Latitude 5290 Manual de utilizare Reglementare de Model: P27S Reglementare de Tip: P27S002
Note, atenţionări şi avertismente NOTIFICARE: O NOTĂ indică informaţii importante care vă ajută să optimizaţi utilizarea produsului. AVERTIZARE: O ATENŢIONARE indică un pericol potenţial de deteriorare a hardware-ului sau de pierdere de date şi vă arată cum să evitaţi problema. AVERTISMENT: Un AVERTISMENT indică un pericol potenţial de deteriorare a bunurilor, de vătămare corporală sau de deces. © 2018 Dell Inc. sau filialele sale. Toate drepturile rezervate.
1 Efectuarea lucrărilor în interiorul computerului Subiecte: • Măsuri de siguranţă • Înainte de a efectua lucrări în interiorul computerului • După efectuarea lucrărilor în interiorul computerului Măsuri de siguranţă Capitolul despre măsuri de siguranţă vă oferă instrucţiuni detaliate despre paşii principali care trebuie urmaţi înainte de a efectua orice dezasamblare.
moduri greu de observat, cum ar fi funcţionarea cu intermitenţe sau scurtarea duratei de viaţă a produsului. Pe măsură ce în domeniu se impun cerinţe de consum de energie cât mai mic la o densitate crescută, protecţia împotriva descărcărilor electrostatice devine o preocupare din ce în ce mai mare. Datorită densităţii crescute a semiconductorilor utilizaţi în produsele Dell recente, sensibilitatea faţă de deteriorări statice este acum mai mare comparativ cu produsele Dell anterioare.
• Elementele izolatoare – Este foarte important să menţineţi dispozitivele sensibile la electricitatea statică, precum carcasele din plastic ale radiatoarelor, departe de componentele interne care sunt dielectrice şi, adesea, puternic încărcate electrostatic. • Mediul de lucru – Înainte de a desfăşura kit-ul de service în câmp electrostatic, evaluaţi situaţia de la locaţia clientului. De exemplu, desfăşurarea kit-ului pentru un mediu de server diferă faţă de un desktop sau faţă de un sistem portabil.
După efectuarea lucrărilor în interiorul computerului După ce aţi finalizat toate procedurile de remontare, asiguraţi-vă că aţi conectat toate dispozitivele externe, plăcile şi cablurile înainte de a porni computerul. AVERTIZARE: Pentru a evita deteriorarea computerului, utilizaţi exclusiv baterii concepute pentru acest model de computer Dell. Nu utilizaţi baterii concepute pentru alte computere Dell. 1 Remontaţi bateria. 2 Remontaţi capacul bazei.
2 Scoaterea şi instalarea componentelor Subiecte: • Instrumente recomandate • Lista dimensiunilor şuruburilor • Placa pentru cartela SIM (Subscriber Identity Module - Modul de identitate abonat) • Capacul bazei • Baterie • Unitate SSD • Hard disk • Baterie rotundă • Ansamblul radiatorului • Placa WLAN • Placa WWAN – opţională • modulele de memorie • Tastatură • Port pentru conectorul de alimentare • Cadrul şasiului • Modulul SmartCard • Difuzor • Placa de sistem • Ansamb
Lista dimensiunilor şuruburilor Tabel 1. Lista dimensiunilor şuruburilor pentru Latitude 5290 Componentă M2*3 (cu cap subţire) Capacul bazei M2.5*6.3 M2*6 M2 *5 M3*3 M2*2 M2*5 M2*2.5 M2.
Placa pentru cartela SIM (Subscriber Identity Module - Modul de identitate abonat) Instalarea cartelei SIM (Subscriber Identification Module Modul de identificare abonat) 1 Introduceţi o agrafă sau un instrument de scoatere a cartelei SIM în orificiul de dimensiuni mici [1]. 2 Trageţi tava cartelei SIM pentru a o scoate [2]. 3 Aşezaţi SIM în tava cartelei SIM. 4 Împingeţi tava cartelei SIM în slot până când se fixează pe poziţie cu un clic.
NOTIFICARE: Este posibil să aveţi nevoie de un obiect ascuţit din plastic pentru a desprinde marginea capacului bazei.
Instalarea capacului bazei 1 Aşezaţi capacul bazei pentru a-l alinia cu suporturile pentru şuruburi de pe sistem. 2 Strângeţi cele opt şuruburi prizoniere pentru a fixa capacul bazei de sistem. 3 Urmaţi procedura din secţiunea După efectuarea lucrărilor în interiorul computerului. Baterie Scoaterea bateriei NOTIFICARE: Bateria de 68 WHr este acceptată numai cu placa pentru unitate SSD. 1 Urmaţi procedurile din secţiunea Înainte de a efectua lucrări în interiorul computerului.
Instalarea bateriei 1 Introduceţi bateria în slotul de pe sistem. 2 Ghidaţi cablul bateriei prin canalul de ghidare. 3 Strângeţi şurubul prizonier (M2x6) pentru a fixa bateria în sistem. 4 Conectaţi cablul bateriei la conectorul de pe placa de sistem. 5 Instalaţi capacul bazei. 6 Urmaţi procedura din secţiunea După efectuarea lucrărilor în interiorul computerului. Unitate SSD Scoaterea plăcii SSD 1 Urmaţi procedurile din secţiunea Înainte de a efectua lucrări în interiorul computerului.
Instalarea plăcii SSD 1 Introduceţi placa SSD în conectorul din sistem. 2 Montaţi la loc şurubul (M2*3) care fixează placa SSD în sistem. 3 Aşezaţi scutul de protecţie din mylar peste unitatea SSD. 4 Instalaţi: a b 5 baterie capacul bazei Urmaţi procedura din secţiunea După efectuarea lucrărilor în interiorul computerului. Scoaterea unităţii SSD cu suport La modelele echipate cu unităţi SSD 2230, este necesară instalarea unui suport specific deasupra unităţii SSD pentru fixarea ei pe poziţie.
Instalarea unităţii SSD cu suport 1 Introduceţi placa SSD cu suport în conectorul de pe sistem. 2 Montaţi la loc şurubul (M2*3) pentru a fixa suportul unităţii SSD de sistem. 3 Instalaţi: a b 4 baterie capacul bazei Urmaţi procedura din secţiunea După efectuarea lucrărilor în interiorul computerului. Scoaterea cadrului unităţii SSD 1 Urmaţi procedurile din secţiunea Înainte de a efectua lucrări în interiorul computerului.
Instalarea cadrului unităţii SSD 1 Aşezaţi cadrul unităţii SSD în slotul de pe sistem. 2 Montaţi la loc şurubul (M2*3) care fixează cadrul unităţii SSD de sistem. 3 Instalaţi: a b c 4 Placă SSD baterie capacul bazei Urmaţi procedura din secţiunea După efectuarea lucrărilor în interiorul computerului. Hard disk Scoaterea hard diskului 1 Urmaţi procedurile din secţiunea Înainte de a efectua lucrări în interiorul computerului.
c d e f Scoateţi ansamblul hard diskului din sistem. Scoateţi cablul hard diskului. Scoateţi cele patru şuruburi (M3x3) care fixează pe poziţie suporturile de hard disk. Ridicaţi suportul hard diskului de pe hard disk. Instalarea hard diskului 1 Introduceţi hard diskul în suportul pentru hard disk. 2 Montaţi la loc şuruburile pentru a fixa suportul hard diskului de hard disk. 3 Montaţi la loc cablul hard diskului. 4 Montaţi la loc şuruburile pentru a fixa ansamblul hard diskului în sistem.
Baterie rotundă Scoaterea bateriei rotunde 1 Urmaţi procedurile din secţiunea Înainte de a efectua lucrări în interiorul computerului. 2 Scoateţi: a b 3 capacul bazei baterie Pentru a scoate bateria rotundă: a b Deconectaţi cablul bateriei rotunde de la conectorul de pe placa de sistem [1]. Ridicaţi bateria rotundă pentru a o elibera din adeziv şi scoateţi-o de pe placa de sistem [2]. Instalarea bateriei rotunde 1 Fixaţi bateria rotundă pe placa de sistem.
Ansamblul radiatorului Scoaterea ansamblului radiatorului 1 Urmaţi procedurile din secţiunea Înainte de a efectua lucrări în interiorul computerului. 2 Scoateţi: a b 3 capacul bazei baterie Pentru a scoate ansamblul radiatorului: a b Deconectaţi cablul ventilatorului sistemului de la conectorul de pe placa de sistem [1]. Scoateţi cele două şuruburi (M2*3) care fixează ventilatorul şi cele patru şuruburi (M2x3) care fixează radiatorul pe placa de sistem [2].
NOTIFICARE: 3 Montaţi la loc şuruburile radiatorului în ordinea indicată pe radiator. • Pentru a accesa unul dintre şuruburile ansamblului radiatorului, trebuie să mutaţi spre lateral cablurile plăcii WLAN. Instalaţi: a b 4 • baterie capacul bazei Urmaţi procedura din secţiunea După efectuarea lucrărilor în interiorul computerului. Placa WLAN Scoaterea plăcii WLAN 1 Urmaţi procedurile din secţiunea Înainte de a efectua lucrări în interiorul computerului.
Instalarea plăcii WLAN 1 Introduceţi placa WLAN în conectorul de pe placa de sistem. 2 Conectaţi cablurile de antenă WLAN la conectorii de pe placa WLAN. 3 Aşezaţi suportul plăcii WLAN pentru a fixa cablurile plăcii WLAN. 4 Montaţi la loc şurubul M 2*3 pentru a fixa placa WLAN în sistem. 5 Instalaţi: a b 6 baterie capacul bazei Urmaţi procedura din secţiunea După efectuarea lucrărilor în interiorul computerului.
Instalarea plăcii WWAN 1 Introduceţi placa WWAN în slotul de pe sistem. 2 Conectaţi cablurile de antenă WWAN la conectorii de pe placa WWAN. 3 Montaţi la loc şurubul care fixează placa WWAN de computer. 4 Instalaţi: a b 5 baterie capacul bazei Urmaţi procedura din secţiunea După efectuarea lucrărilor în interiorul computerului. modulele de memorie Scoaterea modulului de memorie 1 Urmaţi procedurile din secţiunea Înainte de a efectua lucrări în interiorul computerului.
Instalarea modulului de memorie 1 Introduceţi modulul de memorie în conectorul pentru memorie la un unghi de 30 de grade, până când toate contactele se aşează în slot. Apăsaţi apoi pe modulul de memorie până când clemele fixează modulul de memorie. 2 Instalaţi: a b 3 baterie capacul bazei Urmaţi procedura din secţiunea După efectuarea lucrărilor în interiorul computerului.
Instalarea ornamentului tastaturii 1 Aşezaţi ornamentul tastaturii pe tastatură şi apăsaţi concomitent de-a lungul marginilor şi între rândurile de taste, până când se fixează pe poziţie. 2 Urmaţi procedura din secţiunea După efectuarea lucrărilor în interiorul computerului. Scoaterea tastaturii 1 Urmaţi procedurile din secţiunea Înainte de a efectua lucrări în interiorul computerului.
c d e Întoarceţi sistemul invers şi deschideţi laptopul în modul funcţional. Scoateţi cele cinci şuruburi (M2*2) care fixează tastatura de sistem [1]. Prindeţi tastatura din partea de jos şi ridicaţi-o afară din sistem [2], împreună cu cablul tastaturii şi cu cablul pentru retroiluminarea tastaturii. AVERTISMENT: Trageţi uşor de cablul tastaturii şi de cablul/cablurile pentru retroiluminarea tastaturii, ghidate pe sub sistem, pentru a evita deteriorarea lor.
Scoaterea şi instalarea componentelor 25
Instalarea tastaturii 1 Ţineţi de tastatură şi ghidaţi cablul tastaturii şi cablul pentru retroiluminarea tastaturii prin zona de sprijin pentru mâini, în sistem. 2 Aliniaţi tastatura cu orificiile pentru şuruburi de pe sistem. 3 Montaţi la loc pentru a fixa tastatura de sistem. 4 Întoarceţi sistemul şi conectaţi cablul tastaturii şi cablul pentru retroiluminarea tastaturii la conectorul din sistem. 5 Dacă nu aţi scos bateria, trebuie să conectaţi cablul bateriei la placa de sistem.
Instalarea portului conectorului de alimentare 1 Aliniaţi portul conectorului de alimentare cu şanţurile de pe slot şi apăsaţi-l în jos. 2 Aşezaţi suportul de metal pe portul conectorului de alimentare. 3 Montaţi la loc şurubul (M2x3) pentru a fixa suportul conectorului de alimentare de portul conectorului de alimentare. 4 Conectaţi cablul conectorului de alimentare la conectorul de pe placa de sistem.
f g h i 3 unitatea SSD cu suport cadrul unităţii SSD placă WLAN placa WWAN (opţională) Pentru a elibera cadrul şasiului: a b c d Eliberaţi cablurile WLAN şi WWAN din canalele de ghidare [1]. Deconectaţi cablul boxei de la conectorul de pe placa de sistem [2]. Eliberaţi cablul din canalul de ghidare. Ridicaţi dispozitivul de blocare şi deconectaţi cablul pentru retroiluminarea tastaturii şi cablul tastaturii de la conectorul [3, 4] de pe sistem.
Instalarea cadrului şasiului 1 Aşezaţi cadrul şasiului în slotul de pe sistem. 2 Montaţi la loc cele două şuruburi (M2x3), cele trei şuruburi (M2x5) şi cele două şuruburi (M2x2) pentru a fixa cadrul şasiului de sistem. 3 Conectaţi cablul tastaturii şi cablul de retroiluminare a tastaturii la conectorul de pe sistem. NOTIFICARE: Este posibil să existe mai multe cabluri de conectat, în funcţie de tipul tastaturii. Cablurile tastaturii trebuie să treacă prin cadrul şasiului, nu pe sub el.
Modulul SmartCard Scoaterea plăcii cititorului de carduri inteligente 1 Urmaţi procedurile din secţiunea Înainte de a efectua lucrări în interiorul computerului.
Instalarea plăcii cititorul de carduri inteligente 1 Introduceţi placa cititorului de carduri inteligente astfel încât să se alinieze cu lamelele de pe şasiu. 2 Montaţi la loc cel două şuruburi (M2x3) pentru a fixa placa cititorului de carduri inteligente în sistem. 3 Ataşaţi cablul plăcii pentru cititorul de carduri inteligente şi conectaţi cablul la conector.
Difuzor Scoaterea difuzorului 1 Urmaţi procedurile din secţiunea Înainte de a efectua lucrări în interiorul computerului. 2 Scoateţi: a b c d e f g h i j 3 capacul bazei baterie modulul de memorie ansamblul hard diskului Placă SSD unitatea SSD cu suport cadrul unităţii SSD placă WLAN placa WWAN (opţională) cadrul şasiului Pentru a scoate difuzoarele: 32 a Desprindeţi cele trei benzi adezive care fixează cablurile boxei [1] [2]. b c Desprindeţi cablurile boxei din canalele de ghidare.
Instalarea boxei 1 Inseraţi modulul boxei aliniindu-l cu nodurile de pe şasiu. 2 Direcţionaţi cablul boxei prin canalele de ghidare. 3 Aplicaţi cele trei benzi adezive pentru a fixa cablul boxei. 4 Instalaţi: a b c d e f g h i j 5 cadrul şasiului placa WWAN (opţională) placă WLAN cadrul unităţii SSD unitatea SSD cu suport Placă SSD ansamblul hard diskului modulul de memorie baterie capacul bazei Urmaţi procedura din secţiunea După efectuarea lucrărilor în interiorul computerului.
b c d e f g h i j k l m n 3 Deconectaţi următoarele cabluri de la placa de sistem: a b c 4 capacul bazei baterie modulul de memorie ansamblul hard diskului Placă SSD unitatea SSD cu suport cadrul unităţii SSD placă WLAN placa WWAN (opţională) cadrul tastaturii tastatura ansamblul radiatorului cadrul şasiului Cablul touchpadului [1] Cablul plăcii cu LED-uri [2] Cablul USH [3] Pentru a elibera placa de sistem: a b c d e 34 Întoarceţi sistemul invers şi scoateţi şurubul M2*3 care fixează suportul cablulu
f 5 NOTIFICARE: Suportul metalic fixează portul DisplayPort peste portul USB de tip C. Ridicaţi suportul metalic afară din sistem [6]. Pentru a scoate placa de sistem: a b Scoateţi cele 3 şuruburi (M2x3) care fixează placa de sistem pe poziţie [1]. Ridicaţi placa de sistem afară din computer [2].
Instalarea plăcii de sistem 1 Aliniaţi placa de sistem cu orificiile şuruburilor de pe computer. 2 Montaţi la loc cele trei şuruburi (M2*3) pentru a fixa placa de sistem pe computer. 3 Montaţi suportul metalic pentru a fixa portul DisplayPort peste port USB de tip C. 4 Montaţi la loc cele două şuruburi (M2*5) pentru a fixa suportul metalic pe portul DisplayPort prin USB tip C. 5 Conectaţi cablul portului conectorului de alimentare la conectorul de pe placa de sistem.
j k l m n 11 ansamblul hard diskului modulul de memorie baterie capacul bazei cartela SIM Urmaţi procedura din secţiunea După efectuarea lucrărilor în interiorul computerului. Ansamblul afişajului Scoaterea ansamblului afişajului 1 Urmaţi procedurile din secţiunea Înainte de a efectua lucrări în interiorul computerului.
4 Aşezaţi computerul pe marginea unei suprafeţe plane, cu afişajul în jos. 5 Pentru a scoate ansamblul afişajului: a b Scoateţi cele patru şuruburi (M2*5) care fixează ansamblul afişajului de sistem [1]. Ridicaţi ansamblul afişajului afară din sistem [2]. Instalarea ansamblului afişajului 1 Aşezaţi şasiul pe marginea unei suprafeţe plane. 2 Aliniaţi ansamblul afişajului cu suporturile pentru şuruburi de pe sistem.
a b c d e 3 capacul bazei baterie placă WLAN placa WWAN (opţională) ansamblul afişajului Pentru a scoate cadrul afişajului: a b c Desprindeţi cadrul afişajului de la baza afişajului [1]. Ridicaţi cadrul afişajului pentru a-l elibera [2]. Prindeţi de marginile din partea laterală a afişajului pentru a elibera cadrul afişajului [3, 4].
4 Urmaţi procedura din secţiunea După efectuarea lucrărilor în interiorul computerului. Capacul de balama al afişajului Scoaterea capacului de balama a afişajului non-tactil 1 Urmaţi procedurile din secţiunea Înainte de a efectua lucrări în interiorul computerului. 2 Scoateţi: a b c d e f g 3 capacul bazei baterie modulul de memorie placă WLAN placa WWAN (opţională) ansamblul afişajului cadrul afişajului Pentru a scoate capacul de balama a afişajului: a b c 40 Scoateţi şurubul (M2.
Instalarea capacului de balama a afişajului non-tactil 1 Aşezaţi capacul de balama a afişajului pe balamaua afişajului. 2 Montaţi la loc şurubul (M2.5*3) pentru a fixa capacul de balama a afişajului de balamaua afişajului. 3 Repetaţi paşii 1 şi 2 pentru a instala şi celălalt capac de balama a afişajului.
Instalarea balamalei afişajului non-tactil 1 Aşezaţi balamaua afişajului pe ansamblul afişajului. 2 Montaţi la loc cele şase şuruburi (M2.5x3) pentru a fixa balamaua afişajului pe ansamblul afişajului. 3 Repetaţi paşii 1 şi 2 pentru a instala şi cealaltă balama a afişajului.
Panoul afişajului Scoaterea panoului afişajului non-tactil 1 Urmaţi procedurile din secţiunea Înainte de a efectua lucrări în interiorul computerului. 2 Scoateţi: a b c d e f g capacul bazei baterie modulul de memorie placă WLAN placa WWAN (opţională) ansamblul afişajului cadrul afişajului 3 Scoateţi cele două şuruburi (M2*2) care fixează panoul afişajului de ansamblul afişajului [1] şi ridicaţi-l pentru a-l răsturna, pentru a avea acces la cablul afişajului [2].
d Scoateţi panoul afişajului. Instalarea panoului afişajului - non-tactil 1 Conectaţi cablul afişajului la conector şi fixaţi banda adezivă. 2 Aplicaţi banda conductoare pentru a fixa cablul afişajului. 3 Montaţi la loc panoul afişajului pentru a se alinia cu suporturile pentru şuruburi de pe ansamblul afişajului. 4 Montaţi la loc cele două şuruburi (M2*2) pentru a fixa panoul afişajului de ansamblul afişajului.
Cameră Scoaterea camerei 1 Urmaţi procedurile din secţiunea Înainte de a efectua lucrări în interiorul computerului. 2 Scoateţi: a capacul bazei b baterie c placă WLAN d placa WWAN (opţională) e ansamblul afişajului f cadrul afişajului g panoul afişajului 3 Pentru a scoate camera: a Dezlipiţi cele două benzi conductoare care fixează camera pe poziţie [1]. b Deconectaţi cablul camerei de la conector [2]. c Scoateţi uşor modulul camerei din capacul din spate al afişajului [3].
Instalarea camerei 1 Introduceţi camera în fanta de pe ansamblul afişajului. 2 Conectaţi cablul afişajului la conector. 3 Fixaţi cele două benzi conductoare deasupra camerei. 4 Instalaţi: a b c d e f g h 5 panoul afişajului cadrul afişajului ansamblul afişajului placă WLAN placa WWAN (opţională) modulul de memorie baterie capacul bazei Urmaţi procedura din secţiunea După efectuarea lucrărilor în interiorul computerului.
Instalarea cablului afişajului non-tactil 1 Fixaţi cablul afişajului pe capacul din spate al afişajului. 2 Fixaţi banda conductivă la cablul afişajului. 3 Instalaţi: a b c d e f g h i 4 camera panoul afişajului capacul cu balamale al afişajului cadrul afişajului ansamblul afişajului placă WLAN placa WWAN (opţională) baterie capacul bazei Urmaţi procedura din secţiunea După efectuarea lucrărilor în interiorul computerului.
Ansamblul capacului din spate al afişajului Scoaterea ansamblului capacului din spate al afişajului nontactil 1 Urmaţi procedurile din secţiunea Înainte de a efectua lucrări în interiorul computerului.
i j k l 3 placa WWAN (opţională) modulul de memorie baterie capacul bazei Urmaţi procedura din secţiunea După efectuarea lucrărilor în interiorul computerului. Zonă de sprijin pentru mâini Scoaterea zonei de sprijin pentru mâini 1 Urmaţi procedurile din secţiunea Înainte de a efectua lucrări în interiorul computerului.
Instalarea suportului pentru mâini 1 Aşezaţi suportul pentru mâini pe o suprafaţă plană.
3 Tehnologie şi componente Acest capitol vă oferă detalii despre tehnologia şi componentele disponibile în sistem. Subiecte: • Adaptor de alimentare • Kaby Lake – procesoare Intel Core din a şaptea generaţie • Kaby Lake Refresh – procesoare Intel Core din a opta generaţie • DDR4 • HDMI 1.4 • Caracteristici USB Adaptor de alimentare Acest laptop este livrat cu un adaptor de alimentare cu conector cilindric de 7,4 mm 65 W sau 65 W BFR/PVC fără halogen sau 90 W.
Specificaţiile procesorului Kaby Lake Tabel 2. Specificaţiile procesorului Kaby Lake Numărul procesorului Supratact Memorie are cache Nu. de nuclee/nr.
Specificaţiile pentru Kaby Lake Refresh Tabel 3. Specificaţiile pentru Kaby Lake Refresh Numărul procesorului Supratact Memorie are cache Nu. de nuclee/nr.
Figura 2. Diferenţa de grosime Margine curbată Modulele DDR4 au o margine curbată, care ajută la introducere şi reduce apăsarea asupra plăcii cu circuite imprimate în timpul instalării memoriei. Figura 3. Margine curbată Erorile de memorie Erorile de memorie din sistem afişează noul cod de eroare ca APRINS-INTERMITENT-INTERMITENT sau APRINS-INTERMITENT-APRINS. Dacă se defectează toate memoriile, ecranul LCD nu se aprinde.
• • • • Spaţii de culori suplimentare – adaugă suport pentru modele de culori suplimentare utilizate în fotografierea digitală şi în grafica de computer.
Frecvenţă Conform celor mai recente specificaţii USB 3.0/USB 3.1 Gen 1, sunt definite 3 moduri de viteză a comunicaţiilor. Acestea sunt Super-Speed, Hi-Speed şi Full-Speed. Noul mod SuperSpeed are o rată de transfer de 4,8 Gb/s. Deşi specificaţiile păstrează modurile USB Hi-Speed şi Full-Speed, cunoscute de obicei sub numele de USB 2.0 şi 1.1, modurile mai lente încă funcţionează la viteze de 480 Mb/s şi 12 Mb/s şi sunt păstrate doar pentru compatibilitatea retroactivă. USB 3.0/USB 3.
• Cititoare şi unităţi flash USB 3.0/USB 3.1 Gen 1 • Unităţi SSD USB 3.0/USB 3.1 Gen 1 • Unităţi RAID USB 3.0/USB 3.1 Gen 1 • Unităţi optice • Dispozitive multimedia • Reţelistică • Distribuitoare şi adaptoare pentru cartele USB 3.0/USB 3.1 Gen 1 Compatibilitate Partea bună este că USB 3.0/USB 3.1 Gen 1 a fost proiectat din start pentru a co-exista paşnic cu USB 2.0. Mai întâi de toate, deşi USB 3.0/USB 3.
4 Specificaţii de sistem Subiecte: • Specificaţii tehnice • Combinaţii de taste rapide Specificaţii tehnice NOTIFICARE: Ofertele pot fi diferite în funcţie de regiune. Pentru mai multe informaţii cu privire la configuraţia computerului, în: • Windows 10, faceţi clic sau atingeţi Start > Setări > Sistem > Despre.
Caracteristică Placă grafică UMA Specificaţie • Placă grafică Intel UHD 620, din a opta generaţie • Placă grafică Intel HD 620, din a şaptea generaţie Specificaţii memorie Caracteristică Specificaţie Conector de memorie Două sloturi SODIMM Capacitatea de memorie per slot 4 GB, 8 GB, 16 GB şi 32 GB Tip de memorie DDR4 Frecvenţă Memorie minimă • 2.133 MHz pentru procesor din a şaptea generaţie • 2.
Caracteristică Specificaţie Interfaţă externă Port combinat pentru microfon/setul cască-microfon Boxe Două Controale volum Taste rapide Specificaţii video Caracteristică Specificaţie Tip integrată pe placa de sistem, cu accelerare hardware Controler UMA • Placă grafică Intel HD 620 • Placă grafică Intel UHD 620 Magistrală de date Placă video integrată Compatibilitate pentru afişaj extern • Configuraţiile cu placă grafică integrată acceptă HDMI 1.
Caracteristici Specificaţie Opţiuni de bandă largă pentru dispozitive mobile • Qualcomm Snapdragon X7 LTE-A (DW5811e) (EMEA/APJ/ROW) • Qualcomm Snapdragon X7 LTE-A (DW5811e) pentru AT&T, Verizon şi Sprint, (S.U.A.
Caracteristică Specificaţie Dimensiuni: Înălţime x Greutate X Diagonală 155,52 mm x 276,62 mm x 12,5" Luminanţă/ Luminozitate (tipic) 200 de niţi Native Resolution 1.
Caracteristică 42 Wh 51 Wh 68 Wh Tensiune Durată de viaţă Specificaţie • 51 Wh • 68 Wh • Baterie cu durată lungă de viaţă, cu 4 elemente • Lungime: 181 mm (7,126") • Lăţime: 95,9 mm (3,78") • Înălţime: 7,05 mm (0,28") • Greutate: 210,00 g • Lungime: 181 mm (7,126") • Lăţime: 95,9 mm (3,78") • Înălţime: 7,05 mm (0,28") • Greutate: 250,00 g • Lungime: 233 mm (9,17") • Lăţime: 95,9 mm (3,78") • Înălţime: 7,05 mm (0,28") • Greutate: 340,00 g 42 Wh 11,4 V c.c.
Caracteristică Specificaţie Tensiune de alimentare între 100 şi 240 V c.a.
Altitudine (maximă) Specificaţii În stare de funcţionare între 0 şi 3.048 m (între 0 şi 10.000 ft) În stare de nefuncţionare între 0 şi 10 668 m (între 0 şi 35 000 ft) Nivel contaminant în G1, aşa cum este definit de ISA-71.04-1985 suspensie: Combinaţii de taste rapide Tabel 5.
5 Configurare sistem Subiecte: • Meniul de încărcare • Tastele de navigare • Opţiunile de configurare a sistemului • Opţiuni generale • System Configuration (Configuraţie sistem) • Video • Security (Securitate) • Secure Boot (Încărcare securizată) • Intel Software Guard Extensions (Extensii de protecţie software Intel) • Performance (Performanţe) • Gestionarea alimentării • Post behaviour (Comportament POST) • Flexibilitate • Virtualization Support (Suport virtualizare) • Opţiun
Tastele de navigare NOTIFICARE: Pentru majoritatea opţiunilor de configurare a sistemului, modificările pe care le efectuaţi sunt înregistrate, dar nu au efect până când nu reporniţi sistemul. Taste Navigare Săgeată în sus Mută la câmpul anterior. Săgeată în jos Mută la câmpul următor. Enter Selectează o valoare în câmpul selectat (dacă este cazul) sau urmăreşte legătura din câmp. Bară de spaţiu Extinde sau restrânge o listă verticală, dacă este cazul. Tab Mută la următoarea zonă de focalizare.
Opţiune Descriere Advanced Boot Options Vă permite să activaţi memoriile ROM opţionale de generaţie veche.
Opţiune Descriere Opţiunile sunt următoarele: • • • • SATA-0 SATA–1 SATA–2 SSD-0 M.2 PCIe Toate opţiunile sunt setate în mod implicit. SMART Reporting Acest câmp controlează raportarea sau nu a erorilor de hard disk pentru unităţile integrate, în timpul pornirii sistemului. Această tehnologie face parte din specificaţia SMART (Self Monitoring Analysis and Reporting Technology). • Enable SMART Reporting (Activare raportare SMART) Această opţiune nu este setată în mod implicit.
Opţiune Descriere tastaturii va continua să accepte diferitele niveluri de iluminare. Acest câmp are efect când iluminarea din fundal este activată.
Video Tabel 8. Video Opţiune Descriere LCD Brightness Vă permite să setaţi luminozitatea panoului în mod independent pentru alimentarea de la baterie sau de c.a. Security (Securitate) Tabel 9. Security (Securitate) Opţiune Descriere Admin Password Vă permite să setaţi, să modificaţi sau să ştergeţi parola de administrator (admin).
Opţiune Descriere Password Change Vă permite să modificaţi parola de sistem atunci când este setată parola de administrator. • Allow Non-Admin Password Changes (Se permit modificări ale parolelor diferite de cea de administrator) Această opţiune este setată în mod implicit. Non-Admin Setup Changes Vă permite să determinaţi dacă se permit modificări ale opţiunilor de configurare când este setată o parolă de administrator.
Opţiune Descriere • Admin Setup Lockout Disabled (Dezactivat) Vă permite să împiedicaţi utilizatorii să acceseze configurarea când este setată o parolă de administrator. • Enable Admin Setup Lockout (Activare blocare configurare administrator) Această opţiune nu este setată în mod implicit. Master Password Lockout Vă permite să dezactivaţi suportul pentru parolă principală. • Enable Master Password Lockout (Activare blocare parolă principală) Această opţiune nu este setată în mod implicit.
Intel Software Guard Extensions (Extensii de protecţie software Intel) Tabel 11. Performance (Performanţe) Opţiune Descriere Intel SGX Enable Aceste câmpuri vă permit să accesaţi un mediu securizat pentru executarea codurilor/stocarea informaţiilor confidenţiale în contextul sistemului de operare principal.
Opţiune Descriere Această opţiune este setată în mod implicit. Vă permite să activaţi sau să dezactivaţi modul Intel TurboBoost al procesorului. Intel TurboBoost • Enable Intel TurboBoost (Activare tehnologie Intel TurboBoost) Această opţiune este setată în mod implicit. Vă permite să activaţi sau să dezactivaţi caracteristica HyperThreading în procesor. Hyper-Thread Control • • Disabled (Dezactivat) Enabled (Activat) – implicit Gestionarea alimentării Tabel 13.
Opţiune Descriere Wake on LAN/WLAN Această opţiune permite computerului să pornească din starea oprită când comanda este declanşată de un semnal LAN special. Reactivarea din starea de repaus nu este afectată de această setare, aceasta trebuind să fie activată din sistemul de operare. Această caracteristică funcţionează doar când computerul este conectat la sursa de alimentare cu c.a.
Post behaviour (Comportament POST) Tabel 14. POST Behavior (Comportament POST) Opţiune Descriere Adapter Warnings Vă permite să activaţi sau să dezactivaţi mesajele de avertizare din configurarea sistemului (BIOS) când utilizaţi anumite adaptoare de alimentare. • Keypad (Embedded) Enable Adapter Warnings (Activare avertismente adaptor) – implicit Vă permite să alegeţi una din cele două metode de a activa tastatura numerică încorporată în tastatura internă.
Opţiune Descriere Warnings and Error (Avertismente şi erori) Această opţiune va face ca procesul de încărcare a sistemului să se întrerupă numai dacă se detectează avertismente sau erori. • • • Prompt on Warnings and Errors (Solicitare răspuns în caz de avertismente şi erori) Continue on Warnings (Continuare în caz de avertisment) Continue on Warnings and Errors (Continuare în caz de avertismente şi erori) Flexibilitate Tabel 15.
Opţiune Descriere Această opţiune nu este setată în mod implicit. Opţiunile ecranului Wireless (Wireless) Tabel 17. Opţiunile ecranului Wireless (Wireless) Opţiune Descriere Wireless Switch Vă permite să setaţi dispozitivele wireless care pot fi controlate de switch-ul wireless. Opţiunile sunt următoarele: • • • • WWAN GPS (on WWAN Module) (GPS (în modulul WWAN)) WLAN/WiGi Bluetooth Toate opţiunile sunt setate în mod implicit. Vă permite să activaţi sau să dezactivaţi dispozitivele wireless interne.
Opţiune Descriere NOTIFICARE: Câmpul BIOS Recovery from Hard Drive (Recuperare BIOS de pe hard disk) trebuie să fie activat. Always Perform Integrity Check (Se verifică întotdeauna integritatea) – Testarea integrităţii se efectuează la fiecare încărcare. System Logs (Jurnale de sistem) Tabel 19. Jurnalele de sistem Opţiune Descriere BIOS Events Vă permite să vizualizaţi şi să ştergeţi evenimentele POST (BIOS) din System Setup (Configurare sistem).
NOTIFICARE: Dacă BitLocker este activat, trebuie să fie suspendat înainte de actualizarea sistemului BIOS, apoi reactivat după finalizarea actualizării pentru BIOS. 1 Reporniţi computerul. 2 Accesaţi Dell.com/support. • Completaţi câmpul Service Tag (Etichetă de service) sau Express Service Code (Cod de service expres) şi faceţi clic pe Submit (Remitere). 3 • Faceţi clic pe Detect Product (Detectare produs) şi urmaţi instrucţiunile de pe ecran.
4 Reporniţi sistemul şi apăsaţi F12 când pe ecran se afişează sigla Dell pentru a afişa meniul de încărcare unică. 5 Utilizând tastele cu săgeţi, selectaţi USB Storage Device (Dispozitiv de stocare USB) şi faceţi clic pe Return. 6 Sistemul se va încărca şi va afişa un mesaj de diagnosticare C:\>. 7 Rulaţi fişierul tastând numele complet al acestuia, de exemplu O9010A12.exe, apoi apăsaţi. 8 Se încarcă utilitarul de actualizare BIOS. Urmaţi instrucţiunile de pe ecran. Figura 4.
• Bateria sistemului funcţională, pentru memorarea sistemului BIOS în flash Pentru a executa procesul de actualizare flash a sistemului BIOS din meniul F12, efectuaţi paşii următori: AVERTIZARE: Nu opriţi sistemul în timpul procesului de actualizare BIOS. Oprirea sistemului poate genera o defecţiune la încărcarea sistemului. 1 Pornind dintr-o stare fără alimentare, introduceţi cheia USB pe care aţi copiat memoria flash într-un port USB al sistemului.
5 După ce aţi selectat fişierul, acesta va apărea în caseta de selectare a fişierului şi puteţi să faceţi clic pe butonul OK pentru a continua. 6 Faceţi clic pe butonul Begin Flash Update (Începere actualizare flash).
7 Se afişează o casetă de avertizare care vă întreabă dacă doriţi să continuaţi. Faceţi clic pe butonul Yes pentru a începe procesul flash. 8 În acest moment se execută restaurarea flash a sistemului BIOS: sistemul se reîncarcă, după care va porni restaurarea flash a sistemul BIOS, iar o bară va afişa progresul operaţiei de restaurare flash.
9 La sfârşit, sistemul va reporni, procesul de actualizare BIOS fiind finalizat. Parola de sistem şi de configurare Puteţi crea o parolă de sistem şi o parolă de configurare pentru a securiza computerul. Tip parolă Descriere Parolă de sistem Parola pe care trebuie să o introduceţi pentru a vă conecta la sistem. Parolă de configurare Parola pe care trebuie să o introduceţi pentru a accesa şi a face modificări la setările BIOS ale computerului.
3 • Se permit numai următoarele caractere speciale: spaţiu, (”), (+), (,), (-), (.), (/), (;), ([), (\), (]), (`). Tastaţi parola de sistem introdusă anterior în câmpul Confirm new password (Confirmare parolă nouă) şi faceţi clic pe OK (OK). 4 Apăsaţi pe Esc şi un mesaj vă solicită să salvaţi modificările. 5 Apăsaţi pe Y pentru a salva modificările. Computerul reporneşte.
6 Software Acest capitol oferă detalii despre sistemele de operare acceptate şi instrucţiuni despre modul de instalare a driverelor. Subiecte: • Sisteme de operare acceptate • Descărcarea driverelor • Descărcarea driverului pentru chipset • Drivere pentru chipsetul Intel • Driver video • Driver audio • Drivere de reţea • Driver USB • Driver pentru unităţi de stocare • Alte drivere Sisteme de operare acceptate Acest capitol prezintă sistemele de operare acceptate pentru . Tabel 21.
9 Faceţi dublu clic pe pictograma fişierului driverului şi urmaţi instrucţiunile de pe ecran. Descărcarea driverului pentru chipset 1 Porniţi laptopul. 2 Accesaţi Dell.com/support. 3 Faceţi clic pe Product Support (Asistenţă produs), introduceţi eticheta de service aferentă laptopului şi faceţi clic pe Submit (Remitere). NOTIFICARE: Dacă nu aveţi eticheta de service, utilizaţi caracteristica de detectare automată sau răsfoiţi manual după modelul laptopului.
Driver video Verificaţi dacă driverul video este instalat deja pe sistem.
Driver audio Verificaţi dacă driverele audio sunt instalate deja în sistem. Drivere de reţea Acest sistem a fost livrat cu ambele drivere, LAN şi WiFi, şi poate detecta reţele LAN şi WiFi fără a fi necesară parcurgerea unui proces de instalare a driverelor. Driver USB Verificaţi dacă driverele USB sunt instalate deja în sistem. Driver pentru unităţi de stocare Verificaţi dacă driverele controlerului pentru unităţi de stocare sunt instalate în sistem.
Alte drivere În această secţiune sunt prezentate detalii despre driverele tuturor celorlalte componente din Manager dispozitive. Driver dispozitiv de securitate Verificaţi dacă driverul dispozitivului de securitate este instalat în sistem. HID Verificaţi dacă driverul HID este instalat în sistem. Dispozitiv Control Vault Verificaţi dacă driverul dispozitivului Control Vault este instalat în sistem.
Driver dispozitiv pentru imagini Verificaţi dacă driverul dispozitivului pentru imagini este instalat în sistem.
7 Depanare ePSA diagnostic 3.0 (Dell Enhanced Pre-Boot System Assessment – Evaluarea îmbunătăţită a sistemului la preîncărcare) Puteţi invoca programul ePSA diagnostics prin efectuarea unuia dintre următorii paşi: • Apăsaţi tasta F12 la încărcarea sistemului şi alegeţi opţiunea Diagnostics (Diagnosticare). • Apăsaţi Fn+PWR la încărcarea sistemului. Pentru mai multe detalii, consultaţi Dell EPSA Diagnostic 3.0.
8 Cum se poate contacta Dell NOTIFICARE: Dacă nu dispuneţi de o conexiune Internet activă, puteţi găsi informaţii de contact pe factura de achiziţie, bonul de livrare, foaia de expediţie sau catalogul de produse Dell. Dell oferă mai multe opţiuni de service şi asistenţă online şi prin telefon. Disponibilitatea variază în funcţie de ţară şi produs şi este posibil ca anumite servicii să nu fie disponibile în zona dvs.