Eu şi computerul meu Dell © 2015 Dell Inc.
NOTĂ: O NOTĂ indică informaţii importante care vă ajută să utilizaţi mai bine computerul dvs. ATENŢIE: O ATENŢIONARE indică un pericol potenţial de deteriorare a componentelor hardware sau de pierdere a datelor dacă nu se respectă instrucţiunile. AVERTISMENT: Un AVERTISMENT indică posibilitatea provocării unei daune a bunurilor, a unei vătămări corporale sau a decesului. Copyright © 2015 Dell Inc. Toate drepturile rezervate. Acest produs este protejat de legile din S.U.A.
Cuprins Configurarea computerului Conectarea la Internet 11 11 Conectarea la Internet prin LAN 11 Conectarea la Internet prin WLAN 11 Conectarea la Internet prin WWAN 12 Configurarea sunetului 13 Configurarea sunetului pentru 5.1/7.1 canale 14 Conectarea difuzoarelor pentru 5.1 canale 15 Conectarea difuzoarelor pentru 7.
Cameră 22 Camera web 22 Cameră video 3D 22 Cameră 3D Intel RealSense 22 Afişajul wireless 22 Tastatura Tastatura fizică Retroiluminarea tastaturii 23 23 24 Tastatura pe ecran 24 Tipuri de conexiune pentru tastatură 24 Cu fir 25 Fără fir 25 Etichetă de service şi cod de service expres 25 Localizarea etichetei pe computer 25 Site-ul web de asistenţă Dell 25 Programul de configurare BIOS 26 Dispozitivul de stocare 26 Dispozitive de stocare interne 26 Dispozitive de stocare amovi
Tunerele TV 33 Tunere TV interne 33 Tunere TV externe 33 Difuzoare 34 Sistemul audio 2.1 34 Sistemul audio 5.1 34 Sistemul audio 7.
Utilizarea touchpadului Gesturi touchpad 44 44 Derulare 44 Panoramare 46 Rotire 46 Mişcare 47 Lansare rapidă 47 Utilizarea ecranului tactil Gesturi ecran tactil 47 48 Panoramare 48 Menţinere 49 Mişcare 49 Rotire 49 Derulare 50 Utilizarea Bluetooth Împerecherea unui dispozitiv Bluetooth cu computerul sau tableta Utilizarea camerei web 50 51 52 Realizarea unei imagini statice 52 Înregistrare video 52 Selectarea camerei şi microfonului 53 Mufe şi conectori Audio Tipuri de mufe
Interfaţa vizuală digitală (DVI) 57 DisplayPort 57 Mini DisplayPort 58 Avantajele interfeţei DisplayPort 58 HDMI 58 Avantajele interfeţei HDMI 58 Mini HDMI 59 Micro HDMI 59 S/PDIF Software şi aplicaţii Absolute Solicitarea asistenţei cu privire la Absolute 59 60 60 60 Descărcările mele Dell 60 Dell SupportAssist 61 Descărcarea software-ului Dell SupportAssist 61 Accesarea software-ului SupportAssist 61 PC Checkup 62 Staţia de soluţii 62 Oferte pentru staţia de soluţii Quicks
Restabilirea sistemului de operare 67 Opţiuni de restabilire a sistemului 67 Dell Backup and Recovery 68 Dell Backup and Recovery Basic 68 Accesarea Dell Backup and Recovery 68 Crearea de discuri de recuperare a sistemului 69 Restabilirea computerului dvs.
Discul Operating System (Sistem de operare) 75 Reinstalarea sistemului de operare utilizând discul Operating System (Sistem de operare) 75 Suporturi de reinstalare a sistemului 76 Restabilirea computerului dvs.
Solicitarea de asistenţă şi contactarea reprezentanţilor Dell 85 Solicitarea de asistenţă 85 Contactarea reprezentanţilor Dell 86 Referinţe 87 Întreţinerea computerului 87 Gestionarea alimentării 87 Configurarea setărilor de alimentare Configurarea comportamentului butonului de alimentare Îmbunătăţirea duratei de viaţă a bateriei 88 89 89 Modul de longevitate Dell 90 Modul de desktop Dell 91 Sfaturi pentru migrări Migrarea de la un sistem de operare Windows la un sistem de operare Windows
Configurarea computerului Procedura de configurare variază în funcţie de computerul dvs. Pentru instruciţiunile de configurare specifice computerului sau tabletei dvs., consultaţi Ghidul de pornire rapidă livrat împreună cu computerul dvs. sau la adresa www.dell.com/support. Conectarea la Internet Vă puteţi conecta computerul la Internet prin cablu, DSL, dial‑up, sau o conexiune WWAN. Mai puteţi instala un router wireless sau prin cablu pentru a partaja conexiunea la internet DSL cu mai multe dispozitive.
NOTĂ: Introduceţi parola de reţea, dacă vi se cere acest lucru. Este posibil ca dvs. să fi configurat parola de reţea când aţi configurat routerul sau se poate ca routerul să aibă o parolă de reţea implicită. Pentru detalii, contactaţi producătorul routerului. 4. Activarea/dezactivarea partajării de fişiere (opţional). Windows 8.1 1. Faceţi clic sau atingeţi Setări în bara laterală cu pictograme interactive, apoi . 2. Faceţi clic pe reţeaua la care doriţi să vă conectaţi. 3. Faceţi clic pe Conectare. 4.
Windows 10 1. Faceţi clic sau atingeţi pictograma wireless din meniul de notificare. 2. Faceţi clic sau atingeţi numele reţelei de bandă largă pentru dispozitive mobile. 3. Faceţi clic sau atingeţi Conectare. 4. Dacă vi se solicită, tastaţi numele punctului de acces (APN) sau codul PIN, numele utilizatorului şi parola. Windows 8.1/Windows RT 1. Faceţi clic sau atingeţi Setări din bara laterală cu pictograme interactive. 2. Faceţi clic sau atingeţi . 3.
NOTĂ: În cazul computerelor cu placă de sunet separată, conectaţi difuzoarele la conectorii de pe placă. Configurarea sunetului pentru 5.1/7.1 canale Configuraţi computerul pentru a asigura ieşirea sunetului pe mai multe canale. Windows 8.1/10 1. Tastaţi Audio în caseta de căutare. NOTĂ: În Windows 10, faceţi clic sau atingeţi pictograma de căutare pentru a accesa caseta de căutare. În Windows 8.1, accesaţi simbolul de căutare pentru a accesa caseta de căutare. 2.
Conectarea difuzoarelor pentru 5.1 canale 1 Conector audio spate pe computer 5 Conector ieşire surround centru/LFE pe difuzor 2 Conector ieşire surround centru/LFE pe computer 6 Conector audio faţă pe difuzor 3 Conector audio faţă pe computer 7 Conector audio spate pe difuzor 4 Cablu audio cu 5.
Conectarea difuzoarelor pentru 7.1 canale 1 Conector audio spate pe computer 6 Conector ieşire surround centru/LFE pe difuzor 2 Conector ieşire surround centru/LFE pe computer 7 Conector audio faţă pe difuzor 3 Conector audio lateral pe computer 8 Conector audio spate pe difuzor 4 Conector audio faţă pe computer 9 Conector audio lateral pe difuzor 5 Cablu audio cu 7.
Configurarea imprimantei Puteţi conecta o imprimantă la computer prin USB. Unele imprimante mai pot accepta şi conexiunile Wi-Fi şi Bluetooth. NOTĂ: Caracteristicile acceptate de imprimantă şi etapele pentru instalare pot varia în funcţie de modelul imprimantei. Pentru mai multe informaţii legate de configurarea imprimantei, consultaţi documentaţia care a fost livrată împreună cu imprimanta. Dacă instalaţi o imprimantă prin cablu, conectaţi-o la computer prin cablul USB înainte de a trece prin aceste etape.
Configurarea camerei web Camera web integrată Camera web integrată se găseşte la afişajul laptopului sau la un afişaj extern. Dacă aţi comandat camera web împreună cu computerul, driverele şi software-ul sunt deja instalate când primiţi computerul. Utilizaţi suporturile media expediate împreună cu computerul numai pentru a le reinstala. Pentru mai multe informaţii privind camera web, consultaţi „Utilizarea camerei web”.
Despre computerul dvs. Adaptor de alimentare Adaptoarele de alimentare se utilizează pentru a alimenta computerele portabile, tabletele şi anumite computere desktop. Kitul de adaptor de alimentare Dell cuprinde adaptorul de alimentare şi cablul de alimentare. Puterea nominală a adaptorului de alimentare (65 W, 90 W etc.) depinde de dispozitivul pentru care acesta este proiectat, iar cablul de alimentare diferă în funcţie de ţara în care este livrat adaptorul de alimentare.
Bateria Bateriile se clasifică, în general, după putere, cum ar fi 45 Wh, 65 Wh etc. Bateria vă permite să utilizaţi dispozitivul atunci când nu este conectat la priză. Ciclul de viaţă a unei baterii depinde de numărul de încărcări şi descărcări fără a afecta semnificativ durata de funcţionare. După ce ciclul de viaţă al bateriei ia sfârşit, trebuie să o înlocuiţi. În funcţie de modelul de computer, bateria computerului dvs.
Touchpad La majoritatea laptopurilor, există un touchpad care are funcţiile unui mouse. Acesta are o suprafaţă sensibilă la atingere care detectează mişcarea şi poziţia degetelor. Puteţi utiliza touchpadul pentru mutarea cursorului, glisarea şi mutarea elementelor selectate şi funcţia de clic prin atingerea suprafeţei. Touchpadurile care recunosc gesturile acceptă gesturi cum ar fi mărirea/micşorarea, apropierea/depărtarea degetelor, rotirea, derularea etc.
3D Afişajele compatibile cu 3D pot afişa imagini şi semnal video 3D. Tehnologia 3D funcţionează prin prezentarea separată a imaginilor 2D pentru ochiul stâng şi cel drept. Aceste imagini sunt apoi combinate şi interpretate de creier ca o singură imagine cu adâncime. NOTĂ: Este posibil să fie necesar să purtaţi ochelari 3D speciali pentru a putea vizualiza imagini 3D. Cameră Camera web Vă permite să conversaţi prin chat video, să faceţi fotografii şi să înregistraţi clipuri video.
Tastatura Tastaturile vă permit să tastaţi caractere şi să efectuaţi funcţii speciale utilizând tastele comenzilor rapide. Numărul tastelor şi caracterele disponibile pot să difere în funcţie de ţara în care s-a livrat tastatura. Laptopurile au tastaturi încorporate. În general, tabletele au tastaturi pe ecran, iar unele acceptă tastaturi externe. Desktopurile Dell au o tastatură externă conectată prin USB sau semnale wireless.
Retroiluminarea tastaturii Retroiluminarea existentă la unele tastaturi fizice iluminează simbolurile de pe taste pentru utilizarea tastaturii în medii întunecate. Puteţi activa manual retroiluminarea sau o puteţi configura să se activeze automat când computerul este introdus într-un mediu întunecat. Tastatura retroiluminată a laptopurilor Dell are stări de iluminare diferite. Apăsaţi pe Fn şi pe tasta cu săgeată la dreapta pentru a comuta între diferite stări de iluminare.
Cu fir Tastaturile cu fir sunt conectate la computer printr-un cablu (în general, USB) şi nu necesită o sursă de alimentare suplimentară, ca de exemplu baterii. Fără fir Tastaturile wireless folosesc transmisia prin radiofrecvenţa (RF) sau prin Bluetooth (BT) pentru a se conecta la computerul dvs. Astfel se reduce mulţimea de cabluri şi oferă flexibilitate în utilizarea tastaturii dintr-o poziţie mai confortabilă, aflată la câţiva metri de computer. Aceste tastaturi au nevoie de baterie pentru a funcţiona.
Programul de configurare BIOS 1. Porniţi (sau reporniţi) computerul. 2. După afişarea siglei DELL, aşteptaţi afişarea solicitării de a apăsa tasta F2 şi apăsaţi imediat pe tasta F2 pentru a accesa programul de configurare BIOS. NOTĂ: Mesajul cu F2 rămâne activ pentru o scurtă perioadă. Dacă rataţi mesajul, aşteptaţi până când computerul se încarcă pe desktop, apoi opriţi computerul şi încercaţi din nou. 3. Navigaţi la fila Main (Principal) şi căutaţi Service Tag (Etichetă service).
Unităţi şi discuri optice Computerul poate accepta o unitate DVD RW sau o unitate combinată DVD RW şi Blu-ray. Discurile optice pot fi numai pentru citirea datelor, cu o singură inscripţionare sau reinscriptibile. Câteva din tipurile uzuale de unităţi sunt: • Unitatea de scriere Blu-ray — citeşte şi scrie pe discuri Blu-ray, DVD-uri şi CD-uri. • Combinaţia cititor Blu-ray + DVD RW — citeşte discurile Blu-ray. Citeşte şi scrie pe DVD-uri şi CD-uri. • Unitatea DVD RW — Citeşte şi scrie pe DVD-uri şi CD-uri.
MultiMedia Card plus (MMC+) MultiMedia Card (MMC) Mobile RS MMC Extreme Digital (xD) Memory Stick XC (MSXC) Compact Flash I, II/Compact Flash MD Memory Stick Duo Memory Stick Pro Duo Memory Stick Pro-HG Duo Memory Stick (MS)/Memory Stick Pro (MS Pro) 28 Dispozitivul de stocare
Smart Media/Smart Media XD Modulul de memorie Un modul de memorie stochează temporar datele necesare computerului pentru a executa o activtate. Orice fişier sau aplicaţie se încarcă mai întâi în modulele de memorie înainte de deschidere sau utilizare. Modulele de memorie sunt catalogate în funcţie de capacitate (în GB) şi viteză (în MHz). În general, o viteză şi o memorie mai mare asigură un randament mai bun.
Placa de bază O placă de bază formează partea centrală a unui computer. Toate celelalte dispozitive se conectează la placa de bază pentru a putea interacţiona între ele. Placa de bază conţine diverse controlere şi conectori care ajută la schimbul de date între diversele componente ale computerului. Placa de bază poate avea funcţii grafice, de sunet şi de reţea integrate.
Procesoarele sunt clasificate în principal în funcţie de următoarele criterii: • Numărul de nuclee de procesare • Viteza sau frecvenţa măsurate în Gigahertz (GHz) sau Megahertz (MHz) • Memoria instalată, cunoscută şi sub denumirea de cache Aceste aspecte determină şi randamentul procesorului. Valori mai mari înseamnă un randament mai bun al procesorului. Unele procesoare pot fi integrate pe placa de bază. Câţiva producători de procesor sunt Intel, AMD, Qualcomm şi alţii.
Pasta termică Pasta termică, numită şi gel termic sau compus termic, se utilizează pentru a crea un strat termic inductiv între procesor şi radiator. Aplicarea pastei termice între procesor şi radiator măreşte transferul de căldură dintre procesor şi radiator, deoarece pasta termică prezintă conductivitate mai bună decât aerul. Placa video Placa video procesează datele grafice şi trimite ieşiri video la un dispozitiv de afişaj, ca de exemplu un monitor sau un proiector.
Grafica comutabilă permite computerelor prevăzute atât cu o placă grafică integrată cu consum redus, cât şi cu o placă grafică independentă cu consum ridicat să comute între cele două plăci, în funcţie de încărcare şi cerinţe. Tunerele TV Puteţi utiliza tunerele TV pentru a urmări programe TV pe computer. Tunerele TV sunt disponibile pentru computerele de tip desktop şi laptop ca dispozitive interne sau externe. NOTĂ: Tunerele TV nu sunt compatibile cu toate computerele.
Difuzoare Laptopurile şi tabletele au difuzoare încorporate pentru ieşirea sunetului. Şi desktopurile au un difuzor încorporat. Dar acesta este utilizat numai pentru a reda bipurile care indică erori sau defecţiuni. Puteţi conecta difuzoare externe la computer sau tabletă. Difuzoarele se pot utiliza prin conector de sunet de 3,5 mm, USB sau prin conexiune wireless cu computerul. În general, difuzoarele sunt catalogate după numărul canalelor de sunet de care dispun, cum ar fi; 2, 2.1, 5.1, 7.1 etc.
Camera web O cameră web vă permite să realizaţi materiale video şi fotografii şi mai poate fi utilizată şi pentru conferinţe video. Este posibil ca afişajul dvs. să aibă o cameră web integrată sau puteţi conecta o cameră web externă la computerul dvs. Calitatea unei camere este definită mai ales de numărul de pixeli pe care îi poate captura. Pentru a utiliza o cameră web, trebuie să instalaţi driverele şi software-ul acesteia.
Modemul Modemurile vă permit să vă conectaţi computerul sau routerul la Internet. Modemurile pot fi analogice (linie comutată) sau digitale (DSL sau cablu). În general, modemurile prin DSL sau cablu sunt asigurate de furnizorul de servicii internet. • Modem pe linie comutată — dispozitive electronice care convertesc semnalele telefonice analogice în semnale digitale pe care computerul le poate procesa şi semnalele digitale de la computer în semnale analogice care pot fi transmise prin liniile telefonice.
Adaptorul de reţea wireless de arie largă (WWAN) Controlerele WWAN (Wireless Wide Area Network - Reţea de arie largă wireless) permit conectivitatea wireless prin tehnologia antenelor celulare. Această tehnologie se regăseşte mai ales la telefoane, tablete şi laptopurile destinate afacerilor. Pentru conectivitatea WWAN pot fi necesare un contract de servicii şi o cartelă SIM.
Utilizarea computerului Încărcarea bateriei Conectaţi adaptorul de alimentare la computer sau tabletă pentru a încărca bateria. Bateria se încarcă atunci când computerul sau tableta este în uz sau oprită. Circuitele interne ale bateriei o împiedică să se supraîncălzească. NOTĂ: Dacă bateria devine prea caldă din cauză că este pusă într-un mediu cald, este posibil să nu se încarce când conectaţi adaptorul de alimentare. Aşteptaţi până se răceşte pentru a relua procesul de încărcare.
Fn şi tasta săgeată în jos Reduceţi luminozitatea doar pentru afişajul integrat (nu pentru un monitor extern). Tastele Windows şi L Blocaţi sistemul. Fn şi Esc Activaţi un mod de gestionare a alimentării. Puteţi reprograma această comandă rapidă de la tastatură astfel încât să activeze un alt mod de gestionare a alimentării, utilizând fila Advanced (Complex) din fereastra Power Options Properties (Proprietăţi opţiuni de alimentare). F2 Redenumeşte elementul selectat.
Ştergere Şterge un element selectat şi îl mută în Recycle Bin (Coşul de reciclare). Shift şi Delete Şterge elementul selectat fără a-l muta mai întâi în Recycle Bin (Coşul de reciclare). ATENŢIE: Fişierele şterse folosind această metodă nu pot fi recuperate din Recycle Bin (Coşul de reciclare). Ctrl şi tasta săgeată la dreapta Deplasează cursorul la începutul următorului cuvânt. Ctrl şi tasta săgeată la stânga Deplasează cursorul la începutul cuvântului anterior.
Comenzi rapide de la tastatură — Windows 8.1/Windows RT Acest tabel prezintă câteva comenzi rapide de la tastatură specifice pentru Windows 8.1 şi Windows RT. Aceste comenzi rapide de la tastatură vin în completarea celor deja disponibile în versiunile anterioare de Windows. Tasta Windows şi începeţi să tastaţi Se efectuează o căutare în computerul dvs. Ctrl şi + Mărire într-un număr mare de elemente de pe ecran, cum ar fi aplicaţii fixate pe ecranul de Start.
Tasta Windows şi bara de spaţiu Schimbă limba de introducere şi configuraţia tastaturii. Tastele Windows, Ctrl şi bara de spaţiu Schimbă pe o limbă de introducere şi o configuraţie a tastaturii selectate anterior. Tastele Windows şi Tab Trece de la o aplicaţie deschisă la alta în timp ce le afişează într-o bară verticală laterală din stânga ecranului. Tastele Windows, Ctrl şi Tab Afişează bara laterală a aplicaţiilor deschise şi menţine bara laterală pe ecran chiar şi după ce eliberaţi tastele.
2. Faceţi clic pe Panou de control. 3. Dacă este afişat Control Panel (Panou de control) pe Category (Categorie), faceţi clic sau atingeţi pe meniul vertical Vizualizare după: şi selectaţi Pictograme mici sau Pictograme mari. 4. Faceţi clic sau atingeţi Tastatură. 5. Reglaţi setările tastaturii pe care doriţi să le schimbaţi şi faceţi clic sau atingeţi OK pentru a salva setările şi închide fereastra. Windows 7 1. Faceţi clic pe Start → Panou de control. 2.
Utilizarea touchpadului Puteţi utiliza touchpadul pentru a muta cursorul sau pentru a selecta obiecte pe ecran. • Pentru a muta cursorul, treceţi uşor degetul peste touchpad. • Pentru a selecta sau face clic stânga pe un obiect, apăsaţi pe butonul stâng al touchpadului sau atingeţi suprafaţa touchpadului o dată. • Pentru a face clic dreapta pe un obiect, atingeţi o singură dată butonul drept al touchpadului.
Derulare automată pe verticală — Vă permite să derulaţi în sus sau în jos în fereastra activă. Deplasaţi rapid două degete în sus sau în jos pentru a activa derularea automată pe verticală. Atingeţi touchpadul pentru a opri defilarea automată. Derulare automată pe orizontală — Vă permite să derulaţi la stânga sau la dreapta în fereastra activă. Deplasaţi rapid două degete spre stânga sau spre dreapta pentru a activa derularea automată pe orizontală. Atingeţi touchpadul pentru a opri defilarea automată.
Panoramare Panoramare cu un deget — Permite mărirea sau micşorarea, prin deplasarea unui deget în zona de panoramare (extrema stângă a touchpadului). Pentru mărire, deplasaţi un deget în sus în zona de panoramare. Pentru micşorare, deplasaţi un deget în jos în zona de panoramare. Panoramare cu două degete — Permite mărirea sau micşorarea prin folosirea a două degete pe touchpad. Puneţi două degete pe touchpad şi îndepărtaţi-le pentru mărire.
Mişcare Vă permite să întoarceţi conţinutul înainte sau înapoi. Deplasaţi rapid trei degete spre stânga sau spre dreapta pentru a întoarce conţinutul înapoi sau înainte. Lansare rapidă Vă permite să deschideţi aplicaţiile preferate. Atingeţi touchpadul cu trei degete pentru a lansa aplicaţia preconfigurată. NOTĂ: Utilizaţi instrumentul de configurare a touchpadului pentru a alege aplicaţia care urmează să fie lansată.
Puteţi efectua operaţiile pe care le-aţi efectua în mod normal cu un mouse, cum ar fi deschiderea de fişiere, foldere şi aplicaţii, derularea folosind bare de defilare, închiderea şi minimizarea de ferestre folosind butoanele de pe fereastră şi altele. De asemenea, puteţi folosi tastatura de pe ecran utilizând ecranul tactil.
Menţinere Apăsaţi şi menţineţi degetul pe ecranul tactil pe element pentru a deschide meniul contextual. Mişcare Deplasaţi rapid un deget în direcţia dorită pentru a naviga prin conţinutul din fereastra activă, precum paginile unei cărţi. Deplasarea funcţionează şi pe verticală, atunci când parcurgeţi conţinuturi cum ar fi imaginile sau cântecele dintr-o listă de redare. Rotire Rotire în sens orar — Cu un deget sau cu degetul mare în poziţie fixă, deplasaţi celălalt deget în formă de arc spre dreapta.
Derulare Panoramare — Mută focalizarea pe obiectul selectat când nu este vizibil întregul obiect. Deplasaţi două degete în direcţia dorită pentru a panorama obiectul selectat. Derulare verticală — Derulare în sus sau în jos în fereastra activă. Deplasaţi un deget în sus sau în jos pentru a activa derularea verticală. Derulare orizontală — Derulare la dreapta sau la stânga în fereastra activă. Deplasaţi un deget spre dreapta sau spre stânga pentru a activa derularea orizontală.
Împerecherea unui dispozitiv Bluetooth cu computerul sau tableta Windows 10 1. Activaţi funcţia Bluetooth pe computerul sau tableta dvs. şi pe dispozitivul pe care îl împerecheaţi. La laptopul Dell, porniţi conexiunea wireless pentru a activa funcţia Bluetooth. Pentru informaţii despre funcţia Bluetooth pe dispozitiv, consultaţi documentaţia livrată împreună cu dispozitivul. 2. Glisaţi dinspre marginea dreaptă a afişajului pentru a deschide Centru de acţiune. 3.
Când împerecherea este finalizată, se va afişa un mesaj de confirmare a împerecherii dispozitivului. Windows 7 1. Activaţi funcţia Bluetooth pe computerul sau tableta dvs. şi pe dispozitivul pe care îl împerecheaţi. La laptopul Dell, porniţi conexiunea wireless pentru a activa funcţia Bluetooth. Pentru informaţii despre funcţia Bluetooth pe dispozitiv, consultaţi documentaţia livrată împreună cu dispozitivul. 2. Faceţi clic pe Start → Panou de control. 3.
4. Când aţi terminat înregistrarea video, faceţi clic sau atingeţi pictograma de înregistrare din nou pentru a opri înregistrarea. NOTĂ: Pentru a configura opţiuni precum dimensiunea înregistrării video, autodeclanşatorul, înregistrarea la intervale de timp, calitatea înregistrării şi altele, faceţi clic sau atingeţi săgeata verticală de lângă pictograma de înregistrare. Selectarea camerei şi microfonului Dacă computerul dvs.
Mufe şi conectori Audio Conectorii audio vă permit să conectaţi difuzoare, căşti, microfoane, sisteme de sunet, amplificatoare sau televizoare pentru ieşire audio. NOTĂ: Computerul poate să nu accepte toate mufele de sunet. Pentru informaţii despre mufele disponibile pe computer sau tabletă, consultaţi Ghidul de pornire rapidă livrat împreună cu computerul sau tableta sau Specifications (Specificaţii) la adresa www.dell.com/support.
Mufă de sunet surround lateral — Conectează difuzoarele din stânga/dreapta. Mufă RCA S/PDIF — Transmite sunetul digital fără a necesita conversie audio analogică. Mufă optică S/PDIF — Transmite sunetul digital, folosind semnale optice, fără a necesita conversie audio analogică. USB Magistrala serială universală (USB) vă permite să conectaţi dispozitive periferice la un computer sau la o tabletă. Aceste dispozitive periferice includ mouse, tastatură, imprimantă, unităţi externe, aparate foto, telefoane etc.
Standarde USB USB 3.1 — Se mai numeşte şi SuperSpeed USB. Această mufă acceptă dispozitive periferice, cum ar fi dispozitive de stocare, imprimante şi altele. Asigură viteze de transfer pentru date de 5 Gbps (USB 3.1 Gen 1) şi 10 Gbps (USB 3.1 Gen 2). USB 3.0 — Se mai numeşte şi SuperSpeed USB. Această mufă acceptă viteze de transmisie pentru date de până la 4,8 Gbps şi este compatibilă şi cu standardele USB mai vechi. USB 2.0 — Se numeşte şi Hi-Speed USB.
eSATA eSATA vă permite să conectaţi dispozitive externe de stocare, cum ar fi hard diskurile sau unităţile optice, la computerul dvs. Asigură aceeaşi lăţime de bandă ca şi mufele SATA interne. Computerul dvs. poate fi dotat cu o mufă eSATA independentă sau cu o mufă combinată eSATA/USB. Visual Graphics Array (VGA) Visual Graphics Array (VGA) vă permite să conectaţi computerul la monitoare, proiectoare şi altele. Vă puteţi conecta la o mufă HDMI sau DVI folosind adaptoarele VGA-HDMI, respectiv VGA-DVI.
Mini DisplayPort Mini DisplayPort este o versiune mai mică a interfeţei DisplayPort. NOTĂ: DisplayPort şi Mini DisplayPort sunt compatibile între ele, dar mufele şi conectorii variază au dimensiuni diferite. Dacă dimensiunile mufelor diferă, utilizaţi un convertor.
Mini HDMI Mini interfaţa multimedia de înaltă definiţie (HDMI) oferă o conexiune digitală între computerul dvs. şi dispozitive portabile cum ar fi smartphoneuri, laptopuri şi altele Micro HDMI Micro interfaţa multimedia de înaltă definiţie (HDMI) oferă o conexiune digitală între computerul dvs. şi dispozitive portabile cum ar smartphone-uri, laptopuri altele. Acest conector seamănă cu conectorul micro-USB care se găseşte la majoritatea smartphone-urilor.
Software şi aplicaţii Absolute Absolute furnizează o securitate durabilă pentru punctele finale şi soluţii de gestionare a riscurilor în ceea ce priveşte datele pentru computere, tablete şi smartphone-uri. Tehnologia durabilă vă permite să evaluaţi temeinic riscurile, să asiguraţi durata de viaţă a fiecărui dispozitiv şi să răspundeţi preventiv la incidentele de securitate. NOTĂ: Este posibil ca tehnologia durabilă să nu fie acceptată pe toate computerele.
Pentru a vă înregistra şi a utiliza Descărcările mele Dell: 1. Accesaţi smartsource.dell.com/Web/Welcome.aspx. 2. Urmaţi instrucţiunile de pe ecran pentru a vă înregistra computerul. 3. Reinstalaţi programul software sau creaţi un suport cu copia de rezervă pentru utilizare ulterioară. Dell SupportAssist SupportAssist vă oferă actualizări de sistem, detectează problemele şi vă trimite alerte în funcţie de dispozitiv, ceea ce simplifică prevenirea şi soluţionarea problemelor.
PC Checkup NOTĂ: Caracteristica PC checkup este disponibilă numai la anumite modele. Utilizaţi PC Checkup pentru verificarea gradului de ocupare al hard diskului, efectuarea de diagnosticări ale componentelor hardware şi pentru urmărirea modificărilor făcute la computer. • Drive Space Manager — Administraţi hard diskul utilizând o reprezentare vizuală a spaţiului utilizat de fiecare tip de fişier.
Serviciile prezentate includ o evaluare PC Health Check (Verificare stare PC) gratuită pentru optimizarea şi mărirea vitezei computerului, ajutor pentru problemele frecvente şi depanare, eliminarea viruşilor şi a programelor spyware, configurarea reţelelor wireless etc. De asemenea, puteţi găsi articole şi întrebări frecvente pentru cel mai des întâlnite probleme şi instrucţiuni efectuarea activităţilor obişnuite.
Quickset Dell QuickSet reprezintă o suită de aplicaţii software, care asigură o funcţionalitate mai bună a computerelor Dell. Vă oferă acces simplu la mai multe funcţii pentru care, în mod normal, ar fi nevoie de mai multe etape.
Taste Descriere Funcţie Afişează/ Ascunde efectele 3D stereoscopice Activează/dezactivează aplicaţia 3DTV Play. NOTĂ: Performanţa jocurilor se poate reduce în modul HD 3D chiar dacă aplicaţia 3DTV Play este dezactivată. Pentru a maximiza performanţa, selectaţi modul HD sau SD atunci când aplicaţia 3DTV Play este dezactivată. Măreşte adâncimea 3D Măreşte adâncimea 3D în timp real în jocul curent. Reduce adâncimea 3D Reduce adâncimea 3D în timp real în jocul curent.
DellConnect DellConnect este un instrument online care permite unui agent Dell să vă acceseze computerul (sub supravegherea dvs.) în vederea diagnosticării şi rezolvării problemelor de pe computer de la distanţă. Îi permite reprezentantului de asistenţ tehnică să interacţioneze cu computerul cu permisiunea dvs. O solicitare DellConnect este iniţiată de un agent al serviciului de asistenţă tehnică atunci când este nevoie în timpul depanării.
Restabilirea sistemului de operare Opţiuni de restabilire a sistemului Puteţi restabili sistemul de operare de pe computerul dvs. utilizând una dintre următoarele opţiuni: ATENŢIE: Utilizând Dell Factory Image Restore sau discul Operating System se şterg definitiv toate fişierele de pe computer. Dacă este posibil, realizaţi copii de rezervă ale fişierelor de date înainte să utilizaţi aceste opţiuni.
Dell Backup and Recovery Dell Backup and Recovery (Copie de rezervă şi recuperare Dell) are două variante: • Dell Backup and Recovery Basic • Dell Backup and Recovery Premium Caracteristici Basic Premium Restabilirea sistemului la starea din fabrică Crearea manuală de copii de rezervă pentru fişiere Restabilirea fişierelor din copiile de rezervă Crearea de copii de rezervă şi restabilire utilizând Cloud (Trebuie să achiziţionaţi un abonament pentru stocare în cloud pentru a putea uti
Crearea de discuri de recuperare a sistemului 1. Lansaţi Dell Backup and Recovery. 2. Faceţi clic sau atingeţi pictograma Factory Recovery Media (Suport de recuperare cu setările din fabrică). 3. Urmaţi instrucţiunile de pe ecran. Restabilirea computerului dvs. 1. Lansaţi Dell Backup and Recovery. 2. Faceţi clic sau atingeţi pictograma Recovery (Restabilire). 3. Faceţi clic sau atingeţi System Recovery (Restabilire sistem). 4. Faceţi clic sau atingeţi Yes, Continue (Da, Continuare). 5.
Restabilirea anumitor fişiere sau fişiere dintr-un Full System Backup 1. Lansaţi Dell Backup and Recovery. 2. Faceţi clic sau atingeţi pictograma Recovery (Recuperare), apoi selectaţi Data Recovery (Recuperare date). 3. Faceţi clic sau atingeţi Yes, Continue (Da, Continuare). 4. Urmaţi instrucţiunile de pe ecran. Restabilirea anumitor fişiere sau foldere dintr-un File & Folder Backup 1. Lansaţi Dell Backup and Recovery. 2.
Dell Factory Image Restore ATENŢIE: Utilizând opţiunea Dell Factory Image Restore se elimină definitiv toate programele sau driverele instalate după ce aţi primit computerul. Pregătiţi suporturi cu copiile de rezervă pentru aplicaţiile pe care trebuie să le reinstalaţi înainte de a utiliza Dell Factory Image Restore. NOTĂ: Dell Factory Image Restore s-ar putea să nu fie disponibil în anumite ţări sau pe anumite computere.
Pornirea Dell Factory Image Restore ATENŢIE: Utilizarea opţiunii Dell Factory Image Restore şterge definitiv toate datele de pe hard disk şi elimină toate programele sau driverele instalate după ce aţi primit computerul. Dacă este posibil, faceţi copii de rezervă ale tuturor datelor înainte de a utiliza Dell Factory Image Restore. Utilizaţi Dell Factory Image Restore numai dacă Restaurare sistem nu a rezolvat problema sistemului dvs. de operare. 1. Porniţi sau reporniţi computerul. 2.
Restabilirea sistemului ATENŢIE: Faceţi periodic copia de rezervă a fişierelor de date. System Restore (Restaurare sistem) nu monitorizează şi nu recuperează fişierele dvs. de date. Restabilirea sistemului este un instrument al Microsoft Windows care vă ajută să anulaţi schimbările software-urilor de pe computerul dvs. fără a vă afecta fişierele personale, cum ar fi documente, fotografii, mailuri şi altele.
Anularea ultimei restabiliri a sistemului 1. Faceţi clic dreapta (sau ţineţi apăsat) pe butonul Start, apoi selectaţi Panou de control. 2. Faceţi clic sau atingeţi Securitate şi întreţinere. 3. Faceţi clic sau atingeţi Recuperare. 4. Faceţi clic sau atingeţi Deschidere Restabilire sistem şi urmaţi instrucţiunile de pe ecran pentru a anula ultima restabilire a sistemului. Windows 8.1 Utilizarea funcţiei de restabilire a sistemului 1.
Anularea ultimei restabiliri a sistemului În cazul în care System Restore (Restaurare sistem) nu a rezolvat problema, puteţi anula ultima restabilire a sistemului. NOTĂ: Înainte să anulaţi ultima restabilire a sistemului, salvaţi şi închideţi toate fişierele deschise şi închideţi toate programele deschise. Nu modificaţi, nu deschideţi şi nu ştergeţi niciun fişier sau program până când restaurarea sistemului nu este completă. 1. Faceţi clic sau atingeţi Start . 2.
Suporturi de reinstalare a sistemului Suporturile de reinstalare a sistemului create utilizând Dell Backup and Recovery vă permit să readuceţi unitatea hard disk la starea de funcţionare în care se afla când aţi achiziţionat computerul şi să păstraţi fişierele de date pe computer. Utilizaţi Dell Backup and Recovery pentru a crea suporturile de reinstalare a sistemului. Restabilirea computerului dvs.
Depanare Etapele de bază privind depanarea Această secţiune precizează indicaţiile de bază privind depanarea pe care le puteţi utiliza pentru a rezolva problemele obişnuite care apar la computerul dvs. • Asiguraţi-vă că computerul dvs. este pornit şi că toate componentele sunt conectate la alimentare. • Asiguraţi-vă că toate cablurile sunt bine conectate la porturile aferente. • Asiguraţi-vă că cablurile nu sunt deteriorate şi nici uzate. • Asiguraţi-vă că nu există pini îndoiţi sau rupţi pe conectori.
NOTĂ: Dacă aşteptaţi prea mult şi apare deja sigla sistemului de operare, atunci continuaţi să aşteptaţi până când se afişează desktopul Microsoft Windows, apoi reporniţi computerul şi încercaţi din nou. 3. Selectaţi Diagnostics (Diagnosticare) şi apăsaţi pe tasta . 4. Urmaţi instrucţiunile de pe ecran pentru a finaliza testul. Dacă o componentă nu trece testul, acesta se opreşte, computerul emite sunete şi se afişează codul de eroare. Reţineţi codul de eroare şi căutaţi soluţii la adresa www.dell.
(Efectuare teste). -- Pentru a ieşi din ePSA şi a reporni computerul, faceţi clic sau atingeţi Exit (Ieşire). • Fereastra Status (Stare) — Apare în partea dreaptă a ecranului de pornire ePSA. Zona Status (Stare) cuprinde patru file: • Configuration (Configurare) — afişează informaţii detaliate despre configurare şi stare pentru toate dispozitivele care pot fi testate folosind ePSA. • Results (Rezultate) — afişează toate testele efectuate, activitatea acestora şi rezultatele pentru fiecare test în parte.
Lansarea ePSA Pentru lansa ePSA: 1. Reporniţi computerul. 2. Apăsaţi pe la afişarea siglei Dell pentru a accesa programul de configurare BIOS. NOTĂ: Dacă aşteptaţi prea mult şi apare deja sigla sistemului de operare, atunci continuaţi să aşteptaţi până când se afişează desktopul Microsoft Windows, apoi reporniţi computerul şi încercaţi din nou. 3. Selectaţi Diagnostics (Diagnosticare) şi apăsaţi pe tasta . 4.
Coduri sonore Computerul dvs. poate emite o serie de sunete în timpul pornirii în cazul în care există erori sau probleme. Această serie de sunete, numite coduri sonore, identifică o problemă. În acest caz, notaţi codul sonor şi contactaţi reprezentanţii Dell pentru asistenţă. NOTĂ: Este posibil ca unele dintre codurile sonore menţionate în tabelul de mai jos să nu se aplice pentru computerul dvs.
BIOS Sistemul BIOS stochează informaţiile despre hardware-ul computerului şi le transmite sistemului de operare atunci când acesta se încarcă. Puteţi efectua modificări la setările de hardware de bază memorate în BIOS folosind programul de configurare BIOS. Puteţi utiliza programul de configurare BIOS pentru: • Setarea sau schimbarea unei opţiuni ce poate fi selectată de către utilizator, precum parola de utilizator. • Identificarea dispozitivelor instalate pe computerul dvs.
Resetarea parolei BIOS Parolele BIOS se utilizează pentru a suplimenta securitatea computerelor. Vă puteţi configura computerul să solicite o parolă la încercarea de pornire sau de accesare a programului de configurare BIOS. Folosiţi una din următoarele metode, în funcţie de tipul de computer, pentru a reseta parolele BIOS pierdute sau uitate. ATENŢIE: Resetarea parolei BIOS implică ştergerea tuturor datelor din CMOS.
Modificarea secvenţei de pornire Este posibil să fie necesar să schimbaţi secvenţa de pornire pentru a efectua pornirea de pe un alt dispozitiv şi nu de pe dispozitivul dvs. implicit, de exemplu la reinstalarea sistemului de operare sau când folosiţi un disc de recuperare sau o unitate USB. Puteţi selecta ordinea de pornire folosind Boot Menu (Meniul de pornire) sau programul de configurare BIOS.
Solicitarea de asistenţă şi contactarea reprezentanţilor Dell Solicitarea de asistenţă Puteţi obţine informaţii şi asistenţă privind produsele şi serviciile Dell folosind una dintre resursele automate de ajutor: Informaţii despre produsele şi serviciile Dell www.dell.com Windows 8.1 şi Windows 10 Aplicaţia Dell Help & Support (Ajutor şi asistenţă Dell) Windows 10 Aplicaţia Get started (Introducere) Windows 8.1 Aplicaţia Help + Tips (Ajutor + Sfaturi) Accesarea asistenţei în Windows 8, Windows 8.
Aflaţi despre sistemul dvs. Consultaţi Me and My Dell (Eu şi de operare, configurarea şi computerul meu Dell) la adresa utilizarea computerului, crearea www.dell.com/support/manuals. copiei de rezervă a datelor, diagnosticare etc. Contactarea reprezentanţilor Dell Pentru a contacta reprezentanţii Dell pentru aspecte legate de vânzări, asistenţă tehnică sau servicii clienţi, consultaţi www.dell.com/contactdell.
Referinţe Întreţinerea computerului Pentru a evita probleme generale la computer, este recomandat să efectuaţi următoarele operaţii: • Asiguraţi acces direct la o sursă de alimentare, la ventilaţie adecvată şi la o suprafaţă orizontală pe care să amplasaţi computerul. • Nu blocaţi fantele de ventilaţie, nu introduceţi obiecte în ele şi nu permiteţi acumularea de praf în ele. • Faceţi periodic copii de rezervă a datelor. • Efectuaţi periodic o scanare de viruşi.
• Repausul hibrid — Repausul hibrid este o combinaţie între starea de repaus şi hibernare. Memorează toate documentele şi programele deschise în memorie şi în spaţiul de stocare al computerului, apoi trece computerul într-o stare cu consum redus de energie, pentru ca dvs. să vă puteţi relua rapid activitatea. Când este activat repausul hibrid, trecerea computerului în starea de repaus înseamnă automat trecerea computerului în repaus hibrid.
Configurarea comportamentului butonului de alimentare Pentru a configura comportamentul butonului de alimentare: Windows 10/8.1 1. Faceţi clic dreapta oriunde pe ecranul Start . 2. Faceţi clic sau atingeţi Toate aplicaţiile în colţul din dreapta jos al ecranului. 3. În Sistem Windows, faceţi clic sau atingeţi Panou de control. NOTĂ: Pentru Windows 8.1/Windows RT faceţi clic sau atingeţi Setări bara laterală cu pictograme interactive şi faceţi clic sau atingeţi Panou de control. 4.
• Setări de luminozitate ridicată a afişajului, economizoare de ecran 3D sau alte programe cu consum ridicat de energie, cum ar fi aplicaţiile grafice 3D complexe şi jocurile. Puteţi îmbunătăţi performanţa bateriei dacă: • Utilizaţi computerul alimentându-l cu c.a. când este posibil. Durata de viaţă a bateriei se reduce pe măsură ce creşte numărul de descărcări şi reîncărcări ale bateriei.
Modul de desktop Dell Dacă utilizaţi de obicei computerul cu adaptorul de alimentare conectat, puteţi activa modul desktop pentru a modera nivelul la care se încarcă bateria. Astfel, se reduce numărul de cicluri de încărcare/descărcare şi se îmbunătăţeşte durata de viaţă a bateriei. Laptopul dvs. Dell monitorizează automat comportamentul de încărcare şi descărcare al bateriei şi, dacă este cazul, afişează un mesaj de activare a modului de desktop.
Instrucţiuni privind ergonomia ATENŢIE: Utilizarea incorectă sau îndelungată a tastaturii poate provoca rănirea utilizatorului. ATENŢIE: Vizualizarea ecranului monitorului pentru perioade prelungite de timp poate duce la tensiune oculară. Din motive ce ţin de confort şi eficienţă, utilizaţi instrucţiunile de ergonomie atunci când configuraţi şi utilizaţi computerul. Laptopurile nu sunt neapărat create pentru utilizarea continuă ca echipament de birou.
1 monitor la nivelul ochilor sau mai jos 4 2 monitor şi tastatură aşezate direct în 5 faţa utilizatorului braţe la nivelul biroului 3 suport pentru monitor încheieturi relaxate, în poziţie dreaptă 6 picioare în poziţie dreaptă pe podea NOTĂ: Pentru cele mai recente instrucţiuni de ergonomie, consultaţi www.dell.com/regulatory_compliance.
Dell şi mediul înconjurător Ecologia nu înseamnă limite, ci posibilităţi. Înseamnă găsirea unei metode mai bune. În fiecare zi aveţi ocazia de a face alegeri mai ecologice, dar, atunci când alegeţi echipamente tehnologice, nu doriţi să faceţi compromisuri în ceea ce priveşte costurile, performanţa sau fiabilitatea.
Reciclaţi cu Dell Atunci când vă schimbaţi computerele şi dispozitivele electronice, alăturaţi-vă eforturilor noastre de a împiedica aruncarea echipamentelor tehnologice în gropile de gunoi din lume. Reciclarea computerelor de acasă şi de la birou cu noi este rapidă, comodă şi sigură. Faceţi o favoare planetei şi dvs. înşivă. Casaţi în mod responsabil echipamentele tehnologice cu Dell. Politica de conformitate cu reglementările Pentru detalii complete, accesaţi www.dell.com/regulatory_compliance.