Notebook PC Manual electronic
RO7386 Septembrie 2012 Informaţii referitoare la drepturile de autor Nicio parte a acestui manual, inclusiv produsele şi software-ul descrise în acesta, nu poate fi reprodusă, transmisă, transcrisă, stocată într-un sistem de regăsire sau tradusă într-o altă limbă în orice formă sau prin orice metodă, cu excepţia documentaţiei păstrate de cumpărător din motive de siguranţă, fără permisiunea exprimată în scris a ASUSTeK Computer INC. („ASUS”).
Cuprins Despre acest manual......................................................................................... 6 Convenţii utilizate în acest manual............................................................. 7 Pictograme........................................................................................................... 7 Elemente tipografice........................................................................................ 7 Precauţii referitoare la siguranţă............................
Interfaţa cu utilizatorul Windows®..............................................................35 Ecranul Start......................................................................................................35 Aplicaţii Windows®..........................................................................................35 Punctele de interes.........................................................................................36 Lucrul cu aplicaţiile Windows®..........................................
Refresh your PC (Reîmprospătare PC)......................................................77 Reset your PC (Resetare PC).........................................................................78 Advanced options (Opţiuni complexe)...................................................79 Anexe Informaţii referitoare la unitatea DVD-ROM..........................................82 (pe modele selectate)....................................................................................
Despre acest manual În acest manual sunt furnizate informaţii despre componentele hardware şi caracteristicile software ale notebookului dvs. Manualul este organizat în următoarele capitole: Capitolul 1: Configurarea componentelor hardware În acest capitol sunt detaliate componentele hardware ale notebookului. Capitolul 2: Utilizarea notebookului În acest capitol este arătat modul de utilizare a diferitelor componente ale notebookului dvs.
Convenţii utilizate în acest manual Pentru a evidenţia informaţii cheie din acest manual, mesajele sunt prezentate după cum urmează: IMPORTANT! Acest mesaj conţine informaţii esenţiale care trebuie respectate pentru realiza o activitate. NOTĂ: Acest mesaj conţine informaţii şi sfaturi suplimentare care pot fi utile la realizarea activităţilor. AVERTISMENT! Acest mesaj conţine informaţii importante care trebuie respectate pentru siguranţa dvs.
Precauţii referitoare la siguranţă Utilizarea notebook-ului Acest notebook PC ar trebui utilizat numai în medii cu temperaturi cuprinse între 5°C (41°F) şi 35°C (95°F). Consultaţi eticheta pe care este înscrisă puterea nominală, din partea de jos a Notebook PC şi asiguraţi-vă că adaptorul dumneavoastră de putere este conform cu puterea nominal. Nu aşezaţi notebook-ul pe genunchi sau pe orice altă parte a corpului pentru a preveni disconfortul şi rănile provocate de expunerea la căldură.
Îngrijirea notebook-ului Înainte de curăţarea notebook-ului, deconectaţi cablul de alimentare cu curent alternativ şi scoateţi acumulatorul (dacă este cazul). Utilizaţi un burete de celuloză curat sau o bucată de piele muiată într-o soluţie de detergent neabraziv şi câteva picături de apă caldă. Eliminaţi orice surplus de umiditate de pe notebook utilizând o cârpă uscată. Nu utilizaţi solvenţi puternici, cum ar fi diluanţi, benzen sau alte produse chimice pe sau în apropierea notebookului.
Casarea corectă NU aruncaţi Notebook PC împreună cu gunoiul menajer. Acest produs a fost proiectat să permită reutilizarea în condiţii corespunzătoare a componentelor şi reciclarea. Simbolul care reprezintă un container tăiat înseamnă că produsul (electric, echipament electronic şi baterie de tip buton cu celule cu mercur) nu trebuie depozitat împreună cu gunoiul menajer. Verificaţi reglementările locale pentru eliminarea produselor electronice. NU aruncaţi bateria împreună cu gunoiul menajer.
Capitolul 1: Configurarea componentelor hardware Manual electronic pentru notebook 11
Cunoaşterea notebook-ului Vedere de sus NOTĂ: Configuraţia tastaturii poate varia în funcţie de regiune sau ţară. De asemenea, vederea de sus poate varia ca aspect în funcţie de modelul notebook-ului.
Microfon Microfonul încorporat se poate utiliza pentru conferinţe video, naraţiuni sonore sau pentru înregistrări audio simple. Cameră Camera încorporată vă permite să realizaţi fotografii sau să înregistraţi materiale video utilizând notebook-ul. Panou de afişaj Acest afişaj oferă caracteristici de vizualizare excelente pentru fotografii, videoclipuri şi alte fişiere multimedia pe notebook. NOTĂ: Rezoluţia afişajului poate varia în funcţie de modelul de notebook.
Touchpad Touchpad-ul permite utilizarea gesturilor multiple pentru navigarea pe ecran, oferind utilizatorului o experienţă intuitivă. De asemenea, simulează funcţiile unui mouse obişnuit. Indicatoare de stare Indicatorii de stare ajută la identificarea stării curente a hardware-ului notebook-ului. Indicator de putere Indicatorul de alimentare iluminează când notebook-ul este pornit şi clipeşte lent când notebook-ul este în starea de repaus.
Indicatorul de activitate al unităţii Acest indicator se aprinde când notebookul accesează unităţile de stocare interne. Bluetooth / Indicator wireless (pe modele selectate) Acest indicator iluminează pentru a indica faptul că s-a activat funcţia Bluetooth sau reţeaua LAN fără fir a notebook-ului. Indicatorul blocării literelor mari Acest indicator iluminează când se activează funcţia Capital lock. Utilizarea funcţiei Capital lock vă permite să introduceţi litere mari (de ex.
Partea inferioară NOTĂ: Partea inferioară poate avea aspect diferit, în funcţie de model. AVERTISMENT! Partea de dedesubt a notebookului se poate încălzi până la înfierbântare în timpul utilizării sau în timpul încărcării acumulatorului. Când utilizaţi notebook-ul, nu îl aşezaţi pe suprafeţe care pot bloca fantele de aerisire. IMPORTANT! Durata de funcţionare a acumulatorului depinde de condiţiile de utilizare şi de specificaţiile acestui notebook. Acumulatorul nu poate fi demontat.
Partea dreaptă Cititor de memorie Acest notebook are un singur slot încorporat pentru cititorul cartelelor de memorie care acceptă formate de cartele MMC, SD şi SDHC. Portul HDMI Acest port este pentru un conector High-Definition Multimedia Interface (HDMI) şi este compatibil HDCP, permiţând redarea de discuri HD DVD sau Blu-ray şi a altor suporturi de conţinut protejat. Port USB 3.0 cu USB Charger+ Acest port USB 3.0 cu pictograma este dotat cu caracteristica USB Charger+.
Partea stângă Intrare pentru alimentare (CC) Introduceţi în acest port adaptorul de alimentare inclus pentru a încărca acumulatorul şi alimenta notebook-ul. AVERTISMENT! Adaptorul se poate supraîncălzi în timpul funcţionării. Nu acoperiţi adaptorul şi nu-l atingeţi când este conectat la o sursă de alimentare electrică. IMPORTANT! Utilizaţi numai adaptorul de alimentare inclus pentru a încărca acumulatorul şi alimenta notebook-ul.
Port Mini DisplayPort/Thunderbolt (variază în funcţie de model) Utilizaţi un adaptor Thunderbolt pentru a conecta notebook PC-ul la un afişaj extern prin DisplayPort, VGA, DVI sau HDMI şi a descoperi caracteristicile de afişare la înaltă rezoluţie prin tehnologia Intel® Thunderbolt™. Microfon Microfonul încorporat se poate utiliza pentru conferinţe video, naraţiuni sonore sau pentru înregistrări audio simple.
Vedere din spate Aerisiri Fantele pentru aerisire permit intrarea aerului rece şi ieşirea aerului cald din notebook. IMPORTANT! Asiguraţi-vă că fantele de aerisire nu sunt blocate de hârtie, cărţi, cabluri sau alte obiecte, pentru a preveni supraîncălzirea. Portul de blocare Kensington® Portul de blocare Kensington® menţine siguranţa notebookului prin folosirea produselor de securitate compatibile Kensington® pentru notebook.
Capitolul 2: Utilizarea notebookului Manual electronic pentru notebook 21
Noţiuni de bază Încărcaţi notebook-ul. Conectaţi cablul de alimentare de c.a. la convertorul c.a.-c.c. Conectaţi adaptorul de alimentare cu curent alternativ la o sursă de alimentare de 100 V~240 V. Conectaţi conectorul de alimentare cu curent continuu la intrarea de alimentare (DC) a notebook-ului. Încărcaţi notebook-ul timp de 6 ore înainte de prima utilizare. IMPORTANT! • Asiguraţi-vă că notebookul este conectat la adaptorul de alimentare înainte de a-l porni pentru prima dată.
Ridicaţi pentru a deschide afişajul. Apăsaţi pe butonul de alimentare.
Gesturi pentru touchpad Gesturile vă permit să lansaţi programe şi să accesaţi setările notebookului dvs. Atunci când utilizaţi gesturi cu mâna, consultaţi ilustraţiile de mai jos. Mişcarea cursorului Puteţi să apăsaţi oriunde pe touchpad pentru a activa cursorul, apoi să glisaţi degetul pe touchpad pentru a mişca cursorul pe ecran.
Gesturi cu un deget Atingere/Atingere dublă • • În ecranul Pornire, atingeţi o aplicaţie pentru a o lansa. În modul Desktop, atingeţi de două ori un articol pentru a-l lansa. Clic stânga • • Clic dreapta În ecranul Start, faceţi clic pe • o aplicaţie pentru a o lansa. În modul Desktop, faceţi dublu clic pe o aplicaţie pentru a o lansa. • În ecranul Start, faceţi clic pe o aplicaţie pentru a o selecta ţi lansaţi bara de setări.
Tragere şi plasare Loviţi uşor de două ori un articol, apoi deplasaţi acelaşi deget fără a-l ridica de pe touchpad. Pentru a plasa articolul în noua sa locaţie, ridicaţi degetul de pe touchpad. Tragerea marginii de sus • • În ecranul Pornire, trageţi dinspre marginea de sus pentru a lansa bara All apps (Toate aplicaţiile). Într-o aplicaţie care rulează, trageţi de marginea de sus pentru a-i vizualiza meniul.
Gesturi cu două degete Atingere Rotire Atingeţi touchpadul cu două Pentru a roti o imagine, plasaţi degete pentru a simula funcţia de două degete pe touchpad şi apoi clic dreapta. rotiţi un deget în sens orar sau antiorar în timp ce celălalt deget rămâne nemişcat. Derulare cu două degete (sus/ jos) Derulare cu două degete (stânga/dreapta) Deplasaţi două degete pentru a derula în sus sau jos. Deplasaţi două degete pentru a derula la stânga sau dreapta.
Tragere şi plasare Selectaţi un articol şi apoi apăsaţi şi menţineţi apăsat butonul de clic stânga. Deplasaţi celălalt deget în josul pe touchpad pentru a trage şi a plasa articolul într-o nouă locaţie. Gesturi cu trei degete 28 Glisare în sus Glisare în jos Glisaţi trei degete în sus pentru a se afişa toate aplicaţiile care se execută. Glisaţi trei degete în jos pentru a se afişa modul Desktop.
Utilizarea tastaturii Taste funcţionale Tastele funcţionale de pe tastatura notebookului pot declanşa următoarele comenzi: trece notebook-ul în modul Sleep (Repaus) activează sau dezactivează modul Airplane (Avion) NOTĂ: Atunci când este activat, modul Airplane (Avion) dezactivează toate conexiunile wireless.
Activează sau dezactivează difuzorul Micşorează volumul difuzorului Măreşte volumul difuzorului Taste funcţionale pentru aplicaţii ASUS Notebookul dvs. are de asemenea, un set special de taste funcţionale care pot fi utilizate pentru lansarea unor funcţii ASUS.
Taste de control pentru funcţii multimedia Tastele de control pentru funcţii multimedia vă permit să controlaţi fişiere multimedia, de exemplu fişiere audio şi fişiere video, atunci când se redau pe notebook. Apăsaţi pe în combinaţie cu tastele cu săgeţi de pe tastatura notebookului aşa cum este ilustrat mai jos.
Manual electronic pentru notebook
Capitolul 3: Lucrul cu Windows® 8 Manual electronic pentru notebook 33
Prima pornire a computerului La prima pornire a computerului apar o serie de ecrane care vă ghidează în configurarea setărilor de bază ale sistemului de operare Windows® 8. Pentru a porni prima oară notebookul: 1. Apăsaţi pe butonul de alimentare de pe notebook. Aşteptaţi câteva minute până când apare ecranul de configurare. 2. În ecranul de configurare alegeţi limba pe care o veţi folosi pe notebook. 3. Citiţi cu atenţie termenii licenţei.
Interfaţa cu utilizatorul Windows® Windows® 8 este prevăzut cu o interfaţă cu utilizatorul (UI) împărţită în dale, care vă permite să organizaţi şi accesaţi cu uşurinţă aplicaţiile Windows® din ecranul de start. De asemenea, include următoarele caracteristici pe care le puteţi utiliza în timp ce lucraţi pe PC-ul dvs. Notebook. Ecranul Start Ecranul Start apare după conectarea cu succes la contul dvs. de utilizator.
Punctele de interes Punctele de interes (hotspot) de pe ecran vă permit să lansaţi programe şi să accesaţi setările notebook-ului dvs. Funcţiile acestor puncte de interes (hotspot) pot fi activate utilizând touchpadul.
Punct de interes (hotspot) colţul din stânga sus Acţiune Deplasaţi cursorul mouse-ului în colţul din stânga-sus şi apoi atingeţi miniatura aplicaţiei recente pentru a reveni la aplicaţia respectivă care se execută. Dacă aţi lansat mai multe aplicaţii, glisaţi în jos pentru a afişa toate aplicaţiile lansate. colţul din stânga jos Din ecranul unei aplicaţii care se execută: Deplasaţi cursorul mouse-ului în colţul din stânga-jos şi apoi atingeţi miniatura ecranului Start pentru a reveni la ecranul Start.
Lucrul cu aplicaţiile Windows® Utilizaţi touchpadul sau tastatura notebook-ului dvs. pentru a lansa şi personaliza aplicaţiile. Lansarea aplicaţiilor Aşezaţi cursorul mouse-ului peste aplicaţie, apoi faceţi clic stânga sau apăsaţi o dată pentru a o lansa. Apăsaţi de două ori pe şi apoi utilizaţi tastele cu săgeţi pentru a răsfoi aplicaţiile. Apăsaţi pe to pentru a lansa o aplicaţie.
Închiderea aplicaţiilor 1. Deplasaţi cursorul mouse-ului în partea superioară a aplicaţiei lansate, apoi aşteptaţi ca acesta să se schimbe într-o pictogramă în formă de mână. 2. Trageţi şi apoi plasaţi aplicaţia în partea de jos a ecranului pentru a o închide. Din ecranul aplicaţiei lansate, apăsaţi tastele Manual electronic pentru notebook .
Accesarea ecranului Apps (Aplicaţii) În afară de aplicaţiile deja fixate în ecranul Start, puteţi deschide şi alte aplicaţii prin intermediul ecranului Apps (Aplicaţii). Bară de derulare pe orizontală Lansarea ecranul Apps (Aplicaţii) Lansaţi ecranul Apps (Aplicaţii) utilizând touchpadul sau tastatura notebookului. Glisaţi în jos de la marginea de sus a ecranului pentru a lansa bara All Apps (Toate aplicaţiile).
Fixarea mai multor aplicaţii în ecranul Start Puteţi fixa mai multe aplicaţii în ecranul Start utilizând touchpadul. 1. 2. 3. Aşezaţi cursorul mouse-ului peste aplicaţia pe care doriţi să o adăugaţi la ecranul Start. Faceţi clic dreapta pe aplicaţie pentru a activa setările acesteia. Atingeţi pictograma Manual electronic pentru notebook .
Charm bar (Bară de instrumente) Charm bar (Bară de activitate) este o bară de instrumente care poate fi iniţiată în partea dreaptă a ecranului. Aceasta este alcătuită din mai multe instrumente care vă permit să partajaţi aplicaţii şi care asigură accesul rapid pentru personalizarea setărilor notebook-ului dvs. Charm Bar (Bară de instrumente) Lansarea barei Charm bar (Bară de instrumente) NOTĂ: Atunci când este apelată, bara Charm bar (Bară de instrumente) apare sub forma unui set de pictograme albe.
În interiorul barei Charm bar (Bară de instrumente) Search (Căutare) Acest instrument vă permite să căutaţi fişiere, aplicaţii sau programe din notebook-ul dvs. Share (Partajare) Acest instrument vă permite să partajaţi aplicaţii prin site-uri de reţele sociale sau e-mail. Start (Start) Acest instrument aduce afişajul înapoi la ecranul Start. De asemenea, îl puteţi utiliza din ecranul Start pentru a reveni la o aplicaţie deschisă de curând.
Caracteristica Snap (Aliniere) Caracteristica Snap (Aliniere) afişează două aplicaţii alăturate, permiţându-vă să lucraţi în acestea sau să comutaţi între acestea. IMPORTANT! Înainte de a utiliza caracteristica Snap (Aliniere), asiguraţi-vă că rezoluţia ecranului notebookului este setată la 1366 x 768 pixeli. Snap bar Activarea caracteristicii Snap (Aliniere) Utilizaţi touchpadul sau tastatura notebookului pentru a activa şi a utiliza caracteristica Snap (Aliniere). 1.
1. Lansaţi aplicaţia pe care doriţi să o aliniaţi. 2. Apăsaţi pe 3. Lansaţi o altă aplicaţie. 4. Pentru a comuta între aplicaţii, apăsaţi pe . .
Alte comenzi rapide de la tastatură Utilizând tastatura, puteţi utiliza şi următoarele comenzi rapide pentru a vă ajuta să lansaţi aplicaţii şi să navigaţi prin Windows®8. \ Comută între ecranul de start şi ultima aplicaţie în execuţie Lansează spaţiul de lucru Lansează fereastra Computer în modul Spaţiu de lucru Deschide panoul de căutare Fişier Deschide panoul Partajare Deschide panoul Setări Deschideţi panoul Dispozitive Activează ecranul de blocare Minimizeează fereastra Internet Explorer 46 Manual e
Deschide panoul Al doilea monitor Deschide panoul de căutare Aplicaţii Deschide fereastra Executare Deschide Centrul pentru acces facil Deschide panoul de căutare Setări Deschide caseta de meniu a instrumentelor Windows® Lansează pictograma lupă şi măreşte ecranul Micşorează ecranul Deschide Setări narator Activează funcţia imprimare ecran Manual electronic pentru notebook 47
Conectarea la reţele wireless Wi-Fi Accesaţi e-mailuri, navigaţi pe internet şi partajaţi aplicaţii prin siteuri de reţele sociale utilizând conexiunea Wi-Fi a notebook-ului dvs. IMPORTANT! Asiguraţi-vă că Airplane mode (modul Avion) este dezactivat pentru a activa funcţia Wi-Fi pe notebook. Pentru detalii suplimentare, consultaţi secţiunea Modul Avion din acest manual. Activarea Wi-Fi Activaţi Wi-Fi pe notebook-ul dvs. utilizând următorii paşi: 48 1. Lansaţi bara Charm bar (Bară de instrumente). 2.
4. Atingeţi Connect (Conectare) pentru a porni conectarea la reţea. NOTĂ: S-ar putea să vi se solicite să introduceţi o cheie de securitate pentru a activa conexiunea Wi-Fi. 5. dacă doriţi să activaţi partajarea între notebook şi alte sisteme cu conectivitate wireless, atingeţi Yes, turn on sharing and connect to devices (Da, se porneşte partajarea şi se efectuează conectarea la dispozitive).
Bluetooth Utilizaţi conectivitatea Bluetooth pentru a facilita transferuri wireless de date cu alte dispozitive cu conectivitate Bluetooth. IMPORTANT! Asiguraţi-vă că Airplane mode (modul Avion) este dezactivat pentru a activa funcţia Bluetooth pe notebook. Pentru detalii suplimentare, consultaţi secţiunea Modul Avion din acest manual.
4. Selectaţi un dispozitiv din listă. Comparaţi codul de acces de pe notebook cu codul de acces trimis către dispozitivul selectat. Dacă aceste coduri sunt identice, atingeţi Yes (Da) pentru a împerechea notebookul cu dispozitivul. NOTĂ: Pentru anumite dispozitive cu conectivitate Bluetooth, este posibil să vi se solicite să tastaţi codul de acces al notebookului.
Airplane mode (Mod avion) Airplane mode (Modul Avion) dezactivează comunicaţia wireless, permiţându-vă să utilizaţi notebookul în condiţii de siguranţă atunci când călătoriţi cu avionul. Activarea modului Avion 1. ������������� Lansaţi bara Charm bar (Bară de instrumente). 2. �������� Atingeţi 3. ,apoi� . Mişcaţi cursorul spre dreapta pentru a activa modul Avion. . Apăsaţi pe� Dezactivarea modului Avion 1. ������������� Lansaţi bara Charm bar (Bară de instrumente). 2. ��������� Atingeţi� 3. ,apoi .
Conectarea la reţele cablate Aveţi posibilitatea, de asemenea, să vă conectaţi la reţele cablate, de exemplu reţele locale şi conexiuni la Internet de bandă largă, utilizând portul LAN al notebookului. NOTĂ: Contactaţi furnizorul dvs. de servicii Internet (ISP) pentru detalii sau administratorul reţelei pentru asistenţă privind configurarea conexiunii la Internet. Pentru a configura setările, consultaţi următoarele proceduri.
5. Atingeţi Internet Protocol Version 4(TCP/IPv4) (Protocol Internet versiunea 4(TCP/IPv4)), apoi Properties (Proprietăţi). 6. Atingeţi Obtain an IP address automatically (Obţinere automată a adresei IP), apoi OK. NOTĂ: Dacă utilizaţi o conexiune PPPoE, continuaţi cu paşii următori.
7. Reveniţi la fereastra Network and Sharing Center (Centru reţea şi partajare), apoi atingeţi Set up a new connection or network (Configurare conexiune sau reţea nouă). 8. Selectaţi Connect to the Internet (Conectare la Internet), apoi atingeţi Next (Următorul).
9. Atingeţi Broadband (PPPoE) (Bandă largă (PPPoE)). 10. Completaţi câmpurile User name (Nume utilizator), Password (Parolă) şi Connection name (Nume conexiune), apoi atingeţi Connect (Conectare). 11. Atingeţi Close (Închidere) pentru a termina configurarea. 12. Atingeţi în bara de activităţi, apoi conexiunea pe care tocmai aţi creat-o. 13. tastaţi numele dvs. de utilizator şi parola, apoi atingeţi Connect (Conectare) pentru a porni conectarea la Internet.
Configurarea unei conexiuni de reţea IP statice 1. Repetaţi paşii 1 – 5 din secţiunea Configurarea unei conexiuni de reţea IP/PPPoE dinamice. 2 Atingeţi Use the following IP address (Se utilizează următoarea adresă IP). 3. Completaţi câmpurile IP address (Adresă IP), Subnet mask (Mască subreţea) şi Default gateway (Gateway implicit) cu valorile de la furnizorul dvs. de servicii. 4.
Oprirea notebookului Puteţi opri notebookul utilizând una dintre următoarele proceduri: • Atingeţi apoi� din Charm bar (bara cu butoane), > Shut down (Închidere) pentru a efectua o închidere normală. • ��������������������������������� În ecranul de conectare atingeţi� down (Închidere). > Shut • ������������������������������������������������ De asemenea, puteţi să închideţi notebook PC-ul utilizând modul Desktop.
Capitolul 4: Aplicaţii ASUS Manual electronic pentru notebook 59
Aplicaţii oferite de ASUS LifeFrame Îmbunătăţiţi funcţiile camerei dvs. web cu ajutorul aplicaţiei Life Frame. Creaţi instantanee, editaţi fotografii, înregistraţi filme, înregistraţi fişiere audio, utilizaţi camera web ca dispozitiv de monitorizare de securitate şi jucaţi jocuri utilizând această aplicaţie. Pentru a lansa aplicaţia Life Frame apăsaţi pe . Bara de instrumente de arhivare afişează fişierele salvate ale unei funcţii într-o vizualizare cu miniaturi.
Funcţii Life Frame Camera (Aparat foto) Utilizaţi această funcţie pentru a realiza fotografii utilizând camera web. Camcorder (Cameră video) Utilizaţi această funcţie pentru a realiza înregistrări video utilizând camera web. Monitor (Monitorizare) Această funcţie vă permite să utilizaţi camera web ca monitor video de securitate, care detectează automat mişcarea şi o capturează într-o fotografie. Voice Recorder (Reportofon) Utilizaţi această funcţie pentru a înregistra fişiere audio în notebook-ul dvs.
Power4Gear Hybrid Optimizaţi performanţa notebook-ului dvs. utilizând modurile de economie de energie oferite de Power4Gear. NOTĂ: Deconectarea notebook-ului de la alimentator comută automat aplicaţia Power4Gear Hybrid în modul de economisire a bateriei. Pentru a lansa Power4Gear Hybrid . apăsaţi pe Selectaţi dintre acest moduri de administrare a alimentării. Utilizaţi aceste opţiuni pentru a particulariza modul Economisire energie.
USB Charger+ (Încărcător USB) Funcţia USB Charger+ (Încărcător+ USB) vă permite să încărcaţi rapid dispozitive mobile prin portul de încărcare USB al dispozitivului ASUS Notebook PC. Această caracteristică poate fi utilizată şi atunci când notebook-ul se află în modul de repaus, de hibernare sau când este închis (numai la anumite modele). NOTĂ: Funcţia USB Charger+ este disponibilă de la portul dvs. de alimentare USB 3.0 cu pictograma� .
3. Selectaţi una dintre sau ambele opţiuni de alimentare: Enable quick charge when the system is running (Activare alimentare rapidă atunci când sistemul rulează) sau Enable quick charge when the system is in sleep/ hibernate/shutdown mode (Activare alimentare rapidă atunci când sistemul este în modul repaus/hibernare/închis). 4. Mutaţi cursorul de procentaj la stânga sau la dreapta pentru a seta limita pentru încărcarea dispozitivelor. 5. Faceţi clic pe OK pentru a salva setările efectuate.
Instant On (Pornire instantanee) Economisiţi energia bateriei atunci când notebook-ul este în modul de repaus profund (Deep S3) utilizând funcţia Instant On.� NOTĂ: Deep ������������������������������������������������������������� S3 (S3 profund) reprezintă o tehnologie care vă permite să economisiţi suplimentar energia bateriei în timp ce dispozitivul ASUS Notebook PC se află în modul de repaus.
Manual electronic pentru notebook
Capitolul 5: Procedura POST (Power-on Self-test) Manual electronic pentru notebook 67
Procedura POST (Power-on Self-test) Procedura POST (Power-on Self-test) este o serie de teste de diagnosticare controlate de software care se execută la pornirea notebookului. Software-ul care controlează procedura POST este instalat ca o componentă permanentă a arhitecturii notebookului.
Setări din BIOS NOTĂ: � Poziţia efectivă a portului LAN diferă în funcţie de model. Consultaţi capitolul precedent pentru a vedea unde se află portul LAN. Boot (Pornire sistem) Acest meniu vă permite să stabiliţi prioritatea dispozitivelor de pornire a sistemului de operare. Atunci când stabiliţi această prioritate, puteţi consulta următoarele proceduri. 1. În ecranul Boot (Pornire sistem), selectaţi Boot Option #1. (Pornire sistem prima opţiune).
2. Apăsaţi pe şi selectaţi un dispozitiv, conform cu Boot Option #1 (Pornire sistem prima opţiune). Main Aptio Setup Utility - Copyright (C) 2012 American Megatrends, Inc.
Security (Securitate) Acest meniu vă permite să setaţi parola de administrator şi parola de utilizator pentru accesarea notebookului. De asemenea, acest meniu vă permite să controlaţi accesul la unitatea de hard disc, la interfaţa de intrare/ieşire (I/O) şi la interfaţa USB. NOTĂ: Main • Dacă instalaţi o User Password (Parolă utilizator), vi se va solicita să introduceţi această parolă înainte de intrarea în sistemul de operare al notebookului.
Pentru a şterge parola: 1. În ecranul Security (Securitate), selectaţi Setup Administrator Password (Configurare parolă administrator) sau User Password (Parolă administrator). 2. Introduceţi parola curentă şi apăsaţi pe 3. Nu completaţi nimic în câmpul Create New Password (Creare parolă nouă) şi apăsaţi pe 4. . . Selectaţi Yes (Da) în caseta de confirmare, apoi apăsaţi pe .
Securitate interfaţă USB De asemenea, meniul I/O Interface Security (Securitate interfaţă I/O) vă permite să accesaţi USB Interface Security (Securitate interfaţă USB) pentru a bloca sau a debloca porturi şi dispozitive. Aptio Setup Utility - Copyright (C) 2012 American Megatrends, Inc.
Set Master Password (Setare parolă principală) În meniul Security (Securitate) puteţi utiliza Set Master Password (Setare parolă principală) pentru a configura un acces bazat pe parolă la unitatea de hard disk. Main Aptio Setup Utility - Copyright (C) 2012 American Megatrends, Inc. Aptio Setup Utility - Copyright (C) 2011 American Megatrends, Inc.
Save & Exit (Salvare şi ieşire) Pentru a păstra setările de configurare, selectaţi Save Changes and Exit (Salvare modificări şi ieşire) înainte de a ieşi din BIOS.� Aptio Setup Utility - Copyright (C) 2012 American Megatrends, Inc. Main Advance Boot Security Save & Exit Save Changes and Exit Exit system setup after saving the changes.
Main Aptio Setup Utility - Copyright (C) 2012 American Megatrends, Inc. Aptio Setup Utility - Copyright (C) 2011 American Megatrends, Inc. Advance Boot Security Save & Exit Start Easy Flash Internal Pointing Device Wake on Lid Open Power Off Energy Saving ASUS USB Charger+ in battery mode Press Enter to run the utility to select and update BIOS.
Depanare Apăsând pe în timpul procedurii POST, puteţi accesa opţiunile de depanare Windows® 8: • Reîmprospătare PC • • Resetare PC Opţiuni complexe Refresh your PC (Reîmprospătare PC) Utilizaţi opţiunea Refresh your PC (Reîmprospătare PC) dacă doriţi să reîmprospătaţi sistemul fără a pierde fişierele şi aplicaţiile curente. Pentru a accesa această opţiune în timpul procedurii POST: 1. Reporniţi notebookul, apoi apăsaţi pe în timpul 2. procedurii POST.
Reset your PC (Resetare PC) IMPORTANT! Înainte de executarea acestei opţiuni, faceţi copii de siguranţă ale tuturor datelor dvs. Utilizaţi opţiunea Reset your PC (Resetare PC) pentru a restabili setările implicite pentru notebookul dvs. Pentru a accesa această opţiune în timpul procedurii POST: 1. Reporniţi notebookul, apoi apăsaţi pe în timpul 2. procedurii POST. Aşteptaţi ca Windows® să încarce ecranul Choose an option (Alegeţi o opţiune), apoi atingeţi Troubleshoot (Depanare). 3.
Advanced options (Opţiuni complexe) Utilizaţi Advanced options (Opţiuni complexe) pentru a executa opţiuni de depanare suplimentare pe notebook. Pentru a accesa această opţiune în timpul procedurii POST: 1. Reporniţi notebookul, apoi apăsaţi pe în timpul 2. procedurii POST. Aşteptaţi ca Windows® să încarce ecranul Choose an option (Alegeţi o opţiune), apoi atingeţi Troubleshoot (Depanare). 3. Atingeţi Advanced options (Opţiuni complexe). 4.
4. În ecranul Advanced options (Opţiuni complexe) selectaţi System Image Recovery (Recuperare imagine sistem). 5. Alegeţi un cont pe care doriţi să îl recuperaţi utilizând un fişier de imagine de sistem. 6. Tastaţi parola contului dvs., apoi atingeţi Continue (Continuare). 7. Selectaţi Use the latest available system image (recommended) (Se utilizează cea mai recentă imagine de sistem disponibilă (recomandat)), apoi atingeţi Next (Următorul).
Anexe Manual electronic pentru notebook 81
Informaţii referitoare la unitatea DVD-ROM (pe modele selectate) Unitatea DVD-ROM vă permite să vizualizaţi şi să creaţi propriile CDuri şi DVD-uri. Puteţi să achiziţionaţi un software de vizualizare DVD opţional pentru a vizualiza titluri DVD. Informaţii regionale referitoare la redarea înregistrărilor Redarea titlurilor filmelor DVD implică decodarea fişierelor video MPEG2, a fişierelor audio digitale AC3 şi decriptarea conţinutului protejat CSS.
Definiţii regionale Regiunea 1 Canada, SUA, Teritoriile SUA Regiunea 2 Republica Cehă, Egipt, Franţa, Finlanda, Germania, Statele din regiunea Golfului, Ungaria, Islanda, Iran, Irak, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Arabia Saudită, Scoţia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Elveţia, Siria, Turcia, Marea Britanie, Grecia, Fostele Republici Yugoslave, Slovacia Regiunea 3 Burma, Indonezia, Coreea de Sud, Malaiezia, Filipine, Singapore, Taiwan, Thailanda, Vietnam Regiunea 4 Australia, Caraibe
Informaţii unitate ROM Blu-ray (pe modele selectate) Unitatea Blu-ray ROM vă permite să vizualizaţi clipuri video la înaltă definiţie (HD) şi alte formate de fişiere de disc, cum ar fi DVD-uri şi CD-uri. Definiţii regionale Regiunea A Ţări din America de Nord, Centrală şi de Sud şi teritoriile acestora; Taiwan, Hong Kong, Macao, Japonia, Coreea (de Sud şi de Nord), ţări din Asia de Sud-Est şi teritoriile acestora.
Conformitatea cu modemul intern Notebook-ul PC cu modelul de modem intern este conform JATE (Japonia), FCC (US, Canada, Korea, Taiwan) şi CTR21.
Declaraţie de compatibilitate a reţelei Declaraţia care trebuie făcută de către producător pentru utilizator: „Această declaraţie va menţiona reţelele cu care acest echipament este conceput să funcţioneze şi toate reţelele notificate cu care este posibil ca echipamentul să aibă dificultaţi de interacţionare. De asemenea, este necesar ca producătorul să anexeze o declaraţie în care să precizeze clar unde compatibilitatea reţelei depinde de setările de comutare fizice sau de software.
În acest tabel sunt afişate ţările care se conformează în prezent standardului CTR21.
Aceste informaţii au fost copiate de la CETECOM şi sunt furnizate fără nicio garanţie. Pentru actualizări ale acestui tabel, puteţi vizita http://www.cetecom.de/technologies/ctr_21.html 1 Cerinţele naţionale se vor aplica doar în cazul în care echipamentul poate utiliza apelarea puls (producătorii pot declara în ghidul utilizatorului că echipamentul este conceput doar pentru a suporta semnalizarea DTMF, caz în care testarea suplimentară este de prisos).
• Reorientaţi sau reamplasaţi antena receptoare. • Măriţi distanţa dintre dispozitiv şi receptor. • Conectaţi dispozitivul la o priză dintr-un circuit diferit de cel în care este conectat receptorul. • Cereţi sfatul distribuitorului sau al unui tehnician radio/TV experimentat. ATENŢIE! Utilizarea unui cablu de alimentare de tip ecranat este necesară pentru încadrarea în limitele de emisii FCC şi pentru prevenirea interferenţelor cu recepţia radio şi TV din apropiere.
Declaraţia de atenţionare asupra expunerii la frecvenţa radio (RF) a FCC ATENŢIE! Orice modificări sau înlocuiri care nu sunt expres aprobate de către partea responsabilă pentru conformitate ar putea anula autoritatea utilizatorului de a folosi acest dispozitiv. „Producătorul declară că acest dispozitiv este limitat între canalele 1 şi 11 la o frecvenţă de 2,4 GHz de un firmware specific controlat în SUA.
Marcaj CE Marcaj CE pentru dispozitive fără LAN/Bluetooth wireless Versiunea livrată a acestui dispozitiv este conform cu cerinţele directivelor EEC 2004/108/EC „Compatibilitate electromagnetică” şi 2006/95/EC „Directiva privind joasa tensiune”.
Canalul de funcţionare wireless pentru diferite domenii America de Nord 2.412-2.462 GHz Canalul 1 până la Canalul 11 Japonia 2.412-2.484 GHz Canalul 1 până la Canalul 14 Europa ETSI 2.412-2.472 GHz Canalul 1 până la Canalul 13 Benzile de frecvenţă wireless restricţionate în Franţa Unele zone din Franţa au restricţii în ceea ce priveşte banda de frecvenţă.
Departamentele în care utilizarea benzii de 2400–2483,5 MHz este permisă cu EIRP de mai puţin de 100 mW în interior şi mai puţin de 10 mW în exterior: 01 Ain 02 Aisne 03 Allier 05 Hautes Alpes 08 Ardennes 09 Ariège 11 Aude 12 Aveyron 16 Charente 24 Dordogne 25 Doubs 26 Drôme 32 Gers 36 Indre 37 Indre et Loire 41 Loir et Cher 45 Loiret 50 Manche 55 Meuse 58 Nièvre 59 Nord 60 Oise 61 Orne 63 Puy du Dôme 64 Pyrénées Atlantique 67 Bas Rhin 66 Pyrénées Orientales 68 Haut Rh
Note de siguranţă UL Necesare pentru dispozitivul de telecomunicaţii (telefon) care acoperă UL 1459, care va fi conectat electric la o reţea de telecomunicaţii cu o tensiune de funcţionare la masă care nu depăşeşte limita de 200V, 300 V şi 105 rms şi care este instalat sau utilizat în conformitate cu Codul electric naţional (NFPA 70).
Cerinţă de siguranţă pentru energie Pentru produsele cu valori nominale ale curentului electric de până la 6A şi care cântăresc mai mult de 3 kg trebuie să utilizaţi cabluri de alimentare mai mari sau egale cu: H05VV-F, 3G, 0,75 mm2 sau H05VVF, 2G, 0,75 mm2.
VORSICHT! Explosionsgefahr bei unsachgemäßen Austausch der Batterie. Ersatz nur durch denselben oder einem vom Hersteller empfohlenem ähnlichen Typ. Entsorgung gebrauchter Batterien nach Angaben des Herstellers. (German) ADVARSELI! Lithiumbatteri - Eksplosionsfare ved fejlagtig håndtering. Udskiftning må kun ske med batteri af samme fabrikat og type. Levér det brugte batteri tilbage til leverandøren. (Danish) VARNING! Explosionsfara vid felaktigt batteribyte.
Informaţii de siguranţă pentru unitatea optică Informaţii de siguranţă pentru laser Avertizări de siguranţă privind unitatea CD-ROM PRODUS LASER CLASA 1 AVERTISMENT! Pentru a preveni expunerea la laserul unităţii optice, nu demontaţi şi nu reparaţi singur unitatea optică. Pentru siguranţa dvs., contactaţi un tehnician autorizat pentru asistenţă. Eticheta de avertizare pentru service ATENŢIE: RADIAŢII LASER INVIZIBILE CÂND ESTE DESCHIS.
Aprobare CTR 21 (pentru notebook PC cu modem încorporat) Danish Dutch English Finnish French German Greek Italian Portuguese 98 Manual electronic pentru notebook
Spanish Swedish Conformitate produs ENERGY STAR ENERGY STAR este un program comun al Agenției pentru Protecția Mediului SUA și al Departamentului Energiei SUA, care ne ajută să economisim bani și să protejăm mediul cu ajutorul produselor și tehnicilor eficiente din punct de vedere energetic. Toate produsele ASUS care poartă marca ENERGY STAR sunt în conformitate cu standardul ENERGY STAR și includ în mod implicit funcția de gestionare a energiei.
Eticheta Eco a Uniunii Europene Acest notebook a fost recompensat cu marcajul EU Flower (floare), ceea ce înseamnă că produsul are următoarele caracteristici: 1. Consum redus de energie în modurile utilizare şi aşteptare 2. Uz limitat de metale grele toxice 3. Utilizare limitată a substanţelor dăunătoare pentru mediu şi sănătate 4. Reducerea utilizării resurselor naturale prin încurajarea reciclării* 5.
Declaraţia şi conformitatea cu regulamentul internaţional referitor la mediu ASUS respectă conceptul de proiectare ecologică la proiectarea şi fabricaţia produselor noastre şi se asigură că fiecare etapă a duratei de viaţă a produsului ASUS respectă regulamentele internaţionale referitoare la mediu. În plus, ASUS pune la dispoziţie informaţii relevante pe baza cerinţelor reglementărilor. Consultaţi http://csr.asus.com/english/Compliance.
EC Declaration of Conformity We, the undersigned, Manufacturer: ASUSTek COMPUTER INC. Address, City: No. 150, LI-TE RD., PEITOU, TAIPEI 112, TAIWAN R.O.C. Country: TAIWAN Authorized representative in Europe: ASUS COMPUTER GmbH Address, City: HARKORT STR. 21-23, 40880 RATINGEN Country: GERMANY declare the following apparatus: Product name : Notebook P.C.