkmak gibi, ani sıcaklık değişimleri fotoğraf makinesi içerisinde yoğunlaşmaya neden olabilir. Bu durumu engellemek için, ani sıcaklık değişimlerinden önce fotoğraf makinenizi taşıma çantasına veya plastik bir torbaya koyun. B Güç Kaynağını veya Bellek Kartını Çıkartmadan veya Sökmeden Önce Ürünü Kapatmayı Unutmayın Fotoğraf makinesi açıkken veya resim kaydı ya da silinmesi sırasında pili çıkartmayın.
Pil Kullanmadan önce, "Güvenliğiniz İçin" (Aviii-x) bölümündeki uyarıları okuyun ve bunları uygulayın. Teknik Notlar ve Dizin • Fotoğraf makinesini kullanmadan önce pil seviyesini kontrol edin ve gerekirse şarj edin. Pil tamamen dolduğunda şarja devam etmeyin, çünkü bu durum pil performansının düşmesine yol açacaktır. Önemli anlarda fotoğraf çekerken mümkünse tam şarjlı yedek bir pil bulundurun. • Pili 0°C altındaki ya da 40°C üzerindeki ortam sıcaklıklarında kullanmayın.
• Pil şarj tutmuyorsa değiştirin. Kullanılmış piller çok değerli bir kaynaktır. Kullanılmış pilleri yerel yönetmeliklere uygun şekilde değerlendirin. AC Şarj Adaptörü Kullanmadan önce, "Güvenliğiniz İçin" (Aviii-x) bölümündeki uyarıları okuyun ve bunları uygulayın. • EH-70P AC Şarj Adaptörü sadece uyumlu cihazlarla kullanım içindir. Başka marka ya da modelde bir aygıtla birlikte kullanmayın. • EH-70P, AC 100-240 V, 50/60 Hz elektrik prizleri ile uyumludur.
Temizleme ve Saklama Temizleme Alkol, tiner ve diğer uçucu kimyasalları kullanmayın. Objektif Objektife parmaklarınızla temas etmekten kaçının. Toz ve tüyleri havalı fırçayla temizleyin (hava akışı sağlamak için hava pompalanan ucuna plastik top takılı küçük bir alet). Havalı fırça ile temizlenemeyen parmak izlerini ve diğer lekeleri yok etmek için, objektifi yumuşak bir bezle, ortadan başlayarak dışa doğru açılan hareketlerle silin.
Sorun Giderme Fotoğraf makineniz beklendiği şekilde çalışmazsa satıcınıza veya Nikon yetkili servis temsilcisine danışmadan önce aşağıdaki genel sorunlar listesini kontrol edin. Güç, Görüntü, Ayar Sorunları Sorun A Nedeni/Çözüm Fotoğraf makinesi açık fakat yanıt vermiyor. Kaydın bitmesini bekleyin. Sorun devam ederse, fotoğraf makinesini kapatın. Fotoğraf makinesi kapanmazsa, pili veya pilleri çıkarıp tekrar takın ya da bir AC adaptörü kullanıyorsanız, AC adaptörünü çıkarıp tekrar takın.
Sorun A Nedeni/Çözüm • Fotoğraf makinesi güç tasarrufu için otomatik olarak kapanır (otomatik kapanma işlevi). • Fotoğraf makinesi ve pil düşük sıcaklıklarda düzgün çalışmayabilir. • Fotoğraf makinesinin içi ısınmış. İçerisi soğuyana kadar fotoğraf makinesini kapalı tutun ve ardından yeniden açmayı deneyin. • Bir bilgisayara veya yazıcıya bağlanan USB kablosunun bağlantısı kesildiğinde, fotoğraf makinesi kapanır. USB kablosunu yeniden takın. 21 • Fotoğraf makinesi kapalıdır. • Pil deşarj olmuş.
Sorun A Nedeni/Çözüm Ekranda hiç bir gösterge yok. Ayarlar menüsünün Bilgileri gizle öğesinde, Resim bilgisi için Ekran ayarları seçilmiştir. 73, E62 Tarihi bas kullanılamıyor. Ayarlar menüsünde Saat dilimi ve tarih ayarı yapılmamıştır. 16, 73, E60 Tarihi bas etkinleştirildiğinde bile görüntülere tarih basılmıyor. • Geçerli çekim modu Tarihi bas özelliğini desteklemiyordur. • Tarih filmlere yazdırılamaz. 73, E64 Saat pili deşarj olmuş; tüm ayarlar varsayılan ayarlara geri yüklenmiş.
Sorun A Nedeni/Çözüm 32, 35, 49 Fotoğraf makinesi netleme yapamıyor. • Konu çok yakın. Makro modunu ya da x (otomatik sahne seçimi) modunu veya Yakın çekim sahne modunu kullanarak çekimi deneyin. • Konuya netleme yapmak güç. • Ayarlar menüsünde AF yardımcısı öğesini Otomatik olarak ayarlayın. • Fotoğraf makinesini kapatın ve sonra tekrar açın. 45 54, E35 70, 73, E58, E65, E66 Görüntüler bulanık. • Flaş kullanın. • ISO duyarlılığı değerini artırın.
Sorun A Nedeni/Çözüm Flaşla çekilen fotoğraflarda parlak benekler oluşuyor. Havadaki partiküllerden flaş yansıyor. Flaş modu ayarını W (kapalı) konuma getirin. 46 51 Flaş patlamıyor. • Flaş modu, W (kapalı) konumdadır. • Flaşın kullanılmasını kısıtlayan bir sahne modu seçilmiştir. • Akıllı portre menüsünde Göz kırpma kontrolü için Açık ayarı seçilmiştir. • Flaşın kısıtlandığı bir işlev etkinleştirilmiştir. 74, E67 Dijital zoom kullanılamaz.
Sorun A Nedeni/Çözüm Objektif kirlidir. Objektifi temizleyin. F6 Renkler doğal değil. Beyaz dengesi düzgün ayarlanmamıştır. 35, 54, E30 Fotoğraflarda gelişigüzel aralıklı, parlak renkli pikseller ("kumlanma") görünüyor. Konu karanlık ve deklanşör hızı çok yavaş veya ISO duyarlılığı çok yüksektir. Kumlanmanın giderilmesi için aşağıdakiler uygulanabilir: • Flaş kullanımı • Daha düşük bir ISO duyarlılığı ayarının seçilmesi.
Sorun Ten tonları yumuşatılmıyor. Resimleri kaydetmek uzun süre alıyor. Resimlerin kaydedilmesi aşağıdaki durumlarda daha uzun sürebilir: • Kumlanma azaltma işlevi devredeyken • Flaş modu V (otomatik kırmızı göz azaltma işlevi) olarak ayarlandığında • Çekim sırasında ten yumuşatma işlevi uygulandığında Renkli daireler ya da açık renkli şeritler ekranda ya da resimlerde görünür. A Nedeni/Çözüm • Bazı çekim koşullarında yüzlerdeki ten tonları yumuşatılmayabilir.
Sorun A Nedeni/Çözüm Teknik Notlar ve Dizin Görüntüde yaklaştırma yapılamıyor. • İzleme zoom işlevi filmlerde kullanılamaz. • Küçük resimler için ekranda gösterilen zoom oranı gerçek zoom oranından farklı olabilir. • Bu fotoğraf makinesi, başka bir marka veya model dijital fotoğraf makinesi ile yakalanmış görüntülere yakınlaştırma yapamayabilir. Sesli notlar kaydedilemiyor ya da oynatılamıyor. • Sesli notlar filmlere eklenemez. • Diğer fotoğraf makineleri ile çekilmiş resimlere ses notları eklenemez.
Sorun A Nedeni/Çözüm Fotoğraf makinesi bir yazıcıya bağlandığında PictBridge başlangıç ekranı görüntülenmiyor. Bazı PictBridge uyumlu yazıcılarda, PictBridge başlangıç ekranı görüntülenmeyeceği gibi ayarlar menüsünde Bilgisayardan şarj seçeneği Otomatik biçiminde ayarlandığında görüntü basmak da mümkün olmayabilir. Bilgisayardan şarj seçeneğini Kapalı olarak ayarlayın ve fotoğraf makinesini yazıcıya yeniden bağlayın. 74, E71 Yazdırılacak görüntüler görüntülenmiyor. • Bellek kartında resim yoktur.
Teknik Özellikler Nikon COOLPIX S6700 Dijital Fotoğraf Makinesi Tipi Kompakt dijital fotoğraf makinesi Etkin piksel sayısı 20,1 milyon Resim sensörü 1 Objektif 10× optik zoom kapasiteli NIKKOR objektif Odak uzaklığı 4,5–45,0 mm (35mm [135] formatında görüş açısı 25–250 mm objektife eşdeğerdir) f/-sayı f/3,5–6,5 Yapısı Dijital zoom büyütmesi Titreşim azaltma Hareket bulanıklığı azaltma Otomatik Netleme (AF) 9 grupta 10 eleman Azami 4× (35mm [135] formatında görüş açısı yaklaşık 1000 mm objektifi
Saklama Ortam Dahili bellek (yakl. 25 MB), SD/SDHC/SDXC bellek kartı Dosya sistemi DCF, Exif 2.
Flaş Menzil (yaklaşık) (ISO duyarlılığı: Otomatik) Flaş kontrolü Arayüz Veri İletim Protokolü [W]: 0,5–3,5 m [T]: 1,5–2,0 m Kılavuz ışıklı TTL otomatik flaş Yüksek hızlı USB MTP, PTP Video çıkışı NTSC ve PAL arasından seçilebilir I/O (Giriş/Çıkış) terminali Ses video (A/V) çıkışı; dijital I/O (USB) Desteklenen diller Arapça, Bengalli, Bulgarca, Çince (Basitleştirilmiş ve Geleneksel), Çekçe, Danca, Felemenkçe, İngilizce, Fince, Fransızca, Almanca, Yunanca, Hintçe, Macarca, Endonezyaca, İtalyanca, Japo
• Aksi belirtilmedikçe tüm değerler Fotoğraf Makinesi ve Görüntüleme Ürünleri Birliği (CIPA) tarafından bildirilen 23 ±3°C sıcaklık değerleri ve tamamen dolu bir pil kullanıldığı varsayımına göre verilmiştir. 1 2 Pil ömrü, çekimler arasındaki süre veya menülerin ve görüntülerin görüntülenme süresi gibi kullanım koşullarına göre farklılık gösterebilir. Her bir film dosyasının boyutu 2 GB'ı ya da 29 dakikayı aşamaz. Fotoğraf makinesi sıcaklığı yükselirse kayıt bu limitin öncesinde bitebilir.
Onaylı Bellek Kartları Aşağıdaki Güvenli Sayısal (SD) bellek kartı test edilmiş ve bu fotoğraf makinesinde kullanılabileceği onaylanmıştır. • Film kaydı için 6 veya daha yüksek Hız Sınıfındaki SD bellek kartları önerilir. Daha düşük değerli Hız Sınıfındaki bellek kartları kullanılırken film kaydı beklenmedik biçimde durabilir.
Ticari Marka Bilgileri • Microsoft, Windows ve Windows Vista, ABD ve/veya diğer ülkelerde Microsoft Corporation'a ait ticari ya da tescilli ticari markalardır. • Mac ve OS X, Apple Inc.'in ABD ve diğer ülkelerde ticari markaları ya da tescilli ticari markalarıdır. • Adobe ve Acrobat, Adobe Systems Inc. kuruluşunun tescilli ticari markalarıdır. • SDXC, SDHC ve SD Logoları SD-3C, LLC şirketinin ticari markalarıdır. • PictBridge bir ticari markadır.
Dizin Semboller Teknik Notlar ve Dizin x Otomatik sahne seçimi modu........... 32 A Otomatik mod ........................................... 42 b Sahne modu.................................................. 33 D Özel efektler modu .................................. 38 F Akıllı portre modu ................................... 40 c İzleme modu ............................................... 28 h Sık kullanılan resimler modu.......... E5 F Otomatik sıralama modu ................
Ç E Çapraz işlem o................................................. 39 Çekim.................................................. 22, 24, 26 Çekim menüsü................................ 54, E28 Çekim modu ........................................................ 22 Çoklu seçici .............................................................. 2 EH-70P............................................................... F19 Ekran....................................................... 2, 6, F6 Ekran ayarları ..........
Flaş kapalı.............................................................. 46 Flaş lambası................................................... 2, 45 Flaş modu .................................................. 45, 46 Floresan.......................................................... E30 Formatlıyor.............................. 15, 74, E69 Fotoğraf makinesi askısı için delik............... 1 Fotoğraf VR......................................... 73, E65 FSCN......................................................
Merkez.................................................. 62, E38 Movie VR........................................................ E58 Müze l.................................................................. 35 N Netleme ......................... 26, 54, 58, E37 Netleme alanı ........................................... 26, 58 Netleme göstergesi ................................. 7, 26 Netleme kilidi....................................................... 62 Nikon Transfer 2 ...................................
Resim modu .................. 54, E28, E29 RSCN................................................................. E79 Rüzgar sesi azaltma............... 7, 70, E58 S Teknik Notlar ve Dizin Saat dilimi............................................ 17, E60 Saat dilimi ve tarih ........................ 73, E60 Sahne modu.............................................. 33, 34 Seçici renk I ...................................................... 38 Sepya .............................................................
ViewNX 2 ................................................................ 77 W WAV.................................................................. E79 Y Yakın çekim k ................................................... 35 Yakınlaştırma/uzaklaştırma.......................... 25 Yardım...................................................................... 33 Yarım basma ........................................................ 27 Yavaş senk.............................................................
SERVİS İSTASYONLARI Karfo Karacasulu Dış Tic. A.Ş. Ziya Gökalp Mh., Süleyman Demirel Blv. SİNPAŞ İŞ-MODERN Kat:1 H35 İkitelli-Başakşehir-İstanbul Tel: 0212 522 20 20 Prizma Görsel Ürünler Tamir ve Bakım Servisi 850 Sok. No:9 Kat:1 D:106 Kemerplaza İş Merkezi Kemeraltı İzmir Tel: 0232 4413585 Faks: 0232 4462088 Karfo Karacasulu Dış Tic. A.Ş. Aşağı Öveçler Mah 1314. Cad. No:17 D:3 Çankaya Ankara Tel: 0312 4722127 Faks: 0312 4722125 Karfo Karacasulu Dış Tic. A.Ş. Kızılsaray Mah. 72. Sok.