PC desktop ASUS D415MT/BM2DK Manual de utilizare CompactFlash I/II/MD Smart Card MS/MS PRO/SD/MMC
ROMÂNĂ RO9998 Prima ediţie Decembrie 2014 Drept de autor © 2014 ASUSTeK COMPUTER INC. Toate drepturile rezervate. Nicio parte a acestui manual, inclusiv produsele şi software-ul descrise în acesta, nu poate fi reprodusă, transmisă, transcrisă, stocată într-un sistem de regăsire sau tradusă într-o altă limbă în orice formă sau prin orice metodă, cu excepţia documentaţiei păstrate de cumpărător din motive de siguranţă, fără permisiunea expresă exprimată în scris a ASUSTeK COMPUTER INC. („ASUS”).
Cuprins ................................................................................................................................................. 5 ROMÂNĂ Note Informaţii pentru utilizarea în condiţii de siguranţă............................................................. 8 Convenţii utilizate în acest ghid................................................................................................... 9 Unde puteţi găsi informaţii suplimentare.................................................
Cuprins ROMÂNĂ Anexe: Windows® 7 / Windows® 8.1 Manual de utilizare Capitolul 1 Utilizarea sistemului de operare Windows® 7 Prima pornire a computerului....................................................................................................53 Utilizarea desktopului sistemului de operare Windows® 7...............................................54 Gestionarea fişierelor şi a folderelor.........................................................................................
Note ROMÂNĂ Servicii de returnare Programele de reciclare şi returnare ASUS se datorează angajamentului nostru faţă de cele mai înalte standarde de protecţie a mediului. Credem în asigurarea soluţiilor care permit clienţilor noştri să recicleze în mod responsabil produsele, bateriile şi alte componente ale noastre, precum şi materialele de ambalare. Accesaţi adresa http://csr.asus.com/english/Takeback.htm pentru informaţii detaliate privind reciclarea în diverse regiuni.
IC: Declaraţia privind conformitatea cu normele canadiene ROMÂNĂ Respectă specificaţiile Clasei B din normativul canadian ICES-003. Dispozitivul este conform cu standardul RSS 210 al Departamentului canadian de industrie. Acest dispozitiv de clasă B îndeplineşte toate cerinţele reglementărilor canadiene privind echipamentele care generează interferenţe. Acest dispozitiv este conform cu standardele RSS scutite de licenţă ale Departamentului canadian de industrie.
Note privind echipamentele RF CE: Declaraţia de conformitate cu normele Comunităţii Europene ROMÂNĂ Echipamentul respectă Cerinţele privind expunere la radio-frecvenţă 1999/519/EC, Recomandarea Consiliului din 1 iulie 1999 referitoare la limitarea expunerii publicului general la câmpuri electromagnetice (0 - 300 GHz). Acest dispozitiv fără fir respectă Directiva R&TTE.
Informaţii pentru utilizarea în condiţii de siguranţă ROMÂNĂ Deconectaţi alimentarea c.a. şi echipamentele periferice înainte de curăţare. Ştergeţi PC-ul desktop cu un burete din celuloză curat sau cu piele de căprioară îmbibată într-o soluţie neabrazivă de curăţare şi câteva picături de apă caldă şi îndepărtaţi umezeala în exces cu o cârpă uscată. 8 • NU aşezaţi produsul pe suprafeţe de lucru neregulate sau instabile. În cazul în care carcasa s-a deteriorat, solicitaţi operaţii de service.
Convenţii utilizate în acest ghid ROMÂNĂ Pentru a vă asigura că efectuaţi corespunzător anumite activităţi, luaţi în considerare următoarele simboluri utilizate în acest manual. PERICOL/AVERTISMENT: Informaţii care au rolul să prevină rănirea dvs. atunci când încercaţi să efectuaţi o activitate. ATENŢIE: Informaţii care au rolul să prevină defectarea componentelor atunci când încercaţi să efectuaţi o activitate. IMPORTANT: Instrucţiuni pe care TREBUIE să le urmaţi pentru a efectua o activitate.
Conţinutul ambalajului ROMÂNĂ CompactFlash I/II/MD MS/MS PRO/SD/MMC Smart Card PC desktop ASUS Tastatură x1 Mouse x1 Cablu de alimentare x 1 DVD de asistenţă x1 DVD de recuperare (opţional) x1 Certificat de garanţie x 1 Mousepadul ASUS x 1 (opţional) Installation Guide Ghid de instalare x 1 • Dacă vreunul dintre articolele de mai sus este defect sau lipseşte, contactaţi distribuitorul. • Articolele ilustrate de mai sus sunt doar orientative.
Capitolul 1 ROMÂNĂ Noţiuni de bază Bun venit! Vă mulţumim că aţi achiziţionat PC-ul desktop ASUS! PC-ul desktop ASUS asigură performanţe înalte, fiabilitate excelentă şi utilitare centrate pe utilizator. Toate aceste elemente valoroase sunt încorporate într-o carcasă futuristă şi elegantă. Înainte de a configura PC-ul desktop ASUS, citiţi Certificatul de garanţie ASUS. Cunoaşterea computerului Ilustraţiile au doar rol exemplificativ.
ROMÂNĂ 1. Buton de alimentare. Apăsaţi pe acest buton pentru a porni computeru. Acceptat de către expertul audio ASUS. 2. Port pentru microfon (roz). Acest port se utilizează pentru conectarea unui microfon. 3. Port pentru cască (verde). Acest port se utilizează pentru conectarea unor căşti sau a unui difuzor. 4. Bay pentru unitatea de disc optic instalată (opţional). În acest bay există o unitate de disc optic. 5. Buton de ejectare al unităţii de disc optic.
Panoul din spate ROMÂNĂ 12 1 2 3 13 4 14 5 15 DVI 12 6 7 8 Port USB 3.0 spate 1 Port USB 3.0 spate 2 Port USB 2.0 spate 1 Port USB 2.0 spate 2 16 17 18 19 9 10 11 Aspectul panoului din spate poate diferi în funcţie de model. 1. Selector tensiune (opţional). Folosiţi acest comutator pentru a selecta tensiunea de intrare adecvată pentru sistem, în funcţie de tensiunea cu care este alimentată zona dvs. Dacă alimentarea cu tensiune din zona dvs.
7. Porturi USB 3.0. Aceste porturi Universal Serial Bus 3.0 (USB 3.0) se utilizează pentru conectarea dispozitivelor USB 3.0 — mouse, imprimantă, scaner, cameră foto/video, PDA etc. ROMÂNĂ • NU CONECTAŢI o tastatură sau un mouse la niciunul dintre porturile USB 3.0 atunci când instalaţi un sistem de operare Windows®. • Datorită limitărilor controlerului USB 3.0, se pot utiliza dispozitive USB 3.0 numai sub sisteme de operare Windows® — după instalarea driverului USB 3.0.
17. Port LAN (RJ-45). Acest port permite o conexiune Gigabit la o reţea Local Area Network (LAN) prin intermediul unui hub de reţea. LED activitate/conexiune LED viteză Stare Descriere Stare Descriere STINS Absenţă conexiune STINS Conexiune de 10 Mbps PORTOCALIU Conexiune prezentă PORTOCALIU Conexiune de 100 Mbps APRINDERE INTERMITENTĂ Activitate de date VERDE Conexiune de 1 Gbps LED ACT/ LED CONEX VITEZĂ Portul LAN 18. Placă grafică ASUS (numai la anumite modele).
Configurarea computerului ROMÂNĂ Această secţiune conţine indicaţii privind conectarea la computer a principalelor dispozitive hardware: monitor extern, tastatură, mouse şi cablu de alimentare. Conectarea unui monitor extern Utilizarea plăcii grafice ASUS (numai la anumite modele) Conectaţi monitorul la portul de ieşire de afişare al plăcii grafice ASUS separate. Pentru a conecta un monitor extern utilizând placa grafică ASUS: 1.
Utilizarea porturilor de ieşire pentru afişare de pe placa de bază Conectaţi monitorul la portul de ieşire pentru afişare de pe placa de bază. 1. Conectaţi un monitor VGA la portul VGA sau un monitor DVI-D la portul DVI-D sau un monitor HDMI la portul HDMI de pe panoul din spate al computerului. 2. Conectaţi monitorul la o sursă de alimentare.
Conectarea unei tastaturi USB şi a unui mouse USB ROMÂNĂ Conectaţi o tastatură USB şi un mouse USB la porturile USB de pe panoul din spate al computerului. DVI ` Conectarea cablului de alimentare Conectaţi un capăt al cablului de alimentare la conectorul de alimentare de pe panoul din spate al computerului şi celălalt capăt la sursa de alimentare.
PORNIREA computerului ROMÂNĂ În această secţiune se descrie pornirea computerului după ce a fost configurat. PORNIREA computerului 1. Comutaţi întrerupătorul de alimentare pe „I”. 2. Apăsaţi pe butonul de alimentare de pe computer. Butonul de alimentare CompactFlash I/II/MD MS/MS PRO/SD/MMC Smart Card 3. Aşteptaţi până când sistemul de operare se încarcă automat. Pentru detalii referitoare la oprirea PC-ului desktop, consultaţi Manualul de utilizare Windows® 7 / Windows® 8.
ROMÂNĂ 20 Capitolul 1: Noţiuni de bază
Capitolul 2 ROMÂNĂ Conectarea dispozitivelor la computer Conectarea unui dispozitiv de stocare USB Acest PC desktop este echipat cu porturi USB 2.0/1.1/3.0 atât pe panoul frontal, cât şi pe panoul din spate. Porturile USB vă permit să conectaţi dispozitive USB, de exemplu dispozitive de stocare. Pentru a deconecta un dispozitiv de stocare USB: • Conectaţi dispozitivul de stocare USB la computer. Puteţi să activaţi sau să dezactivaţi individual porturile USB 2.0 şi USB 3.
Conectarea microfonului şi a difuzoarelor ROMÂNĂ Acest PC desktop se livrează cu porturi pentru microfon şi pentru difuzoare atât pe panoul frontal, cât şi pe panoul din spate. Porturile I/E de pe panoul din spate vă permit difuzoare stereo pentru 2.1 canale, 4.1 canale, 5.1 canale sau 7.1 canale. Conectarea căştilor şi a microfonului CompactFlash I/II/MD MS/MS PRO/SD/MMC Smart Card Conectarea difuzoarelor pentru 2.
ROMÂNĂ Conectarea difuzoarelor pentru 4.1 canale INTRĂRI INTRĂRI AUDIO AUDIO Spate Faţă LINE OUT Connecting 5.
Conectarea difuzoarelor pentru 7.
Capitolul 3 ROMÂNĂ Utilizarea computerului Poziţia corectă a corpului în timpul utilizării PC-ului desktop Atunci când utilizaţi PC-ul desktop, este necesară menţinerea unei poziţii corecte a corpului pentru a preveni solicitarea încheieturilor mâinilor, a braţelor şi a altor articulaţii sau muşchi. În această secţiune găsiţi sfaturi pentru evitarea disconfortului fizic şi a eventualelor răniri în timpul utilizării PC-ului desktop.
Utilizarea cititorului de carduri de memorie ROMÂNĂ Camerele digitale şi alte dispozitive de imagistică digitală utilizează carduri de memorie pentru a stoca fişiere de imagini digitale sau fişiere media. Cititorul de carduri de memorie încorporat de pe panoul frontal al sistemului permite citirea/ scrierea de pe/pe diverse unităţi de card de memorie. MS/MS PRO/SD/MMC CompactFlash I/II/MD MS/MS PRO/SD/MMC Smart Card Pentru a utiliza un card de memorie: 1.
ROMÂNĂ Utilizarea unităţii optice (numai la anumite modele) 2 1 CompactFlash I/II/MD MS/MS PRO/SD/MMC Smart Card 3 Introducerea unui disc optic Pentru a introduce un disc optic: 1. Atunci când sistemul este pornit, apăsaţi pe butonul de ejectare de sub capacul bay-ului unităţii pentru a deschide sertarul. 2. Plasaţi discul în unitatea optică cu faţa etichetată în sus. 3. Împingeţi uşor sertarul pentru a îl închide. 4.
ROMÂNĂ Configurarea porturilor USB prin utilizarea secţiunii de configurare BIOS Puteţi să activaţi sau să dezactivaţi porturile USB 2.0 şi USB 3.0 din faţă şi din spate din secţiunea de configurare BIOS. Pentru a dezactiva sau activa porturile USB 2.0 şi USB 3.0 din faţă şi din spate: 1. Apăsaţi de la tastatură pentru a intra în secţiunea de configurare BIOS la pornirea PC-ului. 2.
Configurarea setării de securitate HDD prin utilizarea secţiunii de configurare BIOS ROMÂNĂ Puteţi seta o parolă în secţiunea de configurare BIOS pentru a proteja unitatea HDD. Pentru a seta o parolă pentru unitatea HDD din secţiunea de configurare BIOS: 1. Apăsaţi de la tastatură pentru a intra în secţiunea de configurare BIOS la pornirea PC-ului. 2. Din ecranul BIOS Setup EZ Mode (Mod simplificat configurare BIOS), faceţi clic pe Exit (Ieşire) > Advanced Mode (Mod avansat).
ROMÂNĂ 30 Capitolul 3: Utilizarea computerului
Capitolul 4 ROMÂNĂ Conectarea la Internet Conexiune prin cablu Utilizaţi un cablu RJ-45 pentru a conecta computerul la un modem DSL/cu cablu sau la o reţea locală (LAN). Conectarea prin modem DSL/cu cablu Pentru a stabili conexiunea prin modem DSL/cu cablu: 1. Configuraţi modemul DSL/cu cablu. Consultaţi documentaţia furnizată împreună cu modemul DSL/cu cablu. 2.
Conectarea printr-o reţea locală (LAN) ROMÂNĂ Pentru a stabili o conexiune prin LAN: 1. Conectaţi unul dintre capetele cablului RJ-45 la portul LAN (RJ-45) de pe panoul posterior al computerului şi celălalt capăt la reţeaua LAN. DVI RJ-45 RJ cable Cablu 45 2. Porniţi computerul. 3. Configuraţi setările necesare pentru conexiunea la Internet. LAN • Pentru mai multe detalii, consultaţi secţiunea Configuring the network connection (Configurarea conexiunii la reţea). • Contactaţi furnizorul dvs.
Chapter 5 ROMÂNĂ Utilizarea ASUS Business Manager ASUS Business Manager Suita ASUS Manager conţine un set de instrumente destinate personalizării şi administrării computerului dvs. ASUS Instalarea ASUS Business Manager 1. Introduceţi DVD-ul de asistenţă ASUS în unitatea optică. 2. În fereastra CD-ului de asistenţă, faceţi clic pe Utilities (Utilitare) > ASUS Business Manager. 3. În ecranul ASUS Manager (Configurare ASUS Manager), selectaţi aplicaţiile pe care doriţi să le instalaţi. 4.
Pornirea ASUS Manager Lansaţi ASUS Manager din meniul Start, făcând clic pe Start > ASUS > ASUS Manager Vizualizarea tip pictograme şi vizualizarea tip listă ASUS Manager include o vizualizare tip pictograme şi o vizualizare tip listă Faceţi clic pe pictograma List View (Vizualizare listă) sistemul dvs.
Sistem Ecranul System Information afişează detalii cu privire la componentele hardware şi software ale computerului dvs. Actualizarea Faceţi clic pe Update (Actualizare) în ecranul principal ASUS Manager pentru a descărca şi instala drivere pentru componentele hardware, cea mai recentă versiune de BIOS şi actualizări pentru aplicaţiile ASUS.
Securitatea Faceţi clic pe Security (Securitate) în ecranul principal ASUS Manager pentru a accesa utilitarele PC Cleanup şi USB Lock. PC Cleanup Utilitarul PC Cleanup vă pune la dispoziţie opţiuni pentru eliminarea fişierelor temporare şi inutile din computer, cu scopul de a elibera spaţiu pe unitatea hard disk. ASUS Secure Delete Utilitarul ASUS Secure Delete menţine securitatea fişierelor dvs. făcând irecuperabile fişierele şterse prin utilizarea unei interfeţe simple, bazată pe glisare şi fixare.
Pentru a utiliza ASUS Secure Delete: 1. După lansarea utilitarului ASUS Secure Delete, procedaţi în unul dintre modurile următoare pentru a adăuga fişiere în caseta de ştergere: • glisaţi şi fixaţi fişierele în caseta de ştergere. • faceţi clic dreapta pe fişierul dorit şi selectaţi ASUS Secure Delete. 2. Pentru a elimina un fişier din lista de ştergere, selectaţi fişierul dorit şi apoi faceţi clic pe . 3.
USB Lock Caracteristica USB Lock are rolul de a securiza porturile USB, cititorul de carduri şi unitatea optică împotriva accesului nedorit, prin configurarea unei parole. Copierea de rezervă şi recuperarea Faceţi clic pe Recovery (Recuperare) în ecranul principal ASUS Manager pentru a iniţia activităţile de administrare Windows, precum restaurarea sistemului, ajustarea setărilor de pornire şi repararea sistemului Windows prin intermediul unui disc de recuperare.
Alimentarea Faceţi clic pe Power (Alimentare) din ecranul principal ASUS Manager pentru a configura setările de gestionare a alimentării. Cu ajutorul utilitarului Power Manager, puteţi să specificaţi setările de timp pentru hibernare şi inactivitate, setările privind afişarea şi activitatea unităţii hard disk. Instrument Faceţi clic pe Tool (Instrument) din ecranul principal ASUS Manager pentru a accesa ecranul Support (Asistenţă), Ai Booting sau MyLogo.
Ai Booting Utilitarul Ai Booting afişează o listă a dispozitivelor de stocare de pe care se poate încărca sistemul de operare. Selectaţi un dispozitiv şi faceţi clic pe butonul cu săgeată către stânga/dreapta pentru a modifica secvenţa de încărcare a sistemului. MyLogo Utilitarul ASUS MyLogo vă permite să personalizaţi logo-ul de încărcare a sistemului. Logo-ul de încărcare este imaginea care se afişează pe ecran în timpul Power On Self-Tests (POST – teste diagnosticare sistem).
Schimbarea logo-ului de încărcare BIOS 1. Selectaţi oricare dintre opţiuni şi apoi faceţi clic pe Next (Următorul): • Schimbaţi logo-ul de încărcare BIOS şi actualizaţi secţiunea de configurare BIOS. • Schimbaţi numai logo-ul de încărcare BIOS. Înainte de a selecta prima opţiune, descărcaţi fişierul BIOS în computer prin utilizarea utilitarului ASUS Update. 2.
Capitolul 5 Utilizarea ASUS Business Manager
Capitolul 6 Depanarea Depanarea Acest capitol prezintă unele probleme pe care le-aţi putea întâlni şi soluţii posibile pentru acestea. ? ? Computerul meu nu poate fi alimentat cu electricitate şi LED-ul de alimentare de pe panoul frontal nu se aprinde • Verificaţi dacă toate conexiunile computerului s-au efectuat corespunzător. • Verificaţi dacă priza electrică de perete funcţionează. • Verificaţi dacă unitatea de alimentare cu tensiune (PSU) este pornită.
? Tastele cu săgeţi din tastatura numerică nu funcţionează. Română Observaţi dacă LED-ul Number Lock este stins. Dacă LED-ul Number Lock este aprins, tastele din tastatura numerică sunt utilizate exclusiv pentru introducerea de cifre. Dacă doriţi să utilizaţi tastele cu săgeţi din tastatura numerică, apăsaţi pe tasta Number Lock pentru a stinge LED-ul corespunzător acesteia. ? ? ? 44 Pe monitor nu se afişează imagini. • Verificaţi dacă monitorul este pornit.
Doresc să restaurez sau să anulez modificări pe care le-am efectuat asupra setărilor de sistem ale computerului, fără ca acest lucru să-i afecteze fişierele sau datele personale. Română ? Pe Windows® 7: Caracteristica Restaurare sistem Windows® vă permite să restauraţi sau să anulaţi modificări efectuate asupra setărilor de sistem ale computerului, fără ca acest lucră să vă afecteze date personale precum documente sau fotografii.
Română Pe Windows® 8.1: Alegeţi una dintre variantele de mai jos pentru a deschide ecranul de setare Rezoluţie ecran: Din ecranul de pornire a) Lansaţi ecranul All Apps (Toate aplicaţii) şi fixaţi Control Panel (Panoul de control) pe ecranul de pornire. Pentru detalii, consultaţi Fixarea unei aplicaţii pe ecranul Start din secţiunea Lucrul cu aplicaţii de tip Windows®.
? Unitatea DVD nu poate citi un disc. • Verificaţi dacă discul este aşezat cu faţa imprimată în sus. • Verificaţi dacă discul este centrat în sertar, în special dacă acesta are o dimensiune sau o formă care diferă de cea standard. • Verificaţi dacă discul este zgâriat sau deteriorat. Română ? Butonul de scoatere a sertarului unităţii DVD nu funcţionează. 1.
Afişare Română Problemă Nu există semnal video după pornirea computerului (ecran negru) Cauză posibilă Acţiune Cablul de semnal nu este conectat la portul VGA corespunzător de pe computer. • Conectaţi cablul de semnal la portul de afişare corect (portul VGA al plăcii de bază sau portul VGA al plăcii grafice dedicate). • Dacă utilizaţi o placă VGA dedicată, conectaţi cablul de semnal la portul VGA al acesteia. Probleme la cablul de semnal Încercaţi să conectaţi cablul la alt mon itor.
Problemă Nu există semnal de sunet Cauză posibilă Acţiune Difuzoarele sau căştile sunt conectate la un port necorespunzător. • Consultaţi manualul de utilizare a computerului pentru a afla portul corespunzător. • Deconectaţi difuzoarele de la computer şi apoi reconectaţi-le. Difuzoarele sau căştile nu funcţionează. Încercaţi să utilizaţi alte difuzoare sau căşti. Portul audio frontal şi cel posterior nu funcţionează. Încercaţi atât portul audio frontal, cât şi portul audio posterior.
CPU Română Problemă Ventilatorul procesorului devine prea zgomotos după pornirea computerului. Computerul este prea zgomotos în timpul utilizării. Cauză posibilă Acţiune Computerul încarcă sistemul. Acest lucru este normal. Ventilatorul funcţionează la turaţie maximă la pornirea computerului. Turaţia acestuia se reduce la intrarea în sistemul de operare. Setările din BIOS au fost modificate. Restauraţi setările implicite ale BIOSului.
PC desktop ASUS Windows® 7 / Windows® 8.1 Manual de utilizare PC desktop ASUS Windows® 7 / Windows® 8.1 Manual de utilizare RO8623 Prima ediţie Septembrie 2013 Drept de autor © ASUSTeK COMPUTER INC. Toate drepturile rezervate.
Capitolul 1 Utilizarea sistemului de operare Windows® 7 Prima pornire a computerului La prima pornire a computerului apar o serie de ecrane care vă ghidează în configurarea setărilor de bază ale sistemului de operare Windows® 7. Pentru a porni prima oară computerul: 1. Porniţi computerul. Aşteptaţi câteva minute până apare ecranul Configurare Windows®. 2. Selectaţi limba din lista verticală. Faceţi clic pe Următorul. 3.
Utilizarea desktopului sistemului de operare Windows® 7 ROMÂNĂ Faceţi clic pe pictograma Start > Ajutor şi asistenţă pentru a obţine informaţii suplimentare despre sistemul de operare Windows® 7. Utilizarea meniului Start Meniul Start vă permite să accesaţi programe, utilitare şi alte elemente utile de pe computer. De asemenea, acest meniu vă furnizează informaţii suplimentare despre sistemul de operare Windows® 7 prin intermediul caracteristicii Ajutor şi asistenţă.
Fixarea elementelor în lista rapidă ROMÂNĂ Atunci când faceţi clic dreapta pe o pictogramă din bara de activităţi, se lansează o listă rapidă care vă permite accesarea rapidă a legăturilor la programe sau la elemente. Puteţi fixa în lista rapidă elemente precum site-uri Web preferate, foldere sau unităţi accesate frecvent sau fişiere media redate recent. Pentru a fixa elemente în lista rapidă: 1. Faceţi clic dreapta pe o pictogramă din bara de activităţi. 2.
Utilizarea zonei de notificare ROMÂNĂ În mod implicit, în zona de notificare se afişează următoarele trei pictograme: Notificare Centru de acţiune Faceţi clic pe această pictogramă pentru a se afişa toate mesajele/notificările de avertizare şi a lansa Centrul de acţiune Windows®. Conexiune în reţea Această pictogramă afişează starea conexiunii şi intensitatea semnalului conexiunii în reţea prin cablu sau wireless. Volum Faceţi clic pe această pictogramă pentru a regla volumul.
Explorarea fişierelor şi a folderelor 1. Lansaţi Windows® Explorer. 2. În panoul de navigare sau de vizualizare, căutaţi locaţia datelor dorite. 3. În bara cu calea de navigare, faceţi clic pe săgeată pentru a se afişa conţinutul unităţii sau a folderului. ROMÂNĂ Pentru a explora fişiere şi foldere: Particularizarea vizualizării unui fişier/folder Pentru a particulariza vizualizarea unui fişierului/folderului: 1. Lansaţi Windows® Explorer. 2. În panoul de navigare, selectaţi locaţia datelor. 3.
Adăugarea unui folder nou ROMÂNĂ Pentru a adăuga un folder nou: 1. Lansaţi Windows® Explorer. 2. În bara de instrumente, faceţi clic pe Folder nou. 3. Tastaţi un nume pentru folderul nou. De asemenea, puteţi să faceţi clic dreapta oriunde în panoul de vizualizare şi apoi să faceţi clic pe Nou > Folder. Copierea de rezervă a fişierelor Configurarea copierii de rezervă Pentru a configura o copiere de rezervă: > Toate programele > Întreţinere > Copiere de rezervă şi restaurare. 1. Faceţi clic pe 2.
Protejarea computerului ROMÂNĂ Utilizarea Centrului de acţiune Windows® 7 Centrul de acţiune Windows® 7 furnizează notificări de avertizare, informaţii de securitate, informaţii de întreţinere a sistemului şi opţiunea de a depana şi a remedia automat unele probleme care apar în mod obişnuit la computere. Puteţi particulariza notificările. Pentru detalii suplimentare, consultaţi secţiunea Particularizarea pictogramelor şi a notificărilor din acest capitol.
Setarea unei parole de utilizator ROMÂNĂ Pentru a seta o parolă de utilizator: 1. Selectaţi utilizatorul pentru care doriţi să setaţi o parolă. 2. Selectaţi Creare parolă. 3. Tastaţi o parolă şi confirmaţi-o. Tastaţi un indiciu pentru parolă. 4. După ce terminaţi, faceţi clic pe Creare parolă. Activarea software-ului antivirus Pe computer este preinstalat Trend Micro Internet Security. Acesta este un software antivirus de la un producător terţ pentru protejarea computerului împotriva viruşilor.
Capitolul 2 ROMÂNĂ Utilizarea sistemului de operare Windows® 8.1 Prima pornire a computerului La prima pornire a computerului apar o serie de ecrane care vă ghidează în configurarea setărilor de bază ale sistemului de operare Windows® 8.1. Pentru a porni prima oară PC desktopul: 1. Apăsaţi pe butonul de alimentare de pe PC desktop. Aşteptaţi câteva minute până când apare ecranul de configurare. 2. În ecranul de configurare alegeţi limba pe care o veţi folosi pe PC desktop.
Interfaţa cu utilizatorul Windows® ROMÂNĂ Windows® 8.1 este prevăzut cu o interfaţă cu utilizatorul (UI) împărţită în dale, care vă permite să organizaţi şi accesaţi cu uşurinţă aplicaţiile Windows® din ecranul de start. De asemenea, include următoarele caracteristici pe care le puteţi utiliza în timp ce lucraţi pe PC-ul dvs. Notebook. Ecranul Start Ecranul Start apare după conectarea cu succes la contul dvs. de utilizator.
Punctele de interes ROMÂNĂ Hotspoturile de pe ecran permit lansarea de programe şi accesarea setărilor PC-ului desktop. Funcţiile acestor puncte de interes (hotspot) pot fi activate utilizând mouse. Puncte de interes (hotspot) într-o aplicaţie lansată Punctele de interes (hotspot) de pe ecranul Start Pentru funcţiile hotspoturilor, consultaţi pagina următoare.
ROMÂNĂ Punct de interes (hotspot) colţul din stânga sus Acţiune Treceţi cursorul mouse-ului peste zona respectivă şi apoi faceţi clic pe imaginea miniatură pentru aplicaţii recente pentru a reveni la aplicaţia respectivă. Dacă aţi lansat mai multe aplicaţii, glisaţi în jos pentru a afişa toate aplicaţiile lansate. colţul din stânga jos Din ecranul unei aplicaţii care se execută: Deplasaţi cursorul mouse-ului în colţul din stânga-jos şi apoi atingeţi pentru a reveni la ecranul Start.
Lucrul cu aplicaţiile Windows® ROMÂNĂ Utilizaţi tastatura sau mouse-ul PC-ului desktop pentru a vă lansa şi a vă particulariza aplicaţiile. Lansarea aplicaţiilor • Aşezaţi cursorul mouse-ului peste aplicaţie, apoi faceţi clic stânga sau apăsaţi o dată pentru a o lansa. • Apăsaţi de două ori tasta tab , apoi utilizaţi tastele săgeţi pentru a parcurge aplicaţiile. Apăsaţi tasta pentru a lansa aplicaţia dorită.
Accesarea ecranului All Apps (Toate aplicaţiile) ROMÂNĂ În ecranul All Apps (Toate aplicaţiile) puteţi configura setările unei aplicaţii sau să fixaţi o aplicaţie în ecranul Start sau în bara de activităţi din modul Desktop. Lansarea ecranului All Apps (Toate aplicaţiile) • În ecranul Start, faceţi clic pe butonul • Din ecranul Start, apăsaţi şi apoi apăsaţi . . Fixarea unei aplicaţii în ecranul Start 66 1. Lansaţi ecranul All Apps (Toate aplicaţiile). 2.
Charms bar (Bară de instrumente) ROMÂNĂ Charms bar (Bară de activitate) este o bară de instrumente care poate fi iniţiată în partea dreaptă a ecranului. Bara conţine mai multe instrumente care permit partajarea aplicaţiilor şi asigură acces rapid pentru particularizarea setărilor PC-ului desktop. Charms Bar (Bară de instrumente) Lansarea barei Charms bar (Bară de instrumente) Atunci când este apelată, bara Charms bar (Bară de instrumente) apare sub forma unui set de pictograme albe.
ROMÂNĂ În interiorul barei Charms bar (Bară de instrumente) Search (Căutare) Acest instrument vă permite să căutaţi fişiere, aplicaţii sau programe din PC desktop-ul dvs. Share (Partajare) Acest instrument vă permite să partajaţi aplicaţii prin site-uri de reţele sociale sau e-mail. Start (Start) Acest instrument aduce afişajul înapoi la ecranul Start. De asemenea, îl puteţi utiliza din ecranul Start pentru a reveni la o aplicaţie deschisă de curând.
Caracteristic Snap (Aliniere) ROMÂNĂ Caracteristica Aliniere afişează două aplicaţii alăturate, permiţând lucrul sau comutarea între aplicaţii. Înainte de a utiliza caracteristica Snap (Aliniere), asiguraţi-vă că rezoluţia ecranului PC desktopului este setată la 1366 x 768 pixeli. Bara Snap (Aliniere) Utilizarea caracteristicii Aliniere Pentru a utiliza caracteristica Aliniere: 1. Utilizaţi mouse-ul sau tastatura PC-ului desktop pentru a activa caracteristica Aliniere pe ecran.
Alte comenzi rapide de la tastatură ROMÂNĂ Utilizând tastatura, puteţi utiliza, de asemenea, următoarele comenzi rapide pentru a lansa aplicaţii şi a naviga în Windows®8.1. Comută între ecranul Start şi ultima aplicaţie care se execută. + + + + + + + + + + + + + + 70 Lansează desktopul. Lansează fereastra Computer pe desktop. Deschide panoul File search (Căutare fişiere). Deschide panoul Share (Partajare). Deschide panoul Settings (Setări).
+ <-> + Lansează lupa şi măreşte conţinutul ecranului. ROMÂNĂ + <+> Micşorează conţinutul ecranului. Deschide Narrator Settings (Setări narator). Oprirea PC-ului desktop Pentru a opri PC-ul desktop: Pentru a închide PC-ul desktop, efectuaţi oricare dintre următoarele acţiuni: • În bara cu butoane faceţi clic pe Settings (Setări) > Power (Alimentare) > Shut down (Închidere) pentru a efectua o închidere normală. • În ecranul de conectare faceţi clic pe Power (Alimentare) > Shutdown (Închidere).
Accesarea BIOS Setup (Configurare BIOS) ROMÂNĂ În BIOS (Basic Input and Output System) sunt stocate setările hardware ale sistemului necesare pornirii sistemului pe PC-ul desktop. În condiţii normale, setările implicite din BIOS se aplică majorităţii condiţiilor pentru asigurarea unei funcţionări optime. Nu schimbaţi setările implicite din BIOS decât în următoarele situaţii: • la încărcarea sistemului, pe ecran apare un mesaj de eroare care vă solicită să executaţi BIOS Setup (Configurare BIOS).
Capitolul 3 ROMÂNĂ Alte funcţii pentru sistemul de operare Windows® 7 / Windows® 8.1 Îndepărtarea unui dispozitiv de stocare USB Windows® 7 Pentru a deconecta un dispozitiv de stocare USB: 1. Faceţi clic pe din zona de notificare Microsoft®, apoi pe Scoatere memorie flash USB 2.0 sau Eject USB3.0 FlashDisk dacă utilizați unitatea flash USB3.0 sau dispozitive compatibile cu USB3.0. 2.
Configurarea setărilor referitoare la rezoluţia ecranului ROMÂNĂ Windows® 7 Pentru a configura setările privind rezoluţia ecranului în sistemul de operare Windows® 7: 1. 2. 3. Alegeţi una dintre variantele de mai jos pentru a deschide ecranul de setare Rezoluţie ecran: • F aceţi clic pe > Panou de control > Aspect şi personalizare > Afişare > Modificare setări de afişare. • F aceţi clic dreapta oriunde pe desktopul Microsoft®.
3. Selectaţi modul de afişare din lista verticală Ecrane multiple: • S e dublează aceste ecrane: Selectaţi această opţiune pentru a utiliza monitorul suplimentar ca dublură a ecranului principal. • S e extind aceste ecrane: Selectaţi această opţiune pentru a utiliza monitorul suplimentar ca ecran de extindere. Se măreşte astfel dimensiunea desktopului. • S e afişează desktopul doar pe 1 / 2: Selectaţi această opţiune pentru a se afişa desktopul numai pe monitorul 1 sau numai pe monitorul 2.
ROMÂNĂ 4. Selectați Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4), apoi faceți clic pe Properties (Proprietăți). 5. Selectați Obtain an IP address automatically (Se obține automat o adresă IP), dacă doriți alocarea automată a setărilor IP. În caz contrar, selectați Use the following IP address: (Se utilizează următoarea adresă IP): și tastați Adresa IP și Subnet mask (Mască subrețea). 6.
Selectaţi Connect to the Internet (Conectare la Internet) şi faceţi clic pe Next (Următorul). 10. Selectaţi Broadband (PPPoE) (Bandă largă (PPPoE)) şi faceţi clic pe Next (Următorul). 11. Completaţi câmpurile User name (Nume utilizator), Password (Parolă) şi Connection name (Nume conexiune). Faceţi clic pe Connect (Conectare). 12. Faceţi clic pe Close (Închidere) pentru a termina configurarea. 13.
Configurarea unei conexiuni de reţea IP statice ROMÂNĂ Pentru a configura o conexiune de reţea IP statică: 1. Repetaţi paşii 1 - 4 din secţiunea anterioară Configurarea unei conexiuni de reţea IP/ PPPoE dinamice. 2 Faceţi clic pe Use the following IP address (Se utilizează următoarea adresă IP). 3. Completaţi câmpurile IP address (Adresă IP), Subnet mask (Mască subreţea) şi Default gateway (Gateway implicit) cu valorile furnizate de furnizorul dvs. de servicii. 4.
În bara de activităţi Windows® faceţi clic dreapta pe pictograma de reţea şi faceţi clic pe Open Network and Sharing Center (Deschidere centru reţea şi partajare). 3. În ecranul Open Network and Sharing Center (Deschidere centru reţea şi partajare) faceţi clic pe Change Adapter settings (Modificare setări adaptor). 4. Faceţi clic dreapta pe reţeaua dvs. LAN şi selectaţi Properties (Proprietăţi). 5.
ROMÂNĂ 80 7. Reveniţi la ecranul Network and Sharing Center (Deschidere centru reţea şi partajare) şi faceţi clic pe Set up a new connection or network (Configurare conexiune sau reţea nouă). 8. Selectaţi Connect to the Internet (Conectare la Internet) şi faceţi clic pe Next (Următorul). 9. Selectaţi Broadband (PPPoE) (Bandă largă (PPPoE)) şi faceţi clic pe Next (Următorul). Capitolul 3: Alte funcţii pentru sistemul de operare Windows® 7 / Windows® 8.
Completaţi câmpurile User name (Nume utilizator), Password (Parolă) şi Connection name (Nume conexiune). Faceţi clic pe Connect (Conectare). 11. Faceţi clic pe Close (Închidere) pentru a termina configurarea. 12. Faceţi clic pe pictograma de reţea din bara de activităţi, apoi pe clic pe conexiunea pe care aţi creat-o. 13. Introduceţi numele dvs.d e utilizator şi parola. Faceţi clic pe Connect (Conectare) pentru a vă conecta la Internet. ROMÂNĂ 10.
Conexiune wireless ROMÂNĂ Conectarea la o rețea Wi-Fi Windows® 7 Pentru a stabili conexiunea la o reţea wireless: 1. Faceţi clic pe pictograma de reţea wireless disponibile. 2. Selectaţi reţeaua wireless la care doriţi să stabiliţi conexiunea, apoi faceţi clic pe Conectare. 3. Dacă reţeaua wireless este securizată, trebuie să introduceţi cheia de securitate a acesteia şi apoi să faceţi clic pe OK. 4. Aşteptaţi până când computerul stabileşte conexiunea la reţeaua wireless. 5.
În bara cu butoane selectaţi Settings (Setări) şi faceţi clic pe pictograma de reţea 3. Selectaţi din listă reţeaua la care doriţi să vă conectaţi. 4. Faceţi clic pe Connect (Conectare). PC desktop ASUS . ROMÂNĂ 2.
Recuperarea sistemului ROMÂNĂ Windows® 7 Utilizarea partiţiei de recuperare a sistemului Partiţia de recuperare a sistemului restabileşte rapid starea funcţională iniţială a software-ului de pe PC-ul dvs. desktop. Înainte de a utiliza partiţia de recuperare a sistemului, copiaţi fişierele de date (cum ar fi fişiere PST Outlook) pe dispozitive de stocare USB sau pe o unitate de reţea şi notaţi-vă toate setările de configuraţie particularizate (precum setările de reţea).
4. Selectaţi butonul OK pentru a confirma recuperarea sistemului. 5. ROMÂNĂ Operaţia de restaurare implică suprascrierea datelor de pe unitatea dvs. de hard disk. Asiguraţi-vă că faceţi o copie de rezervă a datelor dvs. importante înainte de recuperarea sistemului. Urmaţi instrucţiunile de pe ecran pentru a finaliza procesul de recuperare. NU scoateţi discul de recuperare în timpul procesului de recuperare decât dacă vi se solicită acest lucru; în caz contrar, partiţiile vor fi inutilizabile.
Pentru a reseta PC-ul folosind DVD-ul de recuperare: ROMÂNĂ • Înainte de a utiliza această opţiune, faceţi copii de siguranţă ale tuturor datelor dvs. • Deconectaţi toate unităţile hard disk externe înainte de a realiza recuperare sistemului pe PCul desktop, pentru a evita restaurarea sistemului de operare Windows pe partiţia sau unitatea incorectă. 1. Apăsaţi pe tasta în timpul încărcării sistemului de operare. 2. Introduceţi DVD-ul de recuperare în unitatea optică.
Pentru a crea o unitate de recuperare USB: Lansaţi Control Panel (Panou de control) din ecranul All Apps (Toate aplicaţiile). ROMÂNĂ 1. Pentru detalii, consultaţi procedura de lansare a ecranului All Apps (Toate aplicaţiile) din secţiunea Lucrul cu aplicaţii în stil Windows®. 2. În fila System and Security (Sistem şi securitate) din Control Panel (Panou de control) faceţi clic pe Find and fix problems (Găsire şi remediere probleme). 3.
Opţiunea Remove everything and reinstall (Eliminare tot şi reinstalare) ROMÂNĂ Restabilirea setărilor originale din fabrică ale PC-ului se poate realiza utilizând opţiunea Remove everything and reinstall (Eliminare tot şi reinstalare). Pentru a utiliza această opţiune, urmaţi paşii de mai jos. Înainte de a utiliza această opţiune, faceţi copii de siguranţă ale tuturor datelor dvs. Acest proces poate să dureze mai mult. 88 1. Lansaţi Bară de activităţi. 2.
Informaţii de contact ASUS ASUSTeK COMPUTER INC. Adresă Telefon Fax E-mail Site Web Asistenţă tehnică Telefon Fax Asistenţă tehnică online ROMÂNĂ Informaţii de contact ASUS 15 Li-Te Road, Peitou, Taipei, Taiwan 11259 +886-2-2894-3447 +886-2-2890-7798 info@asus.com.tw http://www.asus.com +86-21-38429911 +86-21-5866-8722 ext. 9101# http://support.asus.com/techserv/techserv.