Gebruiks- en montage-aanwijzing Koel-vriescombinatie met PerfectFresh Pro-zone en DynaCool KF 37673 iD Lees beslist de gebruiks- en montagehandleiding voordat u uw apparaat plaatst, installeert en in gebruik neemt. Dat is veiliger voor uzelf en u voorkomt schade aan uw apparaat. nl - NL M.-Nr.
Een bijdrage aan de bescherming van ons milieu Het verpakkingsmateriaal Het afdanken van het apparaat De verpakking beschermt het apparaat tegen transportschade. Oude elektrische en elektronische apparaten bevatten meestal nog waardevolle materialen. Ze bevatten echter ook schadelijke stoffen die nodig zijn geweest om de apparaten goed en veilig te laten functioneren.
Inhoud Een bijdrage aan de bescherming van ons milieu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 Beschrijving van het apparaat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 Na te bestellen accessoires . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9 Flesplateau . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9 Veiligheidsinstructies en waarschuwingen. . . . . . . . . . . . .
Inhoud Het opslaan in de koelzone . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39 Gedeelten met verschillende temperaturen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39 Niet geschikt voor de koelkast. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40 Waar u in de winkel al op moet letten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40 Afdekken of niet? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Inhoud Het reinigen en onderhouden van het apparaat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56 Plateaus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 57 Het reinigen van de binnenruimte en de toebehoren . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59 Het reinigen van de deurdichtingen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60 Het reinigen van de ventilatiegleuven . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Beschrijving van het apparaat Bedieningspaneel a Aan/Uit - toets van het hele apparaat b Optische interface (alleen voor Miele-technici) c Toets van de koelzone, resp. diepvrieszone d Superkoeling - toets, resp.
Beschrijving van het apparaat Betekenis van de symbolen Symbool Betekenis Functie 0 Vergrendeling Hiermee wordt voorkomen dat per ongeluk het apparaat wordt uitgeschakeld, een andere temperatuur wordt ingesteld, de superkoeling of superfrost wordt ingeschakeld en instellingen worden gewijzigd.
Beschrijving van het apparaat a Bedieningspaneel b Ventilator c Plateaus d Deurvak met eierhouder e Plateau(s) met verlichting (FlexiLight) f Deurvak voor flessen g Binnenverlichting van de PerfectFresh Pro-zone h Droogtevak PerfectFresh Pro-zone i Gootje voor het dooiwater en afvoeropening voor het dooiwater j Regelaar voor het instellen van de luchtvochtigheid in het vochtvak k Vochtvak PerfectFresh Pro-zone l Diepvriesladen 8
Beschrijving van het apparaat Na te bestellen accessoires Flesplateau Flessen kunt u op het flesplateau leggen. Daarmee bespaart u ruimte. Het flesplateau kan op verschillende manieren in het apparaat worden geplaatst. Voor het onderhoud van roestvrij staal hebt u het volgende nodig. – Een onderhoudsmiddel voor roestvrij staal Dit brengt iedere keer wanneer het wordt gebruikt een film over het roestvrij staal aan met een water- en vuilwerende werking.
Veiligheidsinstructies en waarschuwingen Dit apparaat voldoet aan de geldende veiligheidsvoorschriften. Onjuist gebruik echter kan persoonlijk letsel of beschadiging van het apparaat tot gevolg hebben. Lees daarom de gebruiks- en montagehandleiding aandachtig door, voordat u het apparaat in gebruik neemt. In de handleiding vindt u belangrijke instructies met betrekking tot inbouw, veiligheid, gebruik en onderhoud.
Veiligheidsinstructies en waarschuwingen ~ Het apparaat is niet geschikt voor het koelen en bewaren van medicamenten, bloedplasma, laboratoriumpreparaten en dergelijke. Opslag van deze producten in het apparaat kan tot kwaliteitsverlies en zelfs tot bederf van de opgeslagen levensmiddelen leiden. ~ Het apparaat mag niet worden gebruikt in explosiegevoelige ruimten.
Veiligheidsinstructies en waarschuwingen Technische veiligheid ~ Het koelsysteem is op lekken gecontroleerd. Het apparaat vol- doet aan de desbetreffende veiligheidsbepalingen en EU-richtlijnen. ~ Dit apparaat bevat het koelmiddel isobutaan (R600a). Dit is een natuurlijk gas dat het milieu weinig belast, maar wel brandbaar is.
Veiligheidsinstructies en waarschuwingen ~ Vergelijk vóórdat u het apparaat aansluit de aansluitgegevens (zekering, spanning en frequentie) op het typeplaatje met die van het elektriciteitsnet. Deze moeten beslist overeenkomen. Raadpleeg bij twijfel een elektricien. ~ De elektrische veiligheid van het apparaat is uitsluitend gegaran- deerd als het wordt aangesloten op een aardingssysteem dat volgens de geldende veiligheidsbepalingen is geïnstalleerd.
Veiligheidsinstructies en waarschuwingen ~ Bij installatie-, onderhouds- en reparatiewerkzaamheden mag er geen elektrische spanning op het apparaat staan. Dat is het geval als aan één van de volgende voorwaarden is voldaan: – als de hoofdschakelaar van de huisinstallatie is uitgeschakeld, – als de stekker uit het stopcontact is getrokken. Trek daarbij aan de stekker en niet aan de aansluitkabel.
Veiligheidsinstructies en waarschuwingen Verdere tips voor het gebruik ~ Het apparaat heeft een bepaalde klimaatklasse. De klimaatklasse is een kamertemperatuurbereik waar de temperatuur niet boven of onder mag liggen en staat aangegeven op het typeplaatje aan de binnenkant van uw apparaat. Een te lage temperatuur heeft tot gevolg dat de compressor voor langere tijd afslaat, zodat het apparaat de vereiste temperatuur niet kan aanhouden.
Veiligheidsinstructies en waarschuwingen ~ Haal flessen die u in de diepvrieszone hebt gelegd om snel te koelen er na maximaal één uur weer uit. Dit om te voorkomen dat de flessen uit elkaar springen, dat u letsel oploopt en dat het apparaat beschadigd raakt. ~ Raak ingevroren levensmiddelen en metalen onderdelen niet met natte handen aan om letsel aan uw handen te voorkomen.
Veiligheidsinstructies en waarschuwingen Reiniging en onderhoud ~ Behandel de deurdichting niet met olie of vet om te voorkomen dat deze in de loop van de tijd poreus wordt. ~ Gebruik voor het ontdooien en reinigen van het apparaat nooit een stoomreiniger, aangezien stoom in aanraking kan komen met spanningvoerende delen van het apparaat en zo kortsluiting veroorzaken. ~ Gebruik geen scherpe voorwerpen om – rijp- en ijslagen te verwijderen – en vastgevroren levensmiddelen los te wrikken.
Veiligheidsinstructies en waarschuwingen Wat te doen wanneer u het apparaat afdankt ~ Maak het slot onbruikbaar om te voorkomen dat kinderen niet in het apparaat ingesloten kunnen raken en in levensgevaar komen. ~ Beschadig geen delen van het koelsysteem, bijv. door – koelmiddelkanalen van de verdamper open te prikken; – buisleidingen om te buigen; – beschermende lagen af te krabben. Spuit er koelmiddel uit, kan dat oogletsel veroorzaken.
Het besparen van energie Belangrijk bij plaatsing en onderhoud Normaal energieverbruik Te hoog energieverbruik Plaats het apparaat in een geventileerde ruimte. In gesloten, niet geventileerde ruimtes Stel het apparaat niet bloot aan zonnestralen. Direct blootgesteld aan zonnestralen Plaats het apparaat niet naast een warmtebron. Naast een warmtebron (verwarming, fornuis) Zorg voor een omgevingstem- Bij een hoge omgevingstemperatuur van ca. 20 °C.
Het besparen van energie Normaal energieverbruik Belangrijk bij bediening en gebruik Te hoog energieverbruik Plaats de plateaus, laden en vakken zoals bij levering. Open de deur alleen indien nodig en zo kort mogelijk. Leg de levensmiddelen bij het inruimen meteen op de goede plek. Deur vaak en lang openen betekent koudeverlies en instroom van warme omgevingslucht. Het apparaat heeft tijd nodig om daartegenop te koelen en de compressor moet langer werken.
Het in- en uitschakelen van het apparaat Vòòr het eerste gebruik Verpakkingsmateriaal ^ Verwijder al het verpakkingsmateriaal uit de binnenruimte. Beschermfolie Gebruik van toebehoren – Flessensteun De flessensteun wordt in het deurvak voor flessen geplaatst. Flessen staan steviger wanneer u de deur van het apparaat opent en sluit. De roestvrijstalen lijsten en panelen zijn tijdens het transport van een beschermfolie voorzien. ^ Trek deze folie van de roestvrijstalen lijsten en panelen af.
Het in- en uitschakelen van het apparaat Het bedienen van het apparaat U bedient dit apparaat door de sensortoetsen aan te tippen. Iedere keer wanneer u een sensortoets aantipt, klinkt er een signaal. Dit toetssignaal kunt u uitschakelen. Zie hoofdstuk: "Het wijzigen van instellingen", paragraaf: "Geluidssignalen". Wanneer de deur van de koelzone wordt geopend, gaat de binnenverlichting aan en wordt de LED-verlichting van de plateaus steeds sterker, totdat de maximale lichtsterkte is bereikt.
Het in- en uitschakelen van het apparaat Voor beide koudezones kunt u instellingen wijzigen. Het uitschakelen van het apparaat ^ Tip de Aan/Uit – toets aan. ^ Tip de sensortoets aan van die zone waarin u instellingen wilt veranderen. Is dat niet mogelijk, is de vergrendeling ingeschakeld. De sensortoets die u gekozen heeft licht geel op. In het display gaat de temperatuuraanduiding uit en verschijnt symbool t voor de elektrische aansluiting.
Het in- en uitschakelen van het apparaat Het weer inschakelen van de koelzone Bij langere afwezigheid De koelzone kunt u daarna weer apart inschakelen. Wanneer u het apparaat langere tijd niet meer gebruikt, doe dan het volgende. ^ Tip de toets van de koelzone aan. ^ Schakel het apparaat uit. De temperatuuraanduiding van de koelzone gaat branden. De koelzone begint te koelen. Wanneer de deur van de koelzone wordt geopend, gaat de binnenverlichting aan.
De juiste temperatuur Het is voor de houdbaarheid van de levensmiddelen zeer belangrijk dat de juiste temperatuur wordt ingesteld. Door micro-organismen bederven de levensmiddelen erg snel. De temperatuur beïnvloedt de snelheid waarmee de micro-organismen groeien. Hoe lager de temperatuur, des te langzamer de micro-organismen groeien en des te langer het duurt voordat de levensmiddelen bederven.
De juiste temperatuur Temperatuuraanduiding Is het apparaat normaal in gebruik, dan geeft de temperatuuraanduiding in het display de gemiddelde temperatuur van de koelzone en de temperatuur van de warmste plek in de diepvrieszone aan, die op dat moment heersen. Ligt de temperatuur in de diepvrieszone niet in het bereik dat in de temperatuuraanduiding kan worden aangegeven, gaan er in het display alleen streepjes knipperen.
De juiste temperatuur Bij het aantippen van de temperatuurtoetsen, ziet u in het display het volgende veranderen: – Wanneer u voor het eerst aantipt, dan knippert de temperatuurwaarde die u het laatst heeft ingesteld. Mogelijke temperatuurinstellingen De temperatuur is instelbaar – in de koelzone van 1°C tot 9°C; – in de diepvrieszone van -15°C tot -26°C. – Vanaf de tweede keer dat u aantipt verandert de temperatuurwaarde in stappen van 1 °C.
De juiste temperatuur Het wijzigen van de temperatuur in de PerfectFresh Prozone In de PerfectFresh Pro-zone wordt de temperatuur automatisch tussen de 0 en 3°C gehouden. Wanneer u het daar echter warmer of kouder wilt hebben, bijv. omdat u vis wilt opslaan, dan kunt u de temperatuur wijzigen. De temperatuur in de PerfectFresh Pro-zone is vanuit het fabriek ingesteld op 5.
De juiste temperatuur Het duurt enige tijd voordat de ingestelde temperatuur is bereikt.
De functie "Superkoeling" Het gebruik van de superkoeling Het uitschakelen van de superkoeling Met behulp van de functie "Superkoeling" daalt de temperatuur in de koelzone zeer snel zo laag mogelijk. Hoe laag hangt af van de kamertemperatuur. De superkoeling wordt automatisch na ca. 12 uur uitgeschakeld. De koelcapaciteit van het apparaat is weer normaal.
De functie "Superfrost" Het gebruik van de superfrost Verse levensmiddelen moeten zo snel mogelijk tot in de kern worden ingevroren. Alleen zo blijven voedingswaarde, vitaminen, vorm en smaak behouden. Voor het optimaal invriezen van deze levensmiddelen kunt u daarom het beste de functie "Superfrost" inschakelen, en wel 6 uur vòòrdat u de levensmiddelen in de diepvrieszone legt. Wilt u gebruik maken van de maximale vriescapaciteit, leg de levensmiddelen dan 24 uur van te voren in de diepvrieszone.
Temperatuur- en deuralarm Dit apparaat is uitgerust met een waarschuwingssysteem waarmee wordt voorkomen dat de temperatuur in de diepvrieszone ongemerkt stijgt en dat er teveel energie wordt verbruikt, bijv. wanneer er een deur te lang openstaat. Temperatuuralarm Wanneer de temperatuur in de diepvrieszone te veel stijgt, gaat er een zoemer en beginnen de toets van de diepvrieszone in het bedieningsveld en alarmsymbool ; in het display tegelijk te knipperen.
Temperatuur- en deuralarm Deuralarm Wanneer de deur te lang openstaat, gaat er een zoemer en gaat alarmsymbool ; in het display branden. De tijd voordat het deuralarm gaat is afhankelijk van de aantal minuten dat daarvoor is ingesteld. Vanuit de fabriek is 2 minuten ingesteld. U kunt ook 4 minuten instellen of het deuralarm uitschakelen. Zie hoofdstuk: "Het wijzigen van instellingen", paragraaf: "Geluidssignalen". Zodra de deur wordt gesloten, houdt de zoemer op en gaat alarmsymbool ; uit.
Het wijzigen van instellingen Bepaalde instellingen van het apparaat kunt u alleen in de instellingsmodus wijzigen. Zit u in de instellingsmodus, wordt het deuralarm of een andere foutmelding automatisch onderdrukt; in het display brandt echter wel alarmsymbool ;.
Het wijzigen van instellingen Geluidssignalen ) ^ Schakel met de X/Y - toetsen de vergrendeling in of uit. 0: De vergrendeling is uitgeschakeld. 1: De vergrendeling is ingeschakeld. Het apparaat beschikt over geluidssignalen, nl. een toetssignaal en een zoemer bij deur- en temperatuuralarm. Het toetssignaal en de zoemer bij deuralarm kunt u in- en uitschakelen. Het temperatuuralarm kunt u niet uitschakelen. Er zijn vier varianten. Vanuit de fabriek is variant 3 ingesteld, d.w.z.
Het wijzigen van instellingen Lichtsterkte van het display s U kunt de lichtsterkte van het display aan de omgeving aanpassen. ^ Kies met de X/Y - toetsen de gewenste variant. 0: Toetssignaal uit en zoemer uit 1: Toetssignaal uit en zoemer aan (na 4 minuten) 2: Toetssignaal uit en zoemer aan (na 2 minuten) 3: Toetssignaal aan en zoemer aan (na 2 minuten) De lichtsterkte van het display kan in de standen 1 tot en met 3 worden ingesteld. Vanuit de fabriek is stand 3, de maximale stand, ingesteld.
Het wijzigen van instellingen Sabbatmodus ¬ ^ Kies met de X/Y - toetsen de gewenste stand. 1: Minimale lichtsterkte 2: Normale lichtsterkte 3: Maximale lichtsterkte Het apparaat beschikt over de sabbatmodus om gebruikers in hun religieuze verplichtingen van dienst te zijn. Is de sabbatmodus ingeschakeld, brandt in het display symbool ¬, worden alle functies van het apparaat uitgeschakeld en kunnen ook niet meer worden ingeschakeld.
Het wijzigen van instellingen Het inschakelen van de sabbatmodus ^ Tip de toets voor de instellingsmodus aan. In het display verschijnen alle symbolen voor de instellingsmodus. Symbool 0 knippert. ^ Tip de temperatuurtoetsen (X en Y) zo vaak aan, totdat in het display symbool ¬ begint te knipperen. Wat u heeft ingesteld, wordt overgenomen. Symbool ¬ brandt. De sabbatmodus is ingeschakeld. Het uitschakelen van de sabbatmodus ^ Tip de toets voor de instellingsmodus aan.
Het opslaan in de koelzone Gedeelten met verschillende temperaturen – Vis, vlees, gevogelte Door de natuurlijke luchtcirculatie ontstaan er in de koelzone gedeelten met verschillende temperaturen.Zo zakt de koude, zware lucht in het onderste gedeelte van de koelzone. Maak bij het inruimen van de levensmiddelen gebruik van deze verschillende temperaturen. – Levensmiddelen met eieren of room Dit is een apparaat met een automatische, dynamische koeling (DynaCool).
Het opslaan in de koelzone Niet geschikt voor de koelkast Koudegevoelige levensmiddelen zijn niet geschikt om bij temperaturen onder de 5°C te worden bewaard. Te lage temperaturen kunnen een negatieve invloed hebben op de smaak, het vitaminegehalte, het uiterlijk en de consistentie van deze levensmiddelen.
Het opslaan in de PerfectFresh Pro-zone PerfectFresh Pro-zone In de PerfectFresh Pro-zone zijn de koelcondities voor fruit, groenten, vis, vlees en melkproducten optimaal. Deze levensmiddelen blijven veel langer vers en smaak en vitaminen blijven behouden. In de PerfectFresh Pro-zone wordt de temperatuur automatisch geregeld en ligt bij 0 - 3 °C. Deze temperaturen zijn lager dan in een gewone koelzone, maar voor levensmiddelen die niet gevoelig zijn voor koude zijn dit de ideale opslagtemperaturen.
Het opslaan in de PerfectFresh Pro-zone Droogtevak , Vochtvak ,, . / - Het droogtevak is vooral geschikt voor de opslag van levensmiddelen die niet lang houdbaar zijn. Niet verhoogde luchtvochtigheid , – Verse vis en schaaldieren – Vlees, gevogelte, worst – Delicatessen – Zuivelproducten – Allerlei andere verpakte levensmiddelen De luchtvochtigheid in het droogtevak is ongeveer gelijk aan de luchtvochtigheid die in een gewone koelzone heerst.
Het opslaan in de PerfectFresh Pro-zone De hoogte van de luchtvochtigheid in het vochtvak hangt sterk af van het soort en de hoeveelheid opgeslagen levensmiddelen. Ook is het in dit opzicht heel belangrijk dat de levensmiddelen niet verpakt zijn. Het reguleren van de luchtvochtigheid in het vochtvak Zet de schuifregelaar op stand ,, . of -. Het is mogelijk dat zich bij een verhoogde luchtvochtigheid in het vochtvak op de bodem en onder het deksel condenswater ontwikkelt. Verwijder dit met een doekje.
Het opslaan in de PerfectFresh Pro-zone Bent u niet tevreden met de manier waarop uw opgeslagen levensmiddelen worden gekoeld, bijv. wanneer ze al na korte tijd slap worden, neem dan onderstaande aanwijzingen in acht. ^ Sla alleen verse levensmiddelen op. De staat waarin levensmiddelen verkeren wanneer u ze in de koelkast legt is heel belangrijk. ^ Reinig de PerfectFresh Pro-zone vòòrdat u de levensmiddelen daarin legt. ^ Dep zeer vochtige levensmiddelen vòòrdat u ze in de PerfectFresh Pro-zone legt.
Het indelen van de binnenruimte Deurvakken Plateaus Wilt u een deurvak verplaatsen, doe dan het volgende. Hebben plateaus LED-verlichting, bevindt deze zich aan de roestvrijstalen lijst. Door deze plateaus te verplaatsen kunt u de koelzone zo verlichten als u zelf wilt. ^ Schuif het deurvak naar boven en haal het eruit. ^ Zet het deurvak er op de gewenste plaats weer in. Zorg er daarbij voor dat het goed vastklikt.
Het indelen van de binnenruimte De opstaande rand aan de achterkant van het plateau moet naar boven wijzen, zodat de levensmiddelen niet met de achterwand in aanraking kunnen komen en eraan vastvriezen. Met stopjes wordt voorkomen dat de plateaus er per ongeluk uit worden getrokken. Vakken van de PerfectFresh Pro-zone De vakken van de PerfectFresh Prozone zijn op telescopische geleiders inschuifbaar en uittrekbaar.
Het indelen van de binnenruimte Let er bij het reinigen van het apparaat op dat het speciale vet in de telescopische rails er niet uitgewassen wordt. Reinig de rails met een vochtige doek. Wilt u het deksel terugplaatsen, ^ zet het dan weer terug in de houders en schuif het naar achteren, totdat het vastklikt. Wilt u een vak terugplaatsen, ^ trek de geleiders dan helemaal naar buiten, leg het vak daarop ^ en schuif het in het apparaat totdat het vastklikt.
Het invriezen en bewaren van levensmiddelen Maximale vriescapaciteit Levensmiddelen kunnen het beste zo snel mogelijk tot in de kern worden ingevroren. Daarvoor is het noodzakelijk dat de maximale vriescapaciteit niet wordt overschreden. De maximale vriescapaciteit binnen 24 uur vindt u op het typeplaatje "Vriescapaciteit ..... kg/24 h" en is berekend volgens de norm DIN EN ISO 15502.
Het invriezen en bewaren van levensmiddelen Het invriezen en bewaren van verse levensmiddelen Gebruik voor het invriezen alleen verse levensmiddelen waar geen rotte plekken in zitten! Waar u daarbij op moet letten – Geschikt om in te vriezen zijn: vers vlees, gevogelte, wildbraad, vis, groenten, kruiden, vers fruit, zuivelproducten, brood en banket, kliekjes, eigeel, eiwit en vele kant-en-klaarproducten.
Het invriezen en bewaren van levensmiddelen Vòòr het inruimen Gaat het om een hoeveelheid van meer dan 2 kg, ^ schakel dan enige tijd vòòr het inruimen de superfrost in. Zie hoofdstuk: "De functie "Superfrost"". De levensmiddelen die al zijn ingevroren krijgen zo een koudereserve. Het inruimen Let op de maximale belading van diepvriesladen en glasplaten.
Het invriezen en bewaren van levensmiddelen Het ontdooien van ingevroren levensmiddelen Het bereiden van ijsblokjes Dat kunt u doen – in de magnetron; – in de oven bij het verwarmingssysteem "Hetelucht" of "Ontdooien"; – bij kamertemperatuur; – in de koelkast (de koude die daarbij vrijkomt kan voor het koelen van de andere levensmiddelen worden gebruikt); – in de stoomoven. Platte stukken vlees en vis kunnen gedeeltelijk ontdooid in een hete braadpan worden gelegd.
Het invriezen en bewaren van levensmiddelen Het gebruik van de koude-accu Door een koude-accu te gebruiken voorkomt u dat de temperatuur in de diepvrieszone bij een stroomuitval te snel stijgt. Zo kunt u de levensmiddelen in ieder geval nog iets langer bewaren. ^ Leg de koude-accu in de bovenste diepvrieslade. Na ca. 24 uur bereikt de koude-accu zijn maximale koelcapaciteit. Is er sprake van een stroomstoring, ^ leg de bevroren koude-accu dan direct op de levensmiddelen vòòr in de bovenste lade.
Het ontdooien van het apparaat Het ontdooien van de koelzone en de PerfectFresh Pro-zone – de deur van de diepvrieszone vaak open en dicht is gedaan; De koelzone en de PerfectFresh Prozone worden automatisch ontdooid. – de deur daarbij lang open is geweest; Terwijl de compressor in werking is, kunnen zich aan de achterwand van de koelzone en de PerfectFresh Pro-zone rijp en waterpareltjes vormen. Deze hoeft u niet te verwijderen, want ze verdampen door de warmte van de compressor automatisch.
Het ontdooien van het apparaat Vòòr het ontdooien ^ Schakel ca. 1 dag voordat u gaat ontdooien de superfrost in. Daardoor krijgen de reeds opgeslagen ingevroren levensmiddelen een koudereserve en kunnen dus iets langer bij kamertemperatuur worden bewaard. ^ Haal de ingevroren levensmiddelen uit het apparaat en wikkel ze in een paar kranten of dekens of leg ze in een koeltas. ^ Bewaar de ingevroren levensmiddelen op een koele plaats, totdat de diepvrieszone weer klaar is voor gebruik.
Het ontdooien van het apparaat ^ Trek de stekker uit het stopcontact of schakel de hoofdschakelaar uit. Na het ontdooien ^ Laat de deur van de diepvrieszone open. ^ Sluit de deur van de diepvrieszone. U kunt het ontdooien versnellen door twee pannetjes op een onderzetter met heet (niet kokend) water in het apparaat te zetten. In dat geval moet de deur bij het ontdooien gesloten blijven, zodat de warmte niet vrij kan komen. ^ Haal de stukjes ijs die zijn losgeraakt uit het apparaat.
Het reinigen en onderhouden van het apparaat Zorg ervoor dat er geen water in de elektronica, in de verlichting of in de metalen plaatjes (contactpunten) in de linker ribben terechtkomt. Zorg ervoor dat er geen reinigingswater door de afvoeropening voor het dooiwater loopt. Gebruik voor het reinigen van het apparaat nooit een stoomreiniger, aangezien stoom in aanraking kan komen met spanningvoerende delen van het apparaat en zo kortsluiting veroorzaken.
Het reinigen en onderhouden van het apparaat Vòòr het reinigen ^ Schakel het apparaat uit. Het display gaat uit en de koeling is uitgeschakeld. Is dat niet het geval, dan is de vergrendeling ingeschakeld. ^ Schakel in dat geval de vergrendeling uit. Zie hoofdstuk: "Het wijzigen van instellingen". ^ Trek de stekker uit het stopcontact of schakel de hoofdschakelaar uit. ^ Haal de levensmiddelen uit het apparaat en sla ze op een koele plaats op. ^ Ontdooi de diepvrieszone.
Het reinigen en onderhouden van het apparaat Deurvakken De roestvrijstalen panelen aan de deurvakken zijn niet geschikt om in de afwasautomaat te worden gereinigd. Om de roestvrijstalen panelen te verwijderen, gaat u als volgt te werk. ^ Pak aan de linker kant van de roestvrijstalen lijst het kunststof aan de achterkant vast. 1. Buig de kunststof van het plateau weg en 2. trek tegelijk de lijst van het plateau af. Nu laat de lijst ook aan de andere kant los.
Het reinigen en onderhouden van het apparaat Het reinigen van de binnenruimte en de toebehoren Reinig de koelzone en de toebehoren regelmatig, maar minstens èèn keer in de maand en de diepvrieszone iedere keer na het ontdooien. Neem vuil direct af en laat het niet opdrogen. ^ Gebruik voor het reinigen wat lauwwarm water met wat reinigingsmiddel. ^ Neem alles na het reinigen nog een keer met helder water af en droog het daarna met een doek.
Het reinigen en onderhouden van het apparaat ^ Reinig de telescopische geleiders van de vakken van de PerfectFresh Pro-zone met een vochtige doek. Let er bij het reinigen op dat het speciale vet in de rolgeleiders er niet wordt uitgewassen. ^ Zit er vuil aan de roestvrijstalen panelen en lijsten, verwijder dat dan met het Miele-middel voor het onderhoud van roestvrij staal. ^ Wrijf deze gedeelten direct na het reinigen met hetzelfde middel in. Het is belangrijk dat dit na iedere reiniging gebeurt.
Nuttige tips De meeste problemen waar u in het dagelijks gebruik mee te maken zou kunnen krijgen kunt u zelf oplossen. Het volgende overzicht helpt u daarbij. Neem contact op met Miele als u de oorzaak van een probleem niet kunt vinden of het probleem niet kunt verhelpen. Open de deur van het apparaat als het enigszins mogelijk is niet vóórdat de storing is verholpen. Op deze manier houdt u het koudeverlies zo gering mogelijk.
Nuttige tips De compressor slaat steeds vaker en voor steeds langere tijd aan; de temperatuur in het apparaat daalt. Probleem Oorzaak Oplossing De temperatuur in het apparaat is te laag. Er is een te lage temperatuur ingesteld. ^ Corrigeer de temperatuur. De deur van de diepvrieszone zit niet goed dicht. ^ Controleer of de deur van de diepvrieszone goed sluit. Er is ineens een vrij grote hoeveelheid verse levensmiddelen ingevroren.
Nuttige tips De compressor slaat steeds vaker en voor steeds langere tijd aan; de temperatuur in het apparaat daalt. Probleem Oorzaak Oplossing De compressor slaat steeds vaker en voor steeds langere tijd aan. De ventilatiegleuven in de kastombouw zijn geblokkeerd of er zit veel stof in. ^ Zorg ervoor dat de ventilatiegleuven niet worden geblokkeerd. ^ Zorg ervoor dat de ventilatiegleuven stofvrij zijn.
Nuttige tips De compressor slaat steeds minder vaak en voor steeds kortere tijd aan; de temperatuur in het apparaat stijgt. Probleem Oorzaak Oplossing De temperatuur in het apparaat is te hoog. Dit is geen storing! ^ Corrigeer de temperatuur. ^ Controleer de temperatuur nog een keer na 24 uur. De omgevingstemperatuur ^ Volg de aanwijzingen in De ingevroren lehet hoofdstuk: "Montagevensmiddelen begin- is voor dit apparaat te laag. instructies", paragraaf: nen te ontdooien.
Nuttige tips Weergave in het display Probleem Oorzaak Oplossing In het display begint alarmsymbool ; te knipperen. Tevens gaat èèn van de zonetoetsen knipperen. De temperatuur in de des- ^ Zorg ervoor dat de juiste temperatuur weer wordt betreffende zone is te hoog bereikt. of te laag vergeleken met de ingestelde temperatuur, Alarmsymbool ; gaat uit en doordat: de sensortoets van de desbe– de deur van de zone vaak treffende zone brandt weer open is gedaan; constant. De zoemer houdt op.
Nuttige tips Binnenverlichting Probleem Oorzaak Oplossing De LED-verlichting aan èèn van de plateaus doet het niet. Het plateau zit niet goed op ^ Schuif het plateau naar binnen en let erop dat het de ribben. hoorbaar vastklikt. De LED-verlichting aan de plateaus doet het niet. Er is vocht terechtgekomen ^ Veeg de lijsten met LEDin de LED-verlichting van de verlichting af, maak ze droog of laat ze buiten het plateaulijsten of in de metaapparaat drogen.
Nuttige tips Binnenverlichting Probleem Oorzaak De LED-verlichting aan de plateaus doet het niet. Wanneer de deur ca. 15 mi- ^ Sluit de deur van het apparaat. nuten open heeft gestaan, gaat de LED-verlichting auNadat u de deur opnieuw tomatisch uit in verband met hebt geopend, doet de bingevaar voor oververhitting. nenverlichting het weer. De LED-verlichting van de plateaulijsten is defect. Oplossing ^ Vervang de defecte lijsten met LED-verlichting.
Nuttige tips Binnenverlichting Probleem Oorzaak De LED-verlichting van de groente- en fruitlade doet het niet. Wanneer de deur ca. 15 mi- ^ Sluit de deur van het apparaat. nuten open heeft gestaan, gaat de LED-verlichting auNadat u de deur opnieuw tomatisch uit in verband met hebt geopend, doet de bingevaar voor oververhitting. nenverlichting het weer. Is dit niet het geval, is er sprake van een storing. Oplossing ^ Schakel de afdeling Klantcontacten van Miele Nederland in.
Nuttige tips Andere problemen Probleem Oorzaak Oplossing De ingevroren levensmiddelen zijn vastgevroren. Der verpakking van de levensmiddelen was niet droog toen ze in het apparaat werden gelegd. ^ Maak de ingevroren levensmiddelen met een stomp voorwerp, bijv. met een lepelsteel los. Er gaat geen zoemer, hoewel èèn van de deuren al een tijdje openstaat. Dat is geen storing. De zoe- Hier kunt u niets aan doen. mer is in de instellingsmodus uitgeschakeld.
Geluiden en de oorzaken ervan Vaak voorWaar komen deze geluiden vandaan? komende geluiden Brrrrr ... Dit brommende geluid komt van de motor (compressor). Wanneer de motor aanslaat klinkt dit geluid nog iets sterker. Blub, blub ... Deze klotsende, gorgelende of snorrende geluiden komen van de koelvloeistof die door de leidingen stroomt. Klik ... Dit klikkende geluid is altijd te horen wanneer de thermostaat de motor in- of uitschakelt. Sssrrrrr ...
Afdeling Klantcontacten / Garantie Voor storingen die u niet zelf kunt verhelpen, waarschuwt u – uw Miele-vakhandelaar of – de afdeling Klantcontacten van Miele Nederland B.V. Adres, telefoonnummer en website van Miele Nederland vindt u op de achterzijde van deze gebruiksaanwijzing. Voor een goede en vlotte afhandeling moet de afdeling Klantcontacten het type en het serienummer van uw apparaat weten. Beide gegevens vindt u op het typeplaatje dat zich in het apparaat bevindt.
Informatie voor onderzoeksinstituten Onderzoeken moeten volgens de geldende normen en richtlijnen worden uitgevoerd. Bovendien moet er bij de voorbereiding en uitvoering van onderzoeken rekening worden gehouden met – de beladingsschema's – en de aanwijzingen in de gebruiksen montage-aanwijzing. 72 De PerfectFresh Pro-zone voldoet aan de eis van een koelvak volgens EN ISO 15502.
Informatie voor de handelaar Demo-functie r Dit apparaat kan met de zogenaamde "demo-functie" in de handel of in showrooms worden gepresenteerd. Dat houdt in dat de bediening en de binnenverlichting wel werken, maar de compressor uitgeschakeld blijft. ^ Tip de X - toets aan en laat uw vinger op de toets rusten. Het inschakelen van de demo-functie ^ Tip daarbij de Aan/Uit - toets één keer aan en laat de X - toets niet los! ^ Schakel het apparaat met de Aan/Uit - toets uit.
Informatie voor de handelaar Het uitschakelen van de demofunctie Symbool r brandt in het display. ^ Tip de temperatuurtoetsen (X en Y) zo vaak aan, totdat in het display 0 verschijnt. ^ Tip de toets voor de instellingsmodus aan. Dit betekent dat de demo-functie is uitgeschakeld. In het display verschijnen alle symbolen voor de instellingsmodus. Symbool 0 knippert. ^ Tip de OK - toets aan om uw keuze te bevestigen.
Elektrische aansluiting Dit apparaat mag alleen door een erkend elektricien op het elektriciteitsnet worden aangesloten. Dit apparaat is voorzien van een aansluitkabel en een stekker met randaarde, geschikt voor aansluiting op 50 Hz 220 - 240 V. De zekering dient te geschieden met minimaal 10 A. Het apparaat mag uitsluitend worden aangesloten op een contactdoos met randaarde en op een huisinstallatie die aan alle voorschriften voldoet (zoals NEN 1010).
Montage-instructies Een apparaat dat niet is ingebouwd kan kantelen! Plaats van opstelling Kies geen plaats direct naast een fornuis, een verwarming of in de buurt van een raam waar de zon direct doorheen kan schijnen. Hoe hoger de kamertemperatuur is, des te langer de compressor in werking en des te hoger het stroomverbruik is. Geschikt is een droge ruimte waar kan worden geventileerd. Let bij het inbouwen van het apparaat op het volgende.
Montage-instructies Luchttoevoer en luchtafvoer Voor de luchttoevoer- en luchtafvoeropeningen moeten die maten worden aangehouden die wij hebben aangegeven. Gebeurt dat niet, slaat de compressor steeds vaker en voor steeds langere tijd aan, stijgt het energieverbruik en stijgt de werkingstemperatuur van de compressor, wat schade aan de compressor kan veroorzaken. De lucht aan de achterwand van het apparaat wordt warm.
Montage-instructies Voordat u het apparaat inbouwt ^ Pak vòòr het inbouwen de zak met montage-onderdelen en andere accessoires uit het apparaat en verwijder het afdichtingsband van de deur van het apparaat. ^ Verwijder in geen geval de volgende voorwerpen van de achterwand van het apparaat. ^ Open de deur van het apparaat en trek de rode transportbeveiliging a (modelafhankelijk) er af. – De afstandhouders. Deze zorgen voor de noodzakelijke afstand tussen de achterwand van het apparaat en de muur.
Inbouwmaten Let er vòòr het inbouwen op, dat voor de inbouwkast en voor de luchttoevoeren luchtafvoeropeningen die maten worden aangehouden die wij hebben aangegeven.
Het instellen van de deurscharnieren De deurscharnieren zijn standaard zo ingesteld, dat de deur van het apparaat ver open kan. Zijn er echter redenen dat de deur niet zo ver open mag, dan kunnen de deurscharnieren worden aangepast en de deuropeningshoek worden verkleind. Wanneer de deur van het apparaat bij voorbeeld tegen een aangrenzende muur slaat wanneer hij opengaat, moet de deuropeningshoek tot 90° worden verkleind. ^ Plaats de bijgevoegde stiften van boven in de scharnieren.
Het veranderen van de draairichting van de deuren Het is beslist noodzakelijk dat u iemand vraagt om u daarbij te helpen. Het apparaat wordt geleverd met rechtsscharnierende deuren. Moeten de deuren linksscharnierend zijn, verander dan de draairichting. Voor het veranderen van de draairichting hebt u onderstaand gereedschap nodig: ^ Open beide deuren van het apparaat. ^ Haal de deurvakken uit het apparaat. ^ Draai de schroeven e en f aan de scharnieren een beetje los.
Het veranderen van de draairichting van de deuren Voor het geval u stiften in de scharnieren hebt geplaatst voor het verkleinen van de deuropeningshoek, moet u het volgende doen. ^ Trek de stiften van boven uit de scharnieren. ^ Draai de schroeven e er helemaal uit. ^ Zet het bevestigingselement i er aan de andere kant weer op en draai de schroeven e er losjes in. ^ Draai de schroeven f er helemaal uit en schroef ze er losjes aan de andere kant weer in.
Het veranderen van de draairichting van de deuren Voer de volgende stappen bij beide deuren uit. Het losmaken van de deursluitingsdemper De deursluitingsdemper trekt in gedemonteerde toestand samen. Let erop dat u zich niet bezeert. ^ Leg de losse deur op een stabiele ondergrond met de buitenkant naar beneden. ^ Maak kogelpen l met behulp van de schroevendraaier los schroef de pen er aan de andere kant weer in. ^ Draai de deur van het apparaat om, zodat de buitenkant boven ligt.
Het veranderen van de draairichting van de deuren Het vastmaken van de deursluitingsdemper ^ Draai de deur van het apparaat om, zodat de buitenkant beneden ligt. ^ Schroef houder k aan het scharnier vast. ^ Trek deursluitingsdemper j uit elkaar en haak hem er in de kogelpen in. ^ Schuif de deuren van het apparaat g en h op de voorgemonteerde schroeven e en f en draai de schroeven e en f stevig aan. ^ Klik de afdekkingen a, b, c en der op.
Het inbouwen van het apparaat Vraag iemand anders u te helpen bij het inbouwen. Voor het inbouwen van het apparaat hebt u onderstaand gereedschap nodig: ^ Gebruik alleen een stevig, stabiel inbouw-keukenmeubel op een vlakke vloer. ^ Zorg ervoor dat de inbouwkast niet kan kantelen. ^ Stel het keukenmeubel met een waterpas. De hoeken van de kast moeten allemaal 90° zijn, omdat de meubeldeur anders niet precies tegen alle vier de hoeken aanligt.
Het inbouwen van het apparaat Voor het monteren hebt u onderstaande onderdelen nodig. – Voor het bevestigen van de meubeldeur: Alle onderdelen die u voor de montage nodig hebt, hebben een nummer. Bij de montagebeschrijving wordt er verwezen naar deze nummers. – Voor de inbouw van het apparaat in de inbouwkast (meubelkast): Alle stappen bij de montage worden gedemonstreerd met een apparaat met rechtsscharnierende deuren.
Het inbouwen van het apparaat ^ Schuif het apparaat voor twee derde in de inbouwkast. Let er daarbij op dat de aansluitkabel niet ergens tussen beklemd raakt. Tip om het inschuiven wat te vergemakkelijken: Maak aan de stekker een stuk touw vast en verleng zo het elektrische snoer. Trek het elektrische snoer dan door de inbouwkast. Het apparaat kan dan na te zijn ingebouwd makkelijk worden aangesloten.
Het inbouwen van het apparaat ^ Schroef de stelvoeten l er nu helemaal in. ^ Haal afdekking f er af. ^ Maak bevestigingselement g met de schroeven h links boven aan het apparaat vast. Draai de schroeven niet stevig aan, zodat het bevestigingselement nog te verschuiven is. ^ Plaats het gedeelte met de opstaande rand i op bevestigingshaak j. ^ Maak bevestigingshaak j met de schroeven k aan de onderkant van het apparaat vast, maar draai de schroeven niet stevig aan, zodat de haak nog te verschuiven is.
Het inbouwen van het apparaat Het inbouwen van het apparaat ^ Schuif het apparaat zover in de inbouwkast, totdat de bevestigingshaken tegen de voorkant van de zijwanden van de inbouwkast aankomen. ^ Controleer nog een keer of de bevestigingshaken boven en onder tegen de voorkant van de zijwanden van de inbouwkast aankomen. Zo wordt over de hele breedte tussen het apparaat en de voorkant van de zijwanden van de kast een afstand aangehouden van 42 mm.
Het inbouwen van het apparaat Wordt er tussen het apparaat en de voorkant van de zijwanden van de kast geen afstand van 42 mm aangehouden, gaat de deur misschien niet goed dicht. Dat kan ertoe leiden dat zich ijs of condenswater vormt en dat er andere storingen optreden die een stijging van het energieverbruik tot gevolg hebben. Het bevestigen van het apparaat in de inbouwkast ^ Schuif de loszittende bevestigingshaken tegen de meubelwand aan. ^ Maak bevestigingshaak j met schroef s aan de meubelwand vast.
Het inbouwen van het apparaat Schuif om het apparaat in de inbouwkast extra vast te zetten de bijgevoegde staven tussen apparaat en vloer van de inbouwkast. ^ Breek de uitstekende einden van de bevestigingshaken af en gooi ze weg. ^ Zet de afdekkingen f en u op de bevestigingshaken. ^ Maak eerst greep v aan een staaf w vast. ^ Schuif de staaf tussen apparaat en meubelvloer naar binnen totdat de staaf tegen de achterwand aankomt.
Het inbouwen van het apparaat Het monteren van de meubeldeuren De meubeldeur moet minstens 16 mm en maximaal 19 mm dik zijn. De volgende spleetmaten moeten worden aangehouden. – De spleet tussen de meubeldeur en de kastdeur daarboven moet minstens 3 mm bedragen. Wanneer er een meubeldeur wordt gemonteerd die het maximaal toelaatbare gewicht overschrijdt, kunnen de scharnieren beschadigd raken. Controleer voordat u de meubeldeuren monteert of ze het maximaal toelaatbare gewicht niet overschrijden.
Het inbouwen van het apparaat Voer de volgende stappen bij beide deuren uit. Tip: Schuif met het meubelfront de montagehulpstukken b ter hoogte van de deuren van de meubels ernaast. Vanuit de fabriek is de afstand tussen deur van het apparaat en de bevestigingstraverse op 8 mm a ingesteld. ^ Controleer deze afstand en stel deze indien nodig opnieuw in. ^ Schuif de montagehulpstukken b ter hoogte van de meubeldeur.
Het inbouwen van het apparaat ^ Leg de deur op een stabiele ondergrond met de buitenkant naar beneden. ^ Schuif de afdekking aan de zijkant q op de bevestigingstraverse tegenover de kant waar de scharnieren zitten. ^ Draai de meubeldeur om en maak de handgreep vast, indien nodig. ^ Teken met een potlood een middellijn op de binnenkant van de meubeldeur e. ^ Hang bevestigingstraverse d met de montagehulpstukken op de binnenkant van de meubeldeur. Stel de bevestigingstraverse precies in het midden.
Het inbouwen van het apparaat ^ Open de deur van het apparaat. Het stellen van de deur y x x y ^ Hang de meubeldeur op de stelschroeven h. ^ Draai de moeren c losjes op de stelschroeven. ^ Sluit de deur en controleer de afstand van de deur tot de meubeldeuren daarnaast. Deze moet gelijk zijn. – Het verstellen aan de zijkanten (X) ^ Verschuif de meubeldeur. – Het verstellen in hoogte (y) ^ Draai de stelschroeven h met een schroevendraaier.
Het inbouwen van het apparaat ^ Draai de moeren c aan de deuren van het apparaat met ringsleutel j vast. Houd stelschroef h daarbij met een schroevendraaier vast. ^ Zorg ervoor dat opvulplaat k er niet uitsteekt, maar volledig in de inbouwkast verdwijnt. ^ Boor de bevestigingspunten l in de meubeldeur vòòr en draai er de schroeven m in. Let er daarbij op dat de beide metalen randen (symbool II) evenwijdig lopen. ^ Sluit beide deuren.
Het inbouwen van het apparaat ^ Draai alle schroeven nog een keer stevig vast. U kunt er zeker van zijn dat het apparaat goed is ingebouwd, als: – de deuren van het apparaat goed sluiten; – de deuren van het apparaat niet tegen de kast aan komen; – de dichting in de hoek aan de bovenkant waar het handvat zit stevig zit. Wilt u controleren of het apparaat goed is ingebouwd, doe dan het volgende. ^ Leg een zaklamp in het apparaat en doe de deuren van het apparaat dicht. ^ Doe het licht in het vertrek uit.
Wijzigingen voorbehouden / 0813 KF 37673 iD M.-Nr.