RO Manual de utilizare Cuptor cu abur KS8404021M
www.aeg.com CUPRINS 1. INFORMAŢII PRIVIND SIGURANŢA................................................................. 3 2. INSTRUCŢIUNI DE SIGURANŢĂ...................................................................... 4 3. DESCRIEREA PRODUSULUI............................................................................7 4. PANOUL DE COMANDĂ....................................................................................8 5. ÎNAINTE DE PRIMA UTILIZARE...................................................
ROMÂNA 1. 3 INFORMAŢII PRIVIND SIGURANŢA Înainte de instalarea şi de utilizarea aparatului, citiţi cu atenţie instrucţiunile furnizate. Producătorul nu este responsabil pentru nicio vătămare sau daună rezultată din instalarea sau utilizarea incorectă. Păstraţi permanent instrucţiunile într-un loc sigur şi accesibil pentru o consultare ulterioară. 1.
www.aeg.com • • • • • • • • să nu atingeţi elementele de încălzire. Copiii cu vârsta mai mică de 8 ani nu trebuie lăsaţi să se apropie de aparat dacă nu sunt supravegheaţi permanent. Folosiţi întotdeauna mănuşi de protecţie pentru a scoate sau a pune în interior accesorii sau vase. Întrerupeţi alimentarea cu electricitate înainte de a efectua operaţiile de întreţinere. Asiguraţi-vă că aparatul este oprit înainte de a înlocui becul pentru a evita o posibilă electrocutare.
ROMÂNA 2.2 Conexiunea la reţeaua electrică AVERTISMENT! Pericol de incendiu şi electrocutare. • • • • • • • • • • • • • Toate conexiunile electrice trebuie realizate de către un electrician calificat. Aparatul trebuie legat la o priză cu împământare. Verificaţi dacă informaţiile de natură electrică, specificate pe plăcuţa cu datele tehnice, corespund cu cele ale sursei de tensiune. În caz contrar, contactaţi un electrician.
www.aeg.com • • • • • – nu puneţi apă direct în aparatul fierbinte. – nu ţineţi vase umede şi alimente în interior după încheierea gătirii. – procedaţi cu atenţie la demontarea sau instalarea accesoriilor. Decolorarea emailului nu are niciun efect asupra funcţionării aparatului. Folosiţi o cratiţă adâncă pentru prăjiturile siropoase. Sucurile de fructe lasă pete care pot fi permanente. Acest aparat poate fi utilizat numai pentru gătit.
ROMÂNA 2.8 Service • • Pentru a repara aparatul contactaţi un Centru de service autorizat. Utilizaţi numai piese de schimb originale. 3. DESCRIEREA PRODUSULUI 3.1 Prezentare generală 1 2 3 4 5 6 7 4 10 3 2 1 8 9 3.
www.aeg.com (de ex. legume, bucăţi de peşte, piept de pui). Setul nu este adecvat pentru preparatele care trebuie introduse în apă (de ex. orez, mămăligă, paste). Set pentru gătirea cu abur Burete Un sertar pentru alimente neperforat şi un sertar pentru alimente perforat. Setul pentru gătirea cu abur scoate din alimente apa rezultată de la condensare pe durata gătirii cu abur.
ROMÂNA Câmp cu Funcţie senzor 4 5 6 7 8 9 Comentariu Favorite Pentru a salva şi a accesa programele favorite. Selectarea tem‐ peraturii Pentru a seta temperatura sau a afişa temperatura curentă din aparat. Atingeţi câmpul timp de 3 se‐ cunde pentru activarea sau dezactivarea funcţiei: Incalzire Rapida. Tasta jos Pentru a vă deplasa jos în meniu. Tasta sus Pentru a vă deplasa sus în meniu. OK Pentru confirmarea selecţiei sau setării.
www.aeg.com Simbol Funcţie Durata Afişajul indică durata necesară pentru gătire. Sfarsit La Afişajul indică când durata de gătire sa terminat. Temperatură Afişajul indică temperatura. Indicare timp Afişajul indică durata de acţiune a funcţiei de gătire. Apăsaţi simultan şi pentru a reseta durata. Calcul Aparatul calculează durata gătitului. Indicator de încălzire Afişajul indică temperatura din aparat. Indicator Încălzire Rapidă Funcţia este activată. Aceasta reduce timpul de încălzire.
ROMÂNA 3. Pentru a trece la submeniu sau a accepta setarea apăsaţi 11 Puteţi reveni la meniul principal în orice moment . atingând . 6.2 Prezentarea generală a meniurilor Meniul principal Sim‐ bol Element din meniu Aplicaţie Functii De Gatire Conţine o listă a funcţiilor de gătire. Retete Conţine o listă a programelor automate. Curatire Cu Abur Curăţarea aparatului cu ajutorul aburului. Setari De Baza Folosit pentru ajustarea altor setări.
www.aeg.com Sim‐ bol Submeniu Descriere Alarma/Ton De Eroare Activează şi dezactivează tonurile de alarmă. Service Indică versiunea software şi configuraţia. Setari Initiale Resetează toate valorile la setările iniţiale. 6.3 Functii De Gatire Funcţie de gătire Aplicaţie Gatire Cu Abur Pentru legume, peşte, cartofi, orez, paste sau fe‐ luri de mâncare speciale. Abur + Aer Fierbinte Pentru preparate cu un conţinut ridicat de ume‐ zeală şi pentru peşte fiert, custard royale şi terri‐ ne.
ROMÂNA Funcţie de gătire 13 Aplicaţie Preparate Congelate Pentru a găti mâncăruri semipreparate crocante precum cartofi prăjiţi, cartofi wedge sau rulouri crocante. Gatire Intensiva Pentru a frige bucăţi mai mari de carne roşie sau de pasăre cu os pe o poziţie a raftului. De aseme‐ nea, pentru gratinare şi rumenire. Grill Rapid Pentru frigerea la grătar a alimentelor plate în cantităţi mari şi pentru pâine prăjită. Grill Pentru frigerea la grătar a alimentelor plate şi pentru pâine prăjită.
www.aeg.com Funcţie de gătire Aplicaţie Regenerare Cu Abur Reîncălzirea cu abur a mâncării împiedică usca‐ rea la suprafaţă. Căldura este distribuită delicat şi uniform, ceea ce permite recuperarea gustului şi aromei mâncării ca atunci când a fost preparată. Această funcţie poate fi folosită pentru a re-încălzi alimentele direct pe o farfurie. Puteţi re-încălzi si‐ multan mai multe farfurii, folosind diferite poziţii ale raftului.
ROMÂNA aparatul să se usuce complet cu uşa deschisă. 15 Nu introduceţi alimente în cuptor în timpul operării funcţiei Incalzire rapida. 6.6 Indicator de încălzire La activarea unei funcţii de gătire, pe afişaj apare bara indicatoare. Aceasta indică creşterea temperaturii. Atunci când temperatura este atinsă, soneria sună de 3 ori şi bara clipeşte, după care dispare. Pentru activarea funcţiei, ţineţi apăsat timp de 3 secunde. Indicatorul de încălzire alternează. 6.
www.aeg.com 1. Setaţi o funcţie de gătire. 3. Setaţi temperatura peste 80°C. 2. Apăsaţi în mod repetat, până când afişajul indică funcţia necesară a ceasului şi simbolul aferent. 4. Apăsaţi în mod repetat până când afişajul indică: Gatire + Pastrare. 3. Apăsaţi pe ora dorită. sau pentru a seta 4. Apăsaţi pentru a confirma. La încheierea duratei este emis un semnal sonor. Aparatul se dezactivează. Afişajul indică un mesaj. 5. Pentru a opri semnalul, apăsaţi orice simbol. 7.
ROMÂNA 8.3 Retete cu Stab. Auto A Greutatii Această funcţie calculează automat timpul necesar coacerii. Pentru a o utiliza, este necesar să introduceţi greutatea alimentelor. 1. Activaţi aparatul. Este iniţiat programul automat. 6. Puteţi modifica greutatea în orice moment. Apăsaţi sau pentru a schimba greutatea. 7. La încheierea duratei este emis un semnal sonor. Pentru a dezactiva semnalul apăsaţi orice simbol. În cazul anumitor programe, trebuie să întoarceţi preparatul după 30 de minute.
www.aeg.com Atunci când carnea atinge temperatura setată pentru zona de mijloc, este emis un semnal sonor. Aparatul se dezactivează automat. 7. Pentru a opri semnalul, atingeţi orice simbol. 8. Scoateţi conectorul senzorului din priză şi carnea din cuptor. AVERTISMENT! Senzorul este fierbinte. Pericol de arsuri. Procedaţi cu atenţie la extragerea vârfului şi a conectorului senzorului. 9.2 Introducerea accesoriilor ATENŢIE! Nu utilizaţi tava de gătit sau cratiţa adâncă cu funcţia Gatire cu abur.
ROMÂNA Prima literă se aprinde intermitent. 7. Atingeţi litera. sau pentru a schimba 8. Apăsaţi . Litera următoare se aprinde intermitent. 9. Repetaţi pasul 7 dacă este necesar. 10. Apăsaţi lung pentru a salva. Puteţi scrie peste o poziţie în memorie. Atunci când afişajul indică prima poziţie liberă a memoriei, atingeţi sau şi pentru a suprascrie un apăsaţi program existent. Puteţi modifica denumirea unui program din meniul: Numele Programului. Activarea programului 1. Activaţi aparatul. 2.
www.aeg.com • Temperatură (°C) Durata de oprire (h) 120 - 195 8.5 200 - 230 5.5 Oprirea automată nu funcţionează cu aceste funcţii: Iluminare Cuptor, senzor,Sfarsit La, Durata. Luminozitate de zi: – când aparatul este activat. – dacă atingeţi un simbol în timpul perioadei de iluminare de noapte (cu excepţia celui pentru PORNIRE / OPRIRE), afişajul revine la modul de luminozitate de zi pentru următoarele 10 secunde. – dacă aparatul este dezactivat şi setaţi funcţia: Cronometru.
ROMÂNA • • • • alimentare din oţel cromat (doar pentru anumite modele). Poziţiile corecte ale raftului sunt cele din tabelul de mai jos. Număraţi poziţiile raftului de jos în sus. Când gătiţi pentru mai mult de 30 de minute sau când gătiţi cantităţi mari de mâncare, adăugaţi apă dacă este cazul. Puneţi mâncarea în recipientele de gătit adecvate şi puneţi recipientele pe rafturi. Puneţi rafturile la distanţă pentru a permite aburului să circule în jurul fiecărui recipient.
www.aeg.
ROMÂNA 23 Feluri de mancare / garnituri Aliment Temperatură (°C) Durată (min) Nivel raft Apă în sertarul pentru apă (ml) Găluşte 96 30 - 40 1 600 Găluşte cu car‐ tofi 96 35 - 45 1 600 Cartofi necojiţi, mediu 96 45 - 55 1 750 Orez (raport apă / orez 1,5: 1) 96 35 - 40 1 600 Cartofi fierţi, sferturi 96 35 - 40 1 600 Găluşte de aluat 96 35 - 45 1 600 Tagliatelle, proaspete 96 20 - 25 1 450 Mămăliga (ra‐ port apă / mălai 3: 1) 96 40 - 45 1 750 Aliment Temperatură (
www.aeg.
ROMÂNA Aliment Temperatură (°C) Custard / Tartă în va‐ 90 Durată (min) Nivel raft 40 - 45 1 se porţionate1) Ouă la cuptor1) 90 35 - 45 1 Terrine1) 90 40 - 50 1 File de peşte subţire 85 15 - 25 1 File de peşte gros 90 25 - 35 1 Peşte mic până la 350 g 90 25 - 35 1 Peşte întreg până la 1.000 g 90 35 - 45 1 1) Continuaţi pentru încă jumătate de oră cu uşa închisă.
www.aeg.
ROMÂNA 27 Rezultatul coacerii Cauză posibilă Soluţie Prăjitura se fărâmiţează şi devine cleioasă, lipicioasă sau nu este uniformă. Durata de coacere este prea Prelungiţi durata de coacere. mică. Nu puteţi să micşoraţi du‐ rata de coacere prin seta‐ rea unor temperaturi mai mari. Prăjitura se fărâmiţează şi devine cleioasă, lipicioasă sau nu este uniformă. Există prea mult lichid în amestec. Utilizaţi mai puţin lichid.
www.aeg.com Aliment Funcţie Tempera‐ Durată (min) tură (°C) Nivel raft Apple pie / Plăcintă cu mere (2 tăvi, Ø 20 cm, puse în diagonală) Aer Cald 160 70 - 90 2 Apple pie / Plăcintă cu mere (2 tăvi, Ø 20 cm, puse în diagonală) Încălzire Sus/Jos 180 70 - 90 1 Prăjitură cu brânză, Încălzire Sus/Jos 160 - 170 70 - 90 2 tavă2) 1) Preîncălziţi cuptorul. 2) Folosiţi o cratiţă adâncă.
ROMÂNA Aliment Funcţie Tempera‐ tură (°C) Durată (min) Nivel raft Tarte cu fructe pe cocă fragedă Aer Cald 160 - 170 40 - 80 2 Plăcinte dospite cu um‐ Încălzire plutură delicată (de ex. Sus/Jos brânză dulce, smântână, 160 - 180 40 - 80 2 cremă de ou şi lapte)1) 1) Preîncălziţi cuptorul. 2) Folosiţi o cratiţă adâncă.
www.aeg.com 11.
ROMÂNA 31 Produse de copt în tăvi de gătit Aliment Temperatură (°C) Durată (min) Nivel raft Choux a la creme / 160 - 180 25 - 45 1/4 150 - 160 30 - 45 1/4 ecler1) Prăjitură Streusel us‐ cată 1) Preîncălziţi cuptorul.
www.aeg.com Aliment Cantitate (kg) Temperatură (°C) Durată (min) Nivel raft File de vită 1 - 1.5 150 90 - 110 1 Friptura de vitel 1 - 1.5 150 120 - 150 1 Friptură 0.2 - 0.3 120 20 - 40 1 11.
ROMÂNA • • • Pentru a preveni arderea în cratiţă a sucurilor sau grăsimilor eliminate, puneţi nişte apă în cratiţa adâncă. Dacă este necesar, întoarceţi friptura (după ce a trecut 1/2 - 2/3 din durata de coacere). Stropiţi de câteva ori fripturile mari şi puiul cu sosul propriu în timpul • coacerii. În acest mod, rezultatul va fi mai bun. Puteţi dezactiva aparatul cu aproximativ 10 minute înainte de terminarea timpului de coacere şi utilizaţi căldura reziduală. 11.
www.aeg.
ROMÂNA 35 Peşte (în abur) Aliment Funcţie Cantitate Tempera‐ tură (°C) Durată (min) Nivel raft Peste intreg Încălzire Sus/Jos 1 - 1,5 kg 210 - 220 45 - 60 1 11.19 Grill • • • • • Folosiţi întotdeauna grătarul având setată temperatura maximă. Setaţi raftul în poziţia recomandată în tabelul pentru grătar. Puneţi întotdeauna tava pentru grăsime pe prima poziţie a raftului. Folosiţi grătarul numai cu bucăţi plate de carne sau de peşte.
www.aeg.com 11.20 Preparate congelate • • Îndepărtaţi ambalajele alimentelor. Aşezaţi alimentele pe o farfurie. Nu le acoperiţi cu o farfurie sau un castron. Riscaţi să creşteţi timpul de decongelare.
ROMÂNA Aliment Funcţie Tempera‐ tură (°C) Durată (min) Prajitura cu fruc‐ te Încălzire Sus/Jos conform in‐ conform instruc‐ strucţiunilor ţiunilor pro‐ producăto‐ ducătorului rului 37 Nivel raft 2 1) Cartofii prăjiţi trebuie întorşi de 2-3 ori în timpul preparării. 11.21 Decongelare • • • Scoateţi ambalajul alimentului şi puneţi alimentul pe o farfurie întinsă. Utilizaţi prima poziţie a raftului numărată de jos.
www.aeg.
ROMÂNA 11.24 Coacere Paine 39 Pre-încălzirea nu este recomandată. Adăugaţi 100 ml de apă în sertarul pentru apă. Aliment Temperatură (°C) Durată (min) Nivel raft Paine alba 180 - 200 40 - 60 1 Baghetă 200 - 220 35 - 45 1 Brioşă 180 - 200 40 - 60 1 Ciabatta 200 - 220 35 - 45 1 Pâine de secară 190 - 210 50 - 70 1 Pâine neagră 180 - 200 50 - 70 1 Pâine integrală 170 - 190 60 - 90 1 11.
www.aeg.com Berbec / miel Aliment Temperatura zonei de mijloc a alimente‐ lor (°C) Pulpă de berbec 80 - 85 Spate de berbec 80 - 85 Friptură de miel / Pulpă de miel 70 - 75 Vânat Aliment Temperatura zonei de mijloc a alimente‐ lor (°C) Spate de iepure 70 - 75 Pulpă de iepure 70 - 75 Iepure întreg 70 - 75 Muşchi de căprioară 70 - 75 Pulpă de căprioară 70 - 75 Peşte Aliment Temperatura zonei de mijloc a alimente‐ lor (°C) Somon 65 - 70 Păstrăvi 65 - 70 12.
ROMÂNA 1 3 2 2. Trageţi capătul din faţă al suportului pentru raft şi îndepărtaţi-l de peretele lateral. 3. Scoateţi suportul din agăţătoarea din spate. Instalaţi suporturile pentru raft în ordine inversă. 12.3 Curatire Cu Abur Murdăria cea mai mare trebuie curăţată manual. 1. Puneţi aproximativ 250 ml de apă şi 3 linguri de oţet direct în instalaţia de producere a aburului. 2. Activaţi funcţia: Curatire Cu Abur. Afişajul indică durata funcţiei.
www.aeg.com 5. Puneţi uşa cu partea exterioară în jos pe o lavetă moale aşezată pe o suprafaţă stabilă. Aceasta pentru a preveni zgârieturile. 6. Apucaţi garnitura profilată a uşii (B) de pe partea superioară a uşii, de ambele părţi şi apăsaţi-o către interior pentru a elibera cârligul. 2 B 1 7. Trageţi în afară de garnitura profilată a uşii pentru a o scoate. 8. Apucaţi pe rând panourile de sticlă ale uşii din partea superioară şi trageţi-le în sus din ghidaje. 9.
ROMÂNA 43 13.1 Ce trebuie făcut dacă... Problemă Cauză posibilă Soluţie Cuptorul nu poate fi pornit sau utilizat. Cuptorul nu este conectat la o sursă electrică sau este conectat incorect. Verificaţi dacă cuptorul este conectat corect la sursa de alimentare electrică (consul‐ taţi schema de conectare, dacă există). Cuptorul nu se încălzeşte. Cuptorul este oprit. Activaţi cuptorul. Cuptorul nu se încălzeşte. Ceasul nu este setat. Setaţi ceasul. Cuptorul nu se încălzeşte.
www.aeg.com 13.2 Date pentru service Dacă nu puteţi găsi singur o soluţie la problemă, adresaţi-vă comerciantului sau unui centru de service autorizat. Aceasta este amplasată pe cadrul frontal din interiorul aparatului. Nu scoateţi plăcuţa cu date tehnice din interiorul aparatului. Datele necesare centrului de service se găsesc pe plăcuţa cu date tehnice. Vă recomandăm să notaţi datele aici: Model (MOD.) ......................................... Codul numeric al produsului (PNC) ..................
ROMÂNA 15.2 Economisirea energiei 45 Gătitul cu ventilator Atunci când este posibil, folosiţi funcţiile de gătit cu ventilator pentru a economisi energie. Aparatul dispune de unele funcţii care vă ajută la economisirea energiei în timpul procesului zilnic de gătire. Sfaturi generale Asiguraţi-vă că uşa cuptorului este închisă corect atunci când aparatul este în funcţiune şi menţineţi-o închisă cât mai mult posibil pe durata gătitului. Folosiţi vase din metal pentru a îmbunătăţi economia de energie.
www.aeg.
ROMÂNA 47
867335231-A-282016 www.aeg.